Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
poli27 #49022 üzenetére
[Videó]
Sajnos az ajándékba kapott Buddy 3D kamera még igazán semmire sem használható. Firmware frissítésre vár. A telefonnal egyszer levideóztam az eszközcserét, azt tettem fel.
A nyomtatót pont annyira szeretem, mint anno az első hónapban az X1C-t vagy MK3S+-t. Najó, talán kicsit jobban, mert a színcsere valami brutál.
Amúgy bekapcsolom és nyomtatok.
A napokban volt két hosszú nyomtatásom, az egyik 16 óra körül, a másik 14 óra körül. Mind a kettő gond nélkül lement. A felületek szépek lettek. A hidak is jók lettek több irányból is. És a kinyúlások is.
A filament csere az eszközben nem okoz gondot, kicsit tovább tart a fejig tolni, mint az AMS esetén, de ennyi. Nem macerás, mint elsőnek tűnt. Főleg, hogy a Sunlu S4-en átraktam a kimeneti csövet az oldalára, mert az ajtaján nagyon nem volt praktikus.
A szálazás is nagyjából rendben, főleg, hogy jól meg vannak szárítva a filamentek. A videón még nem olyan szép, de az viszonylag friss nyomtatás volt. Talán mindjárt a második. Maga a kész modell egész jó lett, bár volt egy kis anomália. Unokaöcsém imádja.
A filamenteket kalibrálni kellene, de még lusta voltam. Az orca-ban benne van az XL, de sajnos a sebesség valamiért eléggé vissza van véve. A prusa slicer-ben gyorsabbra van alapból beállítva a struktúra, a speed meg még gyorsabb. Az X1C sebességét nem éri el. Már csak gyorsulásban sem. Alapbeállításokon. Viszont a minőségre sincs panaszom.
Szóval a filament kalibrációk még hátra vannak. Erre lehet létrehozok majd egy egyedi gcode-ot.
Volt pár user error is. Az egyik, ami nagyon felhúzott, mert állandóan vacakolni kellett vele, hogy érzékeli, ha megcsúszik az extruder. Ez alapvetően jó dolog, mert elméletileg nem fog a levegőbe nyomtatni. Szép hallható hangja is volt, úgyhogy harmadszorra már tudtam, hogy jön a sípolás. Ilyenkor félreáll és várja, hogy a szálat kihúzzam, majd újra betoljam. Aztán folytatja a nyomtatást.
Az user error abból állt, hogy a szálcsorgást megelőzendő állítottem egy retract-ot, mert az nem volt. És ez nem tetszett neki speed nyomtatásnál. Struktúránál nem volt gond. Retract-ot meg nem kellett volna állítanom, mert egy másik helyen már be volt állítva, csak arról akkor még nem tudtam. A szálcsorgás szerintem másnak volt betudható.
Másik dolog a prusa connect. A telefonos app és a webes felület nagyon eltér. Prusa Slicer-es felület nincs. Az orca-ban meg nem működött. Valamint, ha a szeletelőből egyből a connect-be (felhőbe) küldöm a fájlt, ami onnan megy a nyomtatóra, akkor a connect esetén megjelenik a Status Ready gombnál a kis harang. Ez arra szolgál, ha kész a nyomtató a nyomtatásra (üres, tiszta ágy), akkor ezt leokézva indíthatom a nyomtatást. Ha viszont nem a felületről indítom, hanem a nyomtatórol, akkor a következő nyomtatásnál nem mehetek azonnal erre a gombra, mert a korábban nem leokézott - nyomtatóról indított fájlt fogja elkezdeni. Törölni kell a sorból és akkor jöhet a következő. Erre a részére oda kell figyelni.
Másik dolog, hogy a felületen már lehet indítani a nyomtatást annak ellenére, hogy a fájl még nem ért át teljesen a nyomtatóra. És a nyomtató is csak rövid ideig jelzi ki a fájláttöltést, de ez eltűnik még azelőtt, hogy befejeződött volna. Egyszer indítottam így a nyomtatást, gondoltam, majd mindig utánaolvassa, hogy mit kell tenni, de nem így lett. 2 órányi idő és anyag ment a kukába hibás fájl miatt. A biztonság kedvéért töröltem a fájlt, majd újra áttöltöttem, amit meg is vártam és úgy nem volt gond. És azóta sem.
Szóval ilyen apró ismerkedős dolgok vannak vele, de ez mindegyikkel van. Az X1C sem volt kivétel.
A pontosság nálam mindig az achillesz sarok. Ez itt sincs másként. Meg is érdeklődtem a prusa-nál, hogy mi a teendő. A support nem gyors, de válaszolnak. Elküldtek egy szíjfeszesség kalibrációra. Volt is értelme és gondot is okozott. Egyrészt sikerült jobban bekalibrálni, aztán azonnal el is állítani. Erről még nem értekeztem velük, de szándékomban áll. Úgyhogy elölről kezdve elvileg most jól van bekalibrálva. Az utolsó pontot kihagytam, hogy el ne állítsam megint. A modelleken nem látszik probléma, de azóta még színcserés modellt nem nyomtattam. A pontosság állítást pedig a filamenteknél találtam meg. Nagyjából úgy megy, mint a bambu studio-ban, de itt százalékban kell megadni az eltérést. A lényeg, hogy sikerült olyan 22 mm-es "lyukat" nyomtatni, amibe belemegy a 608-as csapágy és nem CAD-ban kell beállítanom a tűrést.
Ha több tárgyat nyomtatok, akkor egyes tárgyak nyomtatásának leállítása is jól működik, így a többi befejezhető. Erre egyszer volt szükségem. Szintén user error, nem tudtam jól beállítani a szeletelőt. Másodszorra már ment a dolog.
A start g-code-ot is módosítottam már, mert alapból 170 fokon várakoztatja a PLA-t és ezzel méri az ágyat, de ilyenkor már kicsit csordogál az anyag. Visszavettem 160-ra. Szerintem még csökkenteni fogom, de várom a nozzle tisztítókat, amiket még be fogok építeni. Az nagyban fogja csökkenteni a szálazást is. És a nozzle-n lévő anyagmaradványt is, mert elég szépen felfolyik az oldalára. Ezek a csöpögés gátló gumis nyúlványok azért tudják kenni.
Van egy absorbing heat lépés, gondoltam, hogy ezt is kikapcsolom, de aztán utánajártam és rájöttem, hogy nem kéne. Ez valami számított idő, PLA-nál 2 perc körül, PETG-nél 8 perc körül várakozik, hogy az építőlemez felülete biztos elérje a megfelelő hőmérsékletet. Ha kisebb dolgot nyomtatok, simán átugrom. A hosszú nyomtatásoknál már nem akartam, inkább biztosra mentem. Sok anyag van az érzékelő és az építőlemez között. A lépés bármikor átugorható, így, akár figyelhetem egy hőmérő eszközzel is, és, ha úgy ítélem meg, akkor mehet a nyomtatás.
Az is nagyon jó, hogy nem az egész ágyat melegíti, hanem csak azt a részt, amin a modell van és egy kicsit a mellette lévő részeket. Ezt a kijelzőről lehet megnézni. De egy hőkamera is ezt mutatja. Mondjuk emiatt érdemes is figyelni, hova teszi az ember a modellt a szeletelőben.
Szóval nagyon tetszik, eddig meg vagyok vele elégedve.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Fiio m15s dap hordozható zenelejátszó
- Bontatlan, iPhone 16 Pro Max 256gb, natúr titán, 3 év garanciával, eladó!
- Nintendo Switch CFW okos! 32+64GB Dual Boot OFW+CFW Tinfoil Hekate + hordozó tok + üvegfólia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával