Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23599 üzenetére

    A teológiára ne úgy gondolj, mint ami merev elzárkózás a megélt hittől.

    Az egyén mindennapokban megélt hite egy lényeges dolog.
    De fölmerülnek kérdések, amikre jó lenne választ kapni (ld. e topikot is). E válaszokat két úton kapjuk: közvetlenül Istentől vagy közvetve Istentől.

    1. Közvetlenül - ez nyilvánvaló (ima --> válasz, ha...).

    2. Közvetve - teológia (kérdés --> Biblia --> értelmezés (válasz))
    A felmerülő kérdés alapján átnyálazzák, mit tanított Isten a kinyilatkoztatás által. Itt merülnek fel a csúsztatások, félreértelmezések lehetőségeinek végtelenjei.
    a) konkrét értelmezés: ha sáskát ír, sáskára gondol,
    b) misztikus értelmezés: bármi is lehet, mert nem cél, hogy összhangban legyen a tanítással a végeredmény (önző, kapzsi célok, átverések; tévedések),
    c) Jézus üzenetével, tanításával összevetve történő értelmezés - az ellentmondások, elferdülések kiküszöbölése, hosszan, logikusan, Isten segedelmével (imák is) átgondolva.

    A teológia az esendő, mindennapi ember hitének kérdéseit megválaszolni igyekvő (ezen belül Isten és a teremtése - mindenség - megismerésére törő) logikai segítség. Az ember korlátos képességeinek, eszközeinek egyike, amellyel lehet élni és visszaélni is.
    Élni: az eredeti szövegekkel, a tanítással egységben levő értelmezések megvalósulása a mind újabb korokban élő emberek számára (amikor még nem volt modern technológiai vívmányok sora, akkor más közegben, ritmusban, stb. éltek az emberek, más politikai-gazdasági-etikai (mennyiség és minőség) behatások érték őket.) A keresztény hit (Isten üzenete) e változó világban az állandóság. Ennek kell megmaradnia: nem mondhat ellent az (új) értelmezés az eredeti üzenetnek.
    Visszaélni: csalásokkal megtéveszteni és kirabolni a fogékonyakat.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák