Új hozzászólás Aktív témák
-
Nordic
Közösségépítő
-
Hobbbyt
őstag
Még nem jött meg a Ház.. Pedig már a gépet is kiköltöztettem ..ideiglenesen a szekrénybe.. így egész halk
10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
Hauptmann
addikt
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne,. hogy ha egy háznak a tetején, és az oldalán van ventillátorhely. akkor ezek a ház belsejébe szállítsák a külső levegőt, vagy a ház belsejéből távolítsák el a meleget?
-
Nordic
Közösségépítő
válasz gabo9201 #14994 üzenetére
Amint az általad linkelt rész is mutatja, csak a 7310 TC változatot lehet szabályozni, a többi fix fordulatú. Valószínűleg neked is ilyen van. Egyetlen lehetőséged talán egy külső ventilátorszabályzó.
Ashooka:Mindent annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik . Próbáld meg ezt a topic-ot, itt tudnak reális árat mondani.
-
gabo9201
senior tag
Üdv!
A kérdésem a következő: a mai nap szert tettem egy GlacialTech 7310 hűtőre. A kérdésem az lenne vele kapcsolatban, hogy hogyan lehet szabályozni a fordulatszámát (ha lehet egyáltalán)?Az AMD gyári hűtésével netezés közben szépen lement a fordulatszám 1200 körülre és szinte semmi hangja nem volt. Ez a hűtő pedig mindig maximális fordulatszámon megy (2500-2600). Így elég hangos (csöndesebb mint az AMD azonos fordulaton) és jó lenne ha netezés közben szépen ez is visszavenné a fordulatszámát.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv! GáborMegbízhatóság: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=gabo9201
-
Ashooka
tag
Hali.
intel q9400-re ami 3.6 on megy elég a scythe ninja 3?
-
S.Y.S.
aktív tag
válasz szab.tam #14953 üzenetére
Hőfokkal úgy vagyok Zen-nél, amig le nem old, addig jó.
Beraktam a ház aljába egy ventivel megtámogatva, hogy nehogy megsüljön, rátettem a szenzort és 35fokos volt, aztán egyik este b@sztattam a panelt és lekapcsoltam a ventit véletlen, 1hét múlva vettem észre, 3fokot nőt.
Passziv táp erre tervezték + okos elhelyezés + jó hatásfok = nó para.Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/46e4fbbn
-
BalaNce87
addikt
Nah feltettem az új hűtőt és ezzel már "rendesen" hűt. Csak azért írom, mert igazából ez a venti olyan 1500-ig még halk de onnan felfele már nem annyira
Persze játékok alatt ennyi terhelést nem kap a CPU.
Szóval ez a hyper 212+ ár/érték arányban faja, de komolyabb tuninghoz nem elegendő! -
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #14981 üzenetére
ott dögöljön meg, lefényképeztem inkább...
és igen. tudom, hogy koszos a szőnyeg.elég off a téma, de ezek mind kellettek ahhoz, hogy kussban legyen a gépem...
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
válasz proci985 #14978 üzenetére
elég gány, de működik. a kis rés felül nem volt, de akkor kb fél napalatt befűti jó 40 fokra.
így meg 35 körül elvan.igen, hátlapi kivezetést adnak egyes lapokhoz. de cseszheted. a fordítottját, és egyedi kábellel.
papa van, és nem mama. azt meg hosszabbítani nem tudod, mert fordító is kell hozzá....
az én kivezetéseimnél végig a hosszabítás, kivezetés során a fogyasztó irányából van a papa, és atáp felől végig mama. nézd meg a giga lapoknál pl, a penelen papa vigyorog. megfordul a csatlakozási irány...de olyan kábelt, amiből vettem vagy 10-et anno, sehol nem kapni. annyra, hogy fél órája keresek a neten legalább egy tetves képet, de nincs. olyan molexhosszabbító, ami vastag, szigetelt kábel (rá van írva, hogy 300v, 80 fok), és a vége le van öntve a csatlakozónál. ezekkel viszem az áramot a külső cuccokhoz. eszméletlen masszív...
az asztal tetejére is kijön ezzel áram, (+esata-sata kábel is), hátha kell valamire.manhattan MH Internal Extension Power Cable 4 Pin M to 4 Pin F,60cm
nincs már olyan találat, amin ez lenne....
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Hobbbyt
őstag
válasz szab.tam #14977 üzenetére
Mondjuk én még nem vagyok ennyire "Elvetemült" Jelenleg nagyon megelégednék annyi hanggal amennyit az EcoGreen kiprésel magából. A mostani állapothoz képest így is nagy lesz az előre lépés. De érzem magamban a tehetséget, hogy ha hozzászokik a fülem (1-2 hét) további halkítás lehetőségeit fogom keresni
Nemrég volt egy olyan ötletem ,hogy az egész PC-t beépítem egy szekrénybe. Lenne is hozzá megfelelő alany.. egy nem túl fiatal ~2 centis fenyőfa lapokból álló félmagas éjjeli szekrény.. De aztán elvetettem az ötletet a praktikusság miatt.
-
szab.tam
nagyúr
válasz Hobbbyt #14975 üzenetére
igen, azok halkak, hűvösek. én is az ssd mellé egy olyat tartok. 1 tányéros, 5400-es. himuro-ban van, kívül a gépen, az asztal aljában kialakított, szivaccsal bélelt kuckóban. egy 2x1 centis rész van felül, hogy a termelődött hő ne rekedjen bent. gyakorlatilag nullához konvergáló hang....
egy hátlapi kivezetett esata-data kábel, és egy szintén hátlapi kivezetet molex-ről kapja tápot, egy jó minőségű, öntött végű molex kábellel vezetve. ilyesmi
az emberi elme a suhogú, búgó, kerregő hangok miatti álmatlan órák után igen kreatív bír lenni, és előjön a semmit nem kímélő gyakorlatias, gány szellem...
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Hobbbyt #14975 üzenetére
redszerwinyó: gyors notiwinyó kell, és berakni a feljebb említett nexus 5.25 alu dobozba. tegnap kiteszteltem azt is, egy relatív hangos 2.5, 320 wd-vel. nayon kellettt fülelnem, hogy halljam... de mivel így egy szivacsal bélelt alu dobozban van a winyó, a neten olvasott tesztek szerint, ha belül nincs fémes összeköttetés a külső résszel, azaz csak be van dobva a szivacsra, 45+ fok... de kussol...
egy passzív htpc-t nem ssd-vel, hanem így oldották meg. lassabb, de olcsóbb, nagyobb tárhely...légcsatorna.
tettem rá kísérelteket. nem úgy működnek, ahogy az ember elképzeli.
a sokszor emlegetett felvő házaban egy ventis táp volt ezelőtt. felölről szívta a levegőt. adott egy suhogó hangot, a mi piszokul idegesített.
először csináltam egy útvesztő sezrű. szivacsal bélelt járatot. hiába marad meg a keresztmetszet, a többszöri kanyarodásnál a levegő lelassul, és avégén csak szenved a venti,de levegő alig jut be.
de már egy 90 fokos törés egy járattal jelentősen csökkenti a zajt, de légáramlás ott még csak minimálisan csökken.ez volt az előző kísérlet, még az aktív hűtés korából. már ez a légtörés jelentősen csökkentette a tápventi, előbb említett suhogását.
[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
válasz proci985 #14974 üzenetére
Igen, a vinyókról már gondoskodtam. Tárolásra beszereztem egy 5400rpm-es Samsung EcoGreen-t nagyon halk, és nagyon nem melegszik A rendszervinyót még nem tudtam meghallgatni egymagában. Tény ,hogy megfogom próbálni befalazni az elejét, úgy az egészet. Már oprendszert is USB-ről telepítek... így számomra fölösleges a dvd meghajtó.
Arra gondoltam, hogy az előre kapott ventit alulra beteszem, és papírból hajtogatok valami terelő lapát félét. Ami némiképp a vinyókra terel egy kis levegőt.Meg elég masszív ez a szivacs. Lehet hogy kialakítok belőle pár légcsatornát, De addig amég nem jön meg a ház, nemtudom hogy mit tudok megoldani
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Hobbbyt #14967 üzenetére
remélem halk a vinyód, mert a vinyók zaját az a ház nem csillapítja. ha meg elöl lefalazod, akkor a vinyóknak eléggé melegük lesz.
hm, kíváncsi leszek rá: nekem CM690em volt még (három éve), halkítás helyett végül eladtam.
692be egyébként befér 2xduplaradi, ld D1rect gépét. 690be tényleg nem fért be a duplaradi felül, azt még moddolni kellett. felül baromi szűk volt az a ház.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
szab.tam
nagyúr
válasz FireKeeper #14972 üzenetére
a sima 690-be nem megy be moddolás nélkül.kimértem. ott 2 normál venihely van. ha egy radi vastagsággal lejjebb kerülünk, már beleóg a lapba. vastagabb radiról meg ne is beszéljünk. ami minimum kell, ha cpu mellé még vga is belemegy....
vagy egyszerűen ki kell vágni a ház tetejét.
szerintem. de ezeket pár hónapja méricskéltem, nem friss az élmény. egyelőre napoltam a vízhűtést. most inkább a kis gépen a passzívval kísérletezem. hogy a következő játékgép építésénél legyen elég tapasztalatom. titkos vágyam egy passzív hűtéső játékgép megalkotása. de ahhoz dupla táp is kell. (ez a rész nem is tudom, hogy működik...). és nagyon egyedi, épített ház is kell. nem lesz egyszerű...
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz szab.tam #14970 üzenetére
ugyan még nem volt vizes hűtésem, szóval nem tudom milyen vastag egy radi, de azért van egy jónéhány centis hézag a rögzítés és az alaplap teteje között szóval szerintem sanszos, hogy elfér. viszont a lenti hely necces a táp vezetékei miatt, illetve az alsó néhány merevlemeztartót is ki kell szerelni.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
-
szab.tam
nagyúr
válasz Hobbbyt #14969 üzenetére
igen? pf. elfér a lap fölött? na, ezt megnézem...
a nosrmálisabb házakban nemcsak sima vastagság, hanem az extreme-ek is elférnek...fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Hobbbyt
őstag
válasz szab.tam #14968 üzenetére
Itt a PH!-n is úgy olvastam a CM690 II -ről, hogy erős a vízhűtés támogatása. Felülre és alulra is kialakítottak egy dupla radis helyet. És a képeken is jól kivehető
Nem mellékesen egy baromi szép ház, szerintem. De majd kiderül[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz Hobbbyt #14967 üzenetére
cm690-nel kicsit elkapkodtad. jó ház, nekem is van 1. de abba nem nagyon fér bele egy dupla radi sem, ventivel bellüre.
de vannak olyan házak, nem sokkal drábábban, amikbe viszont igen. kis is gyűjtöttem őket, de most nem találom...
de látom csapongsz össze-vissza. léghűtés, vízhűtés, h50. "csak történjen már valami" kezdető besózottsági állapot. ismerem. a legrosszabb.
én tegnap vettem így tök fölöslegesen egy nexus drive-a-way alu hdd hűtőt. baromi jó, csak kiderült, ami hangot el akartam tünteni, nem a hdd-ből jött, hanem egy kazettás magnó deck tápjából, készenléti módban. csak ki kellett húznom a hálózatból. 3 éve be sem volt kapcsolva.
hdd burok 7.250-ért ment a szekrénybe, himuro meg vissza...
[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
válasz proci985 #14957 üzenetére
Azthiszem egy kicsit elgurult a gyógyszerem, rendeltem egy ementáli CM690 II házat, mert megérdemlem
Végignéztem az általad felsorolt házakat, mind nagyon szimpatikus egészen ar árcímkéig...
Meg eléggé megköti az ember kezét. Nagyobb barkácsolás nélkül nem lehet vízhűtést kialakítani benne (nem szeretném ennek a lehetőségét kizárni)
Itt figyel velem szemben egy tábla hangszigetelő szivacs, és a kétoldalas szőnyegragasztó. Holnap remélem megjön ,és neki eshetek.. A műhelyben most pont van pár 1mm-es horganyzott acéltábla, úgy gondolom a fölösleges nyílások betömésére megfelel[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
válasz proci985 #14964 üzenetére
középen alul az nb a helyén. fejjel lefelé, szemben félig lelógva 2 db. másik nb. hűtőt beleállítottam. bordák össze lettek nyomkodva. így kaptam egy téglalap alapot, (kis nb hűtők talpa égnek állva). arra jött rá pasztázva a nagy borda. így többször adja át a hőt, mire elér a felső, nagy alubordáig, de működik. csak nagyobb a hőtehetetlenség. lassabban melegszik, lasabban hűl.
attól balra van a vga. passzív hűtője a piros. túllóg az alacsony profilú nyákon. ezt kihasználva abba is belepréseltem, bodákkal szemben, a nyák fölötti részen, a cpu hűtő irányából 2 db. kis nb hűtőbordát. így ott is nyertem 2 db hűtőtalpat. azt már pasztáztam, és annak is egy nagy alubordát nyomtam, mint a nb tetején csücsül.
tehát ugyanaz, mint a nb-en, csak 90 fokban elfordítva.
így a 2 végső hőladó alu borda 90 fokot zár be, és egymásnak ér. így terheléstől, és légmozgástól függően melegszenek, de gpu és nb együtt mozog. legalábbis 75 fokig. extrém terhelésnél, passzív módban a gpu itt lehagyja a nb-et.
a nb régen, fújva, idle is 80 fok körül volt, vga 60 körül.most ha aventit bekapcsolom, akkor mindkettő kb. 50. jobban működnek a + bordák, mint elterveztem.
ennyi...
ha mégegyszer elgurul abogyóm, akkor egy heatpipe-os megoldással a 3 alkatrész, gpu, cpu, nb, rá lesz veretve egy hatalmas bordára, ami gyakorlatilag a fél telő lesz maga. és elég egyszerűen meg lehet csinálni. alulról a bordákat be kell állítani, ésa mégső megoldás, (a halál ), az, hogy a pasztázott, bordázott tető felülről a súlyánál fogva rácuppna a vízszintes hőcső végződésekre. a gond inkább a hűtendő részeknél való felfogatásnál lesz. de egyelőre nyugi és élvezkedés van...
méshsejt tető:
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz proci985 #14962 üzenetére
most nagyjából így néz ki a bele.
csak rajta a fekete méhsejrács.
ennél jobb pozícióba nem kerülhetett volna táp. az álló házakban a rács alulra kerül, és a meleg nem tud fölfelé távozni, csak kanyarban...a távtartónak használt görgő már ki lett cseréve egy faékre...
jól láthatóak a vga hűtőjéhez, és alul ,középen a chipsethez gányolt + bordák. a felületnövelés jól működik.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz szab.tam #14961 üzenetére
egyébként igaz
dolog ott bukott meg, hogy abban a pár napban éjszaka is 28-30 fok volt kint, szóval hiába szellőztettem, attól se lett jobb (hőerőmű kb fél kmre volt, tehát kb 5 fokkal volt melegebb azon a környéken mindig). árnyékoltam bőszen, de a q6600 a két monitorral és az erősítővel azért valamennyi hőt termelt. dolog ott lett ijesztő, amikor a cpu kupak felment 34-37 fokig, vinyók meg mind 40-48 között mozogtak.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz proci985 #14960 üzenetére
végül is léghűtés topic on.
lakás léghűtés.a hülyék nappal nyitva is tartják az ablakot, és beengedik a meleget. okosok éjszaka beakumlálják a hideget, és nappal bent tartják, némi árnyékolással rásegítve, esetleg +légkondival. édesanyám ezt művészi fokon műveli. nála akkor sincs 26+, ha kint 35 van. és légkondija sincs. de nagyon ráér erre. nyugdíjas...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz szab.tam #14959 üzenetére
milyen tápot vegyek esetleg?
mélyvizes tápba szerintem ez pont, hogy betartozik, hogy alkatrészeket mekkora melegnek szabad kirakni, ez itt elektronikai kérdés is.
hm, akkor sincs, amikor kint is megvan 36-37 fok? én a csúcsot pár olyan napon mértem, egyébként nálam se nagyon volt 30+.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz proci985 #14957 üzenetére
igen, de totál halott az összes tápos topic, így a zen-é is. a "Tápokról alaposan - mélyvíz"-ben pedig off, és ott kifejezetten írva vagyon, hogy nem szabad offolni...)
nyáron a max. csúcs 29. (árnyékolok, éjszaka szellőztetek, ha kell légkondi.) így 35 fok a szobámban sosincs. és van légkondi. ami ugye nem megy, ha nem vagyok otthon, de akkor filmet sem szoktam nézni....
de megnézem zen topicját is, de tutál hulla...
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz szab.tam #14953 üzenetére
tápos topikban kérdezz rá (erre gondolom nem számítottál ).
emlékeim szerint pár embernek van konkrét tapasztalata Zenekkel, belet ismerik, tehát kb tudják, hogy mi meddig mehet el benne. nyárra viszont legyen bekészítve a venti, hacsak nincs légkondid. 35fokos lakáshő tud vicces dolgokat csinálni.
egyébként egérből és billből van wireless, ami elvileg át tud lőni ekkora távot.
Hobbbyt: teljesen néma nem lesz, halk meg relatív: a körút melletti lakásban könnyebb nem hallható gépet építeni, mint egy kertvárosban jelenleg a gépemnél éppen halkításon gondolkodok, ehhez képest amíg a fehérvári mellett laktam, rendszeresen sleepbe küldtem a már működő gépet (status led le volt takarva).
Gladiator nem rossz, de nem szellőzik a legjobban. ami szellőzik is rendesen, az az Antec P180/P182/P183, apróban olcsón is ki lehet őket fogni, új áron a P183 eléggé drága. ja igen, vannak annyival jobbak, mint amennyivel drágábbak. P183nak egyetlen alternatívája kb a CM Cosmos, de az újonnan horror áron megy (tipikus példája annak, amikor a 170usds házat 60kért adják). ami még jó alternatíva lehet, az a Sonata3, újonnan se annyira vészes.
procihűtő, halkan, húzott quadra: Ninja3 talán már a gyári ventivel is ok lehet, egyébként Thermalright Ultra Extreme, Prolimatech Megahalems, Noctua D14, 15-20k körül. a Truehez és a Megához kell plusszban venti is.
[ Szerkesztve ]
-
Ashooka
tag
Hali.
Kérdésem a köv lenne SCYTHE Ninja 3 avagy Mugen 2 lenne a jobb?
Q9400 re menne ami most 3.6 megy!
-
szab.tam
nagyúr
válasz Hobbbyt #14954 üzenetére
teljesen néma gépet ilyen teljestémény mellett nemhogy nehezen, de sehogy nemfogsz csinálni. azt csak hőcsövekkel, hatalmas bordákkal lehetne.
hosszú hetek alatt szenvedtem össze egy lényegesen gyengébb gépnél a némaságot.
ahogy halkul a gép, úgy jönnek elő, (válank hallhatóvá), úhjak, amik addig el voltak nyomva.
most az 1 szem scythe s-flex 800 hangja is zavar félgőzön, (ezért inkább ki is van kapcsolva), amiről azt sem tudtam idáig, hogy van. mert elnyomta a tápventi és a winyó....ezt csak azért, hogy a végén ne csalódjál. múltkor hallottam egy igen halk gépet, de az szólt...
én már azon is gondolkoztam, hgoy a gépet kirakom a spájzba. 15 m-es hdmi kábelen bejön a kép. hálózatra valami dokkot, ahová ahirtelen eszközöket asztalról rádugom, power-enk is hosszú kábel.
egeret és billentyűt nem tudom, hogy oldjam meg. usb nem szereti a 15 métert...úgyhogy a géped néma nem lesz. halk viszont még lehet.
(az is igaz, hogy tucatjával etettek, hogy nem fogok passzív gépet csinálni, mert megsül, aztán meg itt van. jóleső módon ezért is járok ide, hogy némelyek orra alá dörgöljem emlémekeztetőül...)
lehet, hogy majd te is ezt teszed velem. sikerüljön! (de nem fog...)hűtőt meg majd a kollégák javasolnak. csak nagyon nem mindegy, hogy húzni akarod-e, és mennyire. és milyen példányt fogsz ki. a nagyobbik gépemben, (a visítóládában), én 9550-em ugyan nem megy perpill 3.6-nál többet linxstabilan, de nem is melegszik nagyon, akrmit csinálok...
azt pl. a mugen2 még egy alacsony fordulatú hűtővel is elvinné. de már nem szerelgetem vissza....[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
Sziasztok!
Nem tudom ,hogy jó helyen járok e ,de szerintem igen
Pár hete elhatároztam, hogy veszek egy új gépházat, belül kiszivacsozom, lecserélem a VGA (HD5850) gyári hűtését, és a procin (jelenleg E8400 de Q9550-9650 a közeli tervekben szerepel) lévő Asus Triton 70-t is nyugdíjba küldöm. Mind ezt kb. (max) 45e Ft ráfordítással. Eleinte nagyon biztos voltam a dolgomban, viszont mára csak a VGA hűtésében vagyok biztos (mivel itt nincs sok választásom) egy Twin Turbo Pro az ami rákerül.
Eleinte a Cooler Master Gladiator 600-as házat néztem ki, mivel ezen viszonylag kevés a lyuk, így könnyebb lenne hangszigetelni. Meg nem is akarom plusz ventilátorokkal megtömni..Dee nem is kazánt akarok építeni.
Nem vagyok nagy tuningos, de azt se szeretem ha valami alapon megy..Hmm mire ezt leírtam már elfelejtettem a kérdést
ja igen!
Van olyan Proci hűtés ami hangtalanul képes elvinni egy kicsit húzott Q9650-t? Nem szeretném agyontömni ventikkel..
Szerintetek léggel megtudom építeni a teljesen néma gépet..? Ami akkor is csendben marad ha épp órákig izzasztom.. És megsülni se akar.
Szemezgetek a vízhűtéssel is.. mert nagy mániám, hogy a melegnek bent nincs helye, így ha lehet azonnal házon kívülre vinném azt a hőt ami a lamellákról lejön. CSak ahhoz az általam kinézett Ház nem megfelelő (nagyobb átalakítások nélkül)
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
félig off, mert már nem léghűtés, hanem passzív, de ez a totyik jobban pörög ugyi...
emlékeztető:
fekvő ház. teteje perforált méhsejtrács. dual celeront mini ninja hűtni. vga 210, és a chipset + bordákkal megnövelve. fölfelé szépen gravitációs úton eltávozik a hő.
egy befúvó scyte s-flex 800, potira kötve azért készenlétben ott van. de most áll.
a hőfokokat látom, majd ennek tükrében esteleg nyáron időnként bekapcsolom.de a zen 300 hőfokait nem látom, ott kénytelen vagyok kézzel viszonytani. ugye fekvő ház, így a táp az álló házbéli beszereléshez képest fejjel lefelé van. azaz, itt felülről látom a zen rácsozatát. ami nagyon ideális, mert a rácson át látom a belső hűtőbordákat, és a gravitációs meleg kiáramlásnak semmi akadálya. a zen rácsa kb. 50-55 fokos lehet. így belül a bordák gondolom olyan 60. arra is alapozok a becslésnél, hogy a 65-75-os vga felett a méhsejt tető jóval melegebb, mint a táp fölött a méhsejt tető. tehát a tápból jóval hűvösebb levegő áramlik ki
tehát a kérdésem: a tápoknál általában mi lehet a tűrhető max üzemi hőfok?
valahol úgy olvastam, hogy a passzív tápok 65 fok környékén kezdenek el figyelmeztetni. (már ahol van ilyen sípolós jelzés - pl yesico)a kérdés egyértelmű. ezt csak azért jelzem előre, mert ilyenkor szoktak jönni az "1 venti mindenképp kell", és "ha problémád van, a winreinstall biztos segít" kezdetű hasznos válaszok...
[ Szerkesztve ]
-
Archer
őstag
válasz Nordic #14948 üzenetére
Rá van kötve. Most kicsit próbálgattam, Prime alatt 600-as fordulat körül megjelenik, de ahogy leállítom és visszahűl, 600 alatt megint eltűnik. Nagyon komoly, mint valami parafenomén. Lehet ezzel valamit csinálni, hogy folyamatosan lássa? Mert így mindig nyomkodni kell az F1-et boot előtt.
Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.
-
Nordic
Közösségépítő
válasz Archer #14947 üzenetére
Cpu fan errort akkor ír általában, ha nincs a CPD FAN csatira ventilátor kötve(mert mondjuk egy külső szabályzóról vezérled a ventit), viszont biosban be van kapcsolva, hogy van cpu-fan. Lehetséges, hogy nincs rádugva rendesen, esetleg valami szösz, vagy piszok kerülhetett a tüske meg a venti csatija közé, és nem érintkezik rendesen.
-
Archer
őstag
Üdv!
Az mitől lehet, hogy az újonnan beszerelt procihűtővel (Scythe Grand Kama Cross) a lap "CPU Fan Error" hibaüzenettel indul és sem a biosban sem Win alól nem látja a gép a ventilátort? Az előző hűtővel is volt amikor ezzel a hibaüzenettel indult de ott látta rendesen a fordulatszámot és tudta is szépen szabályozni a lap. A hűtő természetesen működik, egyszer pár másodpercre megjelent az Aida64-ben, akkor ilyen 400 körüli fordulaton ment, Esetleg lehetséges, hogy olyan alacsony fordulaton jár, hogy észre sem veszi a lap?
[ Szerkesztve ]
Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.
-
Ashooka
tag
Sziasztok!
intel q9400 milyen hűtést lenne érdemes rakni jelenleg asus v60 van rajta csak hangos. Mivel 2300 pörög rajta venti!
előre is köszi!
-
BalaNce87
addikt
Nekem arra kellene, hogy elől behúzza a levegőt a gépbe. Szóval nem bordára tenném.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz BalaNce87 #14941 üzenetére
nincs légnyomása, nálam az IFX14en nagyon durván leszerepelt, a 850-900as Glacialtech verte az 1200 v 1300as modellt. ment is hugom gépébe. halknak halk, de pl procihűtőre szerintem nem igazán jó.
viszont eléggé megoszlanak a vélemények, sokaknak eléggé bevált.
-
tomóka
csendes tag
válasz fenergie84 #14939 üzenetére
Csak a pénztárcád szabhat határt.
coolink swif2
xilence
noctua[ Szerkesztve ]
Ha annyi eszed lenne mint nekem, pont olyan hülye lennél mint én!
-
tomóka
csendes tag
válasz elfelejtette #14937 üzenetére
nem biztos , hogy tudja mi az a HDT.
Tehát:a pluszos verziónál a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor hőterítő kupakjával. Ezáltal javul a hőátadás mivel egy gátló tényezőt kiküszöböltek (rézlap)
nálam egy ocz wendetta2 dolgozik a gépben teljes megelégedésemre.[ Szerkesztve ]
Ha annyi eszed lenne mint nekem, pont olyan hülye lennél mint én!
-
elfelejtette
veterán
válasz proci985 #14936 üzenetére
Az is igaz!
És persze a HDT technológiáról sem szabad megfeledkezni..."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
proci985
MODERÁTOR
válasz elfelejtette #14935 üzenetére
és elvileg több foglalattal is kompatibilis.
[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
-
-
zsotesz81
senior tag
Hali!
Nemrég vettem egy Phenom II X4 965BE procit. Sajna a gyári hűtő max. fordulatszámon nagyon hangos, tehát kellene valami halkabb de hatékony megoldás. Árban úgy 10e-ig mennék.
-
Nordic
Közösségépítő
válasz fenergie84 #14928 üzenetére
Akkor Ninja 3 két alacsony fordulaton forgó(kb 600rpm) ventivel...Szerintem az verhetetlen. Nekem a Mugen 2 is lent tartja a procimat(955BE), 3,9Ghz-en max 55fok(prime95). A Ninja 3 meg állítólag jobb is a Mugen 2-től.
-
fenergie84
addikt
Sziasztok!
Ajánlanátok nekem 2db 12cm ventit, ami PWM-es, halk és minőségi?
2db AC ventit kellene leváltaniuk, mert hangosak, az sem lenne baj, ha az AC féle PST-t is tudná... -
proci985
MODERÁTOR
válasz BalaNce87 #14923 üzenetére
tudom a Hyper212+ ár/hűtésben remek hűtő, afölé akkor érdemes menni, ha az embernek spec igényei vannak. pl 150W hűtése 30dbA alatt.
a nem adnak ventitnek annyi az előnye, hogy az ember azt rak rá, amit csak akar. a Mega az egyik legjobban skálázódó hűtő a piacon, tehát egy 800as és egy 3000res ventivel ugyanúgy zseniálisan fog hűteni, ugyanez igaz a TRUEra is, bár az pár fokkal gyengébb.
ventiből vedd a scytheot szerintem.
satee76: tápventi cseréjére van dedikált topik, illetve a milyen tápotban is talán tudnak segíteni ( ott van pár tápbélhez is értő ember). jellemzően érdemes golyósat vagy FDBset venni beléjük, mert azok bírják a meleget. jellemzően érdemes ugyan olyan ventit keresni beléjük, FSP általában Addákat használ, Chief talán Yate Loont.
[ Szerkesztve ]
-
satee76
aktív tag
Sziasztok !
A lét tápom ventijét szeretném lecserélni lehetőleg halkabbra, de a megfelelő levegőszállítás kapacitás megmaradása mellett (lehet h. az életkoruk miatt hangosak)Az egyik egy Chieftec GPS400AA-101A 12 cm -es ventivel (Jelenleg 2 magos kuma AMD, 4670 kártya, 2 sata, 1 Ide optikai, 2Gb 1066 Ram) Később lehet négymagos a proci, +2 Gb Ram illetve max egy gtx 460 kártya.
A másik egy FSP-235 60 GT 8 cm-es ventivel, Jelenleg Socket A-s Htpc- hajt, 1 Gb ram DDR, geforce 2 mx400.
Mit javasoltok?
thx satee76
-
Nordic
Közösségépítő
válasz BalaNce87 #14923 üzenetére
Mugen2-höz jár venti, Noctua d14-hez asszem 3 db van(azért is brutális), sőt az általad favorizált Apelföhn-höz is adnak(viszont én nem azt venném, a Ninja 3 szerintem sokkal jobb, és ugyanúgy kapsz hozzá egy pwm-es ventit). A többihez csak azért nem adnak(gondolom én paraszti ésszel), mivel passzívan is megállják a helyüket(főleg a Megahalems és a Thermalright Ultra Extreme). Egyedül a Prolimatechnél kell vigyázni, mert ahhoz külön kell lefogató KIT-et venni, hogy AMD-s procikhoz feltehesd.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz BalaNce87 #14921 üzenetére
AC7pro nem egy bika darab, bár 140Wig maxon pörgő ventivel elég.
Ninja3, Mugen2 10-12kért, Alpenföhn Nordwand 15k,Prolimatech Megahalems 15k, Thermalright HR02 18k, Noctua D14 20k.
Thermalright Ultra Extreme/IFX14 ha találsz az apróban érdekes lehet, újonnan nem igazán lehet őket találni.
csúcs jelenleg a Noctua D14 és a Megahalems, a D14nél picit jobb Thermalright Silver Arrow Magyarországon beszerezhetetlen. Silver Arrow elődje volt a D14, polírral hozza teljesítményben.
teljesítményben exponenciálisan kevesebbet kap az ember a pénzéért, a csúcson 1-4fokok az eltérések felhasználástól függően.
-
BalaNce87
addikt
Szóval visszatettem a gyári hűtőt szépen pasztázva, jó vékonyan. Sokkal jobban hűt, mint a gyári hővezetővel. Sikerült alulfeszelni és 1.216 os fesznél viszi a 3600Mhz-et. Szóval Prime alatt 15 perc alatt is csak 50-52 fok közé melegszik fel.
Viszem szerintem gariztatni a hűtőt, mert nincs az az isten, hogy egy ekkora borda ilyen szarul hűtsön.
Apropó, tudnátok ajánlani jó hűtőket erre a processzorra (foglalatra). TX3 szerintem nem érdekel, AC freezert ajánlották még. De az se tűnik egy bika darabnak.
Szóval esetleg egy kicsit magasabb árkategóriában, de kiemelkedő teljesítménnyel rendelkező darabokat keresnék. -
proci985
MODERÁTOR
-
bluyoo
nagyúr
válasz proci985 #14918 üzenetére
Végül is az a lényeg hogy működjön (a szépérzéket félretéve) főleg ha pénzeket spórol vele az ember.Nálam is van egy kis "sufnituning" a tápot gumiparafába,a ventit szilikonra ültettem.
De bejött na nem annyira mint egy új táp de halkabb lett.
A vincsesztereim meg összerezonáltak az egyiket megfordítottam és már nincs is gond velük.Bár lehet a gatyamadzagot is kipróbálom kíváncsiságból.[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz bluyoo #14917 üzenetére
az a vicc, hogy tényleg működik. nekem két ventit tart egy olyan egy hónapja egyik oldalról, mert azóta nem tudok sehonnan kétkomponensű hővezető ragasztót / thermal padot keríteni. szóval áthidaló megoldásként beraktam két 120ast a vidkari pcbje fölé túlmelegedés ellen.
nagyon gány megoldás szó se róla, viszont hűtés szempontjából működik, ameddig találok valahol nevezett eszközöket (bolt megvan, rem holnap este meg tudom rendelni).
-
bluyoo
nagyúr
válasz tukko1 #14912 üzenetére
Pedig az egy tömítés!Nem csak lapos hanem k,o,s,.... profilú tömítés van.Már a mosdókegylód szifonjában is találsz "o"profilút csak kissebb máretűt.
Hogy 3"-os mérez közelében hol találsz azt nem tudom(gondolom ahol nűanyg csöveket árulnak ott tömítés is van)de szerintem amire te használnád arra tök mindegy hogy milyen profilú.Bazinga!
-
Nordic
Közösségépítő
válasz tukko1 #14912 üzenetére
"Nah ebből látszik, hogy nem értesz az egészhez, mert az semmit se ér!" - Sajnálom ha a tanácsom neked nem felelt meg, de akkor se személyeskedj...azt nagyon nem szeretem. Mellesleg elárulok két titkot. Nekem a vinyóm gumis alátéttel van a helyén és kuss van, nem rezonál. A másik, hogy igenis vannak henger alakú tömítések(abban igazad van hogy ehhez nem értek, mivel fogalmam sincs ezeket hol használják, viszont létezik ilyen). Amúgy meg ha nem tetszik, hogy valaki segíteni próbál akkor a google a barátod...keress rá...Kösz hogy itt voltál!
mod: Ha olyan emberrel akarsz beszélni aki csinált már hasonlót, akkor vedd fel a kapcsolatot a videó készítőjével. Ő biztos tud válaszolni.
[ Szerkesztve ]
-
tukko1
aktív tag
válasz Nordic #14911 üzenetére
A tömítés lapos, ez meg henger alakú! A konkrét helyet kértem, nem akarom járni a boltokat!
"De egyszerűbb ha valahonnan kerítesz gumis alátétet és azzal csavarozod be a vinyót."
Nah ebből látszik, hogy nem értesz az egészhez, mert az semmit se ér!
Attól meg nem lesz gányolás, hogy kábelkötegelőt használ! Igaz szebben is meg lehet csinálni, de most nem ez a lényeg, hanem a módszer!
Csak olyan írjon aki már csinált hasonlót!
-
Nordic
Közösségépítő
válasz tukko1 #14909 üzenetére
Az egy szimpla gumitömítés lehet, amit szerintem bármelyik szakiboltban megvehetsz. De egyszerűbb ha valahonnan kerítesz gumis alátétet és azzal csavarozod be a vinyót. Egyszerűbb szerintem, mint a videóban látott gányolás.
Padre81: Akkor le van a gond. Viszont hogy biosból miért nem szabályozza az számomra akkor is furcsa.
[ Szerkesztve ]
-
Padre81
csendes tag
válasz Nordic #14908 üzenetére
Szia, közben találtam egy áthidaló megoldást. Az AsRocknak a Gigabytehoz hasonlóan van saját overclocking porgramja AsRockOC néven. Ez tartalmaz venti szabályzást is ami érdekes módon már működik. Most 1600-as fordulaton van ami már halk, viszont a procit terhelt állapotban is 41 fok körül tartja.
Köszi a segítséget!
-
tukko1
aktív tag
Sziasztok!
Video
Tudna valaki mondani konkrét helyet, hogy honnan lehetne rendelni az internetről ilyen gumigyűrűt (O-gyűrűt) amit a videóban használnak! Fogalmam sincs, hogy minek az alkatrésze ez! -
Nordic
Közösségépítő
válasz #83009024 #14906 üzenetére
Itt csak hűtéssel foglalkozunk, itt ne várj kapcsolási rajzokat. Viszont ebbe a fórumba valószínűleg nagyobb eséllyel kapsz majd választ.
Padre81: Akkor valószínű hogy vagy a lapod nem képes vezérelni a hűtőn lévő ventilátort. Ez lehet, hogy beállítás probléma, de lehet hogy frissebb biossal kellene próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Elektro-kancsalként építgetem házilag a plusszokat a gépemhez,és most éppen egy venti szabályzón gondolkodom,ami igazából csak egy potméter-kapcsoló kombó(meg persze az elektronika) az egyik 5.25" helyre lesz betéve,és arra gondoltam h hogyan lehetne valami jó kis ledes világítást rakni a poti köré,persze úgy h visszajelezze az éppeni állapotot?
Kis kapcsolási rajzot kaphatok?persze 3mm es ledekkel lenne megoldva és a tápról kapná a delejt.
KÖszi mindenért! -
ther
aktív tag
Na végül méréseim szerint kb 20fokot csökkent a méréseim szerint a GPU hőmérséklete alapjáraton (~70fokról - 52-53ra). Terhelés alatt 60ig se ment fel. Köszi mindenkinek a válaszokat és a segítséget!
Aálírás
-
proci985
MODERÁTOR
nálam úgy van rögzítve egy x1600proo bordára egy 120as venti, bírja. tetejében hőfokok is jobbak, mint a gyári ventivel volt. szal nem igazán olvadhat meg.
bordára fújjon.
Padre81: hőfokok milyenek? azért az a proci 89Wos TDP katba esik.
[ Szerkesztve ]
-
Padre81
csendes tag
Sziasztok,
nem rég vásároltam egy Coolermaster Hyper TX-3-as hűtőt, és szerintem túl nagy fordulaton pörög a venti (2280rpm Sisoft Sandra és a BIOS szerint).
A proci egy AMD Athlon 64 X2 5000+, az alaplap egy AsRock A780GM-LE.
A BIOS-ban bekapcsoltam a venti állítást és lassúra tettem a venti sebességet de ennek ellenére ehhez a procihoz szerintem lassabb sebesség (így halkabb működés) is elég lenne.
Szerintem a paszta és a proci felfogatás rendben van.
A SpeedFan sajnos nem támogatja ezt az alaplapot.
Tudnátok segíteni hogyan lehetne lejjebb venni a venti fordulatot?