Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
haxiboy
veterán
válasz
katyilkadr #48185 üzenetére
Menet közben tudod állítani és finomhangolni a retract distance-t, és speedet, illetve vannak modellek ahol ez kifejezetten hasznos is.
LW PLA esetében elég sokszor kell menet közben retractot állítani a habosodás miatt, főleg hogy sokszor különböző hőmérsékleten van nyomtatva az anyag.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
peugeotmate #47958 üzenetére
Nekem van ilyen, jobb mint a gyári, de jól be kell kalibrálni.
-
-
haxiboy
veterán
válasz
TomMusic #47335 üzenetére
Minden guriga filamenthez érdemes, Még azonos gyártó, azonos szín mellett is érdemes néhány próba nyomtatást nyomtatni mert nem biztos hogy ugyanolyan. (beszállítót váltottak, rossz napja volt a munkásnak stb)
Temperature
Cooling
Flow
Retraction Length
Retraction Speed
Pressure Advance/Linear AdvanceHa van filament szárítód, nyugodtan dobd be, ártani nem árt.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
AeSDé Team #47292 üzenetére
Eddig amiket próbáltam mind nagy csalódás volt.
-
haxiboy
veterán
válasz
laskr99 #47247 üzenetére
A Z-offseted a valóságban folyamatosan változik. Nozzle/Bed hőmérséklettől függően.
Ha van probe-od akkor a Screw Tilt Adjusttal tudod a bedet beállítani hogy teljesen síkban legyen, a Z-tilt adjust pedig akkor működik ha 2 Z steppered van és ezek külön vezérelhetők.
Piftuka: Ránézésre a linkelt alkatrésznek sincs hosszabbítása, viszont ránézésre erre van szükséged (bár ez C3)
https://www.thingiverse.com/thing:6711387[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
blountex #47219 üzenetére
FDM tecnológiánál nagyrészt szerintem elértük a technológia határát.
Multi-Material esetén a top top high-end a Swapper3D.Amit esetleg el tudok képzelni, az egy, az input shapinghez hasonló, de valós idejű szenzorrendszer a nyomtató különböző pontjain, de igazából ez is csak szoftver.
Talán még a filamentek olvadási sebességén tudnak növelni valamit, amivel további sebességnövekedés érhető el, esetleg a nozzle-knél valamilyen áttörés ami minimalizálja a hot zone-t, de egyben növeli a flow-t, így az extruder még közelebb kerülhetne.
Mechanikailag talán a lineáris motorok lesznek a következő "nagy dobás". 1-2 gyártó már próbálkozik vele. Maga a technológia nem új, de ha elég nagy precizitást tudnak elérni megfelelően nagy gyorsulás mellett
Szoftveres megoldások tekintetében pedig a non-planar slicing lesz szerintem a következő nagy durranás. Ennek is több éves háttere van már, de jelenleg még elég bugos, de kezd használható lenni. Illetve a supportoknál láttam 1-2 érdekes megoldást
Resin esetében:
Még nagyobb felbontás, esetleg valamilyen multi color megoldás amit el tudok képzelni. (pl. Lézeres utókezelés az anyagnak ami változtat annyit a szerkezetén hogy máshogy verje vissza a fényt).[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
Nem látod azonnal ha nem jó a rétegtapadás. Próbáltam PETG -t ugyanazt az alkatrészt, szárítás nélkül vs szárítás után nyomtatni. Optikailag teljesen rendben volt, kézzel nyúzva is rendben volt. A valóságban pedig 20-40%-al nagyobb erő kellett a töréshez ha szárítva volt a filament előtte.
Ha csak nézegetni való a tárgy akkor tényleg mindegy, ha valamilyen célt is szolgál (esetemben ezek modellrepülő alkatrészek voltak) nem mindegy
-
haxiboy
veterán
Csak azt mondom, hogy csak a levegő aktuális páratartalmára hivatkozva, és hogy "nincs gond a nyomtatásoknál", nem jelenti azt hogy nem kellett volna szárítót használni.
Újonnan felbontott filamentem is volt amit azonnal szárítóba kellett (volna) dobni, nem volt megfelelő a rétegtapadás.
Sokan elkezdik vadul állítgatni a nyomtatót 1-1 filamenthez, holott elég lenne 1 óra nekik a szárítóban(én is elkövettem ezt a hibát)
Ma már meg sem fordul a fejemben hogy ne szárítsam akármelyik filamentet nyomtatás előtt/néha közben is ha párásabb nap van. -
haxiboy
veterán
válasz
hedgehog86 #46963 üzenetére
Ránézésre kicsit magas az a Z-offset próbáld meg egy picit alacsonyabban. Én papír lappal szoktam kalibrálni, úgy hogy az asztal és a nozzle is fel van fűtve (picit érdemes retractolni).
Ha hozzá ér a papírhoz akkor még egy icipicit lejjebb. -
haxiboy
veterán
válasz
hedgehog86 #46957 üzenetére
Ez esetben egy alapos tisztítás után nyomtass egy 1 layeres négyzetet és küldd el nekünk a képet, minél nagyobb felbontásban.
Én általában JAR-al tisztítom (mert ez van kéznél a műhelyemben), néha isopropyl alkohollal is át szoktam törölni, de szerintem az elmúlt fél évben papírtörlő nyomtatás előtt és mehet
-
haxiboy
veterán
válasz
hedgehog86 #46955 üzenetére
Ender 3 V2 Neo-val rendszeresen nyomtatok Hyper PLA-t. 60 fokos tárgyasztal és 200-210C között sebesség fügvényében a hotend, 100% tárgyhűtés mellett.
Ha a PLA feljön a tárgyasztalról, az több mint valószínű hogy a tárgyasztal hibája. Egy PEI lap csodákra képes, az első dolgom volt a gyárit lecserélni. -
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
Én hanyagolnám az ilyen all in one boardokat, már csak azért is mert kompatibilitási szempontból eléggé megkötik a kezed, és a gyártókat ismerve nem lesz hosszú távon támogatva a HW.
A későbbi linux frissítések/patchek okozhatnak problémát, de ez igaz az összes ilyen hardverre (Anno pl vettem egy csomó orange pi zero-t, ma már rengeteget kell mókolni hogy fusson a legfrissebb kernel, és folyamatos szívás van a wifi driverekkel) -
haxiboy
veterán
https://github.com/Donkie/Spoolman
Klipperrel (Moonraker) integrálható, akár QR kóddal lehet azonosítani a spoolokat.
-
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
válasz
tepenzed #46101 üzenetére
Jobb minőségű resinek ~10k huf/kg körüli áron mennek. De a resines nyomtatáshoz rengeteg kiegészítő kell. Gumikesztyűk, kézi uv lámpa, cure station, ultrahangos mosó, rengeteg isopropyl alkohol. Nem árt ha van vegyszer elleni teljes arcot fedő maszkod hogy védd a szemed + tüdőd.
Én személy szerint egy cpu pasztázásnál a kis isopropylos kendőtől is képes vagyok fulladozni, és csípi a szemem mint az állat.
A mosóba meg általában belemegy 2L.Zárt helyiségben semmiképp nem nyomtatnék resinnel.
-
haxiboy
veterán
válasz
szabieable #46037 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=L_53XQrlxOo
Mostanában kezdtek el velük foglalkozni, de anyum munkahelyén már 20 évvel ezelőtt is láttam beültető gépeket brutál sebességgel pakolni alkatrészeket amik szintén (bár jóval nagyobb méretű) lineáris motorokat használtak. Csak idő kérdése
-
haxiboy
veterán
válasz
szabieable #46035 üzenetére
Én azt látom hogy egyébként is a következő nagy dobás a szíjak teljes elhagyása lesz a 3d nyomtatás területén.
Egyre elérhetőbbek a lineáris motorok, csak idő kérdése hogy a gyártók mikor találnak egy olcsó beszállítót.
-
haxiboy
veterán
válasz
BPéter1984 #45813 üzenetére
Első körben kalibrációs nyomtatásokkal kezdeném, mondjuk PLA-val.
-
haxiboy
veterán
válasz
cipofuzo87 #45782 üzenetére
Akár egy ender 3 is jó lehet, meghosszabbított Y profilokkal.
-
haxiboy
veterán
válasz
TheProb #45685 üzenetére
Nem is kell kiraknod a netre.
Nálam minden dockerben fut, a konténerek saját hálózaton beszélgethetnek egymással, moonrakerben pedig van authentication. Az hogy milyen felületet teszel felé, már csak rajtad múlik. Persze így sem feltétlen lógatnám ki a netre, még reverse proxy-val sem. Valljuk be azért ezeket nem úgy fejlesztették hogy kívülről elérhetők legyenek.
Spoolman tényleg nagyon jól integrálódik Moonraker-en keresztül. Bár még nem állítottam be, de akár QR kóddal megjelölheted a spoolokat és egy kamerával figyeled a tartót, nyomtatás előtt/filament váltáskor beolvassa, és automatán vált stb.
Ha már cred management, moonraker támogat ldap authentikációt a lokálison felül
Egy OpenVPN-t viszont ~15 perc beállítani úgy, hogy még mindig nem kell a lokális hálózathoz hozzá férni, van megfelelő titkosítás, és bármikor hozzáférhető
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
SaPeter #45577 üzenetére
Ahogy előttem MrAlex is írja, rengeteg egyedi funkciót lehet berakni.
Nálam a felsoroltak közül a start macro-m is egyedi, egy külső MCU-n keresztül (raspberry pi pico) vezérlek egy servo motort amire egy kis műanyag kefe van kötve. A nyomtatás előtt pici retract után a kis kefével megtisztítom a nozzle-t automatikusan. PETG nyomtatásnál tud ez nagyon jól jönni, vagy olyan filamenteknél amik még kalibrálás után is hajlamosak szálazni.
Adaptív mesh valóban nagyon kényelmes, csak a tárgy alatt történik szintezés.
Adaptive purge line szintén hasznos, a tárgyhoz viszonylag közel, tetszőleges purge line vagy mintázat nyomtatható vele. (rövidebb travel time, és mindig máshova kerül).
Exclude object: nyomtatás közben az egyes tárgyak kihagyhatók ha esetleg mégsem kell, vagy hibás lesz de a többi tárgy jól sikerült így nem kell az egész build plate-t kukázni. (ritkán használom, de jött már jól).A legnagyobb előnye a firmware-s beállítások újra compileolás nélküli módosíthatósága. Egy komolyabb hardware-s csere esetén csak a config file-hez kell nyúlni.
Továbbra is egy egyszerű linuxos vezérlőről beszélünk, így további hasznos dolgokat is lehet futtatni. A klipper mellett, nem beszélve hogy pl. Egy raspberry pi4, kamerák nélkül + egy usb hubbal akár 7-8 nyomtatót is vezérelhet egyszerre.
Ha belefér a budgetbe, én a Creality K1-et nézegetném, elég népszerű, és ha jól rémlik a mainsail-esek is sokat foglalkoztak vele firmware oldalon.
-
haxiboy
veterán
válasz
mézespálinka #45572 üzenetére
Nekem ránézésre ez csak az mcu firmware, ha jól tudom flashforge klipperes printerek alapból, bár klippert futtatnak mint firmware, de saját szoftverük van a moonraker helyett.
A konkrét kódba nem néztem bele hogy mit változtattak egy gyári klipper firmware-hez képest.
Ennél a gépnél az mcu mellett van egy Allwinner T113-S3 (olcsóbbat nagyon nem is találhattak volna), amin fut gondolom egy armbian kiherélve.
A legépkézlábabb megoldás az lenne hogy ezt a SOC-ot kukázni és közvetlen az MCU-val beszélgetni valamilyen külső eszközről. A 128mb ram nagyon kevés egy linux + moonraker+ klipper + fluidd/mainsailnek, ennél jóval izmosabb SOC-on is próbáltam, 512mb ram alatt gyakorlatilag használhatatlan, főleg ha szeretnél valamilyen postprocessinget is használni.
(Skip object, ilyesmi).Edit: Minden gyártó tolja a saját hülyeségét, és költenek a szoftveres baromságaikra, ahelyett hogy letennének az asztalra egy épkézláb megoldást.
Egy STM32F4 (kb minden aftermarket board erre épül) és egy különálló, valamilyen combosabb, de standard raspberry pi klón megfelelne erre a célra.[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
mézespálinka #45570 üzenetére
Szia!
https://github.com/FlashforgeOfficial/AD5M_Series_Klipper
Elvileg ez a hivatalos klipper firmware, de van egy külön projekt ami jóval aktívabb
https://github.com/xblax/flashforge_adm5_klipper_mod -
haxiboy
veterán
válasz
szazbolha #44529 üzenetére
Létezik kifejezetten olyan kalibrációs tárgy, most másik gépről vagyok így nincs meg a link, de én csak kutyacsontnak hívom, van hozzá kalkulátor excel is.
Viszonylag jól be lehet vele lőni a shrinkage factor-t, és a hole horizontal expansion-t.
Linear advance-hez pedig az elli's pressure advance tool az egyik legegyszerűbb.
A minőségbe ha gyorsan nyomtatsz a ringing is bele tud szólni úgy hogy kézzel érezhető legyen a tárgy felületén, marlinnál passz, klippernél pillanatok alatt beállítható ez is.Körkörös mozgásnál akaratlanul is "elkenődik" egy kis filament, illetve rétegvastagságtól függően a már lerakott rétegek is újra meleget kapnak és elmozdulhatnak. A legtöbb slicer tud játszani a falak vastagságával a flow állításával, illetve ha a külső falakat rakod először, akkor dimenzionálisan pontosabb tárgyat kapsz.
M39 és M42 már elég nagy ahhoz hogy kényelmesen lehessen nyomtatni.
1.5% simán lehet a zsugorodása a tárgynak.
PLA esetében 0.5% körüli értékek szoktak nekem kijönni ABS-nél 1-1.5% -
haxiboy
veterán
válasz
szazbolha #44523 üzenetére
Ehhez minden guriga filamenthet érdemes nyomtatni egy kalibrációs nyomtatást amivel az adott filament tulajdonságait ki tudod számítani.
Így dimenzionálisan közel tökéleteset lehet nyomtatni, esetemben egy ender 3 v2 neo +/-0.005 körüli pontossággal nyomtat.
De ehhez szükség van a flow valós idejű figyelésére, a linear advance beállítására, input shaperre, és tökéletes első rétegre. Illetve 3 féle kalibrációs nyomtatásra is.
Még így is gyakran a csiszolópapírhoz kell nyúlnom, általában csak a seam miatt ha nagyon szorul, illetve oda kell figyelni hogy magának a modellnek milyen toleranciái vannak.Magsafe-s töltőknek "dokkoló szerűséget" szoktam nyomtatni általában amik menetesek, meglepően pontosra szoktak sikerülni.
Edit: De ahol van lehetőség, és fém csavarokkal kell rögzíteni egymáshoz a tárgyakat, ott én a heated insertek használatát javaslom, kvázi minden mérettel lehet találkozni, annál pontosabb nincs.[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
MrAlex #44521 üzenetére
Sőt, akár ki is nyitható a webes felület ha van rajt valamilyen authentikáció, ha nincs gyárilag akkor egy reverse proxy mögé berakható ahol lehet mondjuk egy basic authenticationt elé rakni (pl. nginx proxy manager).
De a VPN-es megoldás a legbiztonságosabb, esetleg cloudflare tunnel.Én személy szerint az ilyen jellegű infrastruktúrát VPN mögé rakom (OpenVPN) + egy script ami cloudflare-n updateli az A rekordot ha szükséges.
-
haxiboy
veterán
válasz
fabula #42665 üzenetére
+1 az SV06 Plus-ra bár nekem nincs csak az egyik barátomnak, de nagyon pofás kis nyomtató, ha szeretsz mókolni akkor egy ender 3 is jó választás lehet egyébként rengeteg nyomtatható "tuning" alkatrész érhető el hozzá. Én is az előbbivel kezdtem bár engem jobban érdekelt maga a működési elv és a szoftveres rész mint maga a nyomtatás
A bed-slingerek (ahol az asztal mozog előre-hátra) egyik legnagyobb hátránya maga az asztal és annak a súlya. Az ebből keletkező rezgések erősen behatárolják a maximális nyomtatási sebességet. -
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #42596 üzenetére
Bár eléggé pimpelt a nyomtatóm a gyári állapothoz képest, de vígan nyomtatok 100mm/s fölötti wall speeddel, minimális ringing mellett. Persze általában alkatrészeket nyomtatok mostanában ahol az ilyen vizuális hibák nem számítanak, ha valaminek szépnek kell lennie akkor inkább a 60mm/s környékét célzom meg. De ez filament függő is, egy fehér/szürke/fekete matt filamenten kevésbé fog látszani mint mondjuk egy selyemfényűn amin a legkisebb hibák is meglátszanak.
Ami nagy előnye a klippernek: Én kontrollálom hogy mikor mit csinál a nyomtató, a változtatások miatt nem kell állandóan új firmware-t compileolni, több mcu egy idejű támogatása. Az input shaping csak egy apróság a sok közül ami megkönnyíti az életem. Azt az 500ft-s ADXL345-öt meg a 300ft-s arduino nano-t megérte (így usb-s a cucc), bár most hogy megkönnyítsem az életem utóbbit egy raspberry pi pico váltotta. De input shaping nélkül is ég és föld a klipper vs marlin.
Kedvenc featurejeim: Macrok, ezek közül kiemelném a Klipper Adaptive Meshing and Purging (KAMP) macro gyűjteményt.
Bed tramming egy álom, főleg ha van egy klipperscreen mellette.
Automatic Z Calibration (Z-offset) ez még implementáció alatt áll nálam mert az épülő Ender 3 Max-on lesz kipróbálva.
Enclosure fűtés és egyéb szenzorok, szervomotorok vezérelhetősége.
Shell Macrok, tetszőleges linux parancs/script futtatása macroból, pl timelapse készítése gphoto2 + egy DSLR kamera segítségével, de itt aztán tényleg nincsenek határok.Amit ajánlok, hogy ne a gyári klipper guide alapján szívjatok az octoprint felületével. Hanem -> Klipper + Moonraker + Fluidd vagy Mainsail, ezekből én a Fluidd-ot preferálom.
-
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #42588 üzenetére
Körülbelül 1 óra volt belőni az ismerősöm SV06 Plus-át klipperre, SV06-hoz van config, csak az XYZ méreteket kellett beállítani, meg a szokásos kalibrációk ami minden nyomtatónál felmerül.
PRINT_START és PRINT_END macrok pedig tetszőlegesek, nálam példának a Print start macro-m így néz ki
[gcode_macro PRINT_START]
gcode:
M117
G92 E0
{% set BED_TEMP = params.BED_TEMP|default(60)|float %}
{% set EXTRUDER_TEMP = params.EXTRUDER_TEMP|default(190)|float %}
# Start bed heating
M190 S{BED_TEMP}
# Use absolute coordinates
G90
# Reset the G-Code Z offset (adjust Z offset if needed)
SET_GCODE_OFFSET Z=0.0
# Home the printer
G28
# Move the nozzle near the bed
G1 Z5 F3000
#BED_MESH_PROFILE LOAD="default"
# Move the nozzle very close to the bed
#G1 Z0.15 F300
# Wait for bed to reach temperature
M190 S{BED_TEMP}
# Do the Adaptive Mesh
BED_MESH_CLEAR
BED_MESH_CALIBRATE
SMART_PARK
# Set and wait for nozzle to reach temperature
M109 S{EXTRUDER_TEMP}
# DRAW_PURGE_LINE
LINE_PURGE
KAMP is van mellette, a BED_MESH_CALIBRATE illetve a LINE_PURGE és SMART_PARK macrok abból vannak.A szeletelőkben csak PRINT_START és a két paraméter (BED_TEMP és EXTRUDER_TEMP) szükséges.
A kikommentelt részek KAMP előttről vannak.A PRINT_END macro-m pedig nagyjából ugyanaz mint curaban a gyári, végzett, heaters off, vár kicsit aztán a bedet előre tolom hogy könnyebb legyen leszedni a tárgyat.
-
haxiboy
veterán
válasz
2thletme2day #42129 üzenetére
Az elmélet és a gyakorlat gyakran különbözik. A filamentek oldalára rakott címkén szereplő számok gyakran tévesek. ASA-t is nyomtattam már 80 fokos tárgyasztallal, szóval nem lehetetlen küldetés.
-
haxiboy
veterán
válasz
2thletme2day #42120 üzenetére
ABS sem fogja bírni túl sokáig, UV-re elkezd töredezni, biztos láttál már homokozólapátot amit kint hagytak a napon.
-
-
haxiboy
veterán
válasz
MrAlex #42088 üzenetére
Az hogy probeolásnál nem tudsz kijjebb menni mint a beállított asztal méret, és az adott pont felett nem tud probeolni mert a probe offset miatt mondjuk 100-as X -nél hogy 100-at megprobeolja és van egy -20-as offset 120-nál probeol. Így előfordulhat hogy a toolhead a megadott maximum koordinátákon kívülre kerülne.
-
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #42025 üzenetére
Kell kalibrációs nyomtatás, amivel ki tudod számolni az anyagoknak hogy mennyi a zsugorodás. Így dimenzionálisan - közel - tökéletesen lehet nyomtatni. Az ilyen olyan figuráknál és dísztárgyaknál ez nem probléma.
Látom itt hogy most nagyon a szilikon zsír stb a téma.
Én a Favorit Lit2-EP -t használom, nagyon finom és nagyon tartós. -
haxiboy
veterán
Még a brutál drága (otthoni) extruderek sem tudnak olyan pontossággal gyártani mint a legalja filament gyártók ahol tömeggyártás van.
Persze ha van egy viszonylag nagy pontosságú szenzorod a filamenten, amivel adaptívan tudod a flow-t szabályozni menet közben, akkor lehet értelme az újrahasznosítással bíbelődni, de ahogy többen is írták előttem. Time is money friend. -
haxiboy
veterán
válasz
Demo07 #41966 üzenetére
Amikor full gyári volt akkor talán 38 perces benchy volt a rekord (satsana stílusú hűtő azért fent volt). Nem mintha mozgatna egyébként a speedboatrace, inkább a minőség ami érdekel.
A figurákat van hogy 30mm/s -el nyomtatom hogy abszolút tökéletes legyen.
Egyébként a 15 perces benchy-hez az egyik srác az ender 3 community-ben csak a hotendet és a hűtést cserélte le, illetve az extruderre a piros Dual gear cuccot vette, minden más maradt a gyári. A rekordokat szinte mindig bowdennel tolják.
Csoda hogy egy bed slingerrel lehet ilyen gyorsan nyomtatni a legnagyobb mozgatott tömeg... -
haxiboy
veterán
válasz
Demo07 #41962 üzenetére
Valóban nem 25 perc hanem 27:44 (legalábbis ezt írtam az aljára, a purge line végén kezdem mérni)
V2 Neo
Hero Me Gen 7 + Triangelab CHC Pro Volcano 115W + Orbiter V2
Gyári stepperek, Octopus V1.1 + TMC2225
Belt-Z most épül először az Ender 3 Max-ra, később a V2 Neo-ra.
35 perc a teljes idő, ennyi a plusz idő amíg felmelegszik a bed 70C-re.
8500 accel 120mm/s 7.5mm/s corner
2 wall 10%infill 0.25 layerUgyanezzel az összeállítással, a srácok akik nem sajnálják a nyomtatót sub 15 benchy-ket tolnak.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
icemad #41955 üzenetére
A számításokat (G-Code feldolgozás) a stepperek mozgatásához nem egy gyenge hardvernek kell megcsinálnia. Jó példa erre, nem is kell gyorsan nyomtatni, csak G-Code Arcs nélküli firmware-vel görbe felületet nyomtatni nagy részletességgel. Gyorsabban fogy el a pufferből a parancsok listája, mint amilyen sebességgel fel tudná a nyomtató ezt tölteni -> meg-megáll a nyomtatás, ezt még tetézi az SD kártyák lassú sebessége. Ha bekapcsolod az áramszünet utáni nyomtatás folytatását még könnyebb reprodukálni a problémát.
Szóval magasabb step-rate, nagyobb precizitás, gyorsabb nyomtatás, nagyobb szabadság, macrok, jól működő input shaping stb. stb.
Nem beszélve arról hogy nem kell új firmware-t compileolni és flashelni minden adandó alkalommal amikor módosítasz valamit.Ender 3 V2 Neo
Marlin: ~1 órás benchy
Klipper: 25 perces benchy, és még szebb is[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #41942 üzenetére
Azt elfelejtettem leírni hogy ha nagyon stabil dologra van szükség akkor nem érdemes 100% infillel dolgozni, általában PLA esetében 15-30% körül már elég masszívak tudnak lenni a tárgyak, gyroid mintával pedig minden oldalról jól bírja a terhelést.
Cura-hoz van egy addon, aminek hirtelen nem tudom a nevét, de minden beállításhoz részletes, példával ellátott leírás van, talán Settings Guide vagy ilyesmi a neve. Kezdőként nekem nagyon sokat segített.
Az első benchy után, ha sikeres akkor néhány kalibrációs nyomtatást érdemes csinálni, nem tudom hogy a gyári firmware-ben van-e linear advance. De én nagyjából ezt a sorrendet toltam régebben, ma már minden automatizálva. Ha esetleg a jövőben klipperre állsz akkor az első néhány lépés kihagyható a tramming kivételével.
-1 : E-Steps (hogy tényleg annyi filament jöjjön ki amennyit kérünk tőle) - Ezt csak 1x kell beállítani
0. Bed Tramming + Bed Mesh
1. Input Shaping
2. First layer (50x50), 1 réteg, ezzel a Z-offsetet jól be lehet lőni
3. Linear Advance/Pressure Advance
4. Dimenziós pontosság (pl. zsugorodás)
5. Temptower, Retraction Tower (Speed/Distance), Cooling Tower
6. Benchy
7. Illetve egy referencia tárgyhoz (esetemben egy fém rúd) nyomtatott kalibrációs tárgyA kiemelt pontokat minden guriga filamenttel meg szoktam csinálni, legyen az azonos szín, akár azonos batch. A 4. pont leginkább ABS/ASA esetén fontos.
Az 5. pont az esetek 90%-ában adott anyagra beállítom és működik, ha kell akkor menet közben finomítok. Ehhez kell a firmware retraction.
Ja és a power loss recovery-t érdemes letiltani, mert nagyobb fileok esetén (pl görbe felületek) problémát okozhat az SD kártyára visszaírás közben a pufferből elfogyó adat.Az első nagyobb sikerek után nagyon szorgalmazom a klippert, azonos vassal minőség romlás nélkül jóval gyorsabban lehet nyomtatni.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
Kristóf2000 #41806 üzenetére
Szintezés, megfelelő hőmérséklet, milyen asztal? (üveg/pc/pei)? Esetleg túl messze van a nózi?
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
tibitron #41795 üzenetére
Bármilyen csigalassú nyomtatóból gyorsat csinál a Klipper. 20 perces, elfogadható minőségű Benchy-t nyomtatok az ender3-ammal. Ha tényleg szépet szeretnék akkor 30.
Én nem firmware szerint választanék, hanem hogy mennyire elterjedt az adott nyomtató, minél nagyobb a közösség, annál egyszerűbben megoldhatod a problémáid magad.
(Na meg annyival több mod van hozzá).Mondjuk a neptune 4 jó nyomtatónak tűnik, ha root-ot adnak a klipperhez/linuxhoz akkor nagy gond nem lehet vele. Minden más, ami esetleg nem standard pedig cserélhető a későbbiekben.
[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
fatal1ty1984 #41793 üzenetére
Minimum Layer Time lehet, de én inkább a Retraction extra prime értéket nézném meg.
-
haxiboy
veterán
válasz
Demo07 #41763 üzenetére
Nekem kicsivel több mint fél éve van meg az Ender 3 V2 Neo, rengeteget szívtam, főleg a hűtés moddal, mert egyszerűen ehhez a hotendhez ami volt rajt gyárilag alig van valami (de azért sikerült egy egész jó satsana klónt találni).
Gyári(creality) marlinnal nagyon szívtam, pont az auto home feature ami nem működött rendesen, mriscoc után már sokkal jobb volt az élmény. Aztán klipperre váltás óta kvázi nincs dolgom a nyomtatóval. 1x beállítottam a Z-offsetet, beállítottam az asztalt, minden mást csinálnak a macro-k. Beleértve a különböző hőmérsékletből adódó z-offset állítást, minden nyomtatás előtt adaptív mesh. Csak akkor kell hozzányúlnom valamilyen beállításhoz amikor Valami és PETG között váltok (PETG-t kicsit magasabban kezdem az első réteget), de ennyi. Van velük szívás, de cserébe nagyon sokmindent megtanulsz a nyomtató működéséről.
Nagyon tetszenek egyébként ezek a next-gen nyomtatók, de jobban örülnék ha olyan firmware futna a gépeken amit ismerek, jól dokumentáltak. Előbb utóbb talán a Bambukra is jön klipper, ki tudja -
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #41688 üzenetére
Klipper firmware megy az MCU-ra (alaplap) + a raspberry pi-n fut a klipper daemon + ha kell akkor moonraker + valamilyen gui hozzá.
Most készül nálam egy átfogó tutorial Marlin-hoz és Klipperhez amivel bárki el tud indulni, igaz angol nyelvű lesz, de ha lesz időm feltöltöm magyarul is. Egyelőre még próbálom összeszedni úgy, hogy ne legyen túl nyers. -
haxiboy
veterán
válasz
syler123 #41685 üzenetére
Nagyon pici átalakítással teljesen csendesre meg tudod csinálni. (bár ha silent az alaplap, ebben nem vagyok biztos,de 2023-ban már talán nem kapni hangos nyomtatót
)
OctoPrint helyett én kezdésnek azonnal a Klippert ajánlom. Bár nehezebb mint a gyári firmware, a sikerélmény és a brutál sebesség biztos hogy kárpótol. Emlékszem hogy én közel 3 órát vártam az első benchy-m-re. Most ~25-30 perc.
Kb 2 hónapig a hálóban volt a nyomtató, simán tudtam mellette aludni.
(Miután a gyári ventiket kiszórtam a kukába)[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
válasz
JulianSinulf #41663 üzenetére
Klipper esetében van auto Z-offset kalibráció
Ha elkészült az Ender 3 Max, akkor tesztelem
-
haxiboy
veterán
válasz
Lookup #41659 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek, így már tudom legalább mit keressek. Elektronikai boltokban (legalábbis abban a 2-ben ahol a JST csatikat és tüskéket vettem) szerszámot már nem tudtak adni.
Mindegyikből rendeltem egyet
Legalább nem kell kapkodnom a fejem ha a gyerkőc elpakolja valamelyiket.
-
haxiboy
veterán
válasz
JulianSinulf #41656 üzenetére
Vagy az előttem linkelt oldalról a klackender probe-t ami kb 1000ft-s módosítás (a legdrágább alkatrész a mágnesek), és a nyomtatók rendkívül széles skálájával kompatibilis, és szabadon paraméterezhetőek a fileok. Firmware terén pedig Marlin és Klipper is támogatott.
rokapet: Egyelőre látom hogy zárt a tesztelés, még nem jelentkeztem teszternek, de nagyon mozgatja a fantáziám. A Belt-Z mod sokaknak bejött, épp nálam épül egy Ender 3 Max a hétvégén, utána a kisebbik V2 Neo is megkapja, csak addig nem akarom szétszedni amíg nyomtatni kell az alkatrészeket a nagyobbikhoz.
Igazából amiért eredetileg jöttem, csak a sok kérdés/válasz mindig elvonja a figyelmem: JST csatlakozókhoz, elérhető áron krimpelő szerszámnak mit tudnátok ajánlani, ami ideális esetben az országon belül, belátható időn belül meg is érkezik?
-
haxiboy
veterán
válasz
bb.bocs #41653 üzenetére
Automata szintezést használsz? (BlTouch vagy hasonló)
Szintezést , Automata/Manuális felfűtött bed mellett csinálod?
Z-offset-et meleg bed és hotend mellett állítod?
Bed Mesh?
Esetleg szappanos víz tud segíteni, de az is lehet hogy nem egyenletesen melegszik fel a bed, én ezért M190 után még, ha nagy tárgyat nyomtatok és a bed szélét is használom akkor G4 P60000 -el várok még egy percet, csak ezután indul az adaptive mesh.Lekopogom, minden first layerem tökéletes, függetlenül attól hogy mire nyomtatok.
Most az új kedvenc a jól bevált texturált PEI mellett a G10 lap -
haxiboy
veterán
válasz
fabula #41650 üzenetére
+1 a Texturált PEI-re, minden jól tapad, PETG nagyobb tárgyakat nehezebb leszedni (értsd, tovább tart mint 10 sec), de az ABS és PLA gyakorlatilag magától lejön ha hagyod kihűlni, de forrón is viszonylag könnyen lejön.
TPU-t és ASA-t még nem nyomtattam, de ha elkészülök a Lack Enclosure-vel, és a Belt-Z moddal a két nyomtatóhoz utána tudok nyilatkozni.Egyéb: https://kevinakasam.com/the-papilio-2/
Próbálta már valaki? -
haxiboy
veterán
válasz
fabula #41327 üzenetére
Csak azt mondom amit mástól hallottam, unokabátyámnak a görbe bed miatt az egész nyomtatót vissza kellett küldeni és kicserélték ők. Passz hogy ez opcionálisan választható volt-e vagy sem. Viszonylag gyorsan (2 hét után) vissza kapta.
Nem vagyok bambu ellenes félre ne értsétek.. Inkább azt mondom hogy kompatibitásban és modolhatóságban jobban meg van kötve a kezed, főleg szoftveres téren. Van ezekre már klipper?Valószínű 3. vagy 4. nyomtatónak a resines után egy x1c lesz amivel az ügyfeleknek gyártom a cuccokat.
A voron pedig lassan fél éve épül 😀[ Szerkesztve ]
-
haxiboy
veterán
válasz
Bubukain #41312 üzenetére
Minden nyomtatót be kell kalibrálni, legyen az prusa, sovol, creality. A bambu p1p és x1c kalibráltan érkezik, de ez sem jelenti azt hogy minden tökéletes lenne.
Az én Ender 3 V2 Neo-m jó eséllyel nyomtat olyan minőségben mint egy Prusa, a sebességről pedig ne is beszéljünk hála a klippernek.
Amit évek óta használnak funkciók (input shaping például), prusahoz csak mostanában implementálták a szoftverbe.
Ha egy nyomtató jól van összerakva, jó minőségű profilokat használnak, és nem a leggagyibb stepper motorokat pakolják rá, akkor hosszú távon nem lesz vele probléma. Ha ez egy népszerű gyártó terméke, akkor gyakorlatilag bármilyen alkatrészt ki tudsz hozzá nyomtatni, illetve nagyon sok módosítás is elérhető amitől még jobb lesz. Igaz, sokhoz szét kell szerelni az egész nyomtatót, és a kalibráció nagy része kezdődik újra, de ez nincs másként egy prusánál sem, elég csak megtekerni egy szíjfeszítőt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ukrajnai háború
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Futás, futópályák
- A KOReader ebook olvasó program
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- További aktív témák...