-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
herrkoser
tag
válasz bandika0626 #17015 üzenetére
A Corsair LPX 3000mhz 16gb cl15 kittel van a legtöbb baj. A 3200-as cl16 kitek sokaknál jól működnek.
-
herrkoser
tag
Ryzen mellett nagyon sokan szívnak a 3000mhz-es cl15 Corsair lpx-el, szinte mindig manuál kell vele ügyködni, hogy menjen valamilyen elfogadható formában. Sztem itt többen is hosszú verejtékes órák árán tudtunk életet lehelni belé 2600mhz fölött. Én még pl. alaplapot is akartam cserélni, mert egér mozgatásra statikus zaj jött a fülesemből és az őrületbe kergetett. Érdekes módon a memória csere ezt a jelenséget is megszünette.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
Hogy nincs a qvl listán, az annyit jelent, hogy a gyártó épp azt a kitet nem tesztelte, de ettől függetlenül még működhet jól. Sőt, elvileg 2133-2666 mhz-en sztem bármit vehetsz, az menni fog, feltéve ha tudja a memória modul a 2133+ frekit. Ha úgy veszel Ryzen mellé memóriát 2666+ mhz-re, hogy nincs a lap qvl listáján, akkor én csak Samsung B-die chipest vennék, azzal jó eséllyel semmi baj nem lesz.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz Ragnar_ #16533 üzenetére
A Ryzen 2666mhz-ig támogatja a memória frekvenciát, ami fölötte van tuningnak számít, és mint olyan sajnos nem garantált. Simán benne van a pakliban, hogy ha valaki peches a szilikon lottón és olyan procit fog ki, a 3200-as ramja max 2666-on megy.
Ami pozitívum viszont, hogy a legnagyobb teljesítménybeli ugrás 2133 mhz-ről 2666-ra történik, 2666 fölött pedig kicsi/marginális teljesítmény növekedés van csak, cserébe az árcédula viszont aránytalanul megszalad. Ha valakinek játékra kell a gép, akkor nem hinném, hogy azon 5-10 fps-en fog múlni az élmény, amit 2666-3200 között elérne pluszban.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz Ragnar_ #16526 üzenetére
Inkább az időzítés + a chip az amire kényes a Ryzen szerintem, nem is igazán a 3000mhz-re. 3000 mhz-es kitekből ahogy látom inkább a Corsair LPX-ekkel van baj. Én is belenyúltam vele, 2800mhz-en cl16-on ment csak rendesen, a sors fintora pedig, hogy amikor eladtam meg is hibásodott.
Helyette egy ugyancsak 3000mhz-e G.Skill Trident Z kitem van, de Samsung chippel és röccenés nélkül XMP-vel megy cl14-en 2933mhz-en.
-
herrkoser
tag
válasz thetan #16513 üzenetére
Szia!
Ha nem akarsz tuningolni, akkor a Ryzen mellett sem sokkal bonyolultabb az élet, mint Intel esetén. Pár apróságra kell csak odafigyelni az alkatrészek összeválogatása esetén, amik kapcsán már nagyon sok tapasztalat gyűlt itt is össze, szóval tényleg 1-2 kattintással pöpec kis konfigot lehet varázsolni.
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Visszavásároltam a Corsair ram kitet amiből volt a galiba. Kipróbáltam a Techpowerup memtest64-ét, mindkét modullal egyszerre tesztelve 20 perc alatt csinált vagy 400 errort. Modulonként tesztelve az egyik 40 percet ment hiba nélkül, a másik önálló modult viszont 2 perc alatt úgy kiakasztotta, hogy a kép is szétesett a monitoron, totális fagyás lett belőle, úgyhogy megy garira. Mivel ma megjött a Gskill ramom is, remélem Ipon lesz annyira normális, hogy levásárolhatom az eredeti vételárat.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz kukucsakakuk #16469 üzenetére
Friss bios mellett próbáld meg DOCP profillal nyugodtan, lehet simán viszi a 3200-at is. Páros időzízítésű, igaz Hynix chipes. Ha nem megy, vedd lejjeb a DOCP profilon belül a frekvenciát és próbálgasd. 2933 mhz-en jó eséllyel eldöcög majd.
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Az 1-2 nappal ezelőtti memória adás-vételi "drámám" kapcsán gondoltam megosztom veletek, hogy tesztelve lett a kit egy Intel i7 7700k mellett is egy Giga Z lapban és abban is dobott pár tucat errort a memtest. Lehet tényleg az a hülye helyzet állt elő, hogy beszarhatott valami képtelen időintervallumban a ram. :S :S :S
-
herrkoser
tag
válasz SzutyokMatyi #16392 üzenetére
A 3000c14d biztosan Samsung B-die, azzal jó esèlyeid vannak. 1-2 englando fórumon találni olyanokat akik 3200-on futtatják ezt a ramot.
-
herrkoser
tag
Másik téma, tegnap megrendeltem egy G.Skill F4-3000c14d-16gtz Trident Z Samsung B-die kitet. Használ valaki ilyet Be Quiet Pure Rock hűtővel? Szemmel elég soványkának tűnik ott a hely, és ha új CPU hűtő után kell emiatt néznem, akkor inkább most idegesíteném fel magam.
-
herrkoser
tag
válasz csobanandras #16378 üzenetére
Olvastam a reggeli üzid, csak előtte már rákérdeztem itt is, hogy mi lehet a nyűg és mit javasolnak. Most tudtam csak neked válaszolni, úgyhogy itt is elnézést kérek, ha téves feltételezésekbe bocsátkoztam, de tényleg úgy jött le nekem a tegnapi üzi, mintha szándékosan akartalak volna átvágni
DRAMA OFF
Na szóval lényeg, hogy CL16-on nálam 2933mhz-en szépen ment (Cl15-ön volt fagyás nálam is), viszont egyszer egyszer bootnál futott egy üres kört, ezért vittem lejjeb 2800-ra, és ahogy néztem az új bios auto DOCP-vel is cl16-ra teszi, szóval tényleg meg kellene nézni a páros időzítést. Illetve az jutott még eszembe, hogy Win frissítés is kavarhat, ha bebootol rendesen. Régebben nálam is volt, hogy VGA kékhalálozott naponta 3-szor Win7 alatt, amit egy win frissítés eltüntetett, szóval akár simán lehet ez memória oldalon is.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz hokuszpk #16364 üzenetére
Èn is arra gyanakszom, hogy nem teljesen friss az a bios. Szerencsère megtaláltam a kèpet amit asszony kuldott 12 órányi 0 erroros memtestről, hogy leállíthatja-e vègre, így legalább a lelkem nyugodt hogy van valami kèzzelfigható a kezemben.
Megpróbáljuk a manuális beállításokat, de elmondása szerint teljesen alap frekin is eldobja a rendszer BSOD-vel.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz Walter_White #16362 üzenetére
Pontosan ezt írtam neki èn is, hogy ha tudom, hogy rossz a kit legarizratom èn ès nem nyalok be a vètelárhoz kèpest 10% bukót. Összessègèben nem tudom mit akar, nem is igazán èrt szerintem hozzá, mert a procija típusában se volt biztos mikor telefonon beszèltünk. Mikor felajánlottam, hogy hozza vissza a kitet ès teszteljük nálam ès ha hibás gariztatom, akkor annyit írt h csalódott ès társai, hogy nem vagyok annyira megèrtő, hogy visszavásárolom, szóval szinte kapásból elengedte a dolgot. Namost pont amiatt nem veszem vissza szó nèlkül, mert simán lehet h megsèrült nála valami miatt ès ennek a kockázatát így nem vagyok hajlandó vállalni.
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem az alábbi szituban:
Az adatlapomon lèvő konfigban szereplő Corsair Vengeance LPX 3000mhz cl15 ramomat eladtam aprón egy helybèli vevőnek. A ram nálam 2800 mhz docp auto beállításokon ment stabilan, 2933-on előfordult 1-1 üres boot kör ès nagyon ritkán váratlan fagyás. Memtest, aida ès prime95 stressz teszt alatt is stabilnak bizonyult a rendszer 12+ órán túl is. A vevőm viszont most azt mondja (msi b350 tomahawk lappal), hogy perma kèkhalálozik a rammal a gèpe alap beállításokon is, ès a memtest errort dob ès szeretnè visszacsinálni az üzletet.
Namost èn is megrendeltem az új lapot+memóriát elèg sok pènzèrt, szóval egy szó mint száz, elèg kellemetlen a szitu. Èn felvetettem, hogy cmos reset, bios frissítès, win reinstall ès stickenkènt ès foglalatonkènti tesztelès után az èn gèpemben az ő jelenlètèben is tesztelhetjük a memóriát ès ha hibás segítek a gariztatásban. Ti mikènt járnátok el a helyemben, hogy korrektül megoldjuk a dolgot?
Köszi előre is!
-
herrkoser
tag
Azzal kapcsolatban van valakinek bármi infoja, hogy a 3200-as G.Skill Flare X megy-e Intel platformon is?
Ha nem megy, lehet célszerűbb az F4-3200C14D-16GTZ Trident Z-t vennem nekem is későbbi eladhatóság szempontjából.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz Predator2 #16319 üzenetére
Szia!
2100 ès 2666mhz között van relatív nagy ugrás teljesítményben, legalábbis ami a játèkokat illeti. 2666 ès 2933 között is van 2-3%, de 3200mhz fele elèggè negszalad az árcèdula azèrt sz 1-1.5%èrt.
Arra figyelj, hogy Trident Z ramoknál is van Hynix chipes elèg sok. A samsung chipesekkel szokott a legkevesebb kompatibilitási gond lenni, viszont sajnos azok 60k+ árban mennek valóban. Èn is nost szeretnèk Flare X-re váltani, de horror.
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Ismerősöm is összerakna egy Ryzen konfigurációt játékra. Az elképzelés egy R5 1600X, 16 GB rammal. A kérdés az lenne, hogy mATX szabványban melyik most a legjobb alaplap?
Én első körben az MSI B350M Mortar/Mortar Arctic-ot, illetve az Asrock AB350M Pro4-et gondoltam volna. MSI mellett szól, hogy igencsak részletes és széleskörű a memória QVL listája és elég jól felszerelt lapnak tűnik a 4 ventilátor foglalattal stb. Van esetleg ezeknél jobb?
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek Asus Prime B350M-A lapja, illetve hogy milyen memóriát tud mellette stabilan 3000-3200 mhz-en üzemeltetni? Azért kérdezem, mert csak nem akar stabil lenni a Corsair ramom, viszont Samsung B-die chipes 16gb kitet nem is látok a QVL listán, de lehet csak én vagyok a vak.
Köszi!
-
herrkoser
tag
Az én Asus lapom ha OC tunerre kapcsolok szépen 1.5-re pakolja a CPU feszt. Mikor megláttam majdnem dobtam egy hátast, annyira gyorsan még sose nyomtam meg reflexből a Default gombot.
-
herrkoser
tag
Corsairrel nem is az a legnagyobb baj, hogy előfordult hibás modul, hanem hogy 1 sorozaton belül gyártottak Hynix, Samsung és Micron chipekkel is, ráadásul sokan a 3000mhz-es cl15 lpx szériát vették, a Rizsa pedig nem a legnagyobb barátja a páratlan időzítésnek. Nekem cl15 2933 mhz-en hibázott, de tökéletesen ment cl16 2933 mhz-en, illetve 2800 mhz cl14-en. Most épp az utóbbival használom.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Újabb érdekes dolgot kezdett produkálni a gépem tegnap. Bekapcs gomb benyomása után felpörögnek a ventik, majd a gép lekapcsol és egy fél másodperccel később újra bekapcsol automatikusan és szépen rendesen bebootol, minden megy hibátlanul, terhelés alatt sem tapasztalok semmi furcsát.
Mi okozhatja ezt? Memória bootlopot tapasztaltam korábban, de ez most szerintem nem az a jelenség, szépen mennek a ramjaim tovább 2933-on. A konkrét konfig az adatlapomon látható.
Köszi a segítséget előre is!
-
herrkoser
tag
Urak,
Mèg mindig a corsair ram kapcsán írok. Tegnap 1 órára lekapcsoltam a tápot, utána nem vokt boot loop. Ezek után memtest86+ 12 szálon 13 órán át futott, 0 hiba. Előtte ahogy korábban írtam aida ès prime95 sem crashelte. Azt hiszem bevállalom, hogy marad a ram. Holnapig lenne időm elállni a vèteltől ès sajnos meló miatt már nem tudom más módon tesztelni, de stabilnak tűnik.
-
herrkoser
tag
Urak,
Ryzen esetében, meg úgy általában mikortól lehet mondani, hogy egy ram stabil? Nyomtam egy hosszú áramtalanítást, majd ezt a drága jó Corsair LPX 3000 cl15-öt alap 2133-on leteszteltem amivel lehetett és semmi nem dobott hibát. Chipset drivert frissítettem, maj manuálisan beállítottam 2933 mhz-re, 1.35 volttal és a referencia timingot 15-17-17-17-35ről átállítottam 16-18-18-18-36ra, mint ahogy jópár cl16 kit fut.
Kapott 1 win memória diagnosztikát, nincs hiba. Kapott 1 óra aida64 stresszt, nincs crash. Jelenleg 3 órája megy a Prime95 98-99% memória terheltség mellett, crash továbbra sincs. Intel burn testet még nem csináltam, illetve memtest-et fogok még neki adni.
Mit gondoltok, bizakodhatk, hogy sikerült egy működőkées beállítást találni? Lehet bevállalom a kockázatot, hogy nem állok el a vásárlástól és marad a ram.
-
herrkoser
tag
Szia!
Én ahogy összvadásztam az infokat inkább azt látom, hogy a Hynx csipeket nem nagyon szereti a Ryzen és sajnos pont ebből a Corsair szériából van minden féle és láthatóan én nem nyertem a hardver lottón, pedig más topikokban ez ajánlott memória volt, meg qvl listán is szerepelt.
A RAM-os topikban mostanában összességében nem szeretik a Corsairt, sokat romlott állítólag a megbízhatósága.
-
herrkoser
tag
válasz Walter_White #13794 üzenetére
Köszönöm a tanácsot!
Az most a bajom, hogy az a memtest 4.x verzió. Futtattam utána 6 órán át egy újabb tesztet 7.x verzióval, az hibátlannak találta a ram-ot. Viszont windows 10 memória diagnosztika is csak azt mondja, hogy hardver hiba van. Megpróbálkozok ma egy clean windows installal, hátha az a gond. Annyiban is szerencsém van, hogy holnap Pesten leszek, memória kittel együtt be tudok menni a boltba elállni a vásárlástól, hogy ne kelljen várnom a gari ügyintézésre, aztán hátha lesznek olyan jófejek hogy a vételárat ahelyett h visszatérítik be tudjuk számítani egy új kitbe.
Annyira érdekes egyébként, első AMD platformú gépem és hát nem indul jól a kapcsolatunk.
-
herrkoser
tag
Kiakaszt ez a memória dolog. Pár órát frankón működött 2133mhz-n, majd gondolt egyet es windowsban megfagyott az egèr ès a bill is.
Úgy viltam vele, hogy nincs mit veszteni, biosban nekiálltam babrálni. Èrdekes módon DOCP/XMP off beállításon valahogy felvarázsolódott Auto szabályozás mellet a ram 2933 mhz-re, 1.2 volt mellett, 15-17-17-35 kèskeltetèssel. Az auto dram frekit manuálisan rögzítettem 2933-ra, a ram feszültsèget meg 1.35-re. A kèskeltetèst pedig a gyárinál kicsit lassabra, 16-17-17-35re tettem.
Most fut jelenleg egy memtest. Korábban ma a kèkhalálok idejèn 20 perc alatt valami 13000 error volt, most pedig már 50 perchez közelítve 0, szóval vègkèpp nem tudom mi folyik itt.
-
herrkoser
tag
Na akkor már csak egy olyan G.Skill ram-ot kellene találni ami samsung chipes és nem dögleszti be a konfigom, meg a lapom is támogatja, aztán hétfőn akkor irány be iponba elállni ettől a vacaktól.
-
herrkoser
tag
válasz OutSider17 #13717 üzenetére
Szia!
Ezeket néztem egyelőre, majd a lap qvl listáját is átbogarászom megint:
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3000MHz CL15 KIT F4-3000C15D-16GVR
G.SKILL 16GB Trident Z DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GTZBUtóbbit nyilván ráfizetéssel.
Egyelőre ott tartok hogy leszedtem a memtest86-ot, megpróbálok mókolni vele valamit.
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Miután jól megbeszéltük itt páran, hogy 1 hete stabilan mennek a Corsair Vengeance XMP 3000mhz ramjaim, mai napon 2 BSOD-t kaptam MEMORY_MANAGEMENT hibával és egyet PFN_LIST_CORRUPT címszóval.
Most hétvégén van valamennyi időm mókolni a géppel. Vélemenyetek szerint mivel próbálkozzak? Futtattam egy windows memória diagnosztikát, azt mondta memória hiba van, de ezen kívül semmit. CPU-Z szerint megy továbbra is 2933 mhz-en.
Keddig el tudok állni a vásárlástól. Véleményetek szerint tegyek rá magasról, rakjam vissza alap frekvenciára a memóriát és cseréltessem ki egy G.Skill-re?
A konfigom az adatlapomon található. Megköszönném, ha tudnátok pár hasznos tanácsot adni!
-
herrkoser
tag
Nekem is másik topikban ajánlották a corsairt, gondolkodás nélkül raktam is QVL lista alapján a kosárba, mert az előző 2 gépemben is hibátlanul ketyegtek a Corsair egységek, aztán az első boot loop után egy angol fórumon találkoztam a jelenséggel, hogy bizony nem olyan probléma mentesek az új platformon.
Majd vga csere alkalmával kikapom az egyik egységet a lapból megnézni, hogy az enyém milyen ver, mert azt se tudom. Egyelőre egy Windows reinstallt se merek nyomni a gépnek, mert fosok.
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
válasz #57527808 #13681 üzenetére
Nekem original out of the box biossal boot loopolt 1-2 alkalommal áramtalanítás után és rakta vissza alapra a frekvenciát. A legújabb bios stabilan viszi immár 1 hete 2933-on, ettől függetlenül agyalok rajta, hogy elállok a vásárlástól és cserélek inkább G.Skill-re
[ Szerkesztve ]
-
herrkoser
tag
Sziasztok!
Neten valami szaki fórumon, vagy esetleg egy korábbi hozzászólásban nincs valami rövid kis útmutató, hogy miként érdemes Ryzen CPU tuningnak nekiállni és hogy miként ne csesszem szét a vasat? Egy 1600x-et kellene egy be Quiet Pure Rock hűtővel kicsit noszogatni 3.9-4ghz irányába, de még sose csináltam ilyet.
-
herrkoser
tag
-
herrkoser
tag
Nekem Asus Prime B350M-A lap mellett van 3000mhz 16gb Corsair cl15kit. A Ramról tudok annyit nyilatkozni, hogy bios frissítés nélkül instabil. Nekem felismerte azonnal, ment is 2933 mhz-en XMP profillal, majd 2-3 nappal később megakasztotta a POST-ot és visszarakta alapra. Bios frissítés óta megy XMP profillal rendesen, vagyis remélem h csak ennyi volt a baja.
A proci tuningról majd más nyilatkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Trollok komolyan
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Asszociációs játék. :)
- DIGI internet
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest