-
GAMEPOD.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
atis1224
tag
válasz ViZion #71698 üzenetére
Köszi jelenleg ezzel próbálkozok most 3700 mhz 1.30-volt kb a crysis 3 ,25 percet bír és fagyi, csak azt nem értem ,hogy miért nem kék halál , vagy progi működése le állt egyik pillanatról a másikra be fagy marad a játék képe az egér nem mozdul meg semmi reagálás valamint fagyás előtt normál fps semi drop
hüvely mate 10 pro
-
ViZion
félisten
válasz atis1224 #71687 üzenetére
összefoglalóval kezdj, és próbálj vmi stabil fesz/freki értéket találni. A fagyás tipikusan a kevés fesz dolog.
Zsocó: nem ezt a topikot keresed, egyik sem FX proci. Nem írtad minek cserélnél, milyen progik, stb... de mondjuk inkább phenom topikban kérdezd, lehet jobban tudják.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Zsocó
aktív tag
Nagy hibát követek el, ha egy Phenom II X6 1045T-t lecserélek egy Opteron 3280-re?
Mivel szorzózáras az Opteron, ezért tanakodok.Opteron 3280:
65 Watt
Frequency : 2400 MHz
Turbo frequency 2700 MHz (more than 4 cores)
3500 MHz (4 cores or less)Phenom II X6 1045T:
95 Watt
Frequency : 2700 MHz
Turbo frequency 3200 MHz (3 cores or less)[ Szerkesztve ]
-
Slavia
aktív tag
válasz Askformore #71690 üzenetére
kikapcsoltam a TBC-t visszaállt gyárira.
-
Slavia
aktív tag
válasz Askformore #71690 üzenetére
Auton van 16.5 jelenleg de nem tudom állítani hiába nyomok rá entert.
-
Slavia
aktív tag
Üdv! mindenkinek egy gyors kérdés most vettem egy Fx 8300-t ennek alapórajele 3.3ghz de jelenleg 3.6.n megy egy gigabyte970AUDP3 lapban.hogy lehet ezt 3.3ghzra visszaállítani?
-
macy
addikt
válasz Askformore #71684 üzenetére
Ok, köszi.
-
atis1224
tag
Sziasztok nem túl rég érdeklődtem itt ,hogy egy asrock 880-g xtrem lap vinné -e az fx6300-at ,nos vettem is bele egy procit vaci újan a lapba be a proci bios reset első indításra felismerte win tölt el indul rendesen örömködés ,na akkor jó szokás szerint nézzük mit bír a rendszer kis tuning 4200,4400, persze enyhe fesz emeléssel rendszer indul öröm mondom akkor nézzünk játékot c3 10 perc -fagyi se kék halál se reboot megfagy a kép semmire nem reagál na akkor vegyünk visszább 3800 ugyan ez öröm alábbhagy akkor cpu stress először aida proci test percek után is ok ,prime 95 na itt lettem végkép feszült alap beállításokon 3500ghz,cq kikapcs amd turbó core kikapcs prime alatt kb 3 másodperc alatt elhasal a rendszer nincs hiba üzenet megfagy a kép nem reagál semmire csak reset segít ,tápom egy 500w hipro 8 giga c vegans cserélgettem őket a slotokban plusz darabonként is próbáltam őket valamint kisebb sebességen 1333 de ez sem segített a fesz értékek szerintem rendben vannak a proci körül nem nagyon melegszik semmi alaplap 34 fokos , valakinek ötlet előrre is köszi
hüvely mate 10 pro
-
Cry0
őstag
-
macy
addikt
Azt se tudom miről beszéltek. Nálam 41GF van. Hogy van nálatok 90?
-
Askformore
senior tag
válasz Taifa Díaz #71678 üzenetére
Very high, 5 kör. Volt hogy pl 4.2 1.3v körül több gflopsot adott, mint 4.4 1.368v-on...
-
Taifa Díaz
őstag
válasz Askformore #71677 üzenetére
Ott valami nem stimmel. Nálam nagyon kicsi, 1-2 GFlops szórással megy végig akárhányszor, átlag 89-90 GF értékkel. Melyik beállítással engeded rá: High, Very High, Maximum? Hány kör?
Life's a game I cannot win (Type O Negative: Everyone I Love is Dead)
-
Askformore
senior tag
Én meg azt mondanám, hogy lefuttattam már párszor friss indítások után, és tök random értékeket ad. Szóval kb semmire nem jó, azon felül hogy megmutatja, hogy jó-e az OC.
-
nagyúr
válasz Eclips21 #71672 üzenetére
Üdv!
Jó tápellátású deszkád van, létezik hogy "elmelegszik" a WRM része?
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Methionyl
senior tag
Egy 8320@4,6-on mennyi Gflops a "reális jó érték" IBT-ben fx patchel?
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
Eclips21
őstag
válasz ViZion #71669 üzenetére
már régóta meg van 1,44V@4,2GHz felett nem megy sehogy se, a proci 57 fok fölé nem megy, ramok bírják magasabb frekin is visszavéve 1600-ra (1866-ról) meg mindent lehúzva csak proci szorzóval se megy, ez ilyen
200*21 és a 210*20(ramot meg mindent hagyok magasabb frekin így még erősebb is) is megy felette semmi
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Eclips21 #71668 üzenetére
Bios képeket rakj fel. Miként mutatkozik meg, h ennyi fesz kell? Kevesebbel mi történik? HT link, CPU NB is vedd 2200-ra, teszteld azzal is, IRL sokat nem vesztesz, de lehet stabilabb lesz. Vagy lehet, h nem is a proci, hanem a ram hibázik? Próbáltad a ramot kisebb frekire rakni és úgy tesztelni, h hol a proci vége? Esetleg a VRM miatt nem megy, de akkor a fesz emelés nem segít, hűteni kellene a bordát.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
no more
veterán
Nem tudom, lehet-e árulni itt, valakinek kell egy FX-4130? Többit priviben.
Samsung Galaxy S7 Edge Black Onyx
-
Omli85
őstag
Igen 4GHz közelében a legtöbb kocka elkezdi kérni a feszt az enyém is. Így nem is nagyon feszegettem mennyi kell neki konkrétan.
Megmondom őszintén nem néztem annyira a default értékeket de valami 1.3V alatti a gyári érték rémlik igazából win telepítés után egyből lőttem 1.35v-re és elkezdtem tesztelni hol oké a 3.9 . Sokkal barátibb itt az energia gazdálkodás profil nem olyan agresszív az auto beállítás mint az FX esetén ez biztos.
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
lee56
őstag
válasz Omli85 #71663 üzenetére
Köszönöm a kis norbi-updétet, remélem a többiek is elnézik a kíváncsiságomat, bár túl sokat nem szeretnék ezzel offolódni itt, van saját fórumja is, végtére is.
Ahogy olvastam nemrég, kb 4GHz a fájdalomhatár itt, afölött kezd el itt már nem is négyzetesen hanem inkább köbösen emelkedni a feszültségigény.
Alapból alapbeállításokban mennyi volt a feszültség? Erre nem válaszoltál. Rögtön tuningoltad amint beléptél a BIOS-ba mi? A volt érték is érdekel de főleg az hogy itt már jobb-e az automatikus alapfesz érzékelése a lapok/biosok által, nem csinálnak nagy túllövéseket mint a hírhedt FX-esek, amiket már jól ismerünk sajnos.
No Comment
-
Omli85
őstag
Jelenleg az alábbi beállításokkal 1.373v
3.9GHz
30-as szorzó
130-as BCLK órajel
Így jön ki a majdnem 3200-as ram órajel.
Mivel a deszka egyelőre máshogy nem adja a 3200-as ram órajelet így használom. Tesztelgettem igazából a 3.9-et simán csak 100x39-el is feszültségből ezzel a biossal ott is ennyi a minimum amivel stabil mindenhol.
1.35 környékén is elvan amúgy de volt, hogy h264 encode alatt nem volt teljesen stabil játékokkal nem volt gond de mivel nem csak arra kell maradt az 1.373 néha felugrik 1.4-re LLC miatt de terhelésen 1.373v.
Azzal még nem kísérleteztem amúgy, hogy teszem azt 3.7-3.8 környékén mennyit lehetne faragni a feszültségből. De majd kíváncsiságból lehet megnézem ha lesz rá időm kedvem hogy szöszöljek vele.[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
macy
addikt
Itt mindenkinek ilyen jól sikerült procija van? Nekem a 4.5-höz 1.45V kell. Alatta még játékban is megfekszik.
-
nagyúr
válasz .zSoLTi. #71658 üzenetére
THX, ránéztem, ASUS M5A97. Jobb mint az enyém.
Akkor valszeg kell neki még kraft.Nekem a 4,5 GHZ-hez kellett az 1,4V Vcore.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
.zSoLTi.
senior tag
válasz jokeph #71657 üzenetére
Infojába benne van az alaplapja. Attol meg ha kevés a fesz semmi órajel visszavétel nincs tudomásom szerint, fogja magát és kifagy. Olyan viszont létezik pl nálam is, hogy atom stabil a proci 4,5ghz 1,368v-on de ibt alatt kevesebb gflops-ot tud mint 1,380v-on. Szval kell neki a vitamin..
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Askformore #71656 üzenetére
Akkor ott valami nem jó, lehet kevés a Vcore, meg kell emelni... HWINFO-val tudod figyelni, hogy mit csinál a proci játék közben (meg MSI Afterburn-el is), elképzelhető hogy kevés neki a fesz, és visszaveszi az órajelet. ez csak egy példa.
Milyen alaplapban van az FXxxxx kockád?RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Askformore
senior tag
Amúgy.. Ha egy proci megy 4ghz 1.3v-on és 4.3-on ugyanezzel a fesszel, az jelent érezhető teljesítménynövekedést? Csak mert én rosszabbnak érzem tuningolva játékok alatt, mint bios default 4ghz-en..
-
nagyúr
válasz .zSoLTi. #71654 üzenetére
Természetesen, ha a játék lefut tökéletesen, az csak egy dolog, hiszen nem mozgat meg mindent a konfigban, csak egy részét, és azt sem 100%-on.
Viszont én mivel játszom, nekem elég a max 4,5 GHZ /3,2 GHZ alapórajel FX8320e/, nem hibázik és én így nem feszegetem tovább a határokat, nyilvánvalóan még lehetne kergetni.
Az én deszkám WRM-je 4,6-nál egyszerűen "elmelegszik" , ha megoldanám a WRM hűtését, talán mehetne feljebb.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
.zSoLTi.
senior tag
-
nagyúr
válasz Pro!Petya #71652 üzenetére
Kétségtelen így van.
Csak arra akartam utalni, hogy komoly beruházás, jóféle folyadékhűtés kell hozzá, meg minimum egy Asrock 990FX Extreme 6-os deszka, vagy jobb, nehogy a WRM legyen karcsú.
Félreértés ne essék, nem a fogyasztás miatt írtam, az itt nem szempont.
Mint ahogy a sport autó, motor fogyasztása sem mérvadó.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pro!Petya
addikt
válasz jokeph #71649 üzenetére
"Aki szerencsés, és jól el van látva, annak meg lehet az 5 GHZ is. Mondjuk, azt nem tudom, hogy annak van-e értelme, a rekord döntögetésen kívül."
Ha hűteni is tudja akinek megy ennyit akkor mindenképp van értelme ..... asszem ebben a topikban senkinek sem ellensége a plusz teljesítmény
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Darkylmx #71650 üzenetére
Nagyon szívesen.
Kitartás, és jó eredményeket.
Igen, a 8310 lenne a favorit, OEM tálcás változat, azt max netről lehetne beszerezni (amennyire jól tudom, nálunk nincs is forgalomban.)RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Darkylmx #71647 üzenetére
Igen, abszolút zsákbamacska.
Az aláírásomban lévő konfigom használom most, alapórajel: 3,2 GHZ - 1,2V vcore, emelve: 3,6 GHZ - 1,25V, 4,0 GHZ - 1,3V, 4,5 GHZ - 1,4V. ezek durva beállítások, nekem így a játék ment, egyéb nyúzó-húzó szoftverrel nem terheltem, mivel játék közben a max CPU kihasználtság 50%, átlagban 25-30 % - StarCraft2 - Legacy Of The Void Multiplayer mód.Ha hazaérek, lövök pár képet pontosításképpen.
Ezek a beállítások BIOS-ból történtek, kikapcsolt limiterrel, fix szorzós beállításokkal, RAM 4*2GB DDR3 1600 MHZ XMP profile 1.0 G.Skill RIP Jaws.
A deszkámon a WRM modul hűtés nélküli, én sem hűtöttem semmi extrával, a procihűtő a gyári töpörtyű alukocka törpe 8cm-es ventivel - enegem nem zavar a hangja, a VGA hűtő hangosabb.
Következtetés: a 8320e proci 95W TDP alapórajelen, 4,5 GHZ-ra húzva biztosan meglépi a 125W-ot, sőt, szerintem közelití a deszkám 140W-os limitjét. 4,6 GHZ-nél aránytalanúl meg kellett emelnem a Vcore-t, 1,4-ről 1,475-re, ezt viszont az alaplapom WRM-je irtózatos túlmelegedéssel jelezte, hogy nem kéne sokáig így használni, +100 MHZ nem ér meg annyit, nem beszélve arról, hogy a játékban érezhetően Throttling lépett fel, az addig gyönyörűen skálázódó FPS-ben.
Elégedetlen nem vagyok, azért 3,2-ről 4,5 -re húzva, az igen nagy OC, +1,3 GHZ!, azaz durván 40% !
Hogy melyiket érdemes venni a 83xx-ek közül?
Amelyiket a legolcsóbban megkapod, garral.
A 4 GHZ-t midegyik röhögi, jó alaplapban (meg persze rendes táppal) meg a 4,2-4,5 GHZ-t.
Aki szerencsés, és jól el van látva, annak meg lehet az 5 GHZ is. Mondjuk, azt nem tudom, hogy annak van-e értelme, a rekord döntögetésen kívül.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71647 üzenetére
Silicon Lottery
Ez mindig is így volt gyártótól típustól függetlenül.
Amúgy én hajtottam 1.5V felett is a CPU-t sőt hosszú távon 1.488v volt a beállított érték amivel max terhelésen elhiheted nem 140W-t fogyasztott ..
Hűteni tudjad, alaplap VRM bírja a többi nem számít .ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Darkylmx
tag
válasz Omli85 #71646 üzenetére
Az alaplapom tud 140W-ot. Bocs, csak ha szükséges akkor később szeretném majd a legtöbbet kihozni belőle. De akkor most kiderűlt, hogy erre nem fogok választ kapni, mert senki nem tudja. És nem a villanyszámla érdekel. De ha egy proci mondjuk átlagban 5-10W-al kevesebbel beéri ugyanahoz a frekihez akkor az egy jobban sikerült proci. Mert mondjuk újabb széria, ujabb stepping. És azt gondoltam talán lehet tudni, hogy melyik széria ez. De ezek szerint ez teljesen zsákbamacska.
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71644 üzenetére
Szerintem nincs ilyen lista és őszintén nem is értem a miértjét és létjogosultságát sem fentebb leírtam miért.
8xxx szériában TDP-át tekintve a 8320E a legjobb viszont ez részben annak is köszönhető, hogy alapból csökkentett órajellel megy a 8320-hoz képest. Frissebb gyártás javulhatott a minőség értékelhetően szerintem nem veszed észre. A Gyári TDP értékeket meg onnét, hogy átlövöd az órajelet 4GHz-re el is felejtheted.Többi pedig szerencse bolygó együttállás és egyéb dolgok függvénye. Részemről ennyi szerintem minden kérdésedre kaptál választ.Ezek a CPU-k ennyit esznek ez van ezt kell szeretni arra nem adtál választ még mindig, hogy miért ilyen fontos a max 140w. Milyen célra lenne használva a konfig stb de végül is mindegy.
Ha a villanyszámlán akarsz spórolni akkor többet spórolsz ha 2 szobában kicseréled a hagyományos izzót led-es izzóra mintsem ezen a legkisebb fesz/4ghz dolgon pörögsz .
(#71645) MK VII : Egy pöppet
-
Darkylmx
tag
válasz Omli85 #71643 üzenetére
Akkor máshogy kérdezem. Melyik szériához kellettek a legjobban sikerült procik? Melyikhez volt szükség szigorúbb válogatásra. 8310, 8320, 8320E 8370, 8370E és ha esetleg a legjobb sorozat kimaradt volna akkor annak a tipusszáma érdekelne. És egy nagy átlagra kérném a választ. Tudom, hogy darabonként lehetnek, sőt vannak eltérések, de ha mindből mondjuk 100-at vizsgálunk, melyik megy el a legkevesebb fesszel/átlagos teljesítménnyel 4GHz-en, vagy amennyi a max 140W TDP-be belefér, talán 4,2GHz.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71642 üzenetére
Az hogy melyik proci melyik órajelen mennyi minimum feszt kér amin stabil processzoronként változó. Többnyire a 4GHz-t alap feszültségen vagy egy minimális emeléssel viszik a tapasztalat azt mutatja többnyire 4.5GHz környékén szokott lenni egy lépcső ahol már kéri rendesen a feszültsége.
A fogyasztás meg hát maradjunk annyiban használattól függ mivel terheled a procit. Attól, hogy beállítod 4GHz-re a legstabilabb legkisebb feszültséggel még nem azt jelenti, hogy akkor onnantól fixen xy W a fogyasztás. Játékok alatt többnyire pár kivételtől eltekintve félgőzzel megy az FX ebből adódóan kevesebb a fogyasztás is. De mondjuk videókódolás esetén sanszosan nyaldossa a felső határokat.
Számottevően villanyszámlában maradjunk annyiban napi 8-10 óra géphasználat kb elhanyagolható költséget jelent. Viszont ha napi 8-10 órát plafon terhelésen dolgozik a CPU azt már biztos érzékelhető lesz .
A legegyszerűbb akkor ha az APM-et nem kapcsolod ki így 100%-ra TDP határon belül marad a CPU ellenben adott esetben látványosan érzékelni fogod hogy leszabályozza magát .[ Szerkesztve ]
-
Darkylmx
tag
válasz Omli85 #71640 üzenetére
Megnéztem, bele megy a 8320E. Szóval azt mondod, hogy ez a proci 4GHz-re húzha kisebb fesszel menne? Persze tudom, hogy ez csak néhány wattot jelentene, de ha igen akkor egy 8370E vagy méginkább egy 8310 nem lenne jobb? És az, hogy mi mennyire került azt most ne nézzük. Tényleg csak az érdekel, hogy 125W-ból a legtöbbet kihozzam.
[ Szerkesztve ]
-
macy
addikt
válasz ViZion #71630 üzenetére
Na mégse lesz BIOS screenshot, külső HDD-re nem csinál fotót, pendriveom meg nincs. Visszakapcsoltam a cool and quiet-et, 4.4-en van most 1.425-tel. Megnézem Wildlandset megint bírja-e a strapát. Szerintem CnQ-val elhasal.
Memória időzítésekhez nem nyúltam, gyári értékeken van 9-9-9-24.[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71639 üzenetére
Alaplap CPU támogatás listát nézd át ha jól látom a 8320E sem szerepel a listában csak a sima 8320 persze ettől még lehet hogy működne de lehet nem kéne megkockáztatni .
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71635 üzenetére
8320E lesz a te barátod akkor Max 125W-ig az FX 9xxx szériát felejtsd el alaplap se mindegy alá a te lapod asszem pont nem is támogatja az FX9xxx száriát) pont azért mert gyárilag ki van hegyezve. És mivel nem is nagyon cél nálad a magasabb órajel egy alapfeszes megpiszkált 8320 eléggé best buy kategória lehet számodra.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Darkylmx #71635 üzenetére
huhhh... elég meredek frekiket írsz. Egy proci ment LN2-vel hűtve, ki tudja hanyadikra találtak ilyet... szal. ugorjunk. Reálisan -ami nem fűt- olyan 4,3-4,5 GHz lehet a cél, az felett már mind melegedni fog, nem kicsit...
9590-et nem visszavenni fogod 4,7-re, hanem azon használni. Abból sem sűrű az 5 GHz-es példány, és főleg nem hűvös.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Darkylmx
tag
válasz Omli85 #71634 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged, kerestem és találtam jópár fx-el foglalkozó topikot, csak pont ezt nem. Jelenleg egy phenom II x6 1065t van ami teljesen kiszolgál. Főleg zenére használom a gépet, néha videóvágás. Játszani csak battlefield-el. 2.7GHZ-en zakatol és semmi bajom vele. Nemrég cserélem alaplapot mert kissebb hibái voltak, + DDR2-es. Nekem meg volt Garanciába kapott 2400-as DDR3 így vettem egy Crosshair V-öst. Mivel a procim szorzózáras ezért a ramokat nem tudom 2400-on járatni. Ezért gondoltam Proci cserélem, de akkor már amit a lap bír. És mivel elvoltam 2.7GHz -en és a villanyszámlát meg a gépben lévő meleget se akarom nagyon növelni ezért döntöttem a max.125w TDP mellett. És ha a 9590 válogatott széria akkor az lesz a megoldás. Később még ha kell vissza tudom tenni 4,7-re. Csak mivel a 8370-et későbbi dátummal láttam, meg azt tuningolták 8GHz fölé ezért azt hittem az a későbbi stepping.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz Darkylmx #71633 üzenetére
Akkor itt már topik ON
Mivel ugyan az a kettő cpu csak az egyik válogatottabb széria gyárilag magasabb órajelekkel azonos órajel mellet fogyasztásban az fogyaszt kevesebbet amelyik kevesebb feszültséget kér a 4GHz mellé.
Gyakorlatban semmi értelme egy FX9590-et 4GHz-re leszabályozni mikor fele annyiért kapsz egy 83xx példányt ami ugyan ugyan az főleg ha 4GHz a max target.
Érdekelne pontosan mondjuk a fogyasztás miértje . Alaplap táp vagy minek okán fontos szempont ez ?
-
Darkylmx
tag
Sziasztok. Egy olyan kérdéseimmel lenne, hogy 4GHZ-EN melyik eszik kevesebbet? FX8370 vagy FX9590?
-
Omli85
őstag
1.4V felett IBT alatt még a combosabb léhűtők is eltudnak melegedni én 65 fok környékén tudtam megfogni vízzel az 1.488V-t szóval nem olyan rossz érték az.
-
ViZion
félisten
bios képeket rakj fel ide. RAM időzítéseket is nézd át, lehet ott a baj. Fesz szvsz elég kellene legyen. Ha nem munkára használod, akkor nem baj, ha nem fut 10 kört, játék alatt nem lesz folyamatosan nagy terhelés. Inkább olyan beállítást keress, amit hűteni tudsz még.
-
macy
addikt
Nos, nem örülünk Vincent. Wildlands megy 4.5-ön, 1.45V-tal - ami HWInfo szerint belenyalt az 1.456-ba - tartva az 54-55°-ot 1800-as fordulaton. IBT viszont elhasal standardon a harmadik körben. Most nem tudom, hogy rosszul van belőve a gép vagy ennyit tud a proci. Bár az is lehet, hogy az alaplap nem bírja a kiképzést.
-
macy
addikt
válasz Askformore #71627 üzenetére
Bent van a gépben, befért szerencsére, csak azzal nem számoltam, hogy ki kell vennem az alaplapot is, mert a hátlapon nincs kivágva a felfogató helye a házon. Szóval ki kellett beleznem a házat. Most tolok mindjárt valami játékot, megnézem mi merre hány méter. Még azt sem tudom BIOS-ban hova állítsam a venti szabályzást. Egyelőre cél hőmérsékletnek 55°-ot állítottam be, fordulatnak meg 5-öst, jelentsen ez bármit is.
-
macy
addikt
Bakker, megjött a Be Quiet. Most állhatok neki szerelni, mert nem bírom ki, hogy csak itt álljon egész héten a böszme jószág az asztalon.
Mondjuk azt se tudom, hogy egyáltalán befér-e a házba[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz singer80 #71623 üzenetére
... fent, összefoglaló.
Adatlapod töltsd ki. Ha nem megy, akkor bios képeket rakj ide.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
singer80
újonc
Sziasztok!
Fx-8120+ gigabyte 990x gaming laphoz keresek tuning leírást. Tudnátok segíteni? Köszi előre is! -
Omli85
őstag
válasz Pancsermeste #71621 üzenetére
Persze mérés hiba esetleges hibás szenzor bekeverhet mindenhol ilyen a technika előfordulhat.
Összességében jobb ezeket az értékeket 70 fok alatt tartani masszív terhelés alatt mint pl IBT vagy video encode és akkor valószínű nem lesz gond játékok alatt sem.
Én pl azért nem tudtam 0-24-ben feljebb menni vízzel sem az FX-el mert video encode alatt közelített a hőmérséklet az IBT-s értékekhez és mivel nálam ez szempont így megálltam 0-24/7-be 4.5GHz-n 1.488v mellett így viszont atom stabil volt a gép se fagyás se semmi nem volt. Ha csak a játék lett volna a cél mehettem volna feljebb mert ott nem melegedett annyira a cucc .ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Pancsermeste
őstag
válasz pipo112 #71619 üzenetére
Nálam is.
Én sok lapot és hűtőt teszteltem, és azt tapasztaltam, hogy a Socket mindig magasabb érték volt. Volt ahol max. terhelésen majdnem egálba voltak, de volt ahol a Socket 16 fokkal magasabb.
Ekkor jöttem rá, hogy a Socket mérés mekkora humbug! Erősen alaplap függő, és nem mindegy, milyen a légáramlat a házban.
Mikor az erősebb Top-Flow hűtőket teszteltem, akkor vettem észre, hogy ezekkel sokkal közelebb van a két hőmérséklet egymáshoz. Mivel a Socket szenzor nincs közvetlen termikus kapcsolatban a magokkal, ezért ha a környékét hűtöd, akkor az általa szolgáltatott jel nyilván látványosan csökkenni fog, de valójában ez nem sok kihatással van a proci valódi hőmérsékletére. A procit gyakorlatilag csak a hőleadó felületén keresztül, azaz a vele jó thermal kontaktban lévő hűtőborda fújatásával lehet hűteni.
Pl. ha megfújatod ventivel a socket hátsó részét, akkor szépen csökken a Socket Temp, csak hát ez ugye jó nagy átverés... mert valójában nem sokat érsz vele.(#71620) Omli85: - A Socket hőmérséklet is kalkulált, csak fizikai mérés az alapja. Ám, ahogy az előbb is írtam, a kalkuláció pontosságát túl sok összetevő befolyásolja.
Én jobban bízok az AMD mérnökeiben és a saját tapasztalataimban, így én a Core hőmérsékletet veszem alapul a max. temp értéknél, mindazonáltal azért a Socket se lépje át a 70-75 fokot.[ Szerkesztve ]
-= Pancsermeste® =-
-
Omli85
őstag
A maghő kalkulált szerintem kb totál felesleges vele foglalkozni.
Kupak hő a lényeg az ne szálljon el tartósan 70fok fölé akkor nem lesz probléma. Mondjuk ha IBT alatt 70 fok környéke van az még "oké" mert fűt rendesen.
Viszont ha ugyanezekkel a beállításokkal amivel IBT csinál 70 fok környékét ingame is felugrik 60 fok fölé akkor ott tuti valami más a gáz mert nem nagyon van olyan game ami fele annyira megfűtené a procit mint egy IBT.ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
pipo112
őstag
válasz Pancsermeste #71618 üzenetére
amit propetya írt arra értettem
nálam mindig magasabb a socket temp mint a maghő min 10C-vel
[ Szerkesztve ]
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
pipo112
őstag
ok ezek eddig mind szép és jó ,de akkor nálam mi a helyzet mert játékok alatt simán 55/57c a socket hőm akkor a maghőm ezen eszme mentén nézve kb 65c játékok alatt és így nyúzom már pár éve minden trhotling és hasonlók nélkül.
-
Pancsermeste
őstag
válasz Askformore #71615 üzenetére
Hát, a Core nem olyan gáz, a Socket valóban magas...
Lehet nem jól mér az alaplapi szenzorod.Nálam anno Metterhorn-al (igaz 2 db gyorsabb ventivel) 1,272V-on - 51/61 fok.
-= Pancsermeste® =-
-
Pancsermeste
őstag
válasz Pro!Petya #71613 üzenetére
Azért jó, hogy - legalább így az FX korszak vége felé-, mások is kezdik érteni a Core temp lényegét, és nem csak a Socket hőmérséklettel foglalkoznak.
Minden évben leírtam egyszer - kétszer, hogy a Socket hőnél relevánsabb a Core hőmérséklet a max. hőmérséklet határ figyelésénél, de nem igazán értettek velem egyet...
OK, azt megértem, hogy nehéz hinni egy olyan értéknek, ami idle "hülyeségeket" mutat... ám a max csúcshőmérséklet figyelésnél - ami a procin belül a magoknál sokkal gyorsabban emelkedik - süllyed, mint a nagyobb hőtehetetlenséggel bíró környezetet (socket) hőjét mérő szenzornál (ami ráadásul nincs is közvetlen termikus kapcsolatban a procival) -, ajánlatosabb a Core hőt nézni. Nem véletlenül találták ki ezt az AMD mérnökei.
-= Pancsermeste® =-
-
Pro!Petya
addikt
Kipróbáltam ezt az AMD Overdrive-ot amit a levélben is említenek hogy azzal nézzük tempet.
És elviekben egész jól mérhet/számolhat a pontosabb hőfokhoz mivel ugye a socket temp az alacsonyabb-nak kell lennie mint a tényleges maghő , de ugyebár a kalkulált maghő az szokásszerint mindig az aktuálishoz kevesebbet mutat (idle) és terhelésnél meg többet.És ha úgy vesszük hogy ha az Overdrive temp margin-ja akkor vált pirosra mikor elérhette a gyárilag max 62 fokot. Akkor viszont áll a fenti "elv".
Mégpedig itt vannak a képek hozzá természetesen elötte és utána, tesztnek meg egy kis prime fűtésre.Na itt már jól látszik hogy a Temp margin szép pirosan jelzi hogy elérhettük a gyári Max 62 fokot, Mivel igaz a socket csak 56fokot mutat viszont a kalkulált maghő meg 70-71 jelez. /igaz pár perce egy másik mérésnél a kalkulált coretemp mutatott 77-et is mikor a socket ugyanugy 55nél tartott, de az Overdive margin mindig ennél a sockethőnél nullázodik. Szóóval van benne valami ..
Ergo socket temp + 5-7 fok adhatja ki az aktuálisat a Amd Overdrive szerint.
[ Szerkesztve ]
-
deminos
aktív tag
válasz deminos #71546 üzenetére
Megszületett a megoldás: be lett téve egy 1333Mhz-es 2GB-os memória és azzal már hajlandó volt elindulni. A bios-ba belépve be lett állítva fixre az 1600Mhz, majd kikapcs után vissza lettek rakva az eredeti modulok (1600-asok 8GB). Ezt meglépve indult is a gép egyből.
Úgy néz ki nagyon finnyás a RAM modulokra a lap, mert az enyémmel (1866Mhz 8GB) szintén meg sem mukkant.Köszönet azért mindenkinek, aki próbált segíteni.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 11 Lite 5G NE
-
Pro!Petya
addikt
válasz Askformore #71604 üzenetére
Az a 72C amit írtál inkább hivatalosan is csak max 61C : [link]
De megprobálnám egy gyári wraith hűtővel mert ha visszaveszik ez lesz az elsö amit rácuppantanak..
És ha már a 3. cooler sem stimmel vele akkor már az alaplapot is meglehetne nézni nincs e meg meghajolva , mert ha ez nekik egy másik lapban menni fog gyári hűtővel akkor hát.....kikéne probálni másik lapban is mielőtt gariztatnád szerintem.
Ez meg hivatalosan is az amd-től van levélben megfogalmazva az FX 8350es hömérsékleteivel kapcsolatban :
"Concerning your question regarding the temperatures with your processor. The maximum temperature threshold is 62 Celsius which set for the internal die (core) temperature of the chip. The core temperatures have an equational offset to determine temperature which equalizes at about 45 Celsius thus giving you more accurate readings at peak temperatures. The hindrance in this is the sub ambient idle temperature readings you speak of.
The silicon and adhesives used in manufacturing these processors has a peak temperature rating of 97+ Celsius before any form of degradation will take place. The processor also has a thermal shut off safe guard in place that shuts the processor down at 90 Celsius.
The Cpu temperature is read form a sensor embedded within the socket of your motherboard causing about a 7-10 Celsius variance form the actual Cpu temperature, which may be what you are reading about on the net.
You can use an application called AMD overdrive, that will allow you to monitor your temperatures accurately.
As long as your core temperature has not exceeded the high side of the 60 degree mark for extended periods of time you should be ok. 62 degrees holds a generous safety net to begin with.
I hope I was able to answer your questions, If you have any more inquiries don't hesitate to contact us."
Thank You
Alex Cromwell
Senior Technology Director
Advanced Micro Devices
Fort Collins, Colorado
2950 East Harmony Road
Suite 300
Fort Collins, CO
80528-9558[ Szerkesztve ]
-
pipo112
őstag
válasz Askformore #71608 üzenetére
ha a szenzor 78 at mér akkor a proci biza vissza veszi a frekit teljesen mind1 hogy valós az érték vagy nem
-
Askformore
senior tag
Nem throttlingol (még), de ha már most 68 fokos alapon, akkor mi lesz júniusban? Szerintetek sokkal többet mutat az alaplap szenzora, mint a valóság? Amikor a Dark Rock 3 volt fent, leteszteltem egy Star Wars Battlefronttal ami addig tükörsimán ment.. akkor viszont elkezdett szaggatni.. majd gyorsan alt+tab, és 78 fokot mutatott a HWinfo.. szóval ebből kiindulva talán jól mér.
-
pipo112
őstag
válasz Askformore #71604 üzenetére
próba cseresznye , de az is lehet hogy az alaplapi szenzor b@szakszik másik procival meg kéne nézni mit mutat
-
Askformore
senior tag
válasz pipo112 #71603 üzenetére
Anno néztem, hogy sík-e a felülete, de nem láttam problémát.. most írom épp a kísérő levelet a hibajelenségekkel, szerintem jövő héten visszaviszem.. 22 fokos szobában, full default biossal 68 fok játék közben egy komolynak mondható hűtővel szerintem elég indok, tekintve, hogy 72 a maximum gyári megadott érték, és jön a nyár. Aztán ha mégsem akarják gariztatni, akkor így jártam, de valamerre lépni kell.
-
pipo112
őstag
válasz Askformore #71602 üzenetére
az a paszta jó fajta nem azzal lesz a gond, a gariztatás meg nem lenne egyszerű mert ugye használni tudod baja nincs így szvsz szerintem nem gariznák de egy kérdés erejéig meg lehet próbálni hátha . ha homorú a proci azt csekkold le pl egy toló mérővel vagy egy vonalzó is jó átlósan ted rá és meg mutatkozik ha igen de az is lehet hogy csak a szenzor mutat szar értéket .
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Házi hangfal építés
- Windows 11
- Akciófigyelő: Ingyenes az Epic Store-ban a theHunter: Call of the Wild
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asszociációs játék. :)
- eFootball
- OLED TV topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok