Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz general #54955 üzenetére
De, ez elég sok embernek újdonság. Nekem is az volt. Teljesen konkrét dolog. Azt vártam, hogy egy 6× gyorsabb adattárolón a boot/betöltési idő is 6× gyorsabb lesz. Közben meg azonos betöltési időket mértem egy SATA3 SSD-n és egy szoftveres DDR3 RAM drive-on. Persze írták nekem ezt előtte is, itt a topikban, meg külföldi fórumokon is, de azt hittem róla, hogy csak süketelnek.
Átlag felhasználásnál legtöbbször egy SATA2 SSD-vel is el lehet érni a bottlenecket.
Állítgatni csak a teszt miatt kéne. Ha nem akarsz állítgatni, akkor kipróbálod kétféle SSD-vel, SATA-sal és NVMe-vel is. Csak állítgatás helyett pénzbe kerül mindkettőt megvenni (neked már van mindkettőből), hogy lásd: nem volt érdemi gyorsulás. Azért ajánlottam a RAM drive-ot. De ahhoz állítgatni kell, amit MacOS-en nem tudsz.
-
Frawly
veterán
válasz general #54947 üzenetére
MacOS alatt fő szabály szerint semmit nem lehet állítani. Lehet még normális RAM drive szoftver sincs rá. Csak azt az alkalmazást használhatod, csak azokat a beállításokat eszközölheted,, amit az Apple jóváhagy, meghagy neked. Plusz pl. a Samsung-féle Turbo Cache megoldás sem érhető el Mac-en. Erre írtam, hogy szívatótényező. Windows alatt könnyebb lenne kísérletezni. Illetve Linux alatt is, de arra nincs Lightroom.
A bottleneck hatás az az, ha valami lassabb hardver a szűk keresztmetszet, nem az SSD. Ezen a videón mutatják, hogy az SSD hiába bírna 3000 MB/sec-kel olvasni, játékbetöltés alatt 200 MB/sec-nél tetőzik a lemezhasználat. Kicsit olyasmi ez, mint CPU limit játékokban, hogy hiába raksz alá akármilyen brutál videókártyát, ha egy gyengébb hardver miatt nem tudod kihajtani.
De bottleneck hatás az is, amit a PH-s teszteken is mértek, NVMe SSD bootideje a tesztrendszeren 21 mp, az utolsó két helyen végző SATA SSD-knél 23 mp. Annak ellenére, hogy van a meghajtók között nyers sávszélben 6×-os különbség.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz general #54941 üzenetére
Igen, körülményes. Nem használok LR-t, de tudom, hogy az isten hardvere sem elég neki, meg hogy a RAM drive-ot körülményes mindig beállítgatni, mivel kikapcsoláskor, meg rebootkor elveszik a tartalma.
Nyilván a LR-ot RAM drive-ba tenni csak tesztképpen érdemes. Gyorsítani nem fog, csak arra az esetre írtam, ha meg akarnál róla győződni. Az átmeneti fájlokat viszont lehet RAM drive-on tartani, a RAM drive szoftverét beteszed automatikus indulásba, az LR-nek meg megadod, hogy az átmeneti fájlokat arra a meghajtóra tegye. Ha meg kész vagy egy kép szerkesztésével, akkor az eredményt NVMe-re mented, az nem lesz nagy wasistdas, mert 20-50 megás fájlokról van szó, ahogy írtad, azok még SATA SSD-ra is gyorsan ráíródnak. Az átmeneti fájlok meg nyugodtan elveszhetnek, azért átmenetiek.
A sok RAM nem is az LR-nek kell, hanem a RAM drive-nak. Mac-et nem tudom, azt sose nem használtam, hogy azon minek mennyi RAM kell. Egy biztos, Apple platformmal csak a szívás van, főleg, ha nem elég a default megoldásuk, jobbat szeretnél. Szóval gyorsítani eleve csak úgy tudsz akármilyen megoldással is, ha Windowson LR-zol.
16 GB RAM nekem is bőségesen elég, de Linuxot használok, meg nem LR-zok, innentől fogva az én tapasztalataim neked nem lesznek használhatóak. Azt leszámítva, hogy a háttértár sebességénél bottleneck ténye jelentkezik, annál teljesen mindegy, hogy milyen OS-t használsz, vagy NVMe-t vagy RAM drive-ot szeretnél.
A RAM freki nem sokat számít, de itt abból az elméleti esetből indultunk ki, hogy a leggyorsabb megoldást szeretnél (ami eleve inkább csak papíron lesz gyorsabb, a bottleneck miatt a gyakorlatban nem), és a RAM-ban elérhető sebességet a freki is befolyásolja.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz general #54925 üzenetére
A leggyorsabb az Intel DC P3700, Optane, 900p. Szorosan követi a Corsair Neutron, Samsung 970 Pro, Corsair MP500, Plextor M8P sorozat, esetleg M9P és Corsair MP510.
A konzumer SSD-knek az a baja, hogy mind legfeljebb PCIe 3.0 x4-es és az limitálja az elérhető sebességet, ezért a felső kategória mezőnye nagyon egyben van, minimálisak a különbségek. Tehát az SSD hiába tudna többet, az interface-en nem lehet többet átnyomni adatforgalomként, az a szűk keresztmetszet minden esetben. Ezért ha ennél nagyobb sebesség kell, akkor DDR4 RAM drive-ot szoktak használni.
Viszont rendszer, játék, átlag felhasználói programok alá használva bottleneck lép fel, és hiába veszel egyre gyorsabb és drágább SSD-ket, nem fog gyorsítani semmit az érzett sebességérzeten, csak beleölted az aránytalanul sok pénzt.
A 20-50 megás RAW fotók nagy fájloknak minősülnek, ha egyszerre sokat nyomatsz le belőle, mondjuk 100-1000 darabot. Sok kis fájllal vagy apró írással is ki lehet használni NVMe-t, pl. SQL szerver alá, vagy párhuzamosan futtatott virtuális gépeknél. De ha nem ilyen a felhasználásod.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz general #54912 üzenetére
Az ajánlás konkrét típusokra vonatkozik az Összefoglalóban. A nem ajánlottak között van csak egy márka teljes körű nem ajánlása.
A külön vett hűtőborda is működik. Egyetlen gond van a külön bordával, hogy nem tisztázott még, hogy az SSD lévő matrica eltávolítása garanciális probléma e. Érdemes az adott boltot megkérdezni ez ügyben.
Ezeket ajánlom én, ami nem Samsung:
Kingston A1000
WD Black
Adata SX8200
PLEXTOR M8Pe(G) , ez pld gyári bordás.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
válasz general #54912 üzenetére
A Fury valóban lassúcska, mivel már több, mint 4 éves SSD, de még megbízható MLC-s modell.
Az Adatákkal több baj volt. Pont az SU800-zal nem, az vehető, ha valakit nem érdekel az Adata SATA SSD-k rossz híre. De SU900-ból volt három a topikban, 3-ból 3 hibás. Ennek alapján nincs ajánlva, pedig specifikációkra az is kifejezetten jó SSD lenne, jó áron 3D MLC, normális sebességekkel, nem melegszik, nem lassul be, 5 év gari.
(#54915) ussseal: a Linuxszal minden SSD kompatibilis. Így a Manjaróval is. NVMe SSD-nél még a TRIM-mel sem kell szórakozni.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz general #45246 üzenetére
SLC-s SSD-t már nem gyártanak konzumer kivitelben.
A 960 az TLC-s, 3D V-NAND, 48 layer-es, ami közel MLC-s strapabíróságot jelent, a többi MLC-s.A Samsung-oknál úgy van, hogy a gariban írási limit van. Vagy 3 (5) év vagy YYY TB írás. Méret és típus függő.
960 EVO pld:
MZ-V6E250 (250 GB)
3 Years or 100 TBWMZ-V6E500 (500 GB)
3 Years or 200 TBWMZ-V6E1T0 (1000 GB)
3 Years or 400 TBWEttől jóval többet bírnak, de a gyártó erre(eddig) vállal garit.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Raymond
félisten
válasz general #45239 üzenetére
Elmeletileg lehetne valogatni meg sporolni 10-20-30e Ft-ot, de ha munkara kell akkor szerintem nem erdemes es lehet rogton a Samsung 960 EVO 500GB vagy 1TB aszerint mennyit szansz ra. A 960 Pro felara mar nem eri meg, tobb ertelme van az 1TB EVO-nak 150 korul mint az 512Gb Pro-nak 100 korul.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Emperor_
addikt
válasz general #34698 üzenetére
Nos. A 850 PRO-t nem kell regisztrálni a 10 év gyári garihoz. Infó itt.
Be lehet regisztrálni az SSD-n lévő gyári számmal, de ettől még a Samsung fogja kérni -ha hozzájuk fordulsz garanciális ügyben- az eredeti hologrammos gari papírt és a vásárlás tényét igazoló számlát.
-
Emperor_
addikt
válasz general #34690 üzenetére
A Fury-ban SandForce van, ami tömörítős vezérlő. Eleve tömörített -gondolom én- képek esetén szerintem nem jó irány. Ezért ajánlottam az SX930-at vagy az SP920-at. Ezek nem tömörítősek.
Az SX930 írásban jobb ugye, de képek esetén szerintem ez nem okoz szignifikás különbséget az SP920-hoz képest. Ezért ajánlottam mindkettőt.
Ha nem szimpi az SX930, akkor elképzelhető, hogy egy 850-es EVO is elég lehet. Viszont ehhez ki kéne számolnod, hogy kb mennyi írás lenne havonta. Az EVO garanciális korlátja 75 TBW, 128 GB esetén. Volt itt korábban egy fotós kolléga, az ő által megadott adatokkal számolva, bőven elég volt neki az 850 EVO is. Nem tudom, hogy esetedben mi a helyzet .
[ Szerkesztve ]
-
poci76
aktív tag
válasz general #34366 üzenetére
Mikori tesztet olvastál? Mert kevés olyan teszt van, ami azután készült, hogy a V300 belsejét sokkal lassabbra cserélték. Ez ugyanis a baj vele. Kiadtak egy korrekt, közepes sebességű SSD-t, majd miután mindenki letesztelte, suttyomban kicserélték a memória chipeket olcsóbb, de sokkal lassabbra. Megbízhatósági problámáról az újabbak esetén sincs hír, csak hát lassú szegény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest