-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz vezeralmos2 #52859 üzenetére
Most már tényleg mondd el, mi volt!
Hát az volt amit az első válaszoló írt, clean-al letörlődött róla a cryptodisk is.
De azt meg hogyan? Vadiújan vettétek, hazafelé ráugrott valami Linux és megcryptelte? A gond megoldása az tiszta, de érted mi nem tiszta egy új eszköznél? A fater stikában Linuxot rakott rá és titkosította?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz vezeralmos2 #52857 üzenetére
Új SSD-n semmilyen UUID nem lehet, ebben biztos lehetsz, letitkosított meg főleg nem.
a Linux át lett dugva másik alaplapra
Ennek így nincs értelme, hogyan került rá Linux, ha vadiúj? Azt a cryptouuid-ot csak egy user csinálhatta az eszközre, gondolom, aki Linuxot telepített rá.
De utána az eredeti alaplappal se indult, meg semmivel se.
Ez lenne a cryptouuid lényege amúgy. Szép is lenne, ha egy sw/hw titkosított meghajtó másik gépben elindulna.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz vezeralmos2 #52853 üzenetére
Biztos nem a Linux csinált rá cryptouuid-et. Ha nem tudod, hogyan került rá, legközelebb más forrásból szerezd be az SSD-t.
Ami igazán gond lenne, az a hw-es kódolás:
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Szerintem ezeket az mttf és társai mérőszámokat server meghajtóknál valami standard miatt kell meghatározni a gyártóknak, mert sokra nem lehet menni velük!
Ha megteremtem az ssd-n való adattárolás követelményeit, akkor miért ne tárolhatnék rajta adatot hosszú távon?
Szerintem jobb SSD-ket simán lehet tárolásra is használni, ha egyébként, mint írod is, több helyen megvannak a fontosabb adatok. Nekem is több SSD-m van, mint eszközöm, amibe berakhatnám, igaz van olyan is, amit csak azért bontottam fel, hogy valamit lefotózzak a topikban valakinek. Vadiúj és 20 eft alatt vettem amazon.de-n, ahogy nézem a Samsung 980 1TB árakat, lassan el is adhatom 50%-kal többért, de nem akarom, mert jön a kérdés, hogy HDS kép nincs róla?
-
félisten
válasz Graphics #52842 üzenetére
Tök valós infót írtam.
Persze, nem is vontam kétségbe, mert úgy van, ahogy írtad. Csak megemlítettem, hogy kolléga talált egy gyártónál fw-t, de persze ahány gyártó beépíti az eszközt, annyiféle fw lehet. Ha éppen Dell gépben van az OEM, akkor én ilyenkor bevállalnám a update-et, ha amúgy gond lenne az eszközzel, ha nincs, akkor meg minek... (egyszóval most nincs semmilyen vitás helyzet, mert egyetértünk)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Graphics #52840 üzenetére
a támogatást nem a Toshiba/Kioxia adja,😬☹️ hanem az a gyártó brand, ahol eredetileg volt.
No várjunk, a kolléga épp a Dell oldalán talált is 4101 helyett 4105-ös fw-t hozzá!
Ja és elsősorban BUÉK a topiktársaknak! Tuti eredményes évünk legyen SSD ügyileg is!
-
félisten
Az egyik a javítható meghibásodások várható időtartama, a másik viszont ugyanaz, de alkatrészcserét feltételez javíthatóságra. Sok helyen használják ezt az iparban és mivek kvázi industrial termék a server SSD is, itt is ezeket a meghibásodási mérőszámokat használják.
Mint kiderült, a PM883 szerver meghajtó, így ezerszer szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie, ezért írnak 3 hónapot adatmegtartásra, ha ugyanez konzumer SSD lenne, egy ilyen minőségű Eszközre minimum 30 hónapot írnának. Ha valaki otthoni terhelésre veszi ezeket, felesleges az ipari megfelelőség szerinti minőségi vállalásokat olvasgatnia.
Amúgy Intel 520 120GB SSD-m pár évig fiókban hevert, mikor beraktam notebookba kíváncsiságból, minden OS vígan futott rajta, direkt megnéztem mind a hetet. Szerintem ami alapból megbízható, jó SSD, az outplug esetén sem lesz kampeca. Persze nyilván nem SSD-t veszünt adatok tartós fiókban tárolására...
Szerintem laikus szinten ennyi, nekem is van bő egy éve PM883 1,92TB, igazi mindenes a notiban, amíg a notebook működik, addig ez is fog hibátlanul, sőt utána is mondjuk NAS-ban. Első olyan SSD-m, ami miatt pillanatig nem aggódtam, mondjuk a kistesója(860 EVO) miatt sem.
-
félisten
MSI Spatium M570 Pro Frozr 2 TB Review
Ha olyan platformja van valakinek, amibe ez jó és ennek az árából nem legalább 2 db Samsung 990 Pro-t vesz, meg is érdemli! Amúgy szintetikus tesztekben picit jobb, mint a PCIe 4.0 990 Pro.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Graphics #52614 üzenetére
OS nélküli...no de a kolléga Linux alatt végzi a másolást, az OK, hogy kernel opciók vannak, amik változtatnak a default működésen, de alapból nem kerülhető meg a rendszer cachelési vágya. (de ezt a részt tényleg nem vágom)
Nem nagyon ugrik be más a leírt jelenségre, mert hibajelzés nincs, a folyamat nem szakad meg, a rendszer nem hal le..., de akkor mi lehet?
-
-
félisten
válasz adrian14 #52590 üzenetére
Este tesztelem őket, de megnyugodtam.
Igazán nincs mit, az eredményről egy screenshotot tégy be ide léci, legyen infó a kiskeres forgalomban lévő server SSD-kről is! (HardverAprón lévőnél legalább kiírja az eladó, hény órát/napot futott és mennyi írás van rajtuk és szokott is stimmelni)
Amúgy kamerarendszerbe, NVR, etc. szerintem ezek az enterprise SSD-k a legmegfelelőbbek.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz adrian14 #52587 üzenetére
Elég fura, hogy csak egy nejlonzacskóban vannak benne.
Ha szép marketingelt egyedi dobozban kaptad volna őket, akkor már küldhetnéd is vissza, mert tuti átverés! A server/enterprise meghajtók nincsenek külön designolt egyedi dobozokba csomagolva, x darab van egy nagy dobozba, így szállítják. (pár éve a WD RED NAS 4TB HDD-met is egy antistatikus zacskóban kaptam meg, 6-os kartonban érkezik az is a gyártótól a negykerbe)
Azt meg tudom valahogy nézni, hogy ezek eredeti ssd-k?
Meg hát, kb a szemeddel, ha az van ráírva, hogy PM883 meg ehhez hasonló azonosító: MZ7LH480HAHQ, akkor nincs okod aggódni. De egyébként akik SSD-t hamisítanak, tuti nem server SSD-t fognak, ami alapvetően nem is kerül kisker forgalomba, nagy serverüzemeltetőket meg nem tudják átverni. Esélyes, hogy a most legjobban menő consumer SSD-t hamisítják, mondjuk a 990 Pro-t.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz hunaqua #52583 üzenetére
Így már tiszta. Akkor nézd meg a frissítés előzményeiben, hogy a 6.1.64-1-es kernelre frissült-e, ha igen,
akkorfrissítsd a rendszert újra, mert közben kijött a 6.1.66-os kernel, ami javítja az előbbi bugját(mindenképpen frissíts). Plusz az OMV előbb említett smart programjával ellenőrizd az SSD-t, ha nincs baja, akkor az nem SSD probléma.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz easy...rider #52581 üzenetére
"mire gondolt a költő"
Elsőre teljesen máshogyan értelmeztem, gondolom azért, mert olvasás közben valami logikai rend mentén próbálja az ember összerakni a képet, de utána nagyon elvesztettem a fonalat! Ha a kolléga költő, akkor most költhet, ha másra nem, új SSD-re!
amit linkeltél nem ismertem, hasznosnak tűnik, köszi a tippet
Magát az OMV-t nem ismerem én se, de mivel Linux alapú és kifejezetten media, NAS, távelérés, etc. célú a rendszer, biztos voltam benne, hogy a smartmontools itt is meglesz valami GUI-s változatban. Plusz a terminalos monitorozás is biztosított minden Linux alapú OS verziónál. (már megérte benézned ma)
A frissítés dologba nem is akartam belemenni, de mivel kifejezetten Debian alap, így egy ezrelék esély csak, hogy épp ilyen verziójú kernelre frissült a meglévő....
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz hunaqua #52576 üzenetére
Szerintem a külső házas HDD-vel jól megkavartad a kérdést, de ha jól értem, annak a problémához annyi köze van, mintha azt írtad volna, hogy lila az egered! Van egy PC, amiben van egy SSD, amin OMV fut...nem látja a külső HDD-t a géped, jól értem? Ha igen, akkor ennek mi köze a PC-ben lévő SSD-hez?
easy... fórumtársunkkal ellentétben én nem felejteném el az OMV, hanem az azon lévő S.M.A.R.T programmal megnézném a meghajtókat. smartmontools alapú app van OMV-n, de akár terminalban is megnézheted a smartctl parancs kimenetét. A smartmontools akár még email-t is küld neked, ha meghibásodik a meghajtó, szóval értelmetlen egyből HDS meg egyéb WInes appokhoz nyúlni.
Valahogy szedd logikai sorrendbe, mi miben van, mi nem működik, mert ez amit eddig írtál, elég érthetetlen.
A MiniToolPartition látja ,de Ext4-re van formázva így a Win nem nagyon kommunikál vele.Egy frissítés volt reggel,de nem írt hibát és működött utána rendesen.
De mi nem kommunikál a Winnel? A külső házas HDD? MInek a frissítéséről van szó?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52532 üzenetére
# SSD méret linux gb gib TRIM fstrim
Ezért nem értem hogy mikor kiadtam a TRIM parancsot, hogy trimmelt 745 gigát úgy, hogy 655 giga üres helyem van csak
Ööö...no ez az, amiben el lehet merülni eléggé a Linuxnál. A df parancs egyes kapcsolói nem halandók értelmezésére készültek, én is mindig belekavarodom, de vannak ennél jóval kacifántosabbak és én csak autodidakta home user vagyok...
A 655 giga üres hely az valójában a lemezen rendelkezésre álló blokkok mennyisége.
Ez talán egy viszonylag egyszerű leírás, a közepén van egy táblázatos részben a Understanding df command output fejezet, ahol leírják a --kimeneteket.
Linux Check Disk Space Command To View System Disk Usage
Nálam is kb így térnek el a számok amúgy, de a gparted ad legegyszerűbben valós méretet talán...
Remélem most már pofonegyszerűnek látod ezt az egyszerű mekkora a meghajtóm mérete kérdést!? (én is, csak a szemem jojózik, mire előhívom a fejemből az infókat, hogy el is tudjam valahogy magyarázni)
Érdekességképp nézd meg e két kb ugyanarra a célra szolgáló parancs kimenetében a méreteket! Attól függ a meghajtó mérete, kinek melyik a szimpatikusabb parancssoros megoldás:
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52530 üzenetére
Az előzőnek amit váltott az volt a neve, és ezt is arra neveztem hogy ne kelljen konfig fájlokba path-t módosítgatnom
Ja, jobb ilyenkor nem piszkálni, anno én is belekeveredtem, mint majom a házicérnába, amikor variáltam a partició megnevezésekkel.
Igazán nincs mit, kicsit meg is nyugodtam, hogy a thread elején írt félidiótaságaim nem zavartak eléggé össze! Ha lecsekkolod, írd be léci, legalább ilyenből is lesz valami példaesetünk.
-
félisten
válasz LLKobe #52528 üzenetére
Egy pillanatra lefagytam ezeh az 1TBHDD elnevezésen!
Gyanítottam, hogy a rendszer mountolta így, mindenesetre elég szokatlan, mivel a /var-ra ezt írja a FHS:
Változó fájlok: olyan fájlok, amelyek tartalma várhatóan folyamatosan változik a rendszer normál működése során, mint például a naplók, a spoolfájlok és az ideiglenes e-mail fájlok.
De ha ott ez van, akkor maradjon így, eszerint működik.
Majd pár hét múlva csekkold le a végrehajtás ténye, ideje parancssort* és utána manual TRIM-mel is nézd meg, mennyit TRIM-mel és abból látod, hogy jó-e a heti rendszeresség. Általában bőven elég szokott lenni, főleg akinál az online TRIM is aktív! (utóbbi nyilván OS futtató SSD-nél van)
*
journalctl -u fstrim.timer[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52526 üzenetére
fstrim -v /
Ez az alap manual TRIM, ha külön particióid vannak, azokat is TRIM-melheted, például van külön /home, akkor a parancs így néz ki: fstrim -v /home
Nálam a külön csatolt particiónál ilyen a parancs: (a / gyöképarticiban a csatolt meghajtók, particiók a media mappában vannak/felhasználónév/partició neve)
sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
Amúgy ez a parancs mutatja az időzített feladatokat:
systemctl list-timers -a
ez meg a service valós végrahajtásának tényét, idejét:
journalctl -u fstrim.timer
De az fstrim gyakoriságát is állíthatod...itt egy elég régi blog, ezek a dolgok még érvényesek benne.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
nekem heti TRIM van beállítva, látható is a manual futtatás TRIM-melt kicsit: (első kettőnél vártam kicsit, a harmadinál nem, látható is az eredmény)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /
/: 27,1 GiB (29081477120 bytes) trimmed
/: 1,1 GiB (1150435328 bytes) trimmed
/: 0 B (0 bytes) trimmedubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
/media/ubyegon/TORRs: 1,1 TiB (1201483476992 bytes) trimmedJa és reménykedjünk, hogy az OS systemd initrendszerű.
Az alul lévő sdb1 és sda2 particiókat direkt csatoltad a
/var
-ba? Nincs/media
vagy/mnt
mappa?[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
A PM893 adatlapját én is láttam, nem tudom, miért van az ott úgy az alján, erre írtam, hogy kérdezd a Samsungot.
Te viszont erre írtad, hogy miért kellene elhinned: "ezek az eszközök kereskedelmi forgalomba újként nem kerülnek, a gyártó végfelhasználónak nem biztosít hozzájuk garanciát"
Ne hidd el, keress rá a server/OEM termékek gyártói garanciájára. De ha ezt játszod, hogy a saját kérdésedre se emlékszel, akkor azzal tényleg nehéz mit kezdeni.
Egyébként tényleg kérdezz rá a Samsung hivatalos oldalán, hogyan RMA-zhatsz egy datacenter SSD-t és meg fogsz lepődni. Amit nemrég linkeltem, azokat az SSD-ket tudod RMA-ztatni egyedi vásárlóként.
A linkelt oldal legalján a Support oszlopában a Contact Us-ra kattints és kezdheted is...
Majd írd be ide a topikba a kapott választ léci!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Mindig kérdezem, hogy akkor a samsung miért írja, hogy van rá gari és bármilyen szerver eszközre miért van garancia?
Kérdezd, én is ezt javaslom, de a Samsungtól kérdezd inkább.
Azt hitszem a truszt mí bró itt nem megy.
Nem is kell elhinni semmit, igazad van, 2023-ban...ott a google és keress saját magad! Ilyen egyszerű ez.
-
-
félisten
válasz MaCS_70 #52476 üzenetére
Rendszeresen vállaltak a kötelezőnél vagy a gyártóinél hosszabb garanciális időt. Volt, hogy a nagyker akciózott így, de általában maga a bolt döntése volt.
Ebben teljesen igazad van, vannak normális boltok és nagykerek, csakhogy OEM terméknél nem hivatkozhat a számlán/garancialevélen sem gyártói garanciára, ha ezt teszi, az csalás, ha direkt csinálják, ha azért, mert nem ismerik a nem kereskedelmi forgalomba szánt termékek gyártói feltételeit!
Én a témát egy adott példán keresztül hoztam fel, ahol a kisker 60 hónapot írt, emailben rákérdeztem, hogy ez hogyan lehet ez, ők azt válaszolták, hogy a beszállítójuk vállalt 60 hónapot, ennek ellenére mégis javították 36 hónapra a garanciát.
Azért nem gondoljuk már, hogy ha egy okos user mégis tönkre tudna vágni egy egyébként igen drága eszközt, azzal fog valamit kezdeni pár év múlva egy kisker.
Mit is kezdene, hiszen a saját szerződött szervize nem tud mit tenni, a gyártó meg szóba se áll a nagykerrel, mivel non-consumer eszközről van szó!
-
félisten
válasz arcitec #52477 üzenetére
A Samsung internal és portable consumer SSD meghajtóinak garanciális feltételei
Ami nincs a listában, az nyilván nem consumer eszköz, röviden OEM-nek is említhetjük...ezek az eszközök kereskedelmi forgalomba újként nem kerülnek, a gyártó végfelhasználónak nem biztosít hozzájuk garanciát, nem ad ki hozzá drivert és firmware-t. Garancia és driver, firmware annál a gyártónál biztosított, amely a non-consumer eszközöket beszereli különböző számítástechnikai és egyéb eszközökbe.
Ez nem Samsung sajátosság, sok gyártó ad ki datacenter, enterprise, etc... eszközöket, ugyanaz a garanciális elv vonatkozik azoknál is a termékekre, azért Samsung eszközöknél hoztam elő ezt a témát, mert mint megállapítást nyert, fizetett samu ügynök vagyok.
Eddig tudtam belemenni ebbe a témába, aki nem hiszi, hogy ez így van, azzal nem tudok mit kezdeni.
-
félisten
válasz arcitec #52472 üzenetére
Tényleg nem olvastad azt a két hsz-t, amit erről írtam vagy szövegértési problémáid vannak?
Ilyen terméknél a törvényi egy év, ami igaz, minden más kamu, a Samsung nem kereskedelmi forgalomba szánt(OEM) termékre nem ad garanciát.
itt egy példa:
Samsung 960GB PM883 2.5" SATA3 Szerver SSD (Bulk)
Másik üzlet ezt írta chat-en, sajnos nekik se sok fogalmuk van a consumer és OEM eszközök gyártói garanciájáról....
Az egy éves garancia a jogszabály szerint meghatározott értékhatár, mivel a termék 100.000 forintnál kevesebb értékű. A gyártó ezentúl több éves garanciát ad a termékre. Az egy éves garancia arra vonatkozik például, hogy amennyiben a termék meghibásodik azt visszaküldheti hozzánk, mi pedig továbbítjuk a szervíz felé. Azonban a letelt egy év után, Önnek kell a gyártó/szervíz felé fordulni, hogyha problémája adódna a termékkel.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ubyegon2 #52442 üzenetére
Időközben a Bestmark a PM893 SSD adatlapján a 60 hónap garanciát átírta 36 hónapra.
Másik üzlet azt írta, hogy egy év garanciát vállal a PM893 SSD-re. No ez korrekt válasz, mivel ennyi törvényileg kötelező, aki ennél többet vállal OEM termékre, azt hanyagolni kell!
xupe.hu chat
Üdvözlöm! A termékre egy év garanciát tudunk adni. Cégek esetén is érvényes az egy éves garancia, azonban nincs ellálási joguk a terméktől, csak magánszemélyek számára.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az USB "ház" vezérlő chipjétől függő, de van mókolási lehetőség az ócska házakra is.
lásd itt írtam épp. Nem véletlen dúltam szét a WD Elements SE portable SSD-metJaja, már rémlik, hogy csináltál ilyet, főleg az Intenso említése ismerős! Kicsit összezavart engem ez az Amlogic-os dolog, beugrott a saját eszközöm, ami amdroidos és még azt se fogtam fel, hogy a mit látok, az éppen a smartctl, ami fut a kolléga eszközén...közben beugrott, hogy az én Amlogic ketyerémre is rakhattam volna coreElec OS-t, szóval kicsit későn, de összeállt a kép.
-
félisten
válasz LLKobe #52449 üzenetére
Fene tudja, nekem NVMe külső házon keresztül multkor nem működött a smart, de emlékeim szerint a TRIM meg az USB miatt nem futott le régebbi házaknál, talán a 3.2 USB-vel már működik, de nem akarok hülyeséget írni, inkább kérdezd meg itt, tényleg nagyon naprakész minden infójuk:
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Ha nem TRIM-mel, akkor sincs egetverő probléma, mert ettől még a vezérlő megoldja a cellák karbantartását.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52447 üzenetére
A coreElec nem x86_64-linux architectura, hanem arm64, ami az Armlogic meg egyéb androidos eszközökhöz készült, nyilván Linux alapú, de nem classic LInux és nem is futnak rajta a Linuxos parancsok.
Az SSD egy 2,5"-es HDD házban van rádugva a gépre USB-n keresztül.
Maga a 2,5"-es ház már jó régi, lehet hogy abból kéne egy újabb?Ez is lehetséges, de akármit csinálsz, az arm64-en nem fog futni az x86_64 parancskészlete. Ill bocs, nem arm64, hanem aarch64 az architektúra nálad.
Bár itt meg mintha ismerné mégis...tényleg nem tudom, az tény, hogy a nem classic Linux rendszereken sok minden teljesen más, érdemes lenne coreElec/Kodi topikban rákérdezned, miként megy a TRIM.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ubyegon2 #52444 üzenetére
Amit előbb írtam, az akkor lett volna jó válasz, ha Linux-ról van szó Linuxos filesystem esetén!
Most látom, hogy androidos arm64 architektúrájú coreElec rendszeren futtatod a smartctl-t. Az úgy nem lesz jó, az android az nem Linux. Ha TRIM-et akarsz, valami androidos fstim alkalmazás kéne szerintem. Nem ismerem az androidos rendszert sajna...
Ráadásul USB bridge csatlakozást ír....
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.2.0-36-generic]
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52443 üzenetére
Le akarnám csekkolni megy-e a TRIM, de valamiért nem mutatja, mi lehet gond?
Ezt már telepített rendszeren nézted vagy live-ból? Amúgy most látom, hogy particiót jelöltél ki a parancssorban, de jobb lenne meghajtóra futtatni! (hirtelen nem tudom, sda1-re mennyi infót ad)
sudo smartctl -x /dev/sda1
ez jobb lenne így és célszerű root-tal futtatni:
sudo smartctl -x /dev/sda
Nálam sudo nélkül nem is vizsgálja:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ smartctl -x /dev/sda
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.2.0-36-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
Smartctl open device: /dev/sda failed: Permission denied[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz másik topikos hsz-re
Sokaknak egyértelmű, hogy a DC, server, industrial, enterpise SSD-k jóval strapabíróbbak a konzumer SSD-knél.
Amúgy a PM883-as SSD-re 3 év gari van.
Ez igaz, viszont ezt így nem tudod érvényesíteni a gyártónál, mivel alapból nem egyedileg szánták kereskedelmi forgalomba. Ezért lepett meg a Bestmark-nál egy PM893 960GB 60 hónapos garancia kiírása! Épp most kaptam választ tőlük:
A termékre beszállító partnerünk 60 hónap garanciát vállal, amit így közvetlenül nálunk fog tudni érvényesíteni. Ez természetesen ugyanolyan garancia, mint minden más SSD esetében, így az OEM mivolta ezen nem változtat a terméknél.
Kb az van, hogy tök idiótának tartják a vásárlót, no mindegy...
A kérdés ez volt amúgy:
Az önöknél árult PM893 SSD adatlapján 60 hónap garanciát írnak, az lenne a kérdésem, ténylegesen milyen garancia vonatkozik az eszközre, tekintve, hogy ez OEM termék, így erre egyedileg a gyártó nem biztosít garanciát, ami amúgy is csak 3 év lenne.
Ez a beszállító partner meg elég ködös megfogalmazás és ha egy év múlva visszvinnék a terméket, azt mondanák, már sajnos megszünt a beszállító partnerünk, sajnáljuk!
Az OK, hogy ezek az SSD-k nem fognak kipurcanni, de akkor is durva ilyen kamuszöveget válaszolni! Gyári 3 évre ők, illetve egy anonim valami 5 éve garanciát adnak...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Elsőre nem esett le mik ezek a rövidítések plusz azt hittem Linuxos topikban vagyunk.... Ne aggódj, harmadik nekifutásra leesett, miről van szó! EXT0DB6Q
Akkor viszont gondmentes lesz a jó öreg 840 EVO...azért ez is már több, mint 10 évvel ezelőtti kiadás! régen minden jobb vót!
-
félisten
válasz Dißnäëß #52423 üzenetére
Inkább azért volt nagy reflektorfény a Samsung bénázására, mert éppen nagyon várt és hype-olt tipusokkal történt a gixer, plus nem vitték túlzásba a tájékoztatást sem...bár ez utóbbi nem tudom, mennyire gáz. Többnyire aki megvesz egy SSD-t, utána évekig nem is olvasgat azzal kapcsolatos híreket...de legalább azt már tudjuk, hogy a javításra kiadott fw-rel tényleg tuti az eszköz!
Egyébként nem sok gyártónál fordul elő, hogy firmware-t tudsz frissíteni, mivel a nagy gyártókon kívül mindenki hol ilyen, hol olyan komponensekből épít SSD-t, így még azt se tudja a user, mi van benne.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Okosan tetted, de amúgy se sokat érnél vele, ha Linuxra fáj ennek az SSD-nek is a foga! Karácsony körül jön a Mint Virginia úgyis...
Ja és egy sudo
smartctl -x /dev/sda
kimenetet is pasztabinezz majd mindenképp, kíváncsiság is van nyilván, meg a 840-EVO-t is javasolt volt anno fw-update-elni, ha jól emlékszem.[ Szerkesztve ]
-
félisten
A Samsung magiciannal csökkenthetem az OP méretét?
Ez a Magician is egy GUI-s app, amivel a totál laikusok végezhetnek beállításokat, nem fog olyat csinálni, mint a gyári OP helyfoglalás, amit tényleg semmi nem lát. Ahogy írták is, ez kb megfelel annak, amikor a Gparted-ben csinálsz particionálatlan helyet. Ha a meghajtót inicializálod, nyilván az egész meghajtó OP lesz és kezdheted újra a particionálást! Semmi mágika nincs a Magicianban a nevén kívül...
Egyébként olyan meghajtón, amin OS is fut, különösebb értelme nincs külön OP helyet fenntartani, most főleg a Linuxra gondolok, ami EXT4 fs-t használ, ez meg alapból 5% helyet reservál a rendszer használhatósága miatt. 6GB gyárilag foglalt, erre jön még az EXT4 5%-a, plusz a rendszer particióján is mindig van bőven szabad hely nyilván. Ezek összességében bőven elegendőek a vezérlőnek, hogy garázdálkodhasson szabadon a cellákkal. Ja és itt nem egy meghatározott rész van ilyenkor lefoglalva, csak egy X terület mindig szabad, az csalóka, hogy a particionálón a meghajtó végét jelölöd particionálatlannak.
Ezek már előttem több részletben azért le lettek írva, de sose árt ismételni...(ezért is találták fel az ismétlőfegyvereket)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dißnäëß #52394 üzenetére
Bevallom, zavart, de csak a Samsung gyári TBW-je mellett.
Akkor ennek az a titka, ha nem foglalkozol a TBW-vel, én egyik SSD-m TBW-jére sem emlékszem, amúgy is a leghaszontalanabb marketing érték.
Igazán nincs mit, örülök, ha megnyugodtál.
töltögetem a Linux ISO-kat ezerrel, utána letörlöm és töltögetem újra
Sokáig én is mindig ezt írtam, mostanra meg már szinte tényleg csak Linux ISO-k vannak letöltve, egy év alatt 2.57TB írás van a PM883 1,92TB-on. (csajok miatt ugye több streaming meg NAS, így aztán van mit nézni)
Ezen az SSD-n amúgy 0 hiba, ő elvan.
860 Pro-n? No arra aztán nem jellemző, hogy gond lenne vele, 850 és 860 EVO-k meg Pro-k tényleg nagyon jók.
Szóval nyúzzad csak mindet rendesen, azt igénylik! Ha azt nézzük a 870 EVO is sokáig elvolt hibajelzés nélkül, nálam 10. évben jelzett volna csak...
-
félisten
válasz ricsip #52387 üzenetére
Sorry, nem akartalak megsérteni, ez esetben a károgás alatt magát a jelenséget kell érteni, írhattam volna azt is, hogy indokolatlanul fested az ördögöt a falra.
Az egyedi problémád, ha az egyáltalán, meg úgy kezelem, mint amikor valaki írta, hogy neki melegszik xy SSD-je és senki ne vegye, hogy képzelik itt a népek, hogy ajánlgatják...egyedi eset, mert senki másnál nem melegedett az SSD.
Összetévesztesz a papagájoddal?
Az nálunk éppen nyávogni szokott.
Egyébként nem egy parancs a sectorméret átállítása? (ezt csak kérdezem, mert sose használtam még, nehogy ettől is a plafonon legyél)
sudo hdparm --set-sector-size ...... /dev/sdX
For drives which support reconfiguring of the Logical Sector Size, this flag can be used to specify the new desired sector size in bytes. VERY DANGEROUS. This most likely will scramble all data on the drive. The specified size must be one of 512, 520, 528, 4096, 4160, or 4224. Very few drives support values other than 512 and 4096. Eg. hdparm --set-sector-size 4096 /dev/sdb
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dißnäëß #52388 üzenetére
kb.. mert a Samsungban mindegyik jó. Ebben a hitben voltam. Hát tévedtem..
Emiatt ne aggódj szerintem, hardverben nincs baj a 870 EVO-val sem, de az eredeti firmware az nagyon rossz lett, ha nem azonnal frissíti a user, akkor pontosan ezt a jelenséget fogja tapasztalni.
A smartctl kimenetet köszi, azon kívül, amit tudunk már, nincs vele gond, ez a 40-es érték már megmarad áthelyezve reserved területre, a max elért hőfok 49 celsius, az is normális, ez a HDS 83% jelen esetben nem érdekes, a smartctl kimenetben nincs is ilyen, legtöbb eszköznél a 177-es érték sincs, Samsung használja, de ez a Wear_Leveling_Count nem egy egyszerű mérőszám, így jobb is, ha nem szerepel az értékek között...
The Wear Leveling Count (WLC) SMART value gives us all the data we need. The current value stands for the remaining endurance of the drive in percentage, meaning that it starts from 100 and decreases linearly as the drive is written to. The raw WLC value counts the consumed P/E cycles, so if these two values are monitored while writing to the drive, sooner than later we will find the spot where the normalized value drops by one.
26.87TB a Total_LBAs_Written, ez kb korrekt gondolom.
Szerintem időben nyakoncsípted a problémát, ezután nem lehet gond, de ha időnként ránézel a smartctl-lel, úgyis látod, ha változás van. Nem a nézném a HDS-sel, mert csak zavaró lehet a kifejezetten HDD-re írt második %-os érték. Fogadok, hogy téged is zavart, mikor megláttad!
-
félisten
válasz Dißnäëß #52382 üzenetére
Smartctl-t mindjárt hozom..
Köszi, kíváncsi vagyok, mit látunk...
Egyébként ricsip ft elmélete alapján duplán hibáztál, mert olyat alapból nem kéne ajánlani/főleg venni, amivel később gond lehet(itt nagy szeretettel javaslom is a Látóasszony topik használatát), no de ráadásul a 870 EVO kifejezetten nem ajánlott a másik topikban, szóval...
No de viccet félretéve, ezután nem lesznek vele gondok!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ricsip #52383 üzenetére
Ja, hogy 2 perc alatt megoldod és nincs gond...előző hsz-edben meg ezt írod:
Ez az enterprise ssd mókolás is csak időmilliomosoknak való hobbi, szóval aki nem ennyire vérprofi IT-ban, annak nem biztos h. szabad ezeknek a vásárlását ajánlani.
Mitől kéne vérprofinak lenni, aki ilyet vesz? Bármi gond van az eszközzel, kicserélik, visszaküldik a pénzt. De ha itt a topikban olvasunk olyat, hogy a boltból érkezett origi SSD-t gépbe rakva meg se nyikkan, akkor nem biztos h. szabad ezeknek a vásárlását ajánlani*, hogy a szavaiddal éljek? Pár hete 100+ darab SSD-t rakott fel a kolléga az apróra, becsúszott egy ilyen, ami hozzád került, nyilván nem szándékosan.
Szerintem totál feleslegesen károgsz ezek miatt. Az eszközök jók, az eladók megbízhatók, becsúszott egy nem kellően előkészített darab...teljesen életszerű.
Amúgy én szerverekhez annyit értek, mint nagyanyám, megjött a server SSD, kivettem dobozból, beraktam HP Elitebookba és ugyanúgy OS install, mint a bolti 860 EVO-nál.
*be is lehetne zárni a Milyen SSD-t vegyek topikot?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ekkold #52380 üzenetére
Persze, nem is gondoltam, hogy csak egy megbízható eladó van, aki régóta csinálja, nem fog magával kitolni, hogy eladjon egy olyan SSD-t, ami Raid része volt és használhatatlan. Olyanra gondoltam, akinél láttam egy darabot és előtte nem árult ilyet, valahogy hozzá került... De aki többet árul régóta, tőlük én is vásárolnék, notebookokat is úgy vettem többet is más-más személytől, hogy láttam az előzményekből, hogy neki is érdeke a megbízhatóság. Egyébként nem nehéz megbízható eladókat találni az aprón, ha kicsit odafigyel az ember.
Egyszóval szerintem nyugodtan megemlíthető ez a fajta beszerzési forrás, mert nincs gond ezekkel a server SSD-kkel. Ha meg valakinek ajánlhatom 870 QVO helyett, teljes lelki nyugalommal meg is teszem, nyilván csak olyat ajánl az ember, amit maga is megvenne ill megvette, ismeri. Sata SSD meg már alig van olyan, ami tényleg ajánlott lenne a konzumer piacon, ezek a Samsung, Micron, Intel/Solidigm server eszközök meg valóban jók, szerencse, hogy legalább így hozzájuthatunk. Pont egy éve 200000 forintért tuti nem vettem volna meg kiskerben a PM883 1,92TB SSD-t, de 50eft-ért gondolkodás nélkül. 10+ éve a WD Black HDD-ben bíztam ennyire, mint most ezekben...
-
félisten
válasz ricsip #52375 üzenetére
Sokan vettünk már ezekből az enterprise SSD-kből, nem írhatom le kiről van szó, de régóta árul és maximálisan megbízható eladó, most is ezt írja: Szerver SSD, laptopba is jó. Ha nem lenne normál müdon formázott és laptopban is használható az SSD, akkor értelemszerűen nem írná ezt. Biztosan van az aprón egyedi darabot hirdető eladó is, akinek nem lényeges, hogy ezután is vegyenek tőle...
SZIGORÚAN SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!!
lehet játszadozni firmware upgrade-el, itt van 1 gyűjtemény mindenféle samsung DCT ssd firmware-kkelEnterprise/server SSD firmware frissítése nem ajánlott home usereknek, ezt írtam is. Azon SSD-k, amik jól működnek, azokon nem fontos fw-t frissíteni. Nekem több 860 EVO, 580 EVO is van, van is hozzájuk friss fw, de mivel jól működik minden, nem akarom frissíteni. Server SSD-nél meg nyilván nem a gyártó adja ki a fw-t, így annak frissítése nem úgy megy, mint egy konzumer SSD esetén.
Szóval megbízható régi eladó nem fog használhatatlan SSD-t eladni.
-
félisten
válasz LLKobe #52371 üzenetére
Még annyit, ha nem ismered a server/industrial Sata SSD-ket, hogy itt nincs Samsung Magician meg fw frissítés home userként! Viszont eddig nem is volt rá szükség annak, akik PH-s ismerősi körből vettek belőle. A smart adatokat meg tudod nézni Linuxon is, terminalban a
parancsot futtasd hozzá. Nyilván az sda behellyettesítendő, ha nem sda a meghajtó betűjele.
Jogos, amit ekkold fórumtárs mond, az Micron 1.92TB 5200 ECO ugyanolyan jó. Thnx a kiegészítésért. ricsip fórumtársnak is az összehasonlító írásért!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52369 üzenetére
Igazán nincs mit! Semmi különbség nincs teljesítmény és megbízhatóság szempontjából, a PM893 újabb kiadás picit...én újra a PM883-at fogom venni, ártól függetlenül is, egyrészt ezt sokan vettük és a másik sokat bizonyított kedvencem, a Samsung 860 EVO server verziója, ugyanazon vezérlővel.
Mondjuk, ha most vennék először, a comparison alapján lehet az újabbat venném. de nem biztos...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz LLKobe #52367 üzenetére
Samsung 1,92TB Enterprise PM883
Samsung 1,92TB Enterprise PM893Inkább ezekkel a keresőszavakkal keress néhányórás használt server SSD-ket itt a PH aprón, 40eft ill 35eft áron 1000x jobban jársz ezekkel, mint a 870 QVO-val. (vagy bármilyen konzumer Sata SSD-vel egyébként)
PM893 1,92TB nálam napi folyamatos használatban van Elitebookban, 12-16h aktív futás minimum, millió Linuxot telepítettem már rá, az fut napközben is, Qbittorrent, böngésző fut egész nap.... Syno NAS-ban még nem tudtam lecserélni ilyenre a NAS HDD-t, de rajta vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dißnäëß #52351 üzenetére
Ennek a kimenetét pastebin-nel rakd be léci ide a részletek miatt. Egyébként az van, amit írtak is, hogy a 870 EVO eredeti fw-e okozza a nálad most tapasztalt jelenséget. Firmware frissítés elméletileg javítja a problémát és nem lesz több badsector, de mindenképpen jelezd itt, ha tapasztalsz valamit ezután, de ha hetek múlva sem történik semmi, nem lesz több badsector, léci azt is írd meg ide, fontos lenne a tapasztalatok miatt!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Egy MX500 1TB SSD max terhelésen 5 Wattot vesz fel, a tápegység észre sem fogja venni. Jó régóta nem adnak Sata kábelt és keretet sem az SSD-hez, jó részüket nem is ezekkel használják, ezért sem például...no meg költségcsökkentő oka is van nyilván.
(#52327) MaCS_70
Amit leírtál, arra tökéletes példa egy NAS HDD, aminek a gyári csomagolása egy antistatikus zacskó, az eszközt egy nem megfelelő elektronikai védelmű desktopba csatlakoztatva már lehetnek is problémák vele később...
Ja és előbbiek miatt is marhaság lenne megkövetelni a gyári csomagolást elállásnál.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Valaki paprikás.
Valaki mindig, nagy a világ. De nem én...
Kikerested már ,hogy mire jó a Samsung driver vagy segítsek?
Segíthetnél tényleg, mert nem áll össze a kép...soha nem hoztam szóba Samsung drivert, most összekevertél Fire/SOUL/CD szakival szerintem. Linuxon ezeréve van NVMe driver, így az nekem is tökéletes... Ha érdekel miért, innen kiolvashatod....
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ha melegszik akkor már nem teljesítené az elvárt értékeket.
Köszönjük, hogy megerősítetted a playstation.com általam előzőekben linkelt oldalán leírt információkat, épp a hsz-emben található idézett kép alatt írják ők is:
Egy M.2 SSD használata a PS5 konzollal hatékony hőelvezetést igényel egy hűtőszerkezettel, például hűtőbordával és hőátadó lemezzel. Ezeket maga is felhelyezheti az M.2 SSD-hez, akár egyoldalas, akár kétoldalas formátumban (az egyoldalas hűtőszerkezetek könnyebben illeszkednek). Vannak olyan M.2 SSD-k is, amelyek beépített hűtőszerkezetekkel (például hűtőbordákkal) rendelkeznek. A hőelvezető szerkezet felhelyezésével kapcsolatos információkért olvassa el a mellékelt használati utasítást.
Fontos, hogy a PS5 konzol tárolójának bővítéséhez csak támogatott M.2 SSD-t használjon, amely megfelel a következő követelményeknek:
(nyersfordítás az eredeti oldal szövegéből)
A megfelelő szó az ,hogy ready, nem pedig compatible.
Szerintem a kompatibilis az teljesen megfelelő szó azokra az SSD-kre, amit működnek a PS5-tel.
Ha megerősítenéd még bármiben a hivatalos oldal infóit, várjuk szeretettel!
-
félisten
Másik topikban volt egy linkelt WD SN850X NVMe SSD és elhangzott vele kapcsolatban, hogy nem jó PS5-höz... a WD SN850 is kompatibilis egyébként
The Best PS5 SSDs in 2023: Speedy NVMe storage for your console
Itt egyébként le van írva, milyen paramétereknek kell megfelelni ahhoz, hogy az NVMe SSD kompatibikis legyen a PS5-tel:
Which M.2 SSDs can be used with a PS5 console?
# NVMe PCIe 4.0 SSD - PS5
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Pityu. #52267 üzenetére
Még csak gondolkodóban vagyok mert kicsit félek az ssd dologtól aktív felhasználásra.Rendszer alatt az van de az nincs sűrűn basztatva.,
Javaslom nézz rá erre, középen az OS résznél....
Nézem a twb írás tűrésüket nem tudom mennyire hihető de az utóbbi kingstonra 800tbw ez néz ki mind közül a legtöbbnek.
TBW marketinges találmány, de főleg a garanciánál számítana, ha hamarabb elérnéd, mint a megadott években megadott garanciát. Nyilván van jelentősége egy adott gyártó esetén, mennyit mer bevállani a saját eszközére.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ubyegon2 #52259 üzenetére
Valami furaság történt, mert igyan említettem a WD SN850-et, de konkrétan a 990 Pro review linkje volt megnyitva a gépemen, mégis a WD review-et linkeltem...valami AI átvette az irányítást a gépem felett?
Szóval itt a 990 Pro review, amit alapból be akartam linkelni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Samsung 970 Evo Plus, nézz utána. Belassult az írás valamelyik korai fw-vel.
Ezt olvastad, mint egyedi véleményt és még azt sem tudjuk, milyen használati körülmények között milyen hardverkörnyezetben történt. Ez a gond, egyetlen ilyen ellenőrizhetetlen vélemény bekerül és már nem számít az sem, milyen válaszok születtek erre, hányan használják a 970 EVO Plust úgy, hogy náluk sose lassul be...egyébként nem belassulós fajta, azok a QLC SSD-k meg amiken nincs DRAM cache.
Melyik Fw-nek kell fent lennie? pont a hetekben vettünk 2 céges laptopba nehogy nekem kiküldetésen megmurdeljenek!
Legegyszerűbb, ha Magician-nal megnézed, ha azt írja, legfőjabb fw van fenn, akkor megnyugodhatsz, nem jellemző a Samsung 970 EVO Plus-ra, hogy megmurdeljen. Óvatosan kell leírnom Samsung ügynökként, de az van, hogy alapból a Samsung SSD-ire nem jellemző, hogy megmurdelnének.
990 Pro-kat apróra azért raknak fel sokat, mert tuti volt valami PS5 akció, ahol olcsón adták hozzá. PH aprósok szeretik az ilyeneket venni és feltolni az apróra. Egyébként, ha ki tudod használni a 990 Pro tudását, simán veheted, szerintem itt keveseknek van, de minden teszten nagyon jókat írnak róla...és ha jó áron van?
Tény, hogy ezek, amik ebben a reviewben vannak, PS5-re vannak gyúrva/promózva, amit direkt úgy csináltak meg, hogy ne is menjen PCIe 3.0 SSD-vel, csak 4.0-val, ha jól rémlik...szóval a tesztben szereplőket mind veheted, ha kihasználnád őket. Mondjuk én vagy a WD SN850-et vagy a Samsung 990 Pro-t venném.
Fire/SOUL/CD
Anyukádnak jobbulást! Ne aggódj, míg nem vagy itt, addig áthidaltuk rengeteg okossággal..., de legalább van dolga Pyttawrx mesternek is!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Logitech egér...sorozatban ezeket veszem páromnak, utóbbi 3 ugyanaz a tipus, 4-5 évet bírnak, pedig kapja a nyomást rendesen, repülni is tud egész jól már...
Amiért fenti egértipust kedvelem és veszem is mindig, ugyanezért kedvelem és veszem a Samsung SSD-ket is, mindent kibírnak, stabilak és gyorsak, sose mennek tönkre. Nyilván vannak itt is-ott is hibás példányok, de amiból nagyon rengeteget vesznek a népek, óhatatlan, hogy legyen és a nagy számokhoz viszonyítva minimális a panasz. Persze ha Te itt sokszor leírod, hogy az összes Samsungnak szar a firmware-je, akkor, mint a példa mutatja, lassan felveszik ezt az emberek és fejükben marad, majd terjesztik is...
Szóval nem hit ez, hanem hosszú évek tapasztalata.
Látom megint rossz helyre írtál...
Sehol nem találsz a neten olyan topikot, fórumot, teapartit vagy spontán összejövetelt ahol ekkora lenne a Samsung uralom. Sehol.
Érdekes, nekem nem tűnt még fel, biztosan sokkal több időt szánsz arra, hogy ezeket specifikusan felkutasd Samsung SSD-re szűrve...de itt sincs Samsung uralom, utóbbi időben szerintem több Kingston KC3000-es ajánlás volt, mint 980 Pro, de ne foglalkozz vele.
De ugye fanboy vagy így bassza a csőrödet a rossz vélemény.
Tűrjed basszus.Tűröm én, a vélemény szabad itt is, bár egyedi rossz tapasztalatot globálisan kiterjeszteni totál termékpalettára...
Tudom mennyire frusztráló, hogy sikerült valahogy rossz jelzéseket kapnod* a Samsungjaidról, nem tudni valóban nagyon nem rendeltetésszerűen használtad-e mindet, sajnos Te sem tudod, mert akkor nem tetted volna...és ennek ellenére bosszanthat nagyon, hogy a legtöbbet eladott tipusokat mindenki örömmel használja és dícséri! Ez nekem is fájna hidd el. Sőt már fáj is, mert együttérző vagyok!
Jobb ha nyugodt maradsz a jövőre nézvést, mert ami volt, az a pár fw gond, rég elhárult és veszik tovább a népek világszerte a Samsung SSD-ket!
*spare foglalás még nem hiba, ahogyan ez már szóba került, persze ezt nem is veszed figyelembe, pedig épp az az 5% hiányzik és ezért mutat a HDS 95%-ot, csak irogatod, hogy 60TB-nál lehetne 95%....de nem, mert a spare valami okból foglalt 5-öt...próbáld már ezt megérteni lassan!
béka
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Első képet nézve, ahhoz képest, hogy össze-vissza dugdosod az SSD-det, ez az 5% spare területre helyezés nem feltétlenül jelent hibát is. De gondolom ennek azért rendesen utánaolvastál. (max rossz helyeken olvasgattál)
Hirtelen ezeket találtam, most nem ásom bele magam jobban a témába... inkább Wines linkek kellenének neked, abban meg szürke vagyok [link] [link]
De tényleg javaslom, olvasgass a smart értékek jelentéséről többet, mint eddig, elsőként a reserved spare area értékről. (néha hisztinek tűnik, amiket írogatsz, fentiek tükrében legalábbis...)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Most tényleg egy laikus Kingston ügynökkel kéne vitáznunk, hogy a Samsung megbízható-e?
Persze mindent meg lehet magyarázni.
Legalábbis próbálod... Nem túl nagy sikerrel.
Avagy a rejtély ,hogy ha külső házat kötsz rá, miért nem tudja kiolvasni az adatokat.
A külső ház miatt például?
Nemrég jártam így én is, igaz az egy OEM Toshiba NVMe volt, kaptam külső házzal együtt nyilván, csak ezért nem Samsung az eszköz!
10 darab Samsung SSD van a 15 méteres körzetemben.
Azért a 860 EVO-t és a régebbieket még Te sem tudtad tönkrevágni? Kingston meg csak egy...ilyen céghűséget....ejnye...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #52221 üzenetére
Sajna ezen a területen vak vagyok, 10 éve nem használok Windows-t, köszi az infót, nekem új.
-
félisten
válasz Fire/SOUL/CD #52218 üzenetére
Amikor valaki itt írta, hogy leszedték, megnéztem és tényleg nem volt az oldalon. Nem én találom ki ezeket, gondolom visszarakták azóta.
(#52217) omfgk
Egyedi esetekkel, amikor hibás lesz egy meghajtó, nem érdemes foglalkozni, mivel sok esetben ki-be pakolásszák a userek különböző hardverekbe, amikor gond van vele és végül kiderül, hogy a hiba a hardverkörnyezet többi komponense hibája miatt keletkezett. Érdekes, régen a HDD-k esetén még mindenki tudta, hogy a főbb komponensek tönkretehetik a meghajtót, ez valahogy SSD-nél sosem merül fel! Talán Linuxos topikban utóbbi félévben olvastam pár ilyet is...
Persze ezt se fogják látni a milyen SSD-t vegyek topikban.
Sebaj, legalább megveszik tőlem.Miután valamivel tönkrevágtad?
Samsung 980 Pro. Valamiért kihagytad.
Ööö bocs, Samsung ügynökként nem szép dolog valamit kifelejteni a termékpalettáról! (épp az ügynöki díjazásom emeléséről tárgyaltunk...)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A Milyen SSD-t...topikból áthoztam ide a témát...
Manapság samsung-nál már mindegyik típus esetén érdemes ezzel kezdeni a használatbavételt.
Ez így teljesen félrevezető infó és alapból sem igaz!
A Samsung 970 EVO Plus menet közben megkapta a 980 Pro vezérlőjét, viszont emiatt nem lett rosszabb, sőt az SSD kibeszélő topikban több hsz is van róla, hogy kevésbé melegszik, de ami tény, hogy ugyanolyan megbízható.
A Samsung 870 EVO 2022 november óta már új firmware-rel kerül gyártásra, nem jellemző, hogy kiskerben a régit kapnánk, de ennél éppen lecsekkolhatja a vásárló a fw-t...
A 990 Pro-ról esett még itt szó, májusban ahhoz is adtak ki új fw-t.
E három tipuson kívül nem nagyon tudok fw problémáról és ezek is idejétmúltak közben...
(ha jól rémlik, le is szedték a hivatalos oldalról a 970 EVO Plus új fw-ét, mivel az az új Elpis-hez készült, nehogy fel akarják erőltetni a felhasználók a Phoenix vezérlős változatra)
-
félisten
válasz Aprósólyom #52200 üzenetére
és cirka 40-100 Watt között változik ilyenkor a fogyasztás.
Legyen egy példa a Samsung 990 Pro 4TB NVMe SSD
Power consumption
8.5W (maximum), 5.5W (operation), 0.055W (idle), 0.005W (Sleep mode)Valami más fogyasztót kell keresned!
(sorry, nem frissítettem az oldalt, így nem láttam a már kapott választ)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz maximuss #52149 üzenetére
Valami PS5 akció lehetett és készlet erejéig adtak hozzá SSD-t, amit a népek felraknak apróra. Nemrég Valami Honor/Huawei mobil volt így akcióban és adtak hozzá tabletet. Tele is van/volt olyan tablettel az apró. Másra nem tudok tippelni, mert rendes bolti garanciás, számlásak, amik fenn vannak...
5 évvel hirdetve - mi mással, ha egyszer a gyártó 5 évet ad rá, igaz korlátozottan...
-
félisten
válasz In-Whisky #52142 üzenetére
Addig jó, amíg nincs tapasztalat Intenso Top SSD-vel...minap épp szóba került amúgy. Nagy ívben el tudod kerülni szerinted?
(#52141) tibaimp
Nagyon jó ár/érték arányban, akkor mehetne rendszer alá, de itt a topikokban olyanokat olvastam, hogy változtatják ennek is a belső komponenseit, szóval...nem vennék ilyet inkább, előbbiek miatt. 4 év alatt ki tudja mik kerültek bele...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz MaCS_70 #52127 üzenetére
Kaptam egy új 980-ast, de rá van ragasztva egy hűtőborda.
Érdekes lenne...
Hogyan lehet a hűtőbordát leszedni?
Attól kérdezd, aki rárakta, mert ezen gyárilag nincs borda.
Mi a helyes megoldás? A leírás alapján az SSD aljára kell ragasztani...
Elolvasod a gyártó leírását és utána megkérdezed itt? Atyaég...szerinted a gyártó honnan is tudhatná? Ahhoz képest, mennyit olvasol/írsz ebben a topikban és mennyi rengeteg SSD-t használsz egyszerre(te írtál egyszer 16 db-ot) kifejezetten az az érzésem, hogy unaloműzés miatt teszel fel totál értelmezhetetlen kérdéseket, hogy aztán szokás szerint nekitámadj valakinek, akinél elszakad a cérna!
-
félisten
-
félisten
válasz norby91 #52116 üzenetére
1000 Mbps = 125 MB/s
Ennyi lenne elméletileg a gigabites net maximuma. Még egy jobb HDD is bírná simán, egy server/enterprize SSD meg főleg. Az OK, hogy az 520MB/s az az elméleti write speed, de a 125MB/s-t bírja tartósan. Mondjuk tartósan ekkora sebességgel kb soha nem fogsz letölteni, szóval...
Nyugodtan vegyed csak a Samsung PM883 és Micron 5200 Eco SSD-ket!
A seed-del meg főleg ne foglalkozz, az olvasással terhel amúgy is meg nem is gigabit, csak a harmada, ha jól emlékszem. De ne felejtsük el, server célú SSD-ről beszélünk!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ricsip #52115 üzenetére
Nem egyszerű és nem is feltétlenül van publikus fw minden server meghajtóhoz. Lenovo még annyira nem is nevezi át Lenovo ThinkSystem PM883 Entry SATA 6Gb solid-state drives , de például a Dell teljesen megváltoztatja még a külső megjelenését is a PM883-nak... 0Y24T6 Dell 1.92-TB 2.5 SATA 6G RI SSD w/G176J
Hewlett Packard Enterprise P09691-B21 SSD - erről se mondanád, hogy PM883 lenne amúgy...
Github-on is látható egyes SSD-knél, hogy több gyártó fw-je is fenn van. Nyilván bele kéne nézni a firmware readme-jébe, onnan sok minden kiderülne, de home userként nem mentem ilyen mélyre...
Cisconál a fw megnevezés/számozás alapján nyilván jó lenne a HXT79F3Q a HXT76F3Q-os fw-re, de a többi gyártónál már nem merném megkockáztatni!
-
félisten
Ha az előbbiekben linkelt DC Toolkit 2.1 User Guide-ot step by step leírásnak vesszük, mivel minden műveletre ott a megfelelő parancs, akkor OK, itt van újabb fw is ezen az oldalon.
De újra leírom, nagyon nem javaslom, ha nem feltétlenül szükséges! Azt se tudjuk, a Cisco-nak készült-e a server SSD, tény, hogy van nekik HXT79F3Q számú fw, az enyém HXT76F3Q...nézd meg a tied milyen és döntsd el...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Most veszek egyet használtan, jó áron a Hapróról és szeretném/szerettem volna tudni, hogy mi kezeli...
Nekem egy éve van használatban PM883, használd nyugodtan, nagyon stabil és gyors, nem szükséges firmware-t frissíteni rajta, ha egyszer tökéletes. Persze ha van affinításod hozzá, megnézheted milyen fw van rajta és frissíteni is tudod, de ahogy fórumtársak is mondták, gyártótól kell letölteni a fw-t és vagy Windows server OS vagy Linux parancssoros módszerrel tudod megoldani az upgrade-et.
Nézd meg innen az Samsung DC Toolkit 2.1 User Guide-ot és ha érted, akkor akár neki is foghatsz. A Cisco oldalán találtam egy újabb fw-t, de serveres dolgokhoz nem értek, így nem piszkálom inkább, ha nagyon muszáj lenne, esetleg nekifognék. De mivel minden OK vele, minek?
Linuxon kilistázza az alapinfót és a smart-ot is....
-
félisten
válasz ricsip #52046 üzenetére
Nem lehet egyetlen gyártót hibáztatni, ahogy változnak a PC platformok, minden gyártó minden komponensének megnevezése idegen lesz a usernek, ha nem kifejezetten szakmabeli! Itt most a marketinges leírások nem lényegesek, minden CPU, alaplap, RAM, etc... gyártói adatlapján ott vannak azok az adatok, amikre szükség van a pontos beazonosításhoz, ha ezek a usernek kínaiak, akkor érdemes rákérdezni szakmai fórumokon, itt a PH-n is mindenre is van megfelelő topik.
Fire/SOUL/CD ft itt kb mindent leírt és igaza van ebben. Egyébként bármilyen műszaki terméket veszel, érdemes tájékozódni a paramétereit illetően és bizony számítástechnikában ez hatványozottan igaz! Ezt nem lehet megúszni, ez van...
-
félisten
válasz kacsaarc #52024 üzenetére
Ha már belinkelted az alaplapod leírását, meg is nézhetted volna mit ír a két m.2 csatlakozásnál megjegyzésként!
- 1 x Hyper M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen4x4 (64 Gb/s) (with Vermeer, Matisse) or Gen3x4 (32 Gb/s) (with Cezanne, Renoir and Picasso
G - nálad ez a plusz betű a gond. AMD Ryzen 5 5600 - ezzel menne, mert codename: Vermeer.
AMD Ryzen 5 5600G - ez viszont csak codename: Cezanne.
Megúsztad a tesztelés képeit meg mi is...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz UberMutant #51963 üzenetére
Anno sokszor szóba került a QVO, most hirtelen egy hsz-t találtam...szerintem ennyi a lényeg, nyilván ez a Samsung QVO-ról szől, de alapvetően igaz a QLC NAND-os SSD-re.
A legerősebb érv mindenképpen az a TLC-vel szemben, hogy 8TB méretű SSD csak QLC-vel van. No de majd jön a PLC és nem a QLC lesz az ördögtől való...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tasiadam #51950 üzenetére
10%-ot írnak a linkelt oldalon, de közelebb van az a 3%-hoz inkább, mivel a kolléga 3,6 TB-ot lát.
Egyébként konzumer SSD-nél még nem láttam, ahol 10% lenne a gyári OP...
3725GiB - 10% nem jönne ki 3,6 TiB-ra bocs az elnagyolt számolásért, de a nagyságrend a lényeg itt
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PROTRON #51876 üzenetére
Az M.2-nek alapjáraton szüksége is van a vezérlőnek a magasabb idle hűmérsékletre
Ez elég meglepő infó, senki nem hallott még erről, pont arra jó ez a topik, hogy az ezzel kapcsolatos linkeket megoszd velünk!
Olyan elemzést már olvastam, amiben írják, hogy folyamatos adatközpontban használt HDD-k operatív hőfokánál több eszköz romlott, ami hűvösebb volt, de ez, hogy SSD controllernek alapon magasabb idle hőmérséklet kellene....
Rég vártam ennyire kíváncsian SSD témájú leírásokat, mint ebben a spéci esetben. Előre is köszönjük!
-
félisten
Na ez az amit sosem tudtam, hogy mennyi van gyárilag lehúzva ilyen célra SSD-nél.
Tudtad azt, csak nem sejtetted*, ugyanis a NAND méretek standardizáltak, így aztán ..., 128, 256, 512, 1024...a méretük GB-ban, ilyen lapkákat raknak az SSD nyák lapjára, ebből aztán adja magát, mekkora a gyárilag lefoglalt overprovisioning. Consumer termékekről beszélünk most csak.
Understanding SSD Over-provisioning (OP)
15-20GB-tal már teljesen jó vagy.
*ezeket a bűvös számokat mindenki tudja
[ Szerkesztve ]
-
félisten
De akkor, hogy jól értem, ha csinálok az SSD-n egy EXT3-as partíciót GParted-el, akkor automatice 5%-ot elkülönít használaton kívüli helynek, függetlenül attól, hogy ezt most asztali Linux oprendszernek használom
Hát ugye a particionáló nem használ Látóasszony topikot, így fogalma sincs a művelet végrehajtásakor, hogy majd mire fogod használni! Szóval reserved 5% végrehajtásra kerül bizony...mostanában egyértelműnek írják az 5%-ot, régebben a nagyobb tárhelynél volt, amikor nálam 2%-ot foglalt, de most lecsekkoltam és 43GB partícióra kerekítve 2GB foglalást mutat.
ubyegon@mint21:~$ sudo tune2fs -l /dev/sda2 | grep 'Reserved block count:'
Reserved block count: 524288524288 * 4096 / 1024**3 = 2 GiB
nyilván gigában kerekítettbyte-ba átszámolva kijön a pontos érték: nagyon nem vagyok matekzseni, sorry...de megvan az 5%
Mi az az egészséges mérték amit még minimálisan kell ebben a felállásban a SSD-nek szabadon hagyni üres helyet? Boccs, ha picit kacifántos lett a megfogalmazás.
Teljesen érthető, amiket kérdezel amúgy, legalábbis számomra! Legyen 10% az össz lefoglalt hely az SSD-n, mivel sokan kevesellik a 7% gyártói minimumot. Ha kiszámolod, hogy alapból gyári overprovisioning levett 12GB-ot, mivel maga az SSD 512GB-os lehet. Erre még rájön az 5% EXT3 reserved, már bőven megvan a 10% fele, szóval ha az általad lefoglalt helyből még szabadítasz fel, még nem lesz gond.
Remélem nem lett kacifántosabb a válasz, mint a kérdés! Ha valami nem tiszta, inkább most intézzük el!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Én is köszönöm egyébként, hogy felvetetted a témát, mert mióta nem vagyok Tg egy Linuxos topikban sem, teljesen home user üzemmódban vagyok, most legalább kicsit felelevenítem a Linuxos fájlrendszerekről meg a kapcsolódó scheduler-ekről az ismereteimet.
Például most hirtelen nem tudom, megnéztem és default 5% helyet lefoglal* a fs a meghajtóból, ez amiatt fontos, hogy az OS-t ne tudd megölni azzal, hogy csontra írod a lemezt! De tárolásnál, NAS/torrent használatnál meg azért jó, mert az overprovisioning minimál használaton kívüli helye megmarad, igaz ez 7%, de sok SSD-n alapból is le van foglalva x GB, de azért így is jobb, ha nem írod totál tele nyilván. De tudod, hogy 5% mindig marad szabadon...*How to change the reserved blocks on EXT3 or EXT4 filesystem in Linux
(#51824) Pyttawrx
Jó a frissítés, egyértelműbb lett a helyzet!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Fene tudja, lehet a router ill az OS rajta az oka, hogy EXT3-at enged csak, egy ideje ki akartam póbálni USB-t routerre dugva én is, de fényt kapott mindkét USB-s SSD-m...
A naplózás a törlést nem lassítja, annak más szerepe volna, de ha nem rendszer fut rajta, semmi szerepe nincs. De a lényeg, hogy nem öli jobban a torrentezés az SSD-t, mint az OS...sőt! Szerintem egy Windows napi használat több R/W-t generál az eszközre, ha nem 100 gigákat töltesz le naponta! Igaz nem ma foglalkoztam vele, de anno mértem és egy Win 30-50GB, egy Linux 5-7GB napi írást generált, szerintem ma már magasabbak ezek az értékek.
Egyszóval használd nyugodtan, igazából bármely EXT filesystem jobb, mint az NTFS...
Jobban belegondolva talán nem is véletlen a router OS EXT3-hoz ragaszkodása, ebben tényleg nem vagyok otthon, de van sok olyan tudása az EXT4-nek, ami routeren futtatva épp szükségtelen, például amiket OS futtatás alatt csinál automatikusan....de tévedés joga fenntartva!
ha jobban érdekelne valakit:
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tvamos #51819 üzenetére
Igazán nincs mit!
Akkor lemaradtam a gyerek gépének a SSD bővítéséről!
Én ez esetben hagynám így, egyrészt az a felhasználási profil, amit írtál, nem okoz komoly terhelést a WD Black-nek, így a melegedéssel sem lehet gond, másrészt a desktopban lévő WD Blue ugyanazt nyújtja a gyerek gépében, akár játéknál is, max komolyabb videóvágás és hasonló feladatokatnál jönne ki a Black előnye.
Használd, méregess párat, úgyis látni fogod, hogy minden OK!
-
félisten
Szia!
860 EVO bőven bírja a torrentezést is, ha nem ipari mennyiségben, akkor akár évekig...de miért az EXT3 filesystem? Ha nem akarsz naplózó fs-t, akkor EXT2, de amúgy semmi gond nem lesz az EXT4-gyel sem, igaz ezt csak rendszer alá használom. Különben torrentnél is r/w feladat van, mint egyébként, miért halálozna el hamar?
-
félisten
válasz tvamos #51814 üzenetére
Szia!
A cserét amúgy is meg akartad ejteni, hogy a gyerek desktopjában legyen nagyobb SSD, nyilván desktopban jobbak a körülmények egy melegedősebb NVMe-hez.
Az eszköz hőfokához Linux alatt az Összefoglalóban is benne lévő blogban* találsz pár cli-s megoldást, nyilván ha a sensors ki tudja olvasni az értéket, akár állandó monitorozást is csinálhatsz psensor-ral, de szerintem is teljesen felesleges, közelében sem lesz a WD Blue a gyári max optimum hőnek.
* Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve! - ebben mindjárt az első linkelt sor kell neked
-
félisten
válasz PROTRON #51788 üzenetére
A serverekbe szánt SSD-k minden szempontból tartósabbak, jobbak a consumer társaiknál és nem keverendők össze az OEM SSD-vel, amiket gyártók mondjuk notebookokba szerelik. Elég csak megnézni a Samsung 860 EVO árazását és a server megfelelőjének (PM883) az árazását, amikor lehet kapni kisker forgalomban is.
-
félisten
válasz ricsip #51762 üzenetére
A controller szabad lemezterületet lát és használ, nem foglalkozik particiókkal, sem particionálatlan területekkel. Usernek ennyit elég tudnia, talán ezért is lett leírva itt is sokszor már. Ha még azt is tudod, hogy a NAND-ok mérete is azonos, ahogy imént kicsit túl bőven leírták, akkor mindent tudsz.
-
félisten
válasz Brekkk #51729 üzenetére
A gyári csomagoláson is csak 3.0 szerepel.
Elég durva figyelmetlenség az Axagon részéről, mivel ha 4.0 szerepelne, nem ugraná át, akinek arra van szüksége. Gondolom a műszaki paraméterek alapján került a dobozra az adat.
Ami borzasztóan zavaró rajta az a piros aktivitás jelző.
Az kegyetlen lehet, szerencsére a külső házaikon kék led van, nem annyira zavaró...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PROTRON #51703 üzenetére
Atyaég...egyre novellisztikusabbak a hsz-edig, így kihámozni ezekből, miről van szó....írhatnál inkább blogot!
Mindössze azt szerettem volna tudni, amire hivatkoztál, hogy adott azonosító x controllerrel érkezik... a multkori hsz-ben lévő reddit-es írást átbogarásztam egyébként, ha neked minden, amit ott írnak alap, akkor OK, én szkeptikusabb vagyok ilyen oldalakkal. A techoldalak tesztjei megbízhatóak, csak ott a dátum miatt már nem biztos, hogy fenáll a tesztekben jelzett állapota az eszköznek. Ennyi lett volna, nem kell feltétlen támadásként megélni, ha valaki rákérdez hosszú írásaid egyes tartalmi elemeire. (konklúzió: nem tudunk semmit, de tényközlünk...)
béka
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz PROTRON #51658 üzenetére
Ez a 970 EVO Plus controller-csere téma már szóba került párszor, itt annyi a lényeg, hogy nem lett rosszabb tőle az eszköz. Az, hogy az adott eszköz tulajdonságai ettől hogyan módosulnak, erősen függ a hardverkörnyezettől, nem érdemes definiálni, hogy egyikkel gyorsabb szekvenciális írás lesz, hűvösebb lesz a másikkal, etc.
A kérdésem viszont az lett volna, hogyan lehet azonosító alapján tudni, hogy az eredetileg alkalmazott vagy már az új vezérlőt tartalmazza az eszköz? Sokan a hűvösebb SSD-ket keresik és állításod szerint valamelyik tipusszámú hűvösebb...no ez nem derült ki a válaszodból. Persze lehet jobb is ez így fentiek miatt, de ha már leírod, talán érdekes lehet, mi alapján tudható, Phoenix vagy Elpis!?
Szóval milyen azonosítókról van szó, mert itt is említesz SSD-re ragasztott azonosítókat a 970 EVO Plus-szal kapcsolatban, le is írsz kettőt, de azok küzöl egyik sem a 970 EVo Plus azonosítói, hanem a PM981 és PM9A1 tipusoké...
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Telekom mobilszolgáltatások
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Cuisineer teszt
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Okosóra kijelzőjébe épített ujjlenyomat-leolvasó ötletét védette le a Huawei
- Milyen processzort vegyek?
- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL, SZÁMLÁVAL (a Te nevedre kiállítva)! 0 óra, 0 GB! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
- Elfogyott, értékelésre vár - HDD vásár - 2TB Hitachi 7200rpm, Samsung
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest