Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #22561 üzenetére

    Lehet most párbajozni, az igékkel, én is tudok írni.:
    ApCsel 15:1-20
    Az apostolok is szembesültek azzal, hogy nem zsidó emberek is kereszténnyé lettek, és kérdéssé lett, hogy a zsidó nép minden törvénye, kultuszi szabálya rájuk is vonatkozik-e.
    Érdekesség, hogy a nagy parancsolat és a tízparancsolat nem volt kérdéses.
    És ott született egy döntés, amit a végén olvashatsz.
    Nagyon sajnálom, hogy feleslegesen próbáltam magyarázni, hogy a mózesi törvények nem csak a tízparancsolatot tartalmazták, hanem egy ókori nép büntetőjogi, "polgárjogi" és kultuszi rendelkezéseit is, amelyek kelletettek a mindennapi élethez. Egy kis ésszel felfogható, hogy az ókori élet szabályait meghatározó, az akkori mindennapokat szabályozó elveket nem kell ma érvényesíteni. Ezt fel tudták fogni az apostolok is, és bekerül a Szentírásba is.
    Persze, lehet ezen is csomót keresni, és nincs illúzióm, te meg is teszed :)

    Mindkét általad említett ige teljesen belesimul ebbe. Jézus, ahol a Máté idézeted van, többnyire a tízparancsolat igéivel példálózik és nem említ olyat, amit ma nem vállalna fel egy keresztény ember.
    A timóteusi ige, pedig sehol nem írja, hogy a mózesi kultuszi törvényeket is be kell tartani.
    2Tim 3:16 "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre;"
    Ezt is fel tudja egy keresztény vállalni.

    Ja, hogy a hittankönyvek. Bocsánat, de akkor ez nem annak a beismerése, hogy a Biblia mégsem alkalmas gyerekeknek?
    Ezt gondolatod nem tartom túl elegánsnak. Ha van egy téma, pld a szexualitás, akkor te sem a tankönyvi stílussal vezeted be egy érdeklődő kisiskolás számára. A tankönyv ettől még lehet nagyszerű, hiteles és pontos, a gyerek érdeklődésére adott válaszod jó esetben nem ellenkezik a tankönyv üzenetével, és még az is lehet, hogy bizonyos részeket szó szerint is át tudod adni, mert olyan jól van megfogalmazva, hogy te sem tudnád jobban a saját szavaiddal. De nem a könyvet adod át egy az egyben és ezzel nem minősíted a könyvet, nem hamisítod meg az üzenetét, hanem megfelelően alkalmazod azt, ahogy ezt egy normális ember teszi.

    A Biblia üzenete nem káros a gyerekre, tudom, mert sok tapasztalatom van ebben a témában időben és gyerekszámban is. Ha valami káros, az a hiteltelenség, mikor az ember mást tanít, és másként tesz, és ezt leveszi a gyerek is. Ez, ami rombol, de ez nem a Biblia üzenetéről sd értékelést, hanem az emberről.
    Persze vannak részek, amit felnőtt fejjel sem könnyű befogadni, értelmezni, feldolgozni. Nem ezek a Biblia fő üzenetei.

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák