-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fenyő
őstag
-
spammer
veterán
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
MeroM
senior tag
Lenne még egy olyan h a normál gépemen van win 8 meg ubuntu legújabb most olyan kérdésem lenne hgoy a grub 2 be át lehet állítani a sorrendet? h ne a win legyen legalul?
-
nemurea
aktív tag
válasz God Vazzeg #20992 üzenetére
Hát a 'direktben' az tényleg csak annyit jelent, hogy amit a sokadik partíción annak a rendszernek a saját bootloadere futtatna, azt már eleve az első partíción lévő, legelőször lefutó bootloaderre bízzuk. Esetleg ebben az esetben annyi csavar van, hogy a 'fő' bootloader egy régi Grub Legacy, míg az sdb8-on már Grub2 van, így mások a parancsok:
Forrás, sdb8-on, a telepítő által létrehozott grub-ból:
/boot/grub/grub.cfg:linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sdb8 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686Ezt írtam be kézzel a Grub Legacy config fájljába az sdb1-en:
/boot/grub/menu.lst:root (hd0,7)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sdb8 ro
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
boot(Hm, most látom, hogy a boot nem is kell, el sem jut odáig, már előtte tölti a rendszert.)
Ennek ugye csak annyi a hátránya, hogy telepítéskor a CrunchBang bootloadere nem egy, hanem sok indítási lehetőséget kap, így ezt bukom, mivel ezt a lépést a töltési folyamat szimplán kihagyja.
-
Rimuru
veterán
-
nemurea
aktív tag
válasz nemurea #20990 üzenetére
OK, fejlemény, kb. megoldás is: a Grub Legacy ugyan nem tudja átadni a vezérlést a Grub2-nek az sdb8-on, viszont tudtam olyan menübejegyzést készíteni még a Legacy-n belül, ami közvetlenül meghívja a kernelt az sdb8-on. És el is indult a töltési folyamat, én lepődtem meg a legjobban Az első alkalommal jó néhány fájlrendszerhibát észlelt, egy fsck futtatását kérte, megkapta... Reboot, és voilá! Felállt a CrunchBang. Ezt csak az utókor okulására írom, hogy ilyen is van
Mondjuk továbbra sem tud átváltani a Crunch bootloaderjére, de ha így is működik, hát legyen.
-
nemurea
aktív tag
Nem biztos, hogy ebben a témában kellene feltennem a kérdést, de GRUB-specifikus fórumot nem találtam... Szóval adott egy 8 gigás pendrive, 1. partíció a fizikai, a többi logikai (sdb5 - sdb8). Az 1. partíción egy Grub Legacy van (ezt dobta a Nanoboot image), ez indítja a többi partíción levő oprendszereket, illetve a partíciókon lévő bootloadereket. Működik sdb5-6-ra (Openelec), sdb7-re (Puppy Linux), és nem működik egyáltalán sehogy sem az sdb8-on... Egyszer-kétszer alakítottam ezen a környéken a partíciókat, de nem gondolom, hogy ez (annyira) összezilálta volna a lelkivilágát - de nincs kizárva.
Telepítettem egy Kubuntut ide (persistency-vel), csont nélkül felment, először boot-olt is, gyönyörűen működött, majd egy-két reboot után többet nem. Letöröltem teljesen, tettem fel helyette egy CrunchBang-et ma délután, a helyzet ugyanaz. A CrunchBang is az sdb8-ra tette a Grub-ot. A hibaüzenet Grub Legacy-ban root (hd0,7), majd chainloader +1 után:
Error 13: Invalid or unsupported executable format
Azt sem tudom, eljut-e az sdb8-on lévő GRUB2-ig...? Lehet, hogy a Kubuntu persistency okozta a problémát (utána jött elő a boot-lanság), dehát már elvileg írmagja sincs... Egyáltalán hogyan kezdjek neki a nyomozásnak?
-
lev258
veterán
Ezzel az a gond, hogy a gép, amin használni akarod, nem bírja (a Unity-re gondolsz). Valami kis igényű rendszer (és grafikus felület) kell, ami csicsamentes. Ahogy látom, a géphez ajánlott rendszerek között ott a régi Fedora is (6-os, 7-es).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Van olyan is hogy Ubuntu Gnome.
Telepítés után úgy néz ki, mintha Unity lenne, de ki kell jelentkezni és Gnome cllassic ablakkezelőt kell választani.
Ezután már ott a régi barátságos felület, csak ha véletlenül a bal felső sarokba téved az egered , akkor megint előtűnik a unity nevű borzadály , de told vissza az egered a bal felső sarokba és megint jó lesz minden.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
törölt tag
Két hét múlva hivatalos Ubuntu Mate is lesz.
-
RBJ
addikt
Ubuntu mate most tűnt fel, hogy van ilyen.
Ez valami kisebb próbálkozás vagy be lehet sorolni a xubuntu, kubuntu, lubuntu vonalakhoz.
Már ha tetsziikkk érteni?
Most kipróbálom live on.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
Google : Lubuntu
1. találat
Letöltés link a bal felső sarokbanDebianokat annyira nem ismerem, azok az ólajtóra is felmennek, de nem annyira felhasználóbarát, mint az Ubi.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Lubuntu. De még inkább valami Debian, csak azt nem annyira egyszerű használni, mint az Ubit. Mondjuk gyors inkább a Debian lenne rajta.
Az Ubi telepítésekor figyelni kell, hogy a forcepae kernelparamétert be kell írni neki, ha a Geode nem támogat PAE -t.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
MeroM
senior tag
Helló!
Adott egy ilyen gép:[link] Specs alapján:
AMD Geode LX 500Mhz
512MB DDR 400Mhz
Integrált AMD video
Integrált hang, wifi
Érintőkijelző!
Az lenne a kérdés: melyik verziós ubuntut ajánlotok winxp helyett, mert ezt érintősen botrány irányítani, és honnan tudom letölteni?Válaszokat előre is köszönöm.
-
gery2123
őstag
válasz jimmy399 #20977 üzenetére
Akkor nekem is a gigabites otthon Lan lesz a cél egyszer, addig pedig elvagyok ezzel! Köszönöm a válaszokat!
nemurea: nem okoskodni akartál hanem segíteni! Köszönöm neked is, így legalább tudom, hogy nem a rendszer rossz, hanem végül is gyenge a hálózat.
Nem offolok tovább ígérem!-- PSN_ID: GerY2123
-
nemurea
aktív tag
válasz gery2123 #20976 üzenetére
Nem akarom itt látatlanban osztani az észt, de mintha lenne egy kis kavar a megákkal: a neted 25 megabit/sec, ugye? az nagyságrendileg 2,5 megabyte/sec (most nem cicózunk a kettes számrendszerrel ), azt bírja a routered akár wifin, akár lan-on, sőt ott felmehetsz 100 megabit/sec-es csomagig, ez a router eddig fogja támogatni a sebességet. Wifin persze elméletileg 300 megabited-ed van, de nekem az a tapasztalatom, hogy az csak laboratóriumi körülmények között elérhető. Nekem kb. ugyanilyen TP-Linkem van, szintén 300-as Wifi-vel, az elvileg 30 megabyte/sec lenne - hát ha 10-zel jön, már a fenekemet verem a földhöz a nagy boldogságban.
A gigabites routerrel gyorsabb lesz, de már a szakik más fórumon írták, hogy akkor a hálózatod minden komponensének ezt támogatnia kell. A wifin ez nem hiszem, hogy bármit is dobna.
Szerk: most gondolkodom, hogy a diginek nincs is 25-ös csomagja, így az 250 megabit lesz, és akkor jó volt a 25 megabyte/sec
[ Szerkesztve ]
-
-
gery2123
őstag
Volna egy olyan kérdésem, hogy mekkora az a sebesség, amit samba el lehet érni. Tudom elég sok mindentől függ, de nekem nagyon kevésnek tűnik. Igaz a rutert nem egy vadállat ( 5k 300mbps) TP-link, de nem hiszem, hogy csak ennyit tud.
Lap: asrock Q1900, 2Gb ram, ubuntu14.04.2 szerver.
Ha wifin keresztül masolok akkor olyan 4 mega környékén megy, de ha lannal össze van kötve a rendszer akkor is max 10 mega. (net digi 25 megás) vagy a router kevés?[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
törölt tag
No, ddrescue-val tudtam mentést csinálni a lemezről. A hibás 350 GB-os partíció másolásakor 3 hibát írt ki 185 kB összméretben. Így van remény, ugye?
-
Tapipapi
tag
válasz lev258 #20971 üzenetére
Azt még nem próbáltam, de délután ha lesz időm ránézek.
Ubuntu oldalról szedtem le a hivatalos 14.04.2 LTS-t, természetesen a progi ellenőrizte az iso-t. Próbáltam már ezen a gépen is, volt már sikeres install is, másik gépen pedig még nem volt gond.
Videokártya pedig AMD Radeon 8870M 2GB GDDR5
Mellékesen még annyit, hogy Linux Mint 17.1 Cinna és KDE is volt már fent a gépen, soha semmilyen probléma nem volt, ami ehhez hasonló lett volna, de az Ubi az ubi, jobb szeretem mindegyiknél[ Szerkesztve ]
-
Tapipapi
tag
Sziasztok!
Egy rövid kérdésem lenne, vázolnám a problémát: ubuntut szeretnék telepíteni pendrive-ról. Nem először csináltam már ilyet, de elmondom hogy szoktam. iso fájlt vagy unetbootin-al vagy LiLi-vel szoktam pendrivera tenni, gép újraindít, beállítom h bootoljon usb-ről, be is jön az Ubuntu, de csak részben. Bejön az oldalsáv, fekete képernyő, felső menüsor is bejön, de feliratok nélkül. Egér van, de nem lehet rákattintani semmire, ergó teljesen használhatatlan, nem tudok telepíteni rendszert Live módból legalábbis.
Mi lehet ilyen esetben a megoldás? Ugyan is szeretném a pendrive-ot hordozni mobil oprendszerként.
Előre is köszi a választ. -
lev258
veterán
-
nagyúr
válasz Gaben92 #20966 üzenetére
Ha jól gondolom, az a 350 MB- os partíció fenti opciókat biztosítja, ez Win7 alatt 100 MB volt. Enélkül nem indulna a Win, mert benne van a Boot Manager code is. De itt a Linux GRUB végzi a bootolást, anno Win7- nél már szedtem le ezt a 100 MB- os partíciót, nem okozott gondot dualboot esetén.
Ebben az esetben inkább meghagynám ezt a partíciót, ha fontos a Win8, nem foglal olyan sok helyet és ha szükséged lesz rá, akkor nagyon fog majd kelleni!Nem használtam még Win8- at, ha marhaságot írok, majd kijavítanak, egzaktabb választ talán a Win8 topikban adhatnak.
(#20967) lev258 Ubi telepítésnél ez miért fontos, települne az Ubi enélkül is UEFI- ban, akkor mienk? Bocs, hogy értetlenkedek, valóban kínai nekem is ez az UEFI telepítés, ki kéne már próbálnom, ha már ennyit vauúzok hozzá!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Gaben92
őstag
válasz ubyegon2 #20962 üzenetére
Pont erre a leírásra volt szükségem.
Találtam pár hasonlót angolul, viszont azok régebbi kiadásokhoz voltak, aztán ki tudja mi változott azóta. De ez pont tökéletes ahogy elnézem, mivel 8.1-re van írva, azok pedig ha üres HDD-ről indulsz neki mindenképp GPT táblát csinálnak és UEFI bootot.Ezt az FSTAB dolgot majd átnézem még holnap, mert így estére nincs agyam hozzá, de az NTFS csatolásnak megértettem a lényegét így hirtelen. Ha jól sejtem akkor meg tudom oldani azt is, hogy ubuntu alatt is csak a közös használatú partíciót lássam, és a Windows rendszer partícióját ne.
Viszont amire még mindig kíváncsi vagyok az az, hogy a Win létrehoz egy 350 Mb-os partíciót magának rendszertöltésre. Azzal mit kezdjek? Mármint az ubuntu felrakja a Grub-ot amivel tudom indítani a Win-t is. De akkor kell nekem az a 350Mb? Ez az egy dolog nem tiszta még nekem.
Partíciókban akkor kb így kéne állnom
ubuntu swap 8Gb
ubuntu / 20-30Gb
Win rendszer 50 Gb
Közös NTFS maradékÉs ugye még ezeken felül van a win system reserved partíciója amit nem tudok még, hogy fog-e kelleni. Annó mikor OSX-Win7 dual boot volt a gépemen az megélt nélküle arra emlékszem. De ott nem a Win telepítővel volt partícionálva a gép (GPT miatt) és esélye sem volt létrehoznia azt a partíciót. Gondolom rádobta a C:/-re ami oda ment volna. De javítsatok ki ha hülyeséget beszélek.
Az eddigi segítséget pedig nagyon szépen köszönöm!
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok,
kellene egy kis segítség. Xmos usb transzportot használok a hifi-hez, amit a rendszer (ubuntu studio) fel is ismer xmos usb 2.0-s eszközként és működik is, de csak úgy ha indulás után csatlakoztatom és leállítás előtt lehúzom. Ha úgy állítom le a gépet, hogy bedugva hagyom az xmos-t, következő indításnál nincs hang.
A rendszer továbbra is látja az eszközt és a pulse audio még mutatja is, hogy küldi is ki a hangot, csak éppen nem szól. Elméletileg nincs némítva. Leállításnál valamit elment, ami miatt kiakad a cucc.
Van valami mód, hogy lementsem mit művel a rendszer leállításnál?
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
nagyúr
válasz Gaben92 #20957 üzenetére
Szia!
Ha nemguru tanácsot is elfogadsz és még nem olvastad, akkor ezt érdemes átolvasni.
UEFI- s telepítést nem ismerem, de a leírásban részletesen végigmennek a telepítés menetén.Partícionálásnál, ha a javasolt Valami más opcióval csinálod Ubuntu alatt a telepítést, akkor nem nyúl a Win partíciókhoz, mert te állítod be. Közös használatú partíciónak NTFS- nek kell lennie, mert azt a Linux is ismeri, Win viszont nem ismeri az ext4- et. Ubuntunak 15- 20 GB bőven elég egyetlen partíció alatt mindent elintéz magának, nem kellenek külön partíciók.
FSTAB szerkesztésére szükség lesz, NTFS csatolásra nem biztos, de mindkét linket megtalálod itt.
(#20961) tomtyi Ide nézz be, mielőtt kidobod!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok! Nagy gáz van asszony gépével. Egy 500 GB-s WD Scorpio Blue HDD van benne. Ma reggel bekapcsoltam, iszonyatosan sivítva kezdett forogni. Természetesen nem bootol. Kaptam kölcsön egy Coolink SATA>USB átalakítót, hátha lehet adatot menteni, de a fentiek után nyilván hiába dugom rá gépre, nem látszik semmi. Ennek annyi?
-
devil2k
tag
válasz lev258 #20959 üzenetére
Ezt sikerült összekalapálni.
Az md5 sum az alábbi paraméterekkel generál egy txt-t a biztonsági másolatról.
find . ! -type d -print0 | xargs -0 md5sum > md5results.txtEzzel a txt-vel lefuttatom az ellenőrzést a másik hdd-n.
md5sum -c md5results.txt | grep FAILEDHa valami nem stimmel, akkor visít.
Köszönöm a javaslatot, ma is tanultam valamit.
Ha átadod a tudásod, neked attól nem lesz kevesebb!
-
lev258
veterán
válasz devil2k #20958 üzenetére
Én sha vagy md5 sum-ra gondoltam elsőként, ha az is egyezik az azonos fájloknál, akkor nem tudom elképzelni, hogy gond lenne.
Gaben92: Nagyjából jó nyomon vagy.Amire majd figyelni kell, hogy Ubuntu telepítésénél a Más opciót kell majd választani, nem a Windows mellé automatikusan. Így minden partícióra be tudod majd állítani, amit kell, és az EFI partíciót és be tudod jelölni. Ha hosszabb távra tervezel, akkor inkább 14.04-et javasolnék, és természetesen telepítés előtt próbáld ki.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
devil2k
tag
Sziasztok!
Volt egy kisebb gubanc az egyik hdd-m fájlrendszerében, amit úgy tűnik sikerült helyre hoznom. Itt gyakorlatilag családi videók és fotók vannak, de mindegyikből több száz. (természetesen van róla biztonsági mentés) A tartalmak összehasonlítása nem mutat eltérést. Bitre ugyanannyi mint a mentés, de jó lenne meggyőződni róla, hogy valóban minden videó lejátszható-e. (egyszer már hasonló helyzetben tapasztaltam olyat, hogy látszólag minden a helyén volt, de néhány fájl nem volt megnyitható, vagy lejátszható)
Mivel nem vagyok nagy szakértője, de annál lelkesebb használója az Ubuntunak, ezért szeretném megkérdezni, hogy létezik-e olyan alkalmazás, vagy konzolos parancs, ami adott könytár összes (első sorban) videóját le tudja ellenőrizni, hogy rendesen lejátszható, vagy esetleg hibás. Vagy inkább toljak vissza mindent a mentésből?
THX!
Ha átadod a tudásod, neked attól nem lesz kevesebb!
-
Gaben92
őstag
Üdv Guruk!
Már nagyon régóta tervezem a váltást Ubuntura, de most lett aktuális a dolog. Olvasgattam a fórumban, de van pár dolog amiben kérnék egy kis segítséget/megerősítést. A probléma az, hogy mindenképp szükségem van Windows-ra, mivel használnom kell olyan programokat amiket kizárólag arra írtak meg. Tehát a dolog mindenképp Dual Boot-os lesz. A problémám az, hogy fogalmam sincs mennyi helyet kell hagyni a rendszernek, mert mindenhol mást és mást írnak. Továbbá a Dual Boot-al kapcsolatban is van pár dolog ami összezavart, mert millióféle leírást találtam. Szóval inkább leírnám a konkrét problémát.
- Windows 8.1 és Ubuntu 14.10 dual boot kéne egy Lenovo G580-20150 notebookra.
- Friss installálás lesz
- 500 GB HDD-ből élünk. Ezt kéne partícionálni. A rendszer partíciókon kívül 1 db partícióra lesz szükségem amit tudok Win és Ubuntu alatt is írni/olvasni.
- EUFI boot-ról beszélünk.Ha jól értelmeztem a dolgokat mivel friss install lesz, a win-t telepítem először, és már a telepítőben létrehozom a partíciókat a WIN-nek és az Ubuntunak is. Ha a win felment akkor a secure boot-ot és a fast startup-ot kikapcsolni. Utána mehet fel az Ubuntu és happy van. Csak van egy olyan érzésem, hogy ez nem ennyire egyszerű.
Nagyon megköszönném, ha valaki segítene, hogy mennyi és mekkora partíciókra lesz szükségem. Illetve, az se tiszta, hogy az UEFI WIN telepítésekor az létrehoz egy 300MB-os partíciót, és azzal mi lesz?) Illetve ha kihagytam valamit, vagy feltétlen meg kell csinálnom valamit akkor azt is leírná nekem.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
törölt tag
válasz szoke12 #20952 üzenetére
Nem tudom, milyen a windowsos Skype, de a linuxos verziós beállítási lehetőségei elég karcsúak. A kameránál gyakorlatilag semmit nem tudsz állítani.
A Skype helyett én pl. a guvcviewer programmal tudok ilyeneket állítani. Ha itt állítok fényerőt, kontrasztot, a Skype-ban is olyan lesz. (Egyszerre a két programban persze nem tudod megnézni.) -
szoke12
őstag
Helló!
Telepitettem pár napja egy Ubuntu 12.04-et egy régebbi gépre, és minden rendben működött. Majd feltelepítettem tegnap a nyomtatót, webkamerát, és teamviewert. Nos, azóta nem kapcsol ki, ha a leállításra megyek, csak kijelentkezik. Mi lehet az oka?Illetve hogyan lehet pl skype közben élesíteni vagy fényerőt állítani a webkamerán?
Keresgéltem már, de nem találtam még semmi olyat, ami az én problémámhoz közel áll.
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
fecus
őstag
válasz újraregelt #20948 üzenetére
Logikus. Akkor ez lesz. Előtte bekapcsolom.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
Mint-et használok virtualboxban. El szoktam menteni a gép állapotát, tehát nem lépek ki. Be lehet állítani, hogy betöltéskor kérjen jelszót? Mintha képernyőkímélőből jönne vissza.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
törölt tag
válasz Rimuru #20878 üzenetére
No, visszaraktam a 4.2-es verziót. Ezzel megy. A 4.1-es is felment, de abban eltűnt a beállított memória negyság, és nem is lehetett méretet megadni. Régebbit nem is tudtam felrakni (Debian Jessie) mindenféle függőségek telepítésének lehetetlensége miatt.
Viszont a 4.3-ba telepített Win10 meg így nem futtatható.
[ Szerkesztve ]
-
laszlohu
addikt
Hogy hozzáadjak valamit én is a kezdőknek :
Egy videó, hogy hogyan nagyítsuk meg az egérmutató méretét :
műkszik 14.04 alatt is :
-
-
laszlohu
addikt
válasz spammer #20928 üzenetére
Azért írtam, amit írtam, hátha egy Ubuntu fejlesztő olvassa a topikot,
mert nemrég új verzió jött ki az Ubuntu frissítéskezelőjén,
egyébként csak javaslatot tettem, hogy ilyen irányba is fejleszthetnék a progit.Nekem végülis semmi bajom vele, de jó lenne, ha a jövőben a javaslatom bekerülne.
-
-
nemurea
aktív tag
Helló, talán kicsit amatőr a kérdésem, de legalább valaki csípőből tudja majd a választ : feltelepítettem a 14.04-es Kubuntu Live-ot egy pendrive-ra persistency-vel, és feltelepítettem pluszban a Chromiumot. Szeretném a böngésző cache-ét a RAM temp-be tenni (/tmp), meg is van a módja, a chromium-ot a --disk-cache-dir=/tmp/cache opcióval indítom el. Csak egyszerűen nem találom magát a chromium shell scriptet
Puppy-n már szerkesztettem korábban, ez elvileg egy nagyobbacska script file. MC-vel végignyálaztattam a fájlrendszert, nem találta (talán nem voltam elég alapos). Az indító menüben szépen megjelenik az Internet csoportban, de ott jobb gombbal nem mutatja meg, hogy mit hív meg (a'la Win). Help pls...
-
újraregelt
tag
válasz ampulla #20932 üzenetére
Ha van GUI, akkor wireshark, ha nincs, akkor tshark vagy tcpdump. Mind elérhető a debian/ubuntu repo-kból.
Ha netán virtualboxban fut a linuxod, akkor nem árt odafigyelni, hogy a virtuális kártyán engedélyezve legyen a promiscuous mode.
De egy normális hálózaton tényleg csak a broadcast jellegű csomagokat fogod látni azon kívül, amit kifejezetten neked küldenek. -
ampulla
aktív tag
válasz újraregelt #20931 üzenetére
Ubuntuból vagy debian. Programot nem lehet használni, max apt-get-es programot és shellból elkapni a csomagokat. Tegyük fel az egyik gép broadcastólja az üzenetét, mindenki megkapja, ha nem neki címezték akkor eldobja. Na ezt a csomagot akarom elkapni, hogy ki küldte, hova, milyen protokollal, mi van a csomag tartalmában.
-
újraregelt
tag
válasz ampulla #20930 üzenetére
Pontosan mit szeretnél?
Routeren a tcpdump-ot tudod használni, ha openwrt vagy tomato, dd-wrt stb. van rajta.
Ha komolyabb op.rendszered van, akkor ethereal volt régen, most wireshark a neve, de ugye ahhoz, hogy elkapd a forgalmat, át kell, hogy menjen a géped hálókártyáján is. -
ampulla
aktív tag
Sziasztok srácok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogyan tudok belehallgatni pl egy belső hálózat TCP csatornájába shellból?
-
spammer
veterán
válasz laszlohu #20923 üzenetére
Az Ubuntu csomagkezelője (apt) ilyen, sajnos ezt nem tudod megváltoztatni.
(#20927) tomtyi: Nem lenne rossz, ha a PPA-kat is valami egységesített AUR-féleségben lehetne menedzselni.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
laszlohu
addikt
-
laszlohu
addikt
Sziasztok
Ubuntu 14.04 LTS a rendszer
Lehet, hogy rossz helyre írom a javaslatomat,
ami az lenne, hogy amikor a frissítéseket telepítem, akkor rá
szoktam kattintani a részletek gombra,
és akkor valami ilyesmit szoktam látni
frissítendő file 1. 100 %
frissítendő file 2. 56 %, vagyis X % letöltve , és a javaslatom az lenne, hogy a letöltési sebességet is jó volna,
ha kiírná ( kbit / s ), esetleg a frissítés hátralevő idejét perc:másodperc formában. -
nagyúr
válasz Giovanny #20912 üzenetére
ntfs-config csomagot rakd fel terminalból, ezzel be tudod állítani az NTFS meghajtót automountra.
Ha átkonvertálod ext4- re, akkor is csatolnod kell a meghajtót az fstabban!
link mindkét módszerhez
A fájl szerkesztése fejezettől írja az fstab szerkesztését!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Gordiann #20906 üzenetére
Dehogy gondoltam rosszra, de ha nem jelzem, hogy töltsd fel másképpen új hsz- ban, akkor senki nem fogja látni, akinek nincs onedrive accountja vagy csak használhatatlan linket raktál be annak meg mi értelme van!?
Ha meg feltöltöd másik hsz- ban, akkor már célszerűbb azt megtartani, ami használható linket tartalmaz.
...itt ebben a topicban ez egyet jelent mindenféle ilyen jellegű megmozdulással
(#20907) jános Ha nem akarod dobni róla az adatokat, akkor torrentezhetsz NTFS- re/ről is, próbáld ki előbb, hogy sikerül- e beállítanod. Én sokáig úgy torrenteztem Win7/Linux áttérés után, különösebben ezt nem érintette a lassabb kezelés és a magasabb processzor használat sem tűnt fel. Ha viszont hosszabb távra tervezed Linux alól használni, mindenképpen érdemes átállni ext4- re, ahogy azt fórumtársunk javallotta.
[ Szerkesztve ]
-
Giovanny
őstag
Üdv,lenne egy kérdésem a torrent kliens beállításával kapcsolatban.
Laptop Dell E7440 Ubuntu 14.04 TLS (x64) csak a linux van az SSD-n,illetve 1TB HDD is van benne (NTFS) Qbittorrentet próbáltam a legutóbb de nem hajlandó pl.gép újraindítás után seed-elni,elakadt leállítva címszóval.Mit kell beállítani ahhoz hogy rendesen működjön?Zero Defect.No Compromise !
-
nagyúr
Csili-vilimentes Ubuntuhoz a Unity-t, zeitgeist-ot, compiz-t ki kell irtani, és a gnome-session-fallback-et felrakni.
sudo apt-get remove --purge unity zeitgeist
sudo apt-get install gnome-session-fallback
by tomtyi ft [link]
(#20902) bob.zxr Eszembe jutott a Linux Mint ingyenebédes cikk.
Ha valakinek ingerenciája van MS accountra, most mentse el az előbbi linket!
(#20904) jános fstab- ban be kell állítani az auto csatolást, de lehet, hogy jogosultságot is kell adni read/write- hoz NTFS esetén. nem emlékszem pontosan, nemrég pont szó volt erről
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- iPhone topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest