-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csemege86
tag
válasz csemege86 #129026 üzenetére
Még egy kérdés ehhez. Ez már elérhető, vagy csak tervben van? Ezt sem találtam eddig sehol:
Új funkcióként megjelent már a MobilKincstár és WebKincstár felületén az állampapírcsere, ez esetben ki lehet választani, milyen állampapírt vásárolnánk, és ahhoz melyik jelenleg meglévő állampapírunkat cserélnénk be és mekkora összegben.
-
vnorbi
aktív tag
válasz csemege86 #129014 üzenetére
Ja, tényleg, ez egy újrabefektetés volt.
Nincs alapértelmezés, abból próbál vásárolni, amit kiválasztottál. Ha nem emlékszel, vond vissza, és rendelkezz újra. Amúgy ha a "Rendelkezések" -> "Újrabefektetés" menüből nézed (ahonnan vissza lehet vonni), ott kiírja, hogy mit választottál.
Ha olyan papírt látsz ott, amit már nem értékesítenek, akkor a megbízás besülne, nem vennének semmit, hanem kifizetnék pénzszámlára a pénzt.
-
vnorbi
aktív tag
válasz csemege86 #129008 üzenetére
Van egy rögzített megbízásod arra, hogy pénzszámlára kéred a kifizetést. Amikor ezt megnézed, és ott új rendelkezést akarsz rögzíteni, akkor azokat a papírokat listázza, amire még nincs megbízás rögzítve, és 30 napon belül van esedékességfizetése. A 2027/Q4-re már van rendelkezésed, ezért nem jelenik meg.
Előbb vissza kell vonni a pénzszámlára történő kifizetés rendelkezést, és majd utána lehet újrabefektetési rendelkezést adni. Ezek nem egy helyen vannak jelenleg, az egyik menüpontban csak a kifizetés módjáról rendelkezhetsz ("Rendelkezések" -> "Rendelkezés esedékességről", itt tudod visszavonni), a másikban pedig csak az újrabefektetésről ("Rendelkezések" -> "Újrabefektetés").
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz csemege86 #128998 üzenetére
"De akkor mi értelme lenne a jövőbeli rendelkezésnek?"
Akkor van értelme, ha kiutalásról rendelkezel bankszámlára, és a kamatfizetéskor nem lesz idő foglalkozni vele.
Az újrabefektetési rendelkezésnek nincs értelme. Lehet, hogy az élesedéskor nem is értékesítenek olyan papírt, amilyet választottál, vagy idő közben lecserélik más feltételűre, mint amit a megbízás megadásakor adtál. Szóval ha ilyen megbízást adsz, akkor nem spórolsz meg igazán semmit, mert ellenőrizni kell, hogy egyáltalán végrehajtotta-e a Kincstár a vásárlást, meg figyelni kell az esedékességfizetés előtt a kínálat változásaira, és visszavonni a megbízást, ha már nem az a nyerő papír, ami a megbízás rögzítésekor még annak látszott. Igazából azzal spórolsz időt, ha nem adsz ilyen megbízást, hanem a kamatfizetéskor nézed meg az opciókat, mert akkor biztos, hogy csak egyszer kell vele foglalkozni.
Szerk:
A FixMÁP 2027/Q4 kamatfizetéséről ma még lehet rendelkezni.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz csemege86 #128277 üzenetére
Nem tudom ezek az értékek, hogy jöttek ki neked de
jópár kalkulátor van a neten.
Minden attól függ. pl 30 vagy 50+évesen akarsz e FIREt. Egyedül vagy kijösz havi 300ból vagy 2gyerek és 1misi. Megvan 15/20év munkaviszony, számolsz e nyugdíjjal. Akarsz e részmunkás FIREt(Barista), magyar az EÜ (magánba kell sokat pengetni) vagy NYEUs... sok paraméter van.pl kedvéért aki 55éves koráig átlag fizuért dolgozott van ~30év munkaviszonya, van saját ingatlan... és konszolidáltan 55évesen FIREzni akar az simán megteheti. Ha van valami mellékese amit heti pár órában szivesen csinál akár jóval elöbb is.
A másik végletre amikor valaki 30évesen, 2-3 gyerekkel fat firezik. No oda 4-5millió$ is kevés lehet.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Hmmz
aktív tag
válasz csemege86 #128277 üzenetére
Nagyon nem mindegy hogy melyik FIRE-t akarod, milyen az életszinvonalad, hanyan vagytok, vagy hogy visszazavarod e még az asszonyt dolgozni most hogy megemelték a pedagógusbért, sőt tovább emelik, esetleg van még kecód amiből jön be mellékes, mennyi a PMÁP kamata, vagy hogy tizenéve felfele megyen az USA? Érdemes e valakire ráhagyni ha marad, vagy mennél évi 5 világkörüli útra és adakoznál közben? Esetleg mennyi az igazságtartalma az irásoknak
Meg az is kérdés hogy a fórumozók hány százaléka rendelekezik min. 9 számjeggyelDe ha holnap a fejünkre esik egy fekete zongora a zebrán, akkor meg tökmind1
[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
nort_on
senior tag
válasz csemege86 #128258 üzenetére
Ez inkább a 10, mint a 2. Én legalábbis 2M-el még nem mennék el teljes FIRE-re. Átlagember ((átlagbér és átlagos (közepes/alacsony) kockázati szint) kb sehogy. Gyerekkel méginkább sehogy. Egy pár, ahol mindkét fél hasonló, esetleg. Sok költség feleződik, de a kaja, ami kb a legtöbb, az nem. De ez mindenképpen lemondással jár.
Magas kockázatú befektetéssel (pl BTC, régebben kicsi tőkével, most sokkal nagyobb tökével) meg lehet(ett) csinálni. De most már oda is kell két ciklus.
[ Szerkesztve ]
-
Hmmz
aktív tag
válasz csemege86 #128258 üzenetére
Van egy rakat féle FIRE (FAT, LEAN, COAST, BARISTA, HYBRID stb.)
Az összeg attól függ mit tervezel: A Barista pl: A félretett megtakaritásnak hála a mostani életszinvonaladon élhetsz tovább kevesebb munkával.Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
TomMusic
őstag
válasz csemege86 #127549 üzenetére
Sajnos nem, ahogy #127550 nort_on is írja, pont fordítva. Tehát ha ma veszel 2 gramm aranyat, és holnap eladod, akkor buksz 2350 Ft-ot.
Egyszerűsítve, ez a kereskedő profitja, valamiből neki is meg kell élnie.
Ez ellen úgy védekezel (ha befektetésként tekintesz az aranyra), hogy megvárod, míg felmegy az arany ára annyira, hogy már megérje eladnod.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
nort_on
senior tag
válasz csemege86 #127549 üzenetére
Fordítva... Ön elad/ön vesz... Kellemes kis spread, a hülyének is megéri.
UberMutant ott a pont.
[ Szerkesztve ]
-
FNZ
őstag
válasz csemege86 #127348 üzenetére
Sziasztok!
Sajnos nem vagyok jártas a pénzügyi befektetésekben, de lenne egy kis befektethető pénzünk. Párszor DKJ-be raktam, de néztem ezt a FixMÁP 2028/Q1-t.
Ez jó lehet vajon? Ahogy néztem több a hozama, mint a DKJ-nek.
Ez is mentes mindenféle adótól mint a DKJ?
Gondolom ezt is fel lehet törni, ha valamiért mégis kellene belőle összeg. -
-
vnorbi
aktív tag
válasz csemege86 #126596 üzenetére
A matek által megállapított hivatalos határ 110 forint. Ha ettől többet szeretnél felvenni készpénzben, arra már lesz illeték. Ezt az online felületek csak arra számolják ki neked előre, amit előre be kell jelenteni, és jelenleg 3 millió forint a bejeletntési kötelezettség határa. Ha ettől kevesebbet vennél fel, azt nem lehet bejelenteni, és így kiszámoltatni sem lehet, hogy mennyi az összeg 0,45 százaléka.
Kormányablakokban nem lehet készpénzes ügyet intézni, csak az állampénztári irodákban.
-
csemege86
tag
válasz csemege86 #126586 üzenetére
Közben találtam egy olyan menüpontot a webkincstárban, hogy Készpénzfelvétel bejelentés. Egy bizonyos összegnél van tranzakciós illeték, egy másiknál meg még nincs. Pont akörül van a váltás, amennyit én szeretnék kivenni. Ennek mi a hivatalos határa?
A másik érdekesség, hogy a felvétel helyét is ki kell választani, de például a saját kerületemben nincs is elérhető helyszín. Annak idején a kerületi kormányablakban nyitottam a számlát, ahol azt mondták, ott személyesen tudok mindent intézni az állampapírjaimmal.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz csemege86 #126523 üzenetére
Várhatóan olyasmit, mint most. Jelenleg nehéznek tűnik a forint hozamokat lejjebb vinni hosszabb távon. De hogy a végén a lejáratig számított hozam melyiknél lesz nagyobb, nem lehet megmondani. Rengeteg mindentől fog függni. Itthon szeretik az államkötvény hozamokat manipulálni, gyenge a monetáris transzmisszió. Aktuálisan a 3 hónapos DKJ hozama 5% alatt, miközben az alapkamat 6.5%.
Amúgy 2029/N-t is érdemes lehet megnézni. Hosszabb lejárat, de magasabb kamatprémium utolsó 2 év kamatperiódusaiban.
#126517pictigjis: Hát ja... Sajnálom, hogy nincs erre közelibb rálátásom, nagyon kíváncsi lennék rá, mi történik. HUF gyengül, nő az országkockázat, erre lemegy a rövid állampapír hozam. Közel sem tűnik organikusnak.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Netflix
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Napelem
- Milyen házat vegyek?
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 / 16GB 3200MHz / 1TB SSD / 2TB HDD / 750w Gold! BeszámítOK
- ZBook Fury 16 G10 16" FHD+ IPS i7-13850HX RTX 3500 Ada 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- AlzaErgo gurulós TV állvány 37"-70" fekete - alkalmi áron
- Thinkpad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- OnePlus 12 16/512GB Új állapotban 12hó jótállás+Áfá-s számla!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest