Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• regent

aktív tag

válasz Bencom ™ #549 üzenetére

Velence környékére mindenképpen szoktam telepíteni már a játék elején egy diplomatát. Ott gyakorlatilag megfordul minden nép követe, nem kell bebarangolni az egész térképet. Biztosan lesz minden néppel legalább egy olyan küldetés, hogy küldj követet valami távoli néphez. Ha az már félúton van, akkor egyszerüübb a helyzet, sööt arrafelé lehet, hogy belebotlasz egy hercegnööbe, vagy egy követbe és két kör alatt megoldod.
    Ez az ellentmondó küldetéstömeg lehet, hogy bug nálad, én eddig nem tapasztaltam. àltalában egyszerre csak egy küldetést ad egy megbízó.

Amúgy ez az elfoglalás-blokkolás meg éppen könnyebbség neked. Ha el tudod foglalni, akkor azt teljesíted, ha erre nincs erööd, de blokádolni tudsz, akkor meg azt.

Sajnos hiába kér téged a pápa a békekötésre. Az ellenség a legritkább esetben fogja meghallgatni az ajánlatod, vagy nem fogadja el. Ha mindenképpen békét akarsz, akkor viszont vissza kell adnod az esetleg edddig elfoglalt városaikat, városukat. Erre általában igent mondanak. Tudod, most a diplomácia lesz a háború folytatása más eszközökkel. :)
    Csak erre az ember nem nagyon vetemedik, mert minek adja vissza önként, amit meg is tarthat, ráadásul esetleg nagy áldozatok árán foglalt el. Persze lehet tervezni hosszú távra is, és elfoglalni a várost, felprédálni, eladni mindent belööle, aztán a békekötéskor még esetleg egy kis pénzt is kérni érte, vagy másik várost cserébe. Nekem már volt olyan, hogy egy nép odaadta két kis városát a békéért cserébe.
    Valahogy így ment ez azokban az idöökben, ha nem tévedek. Sokszor gazdát cseréltek a várak, városok. Szerintem a játék ezt próbálja erööltetni, csak szinte mindenki arra hajt, hogy lehetööleg minél hamarabb elfoglaljon minél több várost és így gyözzön.

A kémek nagyon hasznosak, fööleg az elsöö idöökben, amíg az ellenfeleknek még nincs sok belöölük. Magyarokkal meg pláne nagyon jól lehet ööket használni. Mivel a magyar sereg gerince a könnyüülovas-íjászok, és viszonylag kevés, és gyenge gyalogság áll az ember rendelkezésére, ezért én úgy harcoltam, hogy volt egy seregem, csupa lovasíjász (azt hiszem hungarian noble, az erösebb,ez elég ütöös), két-három szabad hely, meg egy jó vezér. Ha várost akartam elfoglalni, akkor beküldtem két-három-négy jó kémet, ezek kb 80-90%-os biztonsággal kinyitották a városkaput ostromnál. Ilyenkor a védöösereg sem áll fel a falakon belül, azaz elööfordul, hogy szerteszét vannak a védööcsapatok egy nagy városban. A lovasok gyorsan benyomulnak a nyitott kapun, odabent szétíjászkodnak mindenkit, gyorsan az ellenség hátába tudnak kerülni, és akar közelharcban is megállják a helyüket.
    Nem kell a csapattal vinni gyalogosokat, vagy ostromgépeket ezért nagyon gyorsan lehet mozogni. Mire az elleség feleszmélne, és felmentöö sereget küldene (vagy megeröösítené a fenyegetett város védelmét) már el is foglaltam a várost. Aztán lehet dönteni, hogy kirablom, vagy megtartom, vagy kirablom és visszaadom a békéért cserébe (erre azért az elfoglalás után közvetlenül nem hajlandó az ellenség).

Védööseregnek is tökéletes (nem városban, hanem nyílt terepen), semmilyen gyalogság nem tud legyöözni egy eröös, feltöltött lovasíjászsereget. Ha van domb, oda fel lehet állni, két oldalt elöörenyújtot alakzatban, mire az ellenség a közelbe ér, már a fele elhullott a morálja alacsonyan, egy teljes arcvonalas lovasroham elegendöö a gyöözelemhez.

Amúgy igen, fel kell szerelni a sereget kémmel, orvgyilkossal, pappal. A kémek, orvgyilkosok védik a vezért az ellenséges orvgyilkostól, ki tudják nyírni az inkvizítort, vagy az ellenséges vezért, a pap meg jól jön.

Néhány tanácsadót át lehet adni más családtagnak, néhányat nem. èdemes erre figyelni, ha pl. a királyod már öreg, de van neki egy olyan tanácsadója, aki megnöveli az adóbevételeket, vagy egy olyan gyógyfüves aki növeli a gyermekáldás esélyét, meg a karakter egészségét, meg életerejét, akkor azt érdemes átadni egy ifjabb családtagnak, még a halála elöött, különben a karakter halálával az is elveszik.
    Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy egy helyre viszed a két karaktert, és azt hiszem jobb egérgombbal drag and droppal áthúzod a tanácsadó képét a másik családtagra. Vagy megy, vagy nem. Nem tudom melyik tanácsadók átadhatóak.

Új hozzászólás Aktív témák