Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23485 üzenetére

    1. Néhány évnyi vendégeskedés a teológián (érdekelt) elég volt az ontológiából. Ott az ókortól napjainkig végig lett vezetve a reflexív teológia (filozófiai, logikai fejlődés, érvek, stb.), tehát erre írtam, hogy "aki kíváncsi, ott a könyvtár", mert ez az Isten-lét vita elérhető (ld. a Sapientián rendezett református-ateista vitavideódat is), nyilvános, stb. bárkinek. Mint írtam, számomra nem pont ez a meghatározó pontja a vallásnak, hitnek... az életnek.
    (Ami rám vonatkozik, az annyi, hogy személy szerint érdekel a világunk: történelem, gazdaság, jog, hadtörténet, oktatás-nevelés története, tudományos fejlődés/eredmények/távlatok, stb., ugyanígy a tudományos kozmológia, és a jelenlegi kvantumelméletek, stb., továbbá az embernek a létezése óta jelenlévő természetfeletti irányultsága - hit, vallási rendszerek; stb. Kíváncsiságom okán "gyűjtöm az adatokat", próbálok egy "saját világot" felépíteni belőle - tendenciák, minták, lehetséges okok/célok, stb. megértése, amennyire tőlem telik. És használni ezt.
    Az "Isten létezik-e és milyen, és ebből levezetve a világ" nem pont az "én mintám szerint fajsúlyos" tárgykör, vagyis nálam máshová esik a hangsúly. Ezért is közelítettem meg a "szabad emberi egyedek (és csoportjaik) felelős döntései" felől a fentieket, mert az adatok alapján nyitott vagyok a természetfelettire (Isten), de inkább a megélt életre fókuszálok, itt lent, az emberek közt, hiszen a keretrendszer adott és nekem ez elegendő -- amennyiben tiszta erkölcsi pályán mozgunk, hiszen több ezer évünk alatt - nem csak a Biblia révén - "összeállt" egy iránytű a "földi közös élethez".)

    2. A logika - emberi ésszel felfogható logika, mert ezt tekintjük annak - nem független az embertől. (Kíváncsi leszek, lesz-e ugrás, pl. akár az MI révén egyszer, ami felülírja a máig "megálló" logikát).
    A kiindulási pont számít, de a legalapvetőbb alapelvek emberek közt is egyeztethetőek. A mai kereszténység és a mai iszlám pl. teljesen máshol tart "evolúciójában", így pl. teljesen inkompatibilisek (azok voltak a keresztes hadjáratok idején, és azok ma is, de innentől már politika topik lenne...), de van még számos más (világnézeti) irányzat, amelyek megférnek, nem férnek meg egymás mellett. Épp ezért sem írom, hogy pl. az élet értéke mindenkinél alapvetően ugyanúgy elfogadott, mert nem igaz. Na most, ha egyik elidegeníthetetlen értéknek tekinti az életet (általában az életet), míg a másik meg csak némely élet esetében jár el így, akkor a legalapvetőbb együttélési kompromisszum sem jöhet létre. (Plusz a többi minden etikai cucc - lopás, csalás, sikkasztás, hazugság, stb., stb.)
    Itt jön be nálam az "egyéni (szabad döntési) felelősség", és ebből következik a "rossz világ/jó világ", mint következmény. Ehhez, ha tökösek akarunk lenni, igazából Isten(ek)re sem igazán lenne szükségünk - hogy ráncba szedjük magunkat.
    Mivel ez vallási topik, így persze felmerül a természetfeletti dimenzió - csakhogy többnyire passzív kérdezőként tekintünk a "külső varázslóra", hogy miért nem oldja meg a mi szemétségeinket...

    Mennyország/pokol
    katolikus vonalon ez nem egy hely, hanem egy állapot:
    menny - Istenhez legközelebbi (egység - tehát értelmetlen a kérdésed)
    pokol - Istentől legtávolabbi (istentelenség, teljes eltaszítottság, magány, reménytelenség, keserűség, stb.) "helyzet".

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák