Hirdetés
-
GAMEPOD
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
válasz
Gülredy #91598 üzenetére
Szolgaltatoi eszkozt nem tudod kivaltani, melle tudsz tenni egy masik routert.
A Netgear azert nincs ajanlva szerintem, mert dragabb. Ettol fuggetlenul lehet akar jo is, Mondjuk amit kineztel csak AC-s, ma mar erdemesebb AX-es eszkozt venni.
Ha normalis lefedettseget szeretnel, akkor valoszinuleg 1 eszkoz nem lesz eleg, inkabb tobb eszkozos meshben kellene gondolkodni. Ha nem tudsz kabelezni, akkor nem olcso a normalis sebessegu rendszer… -
Gülredy
tag
Sziasztok,
Adott egy digis FTTH-s Fiberhome AN5506 02 FG BE router. LINK
Nem igazán vagyok elégedett a jelerősségével. Kb másfél fal van közte (tartó és válasz tégla fal) viszont a tévén már a 4k-s tartalmakat el kell hogy felejtsem, sőt néha még a HD-val is vacakol.
Emeletes házról lenne szó, és az emeleten se mindenhol jó a lefedettség telefonról valahol egyáltalán nincs net.
Van egy D-Link DAP-1320 N300 range extenderem de hiába ugyan azon az SSID-n megy, és csak 1-et látok abból az SSID-ből, akkor is "át kell váltsak" különben ugyan úgy az eredeti routeren marad. Tehát wifi ki - wifi be és akkor lesz a range extenderen (térerő is megváltozik ilyenkor) hiába az 1 SSID. Szóval ebbe az irányba nem mozognék ha egy routerrel megoldható lenne.
Ezt a Fiberhome routert szeretném lecserélni elsősorban azért, hogy jobb jelerősség legyen, másfelől a mostaninak egy lebutított felülete van, port forwardingon kívül meg pár alapbeállításon kívül semmit nem lehet rajta állítani.
Szeretnék valami komolyabbat amivel az itthoni hálózat biztonságát is tudnám szabályozni mint pl gyerekek mit érhetnek el, valamelyest védjen kívülről is (DDOS stb)
Alapvetően egy NETGEAR R7000-100PES routert néztem ki, de furcsálom, hogy itt egyáltalán nincs az ajánlott routerek közöt a NETGEAR mint márka se.
Továbbá ahogy néztem a Fiberhome-nak külön optikai kábel csatlakozója van. Olyan routert aminek meg van ilyenje és még jó is csak aranyáron találtam.
Milyen routert ajánlanátok ezekhez az igényekhez?
Árban max 60 körül adnék érte.
Bocsi a regényért! -
Hocsika
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy a meglévő routeremet milyenre tudnám lecserélni.
Adott egy 2 szintes családi ház, melyben egy Tp-Link C5 látja el a nagy feladatot. Mivel sok eszköz csatlakozik már rá (telefonok, tabletek, laptop, TV), illetve az 5Ghz-es wifi is néha rosszalkodik, így gondolkodtam a lecserélésén. Viszont akkor már az emeletre is fel szeretném "lőni" a netet. A felső (új) szinten a szobákba ki lett építve a vezetések hálózat. Ide is szeretném "fellőni" a wifit, hogy egy itteni switch elossza a szobákba.
2 megoldásban is gondolkoztam: a meglévő C5 menne fel, és ő lenne a felső szinten, alulra meg egy AX23 vagy AX50-es lenne. Megoldaná a C5, hogy a lenti routertől felviszi a netet vajon?
A másik megoldás egy mesh rendszer lehetne szerintem, bár nem tudom, hogy mennyire tudja felküldeni a jelet a router.
Az összeg az eredeti megoldásnál olyan 20-30e ft körülire tettem. Mesh-ről most kezdtem olvasni, nem igazán vagyok képbe ezen technológiával.
Ha valami elsőre nem egyértelmű, akkor előre is elnézést kérek!
Előre is köszönöm a válaszokat, ötleteket! -
daver88
aktív tag
Üdv! ide is berakom, hátha itt tud valaki segíteni:
Most költöztünk, és jelenleg Vidanet optikai hálózat van behúzva (nincs más opció.) Kaptunk egy F388 routert/modemet, azonban sehol sem találom a Port Forwarding opciót a router menüjében. Tud esetleg ebben segíteni valaki?? Köszi!
-
-
blakey
titán
Lefedettség szempontjából nem előny, illetve kliens is kell hozzá, az AX5400-as 5GHz-en 4x4-es.
Tapasztalatom alapján érdemes olyan routert választani, ami amolyan "néprouter", tehát sokan használják és nagyon jó a támogatottsága. TUF 5400-as ua. mint az AX82U, ami gyakorlatilag egy AX58U+, de "csak" gyári támogatottság van és semmivel sem éreztem erősebbnek, jobbnak az AX58U-hoz képest. Egyébként azt kell venni, ami szimpatikus és a leírások, vélemények alapján számodra megfelelő. -
BaLee
addikt
-
blakey
titán
AX58U, AX68U esetében van lehetőség a Merlin FW-re, AX92U csak egyik 5GHz-es sávon AX-es, erős router, de nem teljes értékű AX-es, a többi minden sávon AX-es. AX82U gyakorlatilag megegyezik az AX58U, 5GHz-en jobb feltöltési sebességre képes, minden másban gyakorlatilag azonosak. AX68U-t csak "papírról" ismerem, nem tudom, hogy mennyivel jobb a többihez képest.
-
BaLee
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy régi Asus routert (Asus RT-N18U) lecserélni egy modern, lehetőleg minél future proof-abb eszközre. A helyzet a következő. Adott egy 2 szintes családi ház. Fenlső szinten van a router, alatta egy üzlethelyiség. Itt vannak eszközök (számítógép, bankkártya terminál) amik vezetékes kapcsolat hijján wifiről működnek. Fontos lenne, hogy a router alapból minél erősebb jelet csináljon a házban. USB-s és egyéb dolgok nem annyira fontosak illetve fontos lenne, hogy lehessen vele vendég hálózatot csinálni, de ezt már a régi is tudta ez nem hiszem, hogy nagy kihívás lenne bármelyiknek. A régivel az a gond, hogy régebb óta csinál olyat, hogy sokszor percekre eldobja a netet és ilyenkor bukó pl. a bankkártya terminálon a fizetés.
Maradnék Asus vonalon, ezeket nézegettem így elsőre:
Asus RT-AX58U - 40k
Asus RT-AX82U - 54k
Asus RT-AX68U - 55k
Asus RT-AX92U - 64k (ez már erőseb keret felett van)50nél sokkal többet nem költenék rá, nézegettem az AX összehasonlító táblázatot de nem tudom, hogy nekem fontos-e a minél előress SOC vagy mit nézzek inkább helyette, melyik mutató mutatja hogy minél stabilabb és erősebb jelet biztosítson a házban. Meg lehetőleg az udvaron is.
Van még ajánlott a fentieken kívül vagy fentiek közül melyik? Ér 15k-val többet az alsó kettő közül valamelyik?Köszi.
-
válasz
biboros11223 #91586 üzenetére
TP-Link Archer MR200 ami belefér a 40k-s határba.
-
-
biboros11223
friss újonc
Szisztok, Telekre szeretnék venni egy routert ami csak Simmel tudna müködni. Kamerát szeretnék felszerelni a sűrűsödő betörések miatt. A ház 2x 40 faház, alúl napali egyben plusz fürdő szeparálva.Fent tetőtér 2 szoba gipszkarton falakkal. A ház födém szintén fa. Szeretném még rákötni klimát ami wifivel lehetne vezérelni illetve bojlert is, és még az ominózus kamera 1 vagy kettőt. Ezen kivül persze ha kint vagyunk tudjunk netezni is. Kb 40 ezerig milyen megoldást javasoltok. Köszönö előre is a segítséget.
-
Soma01
veterán
válasz
ad4m1337 #91583 üzenetére
Nekem nincs vele rossz tapasztalatom.
A leírt igényeknek megfelel és ezek férnek bele abba az árba. Ennyiért már pont lehet kapni gigabites portokkal rendelkező routert. Ilyet érdemes venni, nem 100-as portokkal szereltet. Így jó lesz egy gyorsabb nethez is.Az Asus , Tp-link nem túlárazott általában. De van olcsóbb kategóriás márka is, ami még vállalható kevés kliens esetén.
-
Poonkie
tag
Sziasztok,
Költözés miatt szükségem lenne egy új Wi-fi routerre vagy router+AP felállásra. Társasház lenne, 65nm, tégla falakkal. Ami fontos lenne, hogy kb az egész lakásban legyen lefedettség, ezért az AP-s felállást sem vetném el. (Az elosztás miatt a lakás "két végében" is szobák vannak.)
Milyen eszközt javasoltok 40-60e Ft között? Köszönöm!
Üdv,
Poonkie -
Soma01
veterán
válasz
tha_answer #91574 üzenetére
Akkor inkabb már az AC12G, 8-ért. Vagy még éppen 10 alatt a Mercusys MR50G (ac1900).
Én azt a legutóbbit venném.
Jó, hogy eszedbe jutott a Mercusys. -
FOX888
tag
Létezik olyan router, amelynek a szoftvere, a plug and play és a (nekem) hardcore között van?
Jók ezek a kifejezetten router/firewall (pfSense, RouterOS, stb.) szoftverek, csak ehhez már hálózati mérnöknek kell lenni, hogy ki tudjuk használni a tudásukat.
A routerekben lévő szoftverek tudása, pedig nem annyira paraméterezhető, mint amire néha szükségem lenne.
Például szeretném a gyermekeim telefonján/laptopján korlátozni az internet sebességet, hogy az üzeneteket megkapják, de a videók lejátszása élvezhetetlen legyen, egy megadott idősávban.
Vagy az okos tv IP forgalmát tiltani, hogy se az internetről se a belső hálózatról ne lehessen semmit sem lejátszani.
Jelenleg egy pfSense-t futtató pc-t használok routernek. Sikerült beállítani az internetkapcsolatot, a többi portot bridge módba tenni, az eszközöknek fix IP-t beállítani, De amikor jönnének a finomítások, azok nem akarnak működni. Utánaolvastam, oktatóvideókat néztem, de kevés vagyok hozzá.
Esetleg olyan szoftver is érdekel ami az amatőr hálózati ismerettel rendelkezők is tudnak használni. Itt most olyanra gondolok, mint pl. NAS esetén az OMV, ami egy könnyen kezelhető, kattintásokkal állítható "szerver" szoftver, és nem szükséges linux terminál használata. Tudom a profik parancssorral dolgoznak, de az nem én vagyok! -
ad4m1337
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #91568 üzenetére
Koszonom a gyors valaszt!
- Panel.beton, 2db fal takarja
- 50MBIT a net sebessege
- 1db telefon 1 ceges laptop hasznalna
- kb 5-10k kozott koltenek ra
- nincs extra igeny, csak a 10mbit es sebesseget akarnam feltornaszni (speedtest el mertem)Esetleg jelerosito erne valamit?
-
-
Stard72
tag
válasz
Gubek-Einste #91567 üzenetére
Helló!
Semmi extra dologra nem lesz használva, néha nézek online filmet, vagy youtube-ot. 7-8 eszköz lógna rajta, de nem vagyunk olyan nagyon nagy fogyasztók. Az viszont fontos lenne, hogy ha megy egy videó, attól még valamit párhuzamosan lehessen csinálni. Egyszintes 90 nm-es házról van szó, és nagyjából a közepére lehet tenni a routert.. Szomszéd ház viszonylag közel van 7-8 méter. Az ár modjuk 60-ig, bár ebbe gondolom az 5G-s router nem fér bele -
válasz
ad4m1337 #91566 üzenetére
Lecserélni nem fogod tudni, max utána kötni.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
-
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Milyen belepo routert/megoldast ajanlotok a gyari Flip Huawei router lecserelesere? Egyaltalan cserelheto? 1.5 panel lakasban a kisebbik szobaban gyengebb a jel sajnos...
Koszonom a valaszokat
-
Olomlovag
tag
Sikerült találnom használati útmutatást. Megkaptam a választ! Köszönöm Alex91 a segítséget! Jó lesz!
-
Olomlovag
tag
Alex91! A típusa Huawei Echolife HG 8345H ruting módban. Azt írják Wi-fi képes 2.4 . Ennyit infót találtam róla.
-
Olomlovag
tag
Alex91!
Köszönöm a gyors választ én is gondoltam erre.
Mennyire lesz így biztonságos a Wi-fi a telefonok területén? Vagy ez nem függ össze?
Annak idején azért vettem csak a Routert, hogy itthon biztonságosan használjam a Wifit, és ne kelljen a telefon szolgáltatójának a Netjét használnom. Mert ugye nincs élet net nélkül. Ha az egyik szolgáltató kidől.
Javíts ki a hülyeségeket beszélek. Abból is tanulok. Vagy legalább is megpróbálok.Üdv
-
Stard72
tag
Sziasztok!
Olyan helyre fogok hamarosan költözni, ahol nincsen egyelőre vezetékes internet. Van egy Telenoros korlátlan adatkártyán, és arra gondoltam, hogy veszek egy olyan router, amibe ezt a kártyát bele lehet tenni. Az lenne kérdés, hogy milyet vegyek. Itt van rögtön az 5g kérdése. Nem tudom, hogy valóban ad-e akkora sebesség növekedést, mint amit hallani lehet. Azt látom, hogy egy 5g router sokkal drágább, ér-e a dolog annyit?
Ha elég egy sima LTE router, akkor ott mennyit számít, hogy CAT6 vagy 12 vagy 19 -es ?
Előre is köszönöm -
Olomlovag
tag
Üdvözlet!
Remélem jó helyen vagyok.
Panelból vannak a falak és a jelenlegi router eddig megfelelt az igényeimnek. 2 telefon használja, és egy asztali PC.
Nagyon nem vagyok jártas ezen a téren, és elnézést, ha a kérdést sem teszem fel jól.
Ma kötöttek be hozzánk egy Digi 1000 FTTH-t. Vezetéket az általuk adott Huawei készülékig cseréltek. Tehát a lakásban a régi kábel maradt. Jelenleg egy TP-LINk 841N wireless 300 router-hez csatlakozik. Onnan tovább a gépbe. A kérdésem az, hogy 80 Mbs a sebességteszt eredménye. Mi szükséges ahhoz, hogy magasabb legyen a kihasználtság? Lehet, hogy nem csak router, hanem megfelelő alaplap is szükséges, esetlegesen kell UTP kábel is ? Most tervezem a 10 éves gépem cseréjét, és szeretném úgy összerakni, hogy a jövőre nézve is megfeleljen az elvárásoknak. Ami max egy plusz PC-t vagy laptopot jelentene a jelenlegi igénybevételhez képest.Köszönettel
Olomlovag
-
Frozen
addikt
üdv 1000/200mbites netem van kb egy 70nm lakásba meg az udvaron legyen net mit volna érdemes venni? Kb 3-4 telefon menne rá wifin meg 2-3 laptop abból az egyik bika szóval ott ha töltők akkor a tempó legyen meg.
lehetőleg max 20-25 ezerig
szüleimnek kéne a lakásba nem hozzám -
Steady74
addikt
MR2200 van valakinek tapasztalata?
-
válasz
zsolt734 #91549 üzenetére
"ha jól értem, akkor az a Mikrotik tulajdonképpen hasonló funkciókkal bíró eszköz, mint a jelenlegi Huawei E5577"
Ez attól függ, hogy milyen hasonlóság éri el az ingerküszöböt.
A funkciójuk valóban mutat hasonlóságot, a szolgáltatásaik kínálata és minősége viszont finoman szólva különböző szinten van.
A Mikrotik SXT és LHG sorozatai nagy nyereségű, irányított antennákkal dolgoznak -- emellett teljes értékű routerek a Mikrotik RouterOS-ével, bár sokan (mint én is) ezt ki nem használva csak modemként használják őket.
Jóval magasabb ligában (más követelményeket kielégítve) játszanak, mint a kis hordozható eszközök.
MaCS
-
mutyi
senior tag
Routernél nem lesz wifi, kaptam a Digitől egy Huawei hg8147x6 wifi 6 képes egyben router és ont.
De korlátozva van a beállítási lehetőség és szükségem lesz az ip kamerák miatt dyndns-re az meg nincs benne.
Szóval a Huawei hg8147x6 kénytelen leszek átrakatni bridge módba és egyenlőre a jelenleg használt Archer C9 lesz a routerem wifi nélkül és a két Deco M9Plus szolgáltatja majd access point módban a wifi jelet.
1 pc lesz utp-n csatlakozva a hálózathoz, nagyon ritkán 1 laptop.
Továbbá 2 mobil telefon.
2-3 tv meg Netflix,ebből egyszerre max kettőn megy Netflix.
A Mesh-re is csak azért volt szükség mert most épült a ház, két szintes és tele van vasbetonnal, alig van telefon térerő is, wifi sem lett volna lent, szóval kellett a két mesh eszköz, mind a kettő utp-n csatlakozva, egy-egy szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos autók - motorok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Nintendo Switch 2
- Path of Exile 2
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- TP-Link Router WiFi AC1200 - Archer C6 (300Mbps 2,4GHz + 867Mbps 5GHz 4port 1Gbps MU-MIMO)
- Microtik RB2011UiAS-IN L5 128MB RAM, 5xLAN, 5xGig LAN, 1xSFP, LCD, 1xPoE kimenet
- MW7168 univerzális akkumulátor töltő / 0.1A - 4A / 1-10 celláig /
- Kingston 8GB DDR3L 1.35V 1600MHz notebook memória (KVR16LS11/8)
- Iphone 13 128gb MediaMarkt
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest