Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• JulianSinulf

őstag

válasz Petikeje #49566 üzenetére

Egyrészt nem hiszem, hogy az a levegő annyit számítana, mire visszaérne a körből.
    Másrészt PLA/PETG esetén pont a hűtés a lényeg. ABS/ASA és egyéb ilyen anyagoknál meg a szélcsend. Bár ez még talán így is megoldható lenne, de akkor már inkább valami fűtőelemet tennék be. Hatékonyabb lenne.

Légmozgás van. Az mindig is lesz. A heatbreak ventije mindig megy. És az elektronika ventije is megy. És a meleg is felfele száll. A lényeg, hogy nincs huzat. Eddig csak az X1C-vel nyomtattam ASA-t, az meg zárt nyomtató, de ott is van heatbreak venti.
    Attól, hogy nincs légmozgás, még van káros anyag. És amikor az ember kinyitja az ajtót szellőztetés nélkül, akkor kapásból a képébe is kaphatja. Ezért nyomtatás után kell átkeringetni a levegőt a szűrőn, még az ajtó kinyitása előtt. Úgyis célszerű megvárni, hogy lehüljön a PEI lap, mert akkor jönnek le könnyen az anyagok és akkor nem hagynak foltot rajta. Vagy csak nagyon minimálisat. Szóval nem gond ez sem.
    Az más kérdés, hogy meddig is kellene szellőztetni, mikor lenne jó. Erre sajnos nincs válaszom. De mindenképp kevesebb cuccot lélegzik be az ember, ha szűr és vár, mintha nem teszi. Már ez is számíthat.

Elég sok óngőzt szívtam már életem során. És ennek egy része ólmos volt. Az üvegszálas nyák lapról is olvastam már, hogy a pora rákkeltő. A töréséhez semmilyen szűrő nincs. Hacsak nem a fräser vágja, annak van porszívója. De az nem túl sok termék ahhoz képest, hogy mennyit nem ott csinálunk. Múltkor törtem, amit nem gyakran csinálok. Az orromból mindjárt sikerült kifújnom némi apró zöld darabokat. Örültem neki nagyon :Y Forrasztásnál meg inkább az elfújást alkalmazom, mert az elszívás nagyon nem hatékony. Van szenes szűrője, de szerintem évek óta nem volt cserélve. Jó e az még, a fene tudja. Ha elfújja, akkor meg úgyis mindegy. Én viszont nem kapom így közvetlen az orromba a cuccot.
    Szóval nekem már majdnem mindegy, de azért igyekszem annyira meghosszabbítani az életem, amennyire lehet.
    Bár a dohányzás rákot okoz, mégis van olyan aki tüdőrákban hal meg úgy, hogy egy szál cigit nem szívott életében, míg más egész sokáig él napi 1 dobozzal is. Embere válogatja. Ez lehet igaz a nyomtatásnál is.

A hétvégén nyomtattam PETG-t. Becsuktam a szobaajtót és az ikea-s ventit 2-es fokozaton hagytam. Mikor benyitottam a szobába úgy, hogy a nyomtatás már állt 1 órája, rendesen megcsapott a műanyag szaga. Na az ilyeneket jó lenne elkerülni. Ha nincs becsukva az ajtó, akkor a szag sem vészes vagy nem is érzem. Akkor sem, ha én is a szobában vagyok.

Amúgy a teszteket nézve eszembe jutott, hogy vajon hányan csinálhattuk azt, hogy a nyomtatás elején ott ültünk a gép előtt és azt figyeltük, ahogy előkészít, hogy gyorsan le tudjuk szedegetni a kifolyt filát a nozzléről. De még az X1C előtt is űltem és néztem, hogy milyen lesz az első réteg. És még most is simán megcsinálom ezt. Pedig a tesztekből az jön le, hogy ilyenkor igencsak magas a koncentráció.

Új hozzászólás Aktív témák