Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
lm szimpla gyári drága versus expolygonos v2:
nagyon leegyszerűsítve erre jutottam:
- a gyári sokkal szebb
- az expolysba közel 1 grammal több őrlemény fér középre
- így, hogy 1 grammal több őrlemény kerül bele, a darálót kb. ugyanoda kell állítaninem merném azt mondani, hogy jobb a gyári lm, mert hogy +1 gramm őrlemény azért jó dolog. az 9,0-9,5 grammot bírt, ez 10,0-10,5-öt. délután nyúzom tovább az etióppal, de a laos-i most finom lett az utángyártottal, és nem volt rondább a lefolyás, mint a gyárival pár napja.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ronin s8
senior tag
Gyerekek, ma olyan történt, ami eddig soha!
Duplát főztem egy Hausbrandt 70/30-asból. A lefolyás jó volt, meg a kávé is, de amikor levettem a kart iziben, a pogácsa maradt fenn a felső szűrön, nem a szűrő! Ilyet még nem pipáltam.."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bl4ze
veterán
-
bbuffy
senior tag
Így nem sok. GC ugye?
Azért e61-be pacsálni már dúrvább sajnos így.A V60 és a Chemex/Melitta/Kalita között van számottevő különbség? Ízélményre gondolom mert a technológia majdhogynem uaz.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-HajTömeg-
őstag
-
And06
aktív tag
igen arra gondoltam (vagy ha talál valami más hasonlót akkor arra). nekem mind1 lenne, mert itt egyáltalán nem vizkövesedik a csapoviztől, mégis forrásvizzel használom. napi 2 duplával pont egy másfeles flakon fogy el hetente (0 cappuccino mellett), ez még nem olyan nagy költség!
-
vadászcsiga
félisten
Surda
Van egy Dose a vaterán tied? -
Toobee
veterán
válasz vadászcsiga #2783 üzenetére
Szerintem Blaze van olyan rutinos, hogy a ránézésre megmondja, ha van benne.
-
RBJ
addikt
csini kávé.
amúgy esetleg kávétartó szűrőn keresztül is érdemes leengedni citromsavas vízet?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
Na remélem nem csináltam maradandó kárt vagy bibit. a használati utasítás alapján a vízkőmentesítős vízet nem a szűrőn keresztűl kellett volna leengedni mintha kávét főzne az ember hanem a gőzcsöven.
Igaz ez? Így meg nem takarítódik át a felsőszűrő szerintem.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
And06
aktív tag
nem kell kiürizteni a vizet a bojlerből tudtommal. bekapcsolás után engedj ki egy-két csészényi vizet, igy friss viz lesz benne, és megnyuszik a lelked, amúgy ezt sem kéne.
a vizkő elleni harcban a leghatásosabb fegyver a palackozott viz használata. hátulütője, hogy pénzbe kerül. de vizforralgatás, és a gyantapatron is... -
RBJ
addikt
Jé tényleg vízkű volt. Már csurogva jön a víz. Igaz nem gyöngyözve hanem a szűrő közepén gyöngyözve, folyva. Nem is gondoltam, hogy ilyen érzékeny, finom lyukak vannak rajta.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
Van valami tipp hogyan lehet jó eloldani a citromsavat azon kívűl, hogy fél óráig keverem mint hülye.
Ha nem használom a gépet vagy 1 hétig van valami leürítési feladat? Egyáltalán szükséges ez?
Lehet ezért vizköves a gép mert egy hétig pihen a gépben a víz.[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Köszi a vizkőmentesítési tippet. Neki is állok. Nekem is ilyen tűszerűen jön le. akkor ha simán leveszem a felsőszűrőt csillag csavarhúzóval nincs semmi bonyodalom még benne?
Nekem még hidegen is tűszerűen jön le.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
csak e61-es gépeknél szoktátok mondani ezt a kb. 400 ml/perc vízhozamot. ugyanaz az ex-5-ös ulka van benne, az e61-et meg nem vágom, de a tudorok szerint kb. 170-200 ml/perc az ideális a kisgépeknél, nem véletlenül szűkítik őket (nancy stb.).
-
paljoc
tag
válasz -HajTömeg- #2765 üzenetére
60-70ml korul/10sec
OPV-t nem nehez berakni, beallitashoz viszont kell a muszer. A haromjaratu nehezebb ugy, ott cserelni kell a komplett fej blokkot, szerintem azt nem eri meg. Jo az az EVO+OPV ugy ahogy van, volt olyanom!:-)[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #2763 üzenetére
háromjáratút nem hiszem, hogy tudnál beletenni. opv nem akkora ügy, ha amúgy van megfelelő csöved, bilincsed, szerszámaid, manométered, hogy beállítsd stb.
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #2761 üzenetére
nem ismerem annyira ezeket a saacókat, de nem, ez nem jó, ez tényleg spriccel/lő. vízkőtleníteni és a felsőszűrőt levenni és zsíroldózni kell.
-
HÁZIGAZDA
válasz vadászcsiga #2759 üzenetére
ha hideg vizet csapolva szemre gyöngyözve jön ki a víz, az ígéretes. ha ömlik, mint a megáradt duna, az nem. forró víznél már összeállhat egy folyamba könnyebben, ezért érdemes hideggel nézni.
-
HÁZIGAZDA
válasz vadászcsiga #2757 üzenetére
ennek csak olyan szempontból van jelentősége, hogy mennyire csatornásít. az is inkább duplánál, ahol a pogácsa feldagad a felsőszűrőig. lm szimplánál például alapvetően víz van a pogácsa fölött, úgy nyomja, és akkor már "mindegy", hogy mennyire egyenletesen teríti a vizet a gép a felsőszűrőn át.
ezzel együtt kisgépeknél az a jó, ha minél alacsonyabb, opv kifolyó ágán mondjuk max. 200 ml/perc.
-
vadászcsiga
félisten
válasz -HajTömeg- #2756 üzenetére
Van valami atfolyasi mennyiség vagy mi, Parci tudja mondta nekem egyszer. Bizonyos idő alatt hány ml víz folyik ki. Kevés az a hely Mo-n ahol nem vízkövesedik, gyak mindenhol kemény a víz. Múltkor beírtam hogy itt Sopronban milyen a víz erre mindenki jött hogy nyugi nála is. Ez a havi kettő atmosás használ hidd el.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz vadászcsiga #2755 üzenetére
Köszi,időközben elolvastam kávéológián.
Sajnos nálam nagyon vízkövesedik minden,úgy vettem észre.
Jó lenne tudni mi az ideális erősség,amivel a víznek jönnie kell.
Nincs kedved csinálni róla egy videot?
Nekem szerintem nem jön olyan erőből,mint az előző linkelt videon,mégis átfolyik a jól megdarált kávé is.Alias: Júzer error
-
vadászcsiga
félisten
válasz -HajTömeg- #2751 üzenetére
Egész éjszakát ne isten ments. Fele tartályt engedd at hol a fejen hol a gőzcsövön keresztül, aztan hagyd kikapcsolva egy negyed órát, majd a tartály masik fele jön. Ha nem annyira vízköves még pihentetni sem kell szerintem. En legalábbis a G Pure-ommal igy jártam el 2 hetente, havonta es nem volt gondja.
-
HÁZIGAZDA
némi expolygonos utángyártott versus gyári original lm szimplaszűrő hosszútávú tapasztalatok:
SiD-től kaptam kölcsön, szerintem vagy két hónapig nyúztam a profi és drága gyári változatot. tegnap vittem vissza és visszaálltam az utángyártottra. különbségek az utángyártotthoz képest:
- jóval szebb megmunkálású a gyári
- 0,5-1,0 grammal több fér az utángyártottba középre
- nagyjából hasonló őrleményfinomságot igényelnek
- az utángyártott ezzel együtt jobban zaccol a csészébe
- a gyárival egy ideje csupa jót húzok, az utángyártottal ma eddig négy középszart produkáltamkell pár nap, hogy visszaálljak rá nyilván.
ezzel együtt tetszik, hogy több megy bele és nem tetszik ez a zaccolása.ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz vadászcsiga #2750 üzenetére
Az átmosás egyébként pontosan mit jelent?
Szívassam fel a vizet a géppel,hogy már elkezdjen jönni belőle a citromsavas víz,majd hagyjam állni egy éjszakát benne és utána öblítsem át tiszta vízzel vagy nem kell egy éjszaka?[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
RBJ
addikt
válasz vadászcsiga #2748 üzenetére
1 hónapos gép ami laica kancsós vízzel van etetve.
-
HÁZIGAZDA
dzsuvás már a felsőszűrő (és/vagy nem is túl jó), olyankor lő ilyen tűpontszerűen. zsírtalanítani kell.
cappuccino:
- kávét darálom, tömörítem, félreteszem
- tejhabot megcsinálom
- kávét csapolom, közben a tejhabot forgatom, kocogtatom
- kész[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Ki hogy szokta először megcsinálja a tejhabot agy főzés után. Nem mindegy úgy látom mert van úgy nálam, hogy kihűl a hab mire kész a kávé.
-
RBJ
addikt
a lavazza ból e lett. igaz megint úgy jártam, hogy alig bírt lejönni csak csepegett. túl finom lenne az örlés?
Eddig a felső szűrőből csak olyan folyósan jött a víz az elején, most meg vékony sugarakban mint a zuhanyból erős nyomással. Mi okozza a változást?valami hasonló
[link][ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Első szemrevételezési tapasztalat. Sokkal szebb, fényesebb szemek vannak benne mint az említett piroslidl be.
-
RBJ
addikt
MOst vettem Lavazza szemest /kék/ crema custo esspresso t. Valahol mondták vállalható kategória.
Jobb mint a segafredo. mindjárt teszt lesz.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
And06
aktív tag
fú, ez a kenya odabasz. kevés vagyok az izek leirásához, de közel olyat húzok belőle mint a kávézóban adtak!
citromlének semmi nyoma! finom gyümi van benne! -
vadászcsiga
félisten
válasz ronin s8 #2737 üzenetére
Ja kérem a fővárosi dzsentrik nekünk itt "falun" azért nehezebb dolgunk van.
Interspart úgy értettem átmenetileg, ha pl 2 napig nem jutok normális cucchoz. Multkor pl 25 dekás Kimbót vettem, ami megmaradt elvittem anyámhoz kotyeszba. Aztán van ott Pellini, azt néhányan a másik fórumban egyenesen szeretik. Ahogy írtam általában kevesebb mint 1 éves a lejárata a legtöbbnek -
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz vadászcsiga #2731 üzenetére
Az Interspar-ba járunk leggyakrabban, de jó kávét még nem láttam. Egyszer volt lejárathoz közeli Mokarabia horror pénzért.
MM-ban viszont meglepően jó időnként a kínálat.
A "Lidül"-ben még nem mertem kávét venni ;-)"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
vadászcsiga
félisten
válasz tariattila #2735 üzenetére
Valahogy úgy
-
Toobee
veterán
Interben melyik kávék a jók? Oda szoktam járni, az van a legközelebb, de még soha nem mertem megnézni a választékot.
-
RBJ
addikt
Ajánlották máshol, hogy árához képest jó. No name kávé lehet mert nincs neve.
piros szürke csomagolással.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
vadászcsiga
félisten
Melyik Lidl piros kávé, remelem nem az amire gondolok? Nevet nem tudom, de ahogy bélépek az uzletbe a bejáratnál mindig az néz rám először
A víztől megduzzaddtak a kvszemcsék, ezért nem engedtek at a vizet.Csak nagyker jó? Media marktban vannak jók, igaz nem olcsón, vagy interspárban de azok lejáratával vannak gondok
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Úgy kérdezem, hogy akkor bármilyen nagykerben megkapható elfogadható szemes kávé mi lenne?
-
RBJ
addikt
Ma reggeli próbálkozás.
Csöves technika és kellékek. Gorenje daráló, lild piros kávé. Kevésbé csöves saeco hd8423.
Érdekes az elején megindult a folyás és utána már csak csepegni bírt. Azt hittem felrobban a gép.
Gondolom túl finom lett az őrlés és túl erős a tömörítés. Pálcával elkevergetve.
A múltkor vastagabb crema t kaptam de ez is csinos nálam a vizes, buborékoshoz megszokotthoz.
Ezzel a technikával elmúlt a csokis íz, helyette az elején erős feketekávé íz és a végén mandula, vagy barackmag belső íz jött elő, már amit éreztem józan parasztésszel.[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
kinyitottam a kenyát!
egyelőre egyet húztam belőle, 19gramm, "joker" állás, sajnos kicsit lassú lett, 15 másodpercnél indult meg, 35ig hagytam folyni. Utána kell állitanom az őrlőnek mindenképp, de már igy is érezni milyen jó lesz. Ha megjön a paljoc csomag hamar, akkor össze tudom hasonlitani azzal, alig várom
Ilyen lett most:[ Szerkesztve ]
-
bobby_30
tag
Azóta próbáltam és minden rendben volt vele. Annyi volt az előzőekhez képest a változás hogy meleg vizzel raktam fel egyből. Nem tudom miért produkálta ezeket a dolgokat a próbafőzésekkor. Mondjuk az biztos hogy a tchibo nagyon aprószemű volt, de azért már kezdtem megijedni. Remélem most már minden rendben lesz.
-
Bibby
addikt
válasz bobby_30 #2682 üzenetére
Ez azért baromi furcsa, szerintem egy erősen összetekert kotyogósnál előbb kellene a biztonsági szelepet kinyomnia, mint hogy a kávé a menetnél jöjjön ki, már ha jól értem... A felső nyomásszabályzó szelep meg pláne a többihez képest könnyen kell hogy járjon. Biztosan teljesen épek azok a menetek és a gumigyűrű?
Egyébként szerintem tegyél kevesebb kávét és kevesebb vizet. Nekem mondjuk kétszemélyes, de egy adagot főzve adja a legjobb eredményt.
Ελευθερια η θανατος
-
HÁZIGAZDA
válasz vadászcsiga #2719 üzenetére
...majd egyszer. hosszútávú projekt. de a lényeg, hogy bár képek és előzetes infók alapján nagyon rossz állapotúnak és gányoltnak tűnt, nem az (persze meglepetések még lehetnek). gyári mindene, csak hiányos, de már úton az alkatrész-csomag.
-
HÁZIGAZDA
ma elvittem a betegeskedő junior plus-t Dottore SiD főhadiszálására, ahol a doktor úr szúrós, amolyan dr. house-os tekintettel megvizslatta... éééééés... ééééééés... és azt mondta, hogy gép lesz belőle!!
-
bl4ze
veterán
-
And06
aktív tag
ma megint voltunk Hkiben a Kaffa kávézóban, az őrlőben El Salvador - SanFrancisco kávé. Állitólag kicsit sötétebb pörkölés (újhullámos szinten), izében ez nem érhető tetten, bőven van gyümi és sav, finom csoki szerü befejezéssel. Igazából nekem a múlt héten kostolt kenya jobban bejött, bár belekötni ebbe sem tudnék. Most nem birtam ellenállni, és vettem egy zacskóval (a kenyából). Ezzel szórakoztatom magam amig az új paljoc csomag ide nem ér.
A kávézóban csapolás előtt kismérleget tesznek a csésze alá, és úgy inditják a gépet. Méghogy kávézóban nem lehet mérlegelni! Próbáltam kikérdezni őket, hogy a Kenya mit szeret, de a csajszi elég bamba volt, és csak azt hajtogatta, hogy folyamatosan állitják utána a kávénak gépeket. Végül annyit mondott, hogy 18,5 gramm, 94fok, és 30 másodpercet célozzam meg.
Ez igen érdekes, mert az LM gép a csészemelegitő csapolás alatt gőzt okádott, szóval nem tudom hol mérik a 94fokot, igaz ma másik kávé volt, nem kenya. -
paljoc
tag
válasz -HajTömeg- #2709 üzenetére
Semmi, nem ittam olyat még!
-
And06
aktív tag
az első jelentkező(itt, nem privátban) ingyen megkaphatja a maradék molinari oro-mat(kb 40 deka). Ha nem jelentkezik érte senki hétfő reggelig, kivágom.
Átvétel október végén pesten személyesen lehetséges.ui: kénytelen vagyok megemliteni, hogy nem vagyok róbert bácsi, de sajna (nekem) ez a zacskó ihatatlan.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest