Új hozzászólás Aktív témák
-
favagoJoska
tag
Ha elgondolkozol akkor a golyóstollas hasonlat azért csúsztat egy kicsit, mert te pont hogy nem írsz semmit a főkönyvbe inkább olyan mintha egy levelet küldenél amit vagy beleírnak vagy nem (persze hamisítani nem tudják a leveled). Szó se róla nagy eséllyel bele fogják írni is, de 100 százalékosan garantálni akkor tudod ha golyóstoll tulajdonos vagy.
szerk: de jó engedjük el. Ha a majdnem tuti biztos az = 100 százalék, akkor igazatok van, egy rpc-re tranzakciót küldeni az fully p2p trustless...[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
Az állításod akkor valid ha onnan nézed hogy te is a saját nodeodon keresztül lépsz kapcsolatba a többivel. Akivel vitatkoztam neki pedig az volt az állítása hogy ő elküldi a light walletből a tranzakciót egy rpc-nek és az onnantól kezdve kész, ez is teljesen trustless. Nem az, mert nem 10 ezer node-al vagy kapcsolatban hanem egy rpc node-al, attól meg nem garantált mindaz amit te itt most felsoroltál. Ennyi.
Senki nem azt kritizálta hogy 10 ezer nodeal mi van.
A gyakorlatban persze müködik, de erre azt mondani hogy by definition ez trustless az olyan mintha azt mondanám hogy a http protokoll is ugyanolyan biztonságos mint a https, mert nagyon ritkán szokott baj lenni belőle.[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz tomazin #19448 üzenetére
Jah, úgy oké. Csak ahhoz képest amit az első két hozzászólásodban írtál hogy nem kell semmi ilyesmi ahhoz hogy ne kelljen megbízni senkiben, mert te aláírod, rpc-nek elküdöd és kész, már ott tartunk hogy kézzel bogarászod a blokkláncot hogy megbizonyosodj róla hogy a távoli node jóhiszemű volt és tranzakciód ott van. De így persze, nem kell hozzá saját node...
"Amirol te beszelesz az az rpc. Es nincs szukseg sem sajat nodeot uzemeltetni, sem pedig sajat rpct, ugyanis a tranzakciot a kulcsoddal alairod es elkuldod. Nem kell megbizni senkiben."
"1. elkeszitem a tranzakciot
2. alairom a tranzakciot
3. elkuldom az rpcnek
4. az rpc megnezi,h valid-e a tx (formailag helyes, nem egy random bithalmaz)
5. bekerul a tx a mempoolba
6. kiveszi egy node a mempoolbol, validalja (ellenorzi,h tenyleg az a tarca irta-e ala, vegrehajthato-e, stb) es beleirja a kovetkezo blokkba"[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
Nem állítottam, hogy attól nem működik számodra a light walletted vagy hogy biztosan baj lesz. Én csak azt állítottam, hogy innentől kezdve hogy nincs saját nodeod lényegében másban bízol.
Hogy mi történik a blokkláncon ahhoz neked közvetlenül semmi közöd nem lesz, te rábizod magad a 3rd party nodeokra, hogy ami ott történik az úgy is van. Ezekután azt mondani, hogy senkiben is semmiben nem kell bíznod hogy értéket küldhess az egész egyszerűen nem igaz. Lehet itt érvelni hogy 10 ezer node, meg kicsi az esélye hogy átvágjanak és egyetértek. De ettől még nem lesz trustless. Attól lesz fully p2p trustless ha saját nodeon validálod a tanzakciókat a blokkláncon.
Vegyünk egy példát. Te bitcoint szeretnél küldeni Sanyinak. Szépen elküldted a tranzakciót a rosszindulatú node hálózatnak. Majd lekérdezel és hát azt mondja a node hogy bizony benne van a tranzakció a 15264-odik blokkban. Hogyan fogod tudni megmondani, hogy ez valóban így van, ha neked nincs semmilyen hozzáférésed a blokklánchoz? Jah úgy hogy megbízol benne, hogy a nodeok nem vágnak át. Értem én hogy 10 ezer, de ti is értsétek meg hogy még ha 1/10000-ed részben kell csak megbíznod az onnantól nem fully p2p trustless... Ennyi.
De mégegyszer, én nem állítottam hogy akkor ez így már szar lenne, vagy nem biztonságos ha nem futtatsz saját nodet. Csak nem indokolt használni azokat a nagyzoló sales pointokat hogy nem kell senkiben és semmiben sem bízni... meg azt állítottam a másik topikban hogy ez igazából nem érdekel senkit. -
favagoJoska
tag
válasz Oppenheimer #19442 üzenetére
Már ne haragudj, de ez az állításod a másik topikból:
"Te nem látsz benne, de ettől még van neki, és elég kézzelfogható: anélkül tudsz vele értéket tárolni és másnak értéket küldeni, hogy bármiben/bárkiben is meg kéne bíznod"csak akkor igaz teljesen, ha saját nodeot is futtatsz. Most lehet azon vitatkozni, hogy maximum meddig meg milyen featuretől vághatnak el, meg hogy nem lophatják el a bitcoinodat csak úgy a walleted nélkül, de attól tény marad amit állítottam.
Anélkül meg hogy saját nodeot futattsz biztonsági szempontból nem kapsz sokkal többet mint amit leírtam a bankkal és böngészővel és biztonsági certificatel kapcsolatban.[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz tomazin #19439 üzenetére
Persze, ilyen esetekre mint a kanadai kamionosok esete arra jó, de nem arról beszéltünk.
Itt annak a technológiai tulajdonság sales pitchjéről van szó amivel a bitcoint hirdetik sokan, hogy mennyire trustless a platform, mert ott a blokklánc. Én meg csak rámutattam hogy a 99,99 százaléknak ez nem fontos, meg eleve ha valóban azt szeretnéd akkor a tranzakciókat neked is kell validálnod, ezt pedig csak saját node-al tudod megtenni. Annak hiányában pedig biznod kell abban hogy a node-ok amikre csatlakozol jóhiszeműen validálják a tranzakciókat és nem csapnak téged be valami fals blokklánc képével... Persze, szó se róla erre kicsi az esély, hiszen van listája a megbízható nodeoknak. De innentől kezdve ez ugyanannyira trustless mint amikor én jóhiszeműen tranzaktálok a revoluton vagy erstén.[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
#116054 tomazin
Itt folytatva, hogy ne offoljam a megtakarítós topikot:
Magyarul te nem validálsz semmit a blokkláncon, hanem megbízol néhány publikos node-ban. Egyébként kicsit kevered a dolgokat, mert az rpc az csak egy kommunikációs protokoll. És valóban lehetnek pusztán rpc node-ok is, de a te szemszögedből ez csak azt jelenti hogy ez egy interfész a validator node és a wallet között. Birsz te egyenesen validator node-ra is tranzakciót küldeni ha engedélyezve van az rpc interfész. De a lényegen nem változtat, hogy a tranzakciókat nem tudod validálni, azt node-ok teszik. És ahhoz hogy valóban trustless legyen a platform a te szemszögedből ahhoz saját node kell. Anélkül meg kell bíznod egy harmadik félben (legyen az publikus rpc node vagy validator node) hogy megbízhatóan jár el a tranzakcióddal.
Én nem igazán látom, hogy ez mitől annyival több mintha van egy számlám pl az Erste-nél, van hozzá felhasználóm és jelszavam. Ebben az entitásban megbízok. Abban viszont már nem biztos hogy a böngészőmben valóban az Erste jelenik meg és nem egy feltört Erste. De ezt teszi meg nekem a böngészőm, azzal hogy elárulja hogy a szerver amivel kommunikálok milyen ssl certifikációval rendelkezik.
Én nem látom hogy egy light wallet esetén mivel is kapok itt többet, és mivel "trustless"-ebb. -
favagoJoska
tag
Bitstampen pl nincs. Annyival kiegészíteném, hogy a Kraken még nem annyira veszélyes, mert ott gondolom kereslet/kinálat alapján lehet csak USDT/USD kereskedést csinálni, szóval ha van is a Krakennek belőle nem hiszem hogy annyi ami tönkretenné őket.
Lehet borúsnak hangzott a kommentem, de tényleg érdemes figyelni mert amióta a Tethert elvágták a nemzetközi utalásoktól azóta állitólag csak taiwani bankon keresztül lehet hozzájuk utalni és úgy venni ezt az usdt-t. Namost mennyire életszerű az hogy a tos-be beirják, hogy monopoly pénzt veszel ha vásárolsz tőlük, ráadásul ilyen körülményesen lehet csak, és mit ad Isten a nagy problémák ellenére szárnyalásba kezd a tether, nagybefektetől tucatjai úgy döntenek hogy ez a legegyszerűbb módja annak, hogy bitcoint vegyenek. Semennyire.
-
favagoJoska
tag
válasz ad4m1337 #1316 üzenetére
Bitfinexel és az összes markettel vigyázzatok nagyon ahol Tether van (USDT). Bitfinexen azthiszem simán csak usd-nek írják, de az nem dollár hanem egy értéktelen token, ami úgy terjedt el mintha 1:1-ben lenne kötve a dollárhoz.
Nyomják ki mint a hülyék, már valami 500-600 milliót kinyomtak és sokan gondolják hogy valójában fedezet nélküli. Joggal hiszen a tether oldalán (tether.to) a Tos konkrétan azt írja hogy jogilag nem kötelezik magukat arra, hogy a tetherjüket visszaveszik bármit is állitson a whitepaper, vagy oldaluk többi része.
Nagy a gyanú, hogy azokat a tethereket a levegőből létrehozzák, majd ordenáré nagy poziciókat felvesznek Bitfinexen így mozdítva el az árfolyamot a kívánt irányba. (Csabai Csaba irásaiból a variance-on is azt veszem ki, hogy csalásnak látja az egész tether dolgot). Most még megy a zene, de ha leáll akkor a bálnák a széken fognak ülni, a kisember meg hoppon fog maradni.
Itt birjátok megnézni, hogy melyik marketen van tether:
https://coinmarketcap.com/currencies/tether/#markets
Ezeken a marketeken tényleg csak annyit hagyjatok amit nem sajnáltok ha leáll a zene.Személy szerint reménykedem hogy csak tévedek, de sajnos a jelek afelé mutatnak hogy ebből nagy baj lesz.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz madpapa #1281 üzenetére
Úgy röhögnék, ha most az Ethereumra bejelentenék a forkot a parity bug miatt, majd a Bitcoin és a BitcoinMarkets redditen betanított kripto Józsik szépen felpumpálnák egy jó kis FOMO-val az ether árát, mert arra lettek betanítva hogy azt a coint kell venni amelyik forkol, mert az ingyen pénz és a bitcoin cserben hagyta őket
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
Ha még két hétig így csökken akkor már fizetni fognak azért hogy bitcoint vegyél...
Amugy pánikolnak a kinaiak is, tegnap élőben néztem ahogy a btcc-n a twitteres bejelentés után hogyan szakadt be az egész valami 2700 dollárig, aztán pattant vissza a többi kinai piac szintjére, pedig nem azt irták hogy rögtön lehúzzák a rolót, hanem szeptember 30-át...
Most az összes többi kinai piac árfolyama ott tart, a nyugatiakon pedig 300-400 dollárral magasabb az árfolyam. Szerintem amig zuhan addig ezzel a különbséggel fogjuk követni őket, majd amikor elkezd megállni kinában az esés, akkor nyugaton is lassan beéri az árfolyam lefelé.
Yutani: Ne egyszerre vásárolj be és akkor nem lesz az az érzésed, hogy mindig az ellenkezője történik annak amire fogadsz. A nagyobb traderek se egyszerre vásárolják fel a dipeket, és nem egyszerre adnak el mindent mindig, hanem lépésekben, és ők is hibáznak. Csak mivel nem minden tojást dobnak egy kosárba egyszerre, igy nem történik velük olyasmi ami veled. -
favagoJoska
tag
Van btc/usd vagy btc/eur pár Bittrex-en, és margin trading?
Nem vagyok minuszban Krakenen se, hanem az bosszant hogy sokszor sokkal kevesebb haszonnal birtam kiszálni mint szerettem volna, mert micsoda véletlen a kraken nem veszi be az ordereket, vagy ha beveszi addig gondolkozik még sikerül a rosszabb áron bezárni pont véletlenül mindig, vagy kettőt vesz be ha a semmitmondó hibaüzenet után még egyszer megpróbálod (ami mondjuk egy tőkeáttételes poziciónál nagyon rosszul is elsülhet)-
Már gondolkoztam rajta, hogy ha a krakenen levő pénzen bevásároltam Bitcoinból akkor elutalom az egészet egy másik exchange-re. -
favagoJoska
tag
Érdekes, mikor pozíciót nyitok krakenen elkezd lehalni az egész...
Miután bezártam helyreáll minden az oldalon. Biztos sok szerver erőforrást zabálok... -
favagoJoska
tag
BTCC: "1/ After carefully considering the announcement published by Chinese regulators on 09/04, BTCChina Exchange will stop all trading on 09/30."
-
favagoJoska
tag
válasz Htibimor #847 üzenetére
janos666: ennek a cikknek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget.
Htibimor: nem hiszem hogy bedönteni akarja a kinai kormány, hanem csak a bitcoin hatását akarják tompítani, mert a kinaiak rengeteg pénzt áramoltatnak ki igy. A szóbeszéd is nagyjából arról szól, hogy csinálnának egy az usdt-hez hasonló tokent (amit a kinai kormány irányít) amin keresztül lehet csak cryptokkal kereskedni (yuannal többé nem lehet) maximalizált összegben vagy valami ilyesmi. De hát majd kiderül az elkövetkező napkban, hetekben.
-
favagoJoska
tag
Két tweet:
https://twitter.com/WhalePanda/status/907653529329967104
https://twitter.com/SatoshiLite/status/907664619279343616
Úgy tűnik mégsem volt teljesen kacsa a hétvégi kínai hír. Már ütik is a bitcoint..[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
Sok gond van a krakennel, de nem a szerver kapacitása határozza meg hogy sorra kerül-e az ordered vagy nem. Úgy képzeld el az order bookot, mint egy listát ahová feliratkozol mennyiért szeretnél venni vagy eladni. Pl vételnél, ha adott árfolyamon többen is feliratkoztak előtted venni (tettek ordert), de csak kevesebben kináltak eladni, akkor az elől levő vevők ordere teljesül előbb és mivel te a lista alján vagy akkor nem jutsz sorra...
Tipikus mikor az order bookban látsz egy nagyobb eladási vagy vételi falat (nagy volumenü eladás vagy vétel adott árfolyamon) és te pont arra az árfolyamra rakod a te ordered is, akkor ha nem ugrik át az árfolyam szinte biztos hogy kimaradsz. -
favagoJoska
tag
Elérte, vagy át is ugrotta az árfolyam a beállított limitet?
Mert ha csak elérte akkor simán lehet hogy a tiéd már csak nem fért bele. Az orderek first in first out elven teljesülnek ha jól tudom. Tehát ha például venni akartok sokan egy árfolyamon, de a te ordered később lett berakva a többihez képest, akkor ha azon az árfolyamon kevesebben adnak el, lehet nem jutsz sorra. Ugyanez az eladásnál is érvényes. -
favagoJoska
tag
válasz Avicularia #790 üzenetére
Inkább idegesítő, az állandó your order may have failed. De a legjobb mikor nincs is üzenet meg semmi aztán látod, hogy 2x is átment Szerintem itt már többről van szó mint arról, hogy mindig le van terhelve az olda...
-
favagoJoska
tag
válasz KilgoreTrout #583 üzenetére
A kínai ethereumból a kinaiak kizárva. Érdekes lesz...
-
favagoJoska
tag
Korrekció valószínűleg lesz, de az elkövetkező pár napban a további emelkedés is benne van. A mostaninak is az az oka, hogy a Monero fent van Bithumbon és a tegnapi naptól van deposit de csak 31-én (azthiszem) kezdődik a kereskedés. Szóval zsákolnak be a koreaiak, hogy depositolják Bithumbon.
Ha be akarod biztosítani magad akkor adj el 1-1.5 monerót, visszajön a befektetésed, a többivel meg enjoy the ride...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Kriptovaluta adásvétel a topikban tilos!
- Exkluzív órák
- Asztalos klub
- Okos Otthon / Smart Home
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX SCAR III makulátlan állapotban.
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- Vadonatúj Barrow external cooling box