Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teaway

veterán

válasz Hmmm1 #72771 üzenetére

1. Az i7 4790-es proci LGA1150-es foglalatú, ötödik generációs, Haswell Refresh családba tartozik. Ehhez adta ki az Intel a H97-es és a Z97-es chipset-et, egyszerre, ugyanabban az évben (2014), tehát nincs köztük generációs különbség. Az ezzel szerelt lapok a procit azonnal felismerik. (Az előző, szintén 1150-es, 4. gen-es Haswell lapokhoz - H87 és Z87, de még a B85 és a H81 is /ez mind 2013-as kiadás/ - frissített BIOS kell, hogy felismerjék.)

2. Tuninghoz Z97-es lap és K-s proci kell; a 4790 nem ilyen, ehhez H97-es lap is elég.

3. SLI az fizetős tétel a gyártóknak (nem tudom, hogy most is így van-e), vmint PCIe x8/x8-as arányú osztás kell hozzá, ilyen viszont a H-s chipset nem tud, ezért támogat „csak” AMD CF-et. Az alacsonyabb pozícióban levő Z-s lapokon viszont nincs kiépítve az x8/x8, ezért azok is csak CF-esek.

4. Felszerelés/kiépítés tekintetében az egyszerűbb, olcsóbb lapok elsősorban kisebb fizikai mérettel (ATX méret esetén emiatt csak 6 csavaros rögzítőfurat van a lapon), kevesebb hátlapi csatlakozóval (főleg az analóg audió szekciónál), egyszerűbb, régebbi LAN és/vagy audio vezérlővel (nincs integrált fejhallgató erősítő, nincsenek prémium audio-kondenzárorok, nincs árnyékolás, stb.), megnyírbált VRM körökkel, rajtuk kisebb vagy nem létező hűtéssel, alacsonyabb árú alkatrészekkel (főleg kondenzátorok és tekercsek) operálnak.

5. Ha nekem kéne választanom, akkor az Összefoglaló > 9-es sorozat > Nem tuningképes lapok > mATX vagy ATX szekciójából választanék, ha árban megengedhetem magamnak, akkor a Játékosoknak szánt H97-es ATX lapok-ból vmelyiket :K

6. Amiért én az ASUS H97-PRO GAMER-t vettem: mindenképp A betűs lapot szerettem volna, Abit és ASRock már volt, ezért lett ASUS. K-mentes Refresh procim van, ehhez a H97-es évjáratban is passzol. És akkor már legyen Realtek1150-es hanggal szerelt, így lett PRO GAMER :D

Nincs itthon csokid??

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés