Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
orion1025
őstag
válasz #49738752 #28158 üzenetére
Igen, felfogás kérdése, mint minden más. De azért valljuk be, az nem tud hobbi lenni, aminek úgy áll neki az ember, hogy na már megint... A RO víz egy jó dolog, nagy százalékos arányban mondanám azt, hogy kisebb akváriumnál kötelező beruházni egy olcsó vízlágyítóra, mert "örökös" a töltet benne olyan kicsit vízmennyiségnél, legalábbis anyagában előbb adja meg magát szerintem.
Őszintén szólva én mindig is utáltam a Crypto fajokat, de pont most kezdtem el velük foglalkozni, és bejönnek. Bár Microsorum volt az első választásom helyettük, de csak stagnáltak több közegben is, ezért a hasonló formavilágú Crypto jöhetett szóba, mint B terv. Mint írtam fentebb, minden növényből lehet szép összképet alkotni, még egy gagyi kis mohából is, pedig azokat kifejezetten utálom, és itt nem arra gondolok, amikor bonsai jellegű fa imitálás van akváriumban, mert az nagyon bóvli kinézetű, bármennyire is profin van megcsinálva.
A csigákat nem nagyon szeretem, sokkal károsabb a belőlük származó mulm, mint a növényi maradványok, arról nem is beszélve, hogy elég nehéz felporszívózni. Nálam a hólyag a fő vendék, de idővel elhullanak mindig, régen a CO2 miatt, most meg csak szimplán azért, mert nincs mit enniük. Szóval igazából jó a csiga, de mégsem, mert jobban terheli a vizet, illetve belerondít az aljzatba, ami utána csak iszaposodik ahogy át van forgatva.
Ha már Crypto... Így a végén megjegyezném, hogy vettem Flamingo-t, ami ugyan a gyengébb világítás (lumen) miatt csak a szélein maradt picit rózsaszínes, bár nem is érdekel milyen színű lesz, nem azért vettem, de egész pofás kis növény lett belőle, pedig még nem lett teljes bokor.
xxxjjjkkk:
Röviden megpróbálom leírni az eddig gyűjtött tapasztalataim, amik az évek során jöttek-mentek. Lednél nincs igazán W/L szabály, de azért be lehet lőni az igényeket ilyen egyenletté konvertálva is, a többi körítésre ezzel kapcsolatban majd kitérek mindjárt. Low tech akváriumnál minimum 1W/100Lumen/10L körüli értéket célszerű tartani, ennél lejjebb már nem szabad menni, ott tényleg csak gyötrelmes növögetés van. Normál, közepesnek megfelelő világítás olyan 1W/100Lumen/5L körülinek felel meg, ez a legtöbb növénynek elegendő, de egy Heteranthera vagy Rotala még nyurgul. Ezen felül a határ a csillagos ég, illetve a pénztárca feneke.
Ami egy fontos momentum, vagyis én annak tartok. 6500K felett nem célszerű ledes világítást alkalmazni, olyat meg pláne nem, ami COB ledes, és "integrálva" van bele apró piros és kék led. Ez a fajta megvilágítás kedvez egyes algáknak (diatom), így konkrétan invázió lesz mellettük.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest