Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
mumtaz
senior tag
válasz
JulianSinulf #49295 üzenetére
Joshi: Bambu Studio-t és Prusa Slicert nem próbáltam. De az Orca nem is az a progi, és írja is hogy a fenti kettő alapján készült. De nyilván nem mindennek az alapja a Creality Print volt. Legalábbis szerintem. Mondjuk tök mindegy. Ez inkább akkor zavaró,, ha tényleg a Creality nyúlta valamelyiket és nem fordítva. Mert akkor elég nagyot hazudtak az oldalukon és akkor elgondolkodtató, hogy egy ilyen nagy gyártó,, mint a Creality vajon miben tud hazudni még.
Bal az Orca, jobb a Creality.
[ Szerkesztve ]
-
kokokka
őstag
válasz
ParadoxH #49296 üzenetére
Én előrendelésben vettem az első K3 Combo-mat. És igen, szivárgott a fej. Írtam a supportnak, 2 hét múlva kezemben volt az új, ami azóta is teszi a dolgát. Miután megbizonyosodtam róla, hogy tényleg nagyon jó abban, amire megtervezték, megvettem a második K3 Combo-t, ami az első pillanattól hibátlan a mai napig. Persze lehet ezen vitatkozni, de az, hogy egy rossz ragasztó miatt tönkremegnő fej vagy egy akár halálos tűzesetet okozó 220V-os kábel rosszabb e, szerintem könnyen eldönthető. De én nem dobok e miatt követ a Bamboo-ra, mert nincs a világon olyan gyártó amelyik ne hibázhatna vagy hibázott is eddig. Az üzemiðőben igazad van, egy új típusról soká derül ki, hogy meddig működik jól, de ha ez alapján vásárolnánk sosem lenne újdonság senki lakásában. Nem várhatunk éveket arra, hogy kiderüljön, egy adott gép mennyi ideig fog megbízhatóan dolgozni mert akkor elmegy mellettünk a technika. Az AC se tegnap alapított gyárat, ahogy még sokan mások se. Az persze kiderül viszonylag hamar, hogy egy egy gyártó mennyire megbízható, vagy hogy jó vagy kevésbé jó termékeket gyárt, de van élet a Bamboo-n túl is meg akkor is, ha sokak szemében ez isten káromlás akar ezen a fórumon is.
-
szabieable
aktív tag
válasz
cross56 #49292 üzenetére
Ha biztosra akarsz menni vegyél bambut, ha opcionálisan belefér, hogy egy nem fullosan jó működő rendszert kapsz akkor kockáztass az anycubiccal. Senki nem fog tudni neked biztos véleményt mondani, a gyártó pedig köztudottan nem a quality controlról híres sajnos és könnyen lehet, hogy third party cuccokból kell magadnak megoldanod a későbbi javításokat mert előbb lesz S2 változat
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
kokokka #49274 üzenetére
Igazából én a te korábbi hozzászólásod szellemében szeretnék tanácsot adni. Nem próbáltam és nincs összehasonlítási alapom. A korai teszterekkel az a baj, hogy kevés tesztelőnek érdeke az, hogy objektív képet adjon a rendszerről. Majd biztosat akkor fogunk látni amikor több száz ember nyomtat vele és figyelemmel kísérjük mondjuk az unofficial fb csatornákat napi szinten.
Sőt, továbbmegyek: amikor látok több ezer óra használat után pár tesztet, na akkor mondom az, hogy tudunk egy dolgot a nyomtatóról és inkább azt vegye meg valaki mint a bambut. Hiába van olyan jó mint a bambu ha mondjuk a x-ik órában lesz egy kritikus probléma. Ezt egyszerűen nincs honnan tudjuk előre.
Mert ugye az olcsóbb nyomtató ha garancia időn kívül hamarabb megmegy mint a drágább akkor az nem biztos, hogy olcsóbb. Márpedig a bambunál sok precedens van arra, hogy példákat mondjak 1000-4000 óra nyomtatás van a háta mögött akár többnyire abs-el is. Erre külön topic van a bambu fórumán, érdemes elolvasni a tapasztalatokat és hogy ki mennyit költött rá. Nagyon tanulságos.Az anycubicnál bizonyítottan fél éve tudtak például a nozzle szivárgásukról a Kobra 3-nál és állítólag a beszállító hibája miatt hibás nozzle-vel küldték el a nyomtatójukat az elég ciki. Biztosan tudok az ismeretségi körömből december végén küldött nyotmatóról aki ilyet kapott. Abban sem vagyok biztos, hogy most nem így küldik még mindig. Volt egy felmérés is az egyik Kobra 3 felhasználói facebook oldalon ahol arra voltak kiváncsiak, hogy kinél mikor jött elő a hiba. Ha jól emlékszem majdnem a fele azt válaszolta, hogy az első 48 nyomtatási órában (én is ezek közé tartoztam és az ismerőseim is - úgy hogy rákérdeztem, hogy javított nozzlekat kapok-e és azt válaszolták, hogy igen).
Na most akkor félve megkérdezem, hogy mennyit lehettek-ezek előtesztelve? Egy még érdekesebb kérdés: A release-ek előtt hány yt csatorna számolt be erről a hibáról? (van egy tippem).
Az A1-nél is volt visszahívás, de ott utána komoly kedvezményeket kaptak az érintettek és leállították az egész A1 forgalmazását. Megnézném, hogy az igazgatótanácsból hány maradt volna még az állásában, hogy ha fél év után is ugyanolyan hibás nyomtatókat küldenek ki a vevőknek.[ Szerkesztve ]
-
-
mumtaz
senior tag
válasz
JulianSinulf #49277 üzenetére
A Cura-ra akkor azért álltam be, mert akkoriban mindenki azt ajánlotta. Aztán annyira megszoktam a nyomtató fejlesztgetés mellett, hogy képtelen voltam átállni másra.
De ez tényleg főként betudható annak, hogy a nyomtató átalakítgatások után mindig át kellett írni a nyomtató paramétereit is, így ott már rutinból ment a dolog. Meg nem is akartam akkor átállni és megszokni valami mást az átalakítgatások közben, mert félek, nem tudtam volna, hogy a nyomtató változott, vagy az "új" szeletelő annyira más, vagy csak elnéztem benne egy beállítást.
De amikor jött a K1, akkor gondoltam, az Creality Print-ben megadott alap profil talán mégis csak jobb az új nyomtatóhoz. Így kezdtem megszokni a Cura helyett, de valahogy mégsem volt teljesen az igazi. Majd 2 hét elteltével kezdtem párhuzamba állítani az Orca-val, és pár dolgot leszámítva az Orca alapjában véve ugyanaz, mint a Creality Print. Viszont az abban az integrált profilok (nyomtató és filament) sokkal jobban passzolnak a nyomtatóhoz és jobb végeredményt is kaptam kisebb kalibrálásokkal.
A Creality Print egyébként fullra az Orca Slicer nyúlása. Még a fájlnevek és a könyvtárstruktúra is egy-két fájlnévtől eltekintve tök ugyanaz. Gondolom benyúltak egy korábbi Orca-t és azt Creality-sítették. Szimpla nyúlás az egész.
Azzal nem is lenne baj, hogy egy másik Open Source szeletelőt fazoníroznak át, de a legpofátlanabb duma az, ami a Crelity Print letöltő oldalán szerepel:
"Creality Print is a self-developed Fused deposition modeling slicing software produced by Creality." -
Joshi
titán
válasz
JulianSinulf #49288 üzenetére
Egyelőre még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, szerintem az Orca biztosan használható lesz az új rendszerrel is. A felhasználók nyomására biztosan.
-
kavalkád
aktív tag
válasz
pilu01 #49283 üzenetére
OFF: törd le a maradék fogakat, csiszold simára a felületet és ragassz rá vastag félkemény gumit, úgy tudna működni dörzshajtással is szvsz. ugyanez működik úgy is ha csak 1-1 fogaskerék koszorút csináltatsz és ráhúzod az eredeti darabra, max rövidebb fogak lesznek, nincs jelentősége.
[ Szerkesztve ]
-
katyilkadr
tag
válasz
katyilkadr #49284 üzenetére
Azért nem értem a hibát, mert az ini konfigurációs mappában benne van az alaplapon lévő STM32F401RGT6 mikroprocesszor architektúra.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
őstag
Akit érdekel a bambu téma, annak itt egy kis olvasmány.
Annak is hasznos elolvasnia, aki most akar nyomtatót venni és annak is, akinek már van.
A hivatkozások részen ott a bambu közleménye is, beszélgetések a fórumokról és egyebek.
A google fordító egész érthetően lefordítja magyarra. -
Joshi
titán
válasz
JulianSinulf #49286 üzenetére
A Bambunak mindig is zárt volt a rendszere, ez eddig se volt titok. Anno a P1-hez is lehetett kapni (most is) más gyártó érintő kijelzőjét. Ott is mondogatták hogy nem fog működni, de aztán a mai napig működnek. Ahogy írtam ez nagyon rossz üzletpolitika lenne Bambu részéről, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak főleg úgy, hogy a konkurencia már felért hozzájuk.
-
JulianSinulf
őstag
Nem nézted meg a videót?
Van valami BambuConnect, amin keresztül csatlakozhat harmadik féltől származó program és az Orca utána is ment, de nem kaptak olyan technikai segítséget, ami alapján meg tudnák csinálni a dolgot.
Azt is előrevetíti a videó készítője, hogy ez esetlegesen egy kezdet egyéb csúnya dolgokra. Persze ez egyelőre csak spekuláció.
A videó alatti kommenteket olvasva most sokan meggondolták magukat azzal kapcsolatban, hogy bambu nyomtatót vegyenek. Mások meg már azt nézik, hogyan tudnák visszaküldeni.
A kötelező fw frissítésnek amúgy sem vagyok a híve. Amikor nem volt kötelező, akkor is pont megjártam vele, mert úgy gondoltam, új nyomtató, legyen friss a fw is mindig. -
Joshi
titán
válasz
JulianSinulf #49282 üzenetére
Valami visszaélések voltak a felhő alapú nyomtatás terén, ezért akarnak automata firmware frissítést (valami ilyesmi van a háttérben). Azt nem hinném hogy olyan szinten zárttá tennék a nyomtatóikat, hogy más ingyenes szeletelőt se lehessen használni. Arra lesz az EU és az USA versenyhivatalának egy két szava. Meg igazság szerint miután valaki megvette a terméket, utána már olyan mind1 hogy mit csinál vele főleg gari időn kívül. Max ha Bambu magára haragítja a tulajokat csak azt fogják elérni vele, hogy többet nem vesznek Bambu terméket. Ez nem jó üzletpolitika.
-
katyilkadr
tag
Az ATmega 2560-at lefordítja, de az Artillery Ruby-t nem.
-
-
JulianSinulf
őstag
Aki most tervezi a bambu nyomtatója vásárlását, annak lehet, hogy ezt meg kellene néznie. Több, mint 2M feliraktozója van a tagnak, nem gondolnám, hogy ő a kammer mester.
A lényeg, hogy a bambu úgy módosítja a szerződési feltételeit, hogy aki bambu nyomtatóval rendelkezik, az csak a bambu ökoszisztémáját használhassa. Vagyis az orcaslicer egyelőre ki van zárva belőle.
Ezen kívül a fw frissítések nem opcionálisak lesznek, hanem közelezőek. Előfordulhat, hogy addig nem fog menni a nyomtató, míg le nincs frissítve. Az meg ugye azzal jár majd, hogy utána lehet futtatni egy kalibrációt is a nyomtatás előtt. -
JulianSinulf
őstag
válasz
katyilkadr #49280 üzenetére
Pár éve használtam, mikor az MZ2-höz kellett új Marlin-t fordítanom. A fordítással nem volt gond, de az SD kártya valamiért nem ment a nyomtatón. Pedig az fw-t is arról tette fel, de rendes működés közben nem talált tárolót. Úgyhogy klipper került rá.
-
katyilkadr
tag
Használ valaki VSC-t? Visual Studio Code-ot? Már egy éve nem boldogulok vele. Semmilyen firmware-t nem tud hiba nékül lefordítani. Oktató videókat néztem, pl. Etheral Projekt 3D, milliméterre ugyanazt csinálom, ugyanazzal a firmware--el, neki succesfull, nekem failed. Artillery genius gyártói firnware. Anno többen próbáltak segíteni, de csak nem működik.
-
Joshi
titán
válasz
cross56 #49276 üzenetére
Pont hogy nem olyan egyértelmű hogy Bambu P1S vagy Kobra S1, mert azért az árkülönbség ~100ezer forint ami nem kevés pénz. Abból rengeteg filamentet tudsz venni. Ha most vennék nyomtatót és nem ismerném a Bambut, én valószínű hogy a Kobra S1-et venném. Ha nem sürgős a vétel, várd meg az emberek személyes tapasztalatát. Szerintem itt sokan fognak Kobra S1-et venni.
Ha mindenképpen Bambut veszel, akkor egyértelműen a hivatalos gyári oldalról rendeld. -
JulianSinulf
őstag
válasz
cross56 #49271 üzenetére
Az aktív szénszűrő egyszerűen bullshit. Csukott ajtó mellett is kiáramlanak a gázok. Nem légmentesen zárt a nyomtató. Pont erről szól a yt-s videója.
Amúgy nyomtattam már úgy ASA-t, hogy a közelben voltam. Meg "sok" PLA-t is. Hogy ez pontosan milyen módon és mennyire károsította az egészségem, azt nem tudom. Arról nincs infóm, egy ez milyen módon, mennyi belélegzett gáz után jelentkezik. Gyorsabb e a ciginél vagy nem.
Nekem X1C-m volt érintőkijelzővel. Csak akkor nyomkodtam, mikor gond volt a nyomtatóval. A telefont meg akkor, amikor más helységben voltam és rá akartam nézni a kamerával. Mivel számítógépen szeleteltem a modellt, ezért gépről is indítottam a nyomtatást. Mindent lehet gépről irányítani, így másra igazán nem is volt szükségem. Jó esetben. Számomra a kijelző nem számít. Tőlem akár tekerős is lehet érintő felület nélkül. Azzal is ellennék, ahogy korábban el is voltam vele. Most is szoknom kell, hogy az XL kijelzője már érintős, de ott van a tekerő is és gyakran ahhoz nyúlok. De általában ilyen nincs szükség, mert mindent elintéz a szeletelő, a nyomtatást meg a PrusaConnect-tel indítom.
S1 vagy P1S? Ez csak rajtad múlik. Nézz meg pár videót, mérlegeld egyik-másik előnyét-hátrányát, aztán dönts. Van összehasonlító videó is, ahol pont nem mondják meg, hogy melyik a jobb, mert ezt mindenkinek magának kell eldöntenie az alapján, hogy melyik mit tud, nem tud és mi kell az illetőnek.
Azt nem tudom leírni, hogy melyik miért lenne a jobb választás, mert, ha csak ezekből lehet választani, akkor inkább X1C (az ASA/ABS miatt). De méginkább Prusa XL és majd megoldom az ASA-t, az most nem annyira lényeges. És jön a Core One, amire nagyon kíváncsi leszek. -
JulianSinulf
őstag
válasz
mumtaz #49270 üzenetére
Nagyon érdekes, amit írsz.
Én Cura-val kezdtem az Anycubic nyomtatómon. Már akkor sem jött be.
Aztán jött a PrusaSlicer a Prusa nyomtató miatt. Az sem volt egyszerű, de mégis valahogy szimpatikusabb volt. Lehet, hogy azért is, mert nem egy elmaradott ultimaker cura volt más névvel, mert az anycubic-hoz ilyet adtak. Meg a creality-hez is.
Majd az Flsun-hoz szintén Cura-t adtak. Hamar integráltam a nyomtatót a PrusaSlicer-be. A Cura egyszerűen már nem jön be.
Aztán a bambu-val megismertem a BambuStudio-t, meg az Orca-t. Lényegében ugyanaz a kettő. Szerintem a legegyszerűbb szeletelők. De ezeket is meg kellett szoknom, megtanulni melyik beállítás hol van.
Aztán az új Prusa nyomtató miatt visszatértem a PrusaSlicer-hez. Szoknom kell megint. Sokkal bonyolúltabbnak tűnik, mint a BambuStudio. De majd megtanulom, hogy melyik elnevezés mi és mire hat.
Ha valamelyik opció fölé viszem az egeret, akkor buborékban megjelenik a leírás hozzá. Java részt magyar, de van, ami angol maradt és van, ami nem is mond semmit. Meg olyan is, ami nem egyértelmű.
Orca-ra azért nem térek át, mert bár benne van a nyomtatóm, de nem olyan paraméterekkel, mint a PrusaSlicer-ben. És néha érdekesen is működik. A PrusaConnect meg egyáltalán nem megy vele.
A Creality Print-et nem ismerem. -
ptesza
senior tag
válasz
pilu01 #49272 üzenetére
Elsőre tényleg komplexnek tűnhet, de ha jól megnézzük akkor prizmatikus modellről van szó. Tolómérővel könnyedén lemérhetőek a méretek.
A printer nem illyed meg még ettöl. Kellhet néhány ponton support.Próbáljad meg a google képkeresővel. Hoz egy csomó hasonló dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
cross56 #49271 üzenetére
Ha kicsit visszaolvasol volt már az S1-ről érintőlegesen szó. Ugyanúgy a Kobra 3-ról is ami nagyjából a Bambu A1 ihletett. Én a te preferenciáidra bízom, hogy melyiket veszed. Egy biztos, ha a P1S mellett döntesz akkor tudni fogod, hogy az egy kipróbált és egyik legajánlottabb nyomtató kicsit drágábban. Az S1-ről nem sokat tudunk. A kint levő teszteket a yt-on pedig érdemes fenntartással kezelni. Nem tudjuk, hogy milyen deal volt a yt-erek és az anycubic között ha volt.
-
pilu01
senior tag
válasz
beis-compo #49268 üzenetére
Hát így jobban megnézve, szerintem ez a 3D printerek rémálma!
Mint látszik a középső részen a fogak csak félig voltak a tárcsán, ezen a bemélyedésen ment át a gumi szigetelés.
Sajnos már egyik sem teljesen épp. -
cross56
senior tag
válasz
JulianSinulf #49266 üzenetére
Természetesen akár tavasztól már lehetne teljesen nyitva az ablak, de ameddig ilyen hideg van, nem szívesen tárnám ki
De egyébként úgy gondoltam, hogy másik helység, és ott bukón az ablak. Illetve a p1s elvileg aktív szénszűrővel rendelkezik, ami valamelyest javít a dolgon talán.
Most nagyon rápörögtem a témára (ne haragudjatok, hogy teleírom a fórumot) és belefutottam az Anycubic Kobra S1 Combo-ba [link] Nálunk ez márciustól lesz elérhető. Érdemes ezt megvárni, vagy a Bambu Lab P1S még így is egy fejlettebb nyomtató?
Ami nagyon tetszik a Kobranal, hogy a filament tároló egyben szárítani is tud. A P1S-nél pedig hiányolom a touchscreent, bár elvileg amúgy is telefonról vezérelhető, illetve lehet upgradelni.
Valaki le tudná írni, hogy melyik miért lenne jobb választás?
[ Szerkesztve ]
-
mumtaz
senior tag
Csak egy apró szösszenet. Mióta 3D nyomtatok, azóta Cura-t használtam. Az Orca-t és alapjait a Cura mellett képtelen voltam megszokni. De tényleg.
Aztán jött a K1 és "vele" a "Creality Print". Mivel a Cura eléggé érdekesen kezelte a K1-et, ezért - meg azért, mert gondoltam, csak jobban támogatja - a Creality Print-et használtam. És így javasolhatom, hogy akinek elsőre túl átláthatatlan az Orca, az kezdheti a 3D nyomtatós karrierjét - vagy átszokást az Orca-ra a Creality Print-tel. Mert azzal, hogy egyébként egy marha nagy Orca Slicer nyúlás, mivel azért ráálltak kicsit az egyszerűbb kezelésre arra pont jó, hogy az ember át tudjon szokni az Orca-ra. Ha másra nem is, erre tökéletesen megfelel. Ebben mondjuk segítséget ad az is, hogy az Orca-val ellentétben az egyes beállítások online súgója (ha rábökünk egy adott beállítás szövegére) valóban az adott beállítás leírásánál nyílik meg, míg az Orca inkább az online dokumentáció elejére visz és hámozd ki, hol van annak a funkciónak a leírása, amire épp kíváncsi vagy.A Creality Print pont annyival van leegyszerűsítve az Orca-hoz képest, hogy aztán már tényleg csak pár plusz az Orca-ra áttérés.
Ami jó pont nekem az Orca-ban, hogy a nyomtató hozzáférésnél van Creality Print mód,, tehát azt is kezeli,, mint a "Creality Print" szeletelő. Amiben jobb is az Orca, hogy mutatja az aktuális Bed Mesh-t is, míg a Creality Print nem. Ugyanakkor az asztalon a objektumok elhelyezkedését is rendesen jelzi, ami a Creality Printben el van csúszva és csak a fele látszik. Ami viszont hátrány, hogy a Chamber Temp-et az Orca viszont nem jeleníti meg valamiért, ami viszont Creality Printben látszik.[ Szerkesztve ]
-
pilu01
senior tag
válasz
beis-compo #49268 üzenetére
A "fogskereket" igazából átvitt értelemben írtam, az alkatrész kicsit komplexebb de megpróbálom, kiszerelni és fotózni.
-
beis-compo
tag
válasz
pilu01 #49267 üzenetére
Elôfordulhat hogy már másnak is volt ilyen gondja, így érdemes szétnézni a modelleket megosztó oldalakon. A gyártók általában nem találnak ki új fogaskerék méreteket, így legtöbbször valamilyen szabványos méretûek a fogak a fogaskeréken, azaz ha megvan hány fogú a fogaskerék (megszámolod), és megvan az átmérô (megméred), ez hamar eldönthetô. Fotózd be hátha univerzális alkatrészrôl van szó.
-
pilu01
senior tag
Sziasztok
Fűrdőszoba zuhanyfalhoz fogaskereket szeretnék készíttetni 3D nyomtatással.
Sajnos a modellkészítéshez nem értek.
Van olyan rendelési oldal ahova elpostázok a szükséges kerékből, egy épp darabot, és a 3D modell elkészítését is vállalják ami a nyomtatáshoz kell?
Köszönöm -
JulianSinulf
őstag
válasz
cross56 #49263 üzenetére
A bukóra nyitott ablak nem biztos, hogy elég.
Egy légtisztító lehet, hogy jobb lenne. Nemrég láttam videót, ahol a gyerek valami Ikeás cuccot használt és elég hatékony volt. Meg nem olyan drága. Még nem néztem utána, de tervben van.
Összedobott egy kis házi levegő minőség ellenőrzőt is és tesztelte a zárt nyomtatókból kijutó anyagokat. A zártság csak a nyomtathatóság miatt van.
PLA-t, PETG-t sem jó belélegezni. Általában még ezeknél is magára hagyom a nyomtatót és átmegyek másik helységbe. -
cross56
senior tag
válasz
AndrewTdi #49260 üzenetére
Amennyiben még is zárt terűt vennék akkor bambu lab p1s lehet a jó megoldás?
Nem gyakran, de bátyámnak autó motorterébe, utastérbe kellene pár dolog. Ott meg csak ABS jöhet szóba szerintem.Viszont nincs külön helységem a nyomtatónak, max másik szobába tudom át rakni. Nyitott ablaknál (bukó) ha ABS-t nyomtatok úgy azért vállalható a dolog? Mármint mivel ott már azért mérgező anyagok is kerülnek a levegőbe, meg jóval szagosabb is.
[ Szerkesztve ]
-
OnLy16
tag
Sziasztok,
Most kezdek csak 3d nyomtatni.
Resin nyomtatóhoz milyen Slicert ajánlotok? Chitubox-on Lychee-n túl is van valami? -
cross56
senior tag
Sziasztok!
4 éve vettem egy Ender 3 v2-t, sokat szórakoztam vele, voltak boldogabb és idegrohamos pillanatok is, de többnyire inkább szívtam vele, mert minden nyomtatás előtt valamiért újra kellett szinteznem, kalibrálnom. Kapott csomó fejlesztést, köztük egy BL-Touch-t, ez jelentősen javított a problémámom, de így sem volt tökéletes. Majd a sok szívás után egyrészt bele is fáradtam, illetve az egyetemi tanulmányaim mellett nem nagyon volt időm foglalkozni vele. Úgyhogy félre lett rakva, évekig csak porosodott, jelenleg a szekrényben van elrakva.
Szeretnék újra foglalkozni a nyomtatással, de azóta sok mindent elfelejtettem.
Érdemes leporolni ezt a masinát, bekalibrálni, vagy vannak azóta sokkal jobbak már a piacon, ami kb plug&play? -
ParadoxH
aktív tag
válasz
Petikeje #49249 üzenetére
Jól látod. ha kevés felületen érintkezik kell a brim. Ha nagy méretben nyomtatod akkor pedig érdemes lassítani egy bizonyos magasság felett. Ágy is tiszta kell legyen és ha előtte petg-t használtál akkor egy nagyobb öblítés is kell.
Az sem mindegy, hogy milyen infil-t használsz - próbáld meg majd gyroid-al és ügyelj a z-hop-ra is. És ha már nagy tárgyat nyomtatsz akkor ügyelj arra is, hogy legyen egy megfelelően beállított filament profilod.
Elvileg újrahasznosítható a nyomtatásod ha tudod melyik rétegnél hagyta abba, de jó eséllyel látszani fog a tárgyon. -
Petikeje
tag
Sziasztok, következőben szeretnék tanácsot/megerősitést kérni: sovol sv06 nyomtatóval, frissen bontott jayo pla-val nyomtattam a következőt: https://www.printables.com/model/499926-low-poly-cat-20-decoration-no-supports
Orca slicerben nem állítottam semmit, csak legeneraltam a gcodet.
A feje tetején tartott, és elvált.
Jól gondolom, hogy a magasságához képest kis területen érintkezik a nyomtatóággyal, és kellett volna hozzáadni brimt vagy raftot adni?
Ezek a rontott nyomtatások kuka, vagy valahogy újra lehet hasznosítani?
A nyomtató alapertelmezese szerint a pla-t 60C-os ággyal nyomtatja, érdemes a magasabb nyomtatványokat magasabb ágyhőmérséklettel nyomtatni? Pl 65tel, vagy akkor megmuttyan az alja?
Thx:
P! -
válasz
beis-compo #49246 üzenetére
Ezek szerint nem ment át az irónia: kicsivel(?)
Dög nehéz, az újabb átépítéssel még felszedett pár kilót, ezért egyedül már nem emelgetem.
A fa jól működik, főként a rétegelt lemez, ha száraz helyen van tárolva. A következő tervem az, hogy marok marót a maróval. A nyomtatott cuccok fához bőven elegendőek, de alumíniumhoz is, ha ésszel kezelem. Szeretnék erősebb gantry-t, ezért ki akarom marni aluból az egészet újra. Pontosabb nem lesz, de akkor alut már normál sebességgel fogja vinni, az acélt meg lassan. De lehet majd kimarom...
Gondolkoztam lézeren is, mert NYÁK levilágításhoz jó lenne. Nem véletlenül Luca a beceneve a szerkezetnek.
-
beis-compo
tag
válasz
frescho #49245 üzenetére
A blogodon 40kg-ot említesz. Én a fát kerülöm, mert a nedvességre deformálódó váz (régi Makerbotok tipikusan szenvedtek ettől) gondolatától fázok. De minden DIY megoldást imádok, szóval le a kalappal! Legtöbben nem fognak bele ilyesmibe, pedig sokat lehet tanulni belőle, és csak nekikezdeni nehéz, utána beszippantja az embert az alkotás öröme.
Nekem következő fejlesztési irányom a fogasléces átalakítás X-Y vonalon.[ Szerkesztve ]
-
válasz
beis-compo #49234 üzenetére
Ügyes. A saját építésem alig lett kicsivel(?) több 20kg-nál 400x400-as tárgyasztallal. Félkész állapotában ilyen volt: [link] De egy ideje átépítettem CNC-nek, mert a KLP1 is elég nyomtatni és szükségem volt egy kis maróra...
-
beis-compo
tag
válasz
ParadoxH #49242 üzenetére
Slic3r, de tulajdonképp bármi jó ami a Marlin számára érthető kódot generál (talán nincs is olyan szeletelő, ami nem ismerné a Marlint).
Mondjuk szinte csak saját tervezésû alkatrészeket nyomtatok, tehát dísztágyat még sosem nyomtattam. (Nyilván a tesztelésre kváziszabvány 3DBenchy-t leszámítva.)[ Szerkesztve ]
-
mumtaz
senior tag
válasz
beis-compo #49241 üzenetére
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
beis-compo #49241 üzenetére
Nagyon érdekes. És amúgy milyen szeletelőt használsz hozzá?
-
beis-compo
tag
válasz
mumtaz #49238 üzenetére
Nincs sok hangja (bár minden relatív, a mai bolti nyomtatókhoz képest lehet hogy hangos), nyilván itt is 16 mikrolépés van , illetve a extruderen 32. A motorok hangján igen sokat tompít, hogy ~5mm vastag gumilemezeken ülnek a konzolok. Még lehetne tompítani, ha behangolnám a motorvezérlőkön a rezonanciákat, de erre még nem szántam rá magam.
Ha újradobozoltam akkor tolok fel egyet, és belinkelem. Az extruderen is lehetne halkítani, mivel áttételes. Cserélhetôre építettem, de még nem próbáltam ki a 1.75mm szálas extrudert, szóval lehet azzal halkabb. 3mm szálból viszont egy életre betáraztam,.
-
Joshi
titán
válasz
beis-compo #49237 üzenetére
Az Auto bed levelingnek van értelme, ma már senki nem akar papírlapos bohóckodással szintezni. Illetve a Z-tengely szintez a Core XY gépeknél. Ezt én már nem tudom elengedni és nem is akarom. Én például el tudnám képzelni, hogy egy Bambu P1-et szétszedni és a tengelyeit lecserélni hosszabbakra. A nyomtató fej karbon tengelyeit lenne nehéz beszerezni hosszabbra, illetve egy nagyobb bed is körülményes. Amúgy működhetne. A nyomtató nem tudná, hogy 256x256-os területtel rendelkezik, vagy 500x500-al.
-
mumtaz
senior tag
válasz
Azért a NEMA 23-ra kikerekedett a szemem. A 0.9 se kutya. Nem visítanak a motorok? Ilyen finom felbontással azért azt gondolnám, hogy igen. Bár nem ez számít.
E3NG-nél én is gondolkodtam a 0.9-en, de rájöttem, hogy elég nekem a mezei 1.8 is. Az általános meg úgyis NEMA 17, vagy extrudernél a 14.
De azért megnéznék egy videót egy ilyen vadállatról, mint a tied. -
beis-compo
tag
Kiinduló kinematika ötletet a MakerGear M2 [link] adta. Ennek a felépítésnek az a hátránya, hogy magasan van a súlypontja az egész nyomtatónak, de erre tervezéskor még nem gondoltam. (Akkor miért a második azonos: eleve két nyomtatónyi alkatrészt készítettem.)
Ekkor még nem igazán volt kialakulva, vagy én lemaradtam róla, hogy a két Z motoros nyomtatók tudják Marlinban home-ra futást külön-külön, tehát nincs elnyeklés lehetôsége, illetve a régi K8200 nyomtatómban szerettem hogy az első réteget a Z tengely kézi tekergetésével lehetett szabályozni (üveglapok eltérő vastagságát kézzel-szemmel kikompenzálni) No ezt ma már nyilván nem kell, hiszen van ágy szintérzékelés, illetve ennek a motorját lehetetlen kézzel megforgatni, végső esetben pedig van "babystep" funkció is Marlinban. -
Joshi
titán
válasz
Na ilyen képeket leírásokat többet, pont ezért van ez a topik. A megvalósítás tényleg egyedi, ilyen megoldást még nem láttam.
-
beis-compo
tag
válasz
katyilkadr #49225 üzenetére
Nem hinném hogy bármiben követendő példaként érdemes nézni a gépemre. Az volt az alap koncepcióm, hogy ne legyen olyan vézna a gép, mint a tíz évvel ezelőtti gyári felhozatal, hogy ha rossz helyen emelik meg, javíthatatlanul törik/görbül. Tehát igen régen 8-10 éve kezdtem megtervezni (minden teljesen saját terv, minden részét magam vágtam/fúrtam/meneteltem), és beszerezni a hozzávalókat. Ennek megfelelően ôskövület Arduino+Ramps vezérli, az X Y Z motorokat 36V ipari motorvezérlők mozgatják, 0.9 fokos felbontású NEMA23 motorokkal, (ez szerintem itt nem mond sokat senkinek, lényeg hogy nagyon pontosak és erősek), minden tengely szokványos 3D nyomtatóhoz képest elképesztően masszív, a mozgó Z asztalnál fogva is fel merném emelni, pedig kb 30kg a szerkezet. Pl. a Z irány két 20mm köszörült tengelyen mozog, X/Y pedig 2x 15mm ipari lineáris sínen. Első tesztekkor a szokásos 6mm GT2 bordásszíjakat tettem rá, amiket hirtelen el is szakította (vagyis csak megnyújtotta, de a lényeg ugyanaz)
. A nyomtatási méret 210x300mm (azaz A4) 9 ponton alátámasztva, amit saját maga rajzolt meg saját gyártású csőtollal, ezt felesben lehet felfűteni, ha nincs szükség a teljes felületre (mint most pl.), teljes fûtôkapacitás kb. 500W. Az extruder is saját tervezés. De a gépen minden folyamatosan változik, ezért is épül egy klónja, így ha épp szét van az egyik szedve, a másik még megy.
Nagy előny számomra, hogy mivel én tervezem, tudom mi miért történik, és a gyártót bármikor szidhatom (tükör elött pl.).
Befotóztam. A kinézet pont most fog változni, mert átdobozolom-átkábelezem az elektronikát.
-
Emunem
senior tag
válasz
beis-compo #49224 üzenetére
Nem volt eddig se, tudtommal.
-
fecke78
senior tag
Sziasztok megrendeltem első 3d-s nyomtatómat , illetve 2 tekercs pla filamentet , mire lesz majd még szükségem , értem ez alatt a karbantartást , vagy mik a hasznos eszközök amik kellenek .... ?
-
Joshi
titán
válasz
Nincs lehurrogva, aki ért hozzá és nagy bed méretre van szüksége, annak nincs is nagyon más opciója, mint építeni egy nyomtatót.
-
JulianSinulf
őstag
-
Flashback
addikt
Az elsö komolyabb Kobra S1 teszt. [link]
-
katyilkadr
tag
válasz
Kérdezem is, milyen alaplap, firmware a legjobb az építéshez? Titkon gyűjtöm az infókat egy esetleges 500x500x600-as építéséhez.
-
beis-compo
tag
válasz
katyilkadr #49219 üzenetére
Én hasonló megfontolásból saját nyomtatót építettem, azóta is az van, vagyis most fejezem be az ikertesóját. Pl. nekem is 3mm (vagyis az körüli) filamentet eszik, mert az volt az első gépembe való is.
Itt persze általában a saját barkács le van hurrogva, így elég meglep hogy ez a téma előjött. -
Emunem
senior tag
válasz
A LIKE ment!
-
Flashback
addikt
válasz
Nagyon ügyes vagy. Èn is ilyen nyugger akarok lenni
-
katyilkadr
tag
válasz
5leteseN #49215 üzenetére
Pár éve nyugger lettem, hát kellett valami új hobbi a többi mellé. A barkácsolás az életem. Fiatalon én is osztottam azt a véleményt, hogy az ezermester mindenhez ért egy kicsit, de igazá nem ért semmihez, de már én is az lettem, és tudom, hogy azok állítják ezt a hülyeséget, akik tényleg nem értenek semmihez, vagy csak egyszerűen lusták. Nálam ritkán jár "szakember". Nyilván, ha valami publikusat akarok nyomtatni aminek jól is kell kinézni, akkor gyári fila, 0.16, 0.2 réteg. Nekem jó érzés, hogy szinte mindent megcsinálok magamnak. Például sárgaréz nózlit is esztergáltam magamnak, mert az olyan menő.
-
kokokka
őstag
válasz
katyilkadr #49216 üzenetére
Jó gondolat. A palack már amúgy is inkább ráfizetéses lenne így, hogy 50ft darabja.
-
katyilkadr
tag
válasz
kokokka #49212 üzenetére
Hogy megéri-e, az relatív. Csak "hobbi kertész" vagyok. Vásároltam pla-t, hips-et, petg-t, aztán a neten rátaláltam a pet palackos "innovatív, környezetkímélő, újrahasznosító" technológiára. Most a nejlon nyomtatásra megyek rá. Na persze nem veszem meg a kilós pa tekercset méregdrágán, hanem az 1.6-1.7-es fünyíródamil az alapanyag. Ez is ígéretesnek tűnik.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Ton-ton #49213 üzenetére
Én kb a COVID-le/-bezárás óta más szemmel nézek az ehhez hasonló, és egyébként elsőre értelmetlennek, vagy akár "fillér-szexelésnek" tűnő (de átmenetileg önellátás biztosító) ezermester projektekre!
A "fillér-szexelést" már-már mániákusan ellenző szomszéd-srácnak(no-DIY, No-szerszámok, csak "mester-emberek"), családilag +pár millába került ezzel a szemlélettel a COVID időszak. Én ezermesterkedtem: nekünk "csak" pár százezres +kiadás lett.
Poénból lehet, hogy majd építgetek magamnak valami PETG-s fila-gyártó technológiát-"szigetet" itthonra!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
katyilkadr #49208 üzenetére
Szerintem(nekem) tök-normális dolog.
Főleg hobbi szinten!
Kötelezővé tenném!A macsek különösen tetszett! Azok mondjuk élőben is!
-
kokokka
őstag
válasz
Gondolom nem azért csinálod, mert megéri. Láttam már ilyet, ötletes, gratula hozzá!
-
NF-
junior tag
válasz
Ez jobbnak tűnik mint néhány "márkás" petg.
-
szabieable
aktív tag
válasz
katyilkadr #49206 üzenetére
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
katyilkadr #49206 üzenetére
Éppen kérdezni akartam(sokadszor) a sok Yt-videót nézegetve(ahol saját készítésű filamentekkel is nyomtatnak), hogy próbálkozott-e valaki már ezzel? Mik a tapasztalatok?
-
katyilkadr
tag
válasz
Flashback #49204 üzenetére
Rendelni lehet több helyről is. Van ahol kétezer párszáz forintért is van 1kg ABS. Igazából sejtettem, mint macska az esőt, hogy nem hobbi gépek használják. A "kedvem" ($) elég szűkös, azért nézelődök minden irányba. Jelenleg a saját gyártású filamentjeimmel kínozom a Qidit, de nem ez a jövő. A 2.85-öst elvileg ki tudom húzni 1.75-re. Szeretek bütykölni, ezért hobbi.
-
Flashback
addikt
válasz
katyilkadr #49203 üzenetére
Mikor indul a rep-rap közösség akkor volt jobban elterjedt. Ma már leszámitva pár "ipari" nyomtatót (Ultimaker, BCN3D) nem igazán hasznälja más.
Sikerült rendelni belöle?
[ Szerkesztve ]
-
katyilkadr
tag
Milyen nyomtatók használnak 2.85mm-es filamentet?
-
szabieable
aktív tag
[link]
Nem a bambu pártján állva de ha ilyen alap dolgot nem sikerült lekoppintaniuk akkor jó eséllyel erősen bétateszt még az anycubic mmuja. Egyben rémisztő, hogy ez senkinek nem jutott eszébe a gyártónál, hogy a toolhead filament szenzort kellene használni. Tudom, tudom fw frissítéssel orvosolható de mégis...
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt A 3D nyomtatás sikerének alapja