Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
félisten
válasz Komplikato #48798 üzenetére
"ez NVMe csatolós"
NVMe/SATA, belemegy mindketto. Sima hasznalat mellett (OS, barmolas, jatekok) nem veszel eszre kulonbseget es a mostani arak mellett a SATA valtozatbol ketszer akkorat kapsz mint az NVMe-bol ugyanazert az arert.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Komplikato
veterán
Az Ultra M.2 feliratból (lehet tévesen) azt gondolom ez NVMe csatolós. Na most ott elég nagy szórás van, de azért egy ilyen 3000+ sebességnél már igen is észrevehető a differencia.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Frawly
veterán
válasz havri1 #48784 üzenetére
A határon van, de bírják a tartósabb SSD-k ezt. A rájuk megadott hivatalos TBW limit nem azt jelenti, hogy csak annyi írást bírnak el, hanem hogy annyi írás után nem lesz már rá jótállás. Mindenesetre ilyen felhasználásnál mélyebbre kell nyúlni a zsebbe, ha SSD-re akarsz ekkora mennyiségeket felcsapatni.
-
Raymond
félisten
"alaplap hátuljára" ? Ez mi ez? Olyan M.2 nincs. Esetleg az aljara gondoltad? Vannak lapok ahol alul van az M.2 slot nem felul ahova a CPU, RAM, kartyak stb. megy.
Ha az SSD maga SATA protokol-t hasznal a formaja mindegy (2.5" belso, eSATA kulso, M.2 stick) a sebesseg ugynaz lesz.
-
tomic
addikt
Sata SSD és M.2 SSD között van sebességbeli különbség vagy egyéb bármi más azonos típusok között?
-
Raymond
félisten
válasz havri1 #48786 üzenetére
"Ha egy ~10TB írással lévő használtat vennék 20 körül, akkor még 280-290TB maradna belőle."
Ezt igy nem szamolhatod. A halozati (file meret) irasmennyiseget meg be kell szoroznod valamivel mert a host writes (a NAND cellak valos irasai) tobb lesz a belso garbage collection miatt. De ennyi irasnal aranylag hamar kiderul mi az atlag szorzo nalad, csak figyelni kell a host writes szamolot a SMART-nal amit a halozati felhasznalassal ossze tudsz vetni.
-
havri1
félisten
válasz Emperor_ #48785 üzenetére
Rendben! Samsung 850 evo van már így használatban egyik ismerősnél, mindjárt szólok neki, küldjön pár képet
Számolgatok még. Ha egy ~10TB írással lévő használtat vennék 20 körül, akkor még 280-290TB maradna belőle. Ezt kéne leosztani napi írásra (min 3 év), és erre belőni a torrentet. Ha 3 évente ezt megismetlem, kb ugyan ott vagyok, mintha most vennék egy újat, mondjuk 400TB - ot tudóból, viszont osszessegeben többet lehetne a 2-re írni. Nem beszélve, hogy 3 év múlva bízom benne, már 1TB osok lesznek hasonló árban.
Na még átrágom ezthavri
-
Emperor_
addikt
válasz havri1 #48784 üzenetére
Huh, ez hardcore felhasználás.
Bármit veszel, kérlek néha jelentkezz be a Flash SSD topic-ba, hogy mit bír a választott SSD!
Még egy ajánlás: Adata SP920 új vagy használt. Van információnk 300 TB mellett vígan elketyegő példányról. Új persze nem fér a keretbe 500 GB, de használt kisebb igen.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
válasz havri1 #48781 üzenetére
Ennyit a 400 TBW-s meghajtók kibírnak 4-5 évig minimum. Bár ez azért már nem kispályás tétel, évi 107 TB, ezt már háttértárral is nehéz bírni, akkor is, ha a felét letörlöd (mert elfogyasztott tartalom vagy nem tetszett), a maradékot meg archiválod HDD-re. Biztosan a letöltés ennyi? A seed nem számít.
-
Frawly
veterán
válasz havri1 #48779 üzenetére
Az attól is függ, hogy mekkora letöltést értesz torrentezésen. Havi 100GB? 1TB? Több? A torrentkliens statisztikáiból kiderül.
Ilyen 31k környékén 500 gigás modellnél az Adata SU800 400 TBW-jű, a Samsung 860 EVO 300 TBW limittel. 37k környéke Adata SU900 szintén 400 TBW-vel, de ez már 3D MLC. A többi MLC-s és 3D MLC-s meghajtó ekkora méretben már 50k fölött van. Használtan kevesebb. Viszont én ráköltenék még +5k-t, és akkor inkább újonnan vennék SSD-t. 25k-ért a 860 EVO akkor éri meg, ha nincs ronggyá írva és a tulaj az eredeti hologrammos garipapíros 5 év jótállással, számlával adja neked tovább.
-
havri1
félisten
Helló!
30e FT-os keretből torrentre szeretnéd egy sata3-as SSD-t az asztaliba. Használt is szóba jöhet, ha még értelmes állapotban van. 500GB 25e körül nézegettem itt aprón. Torrentre mindegy mit, vagy érdemes rámenni a témára?
Samsung EVO 860 500GB esetleg?[ Szerkesztve ]
havri
-
Frawly
veterán
Még nincs vele hosszú távú tapasztalat. Páran vettek már itt a topikban, közöttük én is nemrég 45 fontért. Igaz én külső drive-nak használom, ezért nincs intenzív használat alatt, és csak kevés írást kap. Tényleg aggasztó, amit többen írnak a linken, hogy 2-6 hónap alatt bekrepál, ha ez bebizonyosodik, akkor bekerül a kerülendők közé. Csodálkoznék rajta, ha ez bizonyosodna be, mert Adatákra általában sem szokott megbízhatósági panasz lenni, sem az SP-s, sem az SU-s, sem az SX-es modellekre. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy a neweggről most kiszórt egy hibás szériát valami kínai kereskedő. Ha itthon veszi valaki, a 3 év garancia mindenképp biztosíték, ha probléma lenne.
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #48773 üzenetére
Nem emlékszem már, nem követtem akkor még annyira az SSD-k világát. Nekem nincs jó tapasztalatom Kingmax-szal RAM-ok terén. De ha annyira minőségi, felőlem vegyél. Ez a topik az ajánlásról szól, nem arról, hogy mást nem vehetsz. Még jobb is, ha az ajánlottak között nem szereplő márkát, modellt bepróbál valaki, vállalva a kockázatot, legalább lesz azzal is tapasztalat.
Elég furákat kérdezel sorban, előbb ezt az NVMe-t erőltetted, majd az SSD csatolóinak a típusait, most meg előhozakodsz ezzel a Kingmaxszal. Csak az összefoglalóban a kérdőívet nem töltötted ki, hogy milyen gépbe, milyen felhasználásra keresel pontosan SSD-t, mekkora keretből.
-
Bodz
nagyúr
Akartam venni néhány 240 gigás SU650-et, de kissé elbizonytalanodtam a tartósságát illetően. Elég sok a panasz, hogy x idő után megdöglik. Ezzel kapcsolatban itt van már tapasztalat?
-
Ciccuka
veterán
válasz Frawly #48772 üzenetére
Nem kevered véletlen valamelyik másik gyártóval? Tudsz konkrét típust mondani, esetleg linkelni meghibásodást (innen ph-ról)?
Itt a topikban nemigen volt vele tapasztalat. Kingmax az egy minőségi gyártó (1989-től).
KingDian, Kingfost, KingFast, Kingspec, stb. (kínai replikák) és a Kingston-al is hajlamosak sokan összekeverni. Mostanában egyébként a Kingston produktumaival sok a probléma.
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #48769 üzenetére
Régen, sok évvel ezelőtt, még a SATA2 korszakban volt 1-2 hullós modelljük, legalábbis én úgy emlékszem, csak a pontos típusokra sem. De ahogy nézem, kapni sem lehet már, hacsak nem az aliexpressről rendeled Kínából, akkor úgy sincs csábítás rá. Magyar boltokban az ajánlott modellek sem sokkal drágábbak, és azok biztosabb vételek.
(#48771) esposito12: Adata SU800. Vagy Kingston UV500. Amelyiket olcsóbban megkapod, 20k környéke mindkettő.
(#48768) ekkold: 32k körül van a rendes ára. 40k-ért nagyon drága. Ha mégis 40-et számolnának fel, küldd vissza.
[ Szerkesztve ]
-
esposito12
újonc
Sziasztok!
Laptopomba szeretnék egy SATA3 SSD-t tenni. Nincsenek nagy igényeim, rendszer lenne rajta, alap programokat használnék (office, netezés stb.), és max 1-2 régebbi játék lenne rajta.
A HDD-t megtartom ODD helyére beépítve, így nagy tárhely se kell, mert azon el lesznek a filmek stb. amik tárhelyigényesek, ezért 240-250GB környékin gondolkodom.
A keret amit rászánok kb 20000 Ft, max 25000 Ft, ha az a pár ezer plusz jelentősebb szintlépést eredményez és megéri belefektetni, de ha ezekhez az igényekhez nem kell ennyit költeni és megspóroltok nekem pár ezer forintot, azt is megköszönöm
Miket tudnátok ajánlani?
-
jeni
félisten
válasz ekkold #48768 üzenetére
a drágábbik az 5év gyártói garis,az olcsóbbik az bolti 3év garis
itt megkapod 5év garival itt is ennél is
az is igaz egyiknél sem egyértelmű,hogy bolti vagy gyártói? -
ekkold
őstag
válasz Emperor_ #48763 üzenetére
Köszi! Letöltöttem a samsung programjait. Létezhet az, hogy az Aqua-anál reggel még 32890Ft , este meg 40090 Ft ugyanez a meghajtó? Most nem tudom megnézni (holnap kiderül), hogy amikor kattintottam a megrendelésre akkor éppen mennyibe került, mindenesetre most nagyon piszkál a dolog.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Emperor_
addikt
válasz Chemistry #48764 üzenetére
Azonos sebességűek a SATA3 és M.2, laptop esetén nincsen érv egyik mellett sem, egyik ellen sem. Ami szimpi Neked.
SSHD-ról nem tudok nyilatkozni. A más ötlet alatt mire gondolsz? Más típusok vannak a fenti Összefoglalóban, ha erre irányult a kérdésed.
breezer88
Szívesen![ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Frawly
veterán
Akár azt is, mert az UEFI is egy boot manager egymagában, így elvileg megoldható, de nem tudom milyen modok léteznek erre ahhoz a laphoz. A tisztán szoftveres megoldás előnye, amit írtam, hogy nem kell hozzá belenyúlni a BIOS-ba, és bármikor eltávolítható, nem jár kockázattal.
Én mindenképp azt javaslom a kollégának, hogy az NVMe SSD-t felejtse el. Látszik, hogy csak valami tesztben látta ezt a mesés 2-3 GB/sec átvitelt, de nem tudott olyan indokot írni, ami azt bizonyítaná, hogy tényleg szüksége van ilyenre, és jelenlegi gépe sem támogatja, a helyében nem erőltetném mindenáron. Persze, tőlem vehet, mindenki arra költi el a pénzét, amire akarja, még nagyon anyagi bukóval sem jár, mert 120-256 gigás méretben nem sokkal drágábbak az NVMe-k már, mint a SATA SSD-k, de kérdés van-e úgy értelme, hogy kártyát kell vegyen, UEFI-t vagy boot managert kell hekkeljen, bevállalja a melegedést, külön hűtést, és még lehet akkor sem tudja kihajtani vagy a felhasználásánál fogva kihasználni. Egyszerűen van, hogy tényleg úgy állnak a csillagok, hogy nem érdemes izmozni vele.
[ Szerkesztve ]
-
Chemistry
csendes tag
Hali!
Laptopba vennék HDD helyett egy SSD-t, szerintem elég lenne a 250 gb.
Szoktam játszani, illetve általános egyetemi tevékenységekhez szükséges. (Word stb., mondhatni általános felhasználásnak)A korábbi véleményeitek alapján a Crucial MX500-at néztem ki, ami árban 19 ezer körül van.
Kérdéseim:M.2 vagy a 2.5"-ös SSD-t érdemesebb megvennem? Tudtommal mindkettőt kezeli a laptop.
Pár hsz-szel fentebb említette valaki az SSHD-t, arról mi a vélemény? (nem vetném meg a +250 gb-t )
Más ötletetek van?Köszi a válaszokat
-
Emperor_
addikt
válasz ekkold #48762 üzenetére
Általában a Macrium Reflect Free-t szoktuk ajánlani. De a samsung progijával (Data Migration Software) is klónozhatsz.
Én használtam már mindkettőt, az Acronis-ot és nem volt gond semelyikkel. Lényeg, hogy az SSD alignálását végezze el.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
ekkold
őstag
válasz Emperor_ #48753 üzenetére
Köszönöm, végulis ezt lett megrendelve. Ha minden jól megy a jövő héten be is építem.
A jelenlegi winyó partició klónozására jelenleg mi az ajánlott szoftver? Van egy régi boot CD-ről mentett paragon partició managerem (boot pendrájvon), vag yinkább valami mást használjak?
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Integreat
tag
Sziasztok!
Elromlott az ASUS K501L laptopomban az 1T HDD, és hasonló árban szeretnék valami újat vásárolni:
Nyilván ilyen ártartományban nincs túl sok opció, én ezen eszközöket néztem ki, de szívesen fogadok más tanácsokat is.
Western Digital 2.5 240GB M.2 SATA 3 (így későbbiekben a 2.5-ös foglalatba mehetne egy HDD, ha szükségem van helyre)
Kingston A400 2.5 240GB SATA (ez a HDD helyére menne)
Seagate FireCuda SSHD 500GB + 8GB (ez SSHD, az SSD-nél nyilván lassabb, viszont nagyobb tárhely, és a HDD sebességénél azért - tudtommal - jóval fényesebb.)
Egyéb?
Ti mit választanátok? Egyáltalán ezek kompatibilisek a géppel?
UI: sürgős, mert jelenleg így nincs gépem, döntenem kéne. Nyilván van bestbuy kétszer ennyiért, de jelenleg nem szeretnék ennyit kiadni tárolóeszközre, kivéve, ha nagyon meggyőztök
-
Kenpao
csendes tag
Sziasztok!
Egy olcsó SSD-t szeretnék vásárolni gamingre + adott programokra, amik sokat töltenek merevlemezről.
A Kingston A400 480GB SSD-t néztem ki, ami a legjobb áron van.
A hátrányait tekintve tudom, hogy TLC alapon gyártják, ami a legrosszabb a kategóriájában, ezért is olcsó.
A kérdésem az lenne, hogy a játékok darálnak annyit az SSDken, hogy ez ne bírja ki 5+ évig?
Semmi más nem lenne rajta, csak játék + néhány szoftver (Ilyen SSDre nem is szívesen raknék bármilyen mást, ami adatvesztést okozhat (OS, backup, ...))
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Rick3D #48730 üzenetére
Igen, várható esés folyamatosan, évről évre. Ha a memóriaárak lemennek újra, akkor még nagyobb esés is várható az árakban, mint amit a technológiai fejlesztések indokolnának, mert még így is magasan vannak tartva az árak jelenleg (a RAM is drága), a mostani ármérséklődés SSD-fronton csak a fejlesztéseknek tudható be, egyre olcsóbb technológiával gyártják a NAND chipeket.
De ezzel nem kell foglalkozni. Ennyi erővel soha ne vegyen az ember semmit, inkább várjon ki a végtelenségig, hogy mindig essenek az árak. Akkor kell megvenni, mikor megfizethető az a méret, modell, amire szükséged van.
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #48733 üzenetére
Elvileg mehet, ha lehet az x16-os foglalatba tegyed a kártyát. Ami miatt kockázatos, hogy nem a kártyával lesz a baj, mert azzal használható lesz az NVMe SSD, hanem ha rendszermeghajtóként akarod használni (bootolni róla), azt a lap nem biztos, hogy fogja tudni a legújabb BIOS-szal sem. Mert a BIOS-nak is kell ezt támogatnia. Bár elvileg olyankor is lehet vele mókolni, ha a BIOS nem támogatja, hogy valami bootmanagert teszel fel egy másik meghajtóra (egy HDD-re, vagy SATA SSD-re), ami bebootoltatja az OS-t az NVMe-s SSD-ről, de még nem csináltam ilyet, szerintem semmi esetre sem egyszerű, szopórollerezés várhat rád, ha mégis belevágsz.
-
ekkold
őstag
Sziasztok! Egy DELL asztali PC-be (Core2quad proci, 8Gb RAM, 1Tb + 3Tb winyó) vennék 500Gb körüli tárkapacitású, SATA csatlakozós SSD-t, erre raknám át az oprendszert (Win7 + xUbuntu), hogy javítsak a sebességén. Vagy mindkét winyó benne maradna, vagy az 1Tb-ost kiveszem. Árban nagyon széles a skála, nem tudok választani, valami elfogadható árú megbízható típust (vagy tipusokat) tudnátok ajánlani nekem?
-
-
V911
tag
Ja hogy így négyszer olyan gyors lesz??? Akkor viszont már megéri az a minimális plusz pénz. Oké hogy azzal együtt adják, de lehet nagyobbra bővíteni, nem?
Azt még megkérdezném, a ramdrive sebessége ezek közül hol van?És még azt is megkérdezném, a laptopok alaplapjával mi a helyzet? Abba nem illik bele ilyen kártya.
[ Szerkesztve ]
-
Pl. ha videót vágsz, akkor jól jöhet a 2 GB/s olvasás, összehasonlítva a SATA kb. 550 MB/s-ot tud csak. Ha csak netezgetni kell a gép vagy játszani, nem veszed észre a sebesség különbséget. Amelyik notebookra felcsatolható, azt általában azzal együtt adják.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
V911
tag
Köszi a választ.
Azt megkérdezném, mi az a
nyers NVME sebesség
?Gyorsabb lesz így mint a 2.5 collos SSD?
Ha igen, mennyivel?
Amúgy ha jól értelmezek máshol olvasottakat, van olyan laptop aminek az alaplapjára is felcsatolható ilyen s így lesz az egészen vékony és még könnyebb laptop?
-
Ribi
nagyúr
válasz turbokappa #48744 üzenetére
Hosszú folyamatos terhelés alatt tényleg nagyon tudnak melegedni, emiatt is terjednek a különféle bordák. Csak általában ezeken van matrica amit nem szedhetsz le garivesztés nélkül. Szóval szívás a dolog.
-
Geth
veterán
válasz turbokappa #48741 üzenetére
azt hallottam hogy vannak gondok velük
És titok, hogy mit hallottál? -
CsabaSteel
aktív tag
-
turbokappa
senior tag
Üdv
Tanácsot szeretnék kérni.
Sata ssd helyett M.2 ssd-vel szemezek. Érdemes-e M.2 venni mert azt hallottam hogy vannak gondok velük. Igazából egy z-370 lapba lenne, és nem kell külön kábel csak bepattintanám, persze később lenne egy nagyobb 1 Terás ssd ami satás.A semmiért vállalom a felelősséget!
-
CsabaSteel
aktív tag
https://www.pcx.hu/samsung-250gb-970-evo-mz-v7e250bw-m-2-pcie-ssd-meghajto-981289 mi a véleményetek erről?
[ Szerkesztve ]
Csé
-
-
Ciccuka
veterán
Érdemes régi alaplapba PCI-E 2.0 x1 foglalat (x16 is van) M.2 NVMe SSD-t használni adapterrel.
NVMe SSD-k szintetikus tesztekben gyorsak és olcsók is viszonylag.
Szerintetek mennyire stabilak ezek az olcsóbb adapterek?
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Rick3D
senior tag
A piac/gyártók és esetleg a next gen követése nem jóslás Feltételeztem az itteni topic lakók jobban képbe vannak vele stb... végül is ahogy érzed, következő alkalomra egy kis zsíros kenyeret,füstölt szalonnával és paprikával tolj be mellé hátha tudsz valami értelmeset is írni
-
nerozol
tag
Sziasztok!
Én is vettem egy Intenso 128 GB ssd-t (3813430) és kíváncsiságból lefuttattam egy pár tesztet, hogy legyen tapasztalat ezzel is.
Külső házban van jelenleg az ssd, Windows 10-ben formázva frissen, teljes szabad kapacitással.Külső ház típusa:
GEMBIRD 2,5 USB3.0 ENCLOSURE EE2-U3S-2:[ Szerkesztve ]
-
kotibor
tag
válasz Emperor_ #48723 üzenetére
Köszönöm.
Ha 850 pro-t választok, a 10 éves gyári garanciát is tudom érvényesíteni, nem?2004-óta csere-berélek, az ezt megelőző értékelési rendszer alapján: kotibor felhasználónak 227 pozitív és 0 negatív értékelésem volt---> http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=kotibor
-
kotibor
tag
-
siletto
tag
Üdv!
Beüzemeltem a 860evo-t, amit ajánlottatok, ezeket a számokat tudja az említett 4 éves laptoppal( Asus K551LN/S551LN):
Köszi mindenkinek a segítséget, tanácsokat![ Szerkesztve ]
-
-
kotibor
tag
Sziasztok,
a véleményeteket kérem. Normál felhasználású gépbe, win10, sata3 csati.
Ti melyiket választanátok? Új, zacsis Samsung 850 pro null garanciával vagy Samsung 860 evo bolti (5 év) garanciával, minden kiegészítőjével. Előbbi 35e Ft lenne.
Köszönöm a véleményeteket,
Koti
2004-óta csere-berélek, az ezt megelőző értékelési rendszer alapján: kotibor felhasználónak 227 pozitív és 0 negatív értékelésem volt---> http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=kotibor
-
Rick3D
senior tag
Sziasztok ,
Egy régebbi laptopban tervezek cserélni hdd-t ssdre. A kérdésem csupán annyi hogy a tulaj minél olcsóbb annál jobb kategóriában áll a témához. Kingston A400 2.5 240GB 14k vs Samsung 860 EVO 250GB 20k. Én a samsungot preferálnám.Mennyi és milyen tapasztalat van ezzel az A400as szériával kapcsolatban illetve megérné-e a 6k-s felárat a samu ? Mezei böngészésre és win10 lenne rá rakva. A laptop egyébként egy Asus550cc.
-
Frawly
veterán
Újabb érdekes elemző videó SATA vs. NVMe témában. Igaz ebben kicsi, 120 gigás meghajtókat vizsgálnak, NVMe-ből meg egy belépőszint modellt, de sok érdekesség elhangzik, miért kell a nagyobb tárterületre rámenni (több a NAND chip, jobb a párhuzamosítás, nagyobb az SLC cache), és bemutatja mennyire nincs elmaradva a SATA az NVMe-hez képest betöltési időkben.
-
Frawly
veterán
válasz starius #48714 üzenetére
Ha csak a kettő közül lehet választani, akkor a Kingston A400 is vehető, +230 GB tárhely, +10 TBW az előnye az alacsonyabb ár mellett, szekvenciális sebességben nem lassabb, de 4K-ban viszont igen (most pontos számot nem tudok), de nem annyival, hogy a gyakorlatban ezt érezzed a betöltési/bootidőkön. A 860 EVO előnye, hogy 4K-ban a leggyorsabb (a 860 Pro-val és a 850-es szériával együtt) SATA3 SSD, meg azt lehet 5 év garival is kapni, plusz támogat hardveres öntitkosítást, de utóbbi kevés home usert érdekel. Meg ugye a 860 EVO 3D TLC, míg az A400 sima TLC, de a nagyobb 480 gigás méretben már behozza az A400 a sima TLC miatti hátrányát a méret miatt megemelt limittel.
De ha nem csak ez a kettő jön szóba, akkor az A400-nál sokszor csak 2-3 ezerrel drágábban ott van az egyértelműen jobb Kingston UV500 480 gigás, meg a Crucial MX500 500 gigás. Esetleg a 250-es 860 EVO-val szemben meg aláment árban a 256 gigás Adata SU900 (3D MLC NAND, nagyon magas TBW limit, mindig érvényesíthető 5 év gari, akkor is, ha a bolt nem adja meg).
(#48715) CsabaSteel: a közvélekedés az, hogy szeressuk/sük. A legbrutálisabb sebességű konzumer NVMe SSD egész jó áron. De nem biztos, hogy a te felhasználásodhoz a legcélszerűbb azt megvenned, mert pl. nem biztos, hogy a lapod támogatja vagy ha támogatja, de csak fele sávszélességen vagy nem biztos, hogy tud róla bootolni, extra melegedéssel nem biztos, hogy tudsz mit kezdeni, nem biztos, hogy olyan a felhasználásod, hogy ki tudd hajtani a gyorsaságát. Ezért az összefoglalóban lévő kérdőívet kéne kitöltened ahhoz, hogy bátran ajánlhassuk.
[ Szerkesztve ]
-
CsabaSteel
aktív tag
Sziasztok! Erről mi a véleményetek a többi ssdvel szembe? https://www.pcx.hu/samsung-250gb-970-evo-mz-v7e250bw-m-2-pcie-ssd-meghajto-981289
Csé
-
starius
tag
-
Frawly
veterán
válasz Raymond #48711 üzenetére
Én sem szoktam ajánlani, de ebben az esetben, mikor nincs 7k különbség Adata XPG S11 és Samsung 860 EVO között, akkor az nem nagy felár, ha van rá keret, akkor miért ne. Ekkora diffi akkor sem nagy pénzkidobás, ha nem használja ki.
#48712) WinZol: Az NVMe-t olyan programok hajtják ki, amik nagy fájlokkal dolgoznak, pl. videóvágás, virtuális gépek telepítése és snapshotból visszahúzása, ilyesmik. Egyébként ahogy a linkelt grafikonokat nézed, sokszor csak ilyen 0,1-0,3 mp-es diffik vannak, ezt meg sem érzed, csak stopperrel lehet kimérni. Programbetöltési és bootidőkben nem mutatkozik meg az az 5× különbség, amit benchmarkokon lehet mérni.
Az íráslimitet nézd meg a gyártó weboldalán a termék aloldalán. Azért nem is írok konkrét számokat, mert tárterületfüggő, az 500 gigásnak magasabb, mint a 250-esnek. Nem évi írásban adják meg, hanem összírásban, de általában az 500 gigás meghajtóknál már jóval 100 TB felett van, akár 200 felett is. Ha ezt a mennyiséget eléred előbb, mint 5 év, akkor sincs baj, nem megy tönkre a meghajtó, csak gari nem lesz már rá érvényesíthető. Ezt elég kevesen szokták elérni, ha neked az évi átlagod 8 TB volt, azzal az életben nem éred el, 10 év alatt sem, nem hogy 5 alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Ron Swanson #48710 üzenetére
-
senior tag
-
Frawly
veterán
válasz Ron Swanson #48706 üzenetére
Tapasztalat nincs vele, de ennyiért jó áron van, korrekt specifikációkkal, 5 év garival. Ha tényleg NVMe-re van szükséged, és a lapod is kezeli, nyugodtan vegyed meg, semmi nem szól ellene. OS-re, játékok alá overkill, de alig drágább, mint a középkategóriás SATA meghajtó, úgyhogy miért ne.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz WinZol #48705 üzenetére
Ezekre, amit írtál, teljesen elég a 860 EVO, nem indokol sem MLC-t, sem NVMe-t, de jók azok is, amiket még írtál a legutóbbi felsorolásba. Ezekkel egyikkel sem tudsz mellényúlni, mind egyformán megbízható. Ha az ár nem számít, akkor nyugodtan veheted akár a legdrágábbat.
Viszont megbízhatóság ide, 5 év gari oda, biztonsági mentésnek mindig kell lennie, ha fájna az adatok elvesztése. Ez ellen az akármilyen drága, akárhány év garis SSD, HDD sem tud védeni, még a prémium termékekből is lehet selejtet kifogni, ami bedögölhet akár néhány nap alatt, ez ellen a garancia sem véd, csak annyi vigaszt nyújt, hogy cserélik, de az adataidat nem kapod vissza! Sőt, szoftveres probléma, ransomware, user error miatt is előfordulhat adatvesztés, arra mindig fel kell készülni.
-
senior tag
Sziasztok!
500GB körüli M.2 PCIe SSD-t szeretnék venni.
Ez a típus mennyire ajánlott?ADATA XPG Gammix 480GB 39 ezerért (3200mb/s / 1700mb/s)
Oprendszer, programok és játékok lennének rajta.
-
WinZol
aktív tag
válasz Frawly #48704 üzenetére
Akkor a kérdőív szerint:
Üzleti felhasználásra keresek M.2-es SSD-t.
Mibe: Dell E7470
Méret: 500 / 512 GB
Használat:
+ Sima üzleti alkalmazások
+ Photoshop
+ néha file konvertálás (pl. NEF => jpg)
+ Néha némi TorrentÖsszeg:
Mivel az adatvesztés fájna, így nem az a meghatározóMire gondoltam:
- Samsung EVO 850 / 860
- Samsung EVO 960 / 970
- Esetleg Samsung ProKöszi
-
-
WinZol
aktív tag
Üdv!
Dell E7470-hez Melyik M.2-es SSD passzol?
Samsung Evo 970 vagy
Samsung Evo 860Köszi
WinZol
-
Frawly
veterán
válasz bugsyonic #48701 üzenetére
Akkor tegyük fel, hogy háromszor annyit, évi 15 terát írsz rá, ami a szokásos windowsos felhasználói átlagnak is majdnem kétszerese. A 600 TBW-s limitet ezzel is 40 (!) év alatt érnéd el. Ahhoz, hogy 5 éven belül elérd a TBW limitet, az kéne, hogy évi 120 TB-ot írj rá, ami napi 336 GB-ot jelent, azaz minden 3. nap teleírd az 1 terás meghajtót. Kötve hiszem, hogy ilyen grafikusi, InDesginos munkával ennyiket írnál rá, még akkor sem, ha torrentezel rá még mellé bőségesen. Az ilyen 10 év garis prémium MLC-s meghajtók annak valók, akik tényleg ennél is többet írnak rá, egyébként csak kidobod a pénzed a felesleges felárra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest