Új hozzászólás Aktív témák

• Immolatiel

kezdő

Nem éreztem úgy, hogy a Silent Hill 2-nek - ami mellesleg a kedvenc játékom -, bármiféle remake-re lenne szüksége, pláne nem ilyenre, viszont végigjátszásokba belenézve el tudom képzelni, hogy miért lehet érdekes/élvezhetőbb mások számára. Az mondjuk rejtély számomra, hogy mi az emberek baja az eredeti irányításával, pofonegyszerű és teljesen logikus, a kamera pedig tökéletesen hozta a kívánt hatást, hogy nem látjuk pontosan, bizonyos helyeken mi vár ránk, szerintem az égegyadta világon semmi baj vele. Itt mindenesetre megkapjuk az unalomig ismert váll fölötti nézetet meg a dodge-olós csapkodást (amihez hasonlót már a Homecoming-ban is láttunk, bár ott még megköpködték), szóval aki az AAA(A?)-címek szegényes diétáján él, az biztosan otthon fogja érezni magát. Emellett az utóbbi években egekbe magasztalt RE remake-ek kezelőfelületi elemeiből is annyit emeltek át, amennyit csak tudtak. Szerintem már kissé fájóan önállótlan módon is, de hát úgy néz ki biztosra akartak menni, hátha ezt a játékot is egekbe emelik ugyanazon körök, hasonlítson csak minél jobban. Ez csak egy dolog. A grafika valószínűleg jó - youtube-videókon számomra az ilyesmi ritkán jön át az élőben való futtatáshoz képest, de valószínűleg nagyon szép és nagyon jó. A harc maga nekem elég gyengusnak tűnik, de saját kezemmel tapasztalva elképzelhető, hogy megkedvelném.

Itt viszont úgy érzem, hogy megálltak a kevésbé-többé pozitívumok, már amennyiben valaki az eredeti SH2-re nem csak a sokadik túlélőhorrorként tekint, hanem művészeti alkotásként tartja számon. Mert hiába jó a grafika, ha a szereplők ábrázata... most részletezzem? Itt is előjön a politikai/ideológiai aktivizmus, itt is felbéreltek egy tanácsadót ezúttal a Hit Detection nevű szervezettől, hogy bizonyos nézetekhez hozzáidomítsa a végterméket. Ennek köszönhetően pl. az Angela nevű szereplőt annyira maszkulinra igyekeztek formálni, hogy nekem személy szerint egész konkrétan okádhatnékom támad tőle, ha meglátom. Ez persze lehet ízlés dolga, de a többieknél sem sokkal jobb a helyzet: James simán egy baromarcú lett, aki csak körvonalaiban emlékeztet egykori mivoltára, Laura egy taszító kis varanggyá vált, Maria szintén otrombább (az öltözéke nem mellesleg cenzúrázva lett, pedig nem véletlenül festett úgy, ahogyan festett), Eddie pedig egész egyszerűen... most mit mondjak? Ez nem ember, hanem malac. Ember nem néz ki így, legyen akármennyire túlsúlyos. Ha az ember nem ismerné a hátteret, joggal lenne elképedve, hogy huszonakárhány év alatt az arcok ábrázolása konkrétan visszafelé fejlődött, de persze tudnának jobbat, ha nem az ellenkezője lett volna a cél. Aztán a párbeszédek, átvezetők... eleve nem tudom, hogy ezek a bloober-ék egyáltalán honnan vették a bátorságot, hogy elkezdjenek belenyúlni ezekbe. Mintha valaki leülne, és elkezdene átírogatni, "átjavítgatni" egy Dosztojevszkij-, vagy Tolsztoj-művet... mindenesetre nem sok átvezetőt bírtam megnézni, mert elég nehezen viseltem ezeket a semmitmondó, kisstílű fecserészéseket, amikkel felhígították őket (21th century writing foreva'...), de már ebből a kevésből is feltűnt, hogy lényegi szinten belenyúltak ezekbe, illetve cenzúrázták őket. Előbbire ékes példa az egyik utolsó szóváltás James és Eddie között, ahol első ránézésre nem is vágtak ki túl sokat, de fontosságra nézve épp eleget, hogy nem elhanyagolhatóan módosítsák mindkét karakter személyiségét, éspedig nem épp az előnyükre (arról nem beszélve, hogy a "modernizálás" jegyében elég idióta, már-már hisztérikus módon adják elő). De az igazi szentségtörés, hogy még abból a bizonyos levélből is, ami a végén felolvasásra kerül, onnan is kitöröltek részeket, amelyek nem passzoltak a feminista "erős női szereplős" vonalhoz. Aki nem hiszi, tegye egymás mellé a kettőt. Megdöbbentő, hogy a cikk szerzője ilyeneket nem vett észre, holott saját bevallása szerint imádja az eredetit és belőle akart szakdolgozatot írni. Megdöbbentő.

Mindenesetre ezek miatt távolról sem igaz, hogy ez az újrafeldolgozás hű lenne az eredetihez és megőrizné a szellemiségét, sokkal inkább semmibe veszi és megcsonkítja azt - és még ki tudja, mikre bukkannék, ha tüzetesen átvizsgálnám az egészet. Bár ehhez nem lenne gyomrom, így is alig bírtam ki rosszullét nélkül. Tényleg elképesztő, hogy hogyan merték ezeket megengedni maguknak. Persze tény, hogy az emberi társadalom kollektív memóriája kb. két-három hónapig tart, nem hogy húsz évet kibírna, emellett pedig azt vélem előre érezni, hogy valami olyasféle szektaszerű, ellenséges közösség fogja körbevenni ezt a játékot, mint korábban az RE2 és az RE4 újrázások esetében, melyeknél amennyire láttam, minden kritikára irreális gúnnyal és erőszakossággal reagált a "rajongótábor". Erős példa erre az "re2 remake is garbage and here's why" című videó, ahol a készítőt három év alatt addig és olyan módon zaklatták, hogy végül törölte, pedig teljesen értelmes és logikus eszmefuttatás volt egy valódi rajongótól (valaki végül feltöltötte újra, így továbbra is látható, aminek speciel örülök). Ilyesmire számítok ennél a játéknál is, csak szépet és csak jót, esetleg egy nagyon minimális negatívumot csak úgy az íze végett, aki pedig ki mer lépni a sorból, annak nekimennek. Szekta-mentalitás. Az már csak hab a tortán, hogy a manust, akit a fentebb részletezett változtatások végett felbéreltek, pár éve megkérdezték, hogy szerinte mitől lenne jobb a világ, és lényegében az volt a válasza, hogy attól, ha nem lennék gamer-ek. És ezeknek csengetitek ki a 70 eurókat, ezeknek jut belőle, akik azt szeretnék, ha a világon se lennétek.

Nem mintha lenne itt bármiféle látnivaló. Fogyasszatok, fogyasztók. Fogyasszatok tartalmat. :(

Új hozzászólás Aktív témák