Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz orion1025 #28159 üzenetére
most ezzel megfogtál, most alakítottam át, 14,4W os ledszalagra, nagyjából 3x1m van benne, ami ~45W/200l
tehat 1,125W/5Lfurcsa lett
A fényerő körülbelül hozza a t8at, de a színhőmérséklet nem, ezt +1 rgb szalaggal pótolnám.
Nem arra gondoltál a cob helyett? cob tudtommal, csak egy új fajta szereléstechnológia."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
-
jegenye77
addikt
-
jegenye77
addikt
válasz orion1025 #28161 üzenetére
Attól mert te nem érted még van ilyen akvakertészet. Szép halakkal és érdekes garnikkal. Gyönyörű dolgokat alkotnak még ha csak egy verseny kedvéért is.
Nem is kell megérteni csak elfogadni, hogy más másképp csinálja.
Úgy csinálsz mintha mindenki tök hülye lenne aki " gusztustalan " halakat vagy" dög unalmas " garnikat tartana" aranymetszés " nélküli aksiban.
Pl HC - t nem vágod vissza akkor képes az egész egyben felszakadni. Aztán szép lesz mikor ott úszik a víz tetején.[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz orion1025 #28154 üzenetére
Fel lehet háborodni meg szembe menni vele de ez a hobbi ebbe az irányba megy. Ha a GA nál maradunk akkor ők ezt nagyon jól kihasználják és jól megélnek belőle. Ez szerintem nem baj.
Soha nem az a hibás aki drágán adja a cuccot!
A sok hablaty közül meg látni kell, hogy mi az ami felesleges vagy mi az ami hasznos. Fejlődik ez a hobbi is! És manapság olyan növényeket és halakat, garnikat akarnak az emberek tartani amihez elengedhetetlen néhány új technika.
( nem GA ból szoktam vásárolni )[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz orion1025 #28151 üzenetére
Azt Én is tapasztaltam, hogy rá akarnak beszélni sok mindenre. Kereskedők.
Aztán eldönti mindenki, hogy hol vásárol vagy inkább otthon barkácsol. Van akinek erre egyáltalán nincs lehetősége.
Amúgy van, hogy nem a kis sarki kereskedés az olcsóbb. Bár már nem igazán kicsik a Szegedi Tropus de náluk pl volt ami drágább volt mint a GA ban. El se akartam hinni, hogy hogy tudják drágábban adni. Valószínű azért mert elég közel van a határ és sokan jönnek át vásárolni.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz orion1025 #28151 üzenetére
Jól csinálják, eladnak minden szart, amit megvesznek.
Vagyis nem szart, mert jó minőségű termekeket arulnak, rohadt drágán. De látod, van aki veszi, ők talán az egyetlen bolt akik a felső kategoriával komolyan foglalkoznak.
Akinek meg nincs annyi pénze, és mégis megveszi, az megérdemli. Ez olyan mint az iphone7 hitelre, de kajára nem marad.A tf planteres buli sokkal jobban irritál fb-n.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
jegenye77
addikt
válasz orion1025 #28147 üzenetére
" Ne vicceljünk "
Akkor ne is viccelj
GA mindenből pénzt csinál, ja a tecsóba is képesek eladni nekem a kenyeret, közben meg meg is süthetném otthon magamnak.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
-
S. Szabi
őstag
válasz orion1025 #14724 üzenetére
Akkor még nem szabadott volna bele tenni a halakat? Hát az sajnos már mindegy... :S Akkor majd idő kérdése és hozzá szoknak? Vagy nem is fogják jól érezni magukat? Eléggé kezdők vagyunk a témában, nekem nincs is sok közöm hozzá igazából (persze nekem is nagyon tetszik), tesómék vették anyával, meg a nagyobbik halat úgy kapta két hete (eddig egy kis akváriumban volt ideiglenesen, aztán most sikerült szerezni ezt a nagyot) meg ők is rendezték be, töltötték fel, stb. Lehet még jobban utána kellet volna olvasni előtte...
[ Szerkesztve ]
-
S. Szabi
őstag
válasz orion1025 #14722 üzenetére
Berakáskor pont az akvárium másik felébe kerültek, szóval nem ott voltak először, valahogy oda találtak, és ha körbe úszkálnak kicsit, akkor is oda mennek vissza.
bringasisti: Nincsenek betegségre utaló dolgok, rendesen is esznek. Múlt héten vettük az akváriumot, ezt a szűrőt használták eddig is, mondjuk azt nem tudom milyen halak voltak benne előtte.
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
válasz orion1025 #14701 üzenetére
Pontosan, egy kocka de szerencsere jol megvannak a halak, uszkal mind csapatban foleg a pirosorru, azok a legszebbek, a kolibrihal egy zsakutca, halas boltban sok volt egy kis akiban es jol mutatott de itt azt a 10et is keresni kell.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
havri1
félisten
-
Jamby18
senior tag
válasz orion1025 #14630 üzenetére
Késsel daraboltam 1 golyót és minden növény alá lenyomtam.
mdk01 Vagy 1 órát szórakoztam mire el tudtam ültetni, nem dolgoztam még csipesszel ilyen aprólékosan meg nem volt szívem nagyon széttépkedni, futó növény ez ugye? Szépen elterül remélem .Egyébként elég ennyi növény, vagy vehetnék még bele vöröset vagy valisneria-t például?
500ft/db áron most be tudok szerezni növényeket.[ Szerkesztve ]
-
albert8
veterán
válasz orion1025 #14608 üzenetére
Egy ilyenhez mi kell? Engem érdekel a dolog, de még nem láttam élőben. Vizet cserélsz? vagy iszap fol? mi van talajnak benne?
Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/
-
Jamby18
senior tag
válasz orion1025 #14604 üzenetére
Mindent értek akkor bár gyökerezett, de nagyon sok ilyen kis gumó szerű gyökér volt rajta, ami mint írtad akkor a talaj miatt lehetett.
jegenye77 Ezzel a fátyolozással azért foglalkozok ennyit, mert ilyen még sose alakult ki nálam ezért vagyok úgy vele, hogy nem merek élőlényt beletenni, hogy elpusztuljanak.
Szerencsére nem ilyen durva, mint ezt a képet amit google-n találtam, de mindig attól tartok, ha nem szívom le csővel akkor gáz lesz.
[ Szerkesztve ]
-
jegenye77
addikt
válasz orion1025 #14583 üzenetére
Most a külső szűrőben nekem is volt vagy 20 db amit számoltam + sok apró.Kis aksimba volt vagy 50 garni.
Lehet azok pusztultak el,hogy visszatettem az aksiba őket.Nem bírják a magasabban lévő vizet
Na jó nem viccelődök velük mert sajnálom őket.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #14551 üzenetére
[link] Ebből vettem egy fórumtárstól egy rakással az akvárium fölé kiegészítő fényforrásnak.
Hiba volt,ezek döglöttek be pár hónap után szinte mind
Én olcsón vettem de jelenleg is árulják még 3600 forintért darabját.
Gondolom szidják ezt a magyar céget aki forgalmazza! -
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #14530 üzenetére
Azért írta szerintem a cob ledeket mert azoknak kicsi a megvilágítási szöge 30-60 fok és így a magasabb medencékben is alkalmazható,mivel a fény nem szóródik szét az akváriumba/nálam is azok vannak kiegészítő világításnak/
(#14524) _seth_.: A minimális 20 lumen/liter az szükséges / 60lumen/liter az már a nagyon jó/ és ha lehet akkor kerüld a vízálló és a Rgb szalagokat mert azoknak elég gyenge a fehér színe és nem is egészen fehér,hanem inkább kék a jóval olcsóbb 3528 as ledszalagok erősebb fénnyel világítanak. Egy kis segítség,hogy melyik szalag mennyi fényerőt produkál méterenként.
3528-as LED szalag 60 db / méter = 260 lumen (4,8 Watt)
- 3528-as LED szalag 120 db / méter = 500 lumen (9,6 Watt)
- 5050-es LED szalag 30 db / méter = 420 lumen (7,2 Watt)
- 5050-es LED szalag 60 db / méter = 840 lumen (14,4 Watt)[ Szerkesztve ]
-
SSJmeszes
senior tag
válasz orion1025 #14423 üzenetére
'Itt 40L felett volt 36W power kompakt, ami lényegében csak olyan 30L víz lehetett a vastag aljzat miatt.'Akkor így már értem, hogy megmaradt. Én is akartam egyszer ilyen növényt, de lebeszéltek róla.
Mert elég kényes a fényre.. Ha nincs elég erős fényed, akkor valószínűleg meg sem marad. Neked azért csak megvan az 1W/L ami már lehetséges, hogy elég neki. Nekem nem lett volna meg az 1W/L, ha az aki brutót számolom. Így nem is mertem bevállalni.Flickr: flickr.com/photos/63962202@N05 | Insta: natural.sight
-
HTCX715
tag
válasz orion1025 #14112 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy milyen fénycsőre gondolsz mert az enyém külön akváriumokhoz van kitalálva. Ettől függetlenül lehet, hogy igazad van. Ha küldenél róla egy linket megnézném, hogy olyanom van-e.
Szerk:most néztem meg nekem Silvania grolux t8-as a fénycsövem. http://akvatrend.hu/product.php?id_product=845Üdv.HTCX715
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12964 üzenetére
Én ilyen szempontból könnyebben tudok variálni,hisz két kifolyó ágam van.
Amikor apró szemű granulátumot adok látom,hogy mindenhol mozog a víz,mind a 200 literben,sehol sincs pangó rész,sőt ha porlasztásra van állítva az egész akvárium tiszta buborék,olyan mintha piszkos lenne a víz. Érdekes látvány![ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12960 üzenetére
Lehet,hogy nem lesz nagyobb sokkal a nyomás,de olyan mint amikor összenyomod a locsoló slag végét.
Nekem két 420l/óra vízmozgatású külső szűrőm van és kevésnek éreztem a vízmozgást
Nem akartam venni áramoltatót,ez a megoldás volt az olcsóbbbajtokarpi .:A pipába helyezhető toldalékot melegítettem meg és nyomtam összébb egy hangya bokányit.
Variáltam már mindenhogy,volt két szűrő egybekötve,volt,hogy csak az egyik működött.
Most így tűnik leghatékonyabbnak.Szerk: Ha a víz szintjével egy vonalba tettem a pipa kimenő végét pár centire, akkor kb 7 centire nyomta el a vizet eredeti állapotba,igy kb 30 ra. Jelentős különbség van így ,a medencébe a vízmozgásnak.
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12950 üzenetére
Jó lenne de a zöld nem tetszik. Színtelen lenne jó. Csak egy színtelen ,átlátszó cső kellene,amit majd meghajlítanék
(#12951) bajtokarpi .: Ilyesmi lenne jó,csak ez messze van. Valami villanyszerelési,vízvezetési anyag lenne jó. Csak nem tudom,hogy mire használnak ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz orion1025 #12893 üzenetére
Valahol hiányolom az édes középutat, igaz erre ott van az akvakertész.
Most viccelsz?
A GA-soké az oldal, ott minden van csak low-tech nincs, legfeljebb a középút felső szintje.
Most már kezdnek mások is beszivárogni de régen ez nagyon nem így volt.
Az akvarista-val vannak egyéb gondok is azért tart ott ahol. Azért van még mert a piacos rész fent tartja amúgy szép lassan hanyatlik az egész. -
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12896 üzenetére
Pont ez jutott nekem is eszembe mikor ezt a mondatot olvastam az oldalon.
" Az Eheim 2222-es szűrő esetében a maximálisan javasolt 60 literes akváriumméret nem azt jelenti például, hogy 60 literes akváriumokhoz javasoljuk. Ahhoz is javasoljuk, de a valóságban a 2222 egy 20 literes akváriumban is tökéletes feladatot lát el. Aki rendkívül nagy mozgásteret kíván magának megengedni az algásodás szűrési szempontok figyelembevételénél az inkább egy 20 litereshez válassza a 2222-es szűrőt."
Ez a szűrő 500l/h mozgat. 20 literes akváriumba? Tévedés ne essék nem nano,vagy speciális akváriumra írják,erről szó sincs.
Szerintük ez a megfelelő az átlagos medencébe.Ehhez tényleg nem értek de az algásodást tényleg vissza tudja fogni,ha 25X forgatja meg a szűrő a vizet óránként? HA 5X forgatja meg akkor nagyobb az esély például az algásodásra?
Ezt tényleg létezik?(#12897) bringasisti
Gondolom ez már a maximálisan telepített és nagy méretű és nagy számú halakhoz írják.[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12893 üzenetére
Megtaláltam a képet,amit a liter/szűrő kombinációját mutatja. /Eheim márkában/
Ezt szokták sok helyen szentírásnak venni.Ha lenne erre pénzem,biztos,így csinálnám én is,de nincs.
Jó jó a gyári ajánlás túlzó,de kérdés,hogy kell e ekkora szűrés egy átlag embernek aki szép akváriumot szeretne.[ Szerkesztve ]
-
bajtokarpi
őstag
válasz orion1025 #12887 üzenetére
Szia!
Szerintem hasznos oldal, én anno nagyon sokat tanultam onnan.
Silentfrog
Nekem egy 300 literes sügeres akváriumom van, amibe L-es harcsák is vannak. Én megmondom neked őszintén, hogy két db Atman 3338-as szűri az aksit, és szerintem kell is. Nekem úgy van beállítva, hogy az egyik bio-mechanikai szűrésre, itt a szívópipa talajig letolva (ebben alul kerámia gyűrű, 2-es kosár TM 20-as szivacs, legfelül Ista Q.G.+ egy K2-es Szat Clearwater). A másik szűrőm csak biológiai szűrésre van beállítva, a szívópipa kb. az akvárium közepéig letolva, ebben csak Filterlith biológiai szűrőanyag van. Ezt a szűrőt kb. 1-1,5 évente takarítom, míg a bio-mechanikait 2-3 havonta. Amúgy a Siporax tényleg nem egy rossz anyag, de abban igazad van, hogy drága sajnos. Viszont én nagyon kíváncsi vagyok a te elméletedre, hogy hogyan oldottad meg az akvárium szűrését. Érdekel, a jó pap is holtig tanul.
Más.
Akvarista.hu-ra visszatérve egy kicsit. Engem is mikor friss, és ropogós voltam elkaptak egy párszor, aztán nyílt levélben beolvastam az egyik moderátornak, és cimbijének (aki egyébként egy profi akvarista szerintem). Elég csúnyán megsértettek (legalábbis én akkor úgy éreztem). Pedig semmi mást nem szerettem volna, csupán egy megerősítést, hogy jól gondolom-e a dolgokat. Nemes egyszerűséggel nem viselkedünk így egymással fórumon, mint akkor ezt xy moderátor tette. Ügy lezárva, azóta béke van. Rengeteg hasznos információ van az oldalon, és hidd el rengeteg segítőkész akvarista is.
Köszönöm
battletag: bossi#2666
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz orion1025 #12887 üzenetére
Én meg pont az ellenkezőjét látom.
Csak a legdrágább szűrőanyagokat ajánlják Legutóbb egy 200 literes medencéhez 1200 liter vízforgatású Atman külső szűrőt és egy Eheim 2213-al megtámogatva ép elégséges szűrésnek írták sügéres akváriumba,3 liter siporax-al,és 2 liter matrix troppal. Ugyan már....
Túlszűrt akvárim nincs de akkor is,legyen már valami határ.
Nem mindenki tud kezdésnek 60 ezres szűrővel indítani,és pár havonta fénycsöveket kidobálni.Ráadásul mindig látom,hogy azt írják olvass vissza.
Ennyi erővel le is zárhatnák a topikokat,csak egy két újdonság fórum lehetne csak.
Nem szeretek ott fórumozni,mert a kezdőket szépen leoltják.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz orion1025 #12846 üzenetére
Hát a fő célom nem az volt hogy ellent mondjak a mai trendnek, hanem egyszerűen nem akartunk rá áldozni, meg igazából fel sem merült, csak úgy be lett indítva aztán teltek a hetek, hónapok. Arra jó volt hogy megint beigazolódjon az hogy nem feltétlen kell sok pénz meg komoly technika, mert mindezt lehet nagyrészt kompenzálni odafigyeléssel, meg sok utána olvasással,tanulással.
Majd lefényképezem azt az aksit biztos sokan meglepődnek majd.[ Szerkesztve ]
-
bull84ghia
őstag
válasz orion1025 #12832 üzenetére
Kb 4 hónapja megy eheim 2211 300l/h külső szűrő amiben perlon vatta kerámia gyűrű és aktívszén van. Havonta 1-szer tisztítom és akkor van a vízcsere is. Semmi nem változott az akkin csak annyi hogy került bele 2 narancs garnéla.
65l 18w fénycső 15 hal van benn neon,harcsa,guppiNapi 1szer vannak etetve, tápozás nincs.
Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
-
mdk01
addikt
válasz orion1025 #12782 üzenetére
Nem tudom melyik tápra gondolsz de ami engem érint a GA mikro, és annak pont megadják az összetevőit és azok mennyiségét.
Én is magam keverem a tápot(makro) porokból és a mikro-t is külföldön rendelem töményen, és így sokkal sokkal olcsóbb, de még odáig nem jutottam el hogy ész nélkül dobáljak mindent xart az akváriumba hogy még többet spóroljak veszélyeztetve a több havi/évi munkámat.Te milyen tápokat használsz és honnan veszed?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Napelem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LED világítás a lakásban
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Motoros topic
- Horgász topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest