-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Alteran-IT #48575 üzenetére
"Mondtam, hogy nem vagyok benne biztos" Sok ilyen eset van, ahogy látom, ilyenkor nem fontos hsz- t írni egyébként, mert az főleg csak összezavarja azt, aki még kevésbé biztos a dolgában. Te már vagy olyan szaki, hogy pár perc utána olvasással biztosabb választ is adhatnál a nem hozzáértőnek. Ez csak egy jó tanács volt, mert kezdetekben én is hasonlóképpen osztottam a tudást, de ma már látom ennek a veszélyeit is!
"Mondtam, majd más meg mondja, mert nem akarok hülyeséget mondani."
Azt kár beírnod, hogy más majd megmondja, szerintem legalábbis.
"Az meg, hogy strapabíró egy dolog, de ebből az állításodból azt is le lehetne szűrni, hogy ha földhözvágom"
A strapabíróságot rendeltetésszerű használat keretein belül kellene értelmezni!
"Amúgy jól vagy? Ha egy mezei infóboltban veszel egy ilyet és mondjuk 2 évre, mert ők csak annyit adnak rá"
Amúgy jól vagyok, kösz! Nem tudom milyen a mezei infobolt, én utánaolvastam, amikor meghajtót kellett vennem, a net csoda dolgokra képes, olyan helyen vettem, ahol a max garanciát adták. Amúgy én a neten nagyságrendekkel többet olvasok, mint írok, így fogyasztóvédelemmel kapcsolatos írásokat is találtam már.
Írhatnál blogot, ha ennyi kiírni való van benned.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Alteran-IT #48567 üzenetére
"Elméletileg a Red sokkal jobban bírja a ki-be kapcsolást, illetve a parkolást, mint más lemezek"
Ez teljesen logikus egy folyamatos üzemre tervezett HDD- nél! legalábbis szerinted
"Na meg ha a Black-et esetleg garanciáztatnád az ebből adódó meghibásodásért, akkor szerintem elküldenének még egy olyan 2 éven belül is, főleg ha pl. látnának ott 20 ezer indulást és leállást, mert azt meg főleg nem arra tervezték"
Írtad, hogy ez csak elmélet ugyan, de engem most már kezd érdekelni egy igazi szaki véleménye, szerinted mire tervezték a Black- et? Hogy kevésbé bírja a ki- be kapcsolást, mint pld. a Red? Nem a Black a legstrapabíróbb a color- ok közül?
Mi alapján küldenének el 2 éven belül? van olyan a garanciális feltételek között, hogy csak x számú ki- be kapcsolás alatt érvényes a garancia? Mint például egyes SSD- k esetén maximálva van az írás mondjuk 600 TB -ra!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Tradiator #48540 üzenetére
WD3000FYYZ itthon alig drágább 5 év garanciával.
Amit linkeltél, arra van 6 hónap, az is lehet, hogy refurbished.
Egyébként érdekes a termék linkje, a címke alján www.wd.com látható, bár odavisz a wdc.com- ra. Az Item specifics- től lefelé pedig már 2 TB- os HDD- ről írnak!
Technical Features
Platform Linux(#48543) lionhearted
acess time- ra gondolt fórumtársunk![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz NoOne1976 #48057 üzenetére
Nem biztos, hogy azt a green- t is kímélően használták és valószinű, hogy a nálad lévő 2011- es még a japán atomgubanc előtti gyártmány. Ha ezek a tényezők elég alacsony árral párosulnak, akár be is vállalhatod, de nem hiszem, hogy az új ár 20 %- áért adják.
-
félisten
válasz Goldberg03 #47938 üzenetére
A bőség zavara! Mégis jól döntöttél, nem fogod megbánni.
Nekem ez a második Black, a régi már bő 5 éves és egy tápgyilok után is vissza lehetett hozni 100/100- ra, már egy éve arra mennek a torrentek.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz xrvman #47935 üzenetére
Szia! Semmilyet, háttértárnak minek a 7200 rpm?
(#47936) Goldberg03
Nincs mit! Szerencséd van, nekem 2 hét olvasgatásba telt különböző fórumokon, hogy megtaláljam a céljaimnak legjobban megfelelőt, Linux oprendszerek futtatására kellett főleg meg általános használatra, letöltés, etc. Így jött ki a gyors, stabil, megbízható WD1003FZEX 5 év garanciával.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Goldberg03 #47933 üzenetére
Az! Játékra és oprendszerre nem fognak jobbat mondani.
-
félisten
-
félisten
válasz Humbucker #47902 üzenetére
Ezt abbahagyhatnád már!
Megkérdezed az összes létező méretet külön?Éppen neked válaszoltak két napja, ez alapján már képesnek kéne lenned kiszámolni! Inkább segítek:
Nincsenek egyébként terrás vinyók, legfeljebb olyan, hogy 1 tera, 2 tera ...
[link](#47896) Humbucker A szemeddel!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz klepto #47844 üzenetére
1: igaz
2: nem éri meg SSD- n futtatni játékot, így azok futhatnának HDD- ről, így elég lenne egy 120 GB- os
3: 7 %- ot érdemes tartalékolni, de a nullás GB- ra végződő SSD- k alapból elérhetetlenné tesznek annyi helyet, amennyi szükségesmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz klepto #47837 üzenetére
Szia!
Milyen rendszer alá akarod és milyen programokat futtatnál rajta?-megbízható működés valamint a sebesség, illetve az ár sem mellékes.
-a garancia hossza, bár ez utóbbi jó lenne, ha hosszú lenneFentiek alapján én még mindíg a WD1003FZEX- re szavaznék. Linuxot futtatok rajta home user felhasználóként és az SSD- n futtatott Linuxhoz (ez a fő rendszer) képest csak alig észrevehető a különbség.
Home userként viszont jó választás lehet az SSHD, a gyakran használt programokat a 8 GB SSD része felgyorsítja.
Ha játékot futtatsz, akkor inkább a WD Black.SSD + WD Red kombó lenne a legtutibb. Red helyett ugyanúgy megfelel az SG tároló vinyója is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz redhunter #47741 üzenetére
& (#47751) kocsisdavid5
WD1003FZEX szerintem a jó választás, rendszernek gyors és bír minden terhelést. Nekem ilyen van, szintén SSD- t megelőzően vettem és nem csalódtam ebben sem és az 5 éves Black- ben sem eddig! 5 év garancia van rá, ennek van jelentősége, bár más gyártó SG termékeit kedvelők próbálják ezt az előnyt jelentékteleníteni, azért érdemes elgondolkodni ezen is.
Itt adja meg a bolt az 5 év garanciát: [link] [link](#47752) zenefan
Jól futna az SSD sata2 lapon is, de valószinű, hogy az nforce570 vezérlő miatt csak sata1- ben használná az SSD- t. Ugyanígy jártam én is az alaplapommal, de ettől függetlenül érezhetően gyorsult a rendszer az SSD- től és később vettem sata3- as lapot. XP gáz már, 2 GB memóriával már futna a Win7, de jobban járnál egy felhasználóbarát Linux telepítésével![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz AxBattler #47704 üzenetére
Persze, hogy ettől még nem rossz a SG, de a WD sem lesz ettől se jó se rossz.
Mindkét gyártónak vannak jobb és rosszabb tipusai más- más célokra készültek és sokan nem is arra használják, amire a gyártó kifejlesztette.
Attól még nekem hiába mondja itt bárki, hogy minden vinyó egyformán jó, tartós és megbízható, nem kell egyiket sem leírni!
Aki egy kicsit is utána olvasott a dolgoknak, az tisztában van vele, miért drágább és 5 év garis a Black és miért olcsó kevesebb garival a Blue. Most csak kiragadtam egy párost, ami jórészt ugyanazon célokra van kiadva.Egyébként mindenki azt ajánl másoknak, amit jobbnak tart, aki ezt nem bírja megérteni vagy megemészteni és le1bitesez ezért másokat, az szerintem mentális gondokkal kűzd.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz AxBattler #47702 üzenetére
Sorry, de nem te 1bitesezted le a Black- et ajánlókat.
Amúgy igazad lenne, bár a gépet egyben vettem anno és nem is értettem hozzá abszolút, tehát küldheted az mamába a számtech boltosokat, mert szándékosan megkárosítják az embereket a kész konfigokkal! Amikor elkezdett foglalkoztatni a dolog, akkor már a tápra úgy figyeltem, ahogy egy gép azt elvárja!
Remélem nem egy mezei felhasználótól várod el, hogy egy kész konfigban felismerje a tetük által berakott szemetet!
Nem a HDD-gyártó feladata, hogy a x@rakodó táp hibáját kivédje.Igaz, a WD Black mégis túlélte, sőt jól van! Én csak ennyit mondtam.
Az SG nem élte túl.
Ez is tény. Nem érv, hanem tény![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz albinolynx #47700 üzenetére
Nagyon szivesen! Blackben gondolom eddig sem csalódtál! Én még egyikben sem, pedig van egy 5 éves, amit torrentre nyúzok, mióta megölte egy táp kis híján, de vissza lehetett hozni 100/100-ra.
Ugyanekkor a Seagate- em simán kipurcant ettől a táphibától.Így aztán a SG- fanok hiába sivalkodnak , meg 1biteznek kínjukban , ezután is a Black- ben bízom egyedül!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Balathruin #47698 üzenetére
Black nem csinál ilyet szerencsére!
Halkan mondom, mert jön a nagyeszű madking és jól le1bitesez bennünket!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz albinolynx #47696 üzenetére
1. nem 7200 rpm- es
2. parkolás a legkisebb gond, ha az
3. ez lefordítva azt jelenti, hogy néha mentesz rá és kiveszed/kikapcsolod, majd legközelebb újra ugyanezRégen még elment a green, de a mostaniakat szerintem mellőzheted!
(#47695) Balathruin A leállítás azért parkolózónába helyezi!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Mutatunk két fényképet arról, hogy miért érdemes inkább szakboltban vásárolni
Igaz, ez épp SSD, de volt itt is polemia, hogy inkább boltból garival.
(#47579) Balathruin Lehetőleg szelektívbe dobjad!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Nobbigstein #47442 üzenetére
Compker- nél kicsit még olcsóbb is.
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47402 üzenetére
De kár, hogy nem volt kéznél egy műszer! Amíg nem lesz kánikula, addig ezzel nem nagyon kell foglalkozni, én akkor is inkább a sör hűtésével vagyok elfoglalva!
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47392 üzenetére
&
(#47389) Emperor_
(#47391) ló úrAszondom nektek, hogy úgy jó, ahogy megcsinálták, de az is igaz, hogy a Black- nak nem kéne, hogy ártson egy kis hűtés sem!
Lehet, hogy mióta vettem a 1003FZEX- et még rámentek volna a hűvösebb üzemmódra is? Ezt csak azért gondolom, mert a régi alaplapommal is és Win - el is mindíg ugyanannyi volt a hőfok, mint most az új lapon Linux alatt. Most is 38 fokos, egész nap annyi volt, ha nagyon teszteltem Win alatt, akkor ment fel 39 fokra.(#47396) Maxell014
Emiatt ráér az alaplap csere, mert jelenleg nincs olyan hagyományos HDD, aminek kevés lenne a SATA2, a SATA3- nak SSD- nél van jelentősége.Jobb HDD max. megközelíti a 200 MB/s- t, SATA2 pedig 300 MB/s- ig jó.
Mindenképpen WD1003FZEX a jó választás esetedben az említettek közül.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
és (#47385) Emperor_
Ne hűtsük a WD Black- et ész nélkül!
Ezen a linken épp kitárgyaltuk anno ezt a melegedés témát, tényleg olvassátok el, mert ezzel a HDD hűtés mizériával kinyírjátok azt a nagyszerű vinyót!
[link]
Nyáron nagy kánikulában lehet HDD hűtőt használni, de ilyenkor bűn! Nekem 39- 40 fokon fut a Black most, ez az üzemi hőfoka, amit szeret![ Szerkesztve ]
-
félisten
Szia! Tényleg meg vagyok elégedve vele majd egy éve használom és csak a nemrég vett Intel 520 SSD übereli.
Benn van még az 5 éves WD Black 640GB- os is, így nem csak úgy mondogatom szerelemből, hogy ég és föld a kettő között a különbség! Az 1002FAEX- hez képest is látszik a fejlesztés iránya, főleg seek hangban lejjebb tudtak menni kicsit beáldozva az acess time- ból.Az, hogy a RED helyett akarod, már érdekesebb, mert az mégis csak tároló ez meg rendszer vinyó!
Mindenesetre nekem nagyon stabil és gyors, emellett tényleg nem hallom a hangját, ha össze van rakva a ház, pár napja fórumtársunk is jelezte, hogy kettőt üzemelt be és nem hallja a hangját. Egyébként a RED- hez képest sokkal tompább a hangja, lehet ezért se hallom.
Parkolási hang is kizárva, mert gyakorlatilag nem parkol üzem alatt.
RED hangja leírásban idle/seek 21/22 a Black 29/30 egyébként, de gondolom fentiek miatt nem jelentős érzetre a különbség.Mostanában Black- re telepítem a Linuxot, amit ki akarok próbálni, SSD- re csak a véglegeseket telepítem és alig venni észre a különbséget, igaz Linux alatt egy sor terminal parancs ramdiskbe (külön program nélkül) rakja a cahe- t és a Firefoxot is ramba cachelem. Pár hónap egymás mellett használatból az derült ki, hogy 8GB gyors memória mellett nem volt sok értelme SSD- t vennem. DE ezt kifejezetten Linux/ok használata mellett mondom, bár régebben Win 7 is jól futott a Black- en.
épp most csináltam egy olvasás tesztet Linuxon:
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 6144 MB in 2.00 seconds = 3073.26 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1276 MB in 3.00 seconds = 424.76 MB/secsudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 6368 MB in 2.00 seconds = 3185.15 MB/sec
Timing buffered disk reads: 542 MB in 3.00 seconds = 180.42 MB/secEnnyi a különbség.
Aki nem kifejezetten játékra használja a gépet, annak érdemes kipróbálni valamelyik felhasználóbarát Linuxot, sőt játékosoknak is érdemes dualbootban felrakni. WD Black, 8 GB RAM, Linux trióval rendkívül gyors és biztonságos rendszert kapunk!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47242 üzenetére
Akkor rá kell feküdnöd az SSD topicokra, először bonyolultnak fog tűnni az SSD- re telepítés utáni sok beállítás. ez csak Win- nel van így, Linux esetén nincs annyi faxni
Annyira emlékszem, hogy nekem a telepítő formázta meg a HDD- t meg az SSD- t is, nem is emlékszem, hogy felajánlotta volna a Win 7 a teljes formázást.
Ha belegondolsz, hogy most raksz egy új gépbe vadiúj HDD- t vagy SSD- t, akkor is először az oprendszer fogja megformázni. Azt meg úgyis megcsinálja, mert másképpen nem tud települni![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47240 üzenetére
Nem gond egyik módszer sem, de az alaplapi sata- s tűnik stabilabbnak, kiiktatunk így egy plusz más típusú kapcsolatot, ennyiből biztonságosabb.
Egyébként az SSD-t telepítőben formázom lassan az jó lesz? Ezt úgy érted, hogy már az SSD- n működő oprendszer alól? Gondolom Win lesz az, ez esetben, ha most veszed használatba az SSD- t, akkor arra érdemesebb előbb több figyelmet szentelni, de gondolom az SSD topicokban már végigjártad ezt az utat! HDD szempontból mindegy, hogy az oprendszer min van. Most átmentem Win- re, hogy megnézzem ezt a formázás dolgot és tényleg ki lehet venni a pipát a gyorsformázási opció elől. Az már más kérdés, hogy mi értelme van egy gyárilag formázott AF- es vinyót normál formázással használatba venni, de legye, ha ezt szeretnéd.
MBR partíció az OK, de ezzel a 4096 bájt formattal ne foglalkozz, mert az oprendszer már így fogja formázni! XP- nél kell figyelni erre.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47238 üzenetére
2 GB- ig MBR egyértelműen. Win telepítéshez már egyre kevésbé értek. Az alapján, amit a legutóbbi Win 7 telepítésem kutyult a HDD/SSD között, inkább rendszert telepítenék először SSD- re, de úgy, hogy csak SSD van felcsatolva különben a rendszerindító 100 MB- os partíciót képes rátelepíteni a HDD- re és a kész rendszer alól csatolnám a HDD- ket és úgy csinálnám végig a szükséges folyamatokat.
A HDD használatbavételével kapcsolatos műveleteket inkább alaplapi sata- ra kapcsolva jobb csinálni, mint usb- re kötve. Megéri 2 napot várni, ha így biztosabb, problémamentesebb lesz az akciósorozat![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47231 üzenetére
Mit jelent a Western Digital-féle Advanced Format a gyakorlatban?
Ha nem olvasod el, akkor a lényeg, hogy ne XP alól formázd, Win 7 vagy Linux normálisan csinálja a formázást, nem kell külön foglalkozni vele.
Amit írtál, az bőven elég is tesztelésnek, mondjuk én a Black- nél legutóbb semmi külön formázást nem csináltam, Win 7 partícionálta, telepítő formázta telepítés során, ez a sok órás formázás sokak szerint fontos, de én még sosem csináltam, ha hiba van, az előjön sima használatba vétel során. Ha nincs hiba, akkor a jó táp és valami túlfesz védelemmel ellátott elosztó minimum, HDS meg figyelgeti.
HDS mellett még egy ilyen tesztet csináltam, hogy a sebessége hozza- e az átlag gyári értéket, más agyon tesztelgetés teljesen felesleges.Ha ezek megvannak, akkor csak használd egészséggel sok- sok éveig.
(#47230) psg5
17 eft a minimum, itt 3 ilyen versenyző van, a Seagate Pipeline, a WD Purple, WD Red a Green egyedül, ami 15 eft, de ezt nem nagyon ajánlaná senki, lehet, hogy egyszerű tárolónak megteszi egyébként.
[link]WD Purple 16,5 eft már itt például.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Ákinard #47227 üzenetére
Dehogy kell kifejteni, egy kis poen azért belefért részemről!
Meg persze az aláírást is olvasd el:
▬ Ha nem bírod az iróniát, ugorj át a hozzászólásomon. ▬5 év az nem rossz, de bejátszhatott a pusztulásba a nem optimális tápellátás is! Ott meg aztán tényleg csak a hit segít!
(#47228) SchumiBácsi
Sok bajuk csak nem lesz, ha nem látsz külsérelmi nyomokat! Azért jó alaposan érdemes letesztelni őket! Reméljük alaptalan lesz a jogos aggodalom![ Szerkesztve ]
-
félisten
Igazán nincs mit! A legolcsóbb megoldás tárolásra így nem a WD RED lenne, mert az alig olcsóbb a WD Black- nél. Lehet, hogy itt a PH piacon kéne körülnézni, valami olcsó tároló HDD- t biztosan találsz mebgízható vevőtől. Ilyen hardvert még nem vettem itt, csak memóriát, a HDD kicsit lutris használtan, a megbízhatóbbak meg közel sem annyira olcsók az újhoz képest. Ez a garancia hozzám szól szöveg meg egyenesen idegrángást hoz a szemöldökömre, sokan így árulják kisker mennyiségben 2-3 ezerrel olcsóbban a boltinál. Te kockáztatsz, döntened kell!
Mi az olcsó és mi a drága!?(#47224) Ákinard
"Van egy régebbi WD Black is a gépemben, annak hallani a morgását azért, de 5 éve futtat torrenteket, úgy, hogy egy rossz táp majdnem kinyírta, mégis vissza lehetett hozni 100%- ra. Volt akkor mellettte egy Seagate is, az kampó lett a táphibától.
Ennyi tapasztalatom van a két márkával kapcsolatban."Amit leírtam, azok tények, mint az 5 év garancia is! Kicsit messze esik ez a vallástól, de lehet, hogy ha hiszel az egyikben, akkor az lesz a jobb attól!
Dícsértessék atyám! nincs is értelme itt kérdezgetni, hogy melyik vinyót vegye az ember, elég, ha gyónás után megkérdi az atyát, mit javasol rendszervinyónak![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz DonMenyet #47194 üzenetére
Nincs mit!
Ezt olvasd el, ha kíváncsi vagy a különbségre: Seagate 1TB Hybrid vs. WD Black2 Dual Drive
Egyébként az egyik hibrid, a másik 2in1 meghajtó. de árban a Black2 több, mint duplája a SG árának.
(#47195) KAMELOT Dettó, de már megvette!
(#47193) ceaser Wd RED- nek magasabb a hangja, a Black tompa morgó hangot ad inkább, de 2,5" még régebbi kiadású, az nem csendes annyira, mint az új fejlesztésű FZEX.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz DonMenyet #47189 üzenetére
Neked nem kell semmit tenni, az SSHD észleli a használat során, hogy mit kell az SSD részből futtatnia!
Seagate vagy WD? Ezt már az ára alapján is simán el fogod dönteni!
Valóban úgy tűnik, hogy nincs szükséged SSHD- re, főleg, ha ez az a gép, amiben SSD- n van a rendszer!
(#47191) ceaser
Abszolút csendes csak az SSD tud lenni.Meg a miki
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Ákinard #47184 üzenetére
Ja, a 2,5", akkor az 2 év bolti garanciát jelent, elírták szerintem. 2 év után ilyen esetben magadnak kell rendezni a garanciát a gyártóval.
Érdemesebb onnan venni, ahol megadják az 5 évet, példul a Compker.
Kérdezz rá az Iponnál, hogy mit jelent ez a 2 év gyári garancia náluk, lehet, hogy tényleg elírás. Egyébként a gyári garanciáztatás se különösebb gond, csak neked kell elküldened hozzájuk, de korrekten intézik az ilyesmit a WD- nél.Fel kell velük venni a kapcsolatot a honlapjukon és mindent leírnak pontosan, de ez nem Blue, nem lesz rá szükséged!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Ákinard #47181 üzenetére
Melyik WD Blackről van szó, mert az 1003FZEX az Iponnál is 5 év!?
(#47180) DonMenyet
Érdekes lenne, ha lekapcsolna a lemez, akkor miről játszaná a filmet? A benne lévő SSD a gyakran használt programokat futtatja, így például a rendszer gyorsabban fut majd, de 8 GB SSD nem fogja átvenni a lemezről a filmet lejátszásra![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz F_Zolee #47177 üzenetére
Megbízhatóbb, bár ezt a Seagate fanok nem bírják hallani, de azért az 5 év garancia is ezt erősíti, no meg a WD Black erről híres. Szerencsére már nem is hangos, eddig ezt tudták egyedül felhozni ellene. Ha nem SSD- t veszel rendszernek, akkor mindenképp WD 1003FZEX a jó választás!
Én nemrég vettem SSD- t a Black mellé, mindkettőn van Linux, alig venni észre, mikor fut a Black- ről a rendszer és nincs hangja. Van egy régebbi WD Black is a gépemben, annak hallani a morgását azért, de 5 éve futtat torrenteket, úgy, hogy egy rossz táp majdnem kinyírta, mégis vissza lehetett hozni 100%- ra. Volt akkor mellettte egy Seagate is, az kampó lett a táphibától.
Ennyi tapasztalatom van a két márkával kapcsolatban.Nem parkol a Black, csak ha kikapcsolod a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Újabb kiadás, ez már 1 tányéros és 64 MB cache van benne, az ajánlóban még a 2 tányéros van 16 MB cache- el. Olcsóbban nem valószinű, hogy van jobb, ez is kb. annyiba kerül, ST1000DM003.
(#47174) F_Zolee
7200- as, simán jó rendszernek is, bár akkor én már inkább egy WD 1003FZEX- et vennék![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47156 üzenetére
Pontosan!
példa:
WD2003FZEX-00Z4SA0 2TB (3/6) a sorok végén tányér/fej számaEnnek 2/4- nek kéne lenni, ha SG fan ft.- nek lenne igaza!
#47149- ben ott a forrás is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz lionhearted #47154 üzenetére
1TB-os lemezekre tértek át, azaz nagyobbak lettek a tányérok (kapacitása).
Pont ezt próbáltam kifejteni előző hsz- ben, hogy nem nőtt a tányérok kapacitása, az 1 TB- s lett csak egy tányéros az FZEX sorozatban! Ettől már dől is az elméleted.
800GB/platter Section
WD2003FZEX-00Z4SA0 2TB (3/6)
WD3003FZEX-00Z4SA0 3TB (4/8)
WD4003FZEX-00Z4SA0 4TB (5/10)Ha write only- ban vagy, akkor felelslegesen törném magam egyéb infókkal.
Ami tény, hogy feláras (az enterprise is), mint minden IT-s cucc, elsősorban a support (és ebben a garancia is benne van) miatt. Specifikációban semmi nem utal erre, méretre, kilóra, fogyasztásban, hibajavításban egységes a Blueval.
Ha Te mondod! Kicsit azért ez SG fanosra sikeredett!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz SchumiBácsi #47147 üzenetére
idő lejárt
Persze, vannak megoldások mindenre, de azok vagyonokba kerülnek! Ilyesmit csak nem javasolhatok senkinek!(#47143) Predator2
Az FZEX- re gondoltam, mint újabb sorozatra a FAEX, AZEX- ek a régebbiek.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Balathruin #47148 üzenetére
Nagyobb sávsűrűség a halk, de gyors futásra, a halkság miatt kicsi acess time beáldozás msec- ben mérve jelentéktelen!
Enterprise minőség azonos mechanikai platformra építik, emiatt a magasabb ár és nem a + garanciaidő miatt!
Nem lettek nagyobbak a tányérok, a fórumtárs ebben téved!1TB/platter Section
WD1003FZEX-00MK2A0 1TB (1/2)
800GB/platter Section
WD2003FZEX-00Z4SA0 2TB (3/6)
WD3003FZEX-00Z4SA0 3TB (4/8)
WD4003FZEX-00Z4SA0 4TB (5/10)
forrás
A legújabb 1,2 TB- os tányérok a RED- be kerültek egyenlőre.(#47143) Predator2
Bocs, rosszul fogalmaztam, Balathruin ft. utánam tisztázta a kérdést![ Szerkesztve ]
-
félisten
Igazad van! Bármi sérülhet.
Két külön vonalat képviseltünk ebben a kérdésben, ez normális, a kérdező több szempont alapján dönthet. Néha úgyis jön egy guru, aki jól leoltja a javaslókat úgyis.
Áram túlfesz vagy táphiba miatt érdemes normális tápot és túlfesz védelemmel ellátott elosztót venni, ezt a topicban sűrűn javasolják alapból. Például a rack árán veszünk egy túlfeszes minőségibb elosztót!Ha egy sima rackban van, akkor amúgy védett a fenti elektromos anomáliák esetén szerinted?
Nem kekeckedés, nem ismerem a külső tároló eszközöket- tán ezért is javaslok inkább belső megoldást!(#47140) Balathruin
Ez eszembe se jutott , bár most nézem, 2 vinyó csak pihen a házban csatlakozás nélkül.
Az asztalról a házon kívül egyébként már minden le lett verve, lökve, ütve, locsolva sörrel, koffeinlével. Asszonynak is csak a ház szent![ Szerkesztve ]
-
félisten
Itt van például egy GRUB, ez az ARCH Linuxé, igaz designelt, de nem baj. Bootoláskor ez a kezdő képernyő és itt tudod kiválasztani, melyik oprendszer induljon. Itt csak egy oprendszer van, de alatta lenne felsorolva a Win, kijelölöd és indul.
(#47135) Predator2
Ha a megbízhatóság fontos, akkor mindenképpen a WD FZEX sorozatból válassz, az újabb WD Black már ráment a halkságra a fejlesztése során.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Dehogy, a tárolóra semmilyen oprendszert nem kell rakni!Egyébként egy vagy több vinyóra is tehetsz x számű oprendszert. Arra gondoltam, amit rendszernek szánsz! Ha kipróbálásra telepítesz Win mellé Linuxot, akkor ez legyen a sorrend, mert a Linux létrehoz egy un. GRUB rendszerválasztót, ami kezeli az összes meghajtón lévő összes oprendszert! Nagyon jól elvannak így egymás mellett. Nekem SSD- n van 2 féle Linux és még HDD- n is van mindíg pár Linux disztró.
Egy komoly baj van a Linux telepítésével, idővel el fogod felejteni a Win- t!(#47136) King Unique
Természetesen én is a jelzett alaplaphoz igazítottam a javaslatot.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Persze, hogy a belső a jobb, a külső egy kényszer megoldás arra, hogy szállíthatóak legyenek az adatok. A házban alaplapi sata2- re csatolva érzi jól magát a HDD, ATX házad van, abba el is fér, akkor minek kéne egy usb- s külső csatolású rack- ba tuszkolni a HDD- t, amiben még jobban is melegedne? Hogy jóval lassabb legyen vagy könnyebben sérüljön. A + 5 rugó csak hab a tortán!
Azt eldöntötted már, hogy a meglévőt használod tárolásra vagy tároló vinyót veszel?
Amúgy a WD Black- et rack- ba rakni.. jujj, az olyan lenne, mint ha Aston Martint vennél földúton való használatra!Egy WD Black FZEX Linux oprendszerrel, aztán csak élvezni kell a felszabaduló lóerőhegyeket!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Szia!
Nem tudjuk, milyen az a WD 500 GB- os HDD, de ha jó az állapota, akkor azt is használhatod tárolásra. Ha nem akarod hurcolni, akkor belső vinyó a jobb megoldás. Ilyenkor a külsőnek csak hátrányai vannak.
Ha fenti HDD- n fut a tárolás, rendszernek vegyél egy WD Black 1TB- t. Az összes paramétert vizsgálva ez a legjobb vétel, a legmegbízhatóbb és leggyorsabb rendszernek. Ha csak nem SSD- t veszel, de SSHD is javasolt megoldás többek szerint. Szerintem a megbízhatóságban azért a WD1003FZEX viszi a prímet 5 év garanciával!
(#47120) psg5
ár/értékarányban 1. a WD 1003FZEX
Mi az a rack?[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
Ha ezt úgy olvasod újra, hogy az alsó aláírás- t is értelmezed, akkor azt fogod látni, hogy éppen egyetértünk ebben a témában!
Az, hogy talán ki lehet fogni jó példányokat, meghajtó esetében 0 esély arra, hogy belemenjek ilyen tranzakcióba! Erre írtam, hogy az új ár tizedéért talán vennék ilyet.
No, most például ki van kapcsolva az irónia generátorom.[ Szerkesztve ]
-
félisten
codec- nek abszolút igaza van ebben: Igenis ki lehet fogni jó cuccokat.
Egy WD Black 5 év garanciával 20 000 ft, akkor ennek tizedét simán meg kell, hogy érje egy 3 nap próbagaranciás 1000 napot futott HDD! Én simán adnék 2 ezrest egy ilyenért.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz silvergod #46863 üzenetére
Szia!
WD10EZEX is elmegy, de igazán a 1003FZEX lenne a jó választás a megbízhatósága, jobb anyagminősége miatt 5 év garanciával!
A SATA csatolók kompatibilisak, de sebességet ez nem érinti HDD- k esetén, SSD- nél már számít. SATA2 300MB/s átvitele is bőven elég egy 7200 rpm- es vinyóhoz, mivel azok sebessége max 200MB/s.
SATA3 már 600MB/s átvitelre képes, ami egy 500MB/s képességű SSD- nél számít![ Szerkesztve ]
-
félisten
Bármikor szivesen!
Van különbség, az EURX kicsit újabb kiadás:
WD30EURX-63T0FY0 3TB 3 tányéros 1TB/tányér, 5400RPM, 64MB cache, SATA-600 interface
WD30EURS-63R8UY0 3TB 4 tányéros, 667-750GB/tányér, 5400RPM, 64MB cache, SATA-300 interface
A SATA interface lényegtelen, tányérméret már nem az!
(#46876) paler
Bizony! Amellett még egyéb fejlesztésekből is részesülhetett az újabb kiadás, amiről most nem tudunk.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tvamos #46849 üzenetére
Ugyanannyi lemez van benne, mint a WD50EFRX- ben, de mondhatnám a WD3001FFSX- et is!
Nekem nagyon tetszik, hogy csak köp- ni kell egyet és már a tiéd a lemez! Jó hely ez a Svédland.Simán érdemes lenne cserélni, ahogy tervezed.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Emperor_ #46838 üzenetére
Jó választás, pont az 1003FZEX az, amiről írtam, hogy komoly technológiai fejlesztésen ment át a normalizáltabb hangkibocsájtás miatt, magasabb adatsűrűségű lemezzel látták el, pár msec acess time beáldozása árán. No meg az 1003-as 1 tányéros, míg a 1002-es 2 tányéros.Nekem is van Black- ok mellett Intel 520 120 GB, nagyon durvák együtt, gondolom a 128 GB az elütés volt.
(#46844) M107
Nálam 640 GB Black torrentezik 1 éve, ez volt az, ami túlélte a rossz táp gyomrosát! HDS teljesen rendbehozta. Azelőtt is nyúzva volt 4 évig mindenfélével, így aztán tartósságban nincs rá panasz. Gondolom a gyártó se úgy adta az 5 év garanciát, hogy hímes tojásként fogják kezelni![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Fooler89 #46831 üzenetére
Szerintem gyengébb processzornál is számít, lehet még jobban, de SSD még jobb lenne, se melegedés se zaj csak gyorsaság!
Hype? Már írtam itt párszor mit bírt ki a a WD Black és mit a Seagate vinyóm a rossz táptól kapott gyomrostól. Az egyiket vissza tudtam hozni 100 %- ra, kitalálod, melyiket?mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz MolGabi #46825 üzenetére
Gondoltam, hogy az 1 TB- ra gondoltál. Azért linkeltem az 500- ast, mert az még sokkal jobb volt, de 1 TB- ban is mindenképp Blue! Régebben 5 év nem nagyon számított soknak, ma már inkább.
(#46821) paler
[link](#46823) PainKiller13
Van azért hangos Black is!(#46827) MolGabi
Szivesen, bármikor! Ha jön az SSD, előtte ne feledd ezt [link][ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz MolGabi #46822 üzenetére
Szia! Ha csak ezek közül választhatsz, akkor Blue. Ezek a 500 GB- os szériák még elég jók. Greent rendszerre soha.
(#46823) PainKiller13
Ha az utóbbi bejegyzéseket is olvastad volna, tudhatnád, hogy a hangosabb jelző az új szériára, FZEX már nem vonatkozik csak a régebbi kiadásokra. Más képességek terhére közkívantra fejlesztettek, hogy halkabb legyen. Ha érdekel, olvass utána figyelmesebben.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PainKiller13 #46819 üzenetére
Rendben, újra megemlítem, hogy a kérdező Black or Red kérdést tett fel! Én erre ill. az erre adott válaszra reagáltam.
Amiket említesz, ez esetben indifferens. Amúgy greent nem ajánlanék senkinek még SSD mellé sem, akkor már inkább Black, de a felhasználó szándékai alapján érdemes ajánlani szerintem!Akinek meg van pénze nagyobb SSD-re, az amellé szerintem ne vegyen Blacket, mivel jóval hangosabb mint egy 5400as Red
Honnan tudod, hogy jóval hangosabb a Black? Most írtad, hogy soha nem volt még Black- ed! az ilyen megállapítások nem vehetők komolyan!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PainKiller13 #46817 üzenetére
Én a konkrét kérdésre írtam, Te meg úgy általánosságban, ami fura kicsit, mert tárolásra megbízhatóbb a Red, bivaly gépnél meg sok előnye nincs játék esetén az SSD- nek Black- el szemben, inkább semmi.
SSD- nek rendszer futtatásánál van érezhető előnye, játékoknál inkább a memória számít.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz PainKiller13 #46815 üzenetére
Egyértelmű, ha ez a kérdés.
Ez esetben viszont elhangzik, hogy filmek, játékok mennének rá!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz Emperor_ #46812 üzenetére
Még vacillálok a Red és Black között, a megbízhatóság, tartosság és az alacsony zaj számítanak.
2,5 : 0,5 a Black javára a fenti hármasból.
Pár decibellel hangosabb a Black és bizony bárki bármit mond, játékra és rendszernek egyértelműen Black való.
Hoztam már el bútordarabot én is személyautóval, ettől még bútorszállításra kisteher való!Eddig a lábamnál volt a ház és nem hallottam egyáltalán a HDD hangját, most itt van a fülemtől 40 centire oldal nélkül és kzárólag akkor hallom a tompa beolvasási zajt, amikor a Linux beolvassa a nagy állományt tartalmazó partíciót.
A Red néhány decibellel alacsonyabban, de magasabb hangon szól egyébként. 4 decibelt úgysem tud a füled megkülönböztetni![ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem belekötöttem, egyszerűen fel kellett hívnom a figyelmet az inkompetenciára!
Már utánad lévő bejegyzésben olvastam is olyan reagálást, ami hsz- od általi befolyásolásra enged következtetni! Ha nem értesz hozzá, akkor ne írj ilyesmiket egy szakmai fórumban!johnywalker ft pontosan megfogalmazta a lényeget! Pont a megbízhatóság az a szempont, amiben erősen kiemelkedik a mezőnyből a Black széria.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz DeFranco #45951 üzenetére
Attól függ: WD20EFRX-68AX9N0/68EUZN0 2TB (2/4) OR (3/6 [667GB+/platter])
A parkolás az nem hiba, de ha zavar, akkor a WD honlapjáról leszeded a wdidle3 nevű programot és beállítod, ahogy szeretnéd.
Még 4 év garancia az fura, mert a gyári 3 év. 5 év csak a WD Black- re van! Nézd meg jobban azt a vinyót!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz gaben1993 #45683 üzenetére
A márka elismertség nem opció, mert a WD Green és Blue ajánlottsága meg sem közelíti a Black és a Red ajánlottságát. A WD 1003FZEX Black gyors, megbízható 5 év garanciával és nem is kell szimpatikusnak lennie. Vagy veszel Seagate- et 5 év garanciával.
-
-
félisten
válasz AxBattler #45456 üzenetére
OK! Nem csak neked ment a válasz, a vége meg inkább általános volt a mai tapasztalatok alapján.
A lényeg a tárolás-futtatás / RED-Black páros volt, vagy legyen inkább 5400/7200 rpm.
Játék futtatás szempontjából mindegy hol tárolod.
Én értettelek benneteket, sajna nem bontottam szét jobban a válaszokat személyre szólóan!
(#45458) Kálmi2
(#45459) alfiboy
1 TB esetén 2eft a különbség, no meg +2 év garancia, simán megéri a Black![ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Kovbob #45451 üzenetére
és
(#45452) AxBattler
Játékok és más egyéb adatok tárolására WD RED tökéletes, de a játékok futtatására már nem ajánlott.
A WD1003FZEX ajánlott játékok futtatására, gyors, tartós, és az új technológiai megoldások miatt már nem hangos, mint a régebbi Black- ek.Érdemes lenne odafigyelni a megfogalmazásra, mert nem mindegy, hogy tárolok valamit a HDD- n vagy arról futtatok játékot, azon szerkesztek videókat. etc.
(#45453) alfiboy +előzött
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PainKiller13 #45448 üzenetére
Örülök, ha segíthettem döntésedben! Használd egészséggel!
(#45449) Akula
Bár más a type a csatlakozó, elméletileg el kéne, hogy fogadja, nyomtatóknál szokott gond lenni.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PainKiller13 #45446 üzenetére
Szia! Fusd át ezeket a hsz- eket az AV-GP- ről.
Ha csak filmeket tárolnál rajta, jó lenne éppen, de desktop használatra nem ajánlott.Nem sokkal drágábbak ezek a vinyók vegyes tárolásra:
WD30PURX
WD30EFRX[ Szerkesztve ]
-
félisten
Semmi gond nincs ezzel, csak egy pillanatra eszembe jutott az az időszak, amikor vinyót kellett vennem és először elkezdtem utána olvasni itt a fórumon. Ilyen fejem volt pont: .
Most már SSD vételén vagyok túl fóruminfók alapján és a telepítéseken agyalok. Linux MINT- et teszek rá, de Linuxos tapasztalat szinte nulla a fórumon SSD téren. Ha meg le akarom tesztelni, akkor fel kell rakni Win7- et is, de csak emiatt érdemes- e!?
-
félisten
Ez az elsődleges adattár egy fura fogalom, de legalább meg tudsz zavarni vele olyanokat, akik adattárolásra keresnek HDD- t.
Az adattár az adatok tárolására szolgál! A RED tökéletes adattárolási célokra. Az általad írt műveletek (videótömörítés, authoring) végrehajtására természetesen senki nem javasolt még eddig WD RED- et, inkább WD Black- et ill. SSHD- t.
-
félisten
Élettartam kérdése: nekem közel 15 év alatt egyetlen egy vinyóm ment tönkre,
2011 óta készült vinyók esetén fenti mondatod nem sokat számít! Sokan épp ezért választanak olyan HDD- t, amire mindenki azt mondja, hogy megbízható és 5 év garancia van rá.
SSHD- nek is megvannak az előnyei, de 2 év garanciával elég necces.(#45427) Proci85
36 hónap garancia[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Motion_Blur #45084 üzenetére
Érdekes az 1 TB- os más értékeket mutat pár helyen:
Szerintem nem lehet hangosabb, én az 1 TB- os hangját nem is hallom.
-
félisten
válasz -HajTömeg- #45074 üzenetére
Semmi gond, épp ezért segítettem, nem cikizés miatt! Hozzáértők így hamarabb tudják elemezni. Ha nem Linux futna, azt is meg tudnám mondani, hogy állítsd át az értékeket valós számra, de így nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz -HajTömeg- #45072 üzenetére
Pont a 100 % fölött van a smart gomb! Ez a kép se rossz egyébként, csak haszontalan.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gitáros topic
- REpont és hulladékgazdálkodás
- A Telekom is beszáll a használtpiacba
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- BONTATLAN/Samsung Portable SSD T9 1TB
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Új SanDisk ultra 64GB - 128GB MicroSDXC kártyák . Árak a hirdetésben .
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel