-
GAMEPOD.hu
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
válasz becsitibi #77384 üzenetére
Hát úgy néz ki, hogy a csavar megnyomta gumi perem szélét és eldeformálódott a perem. Keletkezett egy csavarodás a peremem és amikor dolgozott a hangasugárzó ott repedt meg a perem. Lehet egy alátét segített volna. Ahogy látom valahogy a hangsugárzó kosara is deformálódott.
-
Khaosz55
addikt
Macrom M-DSPA.402 dsp-s erősítőt használtam az első és hátsó hertz cpk 165-hez. Az erősítőt cseréltem audison SR 4.300-ra. Dinamika erő megjött. A macrom-nak több problémája volt. Hamar kifulladt, elfelejtette a beállításokat, és néha levette a sub gain értékét. Szerintem közel sem tudta teljesítményt ami rá volt írva.
-
Khaosz55
addikt
válasz bokarcsi71 #77339 üzenetére
Én most vettem egy ilyen [link] 25cm-es Hetz-et. Nem volt olcsó, de winisd szerint ez működik legjobban a 17 literes ládában. Egy galden rc1200c1-el hajtom 2 ohmon és meglepő, de bírja a terhelést. A hangja tetszik.
Az Audison SR 4.500-et ebben a módban hajtanád ?
Névleges kimeneti telkesítmény 3 csatorna (4 Ohm, 14,4 V): 120 W x 2 + 480 W -
Khaosz55
addikt
Nekem is bekerült az arteonba. Nagyon frankó ez Hertz bírja is a terhelést egy gladen RC 1200c1 vegfokkal van hajtva 2Ohmon. 17 literes ládában win isd szerint ez hozza legjobb freki menetet. Gladen sub kiemel 50-60hz-en és az alja is hiányzik. Más sub-nak kicsi a 17liter vagy a mágnes nem fér el, mert lecsapott a doboz hatulja.
Sajnos a macrom 401 dsp nem jegyzi meg a beállításokat. Azt cserelem, amúgy is izmosabb végfok kell a Hertz cpk165 pro-hoz. Kizárólag a sub-ot raktuk invert polaritásba így együtt él az ajtó hangszórókkal.
Kipróbáltam a cpk 165 meggyőző fullba hajtva. Nekem a Focal is VW nem tetszett, szerintem nem kicsit túlárazott, cpk nem kevéssel volt olcsóbb. Lehet nem dsp-s végfok lesz. Ilyen esetben a sub-ot úgy is invertben tudom rakni, hogy polaritást cseréltek. Ez okoz problémát sub hangsugárzónak? Bírja így is terhelést? -
Khaosz55
addikt
Az Axton A592DSP vagy Axton A594DSP-t elég nehéz beszerezni. Németeb telefonálok meg irogatok, hogy szeretnék venni. Magyarországon is csak rendelésre van nem vagyok előbbre, létezik valami értelmes alternatívája a 4 csatornás DSP erősítőnek ami plug and play és nem eszméletlen drága?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz Speeedfire #77047 üzenetére
Igen, az bosszant, hogy vakon kell választani, tiszta paraméterek alapján. Amiket kinéztem passzolnak 17 Literes ládába.
Erősítő küzül kettőt néztem ki:
Gladen RC600C1 -4Ohm 360W 2Ohm 560W nincs THD adat.
Hertz HCP 1D - 4Ohm 320W 1%THD, 2Ohm 550W 1%THD, 2Ohm 10% THD 700W
Hangsugázó:
Gladen RS-X 10 - 4Ohm 300W 92dB -65K
Hertz MP 250D4.3 Mille pro 4+4 Ohm 600W 83dB -92K
Rockford Fostage P3D4-10 4+4 Ohm 500W 83dB -99KLehet a Gladen kb 89dB érzékenyégével hangosabban szól 300W-al mint a másik kettő 2 Ohmon 500W körül, de ez minden csak adat, paraméterek alapján szerintem a Rockford és a Hertz jobban passzol zárt ládába.
Kipróbálni kb zéró esélyed van. -
Khaosz55
addikt
Most olvastam utána ott a bibi, hogy hogy az egyik 1W-ra daja meg az érzékenységet a másik meg 2.83Volt-ra de az 4 Ohm esetében az 2W. Szóval ez csalóka. Minden esetre a paramétereket beírtam WinISD-be hogy tudjam tervezni, de sajnos valami nem jó, lehet kevés a paraméter amit a gyártó megad a hangsugárzóra.
-
Khaosz55
addikt
Gladen RS-X 10 4ohm-nak valós lehet a 92dB érzékenysége? Elég nagynak tűnik. A többi gyártónak jellemzően 83 körül van.
PL Hertz MP 250D4.3 Mille pro 4+4Ohm 83dB
Rockford fostage P3D-10 4+4Ohm 83dB
A 10dB érzékenység elég sok gondolom a 4+4Ohm-ot 2Ohm-ra kötve mérték.
Rockford 1W-ra adja meg a gladen meg 2.83Volt-ra. -
Khaosz55
addikt
Nekem 19"-os lesz a pótkerék, akkor lehet tudok bele nagyobbat is rakni. Sub-ot nem fogom kihagyni, még átgondolom, hogy pótkerék sub vagy autóspecifikus lesz.
Írtam az Axton supportnak.
A592DSP és A594DSP esetében ugyan az a végfok. 2 és 4 ohm esetén is 4X76W RMS a kimeneti teljesítmény ha kap külön tápkábelt. A594DSP esetében azért adtak meg más RMS értékeket, mert más a mérési módszer. Bár ez egy kicsit nekem zavaros válasz így. -
Khaosz55
addikt
Köszi !
1. 592 vagy 594 esetében kapni fog külön tápot. Ha jól értem azt mondod, hogy teljesen mindegy, hogy 2 vagy 4 ohm-os hangsugárzót kap a táp ellátás esetén 4X75W-ot ad le teljesítményben? Mert én úgy értelmezem a leírást, hogy 4X50W 4ohm és 4X76W 2 Ohm ha be van kötve a táp. Valahogy így logikus mivel alacsonyabb ohm esetén több jön ki az erősítőből. Mert ha 4/2 ohm 4X76W akkor az elég jó, nem kell 2 ohmos szettek közül válogatnom.
594 esetében tényleg zavaros a leírás ott már 4x50W rms-t ír. Szerintem valami elírás mert 4X76W-ot zenei teljesítmény a másik paraméter. Gondolom itt is a táp bekötés nélkül és bekötve RMS teljesítményre gondolnak. Németek majd felghívom őket és megkérdezem.
2. Megnézem a 20cm-es hangsugárzó lehetőségét az első atóba. Hátra egy autóspecifikus sub+ hangsugázó+végfok kb 250K körül jön ki. Azért nem olcsó az sem.
3. Úgy látom az audisonnak nincs 20-as szettje.
4. Ateonba előre akkor bemegy a 20-as szett hátsó ajtókba mekkora szett megy be ? -
Khaosz55
addikt
válasz Speeedfire #77016 üzenetére
Dupla ládát már nem rakok többet, sokat elvesz. Max egy zárt vagy reflex ami nagyobb, de már akorral kezdek lehiggadni, szóval most egy 25-ös zárt. Ilyen kis nyomóm még nem volt. Igaz az arteon csomagtartóból nem vesz el sokat egy sima láda sem. Még párat alszom rá, de nyers adatok lapján a Gladen Audio RSX 10 lesz a befutó.
-
Khaosz55
addikt
válasz Speeedfire #77014 üzenetére
Most ezt a autó specifukus ládát akarom. Nem vesz el a csomagtartóból viszont emiatt nem nagy és túlárazott. A kis méret miatt csak zárt lehet. Lehet aztán megváltoztatom a vélményem. Most is zárt van 2db 30-as nyomóval igaz nem nagy teljesítményű.
-
Khaosz55
addikt
válasz Speeedfire #77012 üzenetére
22 Literes zárt ládát mond neki, max 17 van.
-
Khaosz55
addikt
Lassan elkezdek gondolkodni az Arteon setupon. Nem magam csinálom, hanem céggel, a költségek elszámolása miatt.
Az itteni ajánlások közül a következőt néztem ki:
- Axton A592DSP úgy látom 594 az utód modell.
Hangsugárzónak a focal is vw 180 és 160-at ajánlotátok. Elhiszem, hogy jó, volt a kezembe és összehasonlítottam a gyárival, nekem egy jobb gyárinak hangsugárzónak tűnik, és ahhoz képest nagyon drága.
Én inkább a egy a követekezők közül válogatnék előre és hátra, igaz ezek nem 2 Ohmos hanem 3 és 4 így kevesebbet adna ki az axton.
- Audison APK 165 2 ohm (95dB)
- Gladen Audio M 165 3 ohm
- Hertz CK 165 vagy Hertz CK 165 L igazából nem tudom mi a különbség. Most is Hertz van és elégedett vagyok vele.
Csomagtartóba kerül egy autóspecifikus mélyláda, amihez 25cm-es hangsugárzó kell ami 17 literes térfogatban jól működik.
Következőket néztem ki :
- Audison Prima APS 10D
- Focal car sub 10 DUAL
- Focal car sub P 25DB
- Gladen Audio RS 10 (25 literes láda kell elméletben)
- Gladen Audio RSX 10
- Hertz CS 250 S2Ezt néztem ki első körben.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz gyenesmartin #76608 üzenetére
Frankó, jó lenne ha már én is ott tartanék, hogy ezt rendelem...
-
-
Khaosz55
addikt
Garanciavesztést mondták neked? Mert én megkérdem. Nekem azt mondták, hogy bármit lehet, de ha visszavezethető az átalakítsa akkor arra nem érvényes. Tehát pl ha kormánymű megy tönkre arra nem lehet azt mondani, hogy a hangsugárzó beépítés vagy tápkábel behuzás miatt van.
-
Khaosz55
addikt
Ok megnéztem már vágom. Plug and play és táp neki aksitól + és -.
Focal IS VW 180 jó választás? Mert gondolom elég sok féle szett bele megy, mégha nem is autó specifikus. Elég az elő ajtóban lévőt vagy akkor már mind a hátsókat is cseréljem. Ha már így bele nyúlok akkor már nem kötelező a pótkerék sub, mehet bele rendes is. Igaz még messze járok ettől, de szeretek előre tájékozódni. Minden esetre 550K-ért nem kerül bele a H/K.[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Szia,
köszi a válaszod. Amikor anno a B8-ba rakattam hangsugárzó készletet és erősítőt akkor megkérdeztem a garancia dolgot. Azt mondták, az jár garanciavesztéssel ami visszavezethető erre a hibára. Pl ha a turbó tönkremegy nem lehet a hangrendszerre fogni. Nekem is volt garis vízpumpa cserém, és nem szóltak, hogy mit raktam be.Lenne 1-2 kérdésem:
Az Axton 592 DSP megoldás + 4db Focal IS VW 180 megoldása tetszik. Lehet elsőnek csak az erősítő. Hova rakjátok az Axtont ? Tehát külön táp kábel nélkül is működik, csak plug&play ? Ha tápot kap akkor is rajta marad a plug&play csatlakozó?Ha jól értem ebben az esetben csak annyi történik, hogy a jelet erősíti meg és semmit nem kutyul össze a fő konzolon. Csak azért kérdem mert BT funkció is van rajta.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
Passat 7 éves Passat B8-am van amibe utólag rakattam hangrendszert. Készülök Arteon-t venni, és van opció H/K hangrendszerre, ami tudom nem olcsó mulatság illetve nyilván nem éri meg az árát, viszont nem akarom azt mint a Passat esetében, hogy szét legyen burítva a fél autó a beépítés miatt. Az igényeim sem olyan magas színvonalúak mint korábban az autós zenehalgátas terén, a lényeg, hogy a gyári alap szóljon. Az a kérdésem, hogyha a gyári H/K hangrendszer melett döntök, és esetleg a műanyag dobozos pótkerék sub nem tetszik, akkor van lehetőség a helyére másik szubbot tenni? Azt sem tudom, hogy az aktív vagy passzív a pótkerék sub. Ha gagyi akkor inkább cserélném a sub-ot, úgy hogy rádugok a csatlakozóra egy másik mélynyomót.
A pótkerék lehetőségét nyílván nem akarom elveszíteni, nem kevés esetben volt már rá szükségem. -
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
Passat B8-as kocsimba a front szett egy u-Dimension ProZ Comp 6. A mély habsugárzók nem bírják egyszerűen. Már mind a 2 db perme körbe szakadt. Nem is volt nagyon hajtva egyszerűen a téli hideg nyári meleg miatt kb 2 max 3 év és körbereped a gumi perem.
Ki akarom cserélni, lehet venni külön mély sugárzót ehhez a szetthez, de már nem akarok mert tudom úgy is körbe fog szakadni.Most beraktam ideglenesen beraktam a 20 éves 16cm- soundstream xsc.6 mély hansugárztót ami 10 éve a padláson hevert. Persze semmi baja és az a röhej, hogy szebben szól vele, igaz annyira nem terhelhető. A frontokhoz egy eXcrusion HXA30-as végfokot használok.
Az a kérdésem, hogy tudtok ajánlani olyan 16cm-es mélynyomót ami
RMS 120W körül terhelhető és nem szakad körbe a gumi pereme? Persze csak kizárólag a mélynyomó kell nem komplett szett. Az sem érdekel, ha nem lesz tökéletes a hangzás csak ne szakadjon körbe 2 évente.Természetesen az erősítőn jól be voltak állítva a szűrők kb 100-120Hz alatti hangokat nem kapta meg mégis kuka.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
tudok ajánlani valakit hangszó javításra? U-dimension pro Z M6 16cm-es nyomómnak gumi pereme kiszakadt. Különben más baja nincs. -
Khaosz55
addikt
válasz pengusz77 #57316 üzenetére
Hát én úgy szoktam, hogy beadom a hangaszóró paramétereit és hogy milyen dobozba szeretném. Aztán úgy változatatom a doboz méretét, és így hangolom.
Szerintem a mély láda tervezés nem ördöngösség vele, és szerintem tükrözi a valóságot. Igaz az hogy hol és hogyan helyezkedik el a kocsiba a láda igen fontos tényező. Pl én 180 fokot megfordítottam és kb dupla akkora mélyem lett.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
excursion hxa2k erősítőmhöz szeretnék mélynyomót venni. Jelenleg zárt ládában van benn 2 db 30-as REAudio Rex10 -es. Jelenleg 2 ohma rab terhelve az erőlködő. Valahogy nekem nem jön be a zárt láda. Próbáltam reflexet és én jobbnak éreztem a hangját.
Tehát szeretnék 1 hangszorós reflex rendszerre áttérni. Az erősítő papíron 800W-ot tud 2 ohmon gyakorlatilag 600w-ot, 1 ohmon meg 900W a valós.Két hangszórót néztem ki.
[Gladen SQX12 extrem]
[Hertz hx300D]Nem tudjátok van Magyarországon lehetőség arra, hogy meg tudjam hallgatni ezt a két hangszorót. Persze rendelni lehet, de jó lenne meghallgatni kocsiba.
-
Khaosz55
addikt
Ki lehet valahol próbálni többféle mélynyomót?
A következőket próbálnám ki az autómban és persze mást is ha jó:
Gladen SQX 12 EXTREME
Hertz HX 300DPróba nélkül nem igen akarom megvenni egyiket sem.
-
Khaosz55
addikt
válasz Peti66 #53024 üzenetére
Nem ismerem a Hertz mélynyomókat a HX 300.5 néztem ami azért nem olcsó, paraméterek alapján olyan görgéje lesz mint a focalnak. Viszont hiába terhelhetőbb, 1,5X annyiba kerül mint a Focal. Focalt meg ismerem és ki is tudom próbálni a kocsimban. Ráadásul nagyobb dobozban még jobb lenne a focal aminek az érzékenysége is jobb.
Hiába pontosabb és jobb zenére a zárt valahogy mégis a reflex jön be. Egyszerűen epikebb érezhetőbb a mélye.
-
Khaosz55
addikt
Most zárt ládám van és sokan mondják hogy jobb mint a reflex. Nem tudom botfülű vagy, de disco zenére rappre én jobbnak érzem a reflexet. Néha olyan érzésem van a zártnál, hogy hangerő emeléssel elfogy a mély kifullad. Olyan mintha nem lineárisan emelkedne a hangereje, ez persze nem minden zenére igaz. Beraktam a kocsiba a korábbi ládámat. Egy reflex focal sub P 30 db dupla tekercs 300W RMS. Az nagyon jól szól. Minden hangerőn minden tartományban. Tudtok még mondani hangszórót ami tud ilyen paramétereket 2 ohm-os (dupla 4) csak nagyobb terhelhetőségű. Reflex ládába gondoltam... Van 600W Rms-em 2 ohmon.
-
Khaosz55
addikt
Reflex ládába milyen mélynyomót ajánlotok 500-600W RMS körül ?Passat sedan csomagtartóba lenne. A csomagtartó térnél a középső lehajtható részen jönne át a hang. Próbáltam többfajta ládát idáig a reflex jön be legjobban. Gyakorlatilag nem érzek minőségi különbséget a reflex és zárt között. A reflexben azt érzem hogy még mélyebbre megy. Lehet azért mert a csomagtartó tér is mint egy láda működik és középső lehajtható rész egy reflex nyílásként működik.
Ja még annyi hogy 2 Ohm kellene.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Idáig reflex ládát használtam. Most zárt van, nem tudom de ez a zárt láda nem megy olyan mélyre mint a reflex. Egyszerűen a legalja hiányzik elektromos discó és a többi zenénél is.
-
Khaosz55
addikt
válasz MunezXBK #52540 üzenetére
Veszek boltba, nem vészes. Jelenleg a gyártó által megadott zárt láda méretem van ami akusztikus jazz rock zenére ajánlott, viszont én főleg disco rap zenét hallgatok, így szeretném ha mélyebbre menne a doboz.
Simán csak rakjam be vagy sziloplaszttal néhány helyen ragasszam a fa felülethez?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
zárt mély ládámban szeretnék akusztikai szivacsot vagy vattát kipróbálni. Elméleti térfogatot szeretnék így növelni és meghallgatni, hogy mennyivel megy mélyebbre. Kísérletezés céljából a szürke szivacsot vegyem ami gúla alakú , vagy a fehér vattát? A szürke az inkább hangszigetelő nem ? Illetve van arányszám arra, hogy X mennyiségű csillapító anyag esetén mennyivel növelem a térfogatot kb?
-
Khaosz55
addikt
válasz energie032 #50562 üzenetére
Itt csomó erősítőnek mérik a valós teljesítményét. Mert minden gyártó hazudik.
[link]Pl én HXA 2K-t veszek ami papíron a 800W RMS 2 Ohm-on. Valóságban meg 600W RMS max.
-
Khaosz55
addikt
Valamilyen cég értelmes áron forgalmaz itthon u-dimension pro z 6 -os front szettet? Vagy inkább rendeljem németektől. Gondolom a Magyarok is onnan rendelik.
-
Khaosz55
addikt
Kezd kikristályozóind a dolog. A frontnak u-dimension lesz. egyenlőre EL Comp 6. Viszont nem tudom, hogy érdemes lenne-e befektetni egy Pro Z 6 vagy Jr Comp 6-ba. Nem vagyok audiophil és nem procis rendszer lesz.
-
Khaosz55
addikt
Különben 50-60K körül milyen első szettet néznétek kocsiba ? Ha nem a Hivi lesz akkor mást kell néznem.
Nem szeretnék üvegvágó magasokat hanem inkább részletgazdagot. Pl a Rainbow SL-C6.2-t néztem ki. Persze más javaslatok is jöhetnek.
A másik meg kifejezetten zárt ládára 2x25-ös (vagy esetleg302-as) mély kellene RMS 250-300W környékén. Az a helyzet, hogy ami reflexre és zártra is jó az inkább reflexnek való és zárt esetében alsó tartományban nagyot esik és nem lesz egyenletes..
-
Khaosz55
addikt
válasz lautnermark #50053 üzenetére
Nekem ilyen gondom nem volt D620-al és amit ott vettem, persze ez így ahogy írod nagyon nem szép dolog tőlük...
-
Khaosz55
addikt
válasz Czimby #50048 üzenetére
A jó cuccok elfogytak, egyébként amcsi cucc amit Kínában gyártanak. Swans Divam eléggé partiba van azért sok hangfallal. Amit meg most árulnak az meg gyakorlatilag már nem a célközönség meg inkább pusztán hangszórók. Hifi terén ez az első hangfalam amivel már nem tervezek tovább lépést.
-
Khaosz55
addikt
Ahogy korábban írtam a kocsimba rakatok be hangrendszert, kedden beszélem le a részleteket. Passat sedan.
Előre 16-os kompones szett csomagtartóba meg 2X25 vagy 2X30-as mély zárt ládába.Jelenleg van egy HIVI D620-as front szettem a korábbi kocsimba ez kikerül belőle. [HIVI D620]
Ahogy látható ez nem hangnyomás versenyre termett hangszoró a 86dB érzékenységével, nem is ez a cél.Ehhez szeretnék mély hangszórót 2 db 25-os vagy 30-as ami zárt ládába kerül majd.
A hivi-vel mit márkával elégedett vagyok. Az otthoni hangrendszerem is HIVI Swans Diva, és ennél jobb nem kell.
Atc eléggé akciózza a cuccait már régóta és van náluk autós mélynyomó. F12S és F10S ami kifejezetten zárt dobozba való. Persze ezek sem hangnyomásos hangszórók a 2.83v/1m 89dB és 86dB érzékenységgel.
Valaki halott vagy látott már ilyen hangszórókat?
[F10S]
[F12S]Így egy komplett Hivi rendszer lenne a kocsimba persze az erősítőket leszámítva.
Ha WinISD hangfal tervezőbe berakom ezeket a hangszórókat zárt doboz tervezése terén, akkor 1,31 Qtc érték jön ki amit egyes oldalakon semmiképpen nem ajánlanak. Persze igazán nem tudom mi ez az érték, viszont a HIVI tuti nem baromságokat gyárt.
A két hangszoró között elenyésző az árkülönbség. Teszteket írásokat nem nagyon találok róla, csak hogy elég drágák és elég olcsón lehet hozzá jutni.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
német oldalon nézegetek használt autóhifit. Első körben erősítőket nézek. Milyen márkák között érdemes nézegetni? Elég sok hifonics van nem tudom milyen márka ez.Ami kell nekem 2 db erősítő.
1 db A/B osztályú kb 4 Ohm 2X120W RMS teljesítményű
1 sb D osztályú ami kb 700 W-ot tud 2 Ohm stabilban. -
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
a B8-as Passatba előre 16-os vagy 20 -as szettet lehet előre rakni? Van egy HIVI D620-am ami jön a régi kocsimból. Most nem ha bele megy 20-as szett akkor azt nézzek bele vagy rakjam bele a 16cm-es HIVI D620-at ?
Én szeretem a D620-de a 86dB érzékenysége miatt eléggé kell alá a vas hogy szóljon is.
Használtban nem tudom mik amik megütik ezt a szintet minőségeben. Rainbow vagy focalnak melyik szériája.
-
Khaosz55
addikt
válasz Warloo93 #49047 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, viszont max a dynaudio rendszert tudom bele kérni 350K-ért. Ami gondolom nem rossz, de mi van ha nem tetszik ? Szívom a fogam? Másrészt nem fogok 5 hónapot várni, szalonokban van olyan példány amit el tudok hozni és tökéletesen megfelelnek kivétel a hangrendszer.
Olyan dolog hogy hosszú távon nem tudom elviselni a gyárit. Most hogy újonnan rakatom bele vagy 2 évesen mit számít..
-
Khaosz55
addikt
Hol érdemes használt cuccokat keresgélni ? Face-en nem találom ezt a K2-t pl.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz tboy93 #49034 üzenetére
Nos én autóhifiben nem mozgok otthonosan a golfomban egy hivi rendszer volt de kocsistul meg akarják venni.
Házimozi és hifi területén tudom kik a gyártók és típusok amik szóba jöhetnek, egyébkét otthonra egy Swans Diva rendszerem van. Ha azt a magas hang minőséget elérem amit azon hallok akkor köszönöm szépen megérkeztem ez nekem elég.
Viszont a autóhifi területén nagyon tanácstalan vagyok. Gulácsi Autóhifivel beszéltem ma. Nagyon segítőkészek volt az Úr és elbeszélgettünk mi is kéne. Abban megállapodtunk hogy amit tervezek fron+2X25sub + erősítő + zajcsillapítás az jó lesz.
A kocsiban lévő fejegységet megtartom, ebből nem engedek egy érintőképernyős multimédiás navis új passat b8 sedan-ról van szó. A az autó vagy meglesz 3-4 héten belül vagy rendelés és akkor 2-5 hónap a várakozás
Alapból D630-at akarok a kocsiba mivel az 3 utas és a kocsiban az oldalpanel is úgy van kialakítva. Ha nem tudok szerezni, akkor vagy másik frontot kell néznem amiben totál tanácstalan vagyok vagy kiveszem a golfból a D620-at és kétutas lesz. Vagy használt, de akkor mit.. Ezért néztem a focalt mert az ismerem hifiből.
Mély hangszórónak 2 db 25-ös gondoltam zárt dobozban. Ha HIVI a front akkor lehet a Hivi F10S lesz.
Erősítőből használtat veszek, fingom sincs milyet a fronthoz és milyet a mélyhez. Mélyhez digitális monoblock-ot gondoltam ami bírja 2 ohm stabil RMS 600W körüli teljesítményt.
Az az igazság hogy szeretem a SQ-t de szeretem hangosan is hallgatni, főleg a mélyek jelenlétét szeretem még ha SQ rovására is meg szóval ha túlzottan sok is. Lényeg hogy szeretem a SQ-t de inkább olyan szinten, hogy amit hallok és tetszik az nekem jó, nem fogok egy kis minőségért + százezreket költeni.
Ha bele fér akkor ajánlotta még a hangprocesszort is.
Szóval még sok a kérdés. A zajcsillapítást az ajtókra akarom csak.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz tboy93 #49027 üzenetére
Hát idáig elképzeléseim szerint 300k-t szánok egy front+ sub (2x25) szettre 2 erősítővel. Beépítést szakemberre bízom. Erősítőket majd használtba veszek inkább jobb minőségűt.
HIVi rendszert akarok építeni ez attól függ hogy kapok még hozzá hangszórókat értelmes áron vagy sem.
-
Khaosz55
addikt
Lehet nem tudok szerezni Hivi D630-at vagy 620-at már. Ebben az esetben melyik a 16cm-es 3 utas szett a megfelelő kb 60K környékén? Gondolom alatta nem érdemes a 3 utast nézni? Focal KIT 165AS3 néztem még. esetleg még a SEAS PS165/1 -t néztem ki de az már nagyon húzós 90K.
-
Khaosz55
addikt
Na úgy néz ki lecsúsztam a dynaudiós passatró. Szóval lesz majd olyan amibe gyári hangszórók vannak. Természetesen rögtön kicserélem.
Kihez érdemes vinni autót Győr vagy környékén aki nem barbár és érti az új technikát is ? Ha nincs győri szaki akkor Budapesten vagy máshova, kihez érdemes vinni ? Új autóról lesz majd szó, szóval jó szakembert keresek. Max 300K körül szánok a cuccra sub+2 front esetleg a hátsó ajtóba még 2 hangszoró egy vagy 2 erősítős. Persze ez még alakul majd, kell szakember.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
autót készülök venni és a hirdetett passatban dynaudo hangrendszer van. Halott valaki már ilyet mégis milyen? A dynaudió elég neves gyártó HIFI területen, autóban még nem halottam.
16 csatornás 680W-os erősítő. Azért gondolom nem 680RMS-ről beszélünk.
-
Khaosz55
addikt
Durva én a Focalnak 320W RMS-t adok és nekem bőven elég....
-
Khaosz55
addikt
-
Khaosz55
addikt
Hali,
hol érdemes üres szub ládát nézegetni?
Nekem egy netto 50 Literes kellene 30-as hangszóróhoz.
Reflex cső pedig 10cm átmérőjű és 26cm hosszú legyen legalább. Ezzel 38Hz van hangolva cső.
Szokták a reflex ládákat belülről bélelni akusztikai szivacsa? A piramis lakú szivacsra gondolok. A 38 nettó literes ládámat kibéleltem.
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #38704 üzenetére
Ilyen értelemben tényleg elbeszéltünk egymás mellett. Tudom a focal az igen jó cucokat gyárt ez nem is kérdés. Győri vagyok sajnos nekem elég távol esik, de köszi az invitálást fejben tartom.
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #38701 üzenetére
Jm és szobai.... Az megint más téma. De nézd meg a 16 szetteket autó hifibe jbl hertz és társait...
Ja és kicsit más kategória fél milkás jm hangfalak...
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Nem tudom de én még nem halottam értelmes titánium magassugárzót. Inkább üvegvágásra való mint szép magas hangokhoz. Bántó erős stb...
-
Khaosz55
addikt
válasz tboy93 #38564 üzenetére
Én nem tudom de én kb 10 éve raktam be a kondit. Előtte nagy hangerőn piros lámpánál a tompított lámpa elhalványult basszusra és ez csak RMS 200 W volt. Miután beraktam nem volt ilyen probléma és a mély hang is jobb lett.
Szerintem van létjogosultsága a kondinak. Nem az aksit és generátort rángatja a nagy amper. Elektronikai hátterét nem tudom, jelenleg nekem 2 erősítőt szolgál ki 1 farados kondi.
-
Khaosz55
addikt
válasz gyvince #38505 üzenetére
Hangerőben tuti jó. Ha használtat nézel akkor minimum tudja 4 ohmon az erősítő a RMS 200W-ot. Persze ha többet tud annál hangosabb.
Nekem 10 évig volt kékmebrános 300WRMS DLD-m. Én szerettem. Szerintem ár érték arányban jó.Legjobb lenne ha meg tudnád hallgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Ez az erősítő nem tudja majd kihajtani ezt a hangszórót. Ez nem is gond, szerintem zene hallgatásra elég a teljesítménye, viszont akkor olcsóbban is meg lehetett volna úszni a hangszoró vásárlást, mármint ha új volt. Elég lett volna egy 300W RMS terhelhetőségű DLD hangszoró is. Persze cserélni nem érdemes.
-
Khaosz55
addikt
válasz dseres #38497 üzenetére
Akkor 4 ohm hidalva mit tud RMS-ben?
Belinkelem a mély láda tervezőbe beírt paraméterek alapján milyen lesz a hangszóró hangja zárt illetve reflex esetében. Hozzáteszem nem vagyok profi de ezek az értékek relevánsnak tekinthető.
A sárga a zárt láda ebben az esetben 15 Liter a javasolt láda méret.
A világos kék a reflex láda. Látható hogy brutális mélyre lemegy majd.
A reflex láda esetén 50Literes láda méretet adtam meg. Ehhez a következő paraméterek jöttek ki:
50L láda
Refelx cső hangolása 38Hz
Reflex cső mérete 10cm átmérő 26cm hossz !!!Ha kisebb a láda egyre nő a reflex cső hossza.
Ha kisebb a reflex cső átmérője lehet rövidebb a cső viszont 100% hogy szélzaj lesz.Hozzá teszem hogy refelx esetén 38 Hz-nél lesz egy kb 22ms késése a hangnak.
Szóval reflexben nagyot fog szólni de ez pop disco zenére jobb.
-
Khaosz55
addikt
Mosconi One 120.4 erősítő esetén nem derül ki számomra hogy hidalva hány ohmra lehet terhelni. 2 vagy 4 ? Illetve akkor mekkora a teljesítmény.
Ahogy nézem biztos nem 1 ohmra kötötted a dld-t hanem 4-re. mert szerintem ez az erősítő nem tudja stabilba az 1 ohm-ot.
-
Khaosz55
addikt
válasz dseres #38491 üzenetére
A DLD DL 12 megnézem Win ISD-ben. Egyértelműen reflex ládába való. Nagyon jó lineáris átvitele van és nagyon jól mélyre megy reflex esetében. Megpróbálok egy képet majd berakni. Viszont nagy átmérőjű reflex cső kell hogy ne legyen szélzaj. Ebben az esetben viszont nagyn hosszú cső kell. Megkeresem.
Mekkora ládát szeretnél reflexre kb ?
A DLD DL12-es dupla tekercses. 2 db 2 ohm. Ezt te most 4 ohmra kötöd be vagy1 ohmra?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Megvan a fejegység a ludas. Vissza tettem a régi 12 éves pio fejegységet és semmi probléma. Már a szervizben van.
Csak nem értem, hogy mitől lehetett. Az én hibámból ?
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #38315 üzenetére
Ok értem megnézem hogy mi a helyzet az RCA testtel a fejegységen. Lehet ahogy húztam a kábelokat lemozdult. Elég ha a 4 RCA-ból már egy nem testtel rendesen és jön a probléma? Mert mind a 4db rca ugyan azt a problémát produkálja.
"Az erősítő később kapott testet mint a fejegység, így az RCA-n keresztül akart testelni, így elégett a bizti."
Milyen bizti égett el? Ez a fejegység belsejében van?
Ezt nem értem... 10 éve van így. Pont most kapott később testet a az erősítő?
-
Khaosz55
addikt
Nem hagyott nyugodni kimentem most este és egyesével próbáltam az erősítőket. Mindegyiket külön kötöttem be. Szóval csak 1 erősítő üzemelt egyszerre. Csak akkor jön a puffogás és fordulatszám illetve zavarnak a hangja mikor ar RCA-t rákötöm. Teljesen mindegy hogy R vagy L oldalt. Mind a két erősítőnek külön RCA kábele van. Mind a két kábel ugyan azt a jelenséget produkálja. Gyanítom fej egység lesz, csak azt nem értem, hogyha kicserélem a hangszóró kábelt miért jön elő ilyen hiba.
Azt is próbáltam hogy a hangszóró kábelt lekötöttem a frontról és úgy is jött a probléma a mélyen. Elméletileg tökéletesen működik a fej egység.
Szóval
-
Khaosz55
addikt
Megpróbálom, hogy kikötöm a front hangszóró vezetékét.
-
Khaosz55
addikt
JVC KD-X50 BT
-
Khaosz55
addikt
Hali,
kicseréltem a front szett hangszóró kábelét ezüstözött kábelre. Aztó iszonyatos gerjedésem van.Van egy 2 csatornás erősítőm ami frontokat hajtja és egy monoblokkom ami a mély ládát.
A jelenség a következő.
Gyújtásra rakom elindítom a fejegységet. Mélyben egy hatalmas puffanásanás. Ha tekerem a hangerőt és amint 0-ra letekerem nagy puffanás.
Elindítom az autót motor fordulatszámtól elkezdve mindent hallok! Borzalmas hangosan.
Kipróbáltam a következőt:
1.
Csak a monoblok volt bekötve, a másikról lehúztam az RCA-t és kivettem a biztosítotok. A jelenség ugyan az.2.
Csak a front erősítő volt bekötve, a monoblokról lehúztam az RCA-t és kivettem a biztosítotok. A jelenség ugyan az.Mi ez már ???
Csak a front hangszóró vezetékét cseréltem le. Most hosszabb a hangszóró vezetéke. A többi dologhoz nem nyúltam. Lehet hogy a front hangváltója kicsit közelebb került a táp kábelhez?
Hogy szoktátok az ilyen hibát keresni ?
Az RCA szedi össze a zajt vagy a hangváltó, vagy a hangszóró kábel?
Mindegyik erősítőn jelentkezik a probléma. Ha kiveszem a biztosítékot akkor is.
-
Khaosz55
addikt
Nem az érzékenység határozza meg a hangminőséget. Ha fejegységről hajtod akkor azért szoktak nagy érzékenységű hangszórót javasolni, hogy az RMS 5-8W valahogy megszólaljon.
A linkelt hangszórót szerintem külön erősítőről kell meghajtani. Magas és hangváltó is kell. Szóval szettet érdemes nézni.
-
Khaosz55
addikt
Megvágtam 50hz-en a sub-ot és sokat javult. Belágyult a mély em üt akkorát de sokkal jobb lett pop zenéhez és minden többi számhoz. Ne annyira tolakodó így. Viszont a focal hangszóró most így reflex módban jobban bejön mint zárt ládában.
Jövő héten meg megkapják az ezüstözött kábelt a D620-ak. Kíváncsi leszek mit hoz magas terén. Ennek a szettnek kellett vagy jó 2-3 hét mire bejáratódott.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Na ezt 2X sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
1-2 dolgot nem értek.
Ha a zenét nézzük és azt hogy lináris legyen a hangátvitel 20-20Khz között akkor hogy lehet összehozni, hogy egy front szett ami pl kap 2X100W RMS-t és hozzá teszünk egy sub ládát ami 600W RMS-t kap.
Én akár hogy kísérletezek a nem tudom normálisan összehozni azt hogy a Front 2X65W RMS és sub 350RMS egy hangban legyen. Szerintem nem is lehet. Ha vissza veszem a sub hangerejét akkor tökéletesen hozzá lehet igazítani fronthoz. Persze egy elektromos rap és rave zenénél nem lényeg hogy a sub szét töri a kocsit, de a többinél eltorzul a hangkép mivel a abban a tartományban ahol a sub dolgozik lesz lesz egy hatalmas kiemelés amit nem képzeltek oda a hangmérnökök.
-
Khaosz55
addikt
A következőt néztem ki a HIVI D620-as fronthoz erősítőnek. Jelenleg egy Phase linear PB Two-val hajtom. Szeretném ha lenne elég tartalék az erősítőben ezért a következőt néztem ki.
-
Khaosz55
addikt
válasz mortalwombat #38029 üzenetére
Lehet hídba leterhelem majd az erősítőt és meghajtom az egyik oldalt, hogy akkor mi a helyzet.
Sajnos nincs jobb mikrofonom, meg szerintem nem hozza elő, hogy milyen valójában mivel más hangszórón hallgatod meg. Ahogy nézegettem egyes gyártóknak vannak 400-500K fornt hangsugárzói. Hát mit mondjak az már elég elvetemültség....
-
Khaosz55
addikt
válasz PiciPeti #38025 üzenetére
Ez 35K volt az új ára külföldön 100K körül van. Igaz hozzá teszem, hogy szerintem kb 5-6 éves lehet raktárkészletről megmaradt, de ez egy hangszórónál nem sokat számít. kb 20 éve tudják már mi a jó hang egyes hangszóró gyártók.
Én úgy látom, hogy az autóhifibe nagyon sok pénzt kell bele ölni, hogy megközelítse a home hifi hangját. Alapvetően én úgy érzem a legnagyobb problémát az jelenti, hogy fém dobozba vagy hiába bitumenlapozol, a másik meg, hogy kicsi a légtér és közel vagy a hangszóróhoz így nem tud teret képezni a hang. Meg persze az hogy nem középen ülsz.
Kíváncsi vagyok ez ezüstözött hangszóró kábel mit hoz rajta még. Otthon azt használom.
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Revolut
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- Politika
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Robotporszívók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Külpolitika
- További aktív témák...
- Pioneer DDJ-FLX10 (35 hónap garancia, makulátlan állapot)
- GAMER/UTÓMUNKA PC/GTX1080/i7.7820X/64GB.RAM/1TB.HDD/512GB.SSD+256GB.SSD
- Xiaomi 12T 8/128GB // Újszerű // ÁFÁS Számla+Garancia//
- Samsung Galaxy S23+ 8/256GB // ÚJ // ÁFÁS Számla+Garancia//
- Samsung Galaxy S23 128GB és 256GB // ÚJ // ÁFÁS Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest