-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
válasz szekera #61474 üzenetére
Ha nem zavar a venti, akkor had mennyen
Gondolom hiba üzenet vagy teljesítmény vesztés, leállás jelzi ha elmelegedett.
Nálam 50 fokos volt 30 fok feletti külső hőmérséklettel. 30-60 közötti az üzemi állapot.
Szerintem a riasztást azért tudja a legtöbbje, és aplikációba csak van nyoma.
legalábbis ebbe van. -
-
Öregecske
lelkes újonc
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54922 üzenetére
szekera! Nagyon okos dolgokat írtál! Azért állítom, hogy a két fekete panel nincs árnyékban, mert egy hegyoldalban építkeztünk, és csak a baloldalon vet árnyékot egy fenyőfa csoport, körben nincs semmi ami árnyékolhatna (ha csak nem a 120 fokra néző homlokzat). A tervdokumentáció "hozamjával" még nem találkoztam, lehet, hogy a terjedelmes dokumentumban el van rejtve valahol, majd tüzetesebben átvizsgálom. Szívesen elkészíteném, ha tudnám, hogy miként kell jósolni a várható termelést. Egy átlagos szorzóval az össztermelést meg tudom becsülni de a panelét nem. Ti teljes mértékben elvetitek a hibás panel lehetőségét? Én erősen erre hajazok! Lehet, hogy rosszul? Üdv.
-
edeleny
őstag
válasz szekera #54922 üzenetére
Ez jó poén volt!
Csináltak ilyen előzetes kalkulációt bárkinek is?
Van olyan ember ebben a nyüves országban, akinek elutasitották az igényét, mert nem éri meg?
Amit írsz, az egy álom! 😁😁😁😁😁😁😁Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54903 üzenetére
Senki68! szekera! Végre áttanulmányozhattam a panelek fizikai kiosztása függvényében a termelés- csökkenést. A képen a 120 fokra néző fő-irány paneljei látszanak. A felső sorban 6-6 panel álló helyzetben, az alsó sorban 3-3 panel fektetve van elhelyezve. A rosszul termelő panelek mind a tető nyugati oldalán vannak (velünk szemben balra). Egy rajzon fekete színnel jelöltem a rosszul termelőket. Bocs, hogy folyton megszólítalak, Titeket, de a Ti tudásotokban bízom, ha terhes, egyszerűen rázzatok le! A bal oldali 3 fekete négyzet jogos, ott árnyék van. A jobboldali két fekete jelölésű panelt még vizsgálnom kell. Mindig ez az öt termel legkevesebbet. Még kutatnom kell, hogy ez a kettő miért? Üdv.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54473 üzenetére
Köszönöm a javaslatot! Mindennemű további döntést tavasszal fogok meghozni a család egyetértésével. (800 m2) nagy meredekségű udvar van, meredeken lejt a Duna felé. Ha szükséges a tetőre össze-vissza még fel tudunk rakni kb 6 panelt. Ez a legolcsóbb megoldás. A család allergiássá vált a további beruházásokra. A megtérülés most már számunkra nem kérdés, kiizzadtuk , kész, túl vagyunk rajta! Várjuk, hogy, hogy lesz! Ahogy lesz, úgy lesz! Bár még apró simításként pár száz ezret rákölthetünk. Jó egészséget!
-
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz szekera #54372 üzenetére
Kedves Szekera! Köszönöm a válaszod, és gratulálok a hatékony rendszeredhez! Mi egy három lakásos családi házban lakunk Nejemmel+ lányom + fiam lakása és megcéloztuk a gázfűtés kiváltását. E miatt 35 panelt 14 Kw.-ot raktunk fel. 18 panel a fő irányban (dél-kelet, kb. 160 fok), 17 panel az ellenkező irányba lett felrakva. A fő irányban kedvező időben 2,5-2,7 Kwh óra volt az átlag panelenként, a másik irányban kb. ennek fele. Van árnyék is ezért kell optimalizáló (meg a szabadabb bővíthetőségért). A bővítést 20024 júniusra halasztottuk (ha bővítünk egyáltalán). Azt szeretném tisztázni, hogy hány + Kw.-ot bír még el az inverterem. Köszönöm a segítségedet!
-
jdeutsch
tag
válasz szekera #53792 üzenetére
"és ha vmelyik felhasználónál villamos tűz v. baleset történik?
baleset-, tűz- és munkavédelmi előírások be nem tartása"
A magán vezeték legális, de ugyanúgy vonatkoznak rá az előírások!
A szolgáltatók is (víz, gáz, villamos energia) csak a mérési pontig, vagy telek határig tartoznak felelősséggel, és ez a jogviszony fenn áll közted és a szomszéd között is.
Ha a magán vezeték szakszerűen van kivitelezve a megfelelő védelmekkel, akkor Téged nem terhel felelősség azért mert a szomszéd felgyújtja a házát, esetleg ráköti a a harmadik "haragos" szomszéd kerítésére.!
Ajánlom figyelmedbe:
https://drkovacsnorbert.hu/energiajog/a-maganvezetekes-villamos-energia-ellatasrol-kozerthetoen/[ Szerkesztve ]
-
Hohocali
aktív tag
válasz szekera #49394 üzenetére
Teljesen rendben van. 1 hónap múlva már észre sem veszed. A szomszédaid meg hidd el, nem ezt fogják nézegetni..
Én is összeforgattam a panelokat, de nálam olyan panel van, amiben nincs középen csík, így nem látszik. Esetleg célszerű lett volna ide is ilyet választani.."az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
chungey9
tag
válasz szekera #49391 üzenetére
A logika azt diktálja hogy 2 string van, vízszintesen középen lefordultak vissza a kezdéshez, aztán középtől jobbra a végéig. Persze lehetett volna 1 string a felső sor és 1 az alsó. Amúgy ez még nem is csúnya, látnád az enyémet... szerencsére olyan magasan van hogy csak a szomszéd utcából látszik onnan meg nem nézegetem.
-
veterán
válasz szekera #49391 üzenetére
Technológiailag rendben van, az, hogy neked utólag nem tetszik, az szubjektív. Akkor kellett volna jelezni, amikor csinálták. Ezt így utólag megreklamálni olyan ehhh. Ingyen ezt nem fogják átrakni neked, mert nagy meló.
Hirtelen nem látom át, hogy miért így vannak forgatva a táblák soron belül is. Talán 2 string van itt valójában 1 tájoláson? Amúgy ez a hátránya az asszimmetrikus paneleknek. Érdemes őket kerülni.
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz szekera #47896 üzenetére
nos én csak megpróbáltam utánanézni, miért ír valaki szakmázós szövegben mértékről (penetráció nulla) mértékegység nélkül ( a teljes fogyasztói sokaságban nulla vagy csak a lakossági fogyasztók egy részénél nulla az okosmérők aránya).
miközben tudjuk hogy nem nulla a penetráció. furaeközben olyat találtam, amit nem akartam:
évi 23-130 eur mérési díjat számlázhatnak a szolgáltatók a fogyasztóknak, miközben az okosmérő nem kerül 350 eur-nál többe. tárgyi eszközként marad a szolgáltató tulajdonában, értékcsökkenést számol rá 7-20 éven keresztül, azaz az okosmérőt a fogyasztóknak összességében átlag 4-szeres áron számlázza ki.
értem én hogy a transzparencia jó , meghogy az áramszolgáltatók részvényeseinek kell adni valami "motivációt", nade ekkorát. én gondolok félre valamit megint?a dinamikus árazás jogszabályi feltételeit már tavaly ősszel megteremtették (eu vállalás ez is egyébként, mint minden tagállamban) , emiatt az áramszolgáltatók már ezt figyelembevéve kell, hogy fejlesztessék az új számlázó rendszerüket, amit majd 24 januártól fognak alkalmazni. onnantól meg csak egy közlöny távolságra van, hogy másnap délben mennyit fizetünk az áramért.
egy víz gáz távfűtés monstrum szolgáltató szépnek tűnő szókapcsolat, de csak akkor fogják megcsinálni a politikusok, ha tényleg sokat akarnak lopni a politikusok.
erre szép példa :
https://www.ft.com/content/1cdd1b69-3fa5-4561-9e1f-c7100739097b -
asdf_
veterán
válasz szekera #47896 üzenetére
Az a baj, hogy ezzel a dinamikus árazással a fogyasztó nem fog tud jól járni. Mert az lesz, hogy hétvégén már most fixen mínuszban van az áram ára dél körüli pár órában, felpakoljuk még azt a maradék 150e HMKE-t, amire igényt nyújtottak be tavaly ősszel, nyílik még pár nagy erőmű (ugyanezt elköveti, elkövette egész Európa a háború miatt) és már hétköznap 11-16-ig is nullaközeli/mínuszos lesz az áram ára, este meg csúcsidőben meg a csillagos egekben. Aki nem fogja tudni átterelni a fogyasztását nappalra, nincs akksija, az cumizni fog. Nálunk persze a műszaki feltételek még messze nem adottak ehhez (ahogy felénk mennek a dolgok, ez még simán 3-6 év), de amint lecserélnek egy tonna villanyórát onnantól szerintem jön majd a bokafogás.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz szekera #47892 üzenetére
azert nem mindegy a megfogalmazas... okosorasoknak _kell_ csak dinamikus arazast kinalniuk vs. azokra rahuzzak ha kedvezo nekik ha nem (marmint az utobbi az itthoni pletykak szerint volt tervben)
szerk @User_2 - nalunk mindenki fizeti alapdij cimen atalanyban, a cimke tok mind1, abban van minden ami a szamlazassal kapcsolatos, es a meres is ilyen
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz szekera #47892 üzenetére
azért ez érdekes,
https://www.bdew.de/energie/digitalisierung/welche-rolle-spielen-smart-meter-fuer-die-digitalisierung-der-energiewende/az alacsony penetrációt úgy kell érteni, hogy 10 000 kw / év alatti lakossági fogyasztók, akiknek nincs napelemes rendszerük.
na nekik (6 -10 000 kw /év) megy ki 2020-tól a smartmeter.de még érdekesebb :
Wie viel kostet ein intelligentes Messsystem?
Das Gesetz sieht für die verschiedenen Verbrauchsklassen gestaffelte Preisobergrenzen vor: So sollen zum Beispiel Kunden mit einem Jahresstromverbrauch von 6.000 bis 10.000 Kilowattstunden (kWh) für das intelligente Messsystem maximal 100 EUR im Jahr bezahlen. Für höhere Verbrauchsklassen liegt die Preisobergrenze höher (z.B. für 10.000 bis 20.000 kWh bei 130 EUR), wobei auch ihr Kosteneinsparpotenzial höher ausfällt.
Liegt der Jahresstromverbrauch unter 6.000 kWh ist der Einbau eines intelligenten Messsystems ohnehin optional. Auch hier gelten aber Preisobergrenzen, die sich je nach Jahresverbrauch wie folgt staffeln: bis 2.000 kWh maximal 23 EUR/ Jahr, 2.000 bis 3.000 kWh maximal 30 EUR/ Jahr, 3.000 bis 4.000 kWh maximal 40 EUR/ Jahr und 4.000 bis 6.000 kWh maximal 60 EUR/ JahrWer trägt die Kosten?
Die Kosten für den Zähler, Einbau, Betrieb und Wartung tragen zunächst die Messstellenbetreiber. Diese stellen den Stromkunden die Kosten für die Messung in Rechnung, wobei diese die gesetzlich festgelegten Preisobergrenzen nicht übersteigen dürfen. Falls der Zählerkasten für den Einbau der neuen Technik umgebaut werden muss, trägt der Anschlussnehmer, also der Haus- oder Wohnungseigentümer, hierfür die Kosten. -
Andras6800
senior tag
válasz szekera #47643 üzenetére
"most már annyira nem is bánom, nyár végén kiderül? mit gondol kormányunk a napelem rendszerek jövőbeni működéséről, milyen paraméterek, díjak mellett mikor érheti meg a telepítés (megtérülési idő)"
Erre vár már mindenki jóideje. Először úgy volt, 2022 decemberre meglesz az ukász. Aztán mindeki a januárt várta.
Aztán volt Március végén vagy mikor EU-nak tett ígéret miatti időpont. Akkor is mindenki várta, hogy lesz infó. Most lassan Juni vége és még semmi hivatalos infó... Innen onnan jön ilyen meg olyan pletyka. De ennyi.Szóval én már arra számítok, hogy majd decemberben lesz érdemi info.. az is a közlönyből egyik este 11-kor.
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
313313
addikt
válasz szekera #44748 üzenetére
EON meg minden teljesítmény növelést új fogyasztó bekapcsolásként ketel. Ezzel szemben MVM Démász meg nem, így teljesítmény növelésnél cserél légkábelt is, ha a régi vékony/toldott...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
zsiga19
csendes tag
válasz szekera #44694 üzenetére
Én is okulok mások tapasztalatából, szóval én is örülni fogok a megosztott információknak Egyelőre én nem foglalkoztam olyasmikkel, hogy időzítetten indítani mosógép, mosogatógépet, a fűtés is akkor indul, amikor leesik a hőmérséklet, nem emeltem fel napközben, hogy akkor fűtsön, amikor süt a nap. Úgy gondolom, hogy viszonylag kevés dolog van, amit időzítetten is lehet kezelni a háztartásban, és nem feltétlenül azok a legnagyobb fogyasztók.
-
zsiga19
csendes tag
válasz szekera #44595 üzenetére
Nekem 7,68 kW-os rendszerem van 6 kW-os inverterrel, szóval néha vág, jellemzően tavasszal. 2020 szeptemberétől termel (először csak 5,68 kW volt, 2021 márciusában került fel még 2,4 kW). Augusztusban van az éves leolvasás. 2021 augusztustól 2022 augusztusig 3,2 MW túltermelésem volt. A melegvizet árammal állítottam elő, 3 klímám van (2 db 2,6 kW-os, 1 db 5,2 kW-os), jóformán nem használtam őket se hűtésre, se fűtésre ebben az időszakban. A fűtés idén február közepéig kondenzációs kazánnal ment (nekem is radiátoros és padlófűtésem van), akkor beüzemeltem egy hőszivattyús rendszert. Ennek (is) mérem a fogyasztását, februárban 320, márciusban (eddig a percig) 519 kWh volt. Úgy számolom, hogy ebben a nagyon enyhe télben majdnem 27 kWh volt a napi átlagfogyasztás a hőszivattyúnak. Amikor mínusz 3-5 fok volt éjszaka-hajnalban, akkor 40 körül evett (43,62 kWh február 27-én, 36,18 kWh március 5-én - ezek voltak kiugróan magas értékek ebben a két hónapban). 2021-ben 8.095, 2022-ben 8.782 kWh-t termeltek a napelemek. Ha úgy számolok, hogy 4 hónapot (november, december, január, február) fűtök, a 27 kWh-s napi átlaggal számolva az 3.240 kWh (3.226 kWh volt a túltermelésem). Ez alapján nekem nem marad elektromos autóra. A hőszivattyú úgy van beállítva, hogy 45 fokos előremenő vizet csináljon, a ház mondjuk 180 négyzetméter, a padláson 40 cm üveggyapot szigetelés van, a falakon 5-7 cm. A melegvíz előállítására elmegy átlagban 6-7,5 kWh naponta, a ház fogyasztása (hűtők, számítógépek, világítás, tévék, villanysütő, indukciós főzőlap, infraszauna stb.) 10-12 kWh átlagban naponta. Hátha segítenek számolgatni a fentiek
-
leslieho2
csendes tag
válasz szekera #44596 üzenetére
Sorrendben talán ezek a legjobb lehetőségek:
1) fűtés hőszivattyús klímával, napközben, programozott profillal (pl. 10 orakor indul pl. 20-21 fokkal, több klíma esetén 20 perces késleltetésekkel; 12-14 között peak hőmérséklet 23-24 fok; 15 utan lekapcsolnak és éjjel (ha szigetelt a ház) nincs fűtés vagy meghívni a kazánt 17-18 foknál)
2) fűtés hőszivattyúval puffer tartályba napelem extra termelés esetén
3) elektromos autó töltése inverterrel összehangolt töltővel (pl. Fronius wattpilot vagy más gyártók ökoszisztémái)
4) HMV használati melegvíz előállítása pl. Ellenállásfűtésű boilerrel, ehhez keresni (pl. Fronius phmpilot aranyáron) ohmikus szabályozást
5) vizes helyiségek fűtése szabályozással pl. Adax fűtőtesttel
6) mosogatógép időzített indítása 11-14 között
7) mosógép indítása / befejezése 14-17 között
Én is keresem a jó rendszert ehhez, pl. Home assistance-t néztem ki, de az meg azért nehézkes, pl. A Fujitsu klímákkal nem kommunikál.Bosch rendszer már lenne ami tud energia vezérlést (smart home controller, energy manager app...etc) Fronius inverterrel, saját vezérlővel ami tudja a hőszivattyút, klímákat, autós töltőt is összehangolni... (mi meg fujitsu-t választottunk, szuper klíma de vezérlés oldalon mikor megtudtam mire lenne képes a Boschazért volt bosszúság )
szerintem hamarosan egyre több nem csak "smart" azaz lámpakapcsoló smart home hanem igazi energia vezérlő otthoni megoldások lesznek... óriási a potenciál, igazi kis mini forradalom (smart grid, Renewables forecast, equipmemt schedule and power management...etc).
-
cOxeR
Ármester
válasz szekera #44596 üzenetére
Ezt értékelem és támogatom.
Nekem még villanyszerelőre várás miatt áll a fejlesztésem, 1 db Shelly 3EM, 2 db Shelly EM, meg 2 db Shelly 1PM várja, hogy jól átlássam, koordinálhassam a fogyasztást. (december óta már mindent is mondott, de talán jövő héten jön is)
HomeAssistant futtatásra a pc összeállt, csak a telepítésben elakadtam.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Rövid videón az Until Dawn mozifilm
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hogwarts Legacy teszt
- OLED TV topic
- Csendben mutatkozott be a Samsung Galaxy Tab Active 5
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Micro Four Thirds
- További aktív témák...