Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Jahno #34659 üzenetére

Azt a Canon 20 ezres objektívet nem is lehet hasonlítani minőségben semmi máshoz amit más rendszereken kínálnak, nagyon olcsó anyagminőség, nagyon gyenge képminőség nyitva, persze akinek ez a vintage hangulat kell, annak oké. Nem becsülném le, mert rengeteg kezdőnek a DSLR időkben hatalmas lökést adott, hogy legyen gombokért egy AF-es fényerős kis gyösz a gépéhez, ami APS-C vázon inkább portré üveg, szóval nem fikázás, csak azt nehezen emésztem érvként, hogy más rendszerekhez mennyivel drágább.

Drágább, de máshol is vannak minőségben. Az új Canon RF 50mm f/1.8 például már 85 ezer, ennyiért kapsz belépő szintű fixeket más rendszerekre is. A jobb minőség, modernebb felépítés több pénzbe kerül na.

Fujinál meg pont ezek a népszerű fix látószögek vannak fosásig ellátva, ekvivalens értéken számolva a 35mm, 50mm és 85mm környéke is többszörösen le van fedve olyan objektívekkel, amik 200 ezer alatt megvehetők újonnan vagy használt piacról 100 körül van gyári, van third party. Némelyikük pedig egészen kiváló darab (pl: Sigma 56mm f/1.4).

Nekem az ekv. 50mm és a 85mm-ek a legfontosabbak és nem győztem válogatni amikor visszajöttem a márkára.

Fuji 35mm f/1.4
    Fuji 33mm f/1.4
    Fuji 35mm f/2 WR
    Fuji 35mm f/2 (XC változat 70 ezerért, ugyanaz, mint a WR, csak műanyag tubusban és penge a képe)
    Sigma 30mm f/1.4
    Viltrox 33mm f/1.4

Aztán:

Fuji 56mm f/1.2
    Fuji 56mm f/1.2 (mk2)
    Fuji 50mm f/2 WR
    Sigma 56mm f/1.4
    Viltrox 56mm f/1.4

Biztos hagytam még ki másokat, például Tamronokat, TTartisant és hasonlókat.

A speciálisabb látószögek már más téma, UWA-ra például van egy régi igásló Fuji 10-24mm, létezik erre is az általad említett Laowa 9mm, Samyang 12mm-ből az AF-es újabb kiadás is, Viltrox 13mm f/1.4-et madgie fórumtárs (aki enteriőrrel is foglalkozik) nem győzi dícsérni, van már Sigma 10-18mm is.

A Fujinak nagyon jót tett, hogy kinyitotta a kaput a third party gyártók előtt, mindenféle árkategória elérhető már náluk is, de a saját fejlesztései is elég jól sikerült darabok szoktak lenni. Drágábbak? Aha. De tedd egymás mellé a tesztfotókat.

Én hiába vettem Sigma 56mm f/1.4-et olcsóbban (nem az ár volt a szempont), de a Fuji változat pont annyival ér többet, amennyivel jobban megmunkált, plusz fém ház, blendegyűrű, kicsit több fényerő.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés