Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ga
tag
válasz FeRRaR1 #35530 üzenetére
Néha én is belefutok.
Okozhatja:
VRM (vmiért zuhan 1et időnként, bár a lapodnak nem kéne), esetleg llc
memvezérlő/HT/NB/L3 cache clock/fesz
mem clock, timing/fesz
vminek (pl. mem) a túlmelegedésePróbáld kevesebb szálon (4-5-6-7), core affinity-vel futtatni, ha amper/hőtermelés függő (vagy core-specifikus), akkor kevesebb szálon nem jön elő.
Ga
[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz laca000 #31407 üzenetére
Nálam 5 db AsRock lap üzemel, rendeltetésszerűen, a legrégebbi talán 5 éve.
Ráadásul az "avulási" ciklusuk végén lévők idejüket 0-24-ben töltik (fájlszerverként).
Az újak pedig Htpc, game célra vannak bevetve.
Van még a közeli háztartásban +2 Asrock lap, szintén probléma nélkül.
(+1 ABIT is) (plusABIT )Szóval én meghazudtolom a statisztikát.
A gondolatmenettel sztem nincs baj, csak túlságosan általánosít - pl más gyártó is beírható a mondatodba. Mindenkinek megvan a véleménye, és az a legjobb, ha mindenkinek lesz véleménye (akik pl tanácsot kérnek). Annyit hozzáfűznék, hogy sose egy vélemény alapján döntsetek, hanem olvassatok, kérdezzetek több helyen, és érvek mentén válasszatok.
Az AsRockból is tudok említeni számtalan rossz modellt, szériát, egyszerűen olvasni és figyelni kell rá - bármilyen gyártót is preferál az ember.
Peace
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
Ha esetleg vkinek szüksége lenne rá próbálgatáshoz, az alábbiak az én beállításaim az előzőekben említett Pstate-ekhez:
...\AmdMsrTweaker_1.1\x64\AmdMsrTweaker.exe Turbo=1 APM=1 P0=25@1.4625 P1=24@1.4125 P2=22.5@1.3125 P3=20@1.1875 P4=16.5@1.0375 P5=10@0.8125 P6=7@0.7375 NB_P0=12@1.175 P0FX-6300 95W TDP
AsRock 990FX Ex3
CM Hyper 212 EVO
Corsair TX650
Turbo, APM OnBye,
Ga -
Ga
tag
válasz stratova #31279 üzenetére
Megnéztem az 1 szálas CB futást:
Amennyiben High Perf módban futtatom, a magok többsége 4.8-on van, és némelyik egyszer-egyszer felugrik 5 GHz-re.
Amennyiben LowPower módban futtatom, az ütemező engedi a modulokat parkolni, így az idő nagy részét 5GHz-en tölti (affinity nélkül felváltva az összes mag, affinity-vel pedig főleg a kiválasztott modul).Az alábbi két képernyőkép mutatja a state-eket, az elsőben volt nagyrészt, a másodikat már csak nagyon nehezen sikerült elkapnom!
Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz ViZion #31239 üzenetére
Én már az alső Phenom-om óta PState editálással, sw-es úton kezelem az OC/UC-t, a Trinity/Piledriver ebből a szempontból ideális játszótárs.
Régen K10Stat volt, most AMDMSRTweaker, vagy az AMD debugger toolja: PSCheck - ebből a 3.4 kering a neten itt-ott, de nincs hivatalos letöltése.
Állandóra az MSRTweakert ajánlom, mert consoleapp, és gépindításra is ütemezhető pl., vagy cmd-kkel gyorsan átállítható különböző configok között, pl APM ki-bekapcsra is jó.Bye,
Ga -
Ga
tag
APM kikapcsolásával, 4500 MHz-en, Prim95 LargeFFT-vel, a VRM a 212 EVO következtében túlmelegszik (kevés a légáram), és jön a throttling, épp mielőtt a core a 65-70 fokos tartományba érne, úgyhogy APM nélkül már a komponensek határait feszegeti.
Némi extra VRM hűtéssel még megpróbálom tesztelni, meddig bírja a cooler (valsz 4500 lesz a teleje így is, csak tovább fogja bírni).Vizion:
Közben pont megválaszoltam a kérdést.
Az idle esetében nem az órajel, hanem a VCore a fontos a fogyasztás szempontjából, plussz a Win power sémákkal tudsz játszani, pl Balanced-en 90%-ra, LowPoweren 70-80%-ra limitálva a max clockot.
A mag lekapcsoládhoz mindenképp Balanced vagy LowPower kell, a High Perf módban nem nagyon fogsz Parked CPU core-t látni. (Win energiagazdálkodása már csak ilyen)
Amikor meg kell, egy kattra max Power.Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
Sziasztok,
Tovább nyúztam az FX-6300-at, azzal a céllal, hogy megtaláljam a legjobb Turbo Core beállítást.
Keltető: ASRock 990 Ex3, 212 EVO hűtés.Tapasztalatok, hátha másnak is jól jön:
- Eszközök a gyors állításhoz: PSCheck, illetve AMDMSRTweaker
- Win8, High Performance Power beállításra figyelni
- 95W-os TDP miatt TC/APM mellett hamar visszavesz a CPU, pl. Prime95 esetén már stock beállítással is visszavette az órajelet P1-re
- CoreTemp "hőmérséklet" core-onként értendő maximum - 1-2 magot hajtva magasabb VCore(1.4V+) esetén hajlamos jó hűtővel is megszaladni a hőmérséklet - hiszen a 95W TDP-t kisebb felületen adja le - hiába a hűtő CDC heatpipe kialakítása
- összes maggot terhelve, APM-el, ezzel szemben, akár 50 fok körül is lehet a maghő - hiszen 3x akkora felületen adja át hatékonyan a hőt
- a kupakhő alapján jól megfigyelhető, 1-2 maggot terhelve a deltaT 10-20 fok is lehet!
- érdemes megkeresni az egyensúlyt a hűtő-alaplap VRM, CPU TDP között - nekem egész jól sikerült eltalálni, valsz a 8 magos esetén a 125W-ot 1-2 magon kihajtva már az EVO nem bírná a hűtést!
- az alaplap VRM határát nem sikerült túlfeszíteni, az EVO hamarabb fogy el, ezért hasznos a TDP limit/APM/TC hármasJól látszik, hogy a szálak számának növekedésével csökkent a per core eredmény. Az első két esetben 5GHz-en ment nagyrészt, a 3-4 esetben már 4800-4500 között, az 5-6 esetben pedig 4500-4000 között fért bele a 95W-ba.
Az 5.77-es eredmény a fix 4500 (APM kikapcs) eredménye.Prime alatt egyébként 3300-4000 között ugrál ennél a beállításnál, úgyhogy valóban izzasztja a CPU-t.
x264 bench alatt szintén 4-4.5 között ugrál - 18.2-es eredményt hozvaSzóval nem muszáj 220W TDP az 5GHz-es TC-hez... elég a fele is
Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
Egyelőre ne aggódj a lap/cpu miatt. Egy beállítás után kiderül minden.
A lapod manualjában nem találtam hivatkozást az APM opcióra, úgyhogy marad a tool:
AMDMSRTweakerA fontos command bolddal:
Quick guide: I'm too lazy to write a complete guide just now, so please take a look at the following examples:
AmdMsrTweaker
=> no parameters: info
AmdMsrTweaker P0=12.5@1.4 P2=8 P3=@0.85
=> modifies P0 (multi=12.5, VID=1.4V), P2 (multi=8) and P3 (VID=0.85V)
AmdMsrTweaker P2
=> switches to P2 (note: if C&Q is enabled, the cores are likely to switch very soon to another P-state, so this makes only sense if C&Q is disabled or if the high-performance power-profile is active)
AmdMsrTweaker Turbo=0
=> disables the turbo (use 1 to enable it)
AmdMsrTweaker APM=0
=> disables Application Power Management (TDP limiting) for Bulldozer (use 1 to enable it)
AmdMsrTweaker NB_P0=8@1.3 NB_P1=@1.1 NB_low=3
=> modifies the NorthBridge P0 state (multi=8 (multis only supported by Bulldozer), VID=1.3V), its P1 state (VID=1.1V) and uses NB_P0 for all P-states < 3 and NB_P1 for all P-states >= 3
You can combine all parameters above.Bye,
Ga -
Ga
tag
válasz miresz #31131 üzenetére
Apró korrekció: az APMnek nincs köze a VRM throttlinghoz, amire gondolsz az az OCP, és nem állítható általában, mivel be van drótozva a VRM körbe.
Az APM a CPU belső throttling-ja, amely a TC-vel együtt felel a TDP alatt maradásért.
Nálam az FX-6300 default PState-ekkel pl. nem bírja a Prime tesztet, 3000-3500 között ugrál a SmallFFTnél is. 95W max TDP!!!
A Cinebench 11.5 teszt alatt viszont tartja, sőt pillanatokra 3800-ra is felugrik.Röviden: az APM a CPU TDP betartásért felel, és nem kizárt, hogy default órajeleken is közbelép, nem rendeltetésszerű terhelés esetén (ahogy a FurMark, úgy a Prime sem tekinthető annak)
Az igazi terhelés teszthez viszont egyetértek, hogy célszerű az APM-et kikapcsolni, így kiderül az valós stabilitás és hőfok.
Bye,
Ga -
Ga
tag
Szia,
A T4 kb TX2/TX3 körüli teljesítményt tidhat, a 6300-ra tuninghoz már kevéske lehet.
4.5GHz körül, 1.35V magasságában az én TX2-m már nem nagyon bírta, 60-70 fokba is belekóstolt.
Ha csak Turbo 4.5-öt szeretnél (2-3 core), akkor elég lehet.
Én TX2-ről váltottam 212evo-ra. Nem bántam meg, mert a continuous direct contact pipe-ok turbo core esetén sokkal jobban kézben tartják a hőmérséklet ugrásokat. Az általam kifogott 6300 ráadásul a tuningbarátabbak közé tartozik.Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz Zsivaagoo #28683 üzenetére
Bővebben: [link]
A Hybrid boot lényege, hogy a kernel session-t csak "hibernálja" (kvázi memóriaképként van lementve), és nem kell a következő boot során felépíteni - ezért tud gyorsan eljutni a user bejelentkezésig.
És pont ezért allergiás az alaphardver, és így a kernel driver struktúra, bootok közötti változásaira.Vizion, azt kérném, ne kezdjünk bele platform vagy open source vitába, abszolút nem ez a célom, hanem a jobb megértés és a Win7-8 összehasonlítása. A Linux és egyéb területek elmagyarázását megígérem, meghagyom másoknak.
Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz Zsivaagoo #28680 üzenetére
1-2 gondolat a tisztánlátás kedvéért: Win7 boot és PnP detektáló processze volt a legrugalmasabb, kvázi a boot device típusán kívül (de az is megoldható) bármely hw-elem cseréjét tűrte.
A Win8 fontos újítása, hogy a device driver struktúra és PnP image előre tárolva van, és telepítéskor automatikusan frissítésre is kerül, így boot során csak az előkészített wim-et kell felszippantani a memóriába, és megjelenik a login screen. így kivitelezhető az 1-2 mp-es boot UEFI-vel.
Azaz a Win8 boot process fix hwkörnyezetre van optimalizálva, hogy gyorsabb boot lehessen.Mondjuk nem értem, hogy egy 15p-es Win8 zero install miért ne lehetne kibírni...
Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz Gyurma23 #28564 üzenetére
1.70-es MoBo BIOS-on vagy?
Nekem majd uaz a lap (990Fx Xtreme3), és az új UEFI-s BIOSszal, LLC disabled beállítással megy a fenti órajelen (4500, 1.3375V), NB-t 2400-ra állítva, 1.175V-on. Esetleg csökkentsd az NB-t és a feszt, hogy több Power maradjon a core-oknak.
Hűtés bírja? Nem ugrik meg 1.4V / 6 magon túlságosan? (Célszerű inkább feszültségre lőni, mint frekvenciára - a VRM+hűtés inkább a feszültségre allergiás - utána hangolni a frekvenciát, akár futás közben)+1 dolog: nem tudom mi az oka, de már több kombóban is tapasztaltam, hogy a post/boot-hoz nagyobb fesz (NB, vcore) szükséges, mint ami az OS alatti stabilitáshoz (gondolom indulási feszültségek, sleep state miatt), szóval érdemes lehet szoftveres állítással is tesztelni.
Bye
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz d3lete #28026 üzenetére
PSCheck 3.4-et próbáld meg.
A boost fülön ki-be kapcsolható, futás közben.
Fesz csökkentésével az APM egyre magasabb órajelet fog engedni (ld előző oldalon screenshotot), de a hőtermelést nem engedi elszállni. (Trinity/Richland uígy működik)
Elvileg készül egy tool, ami engedi állítgatni az APM limitet is, de sajna az author egy ideje nem releaselt, nem tudom, hogy lesz-e belőle vmi.Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
Sziasztok,
Megbarátkoztam az FX-6300-al, és ő is a lappal. 990Extreme3-ról van szó.
1-2 hasznos tapasztalat:
- az istennek nem ment alacsony feszültségen több maggal - 0.1!V-os Droop volt az oka - teendő: CPU load-line calibration DISABLED-re
- VRM borda van a lapon, de a TX2 vízszintesen fúj, ezért nagyon forrósodik, ergo adni kell neki némi áramlatot - egyelőre egy névjegyet raktam be a TX bordái közé erre a célra
- PSCheck a barátunk, 95W TDP esetén is használható a boost beállítás, csak megfelelően alacsony fesz kell neki
- CoreTemp értékei alaplap/cpu-függően pontatlanok - én 15C-s offsetet állítottam be, az alaplapi szenzor alapjánEredmény, stability tesztelve:
5GHz bekapcsolt APM-el CnQ-val és boosttal!!
Egy szálon terhelve szépen fel is megy Pb0-ig, 3-4 szálig megy a Pb1...
Továbbra is újrapasztázás nélkül, léghűtéssel simán 60C-on tartható, Prime alatt is.CivV, illetve Heaven teszt indítás úgy felgyorsult, hogy csak pislogtam.
Turbo Core feature rulz!Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz ViZion #27757 üzenetére
Azt azért észreveszem ám.
Illegal sumout van bőven, 1.15V-al - illetve 55 fok felett kb 1.25-1.3V-ig.
1.175-el már bírja 55 fok alatt.
Nem a 4GHz volt a hihetetlen számomra, hanem az 1.175V...4.5GHz-en 6 maggal ment már stabilan 1.45V-on, szép hőtermeléssel persze.
Bye,
Ga[ Szerkesztve ]
-
Ga
tag
válasz Malibutomi #27755 üzenetére
Sziasztok,
2 napja nyúzom az FX-6300-at, 990 Extreme3-ban, CM TX3 alatt.
Mivel csak gyorsan kicseréltem (unlockolt X6 1100T volt benne), nem pasztáztam újra, csak rápatintottam a hűtőt, maradék pasztával.A legfrisebb OC teszt az alábbi: 4GHz, 1.175V!!!
Épp most fut, és nem hibázik (Prime95).
A hőfok egyelőre hektikus, ezért egyelőre 4 magra lekorlátoztam BIOS-ból - 55 fok felett azonnal elkezd hibázni. (Tervezem az újrapasztázást.)Próbálta már vki ilyen alacsony feszültségen, illetve hőmérsékleten tartani? Hihetetlennek tűnik a 4GHz...
4.5-öt 1.3V-al próbáltam, hasonlóan 55 fokig rendben volt.Bye,
Ga
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest