Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
válasz runner 125 #5099 üzenetére
sztem minden obin jól muzsikál, makroobira nyilván felesleges feltenni.
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Milyen obin alkalmazható "legjobban" egy Raynox DCR-250 makróelőtét? 18-70-en h muzsikál? Lehet butát kérdeztem,bocsi
Köszi.
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
ottkar
addikt
válasz Anubis_9 #5096 üzenetére
A kisütő áramot nem lehet állítani csak a töltőáramot. Az akkuk behelyezése után 7 másodpercen belül be kell állítani a töltőáramot mert utána már nem lehet. A kisütő áram mindíg fele lesz automatikusan a töltőáramnak. 500mA-nél nagyobbal egyáltalán nem ajánlom a töltést ha van időd akkor 200-al.
-
Anubis_9
őstag
Szombaton megveszem az IPC-1L-emet!
Már olvasgatom a PDF-ben letöltött kezelési útmutatóját. 3 féle töltőáram választható, az alapértelmezett 200 mA, 500 mA és 700 mA. Egy 2500mAh-s akku töltése ezekkel a töltőáramokkal 12,5 óra, 5 óra és 3,5 óra lenne. Ti melyikkel szoktatok tölteni? Ha tehetitek mindig a 200 mA-rel? Tegyük fel, hogy 500-zal töltöm, mi történhet azon kívül, hogy fel annyi idő alatt végez? Nem kerül annyi nafta az akkukba?
3 féle kisütő áram is van: 100 mA (ez lehet az alapértelmezett), 250 mA és 350 mA. Ha biztosra akarok menni, akkor a 100-as értékkel süssek ki?
Még egyszer köszi mindenkinek a segítséget!
[ Szerkesztve ]
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
Bdede
csendes tag
Üdv:
Vettem használtan egy KM A200-ast. Nincs vele gondom, most ismerkedünk. Viszont a kisördög belém bújt . szeretném megtudni mennyit exponáltak vele. Különböző programokkal (photome, Kuso) nézve se tudom előcsalogatni e számot az EXIF-ekből. Vannak kapott képeim Nikonnal készültek. Azokon látom. Lehetséges hogy a minolta nem teszi bele az Exifbe. Ha igen, akkor van e valami más mód, hogy megnézzem. Itt valaki említett valami Recovery-t de nem tudom mi az. a neten sok fotós recovery van nem tudom melyik kell. Kérlek -
Szoles
senior tag
válasz Anubis_9 #5088 üzenetére
Ha rám hallgatsz, először "Teszt"-be rakod őket. Így valós kapacitásokat fogsz látni az első kör után. Ha nagyon különbözőek, vagy valamelyik gyanús, akkor azt / azokat még egyszer meggyúrhatod.
A refresh egyébként nem olyan durva, általában 2-3 kört csinál. Ha ennél többet, akkor általában már beteges az az aksi.Nyugodtan vedd meg a töltőt, biztosan nem fogod megbánni.
Bár ez az egész ügy IDE való lenne. Bocs, én is csak mostan döbbentem rája.
[ Szerkesztve ]
-
vz12
tag
>Mivel mindíg 4 akkut használok
És 4 egyformát? És 1 fogyasztóban mind a 4-et?
Nos EBBEN az esetben (pl. 4 AA-s digit. fényképezőben 4 egyforma tipusú aksi) igazad van, de ezt eddig nem hangsúlyoztad, és vannak más esetek is ... Általánosságban nem volt igaz.[ Szerkesztve ]
-
ottkar
addikt
-
Anubis_9
őstag
Lehet, szombaton veszek egy IPC-1L töltőt és megpróbálom rendbe hozni vele a feltehetően általam "méregetéssel" tönkretett Energizer elemeket a DISCHARGE REFRESH üzemmóddal... Ez a mód lenne erre való, igaz? Vagy elég lenne egy sima DISCHARGE is?
-
kano
nagyúr
válasz Anubis_9 #5083 üzenetére
Vagy BC700 néven is kapható az IPC-1L.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
vz12
tag
ottkar (5081)
Szerintem nem dimenzionáltam túl, csak a kevésbé járatos érdeklődő miatt "kifejtettem" egy kicsit a témát. Annyit még pontosítok hogy hogy első körben a "discharge" is jó a "teszt" helyett, bár a "teszt" is hasonlót csinál.
Charge: feltöltés. Discharge: lemerítés + feltöltés. Teszt: feltöltés + lemerítés + feltöltés. Refresh: ciklikus lemerítés+feltöltés amíg úgy ítéli meg hogy szükséges.
Lehet hogy tényleg van olyan hogy a Refresh még 1 hét múlva is megy ... , nekem 2 év alatt még nem volt refresh-re szükségem.
Viszont azt fenntartom hogy a gyors "charge" móddal történt töltés után mutatott kevés mAh csak akkor jelent bajt ha TUDOD hogy nagyon lemerített aksit töltöttél. Nálam van olyan hogy feltöltök 4-et, használok mondjuk 2-t, majd 1-2 hét múlva kell mind a 4, ezért mind a 4-et "charge"-olom, tudva hogy 2-t nem használtam, de egyrészt volt önkisülés, másrészt melyik volt az a 2 ... Ilyenkor 2-nél sok mAh lesz, 2-nél kevés mAh, de nincs baj, mert ennek így kell lennie.[ Szerkesztve ]
-
ottkar
addikt
válasz Anubis_9 #5080 üzenetére
Töltők? Egy van olyan amit valóban érdemes megvenni az az IPC valamelyike. A diódás kijelzésű töltő ami az értékeket nem írja ki nem ér semmit. Mint ahogy már leírtam a töltés végét jelző dióda nem azt jelzi hogy az akkuban megfelelő érték van hanem valami ok miatt nem megy tovább a töltés. Az IPC is a fentebb említett 300mA-nél is full-t jelzett csak a kiíratáskor derül ki a hiba.
-
ottkar
addikt
"tévedsz, ilyenkor NEM azt lehet látni hogy mennyi VAN benne, hanem hogy az aktuális állapotára rátöltve mennyit töltött bele ahhoz hogy "full" legyen"
Ennyire túldimenzionálni felesleges. Ha egy 2000-esben akkörül van és azt mutatja az a lényeg. Ha egy akkunál 300mA-t mutat vagy akár 1200-at akkor ott van egy nagyon nem feltöltött akku és nem lehet a garnitúrától semmit várni ismételni kell a műveletet. A 300mA pont azt mutatja hogy egy nagyon gyenge akku van, te nem láttál ilyet? Én nem is egyszer. A refreshben meg az a jó mikor még egy hét múlva is adjusztálja az akkut. Mert ilyet is láttam.Ha három kisütés töltés után sincsenek közel egy szinten az akkuk arra keresztet lehet vetni nyugodtan. Jópár éve használok IPC-t van vele elég tapasztalatom. Tesztelgetni az akkut annak pld az égvilágon semmi értelme nincs.
-
kano
nagyúr
Na persze, ha "discharge" módot használod akkor az a helyzet amit ottkat fórumtárs mondott, mivel akkor először kisüti majd csak utána tölti fel.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
vz12
tag
ottkar (5076): "Ilyenkor az IPC-nél lehet látni hogy mennyi van benne."
Szerintem tévedsz, ilyenkor NEM azt lehet látni hogy mennyi VAN benne, hanem hogy az aktuális állapotára rátöltve mennyit töltött bele ahhoz hogy "full" legyen. Tehát ha jobban le volt merülve akkor többnek kellett belemenni, ha kevésbé volt lemerülve akkor kevesebb is ment bele. Ebből nem lehet arra következtetni hogy jó-e az aksi vagy nem, szerintem ... Ehhez a "teszt" üzemmódot kell használni ami első lépésben teljesen lemeríti, majd ezután teljesen feltölti. Persze ez a folyamat lassabb mint a sima rátöltés. de az ekkor látott mAh értékek már mérvadók, ha ilyenkor keveset mutat akkor az tényleg gyanús. Ez esetben esetleg érdemes próbálkozni a "refresh" funkcióval, ami természetesen még lassabb folyamat, de az aksi akár meg is "gyógyulhat" tőle ...
Ja, IPC-1-ről beszélek, természetesen (és IPC-1L-ről).[ Szerkesztve ]
-
ottkar
addikt
válasz Anubis_9 #5073 üzenetére
Veszel egy IPC-1L töltőt azzal a töltés végén ki lehet íratni a töltöttséget. És természetesen azt is lehet látni hogy valamelyik akkuban nincs e túl kevés. Sokan abban a tévedésben vannak hogy azt hiszik amikor egy töltő a töltés befejezését jelzi a diódával vagy az IPC a Full jelzéssel akkor azt jelenti hogy az akkukban a kapacitásnak megfelelő töltés van. Egyáltalán nem, azt jelzi hogy nem tud többet beletenni mert az akku nem veszi fel. A feszültségfigyelés se alkalmas mert a nem feltöltött akuu feszültsége is maximumra megy. Ilyenkor az IPC-nél lehet látni hogy mennyi van benne. Képzeld azt el hogy a négy csatorna Full-t jelez, kiíratásnál az elsőben 2150mAh a másodikban 300mAh a harmadikban 2220mAh és az utolsóban 2258mAh van. Ez különben nem képzelgés hanem valós az elmúlt két évben sok akkut ki kellett dobnom. Ha az előbbi garnitúrát beteszed egy gépbe rövid idő után leáll a működés a sorbakötött akkuk miatt.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Anubis_9 #5073 üzenetére
Ez egy régi probléma, amelynek egyszerű megoldása nincs. Alap feszültségmérővel, terhelőáram nélkül vagy alacsony terhelés mellett csupán annyit tudsz megállapítani, hogy frissen töltött, 'kb. normális', avagy szinte teljesen kisütött-e az adott cella. Csakhogy az említett 'kábé normális', vagyis 1.2V körüli állapot lesz jellemző az akkura annak mondjuk (figyelem, hasraütés!) 5..95%-os töltöttsége között. Tehát ez nem sokat mond. Egy NiMH-celláról nem tudod megállapítani annak pontos állapotát (aktuális töltöttség, hasznos kapacitás) csak úgy kapásból, hogy fogod és rámérsz. A töltöttség, vagy kapacitás mérése időigényes feladat, és jellemzően az akku töltése / kisütése közben van rá mód. Ha pontos adatokat szeretnél, vegyél olyan töltőt, amely képes ezeket mérni. Egy ilyen példány nem a legolcsóbb, de már közepes távon is megéri, nemcsak a mérés ténye miatt, hanem a kifinomult működése, összetett funkciói miatt is. Megfelelő topikok: [link] és [link].
-
Anubis_9
őstag
OK! Rendben van. Köszi!
Viszont akkor hogy tudom megállapítani, hogy mennyi nafta van az akkukban? A fényképező nem mutatja ki a bennük lévő energiát, csak akkor kezd pirosan villogni, amikor már közvetlenül a lemerülés előtt áll...
-
JóGéza
aktív tag
válasz Anubis_9 #5069 üzenetére
Ha a műszeren és az akkun kívül mást nem kötöttél az áramkörbe, akkor így a zárlati áramot mérted. Ha rögtön ennyit mutatott a műszer, akkor az akku nincs feltöltve. Az akksira rákötsz egy ellenállást, mondjuk 10 Ohm körülit, és méred a rajta eső feszültséget, ha ez nem esik le néhány másodperc alatt nagyon, akkor az akku feltöltött( terhelő villa).
-
And
veterán
válasz Anubis_9 #5069 üzenetére
Szerintem még mindig nem érted, hogy egy multiméteren nincs "mAh" állás, merthogy kapacitást úgy kell 'mérni', ahogy az #5067-ben írták. Az nem megy úgy, hogy fogom a műszert, és megmutatja két másodperc alatt, mint a kapocsfeszültséget.
A kép, amit linkeltél, árammérés állásban mutatja a multimétert.
Mod: ahogy írták, ezzel a módszerrel gyakorlatilag rövidre zárod az akkukat, amit azok biztosan nagyon értékelnek . 2,4mA nagyon kicsi áram, ha valóban rövidre zársz egy akkut az árammérővel, akkor az még 2A-es méréshatárnál is kiakadna, nemhogy 20mA-esnél. Ráadásul utóbbinál a műszert egy 200mA-es biztosíték is védi, mint az le is olvasható a műszerről, tehát jó esetben utána semmit sem mérnél, amíg azt ki nem cseréled..[ Szerkesztve ]
-
Anubis_9
őstag
Az akku + és - pontjára helyezem a mérőműszer két ágát és így mérek vele 20 mAh-s állásban kb. 2,4-et...
[ Szerkesztve ]
-
JóGéza
aktív tag
válasz Anubis_9 #5066 üzenetére
Árammérésre állítottad a műszert és úgy mértél vele? Kötöttél vele sorba valami ellenállást vagy csak a műszert? Így azt az áramot mérnéd amit akkor ad le az akku, ha rövidre zárod. 20 mA állásban 2.5 az 2.5 mA. Ha ennyi az akku zárlati árama, akkor nem igazán van feltöltve.
Ha feszültségmérésre állítod a műszert, akkor az akku kapocsfeszültségét tudod mérni, de terhelés nélkül ez se mond túl sokat. -
ottkar
addikt
válasz Anubis_9 #5062 üzenetére
Itt két dolog van. Hiába van egy akkuban töltés ha leesik a feszültség fogyasztáskor, mert áramot csak akkor kap egy alkatrész ha van elég feszültség ami azt áthajtja. Az hogy biztosan jól vannak feltötve honnan tudod? Csak egyedül az IPC-töltőkkel lehet kijeleztetni valójában mennyi van az akkukban.Eneloop akkukat kell venni azoknak kicsi az önkisülésük.Nagyon sok baj van a nagykapacitású akkukal mostanában. És olyan töltőt kell beszerezni amely ki tudja sütni az akkukat és lehet tudni mennyit töltött belee. Az hogy egy dióda kigyullad semmit nem jelent.
[ Szerkesztve ]
-
Anubis_9
őstag
Sziasztok!
Canon S3 IS fényképezőgépem van. 4 db Energizer, 2500 mAh-s, AA-s töltöhető akkuról üzemeltetem.
Az a problémám, annak ellenére lemerült akkut jelez a gép, hogy voltmérővel kimérve az elemeket kb. 1400 mAh-t látok. Vagyis még félig sincsenek lemerülve az elemek, de már nem használható velük a fényképező. Ez normális? Ti milyen tölthető elemekre esküsztök? Többen mondták már nekem, hogy nem szeretik az Energizer-t... Nálam gyakran előfordul olyan, hogy feltöltöm őket, ahogy kell, 10-12 órán át, majd mire használnám 2-3 nap múlva a 4 közül 1 vagy kettő már totál le van merülve...
Köszi!
-
runner 125
nagyúr
válasz Adrian Mole #5060 üzenetére
Köszi!
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Adrian Mole
senior tag
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Nikon D80-hoz járó 18-70-nek hány mm-es a szűrőmenete?
Köszi
-
Proci85
senior tag
Ja igen, nem automatikus. Csak úgy értettem, hogy elég rárakni, megfelelő menübe menni és a gép elvileg bekalibrálja magának, hogy mi az a fehér. Gondolom így működhet.
Napfényben én sem gondoltam, csak szobában, rendezvényeken nem sikerült mindig eltalálni, melyet csak utólag veszek mindig észre.
Akkor hasznos lehet. Köszönöm a válaszod! -
ottkar
addikt
-
Proci85
senior tag
Sziasztok!
Érdemes ilyen automatikus fehéregyensúlybeállítóval foglalkozni? Mennyire használhatóak ezek? [link]
Előre is köszönöm a választ!
-
ottkar
addikt
válasz Szten Márs #5052 üzenetére
Ma már többször nem volt elérhető. Nem tudok most másik helyet. Megint bejött nem sokáig szok kimaradni.
[ Szerkesztve ]
-
ottkar
addikt
A fény energia, a CCD-t is mint mindent túl lehet terhelni. Azt állítani hogy semmi baja nem lehet az érzékelőnek az fizikailag és logikailag sem lehet igaz. De akár a napba akár ívfénybe fényképezni szűrő nélkül az hozzánemértés. Mellesleg van napra szemszűrő és fotószűrő is, Baader fólia.
[ Szerkesztve ]
-
mcgoat
aktív tag
válasz Szten Márs #5037 üzenetére
próbáld ki, a kezed legyen a szenzor és egy nagyító legyen az objektív.
[ Szerkesztve ]
Egy webáruház nem csak fotósoknak www.mcgoat.com
-
-
Tv
senior tag
Sziasztok! Hallottam egy olyan dolgot, hogy bizonyos esetekben a CMOS szenzoroknak árthat, a túl erős fény (pl. ha a napba fényképez vele az ember, vagy még erősebb fényű dolgokat). Igaz ez? Tehát a szenzor akár sérülhet is ettől?
-
Vézna
csendes tag
Sziasztok! Olympus E-520-al fotózom és bizonyos fókusztávoknál a fekvő kép jobb felső sarkába átlósan 4-5 ferde csíkot húz, mintha becsillanna valami. Állóra forgatva bal felsőbe megy át ugyan ez mértani pontossággal. Találkozott valaki már hasonlóval? Kösz.
-
ottkar
addikt
válasz philoxenia #5029 üzenetére
Tudod hogy nincs olyan párás levegő ami fölött teljesen páramentes a levegő? Teleobjektívvel meg az a kis koncentrációjú pára is erős lesz.Lehetetlen hogy rókica ilyen éles tiszta legyen. Meg se néztem az exifet de nem két méterről csinálta mert akkor meg a bundás nem az egérre figyelt volna.
-
ottkar
addikt
válasz philoxenia #5020 üzenetére
Mesélnek? Ordítanak! Felesleges az ilyen beavatkozás és rossz is. Pasztellben sokkal hangulatosabb lenne.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Most szőrszálhasogatsz? Igenis van olyan, mikor a pára a talaj fölött egy szinten megállapodva lebeg, ez lehet pár centi és pár méter is. Na most a klasszikus köd is ilyen, csak ott pár tíz, illetve pár száz méter is lehet ez a réteg. Azonban olyan szabályt nem ismerek, ami a köd fogalmát, a talajtól mért távolság alapján határozná meg.
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából sport fotózásánál, de általában bármilyen adott helyszín, adott fényviszonyok melletti fotózásánál, jobban jársz a jól eltalált manuális beállításokkal, mint az auto móddal. A gép nem mindig tudja kitalálni mi is a téma valójában.Sportnál mondjuk eleve érdemes rövid záridővel, fotózni, hogy a bemozdulást, ha nem cél, elkerüld. Azonkívül telével fotózva a reciprokszabályt is érdemes eleve figyelembe véve beállítani a záridőt.
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
ottkar
addikt
válasz philoxenia #5024 üzenetére
Csak az a bajom vele hogy ez nem köd ilyen köd nincs.Pláne telével ez a rókica nem is látszana.Ugyanis a köd fölött pára van, mindíg.
-
kano
nagyúr
Sziasztok!
Ma voltam egy vízilabda meccsen és rá kellett jönnöm, hogy nagyon nem tudok még fényképezni a K10D-mel. Auto módban kattintgattam, de még íyg is rengeteg bemozdult kép ill. alulexponált vagy túlexponált kép lett. Sokat kell még olvasgatnom a használatiját.
-
werttzui
addikt
válasz philoxenia #5020 üzenetére
Ez már nem kép vagyis nem a klasszikus értelemben ez inkább már művészi fotó sok ps-el
PENTAX
-
attilav
tag
Sziasztok!
Valamelyik fórumban (lehet hogy itt, már nem emlékszem) be volt linkelve egy honlap ahol akár kiszállással, sensor swab-os ccd tisztítást vállalnak. Vki tudja a címet, vagy egyéb helyet ahol swabbal kitisztítják ? Nemsokára megyünk utazni (péterváradi erőd, kazán szoros) és tiszta mocsok a szenzor[ Szerkesztve ]
-
ottkar
addikt
De az eleve gyengébb megvilágítás miatt felesleges az ND és rossz ha a rekeszt tágítjuk. Meg az ND szűrő döntően a záridő növelésére hivatott. Nagyon ritka az hogy a szűrővel kényszerítjük a blendét a legnagyobb nyílásra, estleg olyan gépnél ahol nem áll rendelkezésre nagyobb zársebesség. Az oroszok pld az 1/500-as Zenithez mindíg pakoltak ND-t.
-
adik
őstag
válasz philoxenia #5014 üzenetére
A "ködös tákép" miatt nem hinném.
sztm semmilyen szűrő nem kell. A többinek nemhinném, hogy befolyása lenne. Bááár, az nd-szűrőből kiindulva, akár még lehet is, akkor viszont tág rekesz.Kettő, csipkebokor vessző!
-
BekeVon
tag
hy abban kéne segítség hogy ködös tájképet, hogyan érdemes fotozni? blende,záridő,szűrők stb?
előre kösz a helpet
-
MY2K
aktív tag
válasz philoxenia #5006 üzenetére
Köszi a hasznos tanácsokat. Próbálok körültekintően eljárni eme témában
Telefon, TV, Internet, Mobilnet - Rendelés, bekötés egy helyen. Keress pü-be!
-
MY2K
aktív tag
- Gondoltam egy fotózással kapcsolatos webshopra is. Ahonnan rapid gyorsasággal lehet rendelgetni
- vagy egy olyan oldal létrehozására amelyről gyorsan el lehet érni bármilyen témában pl: nagyfelbontású fényképeket további felhasználás céljából.
- vagy mindekettő egyszerreTelefon, TV, Internet, Mobilnet - Rendelés, bekötés egy helyen. Keress pü-be!
-
johnjohn
addikt
-
Chalez
őstag
Hali.
Van egy kis gondom, remélem tudtok segíteni. Van egy Canon A510-es gépem. Na most az utóbbi időben azt csinálja, hogy a lencsevédő nem akar teljesen kinyílni bekapcsoláskor. Ujjal kell rásegíteni. Mintha akadályozná valami... Tipp valakinek?
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Szoles
senior tag
De körülbelül mit szeretnél csinálni? Nem kevés fotós oldal van, nem lesz könnyű újat kitalálni szerintem.
Körítés alatt mit értesz? A motort, ami hajtja az oldalt? Ez attól függ, mi lesz az oldalon. Egész más kell egy statikus oldalhoz, vagy egy fórumhoz, vagy egy webáruházhoz.Nekem egyébként erről a domainről a Rapidshare ugrott be, ezzel a névvel én egy képfeltöltő szolgáltatást tudnék elképzelni. (Csak sajnos abból is már rengeteg van, az újaktól pedig fél mindenki.)
-
MY2K
aktív tag
photorapid.hu domain címere szeretnék ötleteket várni. Én fotozással és képekkel kapcsolatos felhasználási területre gondoltam. És ha esetleg az ehhez tartozó körítés kivitelezésében tudna segíteni azt is szívesen fogadom. Elöljáróban ennyi!
Telefon, TV, Internet, Mobilnet - Rendelés, bekötés egy helyen. Keress pü-be!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest