Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hamikike
tag
Igen, holnapután lesz meg, de már előre olvasok és tanulok. A felélesztés, általános beállítások, alap használat nem gond, de eddig kevés utalást találtam arra (főleg más NAS-nál) hogy az egyéb, nem a géphez adott, de értelemszerüen hasznosabb, barátságosabb progikat hogyan kell feljuttatni (főleg hová: HDD v pendrive, stb) és telepíteni. Megköszönném, ha ezt leírnád, mások okulására is.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Zamery
senior tag
válasz hamikike #452 üzenetére
Nos, én pár napja vettem a sajátomat. A benne lévő torrent kliens is megfelelő lenne nekem, csak ki akartam próbálni ezt a Fonz Fun Plug nevű dolgot. Ez igazából alkalmazások gyűjteménye amiket le lehet töltögetni. A különböző "csomagokat" az oldalon megtalálod az "Other packets" címszó alatt. A lényege a dolognak: egy shell hozzáférést nyit, telnet eléréssel, és így kívülről lehet programokat telepítgetni a NAS-ra.
Kell hozzá egy pendrive amit meg kell formázni, és fel kell rá másolni a fájlokat. Az FFP tömörített formában itt található: [link]. Aztán bedugod a pendriveod és elindítod a NAS-t.És itt jön a windowsos rész, le kell tölteni egy telnet klienst és installálni esetünkben ez a PuTTY nevű program lesz. Ha ez megvan, és a NAS sem villog már akkor elindítod a PuTTY-t és beírod a Session részhez (alapból az nyílik meg) a Host név / IP cím ablakba a NAS IP címét ill. a kapcsolat típusát átállítod Telnetre.
Ennyi. Ha ez megvan, és minden működik akkor jöhet az ssh. Mivel a telnet a leírás szerint nem annyira jó nekünk, ezért az ssh shellt kellene elindítani ezt ezekkel a parancsokkal kell:
chmod a+x /ffp/start/sshd.sh
/ffp/start/sshd.sh startHa ez megvan akkor lépj ki indítsd újra a PuTTY-t és most ne telnetre állítsd, hanem ssh-ra.
Ha sikerült ssh-val belépni (jelszót fog kérni, alapesetben ez user/user vagy root/root, és ha jól emlékszem még egy hitelesítési kérdést is fel fog tenni, hogy valóban ez az a számítógép amire be akarsz jelentkezni) akkor le lehet tiltani a telnetet:
/ffp/start/telnetd.sh stop
chmod a-x /ffp/start/telnetd.shÉs ha ez is megvan, akkor mehet a Transmission letöltése.
[ Szerkesztve ]
https://steamcommunity.com/id/zamery/
-
-
Zamery
senior tag
Szívesen!
Szerintem ez sok embert érdekelhet, hiszen teljes leírást a Zyxel NSA-210-hez nem találtam, főleg nem magyarul! Mit szólnátok ha csinálnák erről egy tutorialt? Mondjuk a logout blogba, vagy bárhova. Nagyjából megvan mit kellene csinálni, már csak az van hogy valahogy módosítani kellene a beállításokat, de arra még nem jöttem rá hogy hogyan. Bár csak ma kezdtem el foglalkozni vele...
Egyébként működik a letöltés is, kipróbáltam, csak a pendrivera menti a fájlokat. Ez nem éppen szerencsés ha nagy .iso-kat töltesz. Még azt kéne kikísérletezni hogy automatikusan induljon minden.
Ja, és iPhone böngészőből is megy!
-
san2000
tag
Szia.
Szintén Zyxel tulaj vagyok.
Szeretem a NSA minden apró hibájával.
A tutorial nagyon-nagyon jó ötlet hiszen senki sem született Linux guruként.
Kezdésnek a fenti leírásod is nagyon megfelelő.
A Transmission telepítése számomra még kicsit homályos.
Egy komplett tutorial az rootolástól a telepítésen át a konfigurálásig hasznos lehet sok
lelkes ember számára.
Maximálisan támogatom.
Szeretném én is iPhone / iPad-ról vezérelni.
Ha ez minden menni fog akkor ennyi pénzért tényleg ajándék a Zyxel NSA-210. -
Badb0y
addikt
Kérdés: Hogy lehet gyorsra megoldani
Szeretnék bluray filmeket úgy nézni, hogy a multimédia lejátszó rá van kötve routerre, de a routeren keresztül egy tárhelyről játssza le a filmeket.
Jelenlegi felállás egy asus wl500w és rá van kötve az usb portra egy winchester, ami sambs, torrent kiszolgáló.
A probléma ezzel, hogy erről nem tudja lejátszani a 40Mbit/s-es bluray filmeket akadásmentesen, illetve amikor samban keresztül akarok másolni adatokat, ilyen jó esetben 4 MB/s a sebesség, ami 40-50GB-os állományoknál katasztrofálisan lassú.Tehát a kérdésem, mivel lehetne ezt a sebességproblémát megoldani? NAS ? Ha igen, akkor miylen kell, hogy nekem röpüljenek az adatok. Nem kell nekem, hogy wifin, a kábel is jó nekem, de nekem másoljon marha gyorsan. Gigabites a router egyébként.
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
veze
őstag
azt probaldtad e , mert érdekelne, hogy transmissionban is érvényes a 10torrentes limit?
vagy be lehet állítani akár tíznél többet is? még akkor is ha jelen esetben a pendrivra mentené..
Amugy egy ötlet... az FFP stick-et ugye pendrivra kell tenni de mi van ha az elsö USB be pendrive helyett az ember egy USB külsö vinyoházat dug amiben van egy 500.as vinyó...Elötte ugye arra másolná az ember fel a stick-et, arrol bootolna, aztan oda menthetne.. -
Badb0y
addikt
Kraft mondta:
"Hány vinyót akarsz belerakni, mennyi a keret? De ez inkább a NAS topikra tartozik..."
Legjobb lenne egy RAID5, mert akkor biztonságban érezném az adatokat. De érdekelnének milyen "ár" lehetőségek vannak.
Ha USA-ban olcsón hozzá lehet jutni, akkor az is jó.
-
hamikike
tag
Konkrétan mit kell látnom, amikor sikeresen működik (még nincs meg a NAS)?
Már megnéztem a PuTTY nevű programot, NAS hiányában egy router IP címét írtam be és OPEN gomb, de csak felvillan egy ablak, majd eltűnik, ennek kell történnie? Utána megnéztem az SSH-val, ott sem a user sem a root nem jó.Vagy ez kizárólag a ZYXEL-re alkalmas és ha nincs, nics semmi történés?
Egyébként köszi az eddigi segítséget, bizonyára élesben még lesz kérdésem. Valóban jó lenne összefoglalni, mert sok ember hasonlóan tanácstalan, és pont azok a bizonyos apró utalások, hogy "tedd ezt és ezt" fontosak. Itt a kretivitás nem biztos, hogy célravezető, mert nem ismerjük sem a program, sem az eszköz "lelkivilágát", így lehet, hogy a próbálkozás talán elkutyuláshoz vezethet. -
hamikike
tag
Azért vigyázat, mert (ugyan itt írja) FAT-ra formázott kell, és újraformázza a bedugás és a reboot után, így célszerü üresnek lenni és csak egy partició lehet rajta!
Közben rájöttem, olvasgatva az előző oldalon egy ffpboot.log fájlt, zyxel függő is, de mindenképpen NAS függő minden.
És még valamire figyelmeztet: "When no telnet daemon is started, wait at least 30 minutes before switching off the box, or removing the stick" -
hamikike
tag
Folytatva (mert elbambultam)
Belső HHD-re is lehet, de itt már bűvészkedni kell és itt a továbbiakat már nem értem, illetve nem tudom hogyan kell módosítani az alábbi fájlokat:
"FFP on the harddisk"
"usb_key_func.sh will test all mountpoint for the existance of a executable ffproot/after_booting.sh, and execute the first found. So when you want to install FFP on the harddisk, create a share ffproot, and put after_booting.sh and rootfs.tgz in it." -
veze
őstag
válasz hamikike #460 üzenetére
elkutyuláshoz semmiképp sem vezet, ezt tapasztaltam
magyarul elb@szni nem lehet
ha total öszeomlana minden akkor is egy "szűz" üzembeállítás, mint amikor elsöként teszed, mindent helyreállít.. és kapsz egy uj, leformázott tiszta rendszerthamikike: akkor disk is lehet
és tölthet arra.. és ha kell máshol még csak másolni sem kell csak egyszerüen kihuzza az ember és bedugja ott ahol kell a tartalma[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
-
veze
őstag
Ettöl tartok én is.. Ez nem freenas amit 1,4-es procira 512 rammal tettem
Viszonta "fogyasztasa" félelmetes..
Lemértem, 300 Ft / hó 24/7 üzemmódban:hamikike : lassan összekalapaljuk közösen itt és egész hasznalható cucc lesz, akár 3-4 vinyót is kezel,raid, printszerver stb..
és a piacon a legolcsobb most[ Szerkesztve ]
-
Badb0y
addikt
Olvasgattam a topikot, és amik itt szóba kerültek NAS-ok, netgear stora, dlink 320, buffalo duo illetve qnap és az utóbbi időben ez a zyxel ami ahogy nézem nagyon nagy figyelemnek örvend. Melyik a legyorsabb, az elvásárokat lentebbl leírtam. Storáról neten rosszat nem lehet olvasni, dlinket nem tudom többi ?
Akkor akár torrent is lehet rajta, mert leválasztanám a vinyót a routerről.
[ Szerkesztve ]
-
-
Zamery
senior tag
válasz hamikike #460 üzenetére
Szóval az amit írtam csak a Zyxelre vonatkozik, arra is csak akkor, ha benne van az előre elkészített FFP- s pendrive bootoláskor. Alapból nem fut rajta a telnet, az ssh meg főleg nem! Ezeket a dolgokat úgy kell előhozni ahogy leírtam! A routereden sem futnak ezek alapból ezért nem történik semmi. Elrontani egyébként a Zyxelt nem fogod tudni, ha kiveszed a pendrive-ot akkor nem működik az FFP, és a Transmission sem, ha bootoláskor benthagyod akkor meg igen. Ilyen egyszerű!
-
hamikike
tag
Találtam egy ujabb leírást a Telnetről és az SSH-ról, ami kiegészíti az előzőeket, szintén magyarul, bár ez a leírás egy ADSL modemhez készült, de hasznos lehet, mert a fő lényeg (a program használata) azonos!!
Sőt itt talán egyébb beállításokra is ad útmutatót a cikk szerzője.[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Zamery
senior tag
Nos, elérkeztünk a tesztelés második napjához!
Szóval 10 torrentes limit: szerintem nincs ilyen, linkelek egy képet ha megszámolod éppen 11 torrent töltődik.
Erőforrás igényes-e a dolog: igen minél több torrent megy annál inkább, most éppen 54-84% között mozog a proci terhelése.
USB vinyó: működik a dolog, most éppen egy Hitachi 30GB-os külső vinyóról megy a dolog és erre is tölt le. Arra is rájöttem hogyan lehet neki letöltési könyvtárat megadni, bár csak azon az adathordozón tudom ezt megtenni amelyiken fut.
[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
nekem 25/5 ös netem van de nem limitalja a NAS.
annyival jön le vagy fel ami a csövön kifér
vagy ahogyan seedelök sebessége lehetövé teszi
persze lehet benne limiteket beállítani le is fel is, hogy adott esetben ne fogja az egész sávszélességedet
Badb0y: ettöl ne várj csodákat..nálam kb 20 MBit (nem raid)[ Szerkesztve ]
-
hati
addikt
válasz Claude Leon #491 üzenetére
Így már jobb.
-
Badb0y
addikt
válasz Claude Leon #491 üzenetére
Tudsz egy olvasás másolás tesztet elvégezni totalcommanderben egy nagy fájl esetében (minimum 4-5G) ? Mennyi az az annyi mondjuk ha torrent is megy mellette.
-
Badb0y
addikt
-
Badb0y
addikt
-
hamikike
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- SONY WH-1000XM3 vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgató - HIBÁTLAN ÁLLAPOT
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest