-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz stafff71 #9730 üzenetére
most csak simán bemásolom egy valaki másnak írt üzenetet, de a lényeg ugyan az lesz:
"van felső értéke a 12KTL-nek: "Recommended max. PV power 24,000 Wp"
De ezt is helyesen kell érteni természetesen! Ideális déli tájolás esetén egy invertert 20%-kal szokás túlméretezni DC oldalon, azaz egy 12kW-os inverterre 14,4kWp napelem az tökéletes! Ez azért van, mert a napelemek teljesítménye csak névleges, az STC szerint megadott érték. A 330Wp napelem kb. sosem fog 330W-ot leadni, mert ha süti a nap, akkor melegebb lesz, mint 25°C, vagy épp nem merőlegesen esik rá a napsugár, vagy épp nem tiszta a levegő (AirMass=1,5), stb-stb. 20%-os túlméretezésnél van az, hogy az inverter legalább néha eléri a számára megengedett leadható max AC teljesítményt. Lehet többet is rátenni, de azért nem érdemes, mert az inverter akkor sem adhat le többet (jelen esetben 12kW-ot), hanem azt szoftveresen korlátozza, és ilyenkor lesz az, hogy a többlettermelést "levágja". (Valójában eltolja a munkapontot.) Ha túl nagy DC teljesítményt adunk rá, a vágás túl sokszor fog bekövetkezni, ergo feleslegesen lettek megvásárolva a napelemek. Azonban ahogy eltérünk az ideális tájolástól, úgy lehet a DC teljesítményt növelni, hiszen kisebb hatékonysággal fognak úgyis csak termelni a napelemek.
A 24kWp rárakható teljesítmény pedig úgy jön ki, ha valaki csak keleti és nyugati tetőre tud rakni. Ekkor lehet 12-12kWp-ot rakni mindkét tetőre, hisz sosem fognak egyszerre termelni! többet azonban nem érdemes, mert dél körül mindkét tetőt éri valamelyest a nap. Úgy kell ilyenkor a teljesítménygörbét elképzelni, mint egy 2 púpú tevét, ahol a 2 púp a 2 tájolás. Minél laposabb a tető, annál nagyobb lesz a 2 púp metszete..."*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
kardkovacsi
senior tag
válasz stafff71 #9730 üzenetére
Az, hogy a 10-es inverter azt jelenti, hogy 10 kW a maximum amit lead. Ha ráraksz 12-nyi napelemet akkor amikor azok a maximot termelik (jó idő, tökéletes beesési szög) akkor bizony az inverter nem 11-et vagy 12-őt magából kiadni hanem levágja a tetejét és csak 10-et, mivel ő egy 10-es inverter.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz stafff71 #9721 üzenetére
Ha jól tudom 50% a megengedett, de attól függ. Ha eltérő a tájolása a két sztringnek olyan 30% pluszban még rámehet. Amúgy meg olyan 20%.
50%-al akkora lesz a vágás, hogy nem biztos, hogy megéri. Akkor már lehet egyszerűbb 80e pluszért egy nagyobb invertert felrakni, feltéve ha most telepítesz. -
veterán
válasz stafff71 #9533 üzenetére
azért a 3x1,85 az már erősen zicces szerintem: 5,55 méter közé 1-2 cmes házag is kerül akkor máris izgalmas lesz... gerinc felé lógatni nem szokták és az aljáról azért a csatornába kellene kerülnie a víznek... Illetve ilyen szinten teletolt tetőnél számol azzal, hogy télen a hó lecsúszhat a napelemről...
nálunk 3,8 méteres tetőn van 2 sor (1,7 m-es napelem és ott sincs már csak kb 10-15 cm mozgástér fel / le ...) így csatornába esik... a tetőről viszont a lecsúszó hó vagy tetőre vagy olyan helyre zuttyan ahol véletlenül sem hárunk télen -
axioma
veterán
-
HaGii
tag
válasz stafff71 #8303 üzenetére
Én sem tudok többet mint amit neten olvasni, de úgy gondolom mivel utófinanszírozott a dolog, ezért a szerződés kötés, telepítés stb olyan mintha teljesen önerőből csinálnád. Az pedig még szaldós.
Hogy utána bemutatod a számlát és a felét fizetik, szerintem az nem szólhat bele utólag a szerződésbe. De gondolom még idén sok pontosítás jön ebben az egész témakörben."-Milyen telefon? Androidos? - Nem,sima okos."
-
törölt tag
-
stafff71
tag
válasz stafff71 #8284 üzenetére
Bocs, valszeg rossz céget vágtam be az előbb.
Ez az említett:
A Cg.01-09-322653 cégjegyzékszámú PENTELE SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató korlátolt Felelősségű Társaság (1062 Budapest, Székely Bertalan utca 5. 3. em. 1.) cég ingyenes céginformációként megismerhető adatai a következők:I. Cégformától független adatok902.A cég tevékenysége9/17.4329 '08Egyéb épületgépészeti szerelés
Főtevékenység.A változás időpontja: 2016/02/23Bejegyzés kelte: 2016/02/25 Közzétéve: 2016/02/27Hatályos: 2016/02/23 ...11.A cég jegyzett tőkéje11/2.MegnevezésÖsszegPénznemÖsszesen3 000 000HUFA változás időpontja: 2016/06/15Bejegyzés kelte: 2016/07/01 Közzétéve: 2016/07/05Hatályos: 2016/06/15 ...
-
törölt tag
-
Geresics
Topikgazda
válasz stafff71 #8274 üzenetére
Semmi baj ezzel a rendszerrel, és az ár (315eFt+ÁFA/kWp) is reális!
Esetleg megpróbálhatsz még belealkudni már most +2 napelemet, hátha rábólintanak, mert az már igazán nem nagy extra költség nekik, szerintem bele kellene férjen!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Petya25
őstag
válasz stafff71 #282 üzenetére
Szia
A 9000 kWh egy normál háztartásra baromi sok, kb 27e Ft / hó csak az áram.
Nálunk ez kb 4000 kWh és kb 12e Ft / hó, 5 főre, 2 komplett háztartásra (2 konyha, 2 fürdő, 2 vill bojler, 3 TV, 2 klíma, 2 automata garázs, 4 szgép, +kert nyáron forgatós medencével, fűnyírással).
Nem tudom milyen durvább fogyasztóitok vannak (szauna, fűtött medence, valami ipari melós gép....) de én tuti a nyomozással kezdeném, az a legolcsóbb elsőre.Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
Geresics
Topikgazda
válasz stafff71 #284 üzenetére
Bármilyen fogyasztásmérő megteszi szerintem. Én olyat kértem kölcsön anno, aminek van eleme, így egy esetleges áramszünet esetén sem esett ki a mért eredmény.
Persze ha vannak fixen bekötött fogyasztók, akkor azt egy dugaljba dughatóval pont nem tudod mérni!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz stafff71 #282 üzenetére
Szia,
a 9000kWh/év valóban nem kevés!
Első körben megnézném, hogy hogyan lett olyan magas? Egy ügyfelemnél hasonlóan magas érték jött ki a korábbi 5000 helyett, és kiderült, hogy valami nem stimmel a medence-keringetőjével! Érdemes lehet megnézni, hogy mi fogyaszt olyan sokat!Ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy mekkora rendszerre van szükséged tudni kellene a pontos éves fogyasztást. Ha hirtelen ugrott fel a fogyasztásotok, akkor lehet, hogy valójában nem is akkora, de ha mégis, akkor is belép két új "nagyfogyasztó" a háztartásotokba, aminek én sajnos nem tudom megmondani, hogy mekkora lesz a fogyasztása! Nyilván a klíma annyit fogyaszt majd, amennyit használjátok, a bojler pedig egy viszonylag állandó fogyasztó lesz.
Azt szoktam javasolni ilyen esetben, hogy kérdezzék meg azt, akitől veszik, hogy mennyi lesz a fogyasztása, mert ez egy jó szűrő is lehet! Aki ezzel foglalkozik, tudnia kell, sőt, neki is kell legyen otthon! Ha neki nincs (klíma), akkor miért vegyél tőle olyat, amit ő maga sem használ? Ha van, de lövése sincs, akkor pedig a szakmai hozzáértése miatt keresnék mást - DE ez csak az én hozzáállásom!Ha nincs elég hely a tetőn, és ács vagy, akkor van egy tippem: egy kivitelező partnerem otthonra a kertjébe úgy telepített napelemet, hogy egy kerti kiülőt csinált napelemből! A belépőmagasság kb. 2m volt, és úgy csinálta meg, hogy elférjen alatta a komplett kerti-bútor szett! Cserepet, vagy egyéb tetőfedést nem csinált, a napelemek ugyanis valamelyest átengedik a fényt! Most van a kertjében egy árnyékos, mégis fényáteresztő kiülője! Nagyon megtetszett, amikor megláttam!
(Ha ilyenben gondolkodsz, fontos lehet, hogy a napelemek között a leszorítók 2cm rést hagynak, így azok nem képeznek vízzáró felületet!)Persze van másik lehetőség is: egy ügyfelemnek a kocsibejárójára csináltunk napelemből egy "előtetőt" - szintén nem vízzáró megoldással.
Erről tudnék fotót is linkelni, de a referencia fotóim mind el vannak látva céges logóval, és nem akarom, hogy a moderátorok hirdetésnek vegyék. Ha gondolod, elküldöm e-mail-ben szívesen.
Jogilag ez utóbbi egyébként jobb megoldás, mert hivatalosan így nem kell foglalkozni a villámvédelemmel sem, ugyanis az épülethez csatolt "építményről" van szó, viszont nem kell építési napló sem, mert nem minősül épületbővítésnek. Hivatalosan ha különálló építményként csinálod, akkor kötelező villámvédelmi kockázatelemzést elvégeztetni, és annak eredményeként javasolt villámvédelmet kötelező kiépíteni! Egyébként ez nem hülyeség, mert ha belegondolsz, akkor egy nagy fémes izét raksz a kertedbe, ami bizony vihar esetén jelentős kockázati tényező, és valóban emberéleteket kockáztathat, ami nem játék, pláne nem a saját családtagok esetében (anyós viharban úgysem lesz ott, szóval az nem ér )!Olcsósításnak pedig ezeket tudom javasolni:
- Keresd meg, hogy miért ilyen magas a fogyasztásotok!
- Déli tájolás, és minimum 35°-os dőlésszög - így már jó a polikristályos napelem is! (30° alatt mindig monot javaslok, de az drágább!)
- A tartószerkezetet Te csináld meg! Egyrészt a saját munkád nem kell kifizetned, az anyagokat akár olcsóbban be tudod szerezni, mint más!
- Méreteket nem nagyon tudok javasolni helyismeret nélkül, ráadásul a méretet ugye a fogyasztás határozza meg, de a gerendatávolságot 1m körülire érdemes belőni, mert a legolcsóbb sín (a napelemeket sínekre rögzítik) is tud ekkora átfeszítést!
- Ha akarsz valaha garázst, vagy műhelyt építeni (már ha most nincs), akkor azt is megtervezheted úgy, hogy arra menjen a napelem!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Ukrajnai háború
- OLED TV topic
- Wreckfest 2 - Márciusban indul a korai kiadás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Óra topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon 5 pólusú dugó
- Új YIHUA 872D++ BGA SMD 2az1-ben hőlégfúvó állomás + Hakko forrasztó páka
- Kábeldob új hosszabbító 40m réz kábel villanyvezeték 4db konnektor elosztó
- Sensibo Sky wifis okos klíma távvezérlő, újszerű
- CSB GP 7Ah 12V UPS akkumulátor GP1272 F2 35W/Cell
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest