-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz lood55 #54155 üzenetére
Az MBR | GPT partícióstílusok, amikre inicializálni lehet, nem formázni. Egyébként vannak a GPT-nek előnyei, de egy másodlagos, adattárolásra használt lemeznél nem létszükséglet, főleg nem 1 TB-os tárkapacitásnál. 2 TB felett szükséges és egyben kötelező a GPT, illetve egy rendszerlemeznél akkor, ha UEFI boot van.
Szóval maradhat MBR is nyugodtan, de ha átrakod GPT-re, az is ok. Viszont utóbbira inicializálni csak akkor tudod, ha még nincs partícionálva a lemez. Ha igen, akkor törölni kell a partíciókat, vagy ezen hsz 3. pontja szerint eljárni és a GPT-t választani. Illetve külső programok át tudják a partícionált lemezt adatvesztés nélkül is konvertálni.
A diskpart clean műveletnél figyelni kell, hogy a megfelelő lemezt (disk 0/1/2 stb.) válasszuk ki és azt töröljük!!!
[ Szerkesztve ]
-
lood55
tag
válasz lood55 #54150 üzenetére
Úgy tűnik sikerült megoldani, megtaláltam hol lehet formázni: Számítógép-kezelés > Lemezkezelés, itt kiválasztottam, formáztam MBR-ként, lett egy 931 GB-os meghajtóm. Formázásnál kivettem a pipát a gyorsformázástól, így több mint 1,5 órába telt neki a művelet. Annyi még, hogy két külön kötetre bontottam, mert az egyiken csak a végleges adatokat tárolom a másikon meg ilyen letöltések stb. Az adatokat átmentettem rá, az 500-asról. Formázás közben a vinyó hőmérséklete szépen felmászott 36 fokra, ami azért nyitott ház esetén (venti nincs előtte) nem kevés, a másolás alatt 35 foknál nem ment feljebb. A végleges adatokat mentem néhány havonta az 500-asra, ami le lesz húzva a gépről, így minden adat redundánsan tárolódik.
Mit gondoltok jól jártam el? Rendben lesz ez így? -
King Unique
titán
válasz lood55 #52766 üzenetére
Elvileg az 5400-as hivatalosan valamivel tartósabb lehet, kevésbé "kopik", kevésbé melegszik a kisebb fordulatszám miatt. Persze lehetnek kivételek. Illetve notebookba sima adattárolásra felesleges 7200-ast venni.
Garanciát illetőn Garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikban érdeklődj! Amúgy rengeteg helyen trükköznek ezzel és a hivatalosnál kevesebbet adnak, illetve ki tudja honnan szerzik be a cuccokat...
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
válasz lood55 #52766 üzenetére
Befolyásolhatja, mert a nagyobb fordulatszámú HDD általában jobban melegszik, ha pedig jobban melegszik és a lemez/laptop hűtése nem megfelelő, akkor hamarabb veszít a kondíciójából.
Ami pedig a garanciát illeti az több mindentől függ, mint pl. hogy az adott bolt mennyire fukar, illetve hogy az adott lemez hány éve van ott nála, mert a gyártó a legyártástól számítva adja a lemezre a garanciát, ha a boltban már ott áll vagy 2 éve, akkor hiába új, már 2 évvel kevesebb rá a jótállási idő.
Ha pedig csak a bolt sóher, akkor még néhány helyen lehet érvényesíteni a garanciát, múltkor még hardverapro-n is volt olyan, aki HDD garanciáztatással foglalkozott, persze csak akkor tudta ő is, ha gyárilag még volt rá garancia. -
Alteran-IT
őstag
válasz lood55 #52760 üzenetére
Én hanyagolnám a Seagate lemezt még ha favorit akkor is.
Ha nem nagyon lesz futtatva róla nagyobb méretű/igényű szoftver (pl. játék), akkor elég egy 5400 rpm-es merevlemez, azok közül pedig a WD Scorpio Blue 1 TB-os változata (16-17K), illetve ha kifejezetten adattárolásra kell, akkor a WD Red-nek is van 2,5-es változata, bár az kicsivel drágább (19-20K).
Ha menne rajta pár nagyobb játék (10-20 GB felett), illetve torrentezésnél is jobban igénybe lenne véve, akkor a Hitachi Travelstar 7K1000 HTS721010A9E630-t tudom ajánlani, 1 TB-os és 7200 rpm-es 32 MB cache-el és csak 16-17K.
Természetesen van még sok másik HDD és tudok Seagate-et is ajánlani, ha szükséges, elvégre annyira nem rossz az, de én még mindig nem tudtam vele kompromisszumot kötni[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz lood55 #52760 üzenetére
Összefoglalóban fel vannak tüntetve az ajánlott típusok és az általam fentebb hivatkozott hozzászólásban linkek is vannak, hogy kb. mik azok, amik szóba jöhet 2,5" 1 TB méretben [link]. A 20k keretbe akár még a Red is belefér, bár az NAS vinyó és elsődlegesen olyan használatra tervezték. De, ahogyan a 3,5" tesóját, úgy a kicsit is használják többen sima adattárolásra.
(#52761) Czimby: Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben
(#52759) alteran95: ki tudja, lehet...azért ennyi elsőre valóban kicsit soknak tűnik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Android szakmai topik
- Mazda topik
- Gitáros topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AI a játékokban és azon túl
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Keychron K2 HE rapid trigger billentyűzet tesztje
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- További aktív témák...
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- BONTATLAN/Samsung Portable SSD T9 1TB