Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wittgen80
csendes tag
Hali!
Segítséget szeretnék kérni egy ma érkezett ügyvédi megkereséssel kapcsolatban, sajnos a benne levő határidő miatt 1 héten belül lépnem kell valamit. Nem vagyok jogban otthon, gondoltam megkérdezem a nálam okosabbakat, valamint a kb 4500 hozzászólást végigolvasni idő hiányában nem áll módomban.
Szóval, jött ez a levél, miszerint tavaly X napon Y időpontban (óra,perc,másodperc) az IP címemről a levélben megnevezett 1 db FILM vagy annak egy része a gépemen megtalálható volt/más felhasználók részére elérhetővé vált. Az ügyvéd leírja benne, hogy melyik német kiadót képviseli, meg, hogy az IP címemhez valamilyen monitorozó szoftverrel fértek hozzá, valamint az IP alapján tettek feljelentést a NAVhoz, az meg kikérte az előfizetésem adatait és átadta az ügyvédnek.
1 héten belül ki kell pengetnem a levél szerint egy elég szép summát (fél fizetésem, gondolom az ügyvédi díj a nagy része), különben polgári pert indítanak.
Ezen felül egy általuk készített nyilatkozatot is akarnak, miszerint elismerem, hogy hibáztam, a nyilatkozat után ilyet többé a szolgáltató filmjeivel nem teszek, valamint letörlöm a filmet (már nem is emléxem rá, gondolom élt 1 napot a winyómon). Ha nem írom alá, szintén polgári perrel fenyegetnek.1. A NAV megbírságolhat az 1 db film miatt, függetlenül attól, hogy a TPB-ről szedtem le tavaly és nem is magyar forgalmazótól, hanem német nyelvű és készítésű film?
2. Érdemes kicsengetnem a bírságot? (hajlok rá erősen) Vagy nem tudnak tenni semmit?
3. Mivel tudják bizonyítani azt, hogy letöltöttem, vagy megosztottam? Úgy gondolom, hogy a torrent file letöltése miatt akadtak rám, de annak letöltése még nem jelenti azt, hogy a filmet is letöltöttem és visszaosztottam. Vagy mégis?
4. Olvastam, hogy a németek nagyon nyomatják ezt a büntetés szerűséget. Ha a nyilatkozatot aláírom, még olyanért is felelősségre vonhatnak, ami az aláírás előtt történt? Vagy ezzel esetleg a korábbi "bűneimet" megbánom és több levél nem jöhet?
5. Ha valaki tudna írni pár sort arról, hogy mostanában a NAV hogyan kezeli a magánszemély nem üzleti célú torren feljelentéseket, vagy linket adni, azt is megköszönném.
6. Legálisan monitorozzák a tevékenységemet, kutakodnak a gépemen?
7. A NAVnak joga van kiadni a személyes adataimat a kiadót képviselő ügyvédnek, ezáltal a kiadónak?
Remélem tud valamelyőtök hasznos információval szolgálni.
Köszönöm előre is,
WittgenPS: igen, elkaptak, lúzer vagyok
-
Wittgen80
csendes tag
válasz bambano #4499 üzenetére
Nos igen, már az is érdekes, hogy azt írja, a NAVnak feljelentett, de én semmilyen megkeresést sem kaptam onnan, viszont az adataimat meg kiadták a 3. félnek a hozzájárulásom nélkül? Én úgy hallottam, hogy csak akkor tudja ezt meg a feljelentő (aki ugye nem ismer engem), mikor a bíróság előtt állunk.
"a gépedet nem kell monitorozni, ha visszaosztod a torrentet, és ők megpróbálják letölteni, akkor látszik, hogy tőled is lehet" - igen, ez is eszembe jutott nekem is.
Amúgy ez magyar ügyvédi iroda, gondolom íg akarnak most nagyot szakítani, lehet hogy mások is kaptak ilyen levelet mostanában az országban, mint én.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz devil-k #4506 üzenetére
Ettől függetlenül kiderítették a nevemet és elérhetőségemet - lehet, hogy a szolgáltatót fenyítették be, az meg meghajolt. Bár legálisan szerintem ő sem adhatja ki.
Amúgy ha fizetek és kiderül, hogy ők cumiztak volna egy esetleges per esetén, a pénzemre keresztet vethetek, viszont ott van az is, hogy nálunk bárki nyerhet/veszíthet pert a bíró hangulatától függően, én meg nem akarok 20 évig ingyen dolgozni 1 film miatt, csak hogy a büntit nyögjem.
Nehéz döntés. -
Wittgen80
csendes tag
-
Wittgen80
csendes tag
válasz philoxenia #4514 üzenetére
A szoftverek nekem is legálisan megvettek/free-k, de filmeket "állítólag" szoktam letölteni saját használatra. Már sok-sok éve kigyógyultam abból, hogy gyűjtsem azokat - azért van sok eredeti, ami klasszik - , ha megnéztem őket, utána töröltem. "Persze csak elméletileg, mert soha nem töltöttem le semmi illegálisan."
Ma talán be tudom szkennelni és feldobni a cuccot.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz devil-k #4522 üzenetére
Én is ezen agyalok. Ha fizetek, lehet, hogy jön a következő levél. Ha nem, lehet, hogy elúszik minden vagyonom (azaz 1 db 16 éves autó).
Nekem viszont az a kérdés, hogy LEGÁLISAN jutottak e hozzá a személyes adataimhoz, vagy sem. Mert azt írják, hogy a NAV kérte el a szolgáltatótól és adta ki nekik. De a NAV tehet ilyet, vagy esetleg ha tehet is, akkor azt úgy, hogy engem nem tájékoztat az engem érintő ügyről?
Igazából azt kellene a héten kitalálnunk (gondolom többen is kaptunk az országban ilyen levelet), hogy ha nem fizetünk, akkor megütjük-e a bokánkat?
A levélnek meg amolyan zsarolós fílingje van. Ha teszem azt azt írták volna, hogy a piaci árat fizessem meg + 10% kamatot, talán nem is háborognék. De 1MFt van említve, mint amiből kiindultak.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz philoxenia #4525 üzenetére
Igen, ezt is elolvastam még a bejegyzésem előtt, viszont ugye az ügyvéd sem a BTK-val fenyeget (gondolom annak nem lenne foganatja), hanem polgári perrel.
Vajon indítanak (indítanának) 1-1 film miatt polgári pert magánszemély ellen a németek az ügyvéden keresztül, ha nem mennék bele az alkuba?
Meg ugye mi a garancia, ha a nyilatkozatukat aláírom, hogy utána nap nem rántanak elő még 10 esetet és próbálják rajtam bevasalni, mondván, hogy a nyilatkozatom előtt történt az eset?
Amúgy meg bizonyítani az állítólagos le/felöltést lehetetlen, ahhoz a szolgáltatóknak az összes bejövő/kimenő adatforgalmat el kellene tárolniuk, nem hiszem hogy több 10 ezer TB tárhely kapacításuk lenne városonként. Max a file nevét láthatják, de az is csak azt jelenti, hogy a .torrent file le lett töltve. De nem tudom, nem értek hozzá.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz philoxenia #4528 üzenetére
De ezt hogyan tudja bizonyítani? Mert ugye legálisan az IP címem alapján a személyes adataimat nem derítheti ki. Ha meg igen, akkor hogyan bizonyítja, hogy letöltöttem, feltöltöttem? Meghekkelték a gépemet? Vagy van egy screenshoot arról, hogy az IP címemre megy a leech? Akkor meg a trackert törték, nem?
Illegális tevékenységgel kinyert adat meg nem bizonyíték tudtommal. Vagy csak sok filmet nézek és mivel kisember vagyok, így is úgy is nyalókán végzem. -
Wittgen80
csendes tag
válasz philoxenia #4531 üzenetére
Az a helyzet, hogy oltárira nem emléxem már a filmre sem, megnézte a cím alapján, nem is rémlik. Ettől még a .torrent filet lehet, hogy letöltöttem, de hogy a vinyómon nincs nyoma, az is biztos.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz bambano #4555 üzenetére
Ez hasznos, köszi.
Ezt nyilatkozza:
"Az a felhasználó, akinél csak a letöltési, megszerzési célzat állapítható meg (még akkor is ha a letöltés közben bizonyos visszaosztás is történt) álláspontunk szerint a jelenlegi jogi szabályozás mellett sem követ el bűncselekményt és az ő esetében nem is lenne indokolt a fenti vagyoni hátrány egyedi megállapítása. A felhasználók általános dekriminalizálására nincs szükség, mert a jogi szabályozás szerint egy átlagos, csak letöltést végző felhasználó jelenleg sem követ el bűncselekményt. (Ez alól a szoftverek kivételt képeznek, mert azok letöltése és felhasználása a szabad felhasználásba nem tartozhat bele a jogszabály szerint.) Egy adott torrent szerver adatfolyamából nem szűrhető ki, hogy ki az, aki csak letölt, és kik azok, akik már letöltött műveket osztanak meg, és a felhasználók célzata (amely általában csak a művek megszerzésére és nem megosztására irányul) sem állapítható meg. "Az én értelmezésem szerint, akkor a polgárjogi sem vezetne eredménnyel, hisz csak sima user vagyok, .torrent filet megosztó oldalra nem töltöttem fel, csak onnan le.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz Real Ghoost #4561 üzenetére
Tervezem, de előtte valami jogásszal/ügyvéddel is szeretnék konzultálni, mert ha tényleg működik ez a dolog, hogy csak a tértis levél a mérvadó, akkor nem akarom ezt a bónuszt ellőni. Ugye, ha felhívom, akkor egyből elismerem, hogy olvastam a levelet.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz rayoliviero #4563 üzenetére
Köszi, ez jó lesz így esti olvasmánynak a meccs mellé.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz hdanesz #4567 üzenetére
Elolvastam jó sok anyagot és jogszabályi pontot, egyelőre úgy néz ki, hogy ha perre kerül a sor, akkor megszívom. A magyar bírói gyakorlat és törvényi értelmezés nem tesz különbséget, hogy az ember magáncélra tölt le filmet p2p programmal vagy azért, hogy utána újraossza pénz fejében. Tehát aki p2p során leszed pl 1 filmet, az nagy valószínűséggel ugyanazt kapja büntetésként, mint aki sms ftpt üzemeltet, vagy csak kalóz dvd-t árul a piacon. Tehát nekem hiába nincs bevételem (kereskedelmi tevékenységem pláne) abból, hogy leszedek 1 filmet, megnézem és törlöm, esetleg 15%-át visszatöltöm, rámrohad a műanyag lakat.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz rayoliviero #4576 üzenetére
Az írták mások, hogy ők is beálltak a leechbe és a tőlem letöltött filedarab ilyenkor a bizonyíték. Bár azt nem tudom, hogy az adott adatcsomagban van-e küldő ip-címe.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz rayoliviero #4578 üzenetére
Tájékoztatásul másoknak is, akik így jártak. Ezt a szöveget egy fórumon találtam:
Idézet:"Sziasztok!
Asszonykám kicsit felbaszta az agyát ezen az ügyvédi levélen és utánament hogy ez most mi. Beszélt néhány szakértővel akik ezt javasolták:
"Beszéltem Dr. Karsay Enikő ügyvéddel, (aki 2004 óta a Magyar Szabadalmi Hivatalnál regisztrált szerzői jogi szakértő)
el is küldtem neki a be-scannelt levelet, amit átnézett, és mikor egy óra múlva visszahívtam a következőket mondta a telefonba:Nehogy aláírjuk! És ne is fizessünk!
A nyilatkozat amit alá kéne írni nagyon pontatlanul megfogalmazott (az összegek se stimmelnek, összesen 199.000 kéne fizetni, de zavaros a szöveg) és gyakorlatilag felhatalmazza ezt a balatonboglári zugügyvédnőt hogy akármilyen (akár mondvacsinált) indokok alapján pereljen a jövőben!
Egy német ügyvéd csoport szerint ez a cég folyton próbálkozik Németországban is, ott is túlzó összegeket követelnek, ezért a kinti ügyvédek azt javasolják hogy NE hagyjuk válasz nélkül ezt a levet.
Előfordulhat ugyanis, hogy az elévülési idő végéig folyton zaklatni fog minket ez a nő a leveleivel (5 év).
Meg kell kérni egy szerzői jogban jártas ügyvédet hogy fogalmazzon meg egy válaszlevelet amiben VITATJA a követelés mértékét és a nyilatkozat szövegét. Valahogy ügyesen kell megfogalmazni.Sajnos ez az ügyvédnő a tanácsnál többet nem tehet, mert ő elméletileg a másik oldalt képviseli szakértőként.
A másik szakértő Dr. Mezei Péter (ha rákerestek érteni fogjátok hogy az Ő véleménye miért releváns ebben a témában)meg ezt írta válasz emailben, mikor elolvasta a leveleket:
"Nos, tartom, amit mondtam, ez így egy nagy blöff. Számtalan probléma van a levéllel, így a legelső, hogy amennyiben a NAV bármi ilyet tett volna, arról önöket értesíteni kellett volna, és nem a "madarak csiripeléséből" kellene értesülni bármiféle eljárásról. Az ügyvéd asszony semmiféle hiteles bizonyítékkal nem szolgált arra nézve, hogy amit állít vagy képvisel, az jogos volna. Teljesen egyetértek az ügyvédnővel, akit megkerestek, hogy válaszolni kell, ugyanakkor én őszintén egy viszont fenyegetést küldenék neki, amiben tájékoztatnám, hogy még ő kerülhet bajba, ha nem áll le a dologgal. (Félre ne értse, meg ne fenyegessék, hanem finoman, de határozottan jelezni kell: a magánszféra megsértésének érzik a bizonyítás nélküli állításokat, valamint a NAV eljárásra való hivatkozást, mi több, mindez akár a hamis vád esetét is kimerítheti.)
Üdvözlettel,MPMindketten nagyon korrektek voltak és gyorsan és ingyen segítettek. Minket megnyugtattak, ti döntsétek el hogy akartok-e ellen lépést tenni. Még van emberünk a TELEKOM-nál is, onnan még várjuk hogy adták ki az adatokat, ez még érdekes. Szóval nyugi, vagy keressetek ügyvédet, tuti ami biztos. ""
Idézet vége.
E szerint ez az ügyvéd, aki engem is zaklat, jó régóta próbálkozik.
-
Wittgen80
csendes tag
válasz philoxenia #4583 üzenetére
Telekom ÁSZF:
"8. FILMFELTÖLTÉS, FILMMEGOSZTÁSA jogvédett anyagok, filmalkotások feltöltése és megosztása az interneten törvénybe ütközik.
A Magyar Telekom Nyrt. - amennyiben a szerzői jog tulajdonosa jelzi számára - köteles azon ügyfeleinek tájékoztatást nyújtani, akik az internetre feltöltenek, vagy megosztanak. Az ügyfelek érdekeinek védelmében nyújtott tájokoztatás felhívja a figyelmet az illegális filmfeltöltés jogszerűtlenségére és annak esetleges következményeire.
A Magyar Telekom ugyanakkor leszögezi, hogy semmilyen formában nem monitorozza ügyfelei adatforgalmát, így semmilyen rájuk vonatkozó adatot nem bocsát harmadik személynek, így pl. a szerzői jog tulajdonosoknak: a fájlcserélők monitorozását egyedül a filmek jogtulajdonosa végzi. Az ügyfelek figyelmeztetése a hatályos magyar jogszabályokkal összhangban (EHT, Elektronikus Kereskedelmi Törvény) és az ÁSZF szerint történik."
A telekomtól nem kaptam "figyelmeztetést", tehát az ÁSZF-t megsértették szerintem. Sőt arról sem szóltak, hogy kiadták az adataimat a NAV-nak. Sőt még a NAV sem szólított fel, hogy adatokat közöljek, stb, vagy keresett meg az eljárással kapcsolatban.
Felmerül, hogy némi pénz gazdát cserélt személyek között...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Gitáros topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Eredeti játékok OFF topik
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- RPI 4 és 5 Service: komplett gépek (2, 4 és 8 GB RAM) összeállítása, alkatrészek
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest