Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
válasz SzalaiG #3698 üzenetére
Talajszűrő: nem kell. Én spec a fűtést raktam oda, az pont annyira mozgatja a vizet az aljzatban, amennyire kell.
Mulm, szemét: ha jót akarsz, akkor olyan áramlási viszonyokat alakítasz ki, hogy a szűrő elvigye a cuccot. Nálam kb ilyen, de a rengeteg zöldség miatt itt-ott megül a "dolog". Az reggelre el szokott tűnni: maláj tornyosok dolgozzák fel a cuccot.
Jávai: ugyanúgy "szaporodik", mint a gömb, ugyanúgy hálózható is. De mivel tömöttebb, elég kötözni is. Nálam a favorit az úszó májmoha (Riccia Fluitans), borzasztóan szeret nőni, jól hálózható, halak szeretik, könnyű kezelni. 2hetente ~fél kilónyi megy kukába belőle. -
SzalaiG
addikt
Használ valaki talajszűrőt? Kell az nekem az 54Les akváriumhoz?
Mivel lehet összeszedni az akvárium alján lévő szemetet? Létezik olyasfajta porszívó?
-
sasa311
veterán
-
Louro
őstag
válasz SzalaiG #3693 üzenetére
Áztasd ki rengetegszer!!!! Idővel kijön belőle. Ne aggódj miatta és jót tesz a víz állapotának a vasfa Nem volt rossz vétel
Jávai moha, gömbmoha. Jávai kishalaknak nagyon jó kis menedék, gömbmoha meg oxigénnel látja el a vizet és gyorsan szaporítható (ketté kell tépni )
Mess with the best / Die like the rest
-
SzalaiG
addikt
Milyen mohák vannak? Melyiket érdemes betenni egy 50Les akváriumba?
-
Louro
őstag
Szűrés erősségén akarsz állítani? Nem a nyomáson? Hogy nem forgassa annyira a vizet?
Szűrés az jó, ha minél jobban szűr. De ha az utóbbi, vagyis a nyomással van a baj, van egy tök egyszerű trükk, ha megtudod oldani: a nyílást forgasd az akvárium egyik falának és az majd gyengít. Ne egyből a víztömegbe nyomjon. Vagy ha a motor nem egyszinten van a kivezető résszel, akkor húzd feljebb és akkor csobogó megoldás lesz. Igaz picit zajosabb, de akkoris jut oxigén a vízbeMess with the best / Die like the rest
-
SzalaiG
addikt
Hy!
Mitől lehet, h az EHIM szűrő nem nyom oxigént a vízbe?
-
spyduck
nagyúr
válasz SzalaiG #3671 üzenetére
lehet gurámi is de ha születnek kicsik akkor megeszik. Én mondjuk ilyennel nem foglalkoznék. Legalább láthatod a tápláléklánc egy részét
A vitroláshal azért jó mert ha megnő akkor megeszi a neonhalat.
Döntsd el, tartani vagy tenyészteni akarod. Ha tartani akkor tök mind1 mit raksz mellé. Persze nem afrikai sügereket meg társaitEz az oldal elég hasznos: [link]
-
SzalaiG
addikt
Az egyik ismerős öntött az 50Les akváriumba egy üveg szénsavas ásványvizet a növények miatt. Normális ez?
-
SzalaiG
addikt
-
SzalaiG
addikt
Kérdés: Törpe gurámit be lehet-e tenni guppi és neonhal mellé?
-
Louro
őstag
-
SzalaiG
addikt
Van egy használt akváriumom. Szeretném eladni vagy kisebbre cserélni.
130L-es akvárium kompletten (szűrő, fűtő, hőmérő, lámpa) ELADÓ!
Megegyezünk. Árat mondjatok. Én úgy10-12eFt gondoltam.
-
Louro
őstag
válasz SzalaiG #3656 üzenetére
Jah, hogy ez az 500 úgy 500, mint az (apróbetűvel és szinte háttérrel megegyező színnel írott) akár (/apróbetűs dolgok) 80%-os kedvezmény. Anubias 1300 (kb. ekörül van az ára), és úgy írja a weboldal, hogy 500-1000-1300 a növények ára. Akkor egy átokhínár is legalább 500 lenne, mert azt már elég sok helyen 2-300ért adják. (Nem leharapni a fejem, ha arra nem. Csak pesti viszonylatban nézem, de ahogy olvasgattam fórumokat, nagy eltérések árakban nem igazán vannak.)
Mess with the best / Die like the rest
-
hoby36
senior tag
válasz SzalaiG #3652 üzenetére
Hello!Nem vagyok fehérvári,de járok oda sokat és ismerősök is vannak.Én többet megyek a Cserepesközben és a Skála melletti boltba.Nem drágák.Munkatársam meg dícsér a Budai úti könyvtárnál egy nem túl rég nyíló boltot.Állítólag minden növény 500ft.Sokat vesz.
A logikában semmi sem véletlen!
-
SzalaiG
addikt
Hali!
Van itt valaki fehérvári? Tudtok ajánlani egy jó boltot?
-
sasa311
veterán
Levegőt ne kővel porlaszd bele, hanem simán a csővel.
Legjobb, ha fogsz egy kólásüveget, a kupakját megfúrod, beleragasztod a levegőztetőcsövet, 3/4-ig töltöd vízzel és fejjel lefele fellógatod.
A frissen kikelt artemiák a fényre mennek, így könnyű leszívni őket, ha sötétben egy zseblámpával megvilágoítod egy ponton az edényt.
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
atesz1974
tag
Sziasztok!
Lenne egy 50 literes akváriumom teljes felszereltséggel eladó, levegőztető, motoros szűrő, melegítő.....búvóhely,sóder, üveg fedlap...stb
Szóval csak növények és halak kellenek bele, és máris lehet bámészkodni előtte órákig....Jó pár évig űztem ezt a hobbit, de sajna már nincs rá időm...
Ha valakit érdekel: 06-30-292-0384 számon megtalál vagy PÜ-ben...
Üdv: Attila
[ Szerkesztve ]
Józsi bácsi! Nem székletből sormintát végig az ajtóra, hanem székletmintával a sor végére az ajtóhoz....! "Vok, tom, szal, mek" stílusú nyelvújítók kíméljenek...!
-
hoby36
senior tag
Hellotok!Van aki keltetett márt ki artémiát?
A logikában semmi sem véletlen!
-
spyduck
nagyúr
válasz phanzetomox #3641 üzenetére
Az egyik megbetegedett megint
Jön a karantén és a KLION, hőfok 32 fokra. Ha meggyógyult rá kell szoktatni az ARTEMIA-ra mert a TUBI-tól mindig beteg lesz.
Kis változtatások is történni fognak:
-minden halat vissza viszek a boltba, csak a diszkosz marad
-hozok még bele 5-öt és így lesz 8db (későbbiekben a legerősebb párba állt 2db egyedet tartom meg )
-kvarchomok alulra
és csinálom amiket lentebb írok:
A diszkoszhal nagyon érzékeny a vízminőségre.
Ami a legjobb neki:
-kb 3 naponta 10-15%-os vízcsere
-az aprókavicsot el is lehet felejteni. Beleragad a kaki és arra is érzékenyek. Alulra kvarchomok és a kakit porszívózni kell legalább heti 1x.
-minimum 5-6 db-ot kell tartani mert csak is csapatban érzi jól magát.
-növényből csak pár darab, lehetőleg anubias mivel az a vízből szűri ki magának a tápanyagot.
-kell bel még egy vasfa is ami kicsit savasítja a vizet és ha igazán kemény vagy akkor veszel egy ozmózis készüléket amivel gyártod a tiszta 0-ás vizet. -
zfarkas
senior tag
-
zfarkas
senior tag
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Erről vélemény? Ez valami betegség?
A betta nem kedvetlen, a tükörképe kevésbé érdekli, mint mikor "új" volt, de amikor etetés van, majd' megőrül, vadássza a tubikat.
Köszi,Zoli
Raw Dark Pure
-
spyduck
nagyúr
Meggyógyultak a diszkoszhalaim a hexamitózisból
Így csináltam:
150literbe 3db klion 3 napig (hőfok 28)-->egyik hal még mindig nem akart meggyógyulni
3nap pihenés majd-->
150literbe 4db klion 3napig (hőfok 28)
Beraktam a tubit és már rá is csaptak. Most pedig szép barna kakit tójnak.
Mostantól Heti 40%-os vízcsere és remélem jó lesz minden. -
zfarkas
senior tag
válasz sasa311 #3630 üzenetére
Helló!
Köszönöm, valóban ez volt a gond, beindítottam, fél óra múlva szép tiszta lett a felszín.
Hadd kérdezzem meg, erről mi a véleményetek? Jó lehet ez az all in one?
tbs: nem igazán komálta az áramló vizet
frame>24: fedőüveg van az akváriumon, a felület kb. 60-70%-a fedve van, a vízréteg alatta 6-7 centivel kezdődik. Hőrétegzettség kialakulhat ilyen kicsi akváriumban is?
Üdv,
Zoli
Raw Dark Pure
-
frame>24
addikt
válasz zfarkas #3629 üzenetére
szvsz csak szimplán vágass egy fedőüveget az akváriumra...
bár mondjuk vízmelegtítőt használni levegőztetés, v. bármilyen keverés nélkül elég necces, csúnya hőrétegzettség lesz...
[ Szerkesztve ]
▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni: van egy kb. 25l-es akvárium, benne 1 betta, pár növény, egy vízmelegítő. A problémám az, hogy a víz felülete egy ideje olyan, mintha vékony rétegben olajos lenne, ha kicsit megkavarom, akkor mintha apró spórák úszkálnának. Az akvárium vizének kb. negyedét-harmadát általában 1-2 hetente cserélem, a bekerülő vizet előtte 1 napig hagyom állni. A betta többnyire fagyasztott tubit kap (max. kétszer felengedettet), ritkábban lemezes betta tápot.
Mi okozhatja? Csináljak egy teljes vízcserét?
Köszi,Zoli
Raw Dark Pure
-
spyduck
nagyúr
válasz sasa311 #3625 üzenetére
Ami jelenleg a legjobban tetszik az a vörös neonhal + vitorláshal + amano garnéla.
Írták az akvarista fórumban, h hakiskorukban rakom bele a vitorlásokat akkor nem fogják bántani a neonokat.
Megpróbálom a KLION kúrát a diszkoszokon, ha nem jön össze akkor a fentebb említett lehetőség lép életbe. -
sasa311
veterán
válasz spyduck #3622 üzenetére
Sügerek.
A Krúdí Gyula utcában volt régebben egy nagyon profi sügeres csapat 4/6 szám környékén. Remélem még ott vannak.
De ezen kívül még millió opció van: Kékrákok, tarisznyák egy félszáraz növényes akváriumban, garnélák (amano és red cherry nagyon könnyen tartható és szaporodnak is), neonraj vitorlásokkal is csudaszép lehet ha szépen meg tudod csinálni a teknőt.
-
spyduck
nagyúr
válasz sasa311 #3621 üzenetére
Sokan mondták
Annyi emberrel beszéltem, (tenyésztők, akvaristák stb...) hogy nem tudom ki mit mondott
Hétfőn kiváltom a KLION-t (ma egy diszkoszos állatorvossal beszéltem) és meglátjuk mi lesz. Ha továbbra sem esznek akkor "kuka". Viszont a halakat imádom.... Egy ilyen kudarc miatt nem adom fel az akvarizálást.
Olyan halat akarok tartani ami különleges (inkább nagyobb testű) és nem ilyen érzékeny a vízminőségre. Véleményem szerint a diszkosszal többet kell szenvedni mint amennyi boldogságot kapok érte.
Milyen halat tartsak javaslatod szerint, persze ne legyen kényes a vízminőségre és különleges legyen? \Tengeri akvárium hanyagolható, annyira azért nincs sok pénzem \ui.: Mint, ahogy javasoltad OZMÓ rendszer elengedhetetlen a dsizkosz tartásához, ezt a fentebb említett doki is megerősítette. Ha jó a víz nincs betegség, végül is logikus
Ha netán meggyógyulnak a diszkoszok és esznek is akkor sztem veszek egy ozmórendszert 20k-ért. -
spyduck
nagyúr
válasz spyduck #3617 üzenetére
Közben találtam egy fórumot. Kiderült, h az egyik halamnak kezdődő bélgyulladása van amit egy HEXAMITA nevű ostoros bélféreg okoz. Ez sajnos népbetegség a diszkoszoknál, azt mondják mindegyikben jelen van és csak akkor jön ki ha vmi stressz éri őket vagy rossz a víz. Hát az én esetemben a költözés volt a kiváltó ok.
A kezelést holnap kezdem vagy KLION-al vagy SERA MED PROFESSIONAL FLAGELLOL-al. Utóbbit jobban javasolnám ha vkinek ilyen problémája van mivel jobbakat hallottam róla.Aki diszkoszt akar tartani kösse fel a gatyáját mert elég macerás és időigényes dolog. Ha én ezt tudom és előbb beszélek egy tenyésztővel valószínűleg papagáj sügereket és egyéb békés sügereket tartottam volna.
Kíváncsian várom mi lesz a kezelés vége ja meg azt is, h meg fogják-e enni a tápot mert egyenlőre csak az élőhöz nyúlnak hozzá, már amelyik hozzányúl. Ha több a szívás benne mint a gyönyörködés akkor kivágom az egész Amazonasi perepuccot és tartok sügereket. -
Alyens
aktív tag
Sziasztok! Ha van valakinek elromlott külső szűrője, akkor azt megvárárolnám. (A szívó és nyomó oldali alkatrészek érdekelnének). Keressetek PÜ-ben fontos lenne!
http://shrimpland.hu
-
Brian_RL
aktív tag
Ma kipucoltam az akváriumomat, és megmaradt egy csomó növény. Bátyámnak is van feleslege. Valakit érdekelne? Budapesten tudnám átadni.
-
spyduck
nagyúr
Hali!
Vki tudna nekem egy olyan fórumot linkelni ahol feltehetem diszkoszhalas kérdéseimet?
Nem eszik meg a dögök a tápot és már kezdem kicsit unni. Eddig a fagyasztott kaját meg-meg ették de már az sem nagyon kell nekik. -
tbs
addikt
válasz phanzetomox #3615 üzenetére
Aham. Bár a témához kutyaütő vagyok, de néha mintha a Balaton is melegebb lenne 26°C-nál... Szvsz ha van bőven oldott oxigén a vízben, bírni fogják, de feltétlenül várj egy hozáértőbb véleményt.
-
phanzetomox
őstag
-
tbs
addikt
válasz phanzetomox #3613 üzenetére
...Milyen halacskák..? Nemmindegy. Nálunk 25-28°C a víz. Botia, Sziámi Algaevő, Kolibrihal.
-
phanzetomox
őstag
válasz Mercutio_ #3612 üzenetére
hát annál csodálatosabb nincs is ( mármint az afrikai sügeres akvárium) én is akkarok egyet a szobámba csak elég nagy akvárium kell hozzá meg akkor nagy szűrő, levegőztető, aztán meg jó lenne ha az akvárium hátulja ilyen terepes lene (tehát ilyen kövek, sziklák vannak rajta és a mögé van bedugva a szűrő stb.) na megasztán kell hozzá valami nagy asztal vagy polc amire felfér az a többszázliteres medence,
és ez így elég drága ugyhogy erről lemondtammost egy magyar halas akváriumot próbálok összehozni és sztem egész jó lesz
egyenlőre, vörösszárnyú keszeg, aranykárász (igazi ritkaság), és néhány növendék leső harcsa van benne, illetve pár földet túró kövi csík
akvárium méret miatt nem kell izgulnom szerencsére mert ha megnőnek átteszem őket a kertitóbaviszont egy kérdés: télen elég meleg van a házban, hogy ez nem zavarja meg a halakat?
tehát most a pincébe vannak átlag 16-20C' a víz hőmérséklet viszont télen a pincében is fűtünk és kb 24-26C' a szobahőmérséklet tehát ezt bírni fogják a halak? -
Mercutio_
félisten
Eccer sikerüljön normális albérőt találni és összerakok egy afrikai sügéres akváriumot
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
tbs
addikt
válasz Mercutio_ #3610 üzenetére
...És megtoldani a heti 1.5 bruttó órás akvárium-foglalkozást még pár órával..? Nem szándékozom. Ráadásul kisebb akváriumban neccesebb a növényeket tartani. Nem beszélve a szükséges + helyről. Meg ez nem alkalmi mutatvány, hanem permanens tevékenység.
De ne aggódj, áll már össze rendesen. Lassan beleér a dobozka az optimális redfield háromszögbe, a növények nőnek mint a bolodgomba eső után, a halak soha ilyen jól nem érezték még magukat.
A botiák gondosan kitúrták majnem az összes Hemianthus Callitrihoides-t, centis csigákkal is elbánnak mostanság már, sőt a maláji tornyosok sincsenek biztonságban tőlük. -
Mercutio_
félisten
Az jutott eszembe, hogy nem lenne egyszerűbb eg ykisebb akváriumban csak a növényeket tuningolni, és a kettő között mondjuk 50%-os átfedéssel "vetésforgót" alkalmazni?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
spyduck
nagyúr
válasz sasa311 #3604 üzenetére
Beleraktam a diszkoszokat. A gurámi első dolga az volt, h teljes támadást indított ellenük, a diszkosz kicst meg is sérült. A gurámit már ki is szedtem és vígan úszkál egy állatkerskedésben a stendalhalak között.
A vizet majd folyamatosan lágyítom, egyenlőre jó ez így.
szerk: Igen olvastam, de majd csak akkor tudok pontos méréseket végezni ha nem ilyen SERA sz@r tesztem lesz.
[ Szerkesztve ]
-
sasa311
veterán
válasz spyduck #3602 üzenetére
EZT elolvastad? Diszkosz vízkémia
A PH 7 alatt savas, 7 fölött lúgos.
A 6-os GH-t azért ha lehet én még csökkenteném, a KH nem annyira érdekes.
A Gurámi meg a közepesen kemény vizet szereti, nem valók össze a diszkosszal.
-
spyduck
nagyúr
válasz sasa311 #3600 üzenetére
Tesztalanynak van benne egy kékgurámi, még nem halott úgy, h gondolom rosszat nem csináltam
A PH 6,5-7 közötti értéket mutat
KH 10-5 közötti értéket mutat
A GH érdekes módon nem változott, sőt mintha romlott volna. Holnap hozom bele a diszkoszokat, ha meghalnak akkor tartok mást, egy próbát megért.szerk: Most én egyenlőre azt sem értem, h "savasításra". Azt olvastam, h a diszkosz a 6,5-ös PH vizet szereti. Azt is olvastam, h nagyon szereti ha tőzegcseppet raknak a vízbe. Én eddig úgy tudtam, h minél nagyobb a PH annál savasabb a víz. Most akkor rosszul tudom
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest