Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
tibbike01 #106183 üzenetére
A Wifi 7 szabványban megjelent új technológiák nem csak a 6 GHz-re korlátozódnak és ugye visszafelé kompatibilis, ezért Wifi 7 router és Wifi 7 kliens jobb sebességeket érhet el még úgy is, hogy ha a router csak két frekvencia tartományban dolgozik (mert a Wifi 7 lehetővé teszi, hogy mindkettőt használja egyszerre).
Viszont ha a kliens Wifi 6-os, és olyan Wifi 7-es routert veszel, ami csak a klasszik két freki tartományt tudja (2,4 és 5 GHz), akkor semmivel nem lesz gyorsabb a kapcsolat egy Wifi 6-os routerhez képest.
Wifi 7 még csak idéntől kezd terjedni.
SZERINTEM most még az újdonság miatt drága, emiatt MÉG nem érdemes beruházni rá.
Pár év múlva TALÁN már igen, a kliensek fogják lassabban követni ezt a trendet.
Ha valakinek már több / sok olyan eszköze lesz, ami ki tudja használni a Wifi 7 adta plusz sebességet, akkor érdemes beruházni rá.Egy gyári router az egy céleszköz. Limitált procival, RAM-mal és rádiókkal.
Minél több szolgáltatást és funkciót fogsz használni, anál inkább terheled a rendszert, ami egy idő után elfogy. Akkor kezdi el dobálni a router a kapcsolatokat, belassul, fagyogat.(Sokan ezért használnak miniPC-t routernek, mert annak van annyi számítási kapacitása, hogy sok szolgáltatást tudjon egyszerre kezelni.)
Jelenleg valóban jobb választás számodra egy combos AX router.
A sugárzási értékek EU jogszabály alapján limitálva vannak, amit a gyártóknak be is kell tartaniuk. Ez biztosítja, hogy nem fog káros szintet elérni.
-
Kobe
veterán
válasz
tibbike01 #106183 üzenetére
a külön SSID, a saját vagy másik DNS server használata, neadjisten sinkhole-al kb semennyire sem terheli, a HDD-ről megosztásra szerintem alapból jobb egy kis servert üzemeltetni, nem feltétlen a terhelés hanem a relative buta funkciók miatt ezen a téren
Ami jobban terheli, ha pl saját VPN servert üzemeltetsz rajta titkosítással, legtöbb már tudja a wireguardot, a komolyabb asusoknál az max 8-900 mbpsel működik, középkategóriánál ilyen 3-400-al, de ez sem érezhető ha csak arra használod hogy pl az iot cuccokat távolról vezéreld és hasonlók, és nem minden forgalmat vpn-en keresztül irányitasz
-
Kobe
veterán
válasz
tibbike01 #106180 üzenetére
A "sima" 3sávos jelszórást értem alatta, a wifi 7-en a külön 3. sávos (külön dedikált sáv a mesh backhaulnak) még heroin árban van, vagy többe
ezek használati tárgyak, meg lennék lepődve ha 10 évig kiszolgálna maradéktalanul úgy hogy közben nem avul el, nem döglik be, pl bejön félidőnél egy wifi 8, vagy az asztali gépek, tv-k egyéb hálózati eszközök fejlődnek annyit hogy a mostani csúcsnak tűnő wifi 7 1-2 év múlva a kínálat legaljának fog max mellettük számítani
emiatt 10 évre előre tervezni szvsz felesleges, ha meg menet közben félidőnél cseréled, na puff neki, 2 részletben fizetted ki a mostani wifi7-es router árát és a végén esélyesen komolyabb cuccod lesz mint amit msot kapsz -
Fall-N
veterán
válasz
tibbike01 #106138 üzenetére
Én TP-Link AX12-t vettem. Optikai internetem van, de csak 200/100 Mbites, így bőven elég egy alap AX router nekem. Szépen helyt is áll, pedig az okosotthon miatt rengeteg kliens csatlakozik rá.
ASUS is rajta volt a listán, de egyelőre elég nekem, később majd veszek WiFi 7-es routert. Ebben az árban meg ugyanúgy még a régi AX1800 vagy AX57u lett volna tőlük is, amivel semmivel sem lett volna jobb a hálózat. Szerencsére nekem elég egy router lefedni a 63 m2-es lakást.
-
-
memorix
senior tag
válasz
tibbike01 #106133 üzenetére
Jó pár routert saját magam is teszteltem és van például TUF AX4200 -m
szempontok, amik a választásnál felmerülnek:
-Hely ahol felhasználásra kerül
- Falazat
- Pénztárca nagysága
- Márkahűség
- Beállíthatóság
- Support elérhetősége, ingyenes/fizetős szolgáltatások
- Beépített vírus/malm kereső
- Mimo, antennák száma, kinézet,
-kültéri/beltéri használat
- Mesh kompatibilitás
- Bejövő internet sebessége, elvárt sebesség a Wifi-n
- Könnyű installálás
- Fórumok száma, ahol segítséget lehet kapni -
-
kpityu2
őstag
-
Multibit
nagyúr
-
válasz
tibbike01 #39249 üzenetére
szia,
nem ebbe a témába való, hiszen megvetted már a routert, de;
- a környezetnek megfelelően kell/érdemes beállítani, segítség; link
- amennyiben csak n szabványos eszközökkel akarsz csatlakozni, úgy n only, ellenkező esetben bgn mixed, különben az n szabványostól eltérő ellenoldalad nem fog tudni felcsatlakozni
- jó a 300-as beállítás, amelyik ellenoldal nem tudja - mert mondjuk csak 150-es -, az igazodik majd, illetve távolság és akadályozó tényezők függvényében is csökkenhet az érték
- dhcp -> address reservation
- olyasmi; link -
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest