Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz aleister #2799 üzenetére
Persze.
(#2792) general: Ha kizárjuk azt, hogy megborult a fájlrendszered és sérült a meghajtó tartalma, akkor egy másik lehetőség, hogy a LR preset struktúra két mappára (csoportra) oszlik: az egyik a "develop presets", a másik a "local adjustment presets" (ami gyakorlatilag az ecset funkciók). Ha az egyik a másik mappájába kerül, nem tudja értelmezni a program. Nem mókoltál ott valamit?
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Sir Riccio
addikt
Az lehet, hogy AMD-ék valamit heggesztettek az új driveren? 6970-el sokszor megfagyott a LR 5.7.1 (az egér sem mozgott, resettel kellett újraindítani) de mióta a legfrissebb driver van fent, nem csinálja (legalább is egyelőre).
Deutsch Richárd Fotográfia / www.riccio.hu
-
aleister
veterán
Mondjuk a nagy verziószámváltásba az ilyen "filléres" fícsörök igazán beleférhetnének.
A másik, hogy az új verziónál hogy működik a crop area feldolgozás? Csak a vágott területre érvényes, vagy a kép egészére?
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
*Ropi*
félisten
válasz Sir Riccio #2802 üzenetére
Passzolom: csak 1 db piros kártyám van (az egyik szerveremben mert passzív hűtésű), de sose frissítettem rajta drivert (mert működik).
(#2803) aleister: Annyira nem "filléres" fícsör, mert le kell programoztatni, ami vagy a főbb dolgoktól viszi el az erőforrásokat, vagy ha külön csapatot szerveznek rá akkor több pénz...Én nem fizetnék többet a LR-ért csak azért, hogy lenne benne egy összesen 1-2x használt funkció (mert ugye nem teszteled naponta újra, hogy 0.2 másodperccel gyorsabban exportálta-e ki az anyagot, mint előző nap.
A kép egészére: ha újra cropolod nagyobbra, akkor látod, hogy ott is megvan.
-
aleister
veterán
"A kép egészére: ha újra cropolod nagyobbra, akkor látod, hogy ott is megvan."
Én is így látom, és eztlogikátlannak tartom. Feleslegesen használ prociidőt olyan területek feldolgozására, amik a végeredményen nem is fognak látszódni.
-
Sir Riccio
addikt
-
aleister
veterán
Ezzel nincs is baj, de ezt könnyen meg lehet kerülni. Pl csinál a program egy virtuális másolatot csak a cropról, és azt külön, egész képnek tekinti.
A lencsekorrekció hordósodás része viszont kicsit bonyolultabb valóban.[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
Tudtok ajánlani a Cold Tone-hoz hasonló színvilágú, hangulatú szűrőt?
(#2810) *Ropi*:
Szerintem ez is megoldható, ha x pixelnyi láthatatlan vászont is áthoz a virtuális másolathoz képest. A kérdés, hogy a plusz műveletek miatt, amit nyerünk a réven, elveszítjük-e a vámon? Ha érted mire gondolok...
Bár gondolom ez az eredeti felbontás és a crop méretének az arányán múlik.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
*Ropi*
félisten
válasz aleister #2811 üzenetére
Pontosan így van a teljes méretű rawnál: amit látsz az nem az valóban nem az egész - nagyobb a valós pixelszám, csak a széléről le van vágva korrigáló tartaléknak. Plusz, amit Te is írtál, hogy az eredeti felbontás és a crop méretének az arányán múlik.
"A kérdés, hogy a plusz műveletek miatt, amit nyerünk a réven, elveszítjük-e a vámon? Ha érted mire gondolok... "
Értem persze, de mivel csak így lehet megcsinálni (így van megcsinálva), ezért "ezzel kell főznünk".
[ Szerkesztve ]
-
Sir Riccio
addikt
válasz Sir Riccio #2807 üzenetére
No, úgy fest nem sok köze volt a LR-hoz a dolognak, a memóriák kaptak még feszültséget és új hűtést kapott a CPU illetve a házba is került egy plusz venti. Azóta nagyon úgy néz ki, hogy rendben van a dolog.
Szezon végén tervezek egy komolyabb reinstallt, Windows10 kerül majd fel. A kérdésem az lenne, hogy használ-e valaki AMD kártyát LR CC-vel Win10 alatt és működik-e rendesen? Köszi!
-
*Ropi*
félisten
válasz Sir Riccio #2813 üzenetére
Pont a W10 megjelenése után tettem rendbe egy babafotós lány gépét 6970-nel, előtte össze vissza fagyott az új driverekkel: végül valami ősrégivel sikerült megoldanom, de azzal viszont nem működik a HW gyorsítás (nem csak az Adobe programokkal, hanem semmivel - az AMD még mindig nem tud drivert írni)...Mondtam neki, hogy vagy vesz egy új VGA-t vagy vesz egy új VGA-t (lehetőleg nVidia-t, nem véletlenül CUDA-ra optimalizált az LR motorja).
[ Szerkesztve ]
-
Fandango
veterán
válasz Sir Riccio #2816 üzenetére
En lecserelnem, es lehetoleg GTX960, ne a regi 750Ti.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz Sir Riccio #2816 üzenetére
Költséghatékonyság céljából megfontolandó lehet, csak i5-4xxx-re való váltás. Az CS6-ok nem mindig profitálnak a logikai magokból (Hyperthreading). Persze jó, ha van, mert van olyan process, ami gyorsul tőle. Viszont a 4790-ek elég drágán mennek. Szerintem jobban jársz egy 4770-nel, mert kb ugyanaz a 2 cpu. Az előbbi magasabb alap órajellel érkezik, de ehhez magasabb v-core is társul (többet fogyaszt). Gyakorlatilag, ha felhúzod a 4770K-t 4GHz-re, tán még kevesebb feszültséggel is ugyanott vagy.
-
kriszwells
aktív tag
Üdv! Lightroomban meg tudom azt csinálni, hogy egy (pár) kattintással csak azok a nyers fájlok maradjanak meg a gépen, amik fel lettek dolgozva? Amihez meg nem nyúltam mert nem kellenek azokat törölni, de ne a mappában kelljen egyesével a feldolgozott fájlok nevei után keresgélni, hogy mi kell mi nem? Kösz!
* nekem i5-4460 van, 8Gb rammal, videókari még nincs, de a LRCC még nem tudtam megakasztani, ennyi is simán el viszi, akadás nélkül dolgozok benne, 100 db 12Mpx-es feldolgozott képet egyszerre kb 4-5 perc alatt ment ki (egyébként nem tudom, lehet ez lassúnak számít, nekem ugrás előző géphez képest
(bocs, hogy beleszóltam, csak viszonyításképen, hátha segít )
Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA
-
Fandango
veterán
válasz kriszwells #2819 üzenetére
Biztos van más módja is, de én így csinálnám:
Azokat a képeket amiket meg akarsz tartani flagged jelöléssel látnám el, amikor megvannak akkor Ctrl+Alt+A (flagged fotók kijelölése) majd Edit menüből invert selection, majd DEL -> Delete from Disk ha a fájlok nem kellenek ténylegesen.
-
-
aleister
veterán
16.4 MP-s fájlokkal nekem sem, de manapság már a belépő vázak is 24MP-s fájlokat köpdösnek, a felsőbb kategóriában lévő 36, 42-ről nem is beszélve.
-
Sir Riccio
addikt
Mondjuk én sokszor 3-4 ezer képes katalógusokkal dolgozom, sőt előfordult, már, hogy képenként 6-10 szelektív módosítás van (átmenetes szűrő/ecset) és az bizony nagyon csúnyán térdre kényszerítette a rendszert. Közben a GTX 960 meg is lett, a színeim brutál elmásztak. Éljen!
-
madgie
titán
válasz Sir Riccio #2823 üzenetére
98 ezres a katalógusom, minden egyben, ahogy kell
-
*Ropi*
félisten
Csak kicsit kellett volna visszaolvasnod.
(#2823) Sir Riccio:
"Közben a GTX 960 meg is lett, a színeim brutál elmásztak. Éljen!"
Persze, mert a kalibrált színprofilod az előző kártyához volt jó: újra kell kalibrálni a rendszert.
(#2824) madgie: Mert keveset fotózol.
-
general
addikt
nagyon bosszantó dolgot látok mostanában a Lightroomban, amit eddig nem tapasztaltam, talán valamelyik frissítéssel jött, nem tudom.
minden egyes fotónak változik a színe, ha Library módból Develop-ba váltok és vissza. gondolom, hogy a preview miatt van, színteret válthat, vagy hasonló, de irtó zavaró, hogy ha belépek a Develop modulba, akkor erősen magentás színezetet kap a kép. hogy az a helyes, vagy az a zöldes, ami Libraryban van... nem tudom, de elég szar, mert nem tdom, hová állítsam a RAW-t, ami meg magentás, majd ugye kilépek Libraryba, és zöld lesz... így hogy állítsam.
-
*Ropi*
félisten
válasz general #2830 üzenetére
A gyorsnézetek Adobe RGB-ben vannak renderelve (feltételezem abban dolgozol, ha a monitorod is tudja), viszont a "Develop" egy lineáris gammájú ProPhoto RGB (a hisztogramja viszont "Melissa RGB": szintén ProPhoto RGB, de sRGB gammával) mutatja a fájlokat (plusz monitor profilba konvertálva, ami a Te esetedben Adobe RGB, tehát nagy színtér). A "Library" modulban 8 Bites (esetedben Adobe RGB) jpegeket látsz, ez már eleve borítékolja a gradációs görbék szétesését.
Egyébként a GPU HW gyorsítás okozza: kapcsold ki az OpenGL / OpenCL rásegítést!
-
szuszinho
őstag
Milyen gép ajánlott az LR-hoz, amin normálisan fut? Nem a csúcs kategória érdekel...
-
aleister
veterán
Efölött valahogy elsiklottam. Sry!
Ezzel valahogy úgy vagyok, hogy az egy dolog, hogy behúzkodom a csúszkákat, hogy egy adott képnél számomra tetsző eredmény szülessen, de kérdés, hogy más fotóknál mennyire állja meg a dolog a helyét. Ezért használnék inkább már kész preset-et, mert azt már világszinten rengeteg fotós "tesztelte".
Szóval a kérdés továbbra is adott.
Ismer valaki Cold Tone-hoz hasonló színvilágot, érzetet eredményező presetet?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
szuszinho
őstag
Régi gépem van, csak a C2D-t Xeon-ra cseréltem + 2*2G RAM. G3 rawokkal használom. Általában nincs gond, csak a spot removal stb. dolgokkal gondolkodik. Nem tudom, hogy érdemes lenne - e cserélni a lapot, procit, memóriát. A mostani konfigban plusz 2*2G RAM mennyit dobna a teljesítményén?
-
-
*Ropi*
félisten
válasz MrChris #2845 üzenetére
Mindegyik gyártó tömörítést is használ a raw fájlokban: a jó oldala a nyereség a fájlméretekben, a rossz az időigényesség a kitömörítésben / megnyitásban. Általános tapasztalat, hogy a Nikon nef-ek nagységrenddel lassabban nyithatók meg azonos rendszeren, mint a Canon cr2-ők (azonos MP szám mellett).
-
kriszwells
aktív tag
válasz aleister #2846 üzenetére
*Ropi* kösz!
Ezért mondtam, hogy viszonyítás képen, én még kis pályás vagyok a 100 kép/12Mpx-elemmel
[ Szerkesztve ]
Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA
-
*Ropi*
félisten
válasz kriszwells #2848 üzenetére
A vicc az, hogy a D700 12 MP-ét lassabban nyitja meg, mint mondjuk egy Canon 7D 18-át, de még egy 5D3 22-ét is.
-
kriszwells
aktív tag
Canonnal még nem volt dolgom, nem tudom, de ha Te mondod elhiszem. Érdekes, hogy ilyen tekintetben van különbség kép és kép között.
Új hozzászólás Aktív témák
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs