Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
válasz Callmaster #104798 üzenetére
Szerintem jó választás a ddr5, nem kell ezen sokat agyalni.
Esetleg egy 10-est tudtál volna csalni lefelé a B760-al, de oly mindegy...van egy bontott is a TUF Z-ből 65-ért ugyan ott 3 év garival. -
Callmaster
tag
válasz Callmaster #104797 üzenetére
Szia!
Na nem agyaltam sokáig, végül az Asus Tuf gaming Z690 DDR5 lett, memória meg valami 6000Mhz-s max CL32 -s lesz,azért köszönöm szépen. -
Callmaster
tag
válasz palfitom #104796 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat.
Igen nehéz döntenem, mert nem ismerem az "új" 13.gen-t(lehet eleve hoz annyit, mint amennyire szükségem van) és 80.000 a különbség ha DDR5-s lapot veszek memóriával és ha az arányokat nézem , nem biztos hogy megéri a különbség.
De ha mindenki szerint ennyir korlátozó tényező a memóriám, akkor annak nem látom értelmét hogy a DDR4-l szórakozzak .
Az Asus Z690-t azért írtam, mert a B760-ok amiket néztem nem sokkal olcsóbbak illetve kevesebb a VRM rajtuk. -
palfitom
félisten
válasz Callmaster #104794 üzenetére
CallmasterSzia,
Értem a dilemmádat, de hiába mész topikról topikra (látom több helyen is érdeklődsz), a nagy döntést neked kell meghoznod!
Igazából már minden tudás birtokában vagy, csak a pénztárcádon múlik a dolog.
A ramok sebessége az utóbbi időben felértékelődött, magasabb sebesség és alacsony időzítés sok hasznot hoz FPS-ben (főleg min. fps-ek terén), ezért érdemes jobbra törekedni, és ezért ajánlottak neked 3200cl16-nál gyorsabbat.3. lehetőség: B660/B760 lap + DDR5.
A gépépítős topikban még nem kaptál választ, ha a nap folyamán nem tér vissza Symbi, akkor majd ott is foglalkozom a kérdéseddel, de érdemben mást nem fogok javasolni...
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
demmer123
őstag
MSI PRO B650-P WIFI alaplap ajánlott?
7600x vagy 7700x lenne.
-
Callmaster
tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Multiplayer, böngészés illetve Office, talán évente 1x konvertálás
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
80.000.-
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
RX6750XT , 144Hz-s monitor/ 13400F
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX, esetleg M-ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
PCI-e ami távolabb van a VGA-tól, mivel van 1 ilyen hangkártyám és ahhoz ragaszkodom
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem hiszem
8. Használt, vagy új alaplap?
Újonnan venném
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Jó kérdés , max 13700-t.
Jelenleg I5-10500-m van, MSI-Z590-A PRO illetve 32 GB 3200Mhz CL16 mellett.
Már megvettem a procit, tehát ez fix (13400f), a RAM is még nagy kérdés (RAM-s topikban már érdeklődöm emiatt ).
Két lehetőséget látok, az egyik hogy :
- Asus TUF GAMING B760M-PLUS D4 -t veszek, és ez meg is lenne nagykerből cirka 50.000-ért. Max Giga B760 GAMING X DDR4 lenne még, de mivel fontos a VRM és elég sok rosszat olvastam a Gigákról, inkább az Asus.
-Asus TUF GAMING Z690-PLUS (ALZA ~76.000), de ez már DDR5-s. Elvileg ez már a friss BIOS-sal jönne. Ugye ehhez mindenképpen kelleni fog memória, és abból is 6000Mhz-s CL30-t néztem olyan ~52.000 körül.
És itt jön 1 kis csavar, mivel olvastam a RAM-s fórumban hogy nem ajánlják ami nekem van RAM-t, vagy veszek DDR4-t (37.000) -rt aminek őszintén én nem sok értelmét látom, vagy ha már lúd... .
Tehát vagy 50.000-ből megúszom DDR4-l és a következő már csak a 14/15.gen lesz, aminél már úgyis csere minden....de lehet erre rájön a memória ami +37.000, így = 87.000.-
Vagy DDR5-s lap/memória= 76000+52000 = 128.000.-
Már bekattanok ettől , leírni is fárasztó volt . -
-
ilyen_85
senior tag
-
félisten
válasz palfitom #104790 üzenetére
Én itt inkább csak megemlítettem, mert számomra furi, hogy egy amúgy közép-felső kategóriás lap ilyen hiányossággal bír.
Hogy a felhasználáshoz mindegy, ez persze jogos, de legalábbis én az az ember vagyok, aki mindig alsó hangon 3-5 évben gondolkodik. Most a PCI-Express 5.0-ás SSD-k vállalhatlatlan kategóriásak, de talán 1-2 év múlva már lehet, hogy jól jönne fejlesztés terén adott esetben...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
palfitom
félisten
Igen láttam, olvasom azt a topikot is.
Igaz, de az ő felhasználásához teljesen mindegy, hogy négyes vagy ötös SSD-t használ.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
félisten
válasz palfitom #104788 üzenetére
Csak annyi észrevétel (az AM5 topicban is fel lett véletlenül téve a kérdés, ott válaszoltam), hogy az MSI B650M MAG Mortar esetén számomra furi, hogy mindkettő M.2 NVME csati csak 4.0-ás, holott még a sima B650 deszkáknál is általában az első M.2 azért 5.0-ás sebességű.
Én akkor már inkább az elsőre kinézett TUF deszkát mondanám...
-
palfitom
félisten
válasz ilyen_85 #104787 üzenetére
ilyen_85Szia,
Jó választás a kis TUF, mehet!
Alternatíva: MSI B650M-A Wifi / Gigabyte B650M Gaming X AX, illetve kicsit drágábban (de még bőven a keretedben), jobb hangkártyával az MSI B650M Mortar Wifi, ami ráadásul az egyik legjobb mATX lap.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
ilyen_85
senior tag
Üdv Urak!
PUBG (játék)
szeretnék 100 eFt alatt maradni
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz 6-Core AM5 Box Processzor
Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RSK2-32 (?)
m-atx
mindegy
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
3090
nem
új
nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
később szeretnék 7800x3d-re váltaniSzeretném a meglévő AM4-es rendszeremet frissiteni.
Ezeket szedtem össze a topic olvasgatás után:
- ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI Alaplap
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RSK2-32
- AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz 6-Core AM5 Box ProcesszorJátékra (csak pubg-vel játszok) szeretném használni és bevallom a legnyomósabb indokom a váltásra az, hogy még viszonylag kevés bukóval tudnám eladni a régi rendszerem.
Az alaplap mennyire ajánlott, ha később szeretnék 7800x3d-re váltani. Van-e esetleg másik ajánlott alaplap?
Ha az alaplap meglesz, akkor a ramra is rákérdezek majd a megfelelő topicban, hogy az adott alaplaphoz megfelelő-e.
A hozzászólást a kért formába öntöttem.
Köszönöm előre is
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Tibiajax #104783 üzenetére
TibiajaxGyorsítani? Mivel? Hiányos infókkal?
Ha több kérdés is nyitott, akkor inkább a gépépítős topikban kellene segítséget kérned!DDR4: pl. Asus TUF Gaming B660M-Plus D4 / Asus Prime B760M-A D4 / MSI Pro B760M-A DDR4 / Asus TUF Gaming B760-Plus D4 / Gigabyte B760M Gaming X DDR4
DDR5: pl. Asrock B760M PG Riptide / Gigabyte B760M Aorus Elite / Asus TUF Gaming B760M-PlusLife is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Tibiajax
nagyúr
hát jólvan.. csak gondoltam, gyorsítok valamit
cs:source&go
60-65k alatt jó lenne maradni
i5-12400F
m-atx
-
1070Ti
nem, de B-s legyen
új
ne legyen azért gagyi..
lehetköszi
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz C14NZ #104780 üzenetére
C14NZSzívesen.
Így már konkrétabban lehet ajánlani, de a kereted elég karcsú. Sem jobb hangkártyát, sem optikai kimenetet nem szoktak "osztogatni" az alsó szegmensben.
Pl. Asrock B660M Steel Legend / Asus TUF Gaming B660M-Plus D4 / MSI Pro B660-A DDR4 / MSI Pro B760-P WIFI DDR4 / Asus TUF Gaming B760-Plus Wifi D4, de ezek mindegyike 50k felett van.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
nagyúr
válasz C14NZ #104780 üzenetére
Nézz rá, Asrock B660M Steel Legend-en is van. Igaz, a hangkodek "csak" ALC897.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
palfitom
félisten
válasz C14NZ #104778 üzenetére
C14NZSzia,
Hááát, itt még van bőven nyitott kérdés... Jobb lenne, ha legalább a proci és a ram is már eldöntött lenne!
DDR4: pl. Gigabyte B760M DS3H DDR4 / Gigabyte B760M Gaming DDR4 / MSI Pro B760M-A DDR4 / Gigabyte B760 DS3H AX DDR4 / Asrock B760 Pro RS/D4 / Asus Prime B760M-A D4
DDR5 (itt kicsit magasabba az árak): pl. Asrock B760M PG Riptide / Gigabyte B760 DS3HLife is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
C14NZ
tag
Sziasztok!
játék/office jellegű munka
50k
i5-12400F vagy 13400F - 32 GB DDR4 vagy DDR5 - 1x nvme SSD - 2x SATA SSD/HDD - jelenleg GTX1060 de ez lesz cserélve később ha találok értelmes áron újabbat
mindegy
ezekből mind, illetve fontos lenne optikai hangkimenet
DVGA
nem
új
nem
elképzelhetőÚj CPU/RAM lenne hozzá, a DDR4 vs. DDR5 kérdést még nem tudtam eldönteni.
Köszönöm, ha segítetek
-
Lmh
őstag
válasz Tibiajax #104765 üzenetére
Nem tennéd fel ezt a kérdést az összefoglaló szerint? Akkor talan kapnal ra ertelmes valaszt, ami engem is erdekelne . Csak kerdezd mar meg minimál budgettel is plz koszi!
[ Szerkesztve ]
Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Top cat
addikt
Nem az alaplapokra van integrálva, hanem a procikban van firmware TPM.
Intelnél a 8. generációtól.Neki nem ez, hanem az Enable platform Firmware TPM opció kell. (61. oldal.)
-
jeni
félisten
-
Exom
tag
Sziasztok,
Most rakom össze egy barátom gépét.
Asus PRIME Z790-A WIFI + I7 13700.A kérdésem a TPM modullal kapcsolatos. Az alap leírása alapján van rajta egy TMP csatlakozó, de a modult külön kell megvenni.
Mi most az igazság? Van benne, vagy meg kell vennem külön, ha Windows 11 -et akarok ?
-
félisten
válasz Xenncso #104767 üzenetére
Az AM5 vagy a RAM topic javasolt e téren. Röviden: én az EXPO-s ramokat javasolnám, bár a csak XMP modulok is mennek általában az adott profilon
Ha léghűtésed lesz, az alacsonyabb magasság miatt a Flare-t javaslom.[ Szerkesztve ]
-
Xenncso
csendes tag
Igen, valami ilyen gondolatom volt a DS3H giga lappal kapcsolatosan hogy egy picit olcsóbb és lehet kompromisszumokat kötni vagy költséget csökkenteni.
Amennyiben ha ezt a lapot választanám akkor ez a ram [G.SKILL 32GB Ripjaws S5 DDR5 5600MHz CL28 KIT F5-5600J2834F16GX2-RS5K] ezekkel az időzítésekkel pl 6000 mhz-en mennyi eséllyel menne? Nyilván biztos soha nincs de lehet rá esély? Vagy inkább valami expo-s rammal kellene próbálkozni kicsit lazább időzítéssel mint ez [G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL32 KIT F5-6000J3238F16GX2-FX5] ? -
Tibiajax
nagyúr
sziasztok,
egy i5 12400f procit szerváltam be, a régi i5 6500-ömet lecserélve.. kellene egy jobbfajta mATX lap alá, de ilyen 60-65ezerig bezáróan. z-sek nyilván kizárva, b-s lesz. de melyik most a legjobb vétel, hogy látjátok?
asusnak a tuf-ját, asrock-nak a B760M PG Riptide-ját meg az msi-nek a 670-770-es b-s lapjait nézem.. valami javaslat?
köszi előre isill.még egy kérdés, bár ez inkább ram-os irányú. erőltessem már a ddr5-öt, vagy.. hagyjam? mit javasoltok, így gyorsba?
köszi[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz #37861888 #104762 üzenetére
VGA-t sem irtad (látva nincs tervbe véve) annak ellenére,hogy van IGP a 13500 prociban.
Z-s lapot többségében a K-s procihoz veszik a tuning miatt. A Z-s lapok többlet szolgáltatással bírnak általaban,több csatolók,m.2 ultra,sata,esetleg USB-A/C,stb...
A pcie 5.0 pedig a VGA amik már ezzel jönnek ki illetve az ultra gyors (5000 mb/s felettieknél elöny) NVMe m.2 csatolókhoz van.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz #37861888 #104762 üzenetére
bratukhaSzia,
Hasonló szintű a két lap, és mindkettő ajánlott egy non-K i5 alá, ezért nyugodtan választhatsz közülük szimpátia, ár, vagy a számodra fontos csatlakozók száma és elhelyezkedése alapján! Ha csak a PCIe 5.0 foglalat miatt gondolkozol a TUF-ban, akkor a miatt felesleges.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
törölt tag
Sziasztok.
Jelenleg az MSI PRO B760-P és az ASUS TUF Gaming B760-PLUS között vacillálok. Szerintetek melyik érné meg jobban? Az utóbbit csak a PCIe 5.0 slot miatt preferálnám. Z-s lapot úgy gondolom, hogy felesleges lenne egy 13500-ashoz venni.
Videó, és képszerkesztés (Premiere Pro, Photoshop).
75k
i5-13500, KINGSTON FURY 32GB Renegade DDR4 3200MHz CL16
ATX
M.2 socket
Nem.
Nem.
Kizárólag új.
Nem lényeges.
Nem. -
Speedy007
őstag
R7 7700X alá melyik lap lenne jó?MSI PRO B650M-A,MSI PRO B650-P WIFI ,ASUS PRIME B650-PLUS
-
Speedy007
őstag
Sziasztok Intel 13600Kf alá jó lenne ez a lap? GIGABYTE B760 GAMING X ha igen milyen hűtést és memóriát tudtok javasolni hozzá 32GB-s kiszerelésben ésszerű áron és teljesítményben? Egy RTX 4070Ti vagy 7900Xt lenne mellé még nem tudom igazán most kezdem össze állítani a konfigurációt előre is köszönöm a segítséget
-
oreg0503
tag
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Bocsánatot kérek ha nem ide való a kérdésem.
Arra lennék kíváncsi hogy az alaplapok zacskója gyárilag le van ragasztva?Zalman-zm-t7-fekete, GIGABYTE B450M GAMING, AMD Ryzen-5-5700G, G.Skill Aegis16GB DDR4, WD 2TB Blue SN570 M.2 PCIe M.2 2280, BE QUIET! System Power 9 400W, Samsung S27E500C Monitor
-
félisten
válasz Xenncso #104755 üzenetére
A Steel Legend-et én is néztem anno, a régebbi Audio codec és a csak PCI-Express 3.0-ás második x16-os csati ami negatívum. Viszont van egy 5.0 és két 4.0 M.2 SSD csatija.
Ebből a felhozatalból én azt választanám, és igen, a jövőállóság miatt is. E téren viszont üveggömbbe nézünk... Nincs rá garancia, hogy igazam lesz e téren.
Ha anyagilag belefér, az legyen.
Viszont gondold át, a 7700X memória érzékenyebb, mint a 7800x3D. Szóval ha azért sprórolnál a deszkán, hogy a jobb procit vehesd, az is jó döntés. Ez esetben a memórián is tudsz esetleg fogni... Itt pedig az eredetileg kinézett DS3H jó kompromisszum...
-
Xenncso
csendes tag
Igen, igazad van, Elnézést! Írom is hogy mit szeretnék:
- Játékra és sima átlagos felhasználásra.
- 110k max
- 7700x vagy 7800x3d amit szeretnék
- ATX
- M.2 slot ami igazán lényeges legalább 2 a többi nem igazán lényeges.
- nem fogom használni
-A processzort nem szeretném csak finomra hangolni pl alulfeszelni stb...a ramokkal szeretném elérni a sweet spotot és amennyiben van értelme gamingre egy picit a késleltetéseket feszesebbre fogni.
- új
- Igazából a feketés-fehéres dizájn tetszik de ha van jobb azon az áron és/vagy költséghatékonyabb megoldás akkor le tudok mondani róla.
- Nem igazán, az a cél hogy egy procit minél tovább tudjak használni.A Gigabyte B650M DS3H lapot azért néztem ki mivel a linkben szereplő teszt alapján egész jól szerepelt és kedvezőbb ára van pl a Gigabyte B650 GAMING X AX -hoz képest azért szerettem volna megkérdezni. Ahogy írtam több a keret annál az árnál de ha az is megfelelhet az igényeimnek akkor nem szeretnék többet kiadni érte.
A másik kettő lap amiben gondolkodtam még az az ASRock B650E PG Riptide WiFi és az ASRock B650E Steel Legend WiFi mivel még benne van abban az árban amennyit ki szeretnék adni érte és a fő előnyük hogy már PCI-E 5.0 -ás lapok és láttam a zen4-es procis topikban pont beszéltétek hogy jövőtállóbbak lehetnek.
-
félisten
válasz Xenncso #104753 üzenetére
Az összefoglaló elején van egy lista a kulcskérdésekről. Annak lényege, hogy egy átfogó kép legyen arról mik az elvárások a lap terén.
Esetedben sem derül ki, hogy például mi a célod a lappal, játék vagy munka, mennyit szánsz rá, milyen procit tennék bele ill. szeretnél-e tuningolni? Így korrekt választ nem lehet adni.
A linkelt teszt idejétmúlt, azóta legalább 3 AGESA verzió jött ki, tehát ha a mai BIOS verziókkal újra csinálnák, esélyesen más lenne a vége (pl. vSOC rész limit). A VRM része, ami valid lehet most is, de ha egy Ryzen 7600 kerül bele tuning nélkül, akkor az sem feltétlenül mérvadó...
-
Xenncso
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy van-e valakinek tapasztalata [GIGABYTE B650M DS3H] alaplappal kapcsolatosan?
Találtam egy cikket [link] amiben elég jól szerepelt szóval érdemes lehet megvenni vagy ez még túl fapados deszka és érdemes egy picivel jobb alaplapot venni? -
Attila4455
csendes újonc
Sziasztok!
Ezek közül a lapok közül ti melyiket választanátok?
Gigabyte Z790 Gaming X AX / MSI Pro Z790-A / Asus Prime Z790-A WiFi / MSI Z790 Tomahawk / Asus TUF Gaming Z790-PlusVan olyan, ami jobb, ajánlottabb vagy esetleg nem megbízható?
Egy i7 13700KF menne mellé, 64gb ddr5 ram és egy 4070ti.
Leginkább videó vágásra fogom használni.Köszi.
-
palfitom
félisten
válasz VanAzAPénz #104750 üzenetére
Jó döntés!
-
palfitom
félisten
válasz VanAzAPénz #104748 üzenetére
VanAzAPénzSzívesen.
Ha megoldható, akkor inkább ez "az álom" legyen, sokkal jobban beállítható vele a proci és a ram!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
VanAzAPénz
tag
-
palfitom
félisten
válasz VanAzAPénz #104746 üzenetére
VanAzAPénzAz igényeid sajnos nem állnak teljesen összhangban a keretösszeggel.
5 db ventihez nem kell sok alaplapi csatlakozó, mivel 1 csatira akár 3 db ventit köthetsz, ezért elég lenne számodra 2 csati is.
12600KF helyett inkább 13500-at vegyél, ha úgy sem lesz tuning és Z-s lap.
Mehet a kinézett MSI, ajánlott lap! (az Iponnál egyébként 54k)
Asus alternatíva: Prime B760-Plus D4.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
VanAzAPénz
tag
Játék
60.000 HUF
12600Kf vagy 13400f, RX6700Xt, 165 Hz monitor
ATX
Mindegy
Nem lesz használva
Nem tervezem
Mindegy
Nem
IgenEzt alapot néztem eddig ami érdekelne : MSI PRO B760-P WIFI DDR4 .
Fontos a venti vezértlő, és nekem 5 db van a házban.
Asus párti is vagyok, de azokban nincs ennyi.
Ha nem tunningolok akkor a 12600Kf gondolom megy benne gond nélkül ugye?
illetve olvastam olyat a napokban, hgy majd Szeptemberben jelenik meg a 14. gen és elvileg nem változik a tokozás, ha ez így lenne ugyan a jó ég tudja előre de lehet tennék egy próbát.
Vágom hogy Z-s lappal lennék beljebb, deaz még nagy távoli nekem[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Furious #104744 üzenetére
FuriousSzia,
Ha a TUF csatlakozóinak száma, elrendezése, és szolgáltatásai elegek számodra, akkor "nem érdemes-e rá költeni azt a plusz 15 ezret".
Ha később fejlesztesz a legjobb AM4-es gamer procira (5800X3D), akkor sem lesz a TUF-fal hátrányod!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Furious
tag
Sziasztok!
Több órát töltöttem már a fórum olvasásával, de nem tudok dönteni a két lap közül , és ofc szívesen fogadok más ajánlást is.
Megérzésem szerint erősen ajáblott az MSI lap, de az én esetemben érdemes-e rá költeni azt a plusz 15 ezret?ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
MSI MAG B550 Tomahawk
Gaming, leginkább
40-60k
CPU Ryzen 5 5600XT, GPU RX 6700XT, CORSAIR VENGEANCE LPX BLACK CL16 (2X8GB) 3200MHZ DDR4,
mATX,ATX
USB: min. 3 db 3.x, 3 SATA: 1 db M.2, 2 db SSD
Nem
Nem
Inkább új, de 1-2 éves használttól sem riadok meg
RGB-t tudja
Max. 3-4 év múlva, de ha elérhető az AM4 akkor abból vennék valami erősebbet.“Work hard in silence, let your success be your noise.” - Frank Ocean.
-
goboc78
tag
Sziasztok! Egy új pc tervezek venni 12600 procit szeretnék Asus Rog Strix B760-A wifi D4 Alaplapot gondoltam hozzá. Mi a véleményetek erről a lapról?
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz zserrbo #104740 üzenetére
Elvileg ott is van de ezert is 4 sata port van 6 helyett
Asus márkát többen szeretik.
Nezd meg melyik lap mennyi is bir ?
Ebben a Gigabyte a jobb.
12+2 Phases Digital Twin Power Design with 50A DrMOS
Az Aus csak 8+2 Phases.
A Gigabyte hátlap IQ az jobb mert az fixen van rögzítve. Ez praktikusabb ,elveszteni sem lehet. -
zserrbo
aktív tag
Az Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II és a Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 közül melyiket vennétek, ha mindkettő egyforma áron van? (60k körül mozog újonnan)
Egy Ryzen 5600-hoz lesz, minimális tuninggal. 2 satára mindenképp szükségem lenne + elképzelhető hogy mind a m2-es foglalatra is. Ezen kívül a wifi fontos jelenleg.
Az Asusban 6 sata port, Wifi 6, a Gigabyteban 4 sata, Wifi 6E (több revízió is volt különböző wifi modulokkal)
Az Asus manualjában látom hogy letiltódik 2 sata port, ha a másodlagos m2-es foglalat is használatban van, de a gigabytenál úgy láttam nincs ilyen limitáció. Esetleg, ha meg tud valaki erősíteni ebben.
Ha van jobb ár/érték arányban jöhet, de nem nagyon találtam. -
palfitom
félisten
válasz bundaskutya #104737 üzenetére
Olvasd el kérlek legalább a topik címét! (ha már az Összefoglalót sem, és a téma tudnivalókat sem sikerült)
-
bundaskutya
csendes tag
Még egy keresztkérdés :
Ha a 13400F-nél maradnék, (ami intel szerint max DDR5 4800MHZ támogatás)
DDR5-ös alaplap kb 65ezer [link]
DDR5 RAM 32GB 5600MHz CL36 kb44ezer [link]
Jól gondolom, hogy így meglehetne a 4800MHz a RAM sebességnél, tehát nem lenne "kötőfék" a procinál?Ezzel jobban járnék, ha majd lesz egyszer VGA csere is, a 1050 után?
Mert ugye DDR4 nél ha szerencsém van max 3600MHz lehet,
de inkább csak 3200MHzDDR5nél a CL36 jónak mondható már, vagy ez kb olyan mint a CL16 a DDR4nél?
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
-
Milka 78
nagyúr
válasz bundaskutya #104731 üzenetére
Akkor neked is javaslom ezt átolvasni.
A K-s prociban viszont nincs zárolás e téren ott lehet hergelni a memóriát.[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz bundaskutya #104731 üzenetére
Látod Nem írok én hülyeséget. Jobban jársz a 13400f - fel minden téren, az a különbség meg mondhatni semmi teljesítményben. Azt gondolom tudod, hogy azért olcsóbb az f, mert nincs benne IGP, tehát VGA használata kötelező.
-
kolopele
nagyúr
válasz bundaskutya #104726 üzenetére
Bios frissítéssel támogatja. Amennyiben viszont tervben van a kártya csere, akkor ahogy jokeph kolléga is írta, minimum egy 12100, de még inkább 12400, ha pedig a keret engedi, 13400. Ram esetében amolyan sweet spot a 3200mhz CL16.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bundaskutya #104726 üzenetére
Intel vonalon maradva, i3-12100 alatt semmit se vennék, egyszerűen piszok jó az új ára.
És igen, felmossa a padlót a régi i7-el is.
i5-12400/i5-13400-al bőven jó volnál már.
CS:GO-ra még az Intel IGP is elmegy kategória, nemhogy a 1050 ti.
Alaplapot úgy válassz, hogy mi lesz a max proci amit tervezel bele.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
bundaskutya
csendes tag
válasz jokeph #104725 üzenetére
Egy MSI B150M GAMING PRO , az MSI oldalán azt írja csak 6.gen a támogatott
használtat nem szeretnék már, ennyiért kaphatok egy i3-12100-at is, összehasonlításban jobbnak is tűnik, utána i5-12400 lehetne a következő,
valami olyat szeretnék, ami 2-3 év múlva is időtálló/fejleszthető és nem kellene megint kibelezni a gépetigen a ramoknál olvastam itt, hogy kerékkötője lehet a dolgoknak, azt mindenképp cserélni kellene majd, de sajnos egyszerre nem tudok mindent megvenni,
így maradnék az építgetésnél...
Karácsonyig biztos maradna a 1050-es kártya...
köszönöm[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bundaskutya #104723 üzenetére
Üdv !
#104724kolopele javaslata is megér egy gondolatot, manapság kb. 40e egy i7-7700, használtan.
Pontosan milyen lapban van az i5-6600 ?
H110/170, B150 és Z170-es lapnál BIOS frissítés szükséges lehet, ha nincs fent még olyan verzió ami támagatja a 7. gen CPU-kat.Upgrade s1700-ra (12-13 gen):
Ha "K"-s procit veszel, bármely alaplap esetén igényelhet egy kis finomhangolást, BIOS szinten.
Elmegy a jelenlegi ramokkal is sanszosan, de kívánatos a 3600/4000-es ram.
Kiszemelt hűtőt passzolom, nem ismerem.
Ha nagy a kényszer, akkor a régi táp/VGA is megteszi, bár a 1050ti már most is kompromisszumos tud lenni igen csak.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
kolopele
nagyúr
válasz bundaskutya #104723 üzenetére
Kérdeznék először: Az 1050 Ti marad? Mert akkor már az is elég ha a 6600 - at lecserélnéd egy 7700 - ra, minden más meg maradhatna. Nem mintha a 6600 ne lenne elég ahhoz a kártyához, de a 7700 mégis csak 4/8, kicsit stabilabban futnának a játékok. A ramok is maradhatnának 2666 mhz - en. Szóval kártya csere híján én nem nagyon bolygatnék max. egy cpu cserét.
[ Szerkesztve ]
-
bundaskutya
csendes tag
Sziasztok, egy kis segítséget/véleményt kérnék szépen
Gyerek gépét fejleszteném i5-6600 -ról
Win 11-re
Jön az új F1 23, + CS GO.... mellette discord, youtube, képernyő felvétel, stream esetlegAmi egyelőre maradna táp FSP 500W 80+, GTX1050TI 4GB, ház 4db ventilátor plexis
(full hd elég, 25-ös monitorral)DDR5 ramok és alaplapok húzósak, így felejtős...
Maradnék intelnél, sosem volt amd procim, nem kísérleteznék bocs.Proci
- i5-12600k gondoltam, húzva nem lenne 90ezer
ehhez ezeket néztem
Alaplap
- ASUS TUF GAMING B660M-E D4 45ezer
M2 SSD
- Kingston NV2 1TB M.2 PCIe NVMe (SNV2S/1000G) kb 18-22ezer
ehhez olyat olvastam, hogy rendszernek nem ajánlott...
vagy
Western Digital WD Black SN770 1TB M.2 NVMe (WDS100T3X0E)
Hűtés aktív , ez olcsóbb, elég lehetne hozzá?
- ID-COOLING SE-226-XT ARGB kb 20ezer
6 csöves, 56CFMEz eddig közelít a 180ezerhez
RAM nak ezt néztem, bár kérdéses, hogy ez még belefér büdzsébe, vagy majd apránként
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz KF436C16RB1AK2/32
CL16-os
+42ezer még...
Jelenleg Kingston Fury DDR4 most 2133, de 2666-ot tudná, ez jó lehetne még fél évig?Talán ezzel elmenne megint 4-5 évet,
aztán talán majd már dolgozik és megveszi magának...Tápot, RAMot persze cserélném majd...
Köszönöm szépen.[ Szerkesztve ]
-
ScomComputer
veterán
válasz Fisher007 #104719 üzenetére
Ezzel a kérdéssel légy szíves ebbe a topikba ír! Köszi..
...
palfitom.. gyors voltál,akkor én offba is teszem..[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Fisher007 #104719 üzenetére
Idézem a Téma tudnivalókat:
"Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!"
ScomComputer:[ Szerkesztve ]
-
Fisher007
csendes tag
Asrock szervizzel volt mostanában valakinek tapasztalata? Egy B650M Riptide-ot vettem amin halott az ethernet. Mennyi idő lehet egy ilyen ügymenet? Nem szeretnék 3 hetet várni amég tanakodnak, akkor inkább veszek egy USB-s adaptert.
-
nyozo
aktív tag
Sziasztok,
Nem rég ajánlottak itt egy [Asus Prime Z790-A WIFI] lapot egy 13700KF alá, ez [Asus TUF Z790-Plus WIFI] mennyivel jobb vagy rosszabb választás?
Egy nagyon bölcs ember mondása! "A haverok olyanok mint a krumpli ha megeszed meghal"
-
Viharlovag
csendes tag
Sziasztok!
Azonos áron (39200 Ft) B550M AORUS ELITE vagy ASRock B550M Pro4 a jobb választás ha később szeretnék mondjuk egy X3D-t belerakni? Esetleg 40 ezerig tudtok jobbat ajánlani?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz sas55 #104715 üzenetére
sas55Szívesen.
Ez egy vásárlós topik, a finomhangolással kapcsolatban inkább a procid topikjában kérj infókat!
-
sas55
aktív tag
válasz palfitom #104648 üzenetére
Szia, köszi a gyors tippet azon a hétvégén még 100e alatt sikerült behuzni alzáról.
XMP-n kivül érdemes vmit állitani K procihoz vagy maradhat minden, aida stresztesztnél 62C volt a max 360-as AIO-val. Hozzáteszem nem akarok OC-t semmit csak azért lett K proci mert olcsóbb volt mint a sima.Eladó Harman/Kardon AVR-355
-
MD25
csendes tag
@Cifu, @palfitom
Köszönöm a válaszokat, tanácsokat. Benézek akkor a gépépítős a topicba is. Alapvetően adatfeldolgozás, (akár big data), K8S, docker, virtualizáció, ésszel és mértékkel lokálisan... Tehát lényegileg a munka "fejleszés" és tesztelés, adatfeldolgozás, kis data science.
Ami hobbi rész, a multimédia tartalom feldolgozás. Transzkódolás, egyszerűbb szerkesztls, vágás. Abszolút elhanyagolható mértékben.
Mint talán a kérdésből sejtitek, a GPU-t ha lehet "megspórolnám". Játszani nem játszom, egyedül multimédia tartalmakat fogyasztok. Akár netről, akár lokálisan.
Ennek fényében tudtok ilyen célra egy jó LGA-1700-as és vagy akár AM5-ös lapot ajánlani?
ui: elnézést, ha a kérdések "nem okosak", sztem utoljára 20 éve építettem magam gépet, azóta csak céges laptopokat gyűrök...
Köszönöm újfent! Üdv, MD
-
palfitom
félisten
MD25Szia,
Válaszok:
1. Már sok-sok éve nincs alaplapi integrált megjelenítő, azok átköltöztek a procikba (már amelyikben van).
2. Ha többet tudnánk az általad megjelölt "munkáról", akkor lehetne erre választ adni.A gépépítős topik lenne számodra a leginkább megfelelő, hisz nem csak alaplapot kellene venned.
-
MD25
csendes tag
Sziasztok,
új gép építése kapcsán szeretnék tanácsot kérni. Intel 12-13. generációs proci köré épülne a történet, i5, talán i7 (ha a keretbe bele fér), a kiszemelt i7-12700F, LGA-1700.
A felhasználási cél többrétű, de semmiképp sem gaming. Irodai dolgok, netezés, multimédia, esetleg ritkán multimédia anyagok szerkesztése.
Igazából 2 kérdésben kérném a tanácsotokat.
a.) Lehet-e olyan alaplapot találni, melyben az integrált grafikus megoldás 4k@75hz felett képes meghajtani monitorokat? (Több órás keresés után sem igen láttam hasonlót.)
b.) DDR5-ben kellene mindenképp gondolkodni? Új gép esetén érdemes még DDR4-re építeni?
Természetesen konkrét ajánlásnak is nagyon örülnék. Ha a 4k@75Hz egy integrált megoldás sem tudja, egy "egyszerű és olcsó" videokártya ajántaltra is nagyon kíváncsi lennék, ami passzol a laphoz és jól együttműködnek.
Főleg munka, netezés, de multimédia és kapcsolatos anyagok szerkeszétse is.
Max 80-100, de ha kevesebből van jó megoldás, másra is tudnám költeni a pénzt...
12-13. generációs i5 v i7.
Új gép, lényegtelen.
Nincs szigorú elvárás.
Ha 4k@75Hz megy integrált grafikus megoldáson kereszütl, DP kell legyen rajta.
Ha ilyen nincs, kérlek ajánljatok valami "egyszerű" videókártyát is.
Nem
Új
Nem, abszolút nem.
Nem lesz mókolás...Előre is köszi a segítséget!
Üdv,
MD[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz xAttilax #104707 üzenetére
Szigorúan saját vélemény, de mivel az általad nézet deszkákhoz is kell külön megvenni soros kártyát (amit így hirtelen nem is találtam meg), én a helyedben inkább egy PCI-Express - Soros bővítőkártyát vennék ( [random példa, ez olyan 6500 Ft körül kapható] némileg bővíti a lehetőségét a választható deszkáknak.
-
xAttilax
őstag
ezeket olvastam én is és pont erre jutottam, hogy a x670 pár sata, usb porttal több.
PCI-E 5 annyira nem prio + azért jóval drágábbak azok amik nekem megfelelnek.
Néztem a strix-et de nincs COM port egyiken se.
de köszönöm még úgyis alszok rá párat."sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek,"
-
félisten
válasz xAttilax #104705 üzenetére
Az X670 több PCI-E csatornát jelent, ami több M.2 csatit, több SATA, több USB, stb lehetőséget jelent a B650-hez képest. Az E végűek (X670E és B650E) adhatnak 16x PCI-E 5.0 csatit, míg a simák csak 4.0 adnak.
A kettő közül válaszd a szimpatikusabbat.
Az ASUS oldaláról picivel az árhatár felett van a ROG Strix B650-A is, jobb hangcodeccel, ha ez számít valamit.[ Szerkesztve ]
-
xAttilax
őstag
Sziasztok!
Lassan gép update közeledik és váltanék AM5-re.
2 jelöltem lenne:
[TUF GAMING B650-PLUS WIFI]
[PRIME X670-P WIFI]
Nem tudom, hogy kell e nekem x670 chipset utána olvasva nem láttam túl sok gyakorlati értelmét + 2-3 porton kívül. De itt hátha kapok okítástDe leírom az elvárásaim és hátha tudtok még mást, jobbat mondani.
- ATX
- WIFI + BT
- COM port
- hátsó Type C port
-Tudjon úgy világítást vezérelni, hogy a CPU hőmérsékletét jelzi vissza (asus-ról tudom, hogy tudja, Gigáról meg tudom, hogy nem). Az, hogy a lapon van világítás nem számít.
-max 100k"sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek,"
-
Milka 78
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest