Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• brd

nagyúr

válasz BigBear #53070 üzenetére

A jogászkodás az egy másik kérdés, ott az ügyfelet/vádat képviseli az ügyvéd/ügyész, ott (főleg nálunk) általában az ügymenet nem az észérvekről szól, hanem arról, hogy a jogszabályokkal ki tudja jobban alátámasztani az állítását. (Tisztelet a kivételnek, ahol a bíró az észérvek hatására akár a jogszabályokkal ellenkezően is dönt.)
    Szerintem senki nem állítja, hogy a motoros szent volt, csak azt, hogy a baleset bekövetkeztében (csak ebben az esetben és nem a hasonló esetekben!) nem ő a felelős. Igen, vannak esetek, amikor megcsillan a napfény, oda süt a nap, görbül a tér, megengedett 30 helyett 200-al halad a szembejövő és benézi (vagy esélye sincs jól reagálni) az ember, de ha látni, viszont nem látni jól, akkor inkább elengedjük, nem? A szabályokat nem is számítva, aki ilyenkor nem az elengedés mellett dönt, annak nincsen életösztöne? Aki látott már legalább mondjuk 10 motorost az tudja, hogy van köztük (a motoron ülve legalábbis) nem normális, így a maradék 9-et is inkább fenntartással kezeli legalább a sebesség tekintetében (hasonlóan, mint pl. egy problémás kulturális népcsoportot, csak ott mások az arányok). Az utóbbi 4 évben (azért tudom ilyen fixen, mert egy adott úton, adott helyre jártam rendszeresen) legalább 5 ilyen (nem csak motoros) esetem volt, ahol nekem volt elsőbbségem, de a másik felet látva/felmérve, az előítéleteim mentettek meg a balesettől, pedig kérdés nélkül nekem lett volna a szabályok szerint elsőbbségem/igazam. Ha jól látni és ennek ellenére nem lehet megbecsülni a sebességét, akkor még a józan ész is azt mondja, hogy inkább engedjük el, könyörgöm! A tárgyalt esetben talán 2 másodpercbe ha került volna, hogy biztosan elengedje a motorost és befordulhasson, mert utána senki nem érkezett és ez még egy szar kamera felvételén is jól látszik (ahogy az is, hogy a nap neki hátulról sütött, viszonylag magas szögben, tehát az elvakítást - még a tükrön keresztül is - kizárhatjuk, így mindenképpen látnia kellett a motorost).
    Az általad írt példa egy remek ellenpélda lehet, ott valószínűleg esélye sem lett volna jól felmérni a kanyarodónak a helyzetet, mert nem láthatta (időben) a motorost.

The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés