Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz Elekellek #74181 üzenetére
Én hiszek a jó minőségű PID, jó minőségű, hőszigetelt vezetékű K hőelem párosításban.
Sokak szerint ez a leggyorsabb, legpontosabb hőmérséklet mérési eljárás.
Csak jól kell bekötni
Az Omronos szaki szerint ilyen E5CC k hőelem párosítással dolgoznak a KFKIben is részecskeméréseknél.
Vagy igaz vagy nem. Én tuti nem cserélem le ezt a párosítást. -
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #72496 üzenetére
nincs ilyen különbségtétel, nagyon jó síktárcsás és kúpos darálók is vannak (és rosszabbak is). még mindig használnak roburt csúcs helyeken, ahogy van mythos one, meg ek43 is. most éppen a legtöbbre tartott őrlők síktárcsásak, de pár éve fordított volt a helyzet. a mi szintünkön meg aztán pláne van ilyen is, olyan is jó. annyi, hogy kúposból kevesebb van (ha levonod a 38 mm-es alapgépeket).
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Upo
addikt
válasz Elekellek #72481 üzenetére
Én csak belevau mert annyira nem értek hozzá, de mintha olyant olvastam volna, hogy az egyenletes szemcseméretben van a kutya elásva. Ez tudja, a gyengébbek meg mindenféle összevissza méreteket produkálnak, közte a púdert is.
Belegondolva, az egyenletes szemcsék között a víz egyenletesen megy át, az összevissza méretnél meg ahol a nagyobbak közt több a púder ott kevésbé. Ahol kevesebb a púder ott meg utat tör, még ha nem is látszik, kezdődő mikro csatornásodás előfordulhat, itt jobban kioldja, "hígabb" lesz mint a púderesebb részeknél, ahol lehet hogy rendesen ki se oldódik. Az ezekből összekeveredő "blend" adhatja a rosszabb ízhatást.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #72472 üzenetére
a 30 fok kontra 180 fok engem is megviccelt anno, de ez egyszerűen abból adódik, hogy más a kúpos és a síktárcsás kések közti távolság változása egységnyi fordulattal az állítógyűrűn. ergo normális.
az őrlemény érdekes, sajnos már nem emlékszem eléggé a mazzer minire ilyen szempontból, de mintha én is azt tapasztaltam volna, hogy durvább, egységesebb az őrlemény, sokkal légiesebb, a kávé meg jobbabb (kevésbé karcos, kevésbé keserű, picit vékonyabb, ízesebb, gyümölcsösebb). én anno nem sokat agyaltam ezen, örültem, hogy púder helyett egy szép, jó állagú őrleménnyel lehet dolgozni és többek között ezért is gondolom azóta is, hogy jó darálók ezek.
legutóbb egyébként, amikor a gitwe sehogy sem adta ki itthon, a budapest baristasban megmutatta az őrleményt a barista csajszi, az is elég "durva" volt.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz Elekellek #72368 üzenetére
A darálóval adták (HG 1), de másolata itthon is beszerezhető (vagy a Lynn Webertől az eredeti, de nem túl gazdaságos), azon kupak is van (már a fejlesztett verziót másolták) aminek előnye, hogy az összes hókusz pókusz egy kis rázással elkerülhető. Ha érdekel írj privátot.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
válasz Elekellek #72361 üzenetére
Én egy ilyen tűvel csinálom. És nem rossz.
Nincs semmiféle egyengetőm de majd egyszer talán lesz.
Nálam úgy néz ki, hogy WDT -> egy picit megrázom a kart, hogy eloszoljon az őrlemény (max 1-2 apró mozdulat) -> újjal elegyengetem a tetejét -> tömörítés.
Eddig kb. mindig szép egyenletes volt a lefolyás.Ma kipróbáltam wdt nélkül és az eredmény hasonló volt. Egy icipicit elkezdett szédelegni félidőnél de ennyi.
-
gogh
csendes tag
válasz Elekellek #71784 üzenetére
Helló! Köszönöm, hogy válaszoltál!
Sajna nem értek hozzá, csak összeállítottam Fragola leírása alapján.
RKC-Rex c-100 -es PID- em van , nem tudom, hogy a leírásából melyik érték a kimeneti feszültség. Segítenél?(L:/dl/upc/2018-05/28/590048_whu2ujycaqiitzgr_rkc_rex_c100.jpg)(/L) -
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #71658 üzenetére
dózeres. az őrleményfinomság állítása fokozatmentes, de nem olyan beton masszív, mint a mazzeré. az őrleménye viszont rohadt jó, egyértelműen sokkal jobb volt, mint a sj késes mazzeremnek. én szerettem, csak aztán elvitte a kávét is adó sörözőnk, aminek a kávés szekciója ugyan hamar hamvába holt, de közben lőttem egy robur electronic-ot, így nem kell mindkettő.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
adp
őstag
válasz Elekellek #62406 üzenetére
így persze, hogy jobb a helyzet az e61-nél, de ha a gaggia szűkítőzve, rézcsövezve és szigetelve lenne, na úgy mi lenne a helyzet? így érdekesebb lene az összehasonlítás,a rézcső egy iszonyat jó tuning, pont ez hozza fel a nagy gépek szintjére
szerk: most látom, Parci ugyanezt írta kb.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #62406 üzenetére
na, ilyen jellegű megfejtések érkeztek az elmúlt 5 évben mindig. hogy ugyan volt gaggia és e61, de a gaggia pid nélküli volt, vagy csak pid-elve volt stb. igen, a rézcső az konkrétan két kategóriát lök rajta, mert azzal éri el a nagygépek hőstabilitását. a szabályozható pumpa meg az előáztatását. a pid ugye alap.
szóval... most már olyan user kéne, akinél tényleg fulltuning gaggia van a nagyobb gép mellett.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz Elekellek #56674 üzenetére
Ha ezen múlik, és van vállalkozó szellemű egyén, aki ezt leszervezi, akkor velem is lehet számolni, ki tudja mit hoz még a jövő, enni nem kér.
Amúgy meg nem beteg dolog ez, mindenki próbálja kihozni a maximumot a gépparkból. Nekem speciel kell a vas, meg az örök élet meg egy nap érzés. Ha már az autómból nem ez sugárzik.
-
kozsy18
tag
válasz Elekellek #55313 üzenetére
Ez valóban belefér jóval kisebb csavarba is
Köszönöm a tippet!Szerk.:
Sőt, talán még egy szondát is lehetne belőle készíteni, hogy közvetlenül a víz hőmérsékletét mérje. Így a szabályozás is direktebb lenne, elvégre a fűtőbetét is a vizet melegíti.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
-
Bazsee71
őstag
válasz Elekellek #54509 üzenetére
Ti hallottatok már olyat, hogy a bors jobban kihozza a gyümölcsös ízeket egy újhullámos kávéból?
Az egyik kaposvári kávézó kínálatában feltűnt az újhullámos megnevezés, kértem is belőle egy duplát (érdekes, de szmpla nincs is a kínálatban). Mikor kihozták, érkezett vele egy bors őrlő is, akkor közölte velem a felszolgáló hölgy ezt az újdonságot. Nem voltam elég tökös, mert nem szórtam meg vele.
Illetve puhatolóztam, hogy kinek a kávéját iszom, és annyit sikerült megtudni, hogy Tatán pörkölik kimondottan nekik, és Mocca a neve. Egyébként etióp kávéra tippelnék, talán Sidamo, helyi szinten még jónak is nevezném, ára korrekt: 450,- Ft. Van tippetek, hogy ki lehet a pörkölő?
-> Közben megtaláltam, minden bizonnyal az Awaken lesz az. Nem hallottam még róluk.Szegény kolléganőnek egy cortadot ajánlottam, hát az látszatra nem sikerült valami fényesen, a kemény tejhabot mint ha úgy kanalazták volna rá, de ízre állítólag rendben volt.
Szerk.: nem válasz akart lenni, bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz Elekellek #54126 üzenetére
nálam csapolás indít, fejhőmérőn 6 fokot emelkedik a hőfok, majd nyomás érkezik, és egy 25-30ml kv alatt kb 1 fokot csökken az első csepphez képest. utána fejhőmérő vissszaáll a standby hőfokra.
tehát ha 84fokos a standby, akkor 90fokkal indul, és 89 fokkal végez. mire kiütöm a pogit, elmosom szűrőt, addigra kb újra 84 fokos.
Parci: ehhez képest pikkpakk. azért ott is volt kb 3mp, ha jól emlékszem. de ez sokkal-sokkal hosszabb. vagy volt szűkítőzve, vagy kisebb vizhozamú pumpája volt, mert amikor nálam votl a bz99, 5ös szűkítő nélkül ulkával az kb átdurrantotta a pogácsát a silviához képest.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #54118 üzenetére
ne is engedd el, érdemes kiismerni. a gaggia vízterítése tök jó, a e61-é mégtökjobb. biztos, hogy a 4,5 kilós fej, mert a 7,5 deci víz, meg a jobb vízterítés összességében jobb eredményt ad. ha anyagilag belefér a váltás, a használatát is legalább annyira kedveled, akkor ne gondolkodj sokat. pláne, ha ferrarit lehet csinálni belőle
(mivel nem hőcserélős gép, a hőfokot is atom pontosan be tudod lőni, mindig, mindenkor. ha tényleg nem kell nagyon a gőz+kávé egyszerre és gyakran, akkor nincs is kérdés szerintem)
amúgy 8-10 mp és 15 mp nagyon nem ugyanaz, a 15 nekem rettenetesen soknak hangzik, ha nem valami szándékolt előáztatásról van szó. majd mérjétek meg légyszi stopperrel, normál lefolyásnál, kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #54108 üzenetére
használd, teszteld, ki kell tapasztalni. pityuval ellentétben nekem az a tapasztalatom, hogy világverést várni egyik géptől sem érdemes, a gyengébbek gyengeségei is áthidalhatók. például az e61-hx megcélozott csapolási hőmérséklete is elérhető némi gyakorlással
de, ha nagyon bejön a gaggia, miért váltasz? adhatsz neki még rézcsövet és tegnap óta nyomásprofilozásra lehetőséget, egy duplához tényleg nemigen kell többet tudnia egy gépnek. a gőz más tészta, de ahhoz meg hx vagy db kell már.
amúgy az van, hogy ha építenék egy saját gépet a nulláról, nem biztos, hogy nem egy ilyen fulltuning gc lenne a kávés része. de most komolyan, a büdzsére is figyelve, mi más?
ezzel együtt, egy pid-elt ilyen piccolóval tényleg bármilyen jó kávét el kell tudnod készíteni.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
bajnokpityu
félisten
válasz Elekellek #54108 üzenetére
játszál még vele, szerintem. eleinte nekem is kissé filteresebb lett, de ettől függetlenül az íze már akkori is ízes, fűszeres volt. csak hígszerű. kitakarítottam az őrlőt, és most már rendben van a sűrűsége is, nem a gépen múlt.
SJ nem hiszem, h jobb lenne, mint amid van, gondolom kb egál, szóval jónak kéne lennie.ami feltűnő, hogy nagyon lassan (5-10mp-ig semmise történik, majd újabb 5mp alatt épül fel a nyomás a saját műszer szerinti 8baros maximális nyomás. Talán ebből ki lehet indulni.
hőszigetelés+ rézcsőtuning nem szólhat bele.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz Elekellek #54106 üzenetére
tekintsünk el attól, hogy a gcvel lehet a legjobb KVkat főzni. én ezzel nem értek egyet. enyém is pont egy piccolo.
Fogalmam sincs, mit alakított még át az enyémen fragola. Őt kérdezd. Ez sokízű, ha kell könnyed, ha kell izmos KVkat képes főzni, különösebb tökörészés nélkül. Minél többet használom, annál jobb készüléknek tartom. most már sokkal magasabb szintűnek gondolom a silviától, ami szerintem minimum GC szint.
De tudok rá vevőt, ha tényleg ilyen szar lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest