-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
darus
csendes újonc
Sziasztok
Dolgozott már itt valakinek a Napelem oázis nevű cèg?
Ha igen mi volt róla a vèlemènye?A válaszokat előre is köszönöm.
-
nihill
őstag
-
-
nimfas
addikt
válasz Zolee897 #27082 üzenetére
Egyelőre egy dőlésszöggel és iránnyal megoldom a 10kWp teljesítményt, de ha kell több akkor ott lesz más irány és dőlésszög. A jelenlegi tervezett helyen van részletes árnyék.
Továbbá a 20-25 év gari miatt és a panelenkénti monitor miatt néztem a Solar Edge-t. Nem annyival drágább hogy ne birjam kifizetni, mondjuk a 2 linkelt között van 2kW difi és 2 misi is... -
tapapp
újonc
Sziasztok,
Fűtésrendszer korszerűsítés előtt állunk és a jelenlegi 30+ éves gázkazán alapú fűtési rendszerünket cserélnénk le.
Két opció maradt végül versenyben:
- kondenzációs gázkazán indirekt tárolóval (padlófűtés + radiátor)
- elektromos fűtés (padlófűtés + fűtőpanel) és vilanybojler napelemmel megtámogatva.Energetikus azt kalkulálta, ha az elektromos fűtésrendszer mellett döntünk, kb. egy 9 kWp napelem rendszerrel érnénk el hasonló "fűtésszámlát" (vagy enyhén kedvezőbbet a fűtési szokásoktól függően), mint a kondenzációs gázkazán megoldás esetén.
A budget ezt a rendszert még pont elbírja (ahogy néztem egyelőre az indikatív ajánlatokat ill. google találatokat), de jövőre való tekintettel bővíthetőre szeretnénk tervezni a rendszert (kb. 13-14 kWp lenne a végleges).
Az Mnnsznek most írnék és az lenne a kérdésem, hogy mikre kell odafigyelni ilyen esetben az ajánlatoknál?Amit eddig olvastam, hogy inverter teljesítményét ilyenkor a "végleges" teljesítményhez kell hangolni, érdemes külön munkapontokban gondolkozni a későbbi panelek esetén, illetve majd bővítéskor nagyon hasonló vagy azonos paneleket kéne beszerezni.
Ha van egyéb hasznos tudnivaló napelem és elektromos fűtés kombinációval kapcsolatosan, azt is szívesen olvasnám.
A válaszokat köszönöm előre is! -
Geresics
Topikgazda
válasz Blackmate #27034 üzenetére
Mindent csavaros rögzítéssel lehet csak megoldani. Vagy a többiek álltal linkelt ászokcsavar+DOD lemezes megoldás, vagy van pl. Visimpexnél külön ilyen kampó. Mindenesetre van pisztolyos kátrányragasztó (van valódi neve is, csak most nem jut eszembe), azt érdemes lehet használni, akár úgy hogy Te megveszed, és odaadod a telepítőnek, mert szeretnek spórolni...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Korcolt lemezhez van speckó tartó, nehogy nekiálljatok fúrni, ragasztani, vagy bármi ilyesmi!
De a két tetősíkot napelemmel összekötni csak gányolással lehet, ezt nem javaslom. Fektetve kell elhelyezni ott a napelemeket, vagy túl kell lógatni a tetőn.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
kiliti
csendes tag
válasz Tom Sawyer #27055 üzenetére
Ha most szaldóban tudsz telepíteni/szerződni, és 2-3 év múlva akarsz Ampert bővíteni, akkor bukhatod a szaldót. Ezt vedd számításba.
-
senki68
senior tag
válasz Tom Sawyer #27070 üzenetére
Nincs. Nekem nincs Longhi, állítólag legendásan jó, ha anno azt kapok simán felteszem, Risen van, jobb, mint vártam. Egyikkel sem lősz mellé.
Oké az árak így ahogy írod elég nagy szórást mutatnak, de csak a számokat nem lehet összehasonlítani, mert a teljesítmény különböző.
6. 8.25 kWp
14. 10.125 kWp
26. 9.6 kWp -
nimfas
addikt
Sziasztok!
Kaptam több árajánlatot napelemre.
Elképzelés, hogy a mühely tetejére lenne pakolva a napelem, a falon lenne az inverter a Keleti oldalon, hogy ne verje telibe a nap.2. ajánlat maradt egyelőre a porondon. Az egyik a kedvező ára miatt, a másik pedig a korrekt felmérés miatt, helyszínre jöttek drón fotózott párat, küldtek egy komplett kidolgozott ajánlatot. Sajnos az előzetes ajánlatnál jóval drágább lett a vége.
A másik, olcsóbb ajánlat az Aleron-tól jött.
Aleron:
Optimum Solar:
Árban azért elég nagy a szórás szerintem.
Az első ajánlat előzetes ajánlat, szükséges egy helyszíni felmérés 10eFt-ért és akkor kapok végleges ajánlatot. Kérdés hogy az is ilyen drága lesz-e.
A többi ajánlat is 4-4,5 millió körüli, Huawei inverterrel.
Egyelőre 10kW lenne a tetőre téve, később lehetne bővíteni ezért néztem a 16-os invertert, mert árban minimális eltérés van a 10-12-höz képest.Vélemények?
-
senki68
senior tag
válasz Tom Sawyer #27063 üzenetére
Az árlista alapján nem drágább.
Te a 6-ost preferáltad. Az 460Ft/Wp . És csak 6 panel optimalizált.
A 14-es 417Ft/Wp és minden panel optimalizált.Persze a 26-os olcsóbb csak 385Ft/Wp, viszont ugyanolyan rendszerméret estén csak 312 ezerrel drágább a 14-es.
-
7Heads Drago
veterán
válasz Tom Sawyer #27063 üzenetére
A szüleimnél egy cég most csinálja. Nem kérnek előleget. Csak ha kész a munka akkor kell fizetni ezáltal sztem garantált hogy igyekezni fognak. Készletről dolgoznak. Sok helyen pl nincs inverter és sokat kell rá várni. AC-DC fesz védelem náluk alap hogy beépítésre kerül.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
7Heads Drago
veterán
Pedig a cég nevek is fontosak lennének sztem.
Jah lentebb már láttok 3 db-ot......[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
gorbep
senior tag
válasz KilgoreTrout #27062 üzenetére
Ez egy vita, a most telepítendő rendszeremnél... tényleg nem kell SE-nél a tűzeseti leválasztó? Tűzoltó ismerős szerint kell... és ha ellenőrzik (mármint a katasztrófavédelem) nagy balhé lesz...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Tom Sawyer
csendes tag
Az SE variáció 400-500eFt-al drágább a többinél - megéri ez nekem?
Szóval akkor maradt 3 cég
Tiszta Energiák,
ExtremeSolar
Solar Kraft HomeValakinek tapasztalata valamelyikkel
Köszi -
KilgoreTrout
senior tag
válasz Tom Sawyer #27057 üzenetére
SE inverterrel látod panelenként a termelést az összes panelnál, míg Huawei-nél a részleges optizás miatt nem, szóval plusz szolgáltatást is tud. Sokak szerint biztonságosabb is, nem kell tűzeseti leválasztó, stb. Én tuti azt választanám, alig van különbség az árban.
-
llacee
őstag
Sziasztok,
senki68-nak köszönöm a tippet, hogy kérjek ajánlatot a szövetségtől, mert lényegesen jobbak jöttek, mint amiket magamtól találtam.Felmásztam a tetőre és lemértem mindent, ezek alapján az 1755x1038-as panelokból illesztésekkel együtt max 22db a nagyobb 2180x1000 panelből 19db fér fel.
Az ajánlatok közül a legszimpibbek:
375w Longi 18db (6,75kw) Huawei 6kw inverter
375w Longi 20db (7,5kw) Huawei 8kw inverter
22db túllóg a költségvetésemen sajnos.400w Risen 18db (7,2kw) Huawei 8kw
400w Risen 19db (7,6kw) Huawei 8kwNem gond, hogy a 8kw inverter "alulpanelezett"?
Nagyobb tetőm nem lesz a legnagyobb teljesítmény a 22 Longi panellel lenne 8,25kw, de az max 2. ütemben. -
senki68
senior tag
Nekem a 14-esen akadt meg a szemem.
-
MrZed001
tag
Tehát aksis/napelem üzemmódban 51V volt N_be és N_ki között.
Alapból ez 110V szokott lenni, de ahogy végzed a mérést, a multiméteren át földelődik le ... ezért csökken folyamatosan az értéke.
Át kell nézni az N_be L_ki mérésre is, úgy meg visszamegyMérni amúgy jobb, ha Föld-höz méred.
Azaz PE és N_ki, meg PE és L_ki. -
cdl
senior tag
válasz Tom Sawyer #27057 üzenetére
Van olcsóbb SE ajánlatod. Én azt választanám ennyi pénzért.
-
Tom Sawyer
csendes tag
Igen, kell arra a végén lévő 5-6 elemre, de nem az összesre. A tető 3/4-e árnyékmentes, de nem fér rá a 22-24 elem csak kb 18db. Ez a kettő amelyik nagyrészt jól értelmezte az egészet a 26-os ki is jött helyszínre.
a 6-osnál, ha 2 napelemt hozzá csapnék akkor jobb lenne az arány 433ft/wp[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
El kell döntened, hogy kell e optimalizáló a panelekre.
Így a felét kiszorhattnád az ajánlatoknak kezdésnek.
A hatosra: ennyi pénzért SE rendszert kellene venned már szerintem .[ Szerkesztve ]
-
Tom Sawyer
csendes tag
Sziasztok,
a napelem szövetség honlapjáról kértem ajánlatot, melyre a mellékelt kép szerinti ajánlatok érkeztek.
Nekem a 6-os és a 26-os szimpatikus.
Paraméterek:
éves fogyasztás 9700kW körül (van egy hybrid auto is naponta töltve)
tető: egyenes nyeregtető 20-25 fokos tető, tetőgerinc hossza 16m, ferde hossz 4,5m - van kb 72m2 napelemmel fedhető terület. kettős hódfarkú cserépfedés.
tájolás: Délkeleti
árnyék: a keleti végén a tetőnek - a kert végében lévő fák miatt kb a tető végének az 1/4-re árnyékot adnak 9-10h-ig, évszaktól függően. Itt úgy is van 2 tető kiemelés ami a fedhető területet csökkenti. A teljes napos rész kb 9-9,5m, onnantól lehet árnyék vagy a tetőkiemelés.
Jelenleg 3x16A van - ezt lehet később bővítenénk 2-3 év múlva 3x32A-re elektromos vagy második hybrid miatt.
A garancia és szervízháttér számomra fontos, ezért magasabb árat is hajlandó vagyok fizetni.A cégneveket és áraikat nem írtam bele...
[kép]
Tudnátok egy kicsit segíteni a műszaki részében.
A cégeket még ellenőrizgetem.
köszönöm. -
cOxeR
Ármester
válasz 313313 #27052 üzenetére
Bele gondolva, 3x32A-en 22kw-os auto töltök vannak, szóval simán lehetséges szerintem.
Illetve ha nézek más gyártót külön van megadva dc meg ac oldali áramerősség. Pl Fronius Symo 20.0-3-M
DC 33A (rövid ideig max 49,5A) AC 28,9A
Szolgáltató felé (meg a saját hálózatom miatt is) az AC a kardinális, a DC-t az inverter utáni nincs. -
NSX82
csendes tag
válasz MrZed001 #26552 üzenetére
Kedves MrZed001!
elsore teljesen bekötöt állapotban végeztem két mérést multiméterrel a N-be es N-ki között. normalis állapotban. ezalatt azt értem h rátermelős módban működik az inverter. 0V van a kettő kőzt. Így kikötés nélkül azután a kismegszakítóval lekapcsoltam az inverter L-be-t. igy az N-be és N-ki között 51 voltot mértem. utána kikötöttem az N-be és L-be kábeleket fizikailag az inverterből tehát csak a földelés maradt bekötve ha igy rámérek N-ki és N-be között 0 volt van. sőt igazából az előző mérést sem sikerült reprodukálni. ha a kikötött N-be kábel végéhez mérem az N-ki-t is nulla voltot mérek. a hozzáérintéskor esetleg felugrik 3-4 voltra aztan beáll nullára. miután megint visszakötöttem mindent, tehat úgy van ahogy a legelőször volt ismét nem tudom kimérni azt az 50 volt különbséget... lehetséges, hogy valami más figyasztó miatt láttam ami esetleg épp a mérés pillanatában a házban bent működött? Mit tanácsolsz? hogyan tovább? most picit zavar hogy lattam azt az 50 voltot elsore amit azóta se vagyok képes mérni. jelenleg akarhogy nezem 0V van a két N között.üdv: NSX
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
20kW-ot 3*32A-re elvileg megadják. De már trafókört is igen keményen nézik, egy 20kW-os rendszer meg nem kicsi...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
cOxeR
Ármester
-
cOxeR
Ármester
Huawei 17ktl, illetve a 20ktl esetén szerintetek miért van ugyanaz a max PV értek megadva? 29,7 ami irreálisan soknak tűnik.
Viszont a max kimeneti áramerősség más: 28,5A vs 33,5A.
Illetve a kérdés, hogy 3x32A-t ha nem tudom 3x40A-re feltornázni (nem éri meg) be lehet vállalni a 20ktl-t vagy se? Függ természetesen attól mennyi panel kerül fel. Elméleti maximum 22,9kW (56 db 410-es panel)
PVGIS erre már azt mutatja, hogy szinte a téli hónapokban is hozná a havi átlagomat.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz HoryThePooh #27047 üzenetére
Ászokcsavar. Az a hivatalos neve.
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz Blackmate #27034 üzenetére
De, fúrják.
Gerendába fúrnak bele egy bazi nagy csavart, amire rögzítik a sín tartó konzolt: [link]
Ha véletlenül mellé megy, sajnos nálam is volt ilyen, akkor kátrányos zsindely ragasztóval kitömítik a lukat. Tömít rendesen.The one who has a true friend doesn't need a mirror :)
-
BSOD
senior tag
A melóhelyemen homlokzatburkolatokat csinálunk (stadion pl.). Egy részük háttérszerkezetre ragasztott felület, akár 5-6-8m2/db és 16kg/m2 (ehhez nyilván arányos mennyiségű ragasztási felülettel). Sika-nak vannak komoly cuccai.
A problémát itt nem a ragasztó okozná, hanem a bádog. A kép alapján nem lehet azt a felületet olyanná varázsolni már, amire még szabad ragasztani. Ránézésre a 20-as éviben jár, ami csajban kiváló, oxidált cinkben kevésbé.Keresek SILICON GRAPHICS octane-hoz vpro grafikus rendszert.
-
kenuba01
tag
Sziasztok.
Valaki megtudná nekem mondani, hogy az eon-nál hol tudom a smart mérőmet nyomon követni a neten?
Esetleg regisztrálni kell valamilyen eon-os felületen?
Köszönettel -
asdf_
veterán
A bádoghoz rögzítésen felül:
A kék síkon levő rögzítő hogyan fog a piros sík derékszögével levő napelembe kapaszkodni? Meghúzod és kettétöri? Opcionálisan: hogyan fog egyáltalán elérni odáig? Még opcionálisan: hogyan fog az a csóró napelem szellőzni, ha kényszerűen ennyire rá lesz ültetve a tetőre a két vége?
Szerintem azért van építési hab, pl Tytan B3 60sec, ami kellően durva cucc. Kötéserőssége pl kifejezetten jó, egy dolgot nem tudok kötés után a hőmérsékleti ingadozást hogy bírja.
Meg a vizet, meg az UV-t
-
cOxeR
Ármester
válasz senki68 #27033 üzenetére
A lehetőségeket vizsgálom, ettől függetlenül 42 panel elfér, az azért nem kevés.
Szerintem azért van építési hab, pl Tytan B3 60sec, ami kellően durva cucc. Kötéserőssége pl kifejezetten jó, egy dolgot nem tudok kötés után a hőmérsékleti ingadozást hogy bírja.
Amúgy igen az ászok csavar van a szerelési kiegészítők között is.
K2 ászokcsavar (hullám/trapéz/pala/lemezfedeshez)[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Egy kis technikai jellegű kérdés, szemléltetve.
Dőlésszög tekintetében, ez a kis emelkedésű bádogos borítású tetőrész szerintetek kihasználható? Van értelme kihasználni? Próbálják mérni valami szöget abból lehet varható hozamot számolni? 405-410 wp panel olcsóbb mint a 430-as, de akkor ugye több lenne jó, plusz felület szükséges.
A panel egyik sín része a betoncserépen lenne másik meg lent a bádogon, fektetett formában, mert úgy meredekebb lenne a dőlés. 10-12 db extra hely, állítva nem férne el, mert csak 130-140cm van. Bádogos rész hossza.
Illetve a hófogó kampókat ilyenkor el kell engedni? - sok haszna mondjuk nincs mostanában[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
-
xsssanyix
újonc
Sziasztok,
Idén szigeteltjük a házat kívülről, jövőre van tervezve a napelemek felrakása.
Szeretném előre megcsinálni a csövezést az inverter és a lakáselosztó között, hogy ne kelljen jövőre az új homlokzati szigetelést megfúrni, járdát bontani, stb.
Most még vannak olyan gégecsövek a homlokzaton, amin keresztül közvetlenül be tudok jutni a lakáselosztóhoz, illetve a felbontott járdában is eltudom vinni a gégecsövet, emiatt is gondolom, hogy jó lenne előre behúzni a gégecsöve(ke)t.
Kb 20 m a távolság a lakáselosztó és az inverter között.Mire érdemes figyelni? Milyen és mekkora gégecsöveket érdemes behúzni?
Van értelme már előre behúzni a kábelt a gégecsőbe a leendő inverter és a lakáselosztó közé? Ha igen, akkor milyet és milyen keresztmetszetűt?
Kültérre fog kerülni az inverter(tető alá, hogy védve legyen az UV-tól és az esőtől - nincs gépészeti helyiségem). Mire érdemes figyelni? Hozzávetőlegesen kb. mekkora hely kell majd az inverternek(meg ami kell még hozzá) a homlokzaton?Nem tudom, hogy számít-e, de jelenleg évi kb 6600 kWh a fogyasztásunk, később(>5 év) ehhez még jöhet elektromos autó töltés, és esetleg melegvízelőállítás. Kb ezen paraméterek alapján, akarom majd a napelem rendszert méretezni.
Köszi a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
válasz Fr3eWar #25320 üzenetére
Ez a panel nekem is a látókörömben van, mi alapján választottad? Árban kedvező, ezért szimpatikus, mert nagyobb rendszert tudok feltenni, persze több hely is kell.
Egy bajom van, hogy ebből ideális elhelyezéssel csak 44 db fér el, van egy vízszintes felületem (tudok dönteni rajta ha fel lehet picit futtatni az emelkedő tető felületre kb 10-15%), ott mennyire problémás az elhelyezés? Így el tudok helyezni még 10-12 db-ot, úgy már elég combos lenne.
-
NSX82
csendes tag
válasz MrZed001 #27022 üzenetére
Kedves MrZed001!
Köszönöm! Valószínű lesz még kérdésem mert nem sokat tudok sajnos a témába, de annál lelkesebb vagyok
Most valószínű rázizzenek egy picit pihentetőbb dologra. Mégpedig a data loggert kellene tényleg jobban megoldani mert amit ez a felhő alapú csinal ez eleg követhetetlen szamomra. lehet h en varok tőle túl sokat de hiányolom, hogy nem is látszik a délelőtti órákra vonatkozólag, hogy kétszer is pár percet porszívoztam. Ott olvastam le az inverterről a pv inputnal a kb 800wh-t. Ehhez képest ennek a logban semmi nyoma. Vagy csak én nem tudom értelmezni:
Szerintem ami itt látszik az az, hogy az akkukat töltögeti/szintentartja. Mindenesetre nagyon nyőgvenyelős az egész applikáció. Beállitásügyileg is nehézkesen tudtam csak alkalmazni a beallitásokat sok próbálkozással.. bár végülis az megvan már. Közben az jutott eszembe, hogy van egy régebbi p4es laptopom amin van com port. Azzal lehet h működne a dolog már csak egy megfelelő kábelt kéne gyártanom hozzá. Szerintem ez lesz a következő. a pin out megvan hozzá, hála nektek!
-
varek
csendes tag
válasz brodorics #27020 üzenetére
Szerintem se szerződj át, mert akkor újra kezdődik a 180 nap amit ugyanúgy nem tartanak be inkább várj és igényeld a kötbért. Nekem műszaki problémára hivatkoztak persze készlethiányról van szó amit nem fogadtam el. Előbb útobb elkészül, persze részükről a jelentős áremelkedések miatt ráfizetéssel, de ez az ő saruk minek vállalkoztak túl.
-
MrZed001
tag
Ha bármi segítség kell, csak írj
A nulla közösítést azért nem fogod tudni megúszni (ha PE-N relé nincs benne), mert mögötte a házat védő FI relé különben nem fog működni.
Az meg erősen ajánlott, hogy legyen és működjön
Nincs hibaút, nem földelt akkor a házad, rendszered.
Érintésvédelmileg ez nem elfogadott.
Szigetüzemnél különösen fontos, hogy rendben legyen a helyi földszonda is. -
kiliti
csendes tag
Összefoglaló aljára:
Megvalósult rendszer: Fronius Symo 7.0-3 M light + 16 db Qcells G8 360Wp (5,76 kWp 383eFt/kWp)
Délkeleti tájolás (-56°), meredek dőlés: 45°, jelenleg még 1 sík/string
Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
Már nagyon régen (10+ éve) szerettem volna napelemet. A 2018-ban vásárolt házunk esetén is szempont volt a jó benapozás. Eleinte csak egy villanybojlerbe gondoltam betolni vele energiát, mint akkumulátorba, grid-tie / sziget üzemben, átkapcsolással. Aztán jött a hír az 50%-os támogatásról. Ekkor (2019. november) elkezdtem olvasni ezt a fórumot visszamenőleg, és azóta is követem. Az olvasottak alapján lemértem, megbecsültem, hogy mire van szükségünk, és Fronius-t választottam. Eleinte még 6-ost, majd 7-esre léptem (így több igénybejelentőt is beadtam...). Ehhez első körben 16 darab, min. 360Wp panelt akartam, normál (kis) méretűt.
Hol kértél ajánlatokat?
Csak az MNNSz oldalán.
Mi alapján szelektáltál?
Fajlagos ár és a fórumon kapott cég vélemények alapján.
Hol informálódtál?
Szinte csak ezen a fórumon, illetve Google.
Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)?
Fórumtagok: axioma, Chal, Geresics, ginagina, joghurt, julius75, kardkovacsi, MrZed001, Rolly, stickermajom, tothbe. Ezúton is nagyon köszönöm mindenkinek!
Mik voltak a fő szempontok?
Ár, megbízható inverter, megbízható kivitelező
Miért azt a műszaki tartalmat választottad, amit?
A SolarEdge felára a kevés árnyék és a max két sík miatt nem szükséges, bár van sok előnye.
Huawei akkor még új szereplő volt, és számomra biztosabb jövőt ígér az Osztrák Fronius.
A Qcells napelemeknek jó híre van. Félcellás, 12 busbar.
Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
IrsaSolar lett. Ár és fórumba írt jó vélemény miatt (ginagina). Nem csalódtam bennük, szép munkát végeztek (a részleteket is figyelembe véve). Egyébként csak egyszer voltak itt: amikor kiépítették. Felmérés csak online volt, mert tudtam, mit akarok.
Mit csinálnál másképp?
Talán inkább eggyel nagyobb invertert vennék, mert így majd 45%-os túlpanelezés lesz, ha megépül a másik string, 90°-kal eltérő tájolással. (a leendő EV-nek + bruttó rendszer miatt)
Mi volt, ami bosszantott?
A tűz(oltó)védelmi kapcsoló kapcsán, hogy mik is a pontos követelmények... Máig nem egyértelmű, de nem került beépítésre.
Mit tapasztaltált az ügyintézés során?
Nekem szerencsére gyorsan ment minden. Részben magam intéztem (igénybejelentés, készrejelentés, Elművel személyes szerződéskötés).
Mennyi idő volt mindez?
Volt egy nagy kihagyás a megrendelés és a kivitelezés kezdete között, mert még a tetőt akartam napelem előtt rendbe rakatni (+15cm hőszigetelés, új tetőfólia, kívülről bontva, mert beépített a tetőtér). A tető csúszott, de a napelem kivitelező nagyon rugalmas volt, simán tudta pár nappal később építeni a rendszert.
2020.11.vége : tájékozódás kezdete
2021.01.17.: Kivitelezővel megegyezve árban, műszaki tartalomban, és hogy április elején kezdhet
2021.01.20.: Végleges igénybejelentő beküldése általam (harmadik)
2021.02.04.: MGT megérkezése
Tető átépítése ápr.7 - ápr.21
2021.04.16. péntek Kivitelezés
2021.04.19. hétfő Elművel szerződés ügyfélszolgálaton személyesen, készre jelentés
2021.04.22. A teljes összeg átutalása a kivitelezőnek (eddig semmit nem fizettem).
2021.04.23. péntek Fogyasztásmérő csere, termelés kezdete
Mi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg?
Egészen a tetőgerincig szerettem volna feltetetni a paneleket, de a kémény melletti szarufa a lemezelés alatt van, így arra nem tudtak sínt rögzíteni. Ezért télen később indul a rendszer, a szomszéd ház árnyéka miatt. Bár így nyáron reggel nem árnyékol rá a kémény. Majd ha nagyon ráérek, átrakom a kéményt a túloldalra :)
Valamint szerettem volna az invertert a hűvös pincébe tenni, de a tűz(oltó)védelmi kapcsoló elkerülése miatt nem lehetett :(
Mi volt, amit nem terveztél, de végül mégis meglett?
Fedezte a rendszer a teljes home-office-os áramfogyasztásunk, és még a klímás fűtést is, gáz helyett!
Mik az elvárásaid?
Évekig hibamentes rendszer. Kicsit félek, hogy mi lesz, ha 1 panel bedöglik. Remélem sokáig nullázza a villanyszámlánk. Ha így termelne, mint az elmúlt 1 évben (JRC-10%-hoz képest +15%), és marad a szaldó, és az áramár, akkor 4,3 év alatt megtérülhet a rendszer. Tervben van még 4+ kWp felrakása másik irányba, ugyanerre az inverterre.
Elmúlt 1 év statisztikája (2021.04.23 - 2022.04.23)
Napelem termelés: 7104.3 kWh (1233 Wh/Wp -56° , 45°)
Ennek 97,5%-át el is fogyasztottuk. (Sajnos volt közben egy éves leolvasás aug. elején, ahol a nyári 1444 kWh többletet el kellett adnom :( )
Helyben fogyasztási arány: 26,5% (klímás fűtés előtt 19,5% volt)
Ebből a villanybojler evett 2,2 MWh-t (60m3 melegvíz), az egy darab klíma evett 1,6 MWh-t, hősugárzós ráfűtés 100 kWh. Maradt 3 MWh az egyéb fogyasztásra (mosógép, mosogatógép, szárítógép, kombi hűtő, fagyasztó, villany sütő, indukciós főzőlap, ...)
Kellett hozzá még 133,4 m3 gázfűtés, mert az emeleten még nincs fűtő klíma (majd áthelyezem a régi On/Off klímát).
Plusz hozzá jön a cserépkályha, mely 22 estére lett megrakva (főként ha estére -3°C alatt volt). Alkalmanként 9-10 kg tűzifával. (össz = 0,2 erdei m3)
Korábbi évben 950 m3 gáz kellett a háznak, klímás fűtés nélkül. De akkor még nem volt a tetőtér ferde oldalában a +15cm kőzetgyapot, és az emeleten 1-2 fokkal melegebb volt tartva.
A házfalon 4 cm nikecell szigetelés van. Teljesen alápincézett (ami fűtetlen). Fűtött tér 90 m2
-
7Heads Drago
veterán
Na volt ma egy Normális napelemes cég. A bővítést nálunk ők végeznék.
Sajnos nálam a kivitelező cég anno nem épített ki túl fesz védelmet egyik oldalra se illetve földelést se csináltak. Szóval az a fantasztikus ajánlat amit akkor kaptam, csak átverés volt. Mivel nem volt részletezve mit kapok, a laikust meg át tudják verni. Minden új telepítő aki most kezdi ezt jól nézze meg mit ír alá és hogy azt telepítik-e. Sztem a rengeteg napelemes cégből kevés van aki be is tartja azt amit ígér és törekszik a szabályoságra.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
NSX82
csendes tag
válasz chungey9 #26900 üzenetére
Kedves Chungey9, MrZed001 és többiek!
Először is köszönöm szépen a pinout és rs232 tanácsokat.
Örömmel jelentem, hogy mátol termel a kis szigetüzemű saját építésű mini napelem rendszerem!
-Easun (noname kínai) 3.5 kw inverter
-8db Amerisolar AS-6P-340W polykristályos napelem sorbakötve (összesen 2720wp? max teljesítmény)
-2db Leaftron LTC12-100 AGM akku sorba kötve. (24v 100A)Tesztként egy 1130wattos porszívóval teszteltem délelőtt. A PV Input 780-800watt kornyékén ugrált ilyen borongós felhős időben. Sokkal jobb, mint amire számítottam! Már nagyon várom, hogy tesztelhessem napos időben is jobban, de sajnos közben dolgoznom is kell.. Kiváncsi leszek mennyire sikerül megközelítenem vele az elméleti maximumot. A tető dőlése sem ideális sajnos, mert csak 12°
A fokállás 211°Esetleges érdekességként írom: 740 ezer ft-omban van eddig az egész project tokkal vonóval + a belefektetett időm/ munkám.
Holnap megpróbálok méregetni a két nulla között, bár egyre inkább abba az irányba gondolkodom, hogy inkább ne kössem össze a két nullát hanem csak az inverter nulláját kötném be a lakásba és egy kapcsoloval esetleg megoldom, hogy müködjön klasszikus formában is. A közös nulla egy nagyon kényelmes megoldás lenne (amennyiben tényleg megoldható lenne), de szeretném teljesen elkülöníteni az elműs hálozattól inkább. Ezalatt Azt értem, hogy az égvilágon semmilyen kapcsolatba ne legyen a kettő egymással! Köszönöm a segítségeket mégegyszer!!! Hamarosan még jelentkezem!
üdv, NSX
[ Szerkesztve ]
-
brodorics
csendes tag
Üdv Urak!
Vagyunk páran , (illetve remélem egyre kevesebben) akik EON SE telepítésre várnak, Szeretném kérdezni van akinél közben meglett a telepítés? -
Geresics
Topikgazda
válasz MrZed001 #27007 üzenetére
Lesz itt szigetüzem, és minden egyéb nyalánkság.
Sajna időhiány miatt a rendszer megálmodásának csak egy részét tudhatom magaménak, a többit, mint pl. az AC oldalt, és a szigetüzemi részt is az Expleo-ra hagytuk.
Remélem hamar átveszi az EON, és lesz időm játszani vele, mert vészesen közeledik egy másik ösvény, amire rá kell fordulnom...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
senki68
senior tag
válasz Geresics #27005 üzenetére
Köszönöm.
Kívülről az inverter "kézmeleg" tehát nem süt, simán rajta tudom tartani a kezem. Így a DC kábelen is. Itt ugye a kritikus pont a belseje, procik magja hogy melegszik.
De én is úgy gondolom, ahogy írtad, kritikus pontok monitorozva vannak.
Persze nem csak ezért van a csere, inkább a 2024.01.01 dátum miatt.
Majd beszámolok, hogy a 17K inverter 13.2kWp panellal mennyire melegszik.
Most ez van.
-
Geresics
Topikgazda
válasz senki68 #27004 üzenetére
Az átlaggal próbáltam picit viccesre venni, de úgy látom azért a lényeg átment!
A kompnensek melegedése nem egyenletes, ez tény! De amíg egy VGA esetében a 100°C nem probléma, addig erőátvitelnél már igenis az volna! Ha csak abba gondolunk bele, hogy a kábelek PVC borítása 70°C felett elkezd szépen lassan lebomlani, és egy idő után megszűnik szigetelni, akkor érezhető, hogy ez nyilván nem megengedett. A fontos pontok monitorozva vannak (még akkor is, ha mi nem látjuk), és adott esetben az algoritmus csinál valamit ellene! Bekapcsolhatja a hűtést, emelhet a hűtésen, vagy épp korlátozhatja a termelést. A passzív gépek esetén sajna csak ez utóbbi van meg, épp ezért különösen fontos ilyenkor az elhelyezés - már ha nem célunk, hogy elessünk egy csomó termeléstől...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
senki68
senior tag
válasz Geresics #27000 üzenetére
Persze vehetünk átlagot is. Nálam sikerült úgy belőni a rendszert, hogy a 10kW SE inverter 11.00 tól 13.00 -ig megy 10kW felett. Vágás nélkül. És ilyenkor melegszik is.
Még jó hogy nemigazán passzív hűtésű, mert van benne egy venti, ami 55 foknál kapcsol és 50 foknál kapcsol ki.
Más fórumon már nekem estek, hogy ez hülyeség mert attól lehet 100 fokos is egyes alkatrész.
Én speciel bízom az SE mérnökeiben, hogy a szoftveresen mért hőmérsékletet a kritikus ponton mérik.Azt, hogy a nyári melegben mit fog csinálni, nem fogom megtudni a jövő héten lecserélem.
Biztos ami biztos alapon felmegy egy 17K .
Mivel jelenleg a 17K jelentősen olcsóbb, mint a 10K így a megtérülési idő sem fog növekedni. -
Geresics
Topikgazda
Régen ez egyértelműen igaz volt!
2024.01.01-től ha bármi módosítást csinálsz hivatalosan, akkor bukod a szaldód! Most jobban előre kell gondolkodni, mint valaha (ezen a téren)!Amúgy meg most épp egy régi ügyfelem keresett meg, hogy a 2013-ban telepített Growatt 3000TL invertere a 12x250 mono panellal bár még mindig hozza az elvártat, de sokat változott a felhasználásuk, és a meglévő napelemek mellé tegyünk 13x380Wp paneleket, a 3kW-os Growattot lecseréljük egy 10-es Froniusra, és az új panelek lesznek az 1. MPPT, a régiek a 2. MPPT, és ha később megint hozzá kell nyúlni, akkor elég csak a DC oldallal játszani, és marad a szaldó!
-
cOxeR
Ármester
válasz Geresics #27001 üzenetére
Viszont ha meg ezt vesszük alapul, hogy 10+ év múlva az inverter úgy is kakukk (paneleket is lehet célszerű eladni - lehet lesz valami maradvány értéke még - és venni korszerűbbet, akkor simán kell számolni 20-30% többlet igényt, teszem azt nekem most 12Mwh az éves igényem, veszek egy 12kW invertert felteszek 34 db 430wp panelt, aztán 10 év múlva “elbontom” az egészet. 6 év alatt térül meg (otthonfelujitassal) 4 évig nyereséget termel. Illetve amíg fel nem emésztem a képzett tartalékot, addig az csökkenti a 6 vs 4 éves arányt. Illetve a maradvány érték hozzájön a profithoz.
-
Geresics
Topikgazda
válasz 7Heads Drago #26990 üzenetére
A bővítési lehetőség mindig is felhasználói igény lesz. Hiába méretezel egy rendszert a mai, vagy akár az 5 év múlva elképzelt terveidhez. Egy inverter élettartama 10-20 év közé tehető általában. Ki tudja mennyi energiára lesz szüksége mától számítva 16 és fél év múlva? Mondjuk én műszaki és gazdaságossági szempontból ezt nem szeretem, szerencsére az erőműveknél ilyen gond nincs is!
Visszatérve, a két munkapontos inverterek között az olcsók is tudják az asszimmetrikus terhelést többé-kevésbé jól kezelni, ergo, ha most csinálsz egy rendszert, akkor később a 2. munkapontra rá tudod tenni a bővítést. Ha eredetileg is használtad a 2. munkapontot akkor (jól csináltad, de most) át kell rendezni a régi rendszer elemeit az 1. munkapontra. Ha ez nem megy, akkor opti kell...Lassan tényleg nem fogom levakarni magamról, hogy Fronius márkabuzi lettem, de saját mérések alapján bátran kijelenthetem, hogy ott a 2. munkapont akár már 3-4 panellel is el tud indulni, és jó hatásfokkal termelni! Ez bődületesen szélesíti a lehetőségeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem