Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet 4x8k-t is összefűzni. De ha már van a bővített funkció, akkor miért tennéd?
mit nem tudtál megírni TL688CS-sel? Érdekel, mert eddig nem volt vele gondom.
DarthSun: A folyamat lassú és bürokratikus, majd talán 1 évtized múlva...
KROK640: Nem én vagyok a vének tanácsa, az rejtetten működik titkos kazamatákban és úgy tarják, hogy a piros fény az nyugtatja.
envagyok: Vannak. Lehet velük hobbizgatni, meg patkolni Xeonos gépet, de azokra sem mondom, hogy a minőségük jó lenne.
hobizoli: Ez csak itthon volt így. A mögöttünk kullogó, döglődő kapitalisták ebben is szarabbul álltak, nem bírták annyi ideig nálluk a C64-ek.
-
válasz
Pikari #115100 üzenetére
Aha, vagy csak beleszartak mindenbe. Adatlap? Hagyjál már! RAM késleltetés, hogy kiszolgáljuk a nagyobb felbontást/színmélységet? Ugyanmár! Minőség biztosítást rábízták az ankh-morporki Chungra akit kerülgetett a köszvény és jól nyomta a Doomot, tehát ment neki a biztos-irtás. A 300ms-es utánhúzású 14-es monitorán nem látszódtak se sávok, se remegés, tehát az is jóvót úgy!
Ez a PC-nél az egyik legmélyebb időszak. Még elég egyszerű volt, hogy másolható legyen és már elég nagy volt rá az igény, ezért gyártotta boldog-boldogtalan a harmadik dzsunka mögött is. Aristo, Tomato és volt még az ezeknél is lejjebb...
DarthSun: Azért egy EE-t duzzogva felraknék a polcra és megvárnám amíg kanonizálja a vének tanácsa. (khmmm. elszóltam magam
)
sidi: Simán be kell írni 2x 16k-ra kipadelve a 12k-s verziót. De ha 16k-s ROM-ot vár a kártya, akkor 0-ra érdemes lehúzni a 256kbites ROM plusz cím lábát, hogy ne lebegjen. Elvileg amúgy H-ba megy, de ez már okozott nekem hibát. Monjuk ha 0-ra van húzva a legfelső cím, akkor elég csak a ROM elejébe beégetni 1x a 12k-s bin-t. Ja és a lehúzást én úgy szoktam, hogy azt a lábat finoman kihajtom a foglalatból, hogy tuti ne legyen valami más funkciója aztán hirtelen kijöjjön a füst. De rá is lehet mérni. Arra tippelek, hogy mivel az a 27-es pin és a 27c128-nál /PGM-nek írja, ezért H-ra lesz kötve. Ha így van és nem lebeg, akkor viszont a megfelelően igazított dupla ROM tartalom is elég.
Na ez kaotikus lett, ha nem érted szólj, leírom értelmesebben.
-
válasz
Pikari #114888 üzenetére
OK, van a woodoo két floppy-s trükk. Kell hozzá valami kellően gyors gép ami képes rendesen kezelni két meghajtót. Elég gyors, hogy bit abngelni tudja a DMA vezérlőn keresztül a floppy meghajtót, de elég öreg, hogy elfusson rajta a program. Kb. 5 gépből egyen tudtam életre imádkozni, inkább soros kábelezek...
szerk: Na már be is linkelték. Sok sikert sidi, majg számolj be ha sikerül, mert eléggé nagy taknyolás amit csinál a progi.
-
válasz
Pista0001 #114882 üzenetére
Annyira nem volt ritka az AM1, legalábbis példányszámban adtak el belőle. De százalékosan marginális maradt. Hasonlóan az RD-RAM-hoz megpróbáltak valami újat behozni vele ami nem jött be. De az AM1 helyett tényleg jobb, ha FM1-et mondunk, arra is igaz a nem érte meg váltani párhuzam. Csak az kicsivel gyakoribb lehetett talán a 423-nál.
-
Elvileg jobb a nagyfrekvenciás viselkedése így. Ma nem hiszek benne, mert sokkal nagyobb órajelen is működik a derékszögű/45 fokos vezetés. PErsze a korabeli szovjet IC-k "szabványos" működésénél lehet számított, de a dupla órajelet egy vékony vezetékkel is simán vittem a mai IC-k mellett.
jokeph: Gondolkoztam a 423-on és az Intel több hasonló félig sikeres cuccot is gyártott. De volt ami még ennyire sem volt elterjedt. korai Pentiumok, PPro sokkal ritkábbak. AMD-nek is volt ilyen, pl. a Slot A cuccok. Amik a 423-hoz hasonlíthatóak azok talán a 1156 vagy az AM1 lapok és procik. Idővel ritkák lesznek, de azért nem elfeledett cuccok.
-
válasz
envagyok #114863 üzenetére
Pont most kezdek bele egy erre is kitérő sorozatra, de megpróbálom két féle módon megválaszolni a kérdésed:
1. Ha azt kérded miért mondom annak, akkor azért, mert úgy épül fel, mint egy első generációs 8 bites gép. Sok-sok TTL áramkörből, a CRCT és a CPU kivételével, na me mondjuk a compositot jelet előállító IC-t is ide vehetjük. De amúgy ami a C64-ben 3 IC az itt 2 maroknyi. A generációkat itt foglaltam össze: [link]
2. Ha az a kérdés, hogy mi az oka ennek, akkor a korabeli lehetőségeket okolnám. Elég bonyolult leírni, most van 1 órányi mesém amit meg fogok vágni 20 percre, de ez még csak a 70-es évekig megy el. Van benne 2 környi szakember kivándorlás, 1949-es COCOM lista, egy kör Sztálini kibernetika üldözés. Innen indulunk rögtön 1 kör hátrányból, mert csak másolunk a 60-as években és ezt hivatalossá tesszük a 70-es évekre. Bónuszként jön rá központi irányítás párt vonallal, gulyáskommunizmus preferenciával és súlyosbításként 2 kör olajválsággal. Nézd meg itt a képeket és látni fogod: [link] Egyszerre kedvelem és ekézem a hiánygazdaságból eredő hibáit. A korabeli néha tragikomédiába hajló dolgokról van még más is, ha érdekel. Én mondjuk csak a végére emlékszem amikor egy SSB szűrőhöz be kellett járni a várost, hogy összekaparjam az alkatrészeket.szerk.: A 2. pontból kihagytam a KGST-t és a szovjet testvéri segítséget,, elvtársakat. Ezek is csupa jót tettek velünk...
Ne gondolkozz, van értelme. Az Ep128-cal rokonok, mégis egy másik gép. Meg lehet tuningolni, vannak rá tök jó programok...
-
válasz
ata99 #114850 üzenetére
Nem helyre lettél rakva, hanem ki lettél igazítva. A korabeli újságokban is sok hibát lehet találni. A vasfüggöny miatt korlátozottak voltak az információk. Senki feje sem káptalan és érdemes néha visszaolvasni. 5-8 éveket nem illik tévedni egy olyan iparnál ami ennyi idő alatt komplett szériákat cserélt le. Ha megnézed néha 2-3 hónapon vitatkozunk, hogy mikor jelentettek be valami és mikor volt elérhető. Például az 1GHz-es P3-mon csak mosolygok, mert annyira korán jutottam hozzá, hogy senki sem hiszi. Pedig biztosan tudom, mert alig 2 hónappal előzte meg azt, hogy megismertem a feleségem. Márpedig ilyet nem illik elfelejteni
Pár példa mi előfordul, mert az emberek a saját emlékeik is megcsalják: A 82-ben megjelent C64-et jó gépnek mondják a 80-as évek végén. Akkor amikor már bőven voltak itthon is Amigák, amik 85-ben tették elavulttá az öreg C64-et. A Z80-at a 90-es évek elején tanulva akkor is jónak gondolják, közben akkor már csak egy jó tanulópálya volt. Hasonlóan túlzás amikor a túl későn megjelent EP128-at, vagy az alkatrésztemető TVC-t tartja valaki szent grálnak.
Persze érthető, hogy megcsalja az embert az, hogy mikor jutott hozzá valamihez, vagy tanulta, de a szubjektív élmények és a tények között nagy az eltérés.
arn:
a japok akkoriban nem szarral gurigaztak. Ha valami kaphato volt a vilagban, gyakran ott jelent meg eloszor.
Ez később is igaz volt, onnan szereztem AM3+ lapot hónapokkal az FX-ek megjelenése előtt.
-
válasz
ata99 #114828 üzenetére
máskor is szoktam szólni, ha hibát látok, ez nem személyes. Pikari már leírta a Z80 fejlesztését, érdemes összevetni azzal amit írtál.
Az a Z80-as lényegében egy multimediális szinten továbbfejlesztett Intel 8086-os volt
A 8080-at és 4004-et is fejlesztő vezetőmérnök Faggin fejlesztette a Z80-at. A 8086-os sokkal későbbi. Amin igazán leakadtam az ezt követő tény és következtetési hiba cunami.
a gyártás megkezdése előtt kaszálták el, mert a vállalati szvéra, amelyik ugye többet tejelt már a 16 bitet kivánta meg. Nem is olyan biztos, hogy az atari meg a commodore lett volna a piacvezető az otthoni felhasználású gépekben, ha az intel kijön vele.
A fejlesztést nem engedték megkezdeni, mert éppen csak elkészült a 8080 és az Intelnél ekkor a CPU csak egy termék volt. Akkoriban a ROM/RAM sokkal nagyobb részt képviselt a termékpalettán, mint a processzorok. A 16 bit jóval későbbi, de annak is az első alkalmazásai inkább úgy néztek ki, mintha csak 8 bites gépek lettek volna. Elég az első PC-re gondolni ahol a RAM méretét erősen limitálta annak az ára.
Az Intel ha megcsinálja a Z80-at, akkor ők versenyeztek volna a MOS-szal, de időben kb. ugyanaz lett volna a szituáció. A 6500 széria története, ami az Atari és C= gépeket hajtotta, nagyon hasonló. Azt ugye a Motorolától nagyon hasonló okok miatt kiugrott emberek tervezték. Tehát sok dolgot nem változtatott volna a történelmen.
A tua projektben volt több magos proci de csak alacsonyabb frekvencián. Nekik meg1 magon kellett a 10 ghz. Úgyhogy az is el lett akkor kaszálva. Az AMD csillaga akkor ragyogott fel, amikor csúfos kudarcot vallottak a 423-as sockettel, amelyiknek a létezéséről sem nagyon tudnak sokan.
Milyen Tualatin volt több maggal? Annak jóval későbbi továbbfejlesztésénél jelent meg a több magos processzor. Több processzoros rendszerek voltak, de több magost nem láttam. A 423-as Socketbe kerülő P4 származékokból többet adtak el, mint Tualatinból. Az elején az RD-RAM-mal, majd később itthon pl. a sulinet elején ótvar Celeronokat. Nem volt jó platform, de azért ismeretlennek sem lehet mondani. KROK tudna róla mesélni, mert őt is bepalizták vele.
Csakhogy az AMD-nél is túlfutottak a kiadásokkal a soc. A fejlesztésekor és azok is elkezdtek projekteket elkaszálni. A főkonstruktőrük el is húzott onnan az applehoz és a távoztával hullott is az AMD csillaga vissza a porba. Na de ez már régen volt...
Ezt kifejthetnéd, mert lóg a levegőben. A hallgatóim sem szeretik, hogy konkrétumokat kérek. Ha Kellerre gondolsz, akkor az AMD után 8 évvel került az almához, de onnan újabb 4 év után 2012-ben igazolt vissza az AMD-hez. Ha jól emlékszem, akkor a K8-on dolgozott mielőtt lelépett és talán még az AMD ARM projectjéhez is volt köze. Na azt tényleg lelőtték, de már csak a távozása után. De ez csak tipp, hogy mire gondolhattál, ezeket a dolgokat már nem annyira kedvelem, nem retró dolgok.
szerk:
Nem, ez megin falsch:
i8085...Z80A"
Az i8085 a Z80-ra adott válasz, mert az Intel is ki akart adni valami egyszerűbben használható CPU-t. A Z80A végén pedig a max órajelet jelölte a nagy A betű. Egy újabb revízió, de volt B is belőle.
szerk 2:
Az átalakító nem számít, az ATA-CF egy passzív cucc. A CF sebessége viszont alatta marad az SSD-nek, főként írásban. Ki lehet mérni, de egy S7-nél még nem fogod érezni a különbséget. Ami zavaróbb, hogy a CF kevésbé bírja a gyűrődést.
-
válasz
ata99 #114815 üzenetére
Z80 a 8080 továbbfejlesztésének tekinthető inkább. Köze nem volt multimédiához. Az Intelnél 8085-öt meg poénból fejlesztették ki a 16 bit előtt? Az már csak mellékes, ahogy a Z80 másik cég terméke. A 423-as socket-ről is elég sokan hallottak. konteónak jó amit írsz, de tényeket nyomokban is alig tartalmaz.
-
válasz
hobizoli #114764 üzenetére
ami 27byte-l tobb(!!) is, mint a 48kB 49152byte-a
Ne feledd, hogy le kellett menteni a CPU regiszterek tartalmát is, hogy jól működjön a visszatöltés után a program. Lehet még mellé csaptak 1-2 más dolgot is, de ezt csak tipp. TVC-t jobban ismerem, ott van szín és video mód regiszter amit szintén mentenék.
-
Nem csoda, hogy nem sokkal gyorsabb. A 386-ból örökölt kicsit átdolgozott busz tök jó volt a DX vagy DX2-höz. DX4-hez is már kevés volt a RAM sávszélesség, a 4x-ző 5x86hoz meg főként.
IBM gyártmányú 5x86-om van, de kb. ugyanarra jutottam, mint te. OK, hogy néhol jobb, de máshol meg nem. Csodát nem tett, hiába a 6x86-tal rokon felépítés. A Pentiumok szélesebb, magasabb frekvenciás busza nagyon kellett a továbblépéshez.
-
válasz
hobizoli #114711 üzenetére
160MHz-en már magabiztosan veri a P75-öt, talán a Quake-t kivéve. 200MHz-et Peltierrel tudtam elérni és válogatott procival. Ja és ezek AMD procik, a 120-as Cyrix teljesen más cucc.
szerk: 5x86-ra ezt találta a grep: [link] A 30. oldalon találjátok meg. De tudom ,hogy volt hirdetés is...
gban: Nem ment át az irónia? Tudom, hogy többször volt már szó róla.
hobizoli: Fiamról azt feltételezték, hogy fejből tudja a mesét. Bizonygattam a pedagógusnak, hogy nyugodtan adjon neki másik könyvet. Középső csoportban már olvasott a többieknek délutáni alváshoz. Jobb is volt így, mert különben unalmában randalírozott.
Fenyő: Ó rossz a terv, orosz a terv.
vrob: Darabold fel és hajrá
KROK640: Nem desktop az elsődleges, hanem a mobil. Az E mag kicsi, olcsó. Van értelme, csak nem desktopon.
-
Ugyanez azzal bolondítva, hogy középiskolában orosz tanár akart tanítani angolul. Érettségi szóba se jöhetett. Amikor angolul kellett volna tanulnom a görögöt akkor angol-magyar + görög-angol szótárral tanultam egyszerre a két nyelvet...
Pikari: Ez is olyan, mint általában. Ezzel nincs szerencséd. 5x86-nál most kerestem az ami régen ment 200MHz-en, de nem találtam meg. Tudom, hogy van valahol, így be kellett érnem a 160MHz-cel.
gban: Hosszú csík, hosszan húzható?
-
válasz
FoxiestFox #114683 üzenetére
Nem fogják megnyomni a gombot. Senki sem szeretne egy éjszaka a sugárzástól fluoreszkáló tájon uralkodni.
arn: Csodák nincsenek, a DX4 már csak egy 'Celeron track' volt a 486-nak. Az 5x86-ok meg még inkább szükség szülöttek voltak. Ettől függetlenül nekem kedves szerkezetek ezek.
Pikari: Azért egy 90 vs 133-at már lehetett érezni. Például Quake-ben a 25 és a 35 fps között nagyon lehet érezni a különbséget. A 120-133-at viszont tényleg esélytelen, az a 10% semmiség.
Ami P1 75 volt a kezemben szinte mind ment 90-en. Ahogy a 133 is simán 150-en, néha 166-on. Ami viszont csalódás volt az a sima 166-ról (gyárilag 133-as volt) MMX-re váltás. Egészen addig bosszantott amíg nem rántottuk fel 250MHz-re a 166-os MMX-et, ami akkor táltos programra váltott
Rögtön kb. 40%-kal volt gyorsabb az elődjénél.
Oroszt tanították nekünk. Nem volt egy nagy élmény és a szkóp feliratait most is csak felolvasni tudnám, de nem érteném...
gban: Ez inteles Mac, az megy keresztbe, max nem ad boot során képet. Rx570-et, GTX460-at próbáltuk Pro 2,1-ben. A lényeg, hogy a gyári videókártyával fel kell rakni a drivert és csak azután cserélni. Boot screen nincs, de ahogy betöltött a kernel máris ad képet.
-
Ha nem sorozatgyártásról, hanem egyedi tuningról van szó, akkor minden csak kitartás kérdése. Még ISA kártyából is lehet olyanokat találni amik még 20MHz-en is stabilan teszik a dolgukat. Persze válogatni kell az alkatrészeket, de láttam már 66MHz-es FSB-vel is 486-ost. Na az már igazán /verz
arn: Tudom, nem kell levezetni, hogy mit csináltak 486 néven, de attól még visszanézve fuck logic-ot alkalmaztak. Ilyen a DX4 elnevezés is. Tudom miért, de ha már úgysem került ki, akkor használhatták volna a DX3-mat arra amit kiadtak. Máskor meg ugyanazon név alatt adtak ki 2-3 dolgot is áttervezve, meelt szorzóval stb. stb.
Ami viszont szuper volt az időszakban az a rohamos fejlődés. Ma egy évtized alatt nem történik annyi minden, mint akkor.
-
Ez is értem, de ki a fene használta 2x 25-ön amikor ment 2x33-on? Persze 50MHz-es VLB-t is lehet stabilizálni, csak kicsit mókolósabb. A 33, de még a 40 is viszont sokkal bolond biztosabb.
sidi: Azért van 2x, mert a legmagasabb cím bit egy NC-re ment. Így újra címzi a másik 8k-t.
-
Látod, ha nem rázod, akkor menni fog, meg a jumperes is segít. Elvileg mennie kellene a 28c64-gyel, de van olyan amelyiknél az 1-es máshol NC láb RDY/!Busy funkciót kapott. Aztán a fene tudja, bármi lehet, akár csak időzítés is. Ami furcsa, hogy ki tudod olvasni a tartalmát, emrt akkor tényleg érthetetlen.
DarthSun: Neked kell szeretned. Régen nem értettem mért lett DX2 50MHz-en. Sebességben nem érte el testvérét, DX-50-nél gyengébb lett. Az Intel nem releaselt 40MHz-es DX-et, lehet ezt helyettesítette?
-
-
Byte vagy valamelyik másik amerikai lap volt. Nem 5x86-ként, hanem best computer for Chrismas-ként volt fent. Azért emlékszem rá, mert a 133-as Pentiumot írjták Best offernek és a 133-as 5x86 volt a jó belépő. Most keresgélem, persze nincs meg
De a 133-as Pentiumokról már átlapoztam pár tesztet, meg a 96-ra jósolt Nx868 -> P6 megjelenéről is olvastam.
DarthSun: Az a DX2-50 számomta mindig furcsa volt. Mára megrtettem, hogy a 25MHz-esek helyére mehetett a selejt és máris tádám el lehet adni a gépet. De ettől még mindig nem lett jó, a 66 az igazi.
-
válasz
DarthSun #114630 üzenetére
Isyekeztem és ahogy emlgettem a négyessel nem mekegek tovább, csak részlegesen. De ezt is elfelejtem mikor kedves Z80 lesz tesztemben. Megyek, mert történelmet kell jegyzeteljek. Szégyeneltes fejezetek ezek, nem tetszenek, mert elvesztegettek embereket.
Mellette Fenyővel kell egyet értsek. Gépet szereld meg, kell, hogy legyen neked is egy kedves Z80 alapú szerkezeted.
sidi: köszi, igaziból először írok és aztán leülök mesélni, nincs script csak az összegyűjtött infó.
arn: 95 végén már volt 5x86, leglábbi árlistában már létezik. 96-ban lett igazán népszerű. Rövid idegi volt nekem is, de aztán a barátnőm gépben szolgált baromi sokáig. A szakdogám felét azon a gépen írtam meg... Az itteni beszélgetések is megjelentek a videóban, például az Intel féle 30%-os WB előny.
-
-
-
válasz
DarthSun #114564 üzenetére
Egyessel lett PC. Kettessel fejlettebb testvére. PS ketteshez még eggyel fejlettebb kellett. Ebben kétszer szélesebb lett vezérlésének belseje. Ennél lett még eggyel feljebb kedves négyesem. Veretes egy szerkezet, belsejébe végre kesst szerkesztettek bele.
kérdezheted pé négyes mért hetes.
- Négyesnél egyel fejlettebb lett Pé egyes.
- Pé kettes belseje még egyel fejlettebb. Ezzel szemben veretes testvére nem lényegesen, ezért nem léptetem feljebb
- Pé négyes belseje teljesen eltér. Ezért lesz hetes eme rendben. -
válasz
DarthSun #114541 üzenetére
Leteszteltem és hétvégén szemeddel verheted. Esetleg véleményed elmesélheted.
Ref helyett levett jellel veted be nem eléggé elfeledett gépedet. Emellett mesterséges gépeket emlegeted. Ezek helytelen, eretnek elméletek. Nem kell expertnek lenned, elég helyesen eredeztetett PC-vel veretned. De még helyesebb lenne Pc-nél régebben tervezett szerkezeteket nyesztetned. De nem kesergek, mert négyes elég elfeledett és ezért nem eretnek.
-
Negyvenesre nem kell, de meleg lesz. Ezért kellemesebb egyet tenned erre feltéve nem lesz elvesztegetve.
Kettesre nekem kellett, mert melegedet. Persze megemeltem, nem ment helyesen és ezért ehhez feltétlen kellett. De ezzel egészen szép eredményt értem el, elért egyes négyeseket melyeket nem nevezek néven. De ezt emlegettem ebben. Nem kell félnetek, hét végére lesz helyben mekegett nyelven. Lerendereltem, de még kell mellé felvésnem ékes nyelven egyebeket, érzésre nem elég elbeszélve. -
válasz
Yutani #114479 üzenetére
Zed de nem hetven, kell mellé még ten. Ez tesz kedvemre, mert hetvenes években tervezték meg.
Nejem eledelt tesz elém, e-vel nem vettem el kedvét. Ért engem. De embereknek nem tetszett melyekkel egy helyen teszek-veszek.
Kérdezzetek nem eretnek eszméket és nem e-vel felelek. Hetesbe helyezett szerkezetek és ennek eleje még elmegy. Nem helyben mekegett nyelven négyessel elkezdetteket mértem. De lesz helyben mekegett eme héten, benn egy kedves emlékem. De ez emlegettem nektek. Régen nem megtervezetten emeltem feljebb, de nemrég megfejeltem és helyben megmértem.
-
-
De mért ezzel tetted? Meg mekkelheted esetleg rendesen. Én nem eme hekkeléssel éltem. Megsérthetsz kedves vezetékeket némely mélyebb rétegben mely reménytelen helyzetbe vethet. Helyette emerre lelhetsz egy kellemesebb, lehetséges és eredményes reszelést.
i7-emet én ebbe helyeztem. Ebben meglelhetsz elfeledett gépedhez érdemes fészkeket, de esetleg Z-set kereshetsz, s lelhetsz fel.
-
válasz
FoxiestFox #114340 üzenetére
Lemezed égessed lelekesen. Régen egy ember egy teljes ékes-székes helyet felégetett. Nevét ne kérdezd, kezdete Ner, de eme helyen meglelheted.
-
válasz
Pikari #114293 üzenetére
Észrevetted? Helyes!
Nem mehettek el eretnek beszéd mellett. Helyette helyes nézeteket terjesztek. Ez lényeges, mert esztelen vélemények nem telepedhetnek meg. Mert lesz egy, s még egy és fejetlen, kellemetlen eretnekek lesznek eme emberek. Nem lehet, mert e hely nem ennek lett szentelve!
Egyetértesz velem?
-
válasz
envagyok #114126 üzenetére
486 finomhangolásról és annak eredményéről gyorsan összevágtam egy videót: [link] Mondjuk ez már az extrém véglet, mert 20MHz-en járattam a 486SX40 mellett az IA buszt és minden időzítést 0-ra véve is stabil maradt a gép. Az alaphoz képest 20% fölött is gyorsult pár tesztben és a körül a játékokban, rar-ban.
-
-
Köszi szépen! Amire kíváncsi voltam az a skálázódás
DX2 66 vs DX4 100
Doom 28,58 FPS vs. 40,05 -> 40%
DukeNukem 19 vs 28 -> 47%
Quake 7 vs 9,8 -> 40%Ezt te másként számoltad, mert a DX4-et vetted alapnak, szóval a DX2 neked 71,78% a 66% helyett. Ennek a reciproka 139%. Nekem csak 125% jött ki. Viszont te default beállításokkal használtad a lapot míg én minden procinál finomhangoltam és érdekes módon a DX2 sokkal szűkebb cache időzítésekkel is hajlandó volt működni. A 14% diffi még mindig nagyon sok, ebből a finomhangolás olyan 8-10%-ot tud hozni. Ha mellé csapom az eltérő bench mixet, akkor megvan a magyarázat. Például a merevlemez sebessége nem skálázódik a procival, az sokkal inkább FSB limitált.
-
A WB működik és ugyanaz a pár % ide-oda jött ki, mint neked. Mértem RAR tömörítést is, ott jobban számít. A kicsit más súlyozás miatt lehet eltérés a végső tized vs. pár százalékban. De a végső konklúziónk kb. ugyanaz, a WB szinte semmi extra teljesítményt sem hoz.
szerk: 30%. Aha, persze. Melyik szintetikus benchben?
Viszont amit írtál a múltkor, hogy lassabb lehet a combo lap az jól látszik. Te pl quake alatt 9,8-at mértél, én csak 9,5-öt. Doomban 40,5 vs. 37,5. Mondjuk ez lehet az ARK is, de teljesen konzekvens a különbség és a kártyák sokkal többet is tudnak, szóval, nem igazán VGA limitesek ezek a tesztek.
DX2 eredményeid hogyan viszonyulnak a DX4-hez?
-
A Soyo lap támogatja és mérhető a különbség. Csak éppen nagyon keveset hoz a WB a tesztekben. Ahogy a DX4 optimalizációja is inkább a mérhető, mint jelentős kategória. Szerencsétlent eléggé megfogja a 33MHz-es busz. 66 és 100MHz között messze nem gyorsul 50%-ot, inkább csak 25-öt. Még Quake-ben is csak 32-őt, pedig ott a 9 fps mellett kevésbé lehet azt mondani, hogy VGA limites lenne. 2x50MHz-en viszont szép, szinte az elméleti szintet igazoló számok jönnek ki a skálázódásra.
-
válasz
Fenyő #114102 üzenetére
Az elég keskeny. SLC2 66 szintén ISA-val. A VLB ezen a szinten 20%-ot jelent, persze Doomban kevesebb, Wolfban többet:
Wolf 40,6 / Doom 14,1 / dhrystones 28193 / whetstones 3457,8k
Ami jobban megnézve érdekes, hogy a Dhry és whetstones-ban az IBM kb. ugyanott van. Mégis a másik kettőben csúnyán elhúz. Kár, hogy későn jött az IBM variáns és az is alig volt elérhető. De a Cyrix SLC is segtett a platformon, csak csodát nem szabad várni tőle. A 386SX és DX közé feltornázza magát és azt legalább meg is lehetett venni.
-
Wrte Through vs Write back között a különbség nem túl nagy, Doom-ban 0,2%-ot mértem a WT javára. Ez hibahatáron belül van. 3Dbench-ben meg a WB javára 5,5%. Átlagban jobb a WB, de annyira közel van, hogy alig számít.
Ugyanez van a 16kB-os DX4 cache esetén. Azt ugye be lehet DX2-nek jumperelni, de nem csinál csodát. A WB+16kB együtt 1-2 programban el tud lépni kb. 10%-kal, de átlagban talán a fele az előnye.
-
válasz
Fenyő #114095 üzenetére
Az SLC2 nagyob jó cucc, a 16kB cache sokat dob ahogy a 66MHz-es órajel is. Kb. a 33 és 40MHz-es 486SX tudását hozza. Ahol soka adattal kell dolgozni az előbbit (doom) Ahol kevesebbel, mint a Wolfenstein ott meg az utóbbit.
A 8 kB cache lappal a baj az volt, hogy sokkal többet veszített az ember, mint amennyit spórolt. Persze a nélkülinél jobb volt, kb. félúton a kettő között. Ready árlista alapján 16% az árkülönbség. Amim van az méretben is olyan kicsi, mint a 386SX és látszik, hogy spórolós, mert csak 4 RAM slot van rajta. Az egész olyan csináljunk SX szintű lapot a DX-ből érzés.
386DX40 8 Int. ISA AMD MX 11.160
386DX40 128 ISA AMD OPTI 12.952 -
válasz
Fenyő #114093 üzenetére
Ha teljesen lecsapom a cache-t a 386DX lapon, akkor a sebessége a 386SX és 486SLC közé esik vissza. Programtól függ, hogy mennyire, például RAR és Wolfeinstein alatt az SLC nyer, Doom-ban kb. ugyanazt hozzák ugyanazon az órajelen. Az IBM SCL2 nem korrekt összevetés, mert 66MHz-en, tehát kb. 1 2/3 órajelen fut és 16k cache van rajta. Így az a normális, hogy nyer.
Ha az SLC-t teljesen cache nélkülivé teszed, akkor abból egy 386SX lesz, még annál is lassabb egy hajszállal.
Azt ne feledd, hogy onnan indultunk el, hogy ezeket a 8kB cache-nek mondott 386DX lapokat kamunak mondtam. Rajtuk van a 386DX, de a teljesítményük sokkal a rendes lapok alatt van. Ez számomra átverés szagú.
De lehet félreértem és a cacheles neked nem a cache-less-t jelenti?
-
Így-így. Futottunk a játékok után a vassal. Azért a legtöbb olyan cucc ami 486DX4-en billegett az egy 133-166-os Pentiummal már játszható volt akkoriban. Ma persze ezen pislogunk, hogy ezt miért gondoltuk így.
Elég sokat toltam stratégiai játékokat. Most meg lesek amikor az RTS játékban az elindított egységeknek percek kellenek, hogy elvánszorogjanak a célpontig. Például total annihilation 5x86-on...
-
Én is DX2-80 @100-ra váltottam, de nem azért, mert elég volt az előző gép. Hanem azért, mert nem volt elég a lóvé egy köztes lépcsőre.
DX4 100-on már teljes képernyős módban is 30 FPS fölötti értékeket mértem doom-ban. A baj csak annyi volt, hogy maikorra meg tudtuk fizetni már jöttek az új játékok, ott meg ismét csak 15-20 fps volt. Most próbálgattam a Destruction Derby-t. Nem értem, hogy miként tudtam vezetni az autót ekkora lag mellett. 100MHz-es 486-on az élvezhetetlenség határán mozog a játék.
-
válasz
Pikari #114052 üzenetére
A háromszorozás a szokásos barokkos túlzás. Ahhoz legalább egy DX4 kellett volna. A 486 nem skálázódott szépen a DX2 széria után. Akkoriban is több év volt a platformok között és csak a pénz miatt nem léptünk előre, nem azért mert keveselltük a 40%-ot.
40%-kal egy játszhatatlan program, például a doom játszhatóvá vált. 1-2 mérettel kisebb ablakban.
-
válasz
Pikari #114039 üzenetére
Ennek mi köze van a szar 386DX alaplaphoz? Főként mert ez a 386DX-et szólja le, hogy az SLC is utoléri.
Az SLC gyengébb még a 386DX-nél is, hacsak nincs az utóbbival valami baj. Mint például az, hogy fake caches-es hulladék lapot vetünk össze az SLC-vel, mert akkor kb. egy szinten lesznek és mind a kettő messze-messze tanyázik bármelyik rendes 486-tól.
A 486DLC-nél azt írtam, hogy egy bő 486SX 25-öt tudhat. Megmértem és programtól függően 486SX25 és 33 között van. A régebbi progikban (Wolfenstein) a 33 felé húz, míg az újabb programokban (Doom) gyengébb és még a 25MHz-es SX is erősebb. Te azt vitattad, hogy egy 486DX2-re vagy akár egy 40MHz-es DX-re volt értelme váltani pár ezer forintért 95-ben amikor ezek ára leesett. A 40MHz-es DX vagy SX kb. 40%-kal gyorsabb, mint a 486DLC ami már bőven értelmes előrelépés. A DX2 meg már teljesen másik liga és 95 végén azok is már 5-6k körül mentek.
Fenyő: Az SLC 1-2 feladatban volt jó, de ahogy újabb terhelést kapott máris benyaklott, 6.5 fps-t ment doom-ban, míg a szuttyadék lapos 386DX 6,4-et. Rende 386DX már 7,8-at is megy. Ugyanabban a DLC már 8,7-et, míg a 486SX 25 / 33 / 40 : 10,9 / 14,2 / 17,0
Másik oldalról van amiben táltos üzemmódot aktivált az SLC. RAR például ilyen, ott a DLC és az SLC között alig volt különbség, szinte teljesen elfutott az 1k cache-ből és simán űberelte (3:36) a DX-et (4:56). Szóval felemás róla a véleményem, ha beletoltak volna 1 helyett 8k-t, akkor faszább lett volna.
-
válasz
Pista0001 #113941 üzenetére
A nagyon gyorsa P4-ről jutott eszembe apósom első gépe. Tudom, hogy nem retró, de azért jellemző a korra.
Neki nem kell! Feleségemnek is mondtam, de csak a vállát vonogatta. De kezembe akadt egy Compaq SFF P3-mas 2002 tájékán. Talán 733-866 közötti P3 lehetett a cuccos, hozzá való kis monitorral kompletten, nem hagytam akkor selejtezni, csak a csomiig. Nade a lényeg, hogy az öreg úgy rákapott, hogy ő húzta be a barátait, azon cseteltek webkamerával, ha nem tudtak találkozni. Aztán kibújt belőle a mérnök, tervezgetett rajta, lett újabb gép, tuner kártya, digit fényképező és hozzá ami kell. Fiam vele kezdte el a support tanulását, mert egyre több dolgot lepasszoltam neki, mondjuk 'Egy kártyát te is ki tudsz cserélni' felszólítással.
-
válasz
DarthSun #113881 üzenetére
Volt 1-2 ember aki elöl lovagolt pénz nem számít alapon. A többiek meg tőlük vették meg a cuccost. Nem is olyan régen kitárgyaltuk, hogy miként lett P3-mam 2000-ben, meg azt is, hogy milyen más vasak potyogtak még le gyártás közben.
arn: Pályakezdő tanárként még annyit sem 99-ben.
Én egy jó ösztöndíjas, melós húzásnak köszönhetően 98 Karácsonyára már megléptem a 300A-t. De felénk a budget nem ez volt: 99-ben elején a budget volt az MMX. Természetesen a turkálóból beszerezve, a korábbi cuccost otthagyva. Amikor megjelent a használt részlegen, akkor lett sláger a koliban sláger a 300A, ez kb. 1 évvel volt az után amit írtál tehát 99 utolsó harmadában.
Pikari: Csóri haverod jól átbaszták. Pont volt egy komment a videó alatt, hogy valakinek 386SX-et adtak el DX-ként. Mindig voltak ügyeskedők...
-
válasz
Pikari #113870 üzenetére
Ez olyan gyorsan változott, hogy jó tisztázni, hogy mikor. 99 elején még elvoltak az MMX-szel a népek. 99 őszén-telén már a 300A-ra váltás ment a koleszben a többieknél amíg én videókártyát vadásztam. 2000 végén már P3-mom volt, igaz akkor már rendes fizuból. A többiek is 566-ot tuningoltak 850-re.
S7-be mindegy mit raksz, nem lesz az igazi, talán az L2 cache-es K6 verziókat. De azokat meg az áruk zárta ki, mert annyiért ősz elején már volt Celeron. 99 második harmadában a S7-et már szükség, nem budget megoldásnak tartom.
-
válasz
Pikari #113867 üzenetére
Akkor a HW árak gyorsabban zuhantak, mint ahogy félretette az ember a pénzt. Fél év alatt kis túlzással a teljesítmény/ár duplázódott. Én akkor csurig húztam a 300A-t és használtam amíg bírtam.
Másik stratégia az volt, hogy a még eleget megvették a többiek, tuningolták amit bírt és már alig buktak rajta, majd pár hónap múlva váltottak eggyel újabbra. 8-ért MMX 166, 250-en járatva. Eladták 6-ért, így havi 1k-t sem buktak, de már tudtak venni egy Slot 1 300A Celeron-t amit más már cserélt és így tovább.
-
válasz
Pikari #113849 üzenetére
Ahogy a K6/2 mellé is 12k valamennyit kellene írni az ÁFA miatt. A sima k6-2-vel az volt a baj, hogy annyira budget volt, hogy akkor már inkább egy MMX-et húztunk rommá. Kéz alól nem került többe, mint a K6 és azt is jól lehetett húzni. A gyorsabb k6-ok helyett meg már lassabb Celeront is lehetett venni. Pont beesett a nem megérős lukba.
szerk: Tutin leírtad, hogy a K6-tal mi volt a baj. Pont amire kellett volna a kakaó nem volt jó
A havi nettó átlagfizu 45-50k körül volt, az éheztetés erős túlzás azért.
balintka: PC és retró?
Na jó, akkor szedhetem a sátorfám a djágaszágaimmal. Szólok is a csajoknak.
-
Nah a Cx486DX40 nem csak elindult 50MHz-en, de a teszteken is átimádkoztam. Nem stabil, de vannak eredmények. Kapott 5.5V-ot és tádááá...
-
válasz
envagyok #113780 üzenetére
Meg a Windows rendes 32 bites programokkal. Volt egy belsőépítész látványtervező program. Jó sokáig renderelt és ha valami nem volt frankó, akkor a képen rögtön lehetett látni. 486DX-től fölfelé pedig a Quake a kezdődő instabilitást apró renderelési hibákkal díjazta.
-
válasz
DarthSun #113773 üzenetére
Szerinted miért álltam neki TVC-t tuningolni? Azt mondták, hogy nem lehet. Ilyet nem mondunk egy mérnöknek., mert jön a fogd csak meg a söröm!
Ezek tartják szerintem frissen az agyat, mert fantáziát, kreativitást, meglévő alapokat, új dolgok elsajátítását és más észjárásának a megértését is megkövetelik. Na meg az sem egy hátrány, hogy amikor vagizni akar a kölyök a frissen tanultakkal, akkor fel lehet tenni a kérdést: Te ezt hogyan oldanád meg? Egyrészt visszavesz, másrészt kénytelen a tanultakon mélyebben elgondolkozni.
Azt a foglalatot is le lehet cserélni...
-
válasz
Fenyő #113758 üzenetére
Wolfot hud-dal, Doomot maximális méretben mértem. Az SLC2 nem lett volna rossz, csak amikorra elérhető lett már nem volt sok értelme megvenni itthon. Van még pár cucc ami íg járt. Ritka, ezért is van a polcon, szép darab és lehet mutogatni
Jó kérdés mi érte meg. DLC 40-ről olcsó Cyrix DX 40-re talán már megérte. Doomban ha nem is duplázta meg, de 60% fölött hozott egy ilyen csere. Ez akkor különbség, hogy hud-dal is teljesen jó lett a játék már. De ott volt az ár kérdés és azt a pénzt el lehetett másra, például hangkártyára költeni. Nehéz ügy volt. Egy bármilyen DX2-re meg már nagyon megérte cserélni, mert egy DX2 66 is simán 2-3x gyorsabb volt, mint a DLC programtól függően. 95 végén annyira leesett a Cyrix DX2 80 ára, hogy hülyeség lett volna kihagyni. Persze gond volt 5V-os variánst találni, de egy nagy körtúrával sikerült venni egy TI-t.
Ma annyira nincs különbség, hogy a 386-ot már nem is ajánlom jó szívvel, ha csak szórakozni akar valaki. Most venni kell egy 5x86-ot, PCI-os lappal, valami stabil S3-mas kártyával. Ha gyors gép kell, akkor 4x40-en mehet és akkor a lassabb Pentiumokat is át lehet ugrani és épyteni mellé egy 300A cerkás gépet. Ha lassítani kell, akkor 3x25, ha még lassabb, akkor a cache-t lecsapva a leglassabb 386-osokkal versenyezhet a gép.
Nah ezt kellett volna tudni akkoriban, meg a részvény elszállásokat, bitcoint... De nem tudtuk és pár ezer Ft is számított.
arn: Akkoriban ezt nem tudtuk. Próbáltuk állítgatni és hosszú órák alatt kitalálni a tutit. Most a makacs procit is be tudom lőni 2-3 próbálkozásból nagyjából és 1-2 kör benchmark után látom ,hogy stabil, vagy igazítani kell-e rajta. Az utóbbi automatizált, szóval még csak mellette sem kell ülni. Csak 3 évtizeddel lettünk tapasztaltabbak azóta...
-
Soyo SY-4SAW. Összevetve egy Soyo SY-025M lappal 8-15% a különbség programtól függően. Szintetikusban a legnagyobb, Doomban a legkisebb. A total átlag 12,3% az utóbbi javára. Ez nem akkora különbség ami miatt az utóbbit válasszam. Már csak azért sem, mert abból olyan van ami nem kezeli a 3,3V-os procikat, kedvem meg nem volt elmenni alkatrészt venni, hogy beültessem a hiányzó alkatrészeket.
szerk 1: Most nézem, hogy van DX2-es eredményem is és ott csökkent a különbség a két lap között kb. a felére. Lehet azt jobban szereti az újabb lap, frissebb a BIOS vagy ilyesmi. Végül egykutya, mert akkoriban a középtől +- 10%-ot simán szórtak a lapok.
szerk 2: A BIOS-t jól beállítva is kb. ekkora javulást lehet kb. elkönyvelni a DX2-nél, szóval alapbeállítással még nagyobb volna az eltérés, egész pontosan 8.9%-ot hozott a cache/RAM/busz állítgatás. Szóval a benchek eredményeit úgy kell nézni, hogy ekkora eltérés simán benne lehet atesztelő kezében.
-
válasz
Fenyő #113727 üzenetére
Akkor korrekt az összehasonlítás, ha az SLC2 mellé rakunk valamit ami CPU-ban hasonló teljesítményű. ISA-s eredmények az alábbiak:
Dhrystone / Landmark 2 / Wolfenstein / Doom
486SLC2 @66 28193 / 153,19 / 17,9 / 4,1
486 DX2 @50 23807 / 167,26 / 21,5 / 9,9Ezek a procik sokkal gyorsabbak, mint egy 386SX vagy DX. A 486DLC-nél nyers erőben kb. kétszer gyorsabb a 486SLC2. A 25-30% gyorsulás így sokkal kevesebb, mint ami elvárható lenne. PErsze ez függ a programtól is. A wolfeinstein-nek nem kell sok CPU erő, jól skálázódik az átviteli sebességgel, míg a Doom a másik véglet. A 3DBench a Wolfeinsteinhez van közelebb.
Amit írtál érték nagyjából rendben van 33,3-at mértem 486SX-VLB párossal. Itt jönnek a kérdések és saját válaszaim:
- Mikor lesz kevés az ISA átviteli sebessége? A méréseim alapján valahol 486DLC 40- 486 SX33 körül kezd el érezhető lenni, de az ár/érték arány necces volt.
- Az SLC2 66-nál mi a szúk keresztmetszet? Az egyik maga a CPU busz, a másik pedig az azon lógó videokártya interface.
- Mire jó a VLB az SLC2 mellett? A VLB az utóbbin tud segíteni.
- Mikor limitál a 386SX alapú busz? A fentiből látható, hogy az SLC2 bár CPU-ban brutális, már a lassú DX2 50MHz-en is lenyomja Wolfeinsteinben köszönhetően a kb. 50%-kal gyorsabb 32 bites buszának a RAM felé. Ha még VLB-t is kapnának, akkor még nagyobb a különbség.Én nagyjából 486SX-40 körülire taksálom ahol volt értelme a VLB-nek, mármint lett volna a kifizetett árral arányosan.
A 40MHz-es busszal ugyanazok a tapasztalataink, az még probléma mentes. 50MHz gyorsabb, de válogatni kell hozzá az alkatrészeket. Most van olyan készletem ami 20MHz-es ISA buszt is elvisel hiba nélkül. 95-ben is sikerült egy hasonlót összerakni fél napi válogatással a használt részlegen.
szerk: Ha le tudnád mérni ISa/VLB-vel, akor tök jól össze tudnánk hasonlítani a limiteket. 3DBench, Wolfenstein és Doom is jó lenne, mert másként skálázódnak. A Doom imádja a CPU-t, a másik kettő meg ilyen gépen már sokkal inkább átvitel limites.
sidi: Ne feledd el, hogy a VLB teli órajelen megy. Tehát mondjuk az átlag lapon 8-10MHz körül megy az ISA, addig a VLB 33-on az SLC2 66 mellett. De ebből a hákolás és a CPU saját adatéhsége (16 bit limitációja) miatt alig marad meg valami.
-
válasz
Fücsök007 #113710 üzenetére
Most sem tudom értelmezni amit írsz. Abban egyetértesz, hogy a videókártya az akár MDA, CGA.. is lehet?
Az ISA nem szabvány. Ha nincs más az alaplapon, akkor nem lehet elfelejteni. Nem értem, hogy mi köze a drivernek a bus-hoz. Minden szoftver renderben ment amíg nem jöttek a gyorsítók, legalábbi PC esetében. De néha még azt követően is volt ami ezt is-azt is támogatta.
DarthSun: Amíg normális a hangnem miért ne vitatkozzunk?
Modern játéknál ahol több GB és töltöget menet közben már kell a fenének HDD.
arn: Most jön az egészre a csavar. A VLB nem bus master, mert osztozkodik az egyik PCI slottal és mégis ha kcisivel is, de a VLB a gyorsabb.
Pikari: Ne túlozzunk, "csak" 8x-os ár. A fizetések közben 2,6x nőttek. Vásárlóparitáson ez kb háromszoros árat jelent ami minden, csak nem jó nekünk. Azt érzem a jelenegi gen is kimarad, elég lesz a 3060Ti még pár évig.
-
válasz
Fücsök007 #113696 üzenetére
Videokártyában a 90-es évek eleső kétharmadában talán 2 gen váltás volt. Az egyszerű ISA kártyákat olyan 93-94 környékén kezdték felváltani a Windows-t gyorsító újabb cuccok. A VLB egy köztes generáció volt, azt követte a PCI. Ha így nézzük, akkor olyan 3 évente az is cserélődött. Aztán az utolsó harmadban elszabadult a 3D gyorsítás és több váltás volt, mint az első kétharmadban.
Na várj csak ez alapján neked a vidó kártya mást jelent:
Voodoo 1 korszak előtt nem volt tömegesen elterjedve videókártya az otthoni számítógépekben.
Nekem az MDA, CGA, EGA, VGA, SVGA is videókártya. Troll ON: A szakmai nyelv megfelelő használata is beleszámít a szóbeli eredményébe, ez -5 pont
98-ban PIII 500? Uhh, én meg örültem a 300A-nak, mint majom a farkának és a koliban az egyik legjobb gépem volt ezzel. Nade várj az nem 99 volt? Mert a 300A még PII alapokon készült és csak azt követően jött ki a P3. Ezeket már nem vágom hónapra pontosan, túl neológok.
arn: Ez az, hogy még a 805 is gyorsabb, mint a PCI. Nem sokkal, szóval DX4 100 esetén 10% a max különbség. Viszont az FSB növelésre a VLB elhúz, mert nem osztja vissza a deszka, mint a PCI-t. 2x50 MHz-en még DOOM-ban is 10% fölötti lesz az előnye a VLB-nek. Reálisan nézve egykutya, mert ahol az egyik kevés, ott a másik is az lesz. Ami egyértelmű, hogy a 16 bites ISA maximum egy 25-33 MHz-es sima 486 mellett válik határesetté. Kivéve, ha van 1/2-es osztó a BIOS-ban, mert akkor ha bírja táltos üzemmódba kapcsolható.
DarthSun: Ahogy 20GB körüli anyagból próbálsz valamit dolgozni, vagy több VM-et futtani rögtön jól jön az NVMe. Böngészéshez, 1 kis emuzgatáshoz persze mindegy.
sidi: SX meleltt a VLB olyan, mint a fake cache. A legjobb, hogy olyan lapot is találtam ami mindegy mit csinálok, mindig 1024kB SRAM cache-et ír. Gyorsítani nem gyorsít, de legalább lassabb nem lesz tőle a lap.
-
válasz
Fenyő #113682 üzenetére
Az érvelésed ott csuklik, hogy a 486SLC2 az a 386SX buszt használja. Az meg sokkal-sokkal közelebb áll a 286-hoz, mint a 386-hoz. Ha az órajelet elhanyagoljuk, akkor annyira minimális a különbség a 286 és a 386SX/486SLC busza között, hogy egy primitív áramkörre rá is lehet illeszteni. A 386DX (486DLC) és a 486-ok busza egy másik kávéház, de azok szintén annyira közel állnak egymáshoz, hogy minimális áramköri különbség van közöttük. Ezért is voltak 5V-os 386DX/486 lapok a piacon.
A 486SLC2 csak CPU-ban van szeren és csak addig amíg a cache segíteni tud rajta. Ahogy elkezdesz sok adaton dolgozni beesik a teljesítménye a régi, 16 bites busz miatt. Ezért nem lehet összevetni a rendes 386-os procikkal. Ha VLB-t illesztettek hozzá, akkor ott igeaz az, hogy a VLB a teljes 32 bites 386DX/486 buszhoz készült, tehát az SLC2-vel nem működhet jól.
A 40 MHz-es SX felemlegetése nem korrekt. Ha figyeltél, akkor ezt olvashattad:
A DLC kb egy 486SX 25-33 közötti szintet hoz, ez nem elég a VLB-hez
Ehhez képest a 40MHz-en futó SX harmadával, vagy akár 40%-kal is gyorsabb nyers erőben. Doom alatt még egy kicsit többet is (50%) tud, mert ott a DLC40 inkább az SX 25-höz van közelebb.
Sajnos én nem vagyok szerencsés, a 3 darab 25-ös SX-em csak 33-on stabil. A 33-asok viszont mennek 40-en, és egy darab elindul 50-en, de a fél órás benchmark közben hibát dob. Úgy tesztelek, hogy elindítom a felvételt és a test.bat megfuttatja az összes benchet. De sajna visszanézve látszik, hogy hol a rar ignorál egy-egy fájlt (túlhózott bus miatt az IDE döglik) vagy a speedtest dől a kardjába, vagy DX esetén a quake kezd el renderelési hibákat mutatni. Szóval cáfolnám az, hogy a 25-ök szinte mind mennek 40-en. Elindulnak, de nem stabilak. A Cx DX40 pedig egy centi tuningot sem engedett, még BIOS képet sem adott. Ehhez érdemes hozzá tenni az 50MHz-es busz stabilitási gondjait. Ugyanazzal a beállítással az egyik procival atom stabil, míg a másik kér +1 WS-et. Például a 100MHz-es POD imádja a 2x50-es beállítást, míg a szintén Intel DX4 kínlódik vele, pedig próbáltam 4V-on is. Az 5x86-nak meg imádkozni kellett, hogy stabil legyen 3x50-en szűkebb waitek mellett.
Az SLC2-re kicsit visszatérnék a tesztek miatt. Nagyon becsapósak a korabeli benchmarkok. Sajnos a nagy részük nem volt felkészítve a cache hatására. Így ha befértek a belső 16kB-ba, akkor táltos sebességet mértek. Márpedig amik rendelkezésünkre álltak azok ilyenek voltak. Amikor meg nem fér be, akkor összeomlik a 16 bites busz mellett. Az első két eredmény ISA-val van. Wolf alatt az SLC2 nagyon tuti. Doom-ban a sokkal több memória művelet miatt esik vissza. Az SX+VLB eredményeknél meg az látszik, hogy Wolfban az ISA mennyit fog vissza, de Doom-ban nem elég, hogy a VLB rendesen ki tudja használni.
Wolf / Doom
486SLC2 @66MH: 40,6 / 14,1486SX @33MHz. 25,7 / 11,2
486SX VLB@33 51,6 / 15,4
Ami még érdekes, hogy a 386DX-töl örökölt busz hol fogy el a 486-ok esetében. de ezt a poént most nem akarom lelőni
arn:
Brand gepeknel 486on is baromi gyorsan levaltottak a vlbt pcira, ha sebessegelonnyel nem is jart, de lehetett a konfigokat a pentiummal homogenizalni.
Teljesen egyetértek. A PCI-os Virge gyengébb eredményt ért el, mint a VLB-s 805.
Fücsök007: Ha 86-ban vettél egy 386-ost, akkor sokáig húzta. Sajnos a mi realitásunk nem ez volt.
Hazai fizetések mellett a drága 93-as 386SX rögtön elavult volt. 95-ben már DX4 kellett volna ami két lépcsővel volt minimum feljebb, ha nem hárommal. Mire meglett a DX2 95-ben már a Pentiumok is ott voltak és 96-ra a DX4 is elavult. Azátn idővel sima Pentiumunk lett, de addigra MMX 200MHz volt a közép és mire azt megvették az emberek megjött a 300A. Mennyi váltás is ez így 93-98 között?
-
válasz
Fenyő #113679 üzenetére
Nem elég a 33MHz-es 486SX a VLB mellé. Persze Wolfenstein sokat gyorsul (25,7 vs 51,6 FPS) de ahogy jön valami ami CPU-t igényel máris nem éri meg a felárat. Doomban 11,2 és 15,4 FPS jött ki és a VGA kártya árkülönbségéből már rendes DX 40-50-et lehetett venni ami mindenhol csodát tett. A csapda az, hogy DX2 66 mellé viszont már kell a VLB. Doom eredmények: 29 vs 13,1. Viszont van egy sima ISA UMC alaplapom amin 25MHz-en lehet hajtani az ISA buszt. Na az egy táltos
Az én konklúzióm az, hogy nem a 486 busz kell neki, hanem az erő a prociban, hogy ki tudja használni az alsó hangon négyszeres sávszélesség különbséget. A DLC kb egy 486SX 25-33 közötti szintet hoz, ez nem elég a VLB-hez, vagy ahol jelentős a különbség ott meg már nem számít annyira. A feltételezésem egy DRX2-vel lehetne igazolni, de olyanom nincs...
-
válasz
Pikari #113663 üzenetére
Ez is egy módszer. Pont az árak völgyében a hulladékok szakadékában turkálsz. Olcsóbb, mint a modern vas és még nem megy fel az ára, mint a rendes retró cuccoknak.
Czo: Bingó, így kaptam meg a DLC-s alaplapot. 386SX lap árából kijött még 4MB RAM és indulhatott a vadászat. 5V-os Ti486DX2 80-at sikerült találni. Kis tuning után tehát így lett egy DX2 100MHz-en 8MB RAM-mal 95-ben. Ja igen és használt cuccok közül túrtam hozzá VLB-s kártyát ami 0WS-tel bírta az 50MHz-et.
envagyok: Diák kérdezte a véleményem laptopról. 500k. Jó konstrukció, de elmondtam azt az oldalt is ,hogy ez mennyire éri meg neki. Ha tanul is rajta és most úgy néz ki, hogy rákapott kicsit a programozásra, akkor szakirányba állíthatja. De ez szerintem a szülők dolga lenne, hogy beszéljenek a gyerekekkel a pénz elköltéséről, értékéről. Azt érzem nekem sikerült valami értelmes kompromisszumot nevelni a kölyökbe. Fiam például még mindig valami 2011 V4-es gépet hajt évek óta. Persze közben fel lett tápolva: RAM, CPU, SSD, videókártya. De csak apránként, trendektől lemaradva, ár-érték arányt mérlegelve. A fejlesztéseknek maximum 50+1%-át voltam hajlandó kifizetni, hogy neki is fájjon.
sidi: Köszi. Eredetileg benchmarknak indult, aztán nosztalgia lett belőle. A folytatás nem lesz ilyen hosszú.
arn: Annyival egészíteném ki, hogy 95 végére a Cx alapú 486 DX-ők ára 5000Ft köré esett. Annyival olcsóbb volt a DX4-nél és volt közöttük 5V-os is, hogy belépő szinten verhetetlenek voltak pár hónapig. Kb. a 386SX helyét vették át.
-
A proci a szűk keresztmetszet. Egy 486-tal sokat változik a kettő kártya közötti különbség.
Pikari: Zsák krumpliért veszed és legalább előre tudod, hogy nem fut rajta a program. Amit kiadtam rá, azért 286-ot lehetett volna venni. Olcsóbban már csak használt használt XT-t adtak. Szóval akkor ez volt a "zsák krumpli" szint. A már emlegetett nyugati rokonyoknak akkor már 486DLC volt az olcsó gép amit elvileg lehetett volna rendes 486-tal bővíteni.
DarthSun: Nem mindegy, hogy 486DX4 vagy DLC van a kártyák mellett. Ahogy az FSB sem. De ez majd 1 hónap múlva lesz csak soron...
-
válasz
DarthSun #113622 üzenetére
A csudákat. Egy dupla órán olyan kemény feladatot kellene elvégezni, ami akár 5 perc maximum. Excelben ott az adat -> CSV -> mysql-be betölt -> adatkonverziós hibákat felismerni -> javítás -> újabb CSV import -> 3-4 SQL query. Mindez még csak nem is CLI-ben, mert phpmyadminnal lehet kalamolni.
Estére dobok be olvasni valót
-
válasz
DarthSun #113613 üzenetére
Előbújik belőlem a tanár amikor a butaságokat (a súgó is hülye) ismétlik az emberek. Tegnap már 3-man álltak a végén a táblánál. mert ha már súg, akokro talán jobban tudja. Nem tudta...
A nincsenek driverekt úgy értsd: Nem kell vele foglalkoznod, mert az OS része és egész jól működik, nem úgy mint Win alatt. Amire oda van írva, hogy Mac támogatott azt bedugod és megy.
-
válasz
DarthSun #113589 üzenetére
Aki ordas nagy baromságokat mondott. Egymás mellett van az asztalon a két telefon. Van amiben az egyik, van amiben a másik jobb. De ha nem lehetne normálisan menteni, akkor tuti nem használnám egyiket sem.
Androidra sokkal több hulladék van, de nincs amit ne tudnál megoldani iOS-en. Az, hogy nem ismered és nem is vagy hajlandó megtanulni nem az almák, linuxok stb. stb. hibája. Ami időt befektettél a Win 98 unretrósításába bármit meg tudnál oldani.
Például linux alatt használom a DA kártyát, telefonnal és fényképezővel készítek videókat. Az utóbbival további képeket. De ha nagyobb felbontás kell, akkor az almát kapom elő. ipad-on nézem a grafikonokat. Bármelyik eszközön tudom rögzíteni a bench eredményeket és végül Win alatt vágom össze az egészet.
Czo: Azt se hagyd ki, hogy az MS és a google dolgokhoz is van kliens az almákon. Nagyjából bármit bármivel össze lehet hozni, csak akarni kell. Házi backup szerver építése is egy laza délutáni mutatvány.
-
válasz
DarthSun #113545 üzenetére
Szokásos hiba. A helyi bányászbéka szemszögből nézed.
persze mondta hogy ez ájfon esetén természetes, nem szabad akárhova másolgatni, meg letöltögetni, ami részben érthető, aztán behalt az eszméje, és sírva borult az asztalra, istenem az esküvői fotók is...
Urban legend, nem értenek hozzá. Nekem egymás mellett él a 3 rendszer és mindegyikkel meg tudom csinálni amit akarok. Van amelyiket nehezebb hozzá igazítani, van amit könnyebb, de a sudo és admin mód sok dologra képes.
Pikari: Szép magyarázat a nem telik-fukarság párosra. Az elsőt teljesen megértem, jártam eleget a cipőm mellett. Azóta egy bizonyos nép fiai mellett megtanultam, hogy nem vagyok annyira gazdag, hogy a fontos dolgokon spóroljak. Ha kiszámolja az ember, akkor sokszor meglepő, hogy a TCO nagyon nem adja ki a régi szaroknál.
-
válasz
DarthSun #113542 üzenetére
Ne ragozd. Mac 10% fölött áll már jó ideje, ha jól emlékszem. Az MS bevételének jelentős részét már nem az OS hozza, hanem az O365 és az ahhoz köthető előfizetés. A hanyatló Főváros úgy is többszörös fejenkénti GDP-t, fizut mutat fel, mint az annyira patronált vidéki falvak. A hanyatlást hagyjuk meg a nyugatnak amit sofőrünk kanyarban előzött meg.
Pikari: Az M1 mentén pár cégnél jártam arra és voltak normális gépek, gondolom ez M6-tól délre, vagy más periféria. Mondjuk oktatásban egy R620 is csodálatos vívmánynak számít, de nem ez kellene a mérce legyen.
-
KROK már meg is válaszolta. De ezekbe a régi gépekbe olcsó a memória.
KROK640: Ha meg nagyobban csinálja az ember, akkor ezek fogyasztanak is rendesen, szóval otthon csak bohóckodni lehet vele.
hirdetésekben utazott a cég, meg minden hozzá tartozóban.
A kiegészítő mérnöktanár szakot a covid alatt tettem le. Ezzel elektronika, elektrotechnika szakmai, illetve ehhez kapcsolható szakirányú tárgyakat taníthatok. Pl. informatika az ilyen határeset, de elég gyakorlatom van, hogy ne okozzon gondot.
Pikari: Felénk például nincs ilyen, a T-nél sem jellenző, WIX-ben sem... Valami földrajzi behatárolás csak van
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i5 10500 - 4.5 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD A10-6700 Quad Core FM2+ processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest