Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Assetto Corsa Competizione
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- EA Sports WRC '23
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos1985
csendes tag
Szevasztok,Jani vagyok.Néhány napja olvasgatom a fórumot,egy haverom ajánlotta.Nagyon szeretem a fát,gyerekkoromban sokat barkácsoltam nagyfaterral.Szeretnék egy kis műhelyt építeni magamnak,hogy elkészítsem a saját bútoraimat,esetleg idővel pénzt is keressek.Csak nemrég óta van időm ezzel a szakmával foglalkozni,nézegettem gépeket is a neten,de még nem tudom melyik lenne a legmegfelelőbb választás.Van aki barkácsgépeket ajánl,van aki komolyabb gépeket.Olvastam itt pl METIBO nevű gépről.Ez olyan gépe a Metabo cégnek mint a Makitának a Maktec?Nem hallottam még róla.Remélem én is hozzá tudok majd szólni egy-két témához.
-
janos1985
csendes tag
Remélem nem veszitek okoskodásnak,de ennél a marógép emelő szerkezetnél szerintem a legegyszerűbb konstrukció lehet a legpontosabb,leghatékonyabb.Minél bonyolultabb egy szerkezet,annál nagyobb a meghibásodás lehetősége.Egy egyszerű megbízható konstrukciót meghibásodás esetén sokkal könnyebb cserélni vagy javítani.A youtubon láttam néhány variációt asztalba épített maróról.Én úgy csinálnám hogy 2 db 16 mm-es pozdorjalapot lapjukkal összeragasztanék és összecsvaroznék.A lap alját körben élére állított keményfa deszkával kimerevíteném.Szerintem ez kellő merevséget adna az asztal lapjának,és nem deformálódna el.A marót nem kivehetősre,betétlaposra csinálnám,mert ott már fenáll annak a veszélye hogy nem lesz egy síkban az asztallal.Én inkább a lap alján marnék 16 mm mélyen akkora helyet mint a maró talpa.Ezt már írta is valaki ha jól emlékszem.Marás nélkül is meg lehet ezt csinálni,ha már eleve úgy ragasztjuk össze a pozdorja lapokat hogy ki van vágva a maró helye.Csvarral rögzíteném a marót az asztallap alá,a marófejnek pedig fúrnék egy lyukat az asztalon.Szerintem így nem tudna elmozdulni a gép.Én építenék egy keretet a maró köré,középen pedig egy menetes szárral mozgatnám le s fel a gépet.Egy 10-es vagy 12-es menetes szárral elég pontosan ki lehetne vitelezni.Elég kicsi a menetes szár menetemelkedése,így mm-enként lehetne állítani.Ha jól emlékszem 5 cm a marógép állítási hossza.Ezzel az asztallal 16 mm-t vesztenék.A maradék 35 mm szerintem elég a profilmarásra.
-
janos1985
csendes tag
válasz jimy_l #17295 üzenetére
Hali! Drága gépekben egyenlőre még én sem gondolkozom.Nekem egyenlőre csak egy 10000 ft-os zöld bosch fúróm van,szeretnék még gépeket venni.Ár-érték arányban érdekelnének vélemények.200-300 ezer ft-ot gondoltam belefektetni így kezdésnek megfigyeléseim alapján.Néhány saját célra gyártott bútornál talán megtérülne ez a pénz.
-
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17306 üzenetére
Na ezt kipróbálom.Holnap szeretnék venni egy bosch POF 1200 AE felsőmarót,majd meglátom mit mutat az asztal alatt.Szemezgetek még egy Makita mlt100 asztali körfűrésszel is.Azt olvastam hogy a makita elég megbízható gépeket gyárt.Nézegettem még gyalugépet is,de szerintem egyenlőre csak gyalultatok,mert ott elég húzósak az árak.
-
janos1985
csendes tag
-
janos1985
csendes tag
válasz Sanyabá #17310 üzenetére
Egyenlőre nincs szükségem akkus csavarbehajtóra,a fúrást és csavarozást meg tudom oldani vezetékes fúróval is.Bár ennyi pénzért ez az ipari bosch nem lenne rossz választás,a neten 30-40 ezerrel többért láttam ilyen gépet.Tudom hogy kényelmesebb mint a vezetékes fúró,de én nem hiszek az akkus dolgokban.Azért az akkus cuccoknál csak van egy max élettartam.Vezetékesnél max a motor szarhat be,vagy a tokmány.Szerintem megfogadom epmd válaszát,és megpróbálkozom felső kategóriás barkácsgépekkel.Plusz még ott van a használt gépektől való félelmem.Vettem egyszer használt tv-t de nagyot csalódtam.Mi a garancia arra hogy ez a bosch 50 rugóért beválik?
-
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17314 üzenetére
Ahogy írtad rengeteg előnye van egy akkus csavarozónak,nem kétlem,bár az én szintemen még élvezném ki ezeket az előnyöket.Ácsmunkát nem vállalnék,mert tériszonyom van.Talán idővel beruházok egyre.Bárcsak annyi munkám lenne egyszer hogy megérje venni.Néha megszalad a csavar a fában,de majd vigyázok vele.
-
janos1985
csendes tag
10-12 évet kibír egy akksi?
-
janos1985
csendes tag
Kedves antallaci!
Ez egy nagyon jó ötlet köszönöm,ez eléggé meggyorsíthatja és biztonságosabbá teheti a csavarozást ha van még hasonló ötleted, vagy bárkinek azt is szívesen fogadom.
A neo-fm-es megjegyzést nem sértésnek szántam, csak megállapítottam egy tényt -
janos1985
csendes tag
Vettem az OBI-ban egy bosch pof 1200 AE típusú felsőmarót, nagyon tetszik, kicsit martam is vele, úgy érzem jó lesz, de majd kiderül.
Venni szeretnék egy asztali körfűrészt, a makita mlt100-ast néztem ki.
Van valakinek valamilyen tapasztalata róla?
Mennyire jó választás?
Esetleg mit nézzek meg a vásárláskor a gépen?
Arra gondoltam hogy a stellerét biztos megnézem egy mérőszalaggal és egy vízmértékkel a koronghoz képest hogy párhuzamos vagy sem nehogy meglepetés érjen, és van az a rész amivel szemből tolom az anyagot nem tudom mi a neve talán az is steller hogy a koronghoz képest derékszöges e.Kuplungos hegyben korábban láttam cserélhető bitfejűt egy ismerősömnél, tehát tuti hogy létezik, de erre nem is gondoltam megoldásként hogy ne húzzam túl a fában, egy próbát megér elkérem tőle
-
janos1985
csendes tag
Köszönöm a hozzászólásodat, de ha a végeredmény 100ezer körüli összeg, akkor nem lenne érdemesebb vennem egy bosch pts 10-et mit építenem egy gépet kb ugyanennyiből?
http://www.webszerszamhaz.hu/index.php?menu_id=8&id=1031&oldal=4&laponkent=132&kat1=0&kat2=0&kat3=0&mitkeres=&akciok=&menu_vissza=2&gclid=CNCi6PfG5bQCFUxY3godnVAAKA
Van erről a gépről valakinek tapasztalata?[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
Attól félek hogy nagy pontossággal nem tudnám elkészíteni a csúszkákat és a stellereket, hisz pont itt olvasom hogy a gyári gépek is sokszor pontatlanul dolgoznak, így félnék egy ilyen gépet építeni.
Ezért szeretnék inkább egy kész gépet.
Később ha már jobban megy a munka akkor biztos hogy belemernék vágni, de így teljesen kezdőként még elég necces. -
janos1985
csendes tag
Középkategóriás gépekben gondolkozom, így jött ki a kb 300e ft-os szerszámkészlet.
ha 100-150e körül tudok venni körfűrészt, akkor még 4-5 20-60e ft-os gépre marad az összegből, ami szintén nem számít alsó kategóriás gépnek pl egy szalag csiszolóban, egy kézi gyaluban, egy kis flexben....
Szerintem a gépek közül a körfűrész a legfontosabb, abból semmiképp sem akarok 30-40e ft-ért vásárolni.
Tudom hogy még fejlesztenem kell, de egyenlőre arra hogy a sufniba kísérletezzek ez a kategória tökéletesen elég lesz, plusz még az egyik rokonomnak is vannak gépei, ő is segít ha eleinte kell valami és ez hatalmas segítség. -
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17393 üzenetére
A vízmértéket csak azért írtam mert van egy 60cm-es itthon, amúgy jó lenne bármi ami egyenes.
Szerintem ha azt ráteszem a korong oldalára akkor nem csak a korong hosszúságán hanem kivetítve 60cm-en tudom ellenőrizni ha pontatlan az oldalsó steller, és így sokkal észrevehetőbb szerintem a hiba ha van a párhuzamban hisz kb háromszorosára növelem a két pont között mért távolságot.[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
A makita MLT100, és a Bosch PTS10 között tud valaki valami olyan különbséget ami inkább a makita mellett szól?
Ez a makita egy magasabb szintet képvisel mint a föntebb említett Bosch?
Ilyenekre gondolok hogy profibb a gép, tartósabb anyagokból áll, pontosabb a beállíthatósága stb. -
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17407 üzenetére
Újra átolvastam az említett hozzászólást, értem hogy ne várjak csodát 200e ft alatti gépeknél, de engem az érdekelne hogy a két gép között van kb.40-50e ft árkülönbség ez érzékelhető a gépek között vagy teljesen mindegy, hisz ha mindegy fölöslegesen miért dobjak el súlyos tízezreket amit költhetek akár egy újabb gépre, anyagra vagy bármire.
Nem is akarok csodát várni, mint írtam teljesen kezdő vagyok, csak annyi tapasztalatom van amennyit ismerőseimnél szereztem, így szükségem van arra hogy belerázódjak, erre nem szeretnék egyenlőre profi gépet vásárolni, hisz még teljesen kétséges a folytatás.
Ha a későbbiekben még is azt hozza a sors hogy lesz folytatása a dolognak, akkor még mindig lecserélhetem egy komolyabbra.
Ha logikusan gondolkozom mint bárminél amikor kezd az ember előfordulnak hibák, bakik.
Az ebből eredő hibáknál nem mindegy hogy pl kárt teszek ebben a gépben, vagy egy olyanba amelyik ennek akár a többszörösébe kerül.
Magyarul először szeretnék megtanulni dolgozni egy géppel.
Így ráadásul érezhetem a különbséget ha kipróbálhatok egy komolyabbat, mivel most még viszonyítási alapom sincs.Más, igényelnek ezek a gépek valamilyen karbantartást?
Nem arra gondolok hogy tartsam tisztán és ha életlen a korong akkor éleztessem vagy cseréljem, hanem pl van valami amit mint az autóknál bizonyos munkaóra után cserélni, ellenőrizni zsírozni vagy bármi módon kezelni, ápolni kell?
Nem szeretnék belefutni abba a hibába hogy a nem tudásom miatt menne idejekorán tönkre egy gép. -
janos1985
csendes tag
Köszönöm a választ.
Magamnak szeretnék bútorokat és ajtókat csinálni vagy még ami az eszembe jut
Most jelenleg ezt a kb 300e ft-ot terveztem rászánni, de ha később úgy alakulnak a dolgaim akkor természetesen fogok fejleszteni is.
Van egy kb 40m2-es műhelyem, ott elférek, van egy ipari porszívó itthon azt tudom használni elszívásra de ha nem elég jó a dolog akkor kimegyek az udvarra.
Nem szeretnék ez alá a kategória alá menni, ha nem fejlesztenék később akkor ez a szerszámkészlet elkísér míg működik, ha fejlesztek akkor pedig cserélem.
Szerintem ez a 30e ft körüli árcsökkenés belefér, hisz ha fejlesztek az már azt feltételezi hogy kitermelte az árát.
Felsőmaróban tegnap vásároltam egy Bosch pof 1200Ae típusút 8mm-es befogatással, tehát ez már van és így ez marad egyenlőre.
Van asztalos az ismeretségemben, tehát a gyalulást és a nagyobb szabási munkákat megtudom nála is csinálni egyenlőre amíg nem lesz nekem is minden ami kell.
És ugye ott van a már említett készre gyalult anyagok is.
Tegnap olvastam hogy a bosch körfűrészbe lehet hogy egy másik gép fém görgőit is be lehet építeni, ennek még utánajárok.
Közben arra jutottam hogy ez a bosch gép lesz amit megvásárolok.
Tudom kompromisszumos megoldás, végül is a nagyobb famunkákat megtudom oldani a rokonomnál, otthon pedig a kisebbeket.
Így nála sem lábatlankodom annyit és tudja a saját dolgait is csinálni, és én is tudom otthon folytatni a többi feladatot amivel elbírok.
Így 100e ft körül lenne a körfűrész, másik kb 100-130e ft lenne a többi kézi gép, a maradékból pedig megvenném a kiegészítőket.[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
Kipróbáltam a kuplunghegyet, kb 3x40-es csavarokat próbáltam,szépen beviszi síkba.
Ez a kuplunghegy amit használtam kicsit szorul mert tele van gipsz porral, így minimális nyomot hagyott.
Azt mondja a rokonom hogy újkorában a gipszkartonon sem hagyott, de ha ez gondot jelentene akkor egy kis papír ragasztószalagot kell csak ráragasztani, vagy egy vékony textilt és nem érintkezik a fémmel a fa.
Ez jó hír
A körfűrésszel kapcsolatban elgondolkodtató hogy az egyikről azt írjátok hogy gyenge, a másikról hogy a stellere egy oldalon rögzített, és így kezdőként nem egyszerű vele a munka mert eltolhatom.
A végeredmény az lesz hogy veszek valami még ennél is gagyibbat, aztán majd ha úgy alakul akkor veszek valami tisztességesebb gépet.[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
Ma néztem a youtubon egy Paul Sellers nevű fazont aki autentikusan, gépek nélkül nyomta az ipart.Szerintem kipróbálom ezt a vonalat.Vásárolok Stanley szerszámokat,és hajrá.
-
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17498 üzenetére
Elég jó videói vannak a jutubon.Élőben lenne az igazi egy ilyen embert munka közben nézni.Tisztelem az ilyen szintű tudást,legyen az bármilyen szakma. Bár most néztem hogy a stanley szerszámok is elég zsebbenyúlósak ahhoz képest hogy kéziszerszámok.Bár úgy hallottam hogy ezen a téren a stanley verhetetlen.Ilyen munkát szerintem nem lehetne tescos szerszámmal végezni.Kezdésnek csinálok egy masszív gyalupadot tölgyből,a klasszíkus európai stílusút.Nagyapámnak volt egy ilyen padja,100% tölgyfa,semmi fém.Egy olyat megépíteni,azt hiszem jó kis tanulás lesz.Valószínűleg megtart majd pár hétig.
-
janos1985
csendes tag
Elég halott ma a fórum. Mi van veletek? Mindenki a Voice-ot nézi ?Akkor megyek én is.
-
janos1985
csendes tag
Ezt csak hobbi szinten gondoltam,csak az íze miatt,megélni ebből képtelenség lenne.Még gépekkel is nagyon kérdéses lenne a dolog.Lassan kenyérre sem lesz pénze az embernek,nemhogy új bútorra,ajtóra,stb.Ez az asztalosság a pénzkeresés egy nagyon nehéz fajtájja.De ki tudja mi lesz 5-10 év múlva,addig lehet beletanulok.Most már lassan körvonalazódik bennem hogy mit is szeretnék csinálni.Antikolt bútorok,faragásokkal,esetleg kisebb bútorok csak kézi szerszámokkal,esetleg még esztergályozás.Sok a terv,aztán majd elválik.Természetesen gépeket is veszek.Az időm rengeteg,nem ebből kell egyenlőre megélnem.Még jó hogy Bubi írt néhány tapasztalatot a stanley szerszámokról.Szerintem még ezen a téren is szétnézek.
-
janos1985
csendes tag
válasz wood007 #17514 üzenetére
Egyenlőre még jóformán semmi.Van egy bosch fúróm,egy bosch maróm,egy ipari porszívóm(talán jó lesz elszívónak),néhány kéziszerszám.Még nagyon az elején járok.Kezdésnek most egy 300 ezret gondoltam itt gépekre.Ezzel kapcsolatban már kaptam néhány tippet a fórumtársaktól.Ennyi egyenlőre.
-
janos1985
csendes tag
Ha a felsőmarómba hosszlyukfúró szárat teszek,akkor azzal tudok majd nútot is marni?Csaplyuk marásra gondoltam volna.Vagy a hosszlyukfúró szár is úgy működik mint egy szimpla fúrószár?
-
janos1985
csendes tag
Azt gondoltam hogy a fúrószárral nem lehet oldal irányba dolgozni,de láttam ma a neten 8-as szárral hosszlyukfúrót. Mivel a hosszlyukfúrónak oldalt van éle,ezért gondoltam hogy oldalirányba is lehet vele marni.Vagy akkor miért van ez a szerszám?Akkor lyukat lehetne fúrni sima fúrószárral is.Szóval a hosszlyukfúrót mire és hogyan használják?
És akkor pontosan az érdekelne,hogy hol kapok olyan marószárat,amivel bele tudok fúrni a fába mint egy kezdő mozdulattal,utána pedig nútot marok vele.[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
-
janos1985
csendes tag
Nem a lyuk a lényeg,hanem az hogy a marószárat bele tudjam nyomni a fába függőlegesen.Matthias nemtudomki aki csinál minden fajta gépet fából,csinált egy pantoroutert,ahhoz használt olyan marószárat ami nekem kellene.
http://www.youtube.com/watch?v=Apovqke6KYQ
Ezt szeretném csinálni.Nem a gépet,hanem a marást.[ Szerkesztve ]
-
janos1985
csendes tag
http://www.youtube.com/watch?v=7NOb-EF2TeU
Tudnak a japánok. -
janos1985
csendes tag
válasz thyeby #17681 üzenetére
http://www.youtube.com/watch?v=7_p7libPJKg&list=PLB0C475ACB9DF4E79
Itt mé van néhány látványosság.Az összes japán írásos video hasonló tanulmányvideó.
De van még egy Stincel Dorin nevű román srác is aki megint csak nem ügyetlen.17 videót találtam róla a youtubon.Érdemes megnézni őt is.
http://www.youtube.com/user/stinceldorin27[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Felhőből hozza a Windows élményt a Microsoft új PC-je
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5