Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Ma este várható a Rainbow Six Siege X bemutatkozása
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- Diablo II: Classic és Resurrected
- EA Sports WRC '23
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Stellar Blade
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
-
GAMEPOD.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
Aki EU-n kívülről rendel nem IOSS helyről, és még nincsen EORI/VPID száma, annak érdemes már előre intézni, hogy ne akkor legyen meglepetés, amikor a futárcég kéri, és 2024. májusa óta kötelezően kéri.
Ehhez ezen a címen kell belépni, ott Új nyomtatvány, felül a keresőbe Vámazonosító szám igénylése, a találaton Kiválaszt gomb, és ott jobb oldalon Vámazonosító szám igénylése, kapcsolódó adatok módosítása gomb, majd ki kell tölteni az adatlapot.
Ezután érdemes pár óránként ránézni az Azonosító adatok alatt, hogy megkaptad-e, mert értesítés nem jön róla. Ha később szükséged van az azonosítóra, akkor itt tudod majd megnézni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
onadii #103584 üzenetére
A Milky Yellow Pro volt az első Gateron kapcsoló egészen jó gyári kenéssel 2-3 évvel ezelőtt, sokáig a joker ajánlat volt a topikban, de a rugója nincsen kenve gyárilag, és ez azért hallható. Érdemes rugót cserélni valami jobbra és megkentre, és egy nagyon jó kapcsolót kapsz.
Vagy ha nem akarsz szétszedéssel-rugócserével bajlódni, akkor Gateron KS-3X47 Pro (a Pro fontos a név végén), amivel az RGB gyengébb lesz, de amúgy körülbelül azt hozza gyári állapotban, amit a milky pro rugócsere után.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #103582 üzenetére
Typeplus/YiKB-t néztél már? Ott a stabilizátorház nem szimmetrikus, hanem külön van jobbos és balos változat, hogy a drótot minél jobban megtartsa. Oblónál kapható éppen, de ő a hónap végéig nem szállít semmit sem, Jae pedig 1-2 óránál hosszabb ideig képtelen volt készleten tartani, annyira vették.
Hangtól eltekintve érzésre is kell szerintem legalább 5-10 kapcsoló billentyűzetben, hogy az érzés átmenjen rendesen.
Szerintem érzetre több kell, mint hangra. Hangra elég az R3-ra egy adag, valamint a Space és Enter alá, ezzel eléggé jól belőhető, hogy mire lehet számítani. Az érzéshezl kell a több, mert a lassított felvételes nyomogatás nem adja vissza a rendes gépelést, ahhoz az R3 + Enter + Space + módosítók a minimum, de nem árt komplett R2-R5.Taktilisnél talán nehezebb, mert ott több féle variáció lehet.
A taktilis sokkal nehezebb, az eléggé zsákbamacska, az első benyomás (húúúú, ez nagyon jó, imádom) és 2-3 napnyi aktív használat utáni ítélet (fárasztó, utálom) egymással teljesen ellentétes lehet, és tényleg csak a gyakorlati teszt hozza ki (a zárójeles rész többször megtörtént már velem). -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103573 üzenetére
Nálam már a designn többi részénél elhasalt, ezért is írtam oda a Cu-s félmondatot. Ha Matrix designra vágynék, akkor vennék egy Matrixot és nem egy wannabe Matrixot.
A többi meg majd kiderül a gyakorlatban, egy Alexotos stream után okosabbak leszünk.
----
Jut eszembe:, írni akartam, de az előbb lemaradt: ma 16:30-kor Geon Mini Leggera build stream itt. -
dqdb
nagyúr
[ház] + [nyák] + [plate] + [kapcsoló1] / [kapcsoló2] = 200 dollár környéke egy komplett fémházas HE billentyűzet
péntektől kapható Geonnál a kkimondottan HE gamingre fókuszáló Frog Mini Leggera, andoizált fémház, gummy O-ring vagy tray mount (kétféle házkialakítás van), kétféle nyák, négyféle plate, Gateron KS-20/Lekker kompatibilis megoldás
1-2 hónapon belül a regionális vendorokhoz is be fog futni
-
dqdb
nagyúr
Korábban már linkeltem beharangozókat, de most megérkezett a kínai IC számokkal.
[QK Alice Duo]
wireless, split Alice billentyűzet opcionális 5 fokos tentinggel, gasket mount, szerencsére lesz nem meme plate is (a gépi fordító által kidobott cheeseless FR4 kifejezésen röhögök már percek óta)A kiosztásért kár, valamiért Alice-szerű vonalon Kínában bekattant az Owlab Spring kiosztása, és azóta mindenki azt másolja, meg sem próbálkozik jobbat csinálni. Itt lett volna a lehetőség a jobb oldalán az alsó sort és a kurzorok környékét jobbra csinálni, vagy törés helyett ívet használni, vagy még inkább columnar stagger irányába elmozdulni, de sajnos nem lépték meg.
260 dollártól indul, csuklótámasszal együtt 300 dollárra jön ki. Neo Cu sorozatban is jöhetne majd.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Visszatért a harmadik körre a Gateron X kapcsoló, ismét új színvilággal. Polírozott alsó ház, polírozott stem, így kenni sem kell (sőt, a 205g0 ront a kapcsoló simaságán).Bónuszként ott van az egyik legrosszabb rugó, amit kapcsolóba tesznek, de az egy DIY piacra szánt kapcsoló, és a rugó csak azért van benne egyáltalán, hogy a stemet a helyén tartsa addig, amíg a vásárló ki nem cseréli egy neki megfelelőre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
blaisegrille #103558 üzenetére
berendeltem egy második Q8-at irodai használatra, szóval abba kerülne
Ha ISO az a Q8, azaz 4×2u stabilizátor kell, akkor elég egy 1,6 mm-es TX AP/R3 készlet. Ha ANSI, azaz 5×2u stabilizátor kell, akkor vagy két TX készlet kell, vagy az egyik 2u drótot ki kell menteni a Keychronból.Nekem eléggé drágának tűnik az a bolt: 28 euró egy 1,6 mm-es clip-in TX AP készlet onnan, míg a MaxGamingtől csak 22 euró, míg egy Q8-ba simán felhasználható 1,6 mm-es R3 WKL csak 18 euró, és az árkülönbségből azonnal megvan aszállítási költség.
Úgy nézem, hogy a V1-et is eléggé drágán adják., mármint az eredetit. A másik eleve túlárazott, már nem 2020 van, hogy 60 eurócentért vegyen JWK-t az ember.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103549 üzenetére
puhább műanyag esetén van remény arra, hogy idomul hozzá
Sajnos nem nagyon fog, vagy akadni fog ezeknél is, vagy hangja lesz, vagy mindkettő egyszerre.ugyanez a keményebb plate-eknél nem ajánlott
Azokat is simán lehet reszelni, csak időigényesebb, csak arra kell ügyelni, hogy a fémpor lehetőleg ne kerüljön a nyák közelébe.FR4 és CF esetén pedig nagyon nem ajánlott a házilag módosítás (csak megfelelő maskban)
Ez ellenben nagyon fontos: a levegőben szálló szénszál és üvegszál nem játék, szóval
* vagy FFP3 maszkban jól szellőző helyen igazítsd méretre
* vagy fogj egy tál vizet, és a plate-et végig a víz alatt tartva hajtsd végre az operációt -
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #103534 üzenetére
Keyboard sleeve a kulcsszó neked. Sajnos a 3-4 évvel ezelőtti linkjeim megszűntek időközben, valami ilyesmire kell gondolni.
Egy hagyományos, jó minőségű és jó belső felépítésű hordtáska (mint a CannonKeys-féle határozottan ajánlott darab) sokkal vastagabb lenne, mint amire neked szükséged lehet. napi szintű hordozásnál.
Ha nem kell csicsás külső, akkor Ispy első linkje ár-érték arányban és kompaktságban eléggé nyerőnek tűnik a feladatra.
-
dqdb
nagyúr
válasz
blaisegrille #103545 üzenetére
Ez mocsok drága, 25-30 centért ment/megy a V1, ez meg a duplája. Azt érdemes hozzátenni, hogy amíg a V1 nagyon sokáig egy ajánlott és jó kapcsoló volt, addig az utolsó batchekre már érkezett a minőségi panasz.
Te hol láttál bármiféle stabilizátort a linkelt helyen?
-
dqdb
nagyúr
válasz
S.Zita #103536 üzenetére
Alig érek hozzá, szinte csak súrolom, de ennyi is elég, hogy érzékeljen. Ez főként játékban zavaró, mert ezen pihen az ujjam és ugrálok random.
ez normális ezeknél a kapcsolóknál?
Igen, normális. A speed silver egy nagyon könnyű lineáris, ami rövid úton jár és minimális távolság után kapcsol, így a nagyobb, nehezebb billentyűkön könnyebb véletlen leütéseket elérni.Vagy ki kell cserélni másik, nehezebb kapcsolóra (bár annál a teljes út és az érzékeléshez szükséges út eltérő lesz valószínűleg, ami használat közben zavaró lehet), vagy a kapcsolóban a rugót kell kicserélni nehezebbre, vagy a kapcsolóban a rugót kell kicserélni hasonló erősségűre, de hosszabbra, hogy tövig nyomni hasonlóan nehéz legyen, de sokkal nehezebben induljon meg.
Valószínűleg a hosszabb rugó lenne a legjobb megoldás.
a többi billentyűhöz képest teljesen más, konkrétan klattyogó/kongó hangja van (gondolom ez méretből adódhat),
Igen, a space a méretéből adódóan eltérő hangú lehet és a legtöbbször az is, bár a leírásból nem tudom kitalálni, hogy most ez az eltérés hallatszódik, vagy a stabilizátorral kellene valamit kezdeni, ami tipikusan gyenge pontja sok gyártónak.Ha arról a hangról van szó, ami itt a V4 Prónál hallható, akkor az stab rattle lesz, és a stabilizátorral kell kezdeni valamit. Ha nem ilyen, hanem csak hangosabb, nagyobbat csattan, akkor ilyesmi segíthet.
-
dqdb
nagyúr
Igen, ez az eladás érdekes dolog, egyre inkább hajlok én is afelé, hogy nem szabad eladni semmit, mert csak sírás lesz a vége, a polcon meg elfér.
Én éppen az ellenkezőkére jutottam: ha látod, hogy félrenyúlás volt, akkor olyan gyorsan eladni, amilyen gyorsan csak lehet. Ha az jön ki, hogy nem rossz, de más már lefedi azt az élményt/területet, ami miatt érdekes lenne számodra, akkor szintén eladni gyorsan.Körülbelül tíz eladásból csak egyet bántam meg utólag, hogy eladtam. Ellenben nem eladásból már három megbánásnál járok, hogy nem léptem azonnal akkor, amikor éreztem, hogy nem ez kell nekem, hanem lusta voltam.
-
dqdb
nagyúr
Nem, sajnos a még annál is jobb opció, azaz türkiz. Volt ilyenem is, ezt ellenben egyáltalán nem sajnálom, hogy eladtam.
Igen, mindkét kép pocsék minőségű és tökéletesen alkalmatlan a valós szín visszaadására
Én még küzdök a 60-nal is, de ahogy egyre többet használon a holat, annál inkább érzem, hogy jó lesz ez, bár a 60 wkl az extra kihívást jelent, nem beszélve a 7u space-ről.
60%-os méretben a WKL nekem is kihívás lenne a kiosztásom miatt (nem próbáltam). A HHKB is valószínűleg az lesz, azt ki kellene próbálni, ha már egyszer áll egy olyan a szekrényben, de nem sikerült rávenni magam a mostani kiosztás teljes újratanulására.A space mérete nekem nem problémás, lehet 6.25u és 7u is addig, amíg a jobb Shift ketté van osztva jobbkezes Fn-nek. De inkább 7u legyen.
-
dqdb
nagyúr
Én erre várok egy ideje, sokáig úgy nézett ki, hogy nem lesz belőle semmi, aztán szerencsére feléledt.
Ilyenem volt, sajnos akkor a pénzügyileg helyesebb megoldást választottam (=eladtam) a szokásos (=be a szekrény mélyére) helyett, amit azóta megbántam, mert szerintem ma már simán át tudnék rá állni, míg akkor lepattantam róla sajnos.
könnyen hozzá lehet szokni ahhoz, hogy nem kell elmozdulnod a home row-ról
Ezért veszel fel minden jóságot a nagyobb kiosztásoknál is, nálam egy FRL/TKL esetében a 60%-os rész kiosztása pontosan ugyanaz, mintha 60%-os lenne, mert sokszor azt veszem észre, hogy a 60%-os combo megy izommemóriából a dedikált billentyű helyett is. -
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #103516 üzenetére
Igen, a 75%-os méret szerintem is a határ. Sokszor még annál sem kell a programozhatóság, de egyes gyártók kellően kreatívok tudnak lenni a blockerekkel és összevissza rendezett jobb oszloppal, hogy sokszor meg kelljen
De 100%-osnál sem felesleges. Például meglepően sokan vannak, akik R3 Control és R5 Caps Lock hívei, mert az előbbit úgy szokták meg még régen, az utóbbinak pedig ott van helye, ez az egyik legelső SysInternals tool volt és Windows 95 óta minden Windows verzióhoz kiadták.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ViZion #103514 üzenetére
Azért eléggé sokan túlléptek azon már gyerekkorukban is, hogy nézik a billentyűzetet.
Ha nem tudsz használni egy kisebb billentyűzetet, mert számodra kényelmetlen/nem logikus helyre kerültek dolgok, és ezen nem tudsz/akarsz változtatni, akkor ne használj kisebb billentyűzetet, ilyen egyszerű, nincsen ezzel semmi probléma.
De kisebb billentyűzetet használni úgy, hogy ezt szívásként éled meg, mert olyan dolgokat nem tudsz elérni, amit egy teljes méretűn el tudtál érni és szükséged lenne ezekre, az szerintem user error, és felveti a kérdést, hogy miért?
A képmetsző tud teljes képernyőt és ablakot is menteni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ViZion #103511 üzenetére
Az eltérő billentyűzetméreteknek, azon belül a változtatható fizikai kiosztásnak (osztott Backspace, jobb Shift, más kiosztású alsó sor és társai) és azon belül a változtatható logikai kiosztásnak (programozhatóság) éppen az a lényege, hogy a billentyűzet alkalmazkodik hozzánk és nem fordítva.
Szóval nem kell felirathelyes kupakot keresni (a legtöbb esetben úgy sem lesz) és nem kell megjegyezni sem, mert oda teszed, ahol logikusnak találod, és legközelebb meg fogod otttalálni, mert ott a logikus. Ha nem találod meg, mert mégsem volt logikus, akkor átteszed máshová, ilyen egyszerű. Egy teljesen új billentyűzetméretet/fizikai kiosztást mindig pár napos hangolási folyamat követ, amíg megszületik a stabil kiosztás.
Aztán persze ezt pár havonta érdemes átnézni, hogy van-e jobb ötlet, kipróbálni azt, sűrűbben használt kombinációkat feltenni, stb.
-
dqdb
nagyúr
válasz
RazoR #103489 üzenetére
az illesztések is hibátlanok
Ellentétben a Keychron kupakkészleteddel, miután rátetted.Ha már egyszer kiderült, hogy a gyári kapcsolók képesek kupakot repeszteni, akkor ezt azért egy félmondatban talán érdemes lenne megemlíteni ezt az SK65/Lucky65 ajánlásokkor. Nem kell sok, elég annyit odaírni, ha valaki más kupakot tenne rá, akkor egyúttal menjen biztosra, és a kapcsolókat is cserélje vagy használjon stem trimmert előtte.
Valahogyan úgy, mint a MX Clear esetében. Akárhányszor szóba kerül a topikban, azonnal megy mellé a figyelmeztetés, hogy stem trimmer használata nélkül kupakot repeszthet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103482 üzenetére
2,5 gf eltérés érzékelése még nagyrészt megy vakteszten. Egyszer R1 és R2 Gateron X-be tettem a 62,5 és 65 grammos Geon rugót (azaz ugyanaz a kapcsolót próbáltam eltérő színű házzal), majd csukott szemmel megpróbáltam megállapítani, hogy melyik kezemben van a könnyebb kapcsoló. Ez még ment, de messze nem 100%-os valószínűséggel
Ha nem relatív lenne a teszt, hanem abszolút, azaz elém tenne valaki egy billentyűzetet, hogy mondjam meg, milyen erősségű rugó van benne, akkor valószínűleg még az 5 gf pontosság se menne.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #103480 üzenetére
A lehetőségek közül a kbdmod kizárható, mert nem gyártják egy ideje, és ha valaki talált is belőle valamennyit egy raktár mélyén Koreában, az csak egyetlen hosszúságban készült és mod 5 rugóerővel.
Érdekesnek érdekes mindenesetre, várom majd a beszámolót.
-
dqdb
nagyúr
60%-os saját szoftverrel? Részemről köszönöm nem.
A Luminkey jól sikerült dolgokat hozott eddig, de némileg drágábban mint a QK/Neo/Zoom vonal. Elsőre azt hittem, hogy a még gyártás/szállítás alatt lévő LX60-ból készítettek egy prebuilt változatot (arról tudom, hogy jó és eszembe juthatott volna, mint ISO trimode+VIA), de aztán megnézve a képeket és az árat, ez a 60pro egy teljesen másik modell, az alá van pozícionálva minden szinten, a nagyobb modellekkel ellentétben nuku QMK, nuku VIA.
Közben találtam videót a gyári szoftverről, nem lettem meggyőzve, a pirossal bekarikázott dolgokra pedig nehéz magyarázatot adni.
Az határozott pozitívum, hogy prebuilt ellenére támogatnak többféle fizikai kiosztást, de kár, hogy ehhez nem adják az extra kupakokat, szóval ISO-hoz kell majd egy másik kupakkészlet (vagy csak a videóban nem említi). A hordtáska jól sikerült darabnak tűnik.
-
dqdb
nagyúr
A tri-mode egy eléggé durva szűrőfeltétel ebben a méretben, a kétféle Neo60-on kívül nagyon nem akad* olyan. A Cu-t túl nehéz hordozni, de még a másfél kilós Core sem túl könnyű.
A hang-hordozhatóság vonalon egy tömör polikarbonát házas billentyűzet kellene neked, mint a napokban is sokat emlegetett BakanekoGO, de az csak USB/BT lesz. Vagy ha fém, akkor a délelőtt emlegetett Prophet, ami 950 grammból megvan, és könnyű, cserébe lásd az ott emlegetett wireless dolgot.
* tudom, van olyan is, hogy Keychron Q4 Max, de az arról szól, hogy a Keychron nem érti a 60%-os és kisebb méret működését, az is másfél kiló és a Neo60 Core-nál drágább
-
dqdb
nagyúr
[link]
NK Mike demózta a GMK LP19 profilt, doubleshot ABS, uniform, low profileKétféle betűtípussal is elérhető lesz: van egy work-in-progress normálisan kinéző, és van egy kész, átvilágítós változat (ami a legrosszabb 3-4 évvel ezelőtti 10 dolláros kínai gamer kupakkészleteket idéző nem zárt görbékkel)
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #103431 üzenetére
A Frog Mini Leggera nagyon közel van már, tray mount + gummy O-ring mount lesz.
Molydeus: A Venom 60 kivágásai és a GH60-as plate-je elvileg jók gummy o-ring-hez is.
Igen, Geon tudta, hogy mit akar, lásd két sorral feljebbEz van, ha valaki ismeri a custom piacot és annak vívmányait, ellenpélda a Wooting a 60HE-vel és a 80HE-vel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #103418 üzenetére
Nem tudom, a Prophetben nincsen olyan sok hely a nyák alatt. Hiába nem lenne flex cut, a pin mount miatt lesz azért bőven flex, és kevesebb dolgot szeretnék jobban, mint fémtüskékkel Li-ion akkumulátort böködni, az álmoskönyv nem túl jókat mond erről.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #103427 üzenetére
QK65-höz és Cycle8-hoz létezik HE nyák. Más QK/Neo és más TKD modellhez nem tudok ilyenről.
Geon feküdt rá eléggé a témára saját nyákokkal (Venom 60 HE és Venom 80 HE), saját kapcsolókkal (Raptor HE), Froghoz és Frog Minihez kiadott kompatibilis plate-et is, valamint jön a Frog Mini egy olcsósított/könnyített változata Leggera néven direkt HE köré építve. Blacksimon várhatóan jövő hét szerdán építi meg a nála lévő csomagot, hirtelenjében ezt a videót találtam.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103400 üzenetére
Mondjuk irodába járósnak biztos nem egy üresen 2.5kg-os bill.-t vennék én sem.
Én sem. Munkába járósként egy Angelt vadásznék le a használtpiacról PP plate-tel (a Prophet 65%-os változata), kompakt, könnyű, a pin mount miatt megvan a flexibilitás is, akad hozzá hotswap nyák, ha valaki nem akar forrasztani, természetesen hordtáskával jön, és az MKEU készletkiszórása miatt az ára is erősen leesett (90 euróért mentek a végén a kitek). Cserébe nincsen wireless, csak minden más. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103392 üzenetére
Reméljük, hogy tisztázzák a QMK kérdést.
QK/Neo vonalon mindenhez, ami nem tri-mode, felkerültek ide a QMK források, egyedül a Neo60 Cu hiányzik szemre, de gondolom, hogy pótolják, mert a Neo65 Cu ott van. Ami tri-mode, ahhoz jelen állás szerint nuku QMK, csak VIA.Ez utóbbi miatt a QMK master branchbe még a fenti repóban lévő típusok sem kerülnek be a QMK karbantartóinak döntése alapján (szóval a fenti külön repóban vannak), így a VIA master branchbe sem (szóval JSON sideload kell).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103351 üzenetére
Összekötő csavarok nélkül a gumigyűrű szépen letépné a plate-tel együtt a kapcsolókat a nyákról
Ezek a gyártók egyszerűen nem is látják-tudják, hogy van olyan, hogy gummy O-ring mount. Van az eddig általuk megszokott (tray mount) és van az új, szerintük mindenre is tökéletes (gasket mount), és ennyi.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Dr. Mózes #103335 üzenetére
Ez a konkrét billentyűzettől függ.
Jelen esetben az említett Ajazz a csörgő-zörgő stabilizátortól eltekintve (egy videóba tekertem bele, szóval egy elemű minta alapján írom ezt) felépítését nézve alkalmas lenne csendes működésre, de nem az említett kapcsolókkal, amelyek a számok és a hang alapján long pole-nak tűnnek, szóval éppen a hangosabb kopogásra vannak optimalizálva.
Egy vadonatúj membránoshoz képest biztosan hangosabb lesz, egy felkeményedett membránoshoz képest is nagy eséllyel hangosabb lesz.
Kapcsolócserével és a stabilizátorok kenésével elérhetőnek tűnik az új membrános alatti hangszint.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103343 üzenetére
A plate-PCB csavarok nem létező helyére gondolsz? Azt én is néztem, hogy kizárólag a tray mount lyukak vannak ott, de betudtam a rendernek. Ha a valóságban is így van, és nincsenek extra csavarhelyek, akkor ez a nyák kizárólag tray mount belsővel használható biztonságosan, ahol a nyák alá van támasztva. Bármilyen más, plate-et rögzítő mount esetében a nyákot csak a kis műanyag lábak tartanák meg, már amennyire meg tudják tartani (szűzen még egészen jól, 1-2 kiszedés után már nem igazán).
-
dqdb
nagyúr
[link]
Gateron GT60 HE PCB, szóval a kapcsolók, kupakok és stabilizátorok után a Gateron belép a nyákok piacára isDe tényleg ekkora az izzadós gamer kereslet, hogy 100 dollárt elkérhessenek ezért?
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #103313 üzenetére
Nekem is tetszenek a battlecruiserek, de maximum gyűjteménybe, nem tartósan használni.
Ja-ja, meg milyen már, hogy manapság 100%-osnak csúfolnak egy billentyűzetet, aztán sehol egy F13 vagy Compose billentyű rajta. Nekem aztán ne spórolják le a billentyűket egy billentyűzetről, nem azért fizetek, hogy ráadásul közben meg teljesnek hazudjákA Compose billentyű egy méltatlanul alulértékelt és az emberek 99%-a által egyáltalán nem ismert, azonban igencsak hasznos feature.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
A jobb oldali Win gomb más funkcióért kiáltana nálam
Az M0 - HU/ENG mit takar? Hogyan oldottad meg az ANSI kiosztású Shift+számsor és az ékezetes betűk párosát? Ha jól sejtem, akkor VIA-t használtál és nem QMK-t.
Molydeus: southpaw + 40% felállásban a Clarabelle ugrik be csak, de az 1800 és nem AT kiosztású, és nagyon régen volt.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ööööööööööööööööööööööö -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103248 üzenetére
Hozzá való kupakból egy DCS rémlik, de nem szoktam keresgélni.
Igen, DCS van hozzá, akad ABS-ben (9009, Yuri, WoB, Reaper, ...) és PBT-ben is (Piingmaster, Deadbeats, ...), de azt érdemes tudni, hogy az ABS-nél a doubleshot rész miatt a kicsi Alps steam nem érintkezik túl nagy felületen a kupak felső részével, eléggé kényes, és le tud törni, ha feszegetve szeded le a kupakot.Van még Tai Hao pár színkombinációban olcsón ISO támogatás nélkül, és egy rakás vintage billentyűzetről lehet kupakot gyűjteni. Ezek között akadt szokásos 100%-os kiosztású, mint a Dell AT101, ami simán rámegy egy TKL-re, míg a népszerűbb, de egyedi kiosztású darabok köré, mint AEKII, SGI Granite, Focus FK-2001 vagy Wyse ASCII, pedig sokszor billentyűzetet terveztek (Borsdorf az ISO AKEII-höz,és Lunar az ANSI AEKII-höz, aminek azonnal beugrik a neve).
Ahogyan írod, a PCB könnyű dolog, sok forrasztós nyák eleve hibrid MX-Alps footprinttel érkezik (olyan is, ahol nem várnád), a kávzi szabványosnak nevezhető nyákformátumokhoz, mint Poker/GH60 vagy H87-ből pedig elérhető dedikált Alps változat is, valamint splergo vonalon egy rakás nyák hibrid támogatással jön.
A plate lehet fejvakarósabb, mert ott a kupakkészlet mondja meg, hogy MX stabillizátort támogat, mint a DCS vagy Costarhoz hasonló kialakítású Alps stabilizátor, mint az AEKII. Emellett az Alps kevésbé jó a sokféle fizikai kiosztás támogatásban a műanyag lábak nélkül, így az ementáli plate kerülendő, szóval ha valami extrát akarsz, akkor az sokszor gyártatás lesz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103226 üzenetére
Azért elég nagy mázli, hogy clicky terén nagyon szűk a releváns kínálat, viszonylag könnyű célba érni.
Ha clicky, akkor hiába van Clickiez, előbb-utóbb érdemes Alps SKCM vonalra evezni, és a könnyű szó abban a pillanatban nagyon nehézbe fordul át.Rugócserélt Cherry MX bejáratásától ne félj, csak ne DCS kupakokkal kezd és ne az első 1-2 napból indulj ki
1 hét után már lényeges lesz a javulás, 1 hónapnyi rendszeres használat után pedig rendben lesz. Aztán dönthetsz úgy, mint én, hogy nem éri meg a szétszedést, jó az úgy kenés nélkül (amit nem csak a lustaság mondat velem, mert tényleg jó).
-
dqdb
nagyúr
Most kiderült, hogy a VIA offline változata nem igazán offline, csak a böngészőt váltja ki, de ugyanúgy webről szedi az adatokat
Előbb-utóbb helyreáll, open source, a forrásáról milliónyi fork van, könnyen hostolhatja önmagának bárki, de ez azért akkor is ciki. Addig meg itt van ez megoldásként a direkt QMK mellett, valamint Keychron tulajdonosoknak ott van a Launcher.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #103197 üzenetére
A gyártónak a billentyűzetes piac mérési hiba.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #103194 üzenetére
A kézi kimérés arra vonatkozik, hogy te az előtérben lévő kis átlátszó feliratmentes tégelyt és fiolát kapod, a bolt megveszi a nagy kiszerelésű anyagot és ők mérik ki neked kisebb kiszerelésbe.
105 és 205g0 esetében 5 gramm ≈ 2,5 ml
Szóval ha eredeti, akkor a garantáltan eredetit áruló Keygem árában adják, csak feleannyit kétféléből, ha nem eredeti, akkor pedig drágán.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #103190 üzenetére
Zseniális hirdetés, csak azt a "felesleges" információt nem tartalmazza, hogy mennyit kapsz. Az ilyen kézzel kimérésnél mindig kérdéses, hogy eredeti Krytoxot kapsz vagy aliexpresses valamit. A feljebb ajánlott Keygem garantáltan eredetit ad gyári csomagolásban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #103172 üzenetére
A reszelésért főleg a ház alsó része a felelős, kisebb részben a stem.
-
dqdb
nagyúr
Én meg éppen a Nixie-t nem próbáltam, az első nagy black beszerzés utánra esett a megjelenése, a második nagy black beszerzéskor pedig drágább volt, így maradt akkor is a black.
A beszámolók szerint hangban nem igazán van különbség. Pár ember azért szereti, mert a felső rész festékkel könnyen színezhető, így tejfehér helyett az build témájához tudod igazítani a kapcsolók színét is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ViZion #103149 üzenetére
MX Blacket úgy szokás venni, hogy azonnal kidobod belőle a rugót. Lineáris kapcsoló, így bármilyen súlyú és hosszúságú rugó mehet bele. Sok helyen például pirosat nem is árulnak, mert olcsóbb egy kapcsolót raktározni, ha a vevőt úgysem érdekli a kapcsoló súlya, csak az anyaga.
-
dqdb
nagyúr
Ugyanazt takarja a kettő, csak az egyiknél kiírták, hogy Hyperglide, a másiknál pedig nem, mert 2017 óta minden Cherry kapcsoló ilyen névvel jön.
Két típus van: MX1A és MX2A, az utóbbi az újabb, tavaly bevezetett új rugóval és gyári kenéssel (Geonnál van belőle nem kent változat).
Ha nettó 28-30 dollárcentnél többért van, akkor drága, tavaly BF alatt Geonnál 18 centig le lehetett menni garantáltan eredeti kapcsolókat vásárolva.
-
dqdb
nagyúr
Semmi. 2017 környékén a Cherry felújította az igencsak karcos kapcsolókat gyártó öntőformáit, és elnevezte Hyperglide-nak az ezután gyártott kapcsolókat, amelyek tényleg simán jártak. Azonban eltelt körülbelül fél év, és ismét ugyanolyan karcos kapcsolók jöttek le a gyártósorról, csak most már Hyperglide néven.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103109 üzenetére
Oké, de én billentyűzetekről beszéltem és nem trambulinokról
Általában a kupak le stresszes szituáció, mert olyankor kap nem a nyákra merőleges erőhatásokat a stabilizátor és csavarodik meg, ami a drót kiugrásához vezethet, de nálad ebben az extrém konfigurációban a kupak fel is meghajlította annyira a nyákot alatta U alakban. Ha használat közben már nem ugrott ki a drót (tippre nem, mert a kupak nem engedte annyira meghajlani a nyákot), akkor a megoldás az lett volna, hogy az asztalon teszed fel a kupakokat (kivéve a csavarhelyek környékét) megtámasztva ezzel alulról a nyákot, és utána szereled be.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007 #103104 üzenetére
Most már érted, hogy miért szeretünk gyárilag kent kapcsolót ajánlani, amiben csak rugót kell/érdemes cserélni? Nekem ~90 másodpercre sikerült levinni a kezdeti 4 perces szintidőről, míg egy szimpla rugócsere olyan 15-20 másodperc alatt megvan.
Az elején a hatékonyságnál sokkal fontosabb, hogy kenés minden kapcsolót ellenőrizz le hangra és érzetre is, ne kenj semmit sem túl és maradjál a lehető legkonzisztensebb a kenésben.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #103103 üzenetére
Sima Cherry clip-in stabilizátorból is van egyébként több féle
Cherry clip-in egyféle van, mármint a Cherry által gyártottPersze az AliExpress tele van ilyen néven forgalmazott stabilizátorral, ahogyan "GMK" kupakkészlettel is
Cherry clip-innél én többször hallottam nyákból kiugrott stabilizátorról, mint kiugrott drótról., ami ellen a TX-féle ék tökéletesen véd (ebből van 3D nyomtatható változat is Cherry és társaihoz). Drót és kiékelés nélküli clip-in stabilizátor tipikusan akkor ugrik ki, ha a kapcsolókon nagyon szorosan ülő kupakokat szed le az ember, és nem tartja be a csak felfelé és óvatosan szabályt, hanem teljesen természetes módon nekiáll feszegetni (az első után megtanultam én is a leckét).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #103076 üzenetére
Azon agyalok, mennyi acél kitöltő elemet vegyek...
Rákérdeztem, majd megírom. Érdekes módon a Neo75 Cu-hoz opció volt, most a 60 és 65 Cu-hoz is az, míg időben a kettő között érkező Ergóhoz nem.Az Ergo rendelésekor még furcsálltam is, hogy míg a TKD kínál ilyet, addig a QK nem. Végül az volt az egyik indoka a, hogy a tri-mode változatot rendeltem extra forrasztható nyákkal, hogy a két akku lesz a térkitöltő a vezetékes felállásnál, a tr-mode meg megy a táskába (a másik az, hogy ha nem jönne be, talán könnyebb eladni).
A két első szokás szerint a legdrágább ugyanarra a kombinációra, a DKC és a Keygem 1€-on belül van, a PT +8€
Komplett kosarat hasonlíts szállítási költséggel együtt komplett kosárhoz, mert az extrák árai is el szoktak térni, volt amikor a DKC olcsóbb volt, mint a PT, és volt, amikor fordítva voltak.Közben újabb tented Alice opció jelent meg a drágább kategóriában, de nem látom, miért érné meg a felárat az Ergóhoz képest.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Borote #102977 üzenetére
de ha egyszer FEHÉR kell
Az a Keychron nem fehér.De ha ez a Keychron Ultraslim használhatóbb mint a White Shark, akkor ez lesz a vége.
Eléggé Gizike-gőzeke, az egyik egy extrém alacsony ollós rövid úton járó billentyűkkel, a másik egy klasszikus mechanikus magas építéssel és hosszú úton járó kapcsolókkal. Mindegyik kényelmes és jó a maga módján. -
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #102974 üzenetére
Beteszel középre egy különálló touchpadet a két fél közé, hüvelykujjal ki tudsz nyúlni .
Alternatív megoldás lehet még ez, illetve azt várom, hogy mikor jön ki valaki a csuklótámaszba integrált touchpaddel.
Az UHK thumb cluster moduljai nagyon jók, szívesen látnék más spliteken hasonló megoldást, sajnos több pozitívumot nem tudok felsorolni.
nem linkelted ezt a kiosztást már korábban a topciban?
De, többször is szóba került. -
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #102966 üzenetére
4×7 + fancy = Altair extrák pár hónapon belül
4×6 + fancy = Sofle kiosztású Link majd egyszer
nagyobb méretben és hagyományoshoz közelibb kiosztással pedig jön majd a QK Alice Duo, de ez belsőre nagyon a kínai vonalat követi az ementáli nyákkal és plate-tel6 oszlopnál én már saját magyar kiosztást használnék a gyári helyett azért, mert a magyar nyelv extra 9 betűje miatt vagy az ékezetes betűk, vagy a központozás húzza a rövidebbet (úgy egy napig próbáltam a linkelt kiosztást, élhetőnek tűnt, de lusta voltam beletenni az energiát, hogy tényleg áttérjek rá, az MSKLC forrásfájl megvan valahol elvileg).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007 #102939 üzenetére
A 205g0 is megfelelő lehet donut dipping módszerrel, azaz a rugó aljára és tetejére teszel egy kisebb adag 205g0-t, majd minden kapcsolót spammelsz (nagy sebességgel sokszor lenyomod 20-30 másodpercig), hogy a kenés a rugón elterüljön. Amíg nem volt 105-öm, addig így kentem rugókat.
Vagy ha átmenetinek szánod, és nem bánod, ha még egyszer szét kell szedni, akkor a Geon rugók szárazon is jók, nem pengenek, de idővel érdemes azért megkenni ezeket (a mondat mindkét fele gyakorlati tapasztalaton alapul).
Más hanem a szomszédból kérek egy pár dl olajat mert ő autó szerelő és van nála mind a kettő.
Bőven elég fél deci is, cseppekről van szó. Erről tudom, hogy jó, de valószínűleg más hasonló célú olaj is megfelelő (a 105 előtt sokan ilyenekkel kenték a rugót, az OG koreai kustom megoldás volt rugókenésre). -
dqdb
nagyúr
válasz
Speedy007 #102934 üzenetére
Oblotzkytól csoki vagy gumicukor szokott jönni, az Antipode-tól csoki jött, a FalbaTechtől pedig vajkaramella.
Most már értem, miért volt olyan olcsó az a kezdőcsomag, a képekről nem tűnt fel, hogy műanyag lenne a kupaknyitó. Nem aggódnék a helyedben, mert ha PLA-ból 3D nyomtatott a tapasztalatok alapján kibír ~200 nyitást, akkor ez még többet fog, szóval nem kell kapkodni másik vásárlásával.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HThomas #102911 üzenetére
Egy olcsó splergo kit lehet a válasz a kérdésedre. Ha hozzá tudsz szokni, akkor mehet az extrább és drágább darab, ha nem, akkor legalább olcsón megúszod, és kevesebbet buksz eladáskor.
-
dqdb
nagyúr
válasz
j.bravo #102890 üzenetére
Az a baj, hogy egy eleve alig létező kategóriában keresel túl sok szűrőfeltétellel, valamiből engedni kell. A Microsoft pár évtized után tavaly év elején beszántotta a komplett perifériagyártást, így az ollós-ergo terület legaktívabb szereplője kiesett. Logitech sem tart egy ergo billentyűzettel többet a kínálatban, és maradtak a kisebb gyártók , mint az általad említett Genius vagy a Rapoonak is van egy ilyenje, de utóbbiaknál a minőség sokszor kihívásokkal küzd. A feljebb ajánlott Keychronoknál pedig a tenting hiányzik, és a low profile kapcsolók ellenére magasabb lesz.
Adjál fel HA-n hirdetést, hogy új Sculptot keresel, hátha valakinél lesz elfekvőben.
-
dqdb
nagyúr
válasz
grizlisandor #102874 üzenetére
A deskmat halkítja a billentyűzeteket, mert csökkenti az asztal felé átterjedő rezgéseket.
A -10 úgy valahogy úgy keletkezhetett, hogy hmm, mit hazudjunk ide, egy számjegy nem tűnik soknak, ezért legyen inkább kettő, a 10 meg olyan szép kerek is, mert nincsen az a deskmat, ami egy igazán kattogós billentyűzetet képes a felére halkítani, ahogyan azt a szám sugallja.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gyenesmartin #102871 üzenetére
KS-9 = KS-8 SMD LED-hez való alsó résszel, bár a képeket nézve a kialakítása miatt szerintem keresztül s lehet fűzni LED-et
Azt ellenben érdemes megemlíteni, hogy a KS-9 esetében a ház alsó része fehér, ami a CK550 floating design kialakítása mellett látszani fog.
A LED-ről nem tudok nyilatkozni, mindig is teljesen hidegen hagyott, sosem néztem utána a témának. Úgy rémlik, hogy kétféle lábsorrendű átfűzős RGB LED létezik, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Ha tévedek, akkor jobb neked, ha jól emlékszem, akkor multiméterrel működés közben ki kell majd mérned, hogy melyik kell.
nyunyu: 2017-benn már biztosan létezett a KS-8, mert ilyen van az első épített billentyűzetemben, amit akkoriban követem el, és a Deskthority szócikk is 2017-es.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #102858 üzenetére
Az nem lesz jó, a CK550-ben 3 pines, alul fekete, felül PC kapcsoló volt. A CK550 floating design, így egy full fekete kapcsolóház nagyon kilátszódna.
KS-8 a keresőszó, de alig találni valahol jó áron. Mondjuk nem csoda, hiszen szinte csak jobb kapcsoló létezik a Gateron aktuális kínálatában.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gyenesmartin #102857 üzenetére
Ha az van a kérdés hátterében, hogy néhány LED nem világít/nem jó színen világít, és néhány kapcsoló nem működik/duplázva-kihagyva működik, akkor először a forrasztásoknak esnék neki egy pákával és némi 60/40 vagy 63/37 ónnal, mert azok lesznek nagy eséllyel megrepedve.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arnes #102839 üzenetére
vám tényleg nem "szokott" ilyen eszközre lenni
150 euró alatt nincsen vám.150 euró felett az a gyakorlati tapasztalatom, hogy az utóbbi 1-2 évben tipikusan fizettem valamennyi vámot billentyűzetekre/billentyűzetalkatrészekre futárcégtől függetlenül (előtte tipikusan nem fizettem vámot ezekre).
Még akkor is fizetsz vámot (de vámkezelési költség ilyenkor nincsen), ha a túloldal intézi a teljes vámkezelést (pongyolán fogalmazva 150 euró felett is IOSS a bolt), ekkor a checkout részeként fizeted ki a vámot (friss ProtoTypist vásárlásnál 2% volt a vám).
Áfa értéktől függetlenül mindenre van. Vámkezelési költség is szokott lenni, ha volt itthoni vámkezelés.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Evil Snowman #102801 üzenetére
Ha a medvék képben vannak, akkor ezt ne mutasd meg neki.
-
dqdb
nagyúr
Ha valaki billentyűzetet halkítana extrém módon, akkor ez bármilyen szivacsot és szilikont lepipál.
-
dqdb
nagyúr
Az 1,2 mm-es és 1,6 mm-es változat között a stabilizátorház tér el, 1,2 mm-es nyákhoz lehet használni 1,6 mm-es stabilizátort shimmel kiegészítve, de egyszerűbb direktben olyat venni.
A WK és WKL változat csak a space drótjának a hosszában tér el, szóval a drótokat tudod a készletek között cserélgetni, valamint a maradékokat fel tudod használni máshol (pár ISO és osztott jobb Shiftes build, és kijön egy "ingyen" készlet egy ergo billentyűzetre).
WS Stupid stabilizátorom van, azt éppen a C8-ban tervezem kipróbálni, de még körülbelül egy hónap, mire megkapom a billentyűzetet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #102745 üzenetére
úgyhogy lehet Switchmodtól még megpróbálok majd venni egy adag kenőanyagot
Sok sikert hozzá, egy ideje már nem elérhető a weboldaluk sem, és állítólag lógnak embereknek szállítással.ha kenni akarok valamit, akkor 105 olaj
Ezzel óvatosan, könnyű túlkenni és még könnyebb inkonzisztensre kenni.Én amúgy nem aggódnék a 205g0 szétválása miatt, ha a 105 része a keveréknek le is folyik a megkent felületekről (szerintem a használat ez ellen dolgozni, szóval ha használod, akkor lassabb lesz a folyamat), attól még a 205g2 része ottmarad kenésként.
-
dqdb
nagyúr
[link]
egy nagyon jó írás a Gorton betűtípusról és annak történetéről, aminek egy billentyűzetekhez adaptált változatát használja a Signature Plastics az SA/DSA/DCS/DSS kupakkészletein -
dqdb
nagyúr
Az attól függ, milyen alsó sort szeretnél és milyen vastagságú a nyák a billentyűzetben. Az utóbbi kérdésre 1.6 mm a válasz az esetedben, az előbbi ízlés kérdése
Én 7u alsó sorral építeném meg, és a jobb Shiftet osztanám ketté Fn gombnak (és így eggyel kevesebb stabilizátor kellene), de ez az én ízlésem, és WKL-t csak 7u space-szel lehet megépíteni.
Most drágán adják, én 17 euróért vettem tavaly ősszel. A WS Stupid és a WS V3.1 lehetnek még olcsón alternatívák.
-
dqdb
nagyúr
Maxgamingtől a legolcsóbb, van náluk minden, R3 és AP, clip-in és screw-in, 1.2mm és 1.6mm, 6.25u és 7u.
TX AP = V4, valószínűleg az előd R3-ra gondolsz, mint opcióra.
Én R3-ra vagyok ráállva, mert amikor azt kipróbáltam, eléggé bejött és olcsóbb is, mint az AP, így AP-t még nem is próbáltam, hanem bevásároltam R3-ból (sokan amúgy az R3-at jobban kedvelik az AP-nél, de mintha fonomítottak volna az AP-n az első batch után).
Ebből csak clip-in van, AP-ből is azt vennék, mert szerintem kevésbé macerás szerelni, mint a csavaros megoldást, az ékkel ugyanolyan stabilan tart. Érdemes tudni, hogy a screw-in AP háza nagyon széles, szélesebb, mint a megszokott, így egyes plate-eken kicsi lehet a kivágás (tipikusan a jobb Shift szokott problémás lenni), ilyenkor csiszolni kell kicsi a plate-en. A clip-innel nincsen ilyen nyűg.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest