Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Last Epoch
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- EA Sports WRC '23
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Path of Exile 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Europum #5990 üzenetére
[OFF]parára vágtad magad? - az milyen?
képzeld, aki meg gerincre. magát.....
[/OFF]
asszem azzal kezdtem, hogy a ram hibázási lehetőséget zárd ki. a 3x-t egy kb. 300-ig gondoltam. de te már megint 1000-en nyomod. és 1.8v-on, amire szintén 1.9-et írtam, asszem. így nem zárod ki a ramhibát..... tessék úgy csinálni, hogy a ram 800-900 közé essen, cl5-ben, 1.9-2.0v közé. miután megtudtad,mennyit bír a proci, kezdheted babrálni a ramokat. már nincs több oldala, hogy ugyanazt máshonnan megközelítsem....
próbáltad már pont azon, amin nekünk ment? #5974
-
CHIPman
nagyúr
Te vagy a mi emberünk. Ha van kedved költeni villanyszámlára, próbáld már meg, hogy valós 1.5-1.54V-on mennyi ideig működik a proci! Mert ugye terjengnek a rémhírek, hogy 1.36V felett degradálódik a cucc, de pl. Lipi az E8500-zal valós 1.5V felett prájmolt, és semmi baja nem lett, igaz hidegben.
-
Europum
csendes tag
válasz
szab.tam #5989 üzenetére
Próbálgattam, próbálgattam. 3x-es rammal ment félórát 10x333 (3.33GHz, Vcore: 1.325V) settingel, de kifagyott, azóta meg valami nagyon nem kóser... nagyon dúrván fagyogat, már az eddig jól működő 12x266 (3.2GHz) setting, 4x es rammal(1066MHz) sem megy rendesen... wáááá
Most állitottam mindent vissza biosban, elkezdem újra aprólékosan...
Azt olvastam, hogy az 1066os ddr2 eleve clock-ra van gyártva (clock nékül nem nagyon érhető el az 1066MHz DDR2-n), ergó a gyártó garantálja hogy megy 1066-on. de ez most 1.8V-n értendő, vagy fönnébb kell azt tolni?
Bocs a kezdő kérdésekért, de most tök parára vágtam magam
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Europum #5986 üzenetére
pont ezért vedd vissza a ram szorzót! mert így nem tudod,mi a hiba.
ha 3x van, akkor sem a ram, sem a northbridge-ben csücsülő ramvezérlés hibája nem lehet. így megtudod a proci végét.
sokan egyszerre akarnak mindent rántani, és így nem tudják, mi nem bírja....én így jártam a mostani asrock lapommal.
-
Europum
csendes tag
válasz
szab.tam #5983 üzenetére
Köszi! ez jónak tűnik, bár még csak melóban vagyok.. szóval délután tudom próbálgatni.. gondolom itt a memória szorzó 3.33-ra volt állítva, számitásaim szerint így lesz a 320MHz-ból ~1066MHz. Kérdés: 1066-os HyperX ramok általában tudnak nagyobb frekvenciát? tuningolhatók? vagy őket nem szabad húzni? Olvastam sok hozzászólást meg eredményzt ahol húzták őket, de olvastam olyat is, ahol azt írták: a ramokat nem szabad a max freki fölé vinni.
Másik kérdésem: gyári hűtővel meddig érdemes elmenni proci szinten? mennyi az e5200 normális, elfogadható hőmérséklete? -
promisz
aktív tag
válasz
kriszbon #5919 üzenetére
Nekem ennyi fogyasztast mutat a dynamic saver program: bal oldalt az energy saver ki van kapcsolva jobb oldalt pedig be Akkor most ez se reális?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal #5976 üzenetére
bolcsodal:
nem az én gépem, nem én választottam, csak próbáltam kicsit terelgetni a srácot.
cpu, vga, ram. lapból az elmúlt 2 évben már begyűjtöttem pár vacakot, (pl. 3 asrock...)
így abban nem akartam javasolgatni.... de ahogy elnézem, nem rossz. ott csak azt néztem, hogy az 5 giga ep43 melyik jött ki eleve 5200-at támogató biossal, hogy azt már ne kelljen frissítgetni floppy-ról, és inkább pcie1x legyen rajta több, mint sima pci...és köszi, mert azokból a beállíatásokból indultam ki, amit adtál.
Europum:
mivel nem az én én gépem, itt sincs előttem, így csak emlékekből pár dolog.
bolcsodal adott egy fesz támpontot:
a hsz-ban lesz egy link...ja, de itt van pdf-ben az alaplapi leírás a biosról...
a ramokat úgy kezdtem, (feltéve, hogy hasonló 1066-jaid vannak? - 800-nál más a helyzet!), hogy ramfesz 1.9v, időzítések cl5, majd még alatta az ott lévő 3 fő: 5-5-18. a többit nem piszkáltam. fontos, hogy a ramszorzót, System Memory Multiplier (SPD) 3-ra állítsd, mert így a tuningnál az fsbx3-mal még 300x3-nál is csak 900-nál jársz, és tuti nem lesz az a hibaforrás. kicsit feljebb pci expr. frek fix 100!
a cpu vcore 1.3v, és indult az fsb.... kb ennyi. mást nem is nagyon piszkáltam. asszem a CPU PLL-t, ( 1,55 -> 1.5?), és CPU Reference-t (1.805 - > 0,78?) még talán vissza is vetem egy lépcsőt a gyárilag adotthoz képest, mert alapból a maximumon voltak.
szerintem kb. ennyi volt. de úgy éreztem 3500-3600 közt, hogy a 12x-t jobban szereti, mint a 12.5X-t. könnyen lehet, hogy alacsonyabb szorzóval, magasabb fsb-vel. és kisebb ramszorzóval még tovább jutni. de nekünk ez így totál jó.
ha előre megkérdeznek, egy stabil 3200-3300-mal már kiegyeztem volna. ez már csak + ajándék...
-
Europum
csendes tag
válasz
szab.tam #5974 üzenetére
Helló,
majdnem pont ilyen a deszkám, csak P45-ösés a procim is ugyanilyen!
Még a ramom is ugyanilyen speckóval van ellátva csak Kingston Hyper-X. Tegnap elértem a 266x12 - 3200MHz-t,1.3V-n, de úgyérzem ez messze nem a legtöbb, ami kihozható a konfigból, egyelőre csak futtában volt rá időm. Igazából első ránézéskre a BIOS-on nagyon meglepődtem, nemigazán tudok kiigazodni egyelőre. Ha adnál valami tippeket, amire vigyázni kell, akkor majd dobok énis pár eredményt. Például a RAMok húzását egyelőre egyáltalán nem látom át
Na majd re.. várom a tanácsokat!
Sziasztok! -
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal #5941 üzenetére
na. meg volt az első kör. (most hozott haza a delikvens...)
emlékeztetőül:
GA-EP43-DS3LR
E5200, htx2
2x1 1066 kingmax
his 4830 iceq
Gigabyte Superb 460 W
valami giga ház, (szép...)12x290=3480 vcore 1.3v terhelés dropp -> 1,26v
ram 3x= 870 cl5 1.9v - ezt még bőven lehetne babrálni, de békén hagytam, ne ez legyen a hibaforrás.12x300=3600 már csak vcore 1.3125v. de ezt elvből nem feszegettük. csak orthos indítás, hogy van-e kül. 300-on 1.3v vs. 1.3125v. van. előbbi egyből piros, utóbbi ment egy darabig, de leállítottuk.
ez csak arra kellett, hogy bírná még, és 290-nél nem megyünk 1.3v alá, de 1.3v fölé sem, hogy magasabban (300) stabil legyen.
így marad ez: 12x290=3480 vcore 1.3v
orthos, prime, 3dmark2001. ezeket futtattuk, stabil. 3d06 sajna nem is indul, mert 1360x768-as 26"lcd, és 50" plazma van (jelenleg klónban), de ehhez min 1280x1024 kijelző kéne, kevés a 768 sor.... prime alatt zárt ház, max 63 fok.mpchc, powerdvd7, dxva baállítva: mkv, bluray hardveres gyorsítással szépen megy.
grid és társai tesztelése holnap után. csak oda még kell egy vga monitorozó, (gondolom riva tuner...)
első napra ennyi...
elsőre úgy érzem, jól lett összeválogatva. winyó és perifériák nélkül kompletten 100k-ból aránylag gyors és halk gép.
-
Hunter2
addikt
Ez aztán az extrém tunning!!Menetközben szereztem új lapot, ezzel az UD3R-el most 3.3-at megy 1,344-1,328 valós feszen. 11x333-as beállításon postol de mikor betöltené a wint akkor újraindul. Valami 5let?
-
oliba
őstag
Persze megpróbáltam kinyírni, hogy mehessen vissza a gariba. 1,76V 4 óra orthos terhelés passzívan -15 fokon (100 fok után -27-től kezdte visszafele számolni), de mintha semmi. Betombólvan ez vazze
-
oliba
őstag
Na kijött a bios 1,5V, CPU-Z 1,45V-ból 12,5x280. Ez a max, ami stabil. Eladáson gondolkodom, csak nemtudom, hogy most a kis tuningos E2180-asomat adjam el, vagy ezt. A tesóm vesz majd egy gépet, vagyis pontosabban én fogok neki és E5200-est teszek bele és akkor kitudom cserélni a két procit
-
Zsubi
őstag
Holnap sajnos a jó kis E5200-om nyugdíjba vonul és felváltja helyét egy E7300-as
-
oliba
őstag
VID 1,2875
Stepping: A
Revision: R0 -
vzsryl
nagyúr
válasz
r3v0Lut10n #5939 üzenetére
Talán Bios frissítéssel. Sajnos nem tudom milyen támogatásokhoz lehet hozzájutni Abit téren, mivel becsődölt.
E5200 vége változó, de 3,4+ mindegyikből kijön. Volt már olyan is, ami alapfeszültségen vitte. -
r3v0Lut10n
senior tag
5200 ill 5300as proci megy p965-ös lapban ? (abit ab9 pro) meg még 1 kérdés átlagban mennyi a végük? mennek 3.4g+ ?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal #5937 üzenetére
kiindulásnak jó lesz, köszi. de asszem egy 12x, alacsaonyabb fsb-vel indulok, 1.9v-os ramfessszel, és mindenképp 900 körüli rammal, a ramhibát kiküszöbölve. azt a végére hagyom.
azt amúgy sem értettem soha, hogy a ramot minek hegyezik ki sokan. a gyakorlatban nagyon ritkán múlik valami rajta. viszont az instabilitásnak sokszor okozója.
(a játékkgépemen a 1066-os kingmaxok 667-re definiálva, húzás után valami 800 körül mennek, és semmit nem veszek észre ahhoz képest, amikor 1100 cl4-ben nyúztam...) -
bolcsodal
addikt
válasz
szab.tam #5936 üzenetére
A Vcore-on kívül minden maradjon "normal"-on. Ezeket a feszeket csak 500-as FSB környékén kell masszírozni...azmeg elég ritka egy E5200-nál.
Az Auto-nem megfelelő beállítás, túlfeszel a lap erősen.
Probáljatok egy ilyent: [link]
FSB csökkentéssel talán a szorzót is lehetne emelni, nem foglalkoztam még vele sokat...
-
szab.tam
nagyúr
hajháló!
egy kedves barátom összerakatott egy gépet:
GA-EP43-DS3LR
E5200
1066 gigmaxtávsegítséget adok neki. nézem az alaplap bios leírását, és elakadtam:
CPU Vcore 1.17500V [Auto]
CPU Termination 1.200V [Auto]
CPU PLL 1.550V [Auto]
CPU Reference 0.805V [Auto]az én asrock laponban a vcor-on kívül mindent máshogy hívnak. itt most mi, micsoda?
nb, sb, stb...
a ramokat majd visszaosztjuk, amennyire kell, de az fsb húzáskor nem akaroma feszekt auto-n hagyni, mert abból gubancok is lehetnek. (elvileg meglódulhat).
kérnék valami induló, javasolt támpontot az utolsó 3 feszhez, egy kb. 12.5x260=3250-höz.ha esetleg van egy komplett bios beállítás leírás, valami hasonló frekihez, az még tutibb lenne...
vagy akár valami külföldi oc-s oldal link is jó. (anno a hervadt asrock-omat egy ilyen tesztoldal kül. beállítási javaslatairól puskázva tudtam belőni.) -
rumkola
nagyúr
Kis OFF ha upgrade kéne valakinek:
[link] -
kriszbon
őstag
válasz
Killerlaca #5932 üzenetére
Nekem 1.296-al csak 3.5-öt megy Prime stabilan, 3.3-hoz meg 1.248 kell(így használom) a VID az 1.225 v.
Ja ezek Cpu-z értékek! -
Killerlaca
senior tag
Nekem 1.28V valós 3.6Ghz ehhez képest ki hogyan áll?
-
NFree
addikt
A 333 as fsb bírnija kell mivel szinte alap freki , s csak a cpu-nak kell némi plussz , szerintem ha bírja a 333-at azon használjátok, az északi híd meg csak ne melegedjen ennyitől ez nem 500+fsb.
Én pont ezért szerettem ezt a kis procit mivel nem kellett a tuning miatt semmit gyilkolni, szinte csak a cpu vcore-n múlott az egész tuning a többi beállítás meg normál -
fagy53
nagyúr
válasz
promisz #5923 üzenetére
Szerintem jó, most nyáron fontos, hogy ne melegedjen túl a konfig ezért én nemcsak a procit, de az FSB-t is visszavettem, mivel ez jótékonyan hat az amúgy is meleg északi híd hőmérsékletére.
FSB: 300MHz, 10-es szorzó, CPU Vcore: 1.09V, ez a nyári és
FSB: 333MHz, 10-es szorzó, CPU Vcore: 1.18V, ez a téli beállításom. -
kriszbon
őstag
válasz
promisz #5923 üzenetére
Szerintem elég korrekt, mert így az Fsb is elég magas, és ha ennyi elég a kártyádhoz akkor jó! Az én procimnak is ennyi a VID-je, és 3.1-et megy csak azon(ennyi kell is a kártyámhoz,hogy teljesen megkergesse), utána már feszt kell emelnem! Mondjuk én 3.3-on járatom, biztos ami biztos alapon 1.248 v-on(Cpu-z)
-
promisz
aktív tag
Megtaláltam a legoptimálisabb beállítását a procimnak.
Itt egy screenshot róla prime alatt: screenshotÉs itt egy kép a BIOS beállításomról: Bios-om
A proocim alap VID-je ennyi és fix-álva van: 1,2250V
Ennyi a vége a procimnak alap VID feszültségen. A VID-et nem szeretném feljebb emelni, viszont ha meg csökkentem akor valamiért úgy érzem, hogy az a teljesíítmény csökkenésével jár.
Szerintetek jó így mindennapos használatra?
-
kriszbon
őstag
válasz
promisz #5920 üzenetére
Persze hogy többet fog enni, ha a feszt is emeled akkor mégtöbbet! A fesz emelésnél sokkal jobban megnő a fogyasztás, ha csak Fsb emelés van akkor nem akkora mértékű!
vzsryl: Az energia kütyük mennek, és csak néha kapcsol fel a proci, olyankor 14-17 körül van, de csak pár pillanatig! -
promisz
aktív tag
Ha a VID-et nem emelem, és húzom a procit meg az FSB-t akkor többet fog fogyasztani mint alapon vagy ugyanannyit?
-
kriszbon
őstag
válasz
promisz #5918 üzenetére
Én az EasySaver változatot szedtem le a gigától, és az mutatja. Feltelepítés után kért egy újraindítást, és kapásból vissza is vette a feszt, úgyhogy ha felrakod, akkor állítsd be újból a feszt, és legyen kikapcsolva a progi, mert amúgy hőbölög! Lehet hogy azt is OFF-ba kell rakni, és akkor nem állít semmit, csak mutatja a fogyasztást (Így)
-
promisz
aktív tag
Feltelepítettem a dynamic energy saver progit de az nem írja ki, hogy mennyit fogyazst a gépem. Mindig azt írja ki, hogy állítsam default-ra a proci FSB-jét. Vagyis ne tuningolva nézzem meg. De akor hogy tudom tuningolva megnézni hogy mennyit fogyaszt?
-
oliba
őstag
Hát rossz a szenzorom, azt mondtam, de én xigma 1283-al nyomtam 3ghz-en passzívba és akkor sem ment 55 fok fölé asszem. Passzív és nempasszív között alig van különbség. Ha akarod megnézem, hogy 10x266-hoz menyni fesz kell, de valahol 1,15V körül lesz. Az simán megy passzívba
-
Speed®
titán
Így tudsz a hozzászólásaidra topikon belül keresni, innentől mazsolázd ki ;)
oliba
Főnökömnek építek konfigot, eredetileg egy E1200at terveztem passzívan, de alig találni, ha meg igen, drága..akkor inkább E2xx0. A tiéd pl. 10x266on valszeg vígan ellenne a Ninja Minivel ami mögött ott figyel egy házventi, szóval nem is teljesen passzív. No, lényeg, hogy írok majd. -
-
Speed®
titán
Én kifejezetten szeretem, főleg ha tuningról van szó. Normális arcoktól pretested (nem szétnyüstölt!) dolgokat simán átveszek. És ugye itt az előny amit te is sajnálsz boltnál, piacon ha kell, be is számolnak. Persze ha van zsé meg türelem, új bolti cuccot véve és nem itt PHn eladva a régit, közel ugyanaz az árrés jön ki..node nekem se türelmem, se pénzem általában
Ja, lehet tudok vevőt a procidra, holnap beszélek az illetővel és rádprivizek -
vzsryl
nagyúr
Egy Gigabyte EP31-ES3G lapban van, és annak a lapnak a telepítő cd-jén van egy ilyen procifogyasztás-mérő progi. Vagyis én csak arra használom, de amúgy valami energia megtakarító cucc, amit tuning után nem javallott bekapcsolni.
Be is linkeltem ide a topicba a képeket, hogy mennyit mutatott a progi, de most visszakerestem és nem találtam azt a postomat.De többen is írták, hogy nem fake, amit a progi ír. Ezek a procik tényleg ennyit esznek.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Videó stream letöltése
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Linux kezdőknek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Update 04.22. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest