Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtirley
tag
válasz Koncipappa #66683 üzenetére
Nekem ilyen van. 3,4 m, rakós illesztésű, több hosszban is használható. Ebben a méretben egyáltalán nem nehéz, viszont elég strapásnak néz ki. Biztos van ahol olcsóbban is megvehető.
-
Grillo
őstag
Na felhívtam tegnap a tacklebait-et, hogy így 3 hét után láthatóan még mindig csak készül össze a rendelésem. Azt mondta a srác, hogy azorsó még beszállítás alatt van, de már majdnem.
Abban maradtunk, hogy hétfőn hívom őket, ha addig nem keresnek, és akkor keresünk valami mást, mert lassan a mórmiskát kell megrendelnem, mert jön a tél. -
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #66691 üzenetére
Egy Airity vagy egy Tournament minden csak nem nehéz .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
addikt
Nem ismerem a fentebb említett nyeleket, de én lehet maradnék a 300-330-as hosszoknál. Az alsóbb kategóriák brutálisan nehezek 400-440-ben, végignéztem az egész kínálatot a párezres nyelektől a huszon-harmincasokig, de sárnehéz volt mind, sok fejnehéz is volt (és ugye még merítőfej nem is volt rajtuk!)... Átlag pecán szerintem a 3 méter körüli nyelek elegendőek, hosszú spiccbothoz és rakóhoz, bolóhoz talán kellhet a 4 vagy a fölötti hossz. A rövidebbek között bőven akadnak jó és használható nyelek a tizenezres kategóriában is, ld. az említett Döme nyelek. 4 méterben szerintem csak a magasabb kategóriákban érdemes gondolkodni, ha nem akar az ember beleszakadni egy halszákolásba is.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Zoli bácsi
őstag
Ha van rá keret, vedd a 4,4m-es nyelet belőle, rakós rendszerű, használhatod rövidebb verzióba.
Ezt a nyelet, meg azt a fejet használom, amit nézel. Nagyon nem akarom véleményezni, mert párszor volt vízparton, karácsony előtt volt egy 10%-os akció, akkor vettem. Most meg keservesen indult a szezon, vagy az időjárás miatt nem tudtam kimenni, vagy tavasz elején kimentem...aztán semmi.
Véleményezni ugyan még nem akarom, de azt leírom, hogy nem bántam meg a vásárlást.. Tavaly szákolásnál többször esett szét teleszkópos merítőm ragasztott nyele, beleuntam a gagyiba, eddig kb fél évente kidobtam egy merítőt....(Vagy kint felejtettem, félretettem száradni).
Szerkesztés: Ilyenem is van, amit jjohn sporttárs linkelt. Át lett a fej ellentétes oldalon két helyen fúrva, és két popszegeccsel meg lett erősítve. Igazából ez is használható. Amiből jobb a Dömés nyél: Rakós rendszer, tehát lehet rövidíteni, a teleszkópost ugye maximális méretben lehet csak használni. A Dömés nyél utólsó 40cm-e is levehető, könnyen vihető a zsákmány matrachoz. Illetve azért erősebb, masszívabb nyél a rakós.
Más.
Nem peca, de ha belefér két kép, föltenném, hátha kedvet kaptok.
Ma Kám község mellett voltunk. Családi kiruccanás, lányom ma nem vizsgázott az online fősulin.... Vagy úgy mondom, Jeli Arborétum. Május 15 és 25 között van idén a csúcsvirágzás..... Gyönyörű....Azok az illatok...Azt sajnos nem tudom megmutatni, két képet viszont mutatnék.[ Szerkesztve ]
-
jjohn
aktív tag
Merítőnyél Nevis Compact 4m én ezt használom 2 éve és szuper a link hozzá esetleg képen is csekkold. [link]
-
BogyóBP
addikt
Ezt úgy mondod mintha te valami hiperszuper versenyhorgász lennél aki sose hibázik..
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
Steady74
Topikgazda
válasz galervin93 #66680 üzenetére
+1
-
WarninShotZ
tag
Nekem Master Carp 3,5 m-es merítőnyelem van, meg vagyok vele elégedve, nem a legkönnyebb darab, de bírja a strapát, hozzá a Blue Method fejjel (nagyobbik). Volt már benne egy majdnem 15 kilós ponty, igaz nem arra van kitalálva, inkább max 10 kilósokig szerintem.
SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
Koncipappa
csendes tag
Tudnátok ajánlani nekem megbízható merítőnyelet? Akár teleszkópos is lehet. A By Döme Team Feeder Method King fejet néztem ki XL-es méretben, mert jókat mondtak róla ismerősök, és ahhoz néznék nyelet.
Egy Samsung Galaxy S3 LTE boldog tulajdonosa :D
-
BogyóBP
addikt
válasz Koncipappa #66681 üzenetére
Valszeg van újabb verziója vagy készlet hiány van.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
Nerazim
őstag
Udv! Ugye egy rakos rendszeru meritonyel, konkretan by Dome power carp 4,40m nem fog szetjonni nekem egy nagyobbacska hal ficankolasatol? Tervezek venni egyet, de kicsit elbizonytalanodtam.
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
BogyóBP
addikt
válasz Zoli bácsi #66677 üzenetére
Ebből ezen gondolkodtam: [link] De végül nem ezt vettem. Még nincs tapasztalatom a carp zoom zsinorokkal de asszem kb 1x 1 horgászatot volt fenn valamelyik zsinorja de már nem emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Zoli bácsi #66669 üzenetére
Bizony, eszemben is volt a jó kis MOM orsó, de azt már nem írtam le.
-
BogyóBP
addikt
válasz Daidalosz #66672 üzenetére
Én is remélem, ma mindkét dobot feltöltöttem, mert ugyebár hiába van hozzá 2 szűkítő is az egyik az az érzésem hogy a fonott zsinorral való megtöltésre szolgál, mert 200m es monofil spulnikat már nemnagyon találni sehol. 250-300 vagy 150 esek vannak leginkább ahogy néztem így valamennyi mindig kárba vészne vagy kevés lenne, így inkább alátöltöttem a Cralusso QPS kalkulátorral, kiszámoltam a dobátmérő és a dobmagasságból plusz zsinor hossz és vastagság kombobol hogy hány mm zsinorhiány legyen a teljes töltöttségig, kartonpapirból kimértem a magasságot kivágtam, csak sajnos a dob alsó felső pereme eltérő így ügyeskedni kellett de tény hogy remekül működött. Találtam itthon felnem használt 300m 35 ös CZ bulldog zsinort azt alátoltam kb 200m mehetett rá aztán egy délafrikai csomo és ment rá a 20 as trabucco XPS 300m. Tökéletesen tele rakta a dobot hibátlanul. A másik dobnál kicsit elbasztam mert alátétnek 24 es Gamakatsut raktam amiből felment vagy 1000m mire tölthettem rá a 20 ast.
-
Daidalosz
kezdő
Nekem is van még használatban egy 201-es Neptun. Nem mondom, hogy nem lötyög már kicsit, de partközeli, vagy csónakos süllőzésre még tökéletes. A méretéhez képest meglepően masszív kis szerkezet.
[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
Azért vicces dolgokat is lehet találni a neten, főleg ahogy a copy paste dolog működik bydöme részéről: "A Team Feeder zsinórok a legjobb minőségű alapanyagok és japán technológia felhasználásával készülnek.Ennek végeredménye egy rendkívül strapabíró,kopásálló,kis nyúlású monofil zsinórcsalád,amely tökéletes összhangban van a modern feederhorgászat igényeivel" lol
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
ilyen Neptun orsó van az egyik első saját botomon, a házilag felgyűrűzött régi spiccboton. Már eszembe jutott, hogy át kéne csak zsírozni, aztán kivinni vízpartra
Just a simple Lineman...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Dhampir #66668 üzenetére
Azért említsük meg a MOM féle Neptun orsócsaládot is..... [link] Magyar fejlesztés, és gyártás. Szerintem pár darabot mai napig tekernek....
Megtaláltam ezen az oldalon, szerintem ilyen csúcs orsóm (akkoriban annak tűnt) volt [link] amikor 87'-ben dolgozni kezdtem, és abbahagytam a pecát.
Akkor a Silstar név úgy csengett, mint kb. most a Shimano....... -
Dhampir
félisten
Nem kell ahhoz nagy gyár, lásd például a Pap-féle "B" Special-t. Annak idején a Villányi úton is át lehetett venni a masszív fém horgászorsót.
-
Grillo
őstag
válasz szetcsuszott #66666 üzenetére
Már veszem is az éves Dunát, köszi!
Tegnap még nem volt OTP, csak K&H. -
szetcsuszott
aktív tag
[link] lehet szép kártyával fizetni a horgászjegy.hun.
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
BogyóBP
addikt
válasz Daidalosz #66663 üzenetére
Igen igen valahogy én is így gondoltam. Annyira nem izgat már a dolog elleszek vele meg aztán az ajfon rendesen felerősíti a hangokat. Itt egy cast egy nagyon hasonló ultegra orsorol a hang ugyanez [link] lehet ez amolyan feature náluk. (Nézd végig a videót) benne van a fütyülés is :D
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
Topikgazda
válasz freelanced #66659 üzenetére
legyen egy botod, amivel dobálsz kvázi össze-vissza magad előtt, és ahol kapás van oda visszadobsz, egy másik bottal (vagy ugyanazzal) pedig időnként láb alatt, 5-8 méterre a parttól próbáld meg, amit menet közben folyamatosan etetsz. Ezt úgy képzeld el, hogy vagy 5-6 szem 6mm-es pelletet dobálsz magad elé egy pontba, vagy csemegekukoricát. Oda fog állni a hal előbb utóbb.
-
Daidalosz
kezdő
válasz BogyóBP #66656 üzenetére
Elsőre valóban valami egyszerűbb, öregebb orsót javasolnék, ahogy Zoli bácsi is írja. Abban is őt erősíteném meg, hogy nem egy űrrepülőgép-javításról van szó, bár némi műszaki érzék nem árt hozzá. (A csigás emelésű szerkezetek sem bonyolultak.) Némelyik orsó esetén (Shimanoban is van ilyen) célszerszám is szükséges lehet.
Szerintem elveszik a garancia, ha megbontják az orsót, ezt nem kockáztatnám meg, mert azért nem olcsó kategóriáról van szó az esetedben. Ha valóban olyan zajos, mint a videón hallani, én visszavinném az üzletbe, ahol vásároltam, intézzék ők, aztán legfeljebb csere helyett megkenve kapod vissza...
A későbbiekben aztán, ha már öregszenek az orsóid, lejár a garaciájuk, rutint szerezve akár magad is javíthatod, kenheted őket, de szervizeket is találsz erre, a fővárosban pl. a Jókai téren. (Én szeretem a saját szememmel látni, mi van odabent.)
A csapágy pótlásával meg bőven ráérsz a garanciaidő után, addig vidáman elmuzsikálnak bármilyen egyszerű műanyagon is. Szintén egyszerűen megoldható akár otthon is, csak a méretnek kell tökéletesen passzolnia.
[ Szerkesztve ]
-
KunEmber
senior tag
válasz Rasnac #66660 üzenetére
Magyarul egy görény cég és görény bolt az általad elmondottak alapján. Másfél hétig nem válaszoltak, meg se mukkantak, telefont nem vették fel, e-mailre nem válaszoltak. Ismétlem, ez nem az én véleményem, te írtad.
Ezek után nem 'segítőkészek' és nem 'jól kezelik a helyzetet', hanem megtették a legeslegeslegminimumabb alapot, hogy ne mond vissza a rendelést. Ismétlem, ez nem normális, hanem a minimum.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
Rasnac
aktív tag
válasz vendingo #66654 üzenetére
Nos hála a magasságosnak csak hamarabb pánikoltam mint kellett volna, ma hívtak hogy van 2 termék amire várni kell még de helyettesíthetőek ha gondolom és akkor már holnap küldik is a rendelést.
Nagyon jól kezelték a helyzetet vagy 10xer elnézést kértek és segítőkészen álltak hozzá a dolgokhoz, viszont bárki aki mostanában rendel a Sneci oldalán számoljon 1.5 hetes szállítással kb."Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember."
-
freelanced
addikt
válasz csababarca #66657 üzenetére
Köszönöm a választ!
A Füzespartra megyek.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz BogyóBP #66656 üzenetére
Én olcsó orsókkal, Silstar Tierrákkal kezdtem a "boncolásokat". Megnéztem pár cikket, videót, és uccu neki....Lekaptam a nyeletőfék kapcsolót, mindkét oldalt. Szétszedéskor szét is hullott az egész nyeletőfék.
Akkor meg is tanultam, azóta csak a kapcsoló végén lévő csavart szedem ki, ezután lejön a kapcsoló bal oldala. Jobb oldal meg helyén marad, helyben tartja az alkatrészeket.....
Nem ördöngősség, de tényleg, azt javaslom, olcsó orsóval kell nekiállni. A 20e. feletti orsóimat nem szedtem szét, az Okuma Longbow volt amit szétszedtem, a CB 60-ast már nem mertem, csigás dobemelésűt még nem bontottam...Azt hiszem az Oreel Maximusokkal kezdem a csigás orsók szétszedésének a gyakorlását......
Amúgy legegyszerűbb egy sima, elsőfékes, kulisszás orsó szétszedése, szétszedés-zsírzás-összerakás kb. 10 perc alatt megvan.
Én kihívásnak éreztem, azért álltam neki a karbantartásnak, olyan sikerélményt ad, mikor a vízparton tekerem az orsót, simán fut, precíz a fék, puhán kattan a nyeletőfék kapcsolója.....Tudom, ha most jön egy nagyobb hal, nem lehet gond az orsóval, precízen karbantartva, teszi a dolgát. (persze lehet, csak az ember jobban bízik)
Egy kis papírtörlőre sorban, ahogy szedem szét, teszem az alkatrészeket, csavarokat, hogy minden a helyére kerüljön vissza.
Én ajánlom mindenkinek, egy csillagcsavarhúzó, egy 10-es vagy 12-es kulcs (Rotor anyája levételéhez)..gyakorlatilag ennyi kell. Esetleg egy kombinátfogó, a nyeletőféket helyén tartó lemezdarab, és a kulissza fogaskerekének levételéhez. De alap karbantartáshoz nem kell a nyeletőféket kiszedni, védett helyen van, nem szokott vele gond lenni.
Nem fillérb..s, egy jó érzés, hogy meg tudjuk csinálni... De azt javaslom, mindenki olyan orsóval kezdje, amit nem sajnál...
Más: [link] Mindenkinek, aki kínából rendel. -
csababarca
őstag
válasz freelanced #66655 üzenetére
Hova mész?
Látatlanban, és az én problémáim amik adódtak első horgászatokkor:
- kaja állagának megfelelő bekeverése, én nem keverném be a teljes zacskó etetőanyagot, kb 2/3-át érdemes, mert akkor a maradék 1/3-al tudsz korrigálni. Érezni fogod ha nem jó.
- dobásoknál ellenőrizni nincs e véletlen a spiccre felcsavarodva akár csak egy hurokkal is a damil, csúnya szakadás, törés lehet a vége.
- felkapókar biztosan nyitva van e, fék behúzva.
- legyél türelmes, ahova be van dobva a szerelék ott jó helyen van
így hirtelen ennyi, ezek az én tapasztalataim, amiket tavaly szereztem kezdőként, mindegyik előfordult velem, azóta egyik sem.iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0
-
BogyóBP
addikt
válasz Daidalosz #66652 üzenetére
Én nem merem szet szedni az orsokat mert nem bírom összerakni hiába van robbantott ábra hozza. Sajnos szakszervizt ahol garanciális orsokat is kennek vagy zsiroznak esetleg csapagyat is raknak bele nem mintha zavarna hogy pár helyen perselyes ami szerintem időtállóbb mint egy csapagy. Keresgéltem a neten shimano markaszervizt de semmit se talaltam. Gondolom te sem tudnál atkenesben segíteni?
-
freelanced
addikt
Üdv,
Ha minden jól alakul Pénteken el tudok jutni pár órára horgászni, sikerült is foglalnom, köszönöm az tanácsokat a helyeket illetően.
Lenne bárkinek bármilyen tanácsa, javaslata, hogy mire figyeljek? Igazából bármilyen kis információ hasznos lehet, bármi ami esetleg nektek jól jött volna az első alkalmakon, még akkor is ha tapasztaltabbként már nyilvánvaló.
-
xbrbiz
tag
A spórolás mellett szerintem a kenőanyag hiányt az átlag horgász hozzáállása is szülte. A legtöbb pecás azt az orsót tarja jónak, amelyik a dobozból kivéve egy hajtókar tekeréssel a végtelenségig forog. Egy frissen zsírozott orsónak van egy enyhe "húzása" amíg a kenőanyag el nem oszlik és a felesleget ki nem veri. Ahogy a többiek is javasolták, érdemes vásárlás után rögtön egy karbantartást végezni, végeztetni.
[ Szerkesztve ]
-
Daidalosz
kezdő
válasz BogyóBP #66647 üzenetére
Nem tudom, sajnos, hogy manapság mennyi kenőanyagot használnak, már jó ideje nem vettem orsót. Minden esetre hallottam rémtörténeteket itt is, máshol is arról, hogy alig kerül zsír a szerkezetekbe gyárilag. Én a saját orsóimba jóval több zsírt teszek a karbantartás során, mint amennyit -emlékeim szerint- az első szétszedéskor találtam bennük.
Talán kicsit lustább lesz a járásuk, de ez engem nem zavar. (Lágy zsírokat alkalmazva a különbség szinte észrevehetetlen.) Ami szerintem fontos, hogy a kenőanyag mindig szennyeződésmentes legyen, így minimalizálható a kopás. Ezért fontos a gyakori (éves, de pl. egy intenzíven használt pergető, vagy feeder, match orsónál akár féléves) ellenőrzés, szükség esetén teljes tisztítás, újrakenés.A siklócsapágyakról: az 1968-ban gyártott Abu Cardinal 66-os orsómban egyetlen golyóscsapágy van, a rotorban. Rendszeres használat mellett, évi egy karbantartással a mai napig kifogástalan a működése, soha, semmilyen kellemetlen meglepetést a használat során nem okozott. (kb. 30 éve van nálam, általában fenekezek vele, 40-80 g közötti súlyokkal).
Kicsit fiatalabbak az Abu C4, C5 orsóim, szintén egy golyós csapágy nyakban, egyetlen hibájuk (az viszont típushiba) a felkapókar ollórugójának törése. ( Hajttattam egy műszerésszel kb. 20 db.-ot, a csere kb. 5 perc.) Ezen kívül a műszaki állapotuk újszerű, a koruk 31-32 év.
A fenti orsók egyikét sem adnám egy Stelláért sem, pedig az összesben nincs annyi golyóscsapágy, mint abból egyben.[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
Ja értem akkor szerintem a kérdést tettem fel rosszul. De a lényeg az átjött.
-
BogyóBP
addikt
válasz Daidalosz #66645 üzenetére
Allitolag a sikló csapagy tovább is birja jóval mint bármelyik golyos csapagy ha jól meg van kenve. Érdekes mert pl a dome Orsó kenesileg is nagyon jónak tűnik mégis butább a szerkezete mint a shimanonak vagy a daiwanak így a kettőt össze nézve gagyibbnak tűnik de mégis nagyon egyben van. Nem tudom hogy a Nevis gyártja e meg ezeket és a gold szériáját is ő gyártotta e de összességében eléggé rendben van a cucc. Ha kicsit nyujtottabb dobja lenne meg azt is mondanám hogy egy kifejezetten fasza kis Orsó. Amúgy az ultegra széria az ahol a kenoanyaggal spórolnak vagy úgy szumma az összes shimano Orsóra igaz?
-
-
Daidalosz
kezdő
válasz horcsog #66644 üzenetére
Nekem nincs ilyen orsóm, nem ismerem sajnos. Általánosságban írtam csak, amit. Viszont rendszeres használatban vannak öreg orsóim siklócsapágyas görgővel (meg hajtókarral, sőt, még rotorral is) és teljesen hibátlanok. Persze az elmúlt évtizedekben rengeteg gyenge anyagból készült, kis felületű, pontatlan illesztésű siklócsapágy került az orsókba, szerintem ez rontotta el a megoldás hírét.
-
horcsog
tag
válasz Daidalosz #66643 üzenetére
Jó az xtd egyébként nem leszólni akartam , nagyon jó kis orsó az. Szerintem egy jó hézagolás , zsírozás a hangját is rendbe hozza.
( lehet hülyeséget írtam a zsinórvezető görgő perselyes az xtd-nél témában, mert lehet, hogy csak a porvédő műanyag és golyóscsapágy van a görgő alatt , ebben elbizonytalanodtam . Lehet, hogy az usa baitrunnerben van műanyag persely a görgő alatt, mindegy nem lényeg mert nem is ez volt a kérdés hanem az orsó hangja. )
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz BogyóBP #66638 üzenetére
Még szokták a zsinórvezető melletti műanyag porvédőt cserélni inoxra mert abba belevághat a zsinór , főleg a fonott dobóelőke, plusz a féklamellákat cserélni rövidebb legyen a gyorsfék útja. Van még a tányérkeréknél is egy műanyag persely azt szokták még azonnal cserélni + néhány helyre még plusz csapágyakat, de ezt már írtam.
De ha mindezt kihagyod és csak egy hézagolás plusz zsirzást csináltatsz rajta akkor is meg fog felelni a célnak. Csak érthetetlen ez a műanyag persely téma gyárilag beleépítik a hibalehetőséget egy ilyen orsóba. Lehet túl ritkán vesznek a felhasználok újat . 20 év múlva is jó még a régi kell bele valami hibalehetőség. De a hézagolást , zsirzást azt muszáj mert anélkül hamar bajok lehetnek ha úgy használod. A többi dolog az már csak extra. A hangja is valószínű a nem jó kenés miatt ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz BogyóBP #66638 üzenetére
Az új ultegráknál xtd-nél is sokan azzal kezdik még 0 km-es állapotban shimano szakszervízben egy alapos zsírozás (mert gyárilag nagyon vékonyan van benne kenőanyag , nyikoroghat, száraz itt ott stb) Ha már szervízben van akkor a zsinórvezető görgő alatti persely cseréje csapágyra , és még 1-2 helyen a szerkezetbe is + csapágyak berakása. Ezt ott már kapásból tudják mert sok ultegrán megcsinálták már . Ezeket megcsináltatod akkor elvileg nagyon hosszú ideig lesz egy jó orsód.
Mindez gyárilag miért nem így van az egy jó kérdés. Mert azért nem ahhoz van szokva az ember egy shimano ultegra szintnél műanyag persely legyen a zsinórvezető alatt . Vagy ha ott a hely a csapágyaknak miért nem rakják bele gyárilag, még sokkal jobb lesz a futása az orsónak így. Árába beleférne szerintem még az 3-4 csapágy és egy kis kenőanyag.
Régi made in Japan shimiknél nem fordulhatott volna ez elő. Ja és ha ott van már a szervizben akkor hézagolásokat is mindjárt ellenőrzik nem árt az se neki .
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
Topikgazda
válasz busman #66633 üzenetére
Hermanyi kollégához csatlakozva: vágd addig vissza a topszettet, hogy a megfelelő méretű gumihoz idealis legyen, és minden topszet egyforma hosszú legyen. Pontyozásnál fontos, hogy a gumi dolgozzon, ezért rendesen vissza illik vágni a toppokat. Kérdés mekkora pomtyokra lehet számítani? Néhány támpont Daiwa és MAP csőgumikkal szerzett tapasztalatok alapján:
- szürke hydrolastic vagy zöld MAP kb. 18/16 ig rendben van, ami akadálymentes terepen 4-5 kg pontyig jó
- fekete hydro és fekete MAP 20/18ig jó, ezzel már 8-10 kg a felső határ.Én csak belső teflont használok pontyozáshoz, 4 vagy 4.4 mm átmérőben. Ha kinézed a halméretet, válassz gumit, ha kell kérdezz nyugodtan, szívesen segítünk. És még egy fontos dolog. Vagy legyen oldalkivezetéses a top, vagy használj pulla bung-ot.
-
BogyóBP
addikt
válasz Zoli bácsi #66637 üzenetére
Futásban és zsinor rakásba semmi hibát nem tapasztalok leszámítva ezt a két dolgot amiből szerintem az egyik normális a másikat meg nemtudom. A kopogas nemtudom mi de asszem ennek a dobemeleshez lehet köze a másik hangot nemtudom de olyan mint amikor egy zsinegre kötött súlyt elkezd az ember gyorsan pörgetni a levegőbe vagyis szelzajt kelt lehet a rotor körbe forgási sebessége adja ezt a szél zajt mivel magán a rotoron van egy szelcsatorna kivagat amit eddig egy orson se láttam és csak az egyik oldalán. Most hogy ez Design elem vagy funkcios elem nemtudom.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz BogyóBP #66635 üzenetére
Én gariztatnám. Nincs egészséges hangja, szerintem ne buheráld. Erre van a garancia.
Bár meg vagyok lepődve, azt gondoltam, hogy ezt a kategóriát azért megnézik, mielőtt a polcra kerül.
Vettem a 7 év alatt, mióta újrakezdtem a pecát, kb 35 orsót, nagy része 5-8 ezer forintos Silstar, Oreel....de mindegyik működött, pedig ez lenne az a kategória, ahol ilyesmire számítana az ember. -
BogyóBP
addikt
válasz Zoli bácsi #66628 üzenetére
En is ezeket nézegettem de nem lattam semmit. A zsinort meg megnézem de mivel meg nem volt használva nem tudom hogy kerülhetett volna alá zsinor. Egyenlőre csak egy zsinorfeltoltest és egy zsinor atforditast csináltam. Igen a dob levétel után is ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
Rasnac
aktív tag
válasz gababoy #66601 üzenetére
Nagyon köszi
Sajnos én is eléggé befürödtem most, 1.5 hete rendeltem meg egy jó nagy tételt, teljes alapfelsherelés 2 bottal orsoval fullos kaja horog minden, és hát jövő héten mennénk pecázni de mivel se az emailre se a hivasra nem reagálnak... Kissé aggódom."Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember."
-
hermanyi
addikt
válasz busman #66629 üzenetére
Milyen rakost vettél , nehogy gond legyen az erős gumi miatt . Amúgy 16-18 as erősségű gumi . 20/16 vagy 20/18 ba Kéz kérdése . Ajánlott gumi márkák . Preston , Colmic , Matrixot is dicsérik, MAP . Daiwa is jó de irdatlan drága és ha régi akkor hamar szakad ez nem az ajánlati sorrend.
De mint írtam bot függő . Toppon mekkora a teflon ? Azért ezek a gumik 2-2.6mm vastagok, így nem árt egy 4mm es lik ,hogy ki és vissza is szaladjon az a gumi .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
busman
veterán
válasz Zoli bácsi #66628 üzenetére
Vettem egy rakós botot , két top szettel.Gumit kellene vennem. Van ami ajánlott? Pontyozás lenne a fő csapás,max 10 kilóig.
[ Szerkesztve ]
I'm not talented, I'm skilled.PS5
-
Zoli bácsi
őstag
válasz BogyóBP #66623 üzenetére
Nem volt még ilyen drága orsóm, de ez nem tűnik normálisnak. Még a tízezres orsóim is halkan, alig surrogva futnak.
Egyszerű dologgal kezdeném a hibakeresést, darab zsinór nincs beszorulva valahova a dob alá, rotor alá..?
Ha van szoknya, ami a zsinór dob alá kerülését akadályozza, az rendesen a helyén van..?
Először levenném a dobot, úgy is hangos-e. -
Daidalosz
kezdő
válasz BogyóBP #66625 üzenetére
Erre gyanakodtam én is, mármint a dobemelő-mechanizmusra. Alapesetben az irányváltások környékén szokott kattanni egy csendeset, ez normális mind a csigás, mind a kulisszás meghajtás esetében. Ha nem a holtpontok körül teszi, vagy a hang túl erős, az utalhat abnormális működésre.
-
BogyóBP
addikt
válasz Daidalosz #66624 üzenetére
Minden orsomba van ilyen kattanás szerintem ez a hajtokar holtjátéka plusz a karon lévő fogantyú hangja is. De átlagos fordulatnál is érezni azért de mint mondottam csak 50 ezres orsóim vannak itthon 3 különbőző gyárótótol és mindegyikben van ilyen. Ahogy néztem a szoknya fel alá járásának egy bizonyos pontján van ez fogalmam sincs mi, lehet majd kicsit megolajozom az jót tesz.
-
BogyóBP
addikt
Srácok valakinek van Shimano Ultegra 5500 XTD orsója? Van egy jellegzetes fütyülő hangja gyors tekerés közben hallok, ezt mi okozza? az extrém gyors körbeforgás, a dob kialakítása vagy elkíván ez is egy kis olajat? Kisértetiesen hasonló a Ryobi zauber GT 4000 es match orsóm hangja is az is extém gyorsan forog körbe bár jóval kisebb és a hangja is halkabb de majdnem ugyanez.
Raktam fel róla gyorsan egy videót is mert igazából nem sok mindent találtam a neten. Van benne egy kopogás is ezt se tudom mi gondolom a hajtókar kotyogása lehet vagy ilyesmi ezt szinte az összes eddigi orsómnál láttam már. Amúgy nagyon szépen fut és a zsinort is nagyon szépen rakja. Lehet kicsit túlpakoltam a dobot de nekem így jobbnak tűnik.
Pár dolog még. Láttam hogy a guru hibrid kosarait kézzel is lehet tölteni, ez számomra nagyon praktikus vettem is belőle 3 darabot de azért a töltőt is megvettem hozzá plusz egy klasszikus method guru kosarat majd kiprobálom. Véleményetek szerint a gumizott vagy az inline megoldás a jobb?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nemo mesefilm Magyar valtozata
[ Szerkesztve ]
-
@mriya@
őstag
válasz Zoli bácsi #66613 üzenetére
Én egy hónap múlva kapom az FSME-Immun emlékeztető oltásomat.
Unokaöcsém majdnem meghalt agyhártya gyulladásban, bár az ismerőseim szerint engem ez a betegség nem veszélyeztet.Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
Daidalosz
kezdő
válasz zolee0307 #66614 üzenetére
Hát, az kétségtelen, hogy a kétpontosból ahány szituáció, annyi szerelék. Tényleg sokkal egyszerűbb lehet a Te megoldásod. A szeles időben meg egyértelmű, hogy a nagyobb tömegű cucc előnyösebb.
Az érzékenység esetében közkeletű tévedés, hogy a nehezebb úszó pontosan súlyozva egyenértékű a könnyebbel. Ez akkor lenne igaz, ha az érzékenység kizárólag a felhajtóerőn múlna, vagyis a halnak csak azt kellene legyőznie a kapás során. Ekkor egy 500 gr.-os meg egy 1 gr.-os, egyforma antennájú, antennatőre súlyozott úszó egyformán érzékeny lenne. Csakhogy befolyásoló tényező még a tehetetlenség is, ami a tömeggel, és a súrlódás is, ami meg a felülettel növekszik.
De persze ennek valóban csak nagyon finoman táplálkozó halaknál van jelentősége.
A lényeg, hogy Neked megelégedésére szolgál ez a variáció, kívánom, hogy többet legyen az antenna a víz alatt, mint felette! -
zolee0307
őstag
válasz Daidalosz #66588 üzenetére
Szélben a nehezebb úszót könnyebb bedobni, pontosabban is lehet, meg nem vettem észre , hogy a nehezebb match úszó érzéketlenebb lenne. Szépen látszik, ha piszkálja, ha megemeli, elhúzza, szerintem jól közvetíti, hogy mit csinál a hal. Meg látványos, főleg mikor kiemeli, aztán meg elhúzza. Nem mondom, ha mozgatni kell, akkor kell neki idő míg beáll, de én tavon horgászok ott ez nem annyira probléma. Folyóvízen nem próbáltam még ezt a szereléket, de idén jó lenne már letesztelni.
5 méteresen kétpontosat használok, nincs velük bajom, Balatonon mólóról is élvezetes volt velük horgászni, még hullámzásban is, de nekem inkább abból lett elegen, hogy sose sikerül rendesen besúlyoznom ezeket a fix súlyú úszókat, meg sok ólom van a zsinóron.
A cralusso match uszóival nincs ez a gond, egy jelző, meg egy főólom , aztán a többit az úszón beállítom. Meg nincs kedvem szereléket cserélni, ha változik a szél, a nap állása, ilyenek , így a most mindent tudok variálni egy szereléken.
Kigondoltam, kipróbáltam, működik és tetszik is, szóval végül is csak ennyi, hogy miért így használom.
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
Zoli bácsi
őstag
Rendszeresen járok pecázni, túrázni, múltkor tettem is föl képet a Kis-Rába partról, az erdők között, térdig érő fűben mászkáltam...10 éve nem volt bennem kullancs!
1 hete a Kőszegi hegységben túráztunk, asszony szedett össze...bennem egy sem volt. Szerintem genetika...vagy franc tudja. Asszony szerint, mikor vért vett tőlem (ápolónő) és laborba küldte, az jött vissza hogy vérnyomokat találtak a kávékeringésemben.....
Egy időben állították hogy a B vitamin szedése is távol tartja a kullancsot. Bár nem emlékezem melyik B vitamin....Ha bevesztek egy B6-ot, az B6. Két B6, az már B12....
Az tuti hogy van akit nem szeretnek.
Akit szeretnek, az meg hordjon zárt ruházatot, próbálkozhat riasztókkal. Este otthon meg kérje meg a barátnőjét/menyasszonyát/feleségét/anyukáját (osszátok be) hogy vizsgálja át alaposan.
Ha van, tessék szakszerűen eltávolítani. Utána meg figyelni, nem-e lesz a csípésnél piros folt (Lyme-kór), vagy nem-e jelentkeznek idegrendszeri tünetek (agyhártya-agyvelő gyulladás), jellemzően fejfájással, hányással, magas lázzal.
Természetesen legtöbb esetben semmiféle következménye nem lesz a kullancs csípésének, de egy horgásznak szerintem tisztában kell lenni ezekkel a tünetekkel, amiket leírtam. Főleg az idegrendszeri tüneteket kell komolyan venni, és orvoshoz fordulásnál a tünetek után közölni, hogy pár hete kullancsunk volt.
Remélem nem sz......lak be benneteket.....[ Szerkesztve ]
-
saen
veterán
válasz freelanced #66611 üzenetére
Kullancs mindenhol van, belém egyszer ment csak, az egy magántavon volt ami kifejezetten rendesen karban volt tartva, fű mindig vágva, stb és mégis volt. Helyszínen kiszedtem rögtön... De volt olyan, hogy észrevettem, hogy rajtam mászik, ügye az meg a könnyű eset.
Védekezés:
-szúnyogriasztó sray riasztja a kullancsot is jellemzően
-nem megyek bele minden nagy gazba ha nem fontos
-legextrémebb védekezés, fogsz egy macskanyakörvet és rárakod a bokádra ami kullancs ellen van. Bojlisok ágylábra is szokták tenni... De ezt én azért nem csinálom.Spray alapvetően elég, zoknira szoktam tolni, nem bőrre.
-
freelanced
addikt
válasz galervin93 #66600 üzenetére
Köszönöm a kiegészítést, megnézem!
Van esetleg olyan stég, vagy része a tónak amit ajánlottabb foglalni? Ha esetleg még írna valaki opciókat azt is örömmel veszem ha megírjátok hova érdemes letelepedni, így tapasztalat híján egyébként találomra választanék.cool13
Köszönöm neked is a kiegészítést, akkor foglalok én is előre, bár az időjárással mostanában nehéz számolni, eléggé ingadozó, mára is esőt írt, végül nem volt semmi, máskorra meg jó időt mond és egész nap esik.
BogyóBP
Köszönöm az ajánlást, mindenképp elraktározom az információt, bár ahogy írod is, a helyismeret, tapasztalat stb. hiányában egyelőre nem vállalnék be ilyen helyeket, attól függetlenül, hogy érdekelnek. Amint sikerült gyűjtenem egy keveset mindenképp érdeklődök majd nálad, köszönöm a felajánlást. A szúnyogok annyira nem zavarnak, bár nem kellemes de amíg nincs meleg többé kevésbé lehet védekezni ellenük hatásosan, a kullancsok annál bosszantóbbak.Egyébként úgy mindenki fele egy általános kérdés, ki, hogy harcol a kullancsok ellen, mennyire sűrűn fordulnak meg a tavakon, tesznek bármit ellenük, vagy mindenki védekezzen maga? Gondolom ezek a nedves, hűvös helyek egyébként is kedvezőek számukra.
-
cool13
őstag
válasz csababarca #66608 üzenetére
Ezt.
Be vágom fent a közepén lefelé, így össze tudom kötni a két szárat kicsit. Majd enyhén vizes ujjal, rá fogok. Ez össze is ragasztja. Aztán be dobom.[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
válasz freelanced #66596 üzenetére
Szerintem probáld meg a Hárosi öbölt. Igazi vadvíz, hegyikecskéknek való hely, kell a helyismeret azért oda, a vizmélység 2-10m ig változik a kotrástól független de keresztbe sehol sincs több 100m nél viszont piszkosul iszapos. Hal az rengeteg van benne és nagyon randomszámra jelentkeznek a horgon nem úgy mint egy bányatavon vagy hasonlón. Ha jó az etetésed és ügyes vagy szinte bármi horogra csalható de ha a hal nem eszik akkor a betli is benne van. 20 évig voltam ott tag ismerem szinte minden részét, kérdezz nyugodtan ha van. Hely az mindig szokott lenni de érdemes a dunai vizállást is nézni mert 4m felett már nehézke s leállni viszont a sok fa miatt erősen szeles időben is tudsz szélvédett helyen horgászni viszont ennek a hátránya az is hogy sok a szúnyog.
-
cool13
őstag
válasz freelanced #66596 üzenetére
Füzespart tóra hétvégén 2 hétre előre minden hely foglalt. Erre készülj. Ezt a jegykiadó és a barátaim is meg erősítették. Ők akartak most menni, de nincs hely csak a harmadik hétvégére.
-
cool13
őstag
válasz csababarca #66592 üzenetére
Van különböző oldódási idővel rendelkező belőle. Én a lassúbbat használom. Azzal fogtam életem halát tavaly. 6 és 10mm es pellet került a zacsiba. A horgon, szilikon karikában 10mm. Bele csomagoltam az ólommal együtt a szereléket. Gyorsan lesüllyed így. Azt hiszem legalábbis.
[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
válasz Zoli bácsi #66589 üzenetére
Nekem meg a picike pelletet 7mm est mindig a keszeg elviszi. Raktam fel 10mm est és 11 est is de azt is a keszeg elviszi. Sajnos nagyon nehéz szűrni az aprónépet..
feco6512: Daiwa Nzone S 150g 390 es bothoz van viszonyitási alapom, kb 30g al kevesebb az általad kiszemelt croco bot, szerintem ez a daiwa bot már nem könnyű annyira, de az a 300g egy 390 es bothoz elég jó. Kézbe kéne venni. Mondjuk nekem 230-240g nál nehezebb feeder bot már nehéznek számít, és tovább ronthat a helyzeten egy nehéz orsó. Milyent pattintanál rá?
[ Szerkesztve ]
-
gababoy
újonc
válasz Rasnac #66572 üzenetére
Nekem van velük sztorim: pár hete rendeltem 8 tételt, etetőanyagot, csalikat. A rendelés másnapján hívtak, hogy nincs a rendelt pop up, választottunk helyette másikat. Következő héten nagy nehezen elértem őket telefonon (talán kedden, előző csütörtökön rendeltem, pénteken hívtak), hogy megérkezik-e hétvégére a csomagom. A hölgy (aki amúgy nagyon segítőkész volt) átnézte a rendelésem, közölte, hogy nincs a helyettesítő tétel + még a választott gumikukorica sem. Mivel mindenképp ananászos pop upot kértem, itt már az általam választott 1500 ft-os tételt egy dupla olyan áruval helyettesítették, benyelve a különbözetet. Majd a másik hiányzó dolognál már azt mondtam, mindegy, csak küldjenek valamit. Megjött a csomag, nagy volt az öröm, míg észre nem vettem, hogy a rendelt 2 cs horog nincs benne. Megint telefonálás, fényképezés, email írás. Jött a válasz, elnézést, logisztikai gondjaik vannak, küldik a horgokat is. Egész kövi héten csend, majd emailos kérdésemre válaszul küldték, hogy összeállt a csomag, postázzák majd. Szóval vannak bajok... Máskor is így jártam, a honlapjukon választható mag mixet cserélni kellett, mert mégse volt. Akkor gond nélkül kipostázták. De vigyázni kell velük, az előre kifizetett csomagban képesek olcsóbb dolgok rábeszélni az emberre. Nyilván senki nem vergődik pár száz ft visszautalásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Mobil flották
- DIGI internet
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Hobby elektronika
- Több memóriával és tárhellyel kezd a Galaxy S25
- További aktív témák...
- Dyson akkumulátoros porszívók
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- RING Video Doorbell 3 - Okoscsengő
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest