Új hozzászólás Aktív témák
-
Tutti Georg
csendes tag
Barátunk a Rufus !!
-
hapakj
őstag
No kicsit utánajártam miért írta, s gondoltam, ha valakit eset érdekel a bénázásom megosztom tapasztalataimat
Szóval utána olvasgattam s azt találtam, hogy a 7700K cpu-m is tud valami félszoftveres TPM megoldást Intel PTT (Platform Trust Technology) néven, amit a Windows 11 installer el is fogad TPM 2.0-nak. Viszont ez alapból általában ki van kapcsolva a BIOS-ban és az alaplapok a hw-es TPM modult keresik.
Átnéztem BIOS beállításokat és a Secure Boot bevolt kapcsolva, viszont OS Type alatt Other OS volt beállítva. Ezt át lehetett állítani Windows UEFI-re, nem tudom, hogy számít-e.
Még mélyebben turkálva egészen eldugva sikerült átállítani a TPM típusát is dTPM-ről PTT-re (Asus Prime 270-A alaplap). Elvileg ez a Intel PTT technológiát minden 6. és 7. generációs (Skylake, Kaby Lake) processzor támogatja, viszont hogy használható-e az függ az alaplaptól.A beállítások után elérhetővé vált a Windowsban a TPM és már nem is panaszkodott a Windows 11 telepítő a TPM 2.0 hiányára. A Windows 11 Update Assistent még mindig megállt nem kompatibilis számítógép hibával, s csak kilépés volt opció.
Viszont a letöltött ISO telepítő minden probléma nélkül frissített egy még régebben felrakott Win 11 21H2-t 24H2-re. Érdekes mód, már semmilyen kompatibilitási problémára nem hivatkozott.Én már azzal elégedett leszek, ha a feature/major updateket manuálisan, original ISO-ból (nem tiszta telepítéssel) fel lehet rakni. Szóval akinek ilyen CPU-ja van értelmes átnézni a BIOS a PTT beállításért, nekem eléggé el volt rejtve.
-
King Unique
titán
Aha, tehát akkor Rufus a rendszerkövetelmének kiiktatásával, így már érhető miért működött olyan simán nem támogatott PC-re a telepítés. Meg ugye a Rufus használatánál szkippelhető a beállításoknál a Microsoft-fiók létrehozása is és beállítható automatikus bejelentkezés, stb., mert ugye alapesetben anélkül pont az ellenkezőjét kéri a telepítő.
Dehogynem tud, az MCT eleve
MBR | FAT32 | aktív partíció
sémát hoz létre a telepítési adathordozón (pendrive-on), ami Legacy (CSM) és UEFI szerinti telepítéshez egyaránt használható, ahol pl. UEFI-s PC-knél a bootolásnál az F12 / egyéb billentyűvel előhívható gyorsmenüben (is) lehet kiválasztani a megfelelő módot. Ha legacy BIOS-os muzeális PC, akkor ott viszont nyilván csak az annak megfelelő bootolási opció lesz.[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz King Unique #349 üzenetére
MCT alapból szerintem nem tud UEFI nélküli telepitőt késziteni azt pedig elég kevés régi gép tud.
De nem is próbáltam portable Rufus és kész.Útálom az AMD által gyártatott szemeteket,és azokat is útálom akik nem útálják ezeket!
-
King Unique
titán
Itt az lenne az érdemi infó, hogy a microsoftos MCT-vel kreált telepítővel történt a telepítés, vagy a Rufus által kreálttal a rendszerkövetelmének kiiktatásával, mert ha az utóbbival, akkor nem meglepő a leírtak.
-
veterán
válasz Armagedown #345 üzenetére
Nem akarok olvasni róla, mert annyira nem érdekel. Jól meg lett fogalmazva, hogy igazából minek akarsz modern vasra ősöreg oprendszert telepíteni? Mi értelme van? Még, ha el is indul, nem tudsz vele semmit kezdeni.
A másik meg, hogy ez tényleg OFF itt.[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
King Unique
titán
válasz Armagedown #342 üzenetére
Mármint erővel fel lehet fabrikálni ha nagyon muszáj, de akkor is csak bizonyos keretek között és nyilván nem akárhogyan, ilyen alapon akkor valóban pontatlan állítás volt, legyen. Aztán mondjuk nem mintha ez lenne itt a fő téma, meg olyan sok felhasználó szórakozna otthon ilyennel, de mindegy.
Hát ha csak ilyen, a topik eredeti témájához nem is kapcsolódó mellékes pontatlan állítás fordul elő néha, akkor az még talán nem feltétlen akkora gond, mert ugye a többiben már nyilván nem sikerült "hibát" találnod, ahogyan a topik eredeti témájához sem érdemlegesen hozzászólnod.[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
Itt olvashatsz a témával kapcsolatban
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
veterán
válasz Armagedown #343 üzenetére
Aha. Mesélj még.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Armagedown
őstag
válasz King Unique #340 üzenetére
Nem feltétlenül kell CDről telepíteni, elő lehet készíteni előre a céllemezt, fell kell másolni rá a telepítőt, aztán bootolni pl PXE segítségével, de van sok más megoldás is.
Én csak azért írtam ezt, mert te hibásan azt állítottad, hogy nem telepíthető.
Ezek után nem lehet tudni, hogy a segítségnek szánt válaszaid közül még mennyi hibás állítás van és lesz a jövőben“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
veterán
válasz Armagedown #339 üzenetére
És ennek tulajdonképpen mi értelme is lenne, hogy modern gépre felrakok egy Windows 95-öt? Még virtuális gépre azt mondom oké, de élő rendszernek...
-
King Unique
titán
válasz Armagedown #339 üzenetére
Ja, egyrészt max. CD-ről, meg ha van egyáltalán a PC-ben ODD, ami ugye manapság már nem nagyon szokott lenni, főleg laptopoknál nem, az USB-s bootolás pedig már az XP-nél is problémás szokott lenni.
Másrészt nyilván max. Legacy (CSM) módban, mert az UEFI a régi Windowsoknál eleve felejtős, sőt még a Legacy (CSM) módban történő bootolás és telepítés sem feltétlen minden esetben működik, ami pl. már a Windows 7-nél is gondot szokott okozni a modern PC-ken.
Harmadrészt még ha sikerül is valahogyan felszenvedni, driveres támogatás az ilyen muzeális Windowsokhoz modern PC-k esetében nem nagyon szokott lenni, szóval értelme amúgy sincsen sok.[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
válasz King Unique #318 üzenetére
Hogyne lehetne telepíteni őket a mai gépekre
Fut a 13. generációs Intelen a Windows 3.11, NT 3.51, 95, NT4, 98, 2000, XP
Meg még sok máson is, nézd meg a csatorna többi videóját is.“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
King Unique
titán
válasz hevepapa #337 üzenetére
Én meg linkeltem, hogy már 3 éve a legelső megjelenésnél is ezzel riogattak, aztán a gyakorlatban csak a funkciófrissítésekre vonatkozott, a havi kumulatív és egyéb frissítések hiányára értelemszerűen max. akkor, ha lejárt a telepített verzió támogatási ideje.
Aki használ Windows 11-et a kezdetek óta nem támogatott PC-n, az tudja hogy ez a gyakorlatban eleve így működik, sőt az aktuális 24H2 verziónál is már bő 2 hónapja, már 2 "patch kedden" is jöttek a havi frissítések a nem támogatott PC-kre telepített Windows 11 24H2 verzióra.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz King Unique #336 üzenetére
Én csak azt másoltam be ami az MS-nél volt. Aztán mindenki abban bízik amiben akar.
-
King Unique
titán
válasz hevepapa #330 üzenetére
Ez a szöveg már gyakorlatilag a 2021-es debütáláskor is megvolt, ami a gyakorlatban annyit jelentett ami már le lett írva, vagyis havi kumulatív frissítéseket (biztonsági és funkcionális) folyamatosan kapott a telepített verzió a 2-3 éves életciklusa végéig, ellenben funkciófrissítést egy újabb verzióra váltáshoz már nem, azt max. trükközéssel lehetett csak megoldani.
Nem valószínű hogy ezen 3 év után csak úgy változtatnának és teljesen megszüntetnék / blokkolnák a nem támogatott PC-kre telepített Windows 11 rendszereknél a Windows Update működését.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen... Egy offline használt régi gépen alig pár éve még láttam XP-t frissíteni... Nyilván a megszüntetéskori legutolsó updateket tudta csak lehúzni, de azokat lehúzta és felrakta.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig is úgy volt, hogy bármikor megszüntethetik... Mondjuk biztos voltam benne, hogy nem lépik meg mert maguknak több problémát okoznának vele és így elég ha csak fenyegetnek. Nem igazán terjed a W11 az elvárásaik szerint, egy ilyen lépés csak tovább rombolná a PR renoméját.
Meg ha meglépnének egy ilyet, akkor mi lenne a driverekkel amiket szintén letölt a Windows update? Mert annak aztán még ennyi értelme sem lenne, hogy ugyan feltelepítheted a cuccot, de aztán a gép feléhez kézzel kell drivert telepíteni, már ha megy a billentyűzet meg a tapipad...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
hevepapa
senior tag
Majd kiderül. Az MS-nek voltak már eddig is olyan húzásai, amire azt mondtuk: na ezt már nem lépik meg. És meglépték. Szerintem a kardinális kérdés az lesz amit írtam a #305-ben: milyen 10/11 arány lesz 2015 nyarán.
Egyenlőre azt lehet hivatalosnak venni ami az MS lapján van: nem garantált a biztonsági frissítés sem. A többi csak spekuláció.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz King Unique #329 üzenetére
Nem biztos, hogy kapnak támogatást. Legalábbis az MS nyilatkozatnál nem egyértelmű és benne van az is hogy nem lesz biztonsági frissítés sem.
"Azok az eszközök, amelyek nem felelnek meg ezeknek a rendszerkövetelményeknek, kompatibilitási vagy egyéb problémák miatt hibásan működhetnek. Emellett ezek az eszközök nem garantáltan kapnak frissítéseket, beleértve a biztonsági frissítéseket is."
Az idézet a hivatalos MS lapról van, itt a link is:
Windows 11 olyan eszközökön, amelyek nem felelnek meg a minimális rendszerkövetelményeknek[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz hevepapa #328 üzenetére
Nem egészen, mivel a #318-ban pont az lett leírva, hogy a nem támogatott PC-kre telepített Windows 11 is eleve támogatott Home / Pro / egyéb kiadástól függően 2-3 évig, kapja addig a havi kumulatív frissítéseket, max. funkciófrissítést nem kap új verzióra, de az megoldható némi trükközéssel és utána újra támogatott lesz.
-
yanna
addikt
Értem, köszi! Bár szerintem tök mindegy, hogy azért nem kap frissítést mert nincs, vagy van frissítés, de nem kap a Windows.
-
King Unique
titán
Microsoft: Kamu a hír, hogy csökkent volna a Windows 11 gépigénye
"A Windows 11 minimális rendszerkövetelményei változatlanok maradnak, és a Windows 11 specifikációi, jellemzői és számítógépes követelményei című cikkben találhatók", fogalmaz a Microsoft a támogatási cikk új kiegészítésében, egyértelművé téve, hogy az említett változás a gépigényben valójában nem történt meg. Ehelyett a vállalat azt mondja, hogy itt egy, még évekkel ezelőtt megjelent anyagról van szó, amiben foglaltak azonban továbbra is igazak és érvényesek.
-
MODERÁTOR
Ezt a tök felesleges off-szálat töröltem, hagyjátok légyszi.
-
hapakj
őstag
Kizártnak tartom, hogy a funkció frissítések automatán települnének.
Illetve azt is, hogy valamelyik ne dobná ténylegesen a kompatibilitást.
Lehet, hogy a Win 11 hw igényei tényleg szigorúak, de szerintem nem véletlen hozták őket. Már a 24H2-ben dobtak jó pár támogatott hw-et és ez szerintem folytatódni is fog. Win 11 életciklusának végére gyanítom a mostani hw igények ténylegesek is lesznek.
-
King Unique
titán
A "95/98/xp" már nem is telepíthető a mai PC-kre, támogatás (frissítések) sincsen hozzá a Microsoft részéről, ellenben a Windows 11-nél igen, szóval nyilván rossz a hasonlat.
Itt majd az lesz a kérdés, hogy a nem támogatott PC-kre telepítésnél marad-e az eddigi gyakorlat, vagyis hogy adott verzió telepíthető és támogatott az életciklusa végéig, ellenben arra a Windows Update nem ajánl fel új verziófrissítést és csak trükközéssel lehet megoldani, vagy változik ez is és ha 1x telepítve lett akkor utána érkeznek rá a funkciófrissítések is. -
hapakj
őstag
válasz King Unique #309 üzenetére
Nekem ezt írja
-
hapakj
őstag
Hát ez érdekes. Köszi. Nekem semmi ilyet nem dobott föl. TPM mondjuk nincs a gépben.
-
yanna
addikt
Akkor kis túlzással annyi, mintha 95/98/xp lenne a gépen?
-
King Unique
titán
válasz MasterDeeJay #308 üzenetére
-
Nekem ez jött le e leírásából:
The following disclaimer applies when attempting to install Windows 11 on a device that doesn't meet the minimum system requirements:
This PC doesn't meet the minimum system requirements for running Windows 11 - these requirements help ensure a more reliable and higher quality experience. Installing Windows 11 on this PC is not recommended and may result in compatibility issues. If you proceed with installing Windows 11, your PC will no longer be supported and won't be entitled to receive updates. Damages to your PC due to lack of compatibility aren't covered under the manufacturer warranty. By selecting Accept, you are acknowledging that you read and understand this statement.
Tehát kellene lennie egy accept gombnak. Bár nem lepődnék meg ha nem így van.
Ha nem megy akkor marad a rufus moddolt telepítés. -
hapakj
őstag
válasz MasterDeeJay #304 üzenetére
S ez biztos? Nekem kiírta legfrissebb telepítő, hogy nem megfelelő a gépem TPM 2 miatt.
-
yanna
addikt
válasz MasterDeeJay #304 üzenetére
Köszi a megerősítést!
-
hevepapa
senior tag
Én azért nem lepődnék meg azon, ha jövő nyáron az MS bejelentené, hogy mégiscsak mehet a Win11 azokra a gépekre is amik régebbi (most még nem támogatott) CPU generációsak és nincs TPM. Az már elég régen egyértelműen kiderült, hogy a jelenlegi korlátozások inkább mesterségesek, mint valósak.
Szerintem attól függ minden, hogy 2025 nyár közepéig milyen arányban lesznek még Win10-es gépek. Mert ha minden fenyegetés, ijesztgetés, cukorka meg korbács ellenére 40-50% Win10 marad a jelenlegi 61%-ról, akkor rémálom várhat az MS-re. A sötétzöldek is rendesen nekimehetnek a cégnek a százmillió darabos "kikényszerített" elektronikus hulladék miatt, hiszen nem csak egy egyszerű CPU csere kell, hanem ami ezzel jár: a kompatibilitás miatt a régi jól működő és használható alaplap, RAM és sok esetben a tápegység és gépház is kukázódik. A kormányok is nekimehetnek az MS-nek mert népszerű dolog lesz (és szavazatot is hozhat) a gonosz multival szemben megvédeni az állampolgárokat
Az én tippem: kijön jövő nyáron az MS a Windows 12-vel amiben nem lesznek ilyen mesterséges korlátozások és így nagyobb arcvesztés és botrányok nélkül le tudja zárni a Win10 korszakot. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Videón a kézben tartott Xiaomi 15 Ultra, már a hónapban megjelenhet
- Építő/felújító topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Politika
- ArchiCAD és Artlantis topik
- BMW topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hardcore café
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix G513RM G513RM Gamer Laptop RTX 3060, Rysen 7 DDR5 16GB
- Zsír HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/256 FHD IPS SURE VIEW
- 1TB Western Digital SN850X M.2 PCIex4 SSD (WDS100T2X0E) ÚJ!!! 36 hónap garancia
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest