Hirdetés
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- EAFC 25
- Path of Exile 2
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
Új hozzászólás Aktív témák
-
kts88
aktív tag
Először is bocsi az offért, de pár dolgot helyre kellene tenni. Egy biztos nem DC motor van ezekbe a tápokba beépítve. Ezek gyakorlatilag szinkron gépek, amik a vezérlésük miatt DC gépnek látszódnak. De ebbe jobb nem is bele folyni.
Nos fordulatszámot növelni minden további gond nélkül lehet feszültség csökkentéssel is elérni, mind egyen, mind 3 fázisú gépeknél! Ezt mezőgyengítésnek hívják. Ekkor a gép nyomatéka csökken, de nagyobb fordulatszámra képes. Így a teljesítménye közel állandó maradhat.
DC gépeknél a gerjesztést kell csökkenteni, külsőgerjesztésűnél gerjesztő áram/feszültség csökkentésével, sorosnál gerjesztő tekercs söntölésével.
AC motoroknél pedig állandó sztátorfeszültség alkalmazásával növelni lehet az állórész frekvenciáját. Így nőhet a fordulat is.
Arra kel ügyelni, hogy ekkor csökkentett terhelésen lehet csak üzemeltetni.A vita tárgyát képző grafikonról annyit, hogy szinte biztos, hogy nem nőhet a fordulatszám ventilátoroknál ha csökken a feszültség, mivel mezőgyengítve csökken a gép leadható nyomatéka, de a ventillátoros hajtásokban a nyomatékigény köbösen nő a fordulattal.
#47: a befolyó áramot nem a motor ellenállása korlátozza, ha csak az korlátozza az már régen baj. A motor fordulatszáma és gerjesztése alapján létrejövő indukált feszültség egyensúlyban van a rákapcsolt feszültséggel. A két feszültség különbsége és a motor ellenállása adja a motor áramát. De lehet közvetlen árammal is táplálni, és akkor senkit nem érdekel, hogy mekkora feszültség van ott.
-
törölt tag
Várj, az egyik diagramon ahol a két azonos kategóriás, csak más tlejesítményosztályú táp van összevetve, ott három pontra interpoláltak egy görbét. Ja, hiteles eredmény. S a nagy meredekségváltozás mennyit is ad? Gyakorlatilag semmit.
A második diagram érdekesebb, annak szívesen megnézném a mérési jegyzökönyvét. De hogy mennyire meredek, az megint jó kérdés. Ha csak ránézésre modnasz róla véleményt, ha kihúzom fél méteresre, akkor tök lapos lesz.
#47: mert?
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
De másból sem akkor van a nagy hír, ha kiadták az n+1ik low cost vga karit, hanem ha kijött az új űber OC PRO Tuning vga. De mint írtam mindennél így van. Mindenhol a legdurvább, legtöbb funkcióval rendelkező cuccok vannak a hírekben. A hírek rendszerint az újdonságok miatt jönnek ki, nem azért, hogy minden cég minden egyes termék megjelenéséről tájékoztassanak. Újdonságot pedig nem az alsó kategóriában hoznak ki.
A tesztekre nem nagyon tudok mit mondani, abban lehet igazad van. Nem emlékszem, hogy milyen felbontás volt a tesztekben, illetve notikat sem követem figyelemmel.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Mondjuk annak akinek van rá szüksége? Vagy akkor tilos ezentúl ilyen tápokról hírt adni?
Ha nem lenne egyáltalán 500W alatti tápról hír megéteném, de nemtudom most mi ez a felháborodás.
Szerinted viccből csináltak tesztet, hogy átlag gamernek 400Wos táp elég. Ha ennyire nem érdekelné őket, tesztet sem csináltak volna.
Autóknál is mindenki a csúcskategóriás cuccokat mutogatja. Mindenhol ez van, nemtudom miért vagy pont most pont ezen kiakadva. Autóból is az 1.0 suzukit reklámozzák, meg azt tolják a reklámban? Nem. Akkor?
Olyan dolgon vagy fennakadva ami az emberek 99%nak nyilvánvaló.[ Szerkesztve ]
-
Angel1981
veterán
Vajon lesz majd Titanium táp is, vagy az megmarad a 230V-os rendszerek számára?
-
Ribi
nagyúr
Én nem írtam sehol, hogy csak fix %os fogyasztása van.
Valszeg van fix fogyasztása is. Mivel nem tudom mennyi melyiknek, de valszeg te sem, így csak mondjuk hogy van fix és van %os is mindegyiknek.
Amit nem teljesen értek, hogy miért akarunk egy 50Wos idle gépre 1Kwos tápot kötni.
Kicsit magam ellen beszélve valamennyi értelme van, mert PH tesztben 7970CF gép maxon 600Wot, idle 100Wot eszik (persze ez nem 50). Viszont még ide sem kell kWos táp és bőven 10% felett marad a táp kihasználtsága, amikor is egy patinum táp 80% felett marad. De akkor megint visszajutunk oda, hogy ennyire alacsony fogyasztásnál baromi sokba kerül az hogy megspórolj 3-4 Wot.
Viszont mutass egy olyan gépet, amire van értelme 1kWos tápot kötni és idle 50Wot eszik.
Mert az 1kWos táp mint már írtam, 10%on elég jó eredményt tud felmutatni. Egy sima 80+-os táp maxon sem hoz ilyen eredményt. És újra a kérdés, ki vesz kWos tápot htpchez?[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Ha egy gép 30Wot fogyaszt, gondolom nem érdekli az embert, hogy a táp mondjuk 75% hatásfokon üzemel, mert az 9W-ot fűt el. Ezzel meg elvannak az emberek. Valamint a táp saját fogyasztása miatt annyira nehéz lehet levinni ezt az értéket, hogy ha fel is viszik mondjuk 85%-ra, akkor nyertek 3W-ot. Cserébe sokkal drágább lesz. Az senkinek sem éri meg árban, hogy 3Wot nyer, de közben kifizet a tápra jóval többet. Amit soha nem hoz vissza villanyszámlában.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kivéve, ha kiiktatod az áramkorlátozó tényezőket. Kefe nélküli motornál is simán lehet beiktatni megfelelő helyeken szabályzást, amivel az áram és a feszültség függetlenül is szabályozható. Játszadoztam már ilyennel, mikor generátor-villanymotor rendszert akartam illeszteni elég speciális terheléshez.
-
Phvhun
őstag
válasz #06658560 #43 üzenetére
Nagyon okosnak akarod feltüntetni magad ezekkel a anticompound izékkel, de az alap felállás még mindig az, hogy van egy mondjuk 30 ohmos induktív terhelés, amire rámegy mondjuk 12 volt. Teljesen mindegy, hogy ezzel milyen ellenállást, vagy diódát kapcsolsz párhuzamosan, akár varázsigét is rámormolhatsz, ha elkezded csökkenteni a feszültséget, akkor a motor fordulatszáma csökkenni fog.
Tudom hogy a BLDC motorok pwm négyszögjelet kapnak, de ezek elég kicsi szerkezetek az induktivitásuk nem jelentős, rms értékeket nézve ugyanaz a helyzet mint az előző példánál.
-
törölt tag
Nem zavar, hogy nem nulláról induló grafikonra mondod, milyen meredeken esik?
Buherton: csökkentem a párhuzamosan kötött ellenállást pl. Vagy Zener diódával is kivitelezhető. Harmadik megoldás: a kitöltési tényezővel variálni. Vannak nem csak állandó mágneses gerjesztésű gépek is, hanem soros, párhuzamos, compound és anticompound megoldásúak is. A gerjesztés egyébként nem feszültség, hanem áramerősség függő.
Baltoafarkas: a növelés kicsit furcsa, s inkább úgy a helyes, hogy nem csökkenteni. Ami alacsonyabb terhelési állapotokban kisebb aramérősséggel működik, később lehet ráadni több kakaót.
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
OK, csak meglepődtem a keresőben rejlő, általam még fel nem dolgozott információ mennyiségtől....
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
ledgeri
nagyúr
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
buherton
őstag
Milyen vezérlésre gondolsz? Nem szabályozás?
Többi önjelölt villamosmérnöknek/műszerésznek: [link] bal oldalon a kijelölt mosolygós fej alatti mosolygós fejre kattintva jön be. Hiába adom meg a közvetlen linket...
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
ledgeri
nagyúr
Az ITT linkedben találni platinum 300-as ATX tápot!! (megfelelő helyre megfelelőt írvva) sőtt 180-as is van!!!
-
törölt tag
Az 550-esre írtam, hogy jó áron még meg is venném. Az 10%-os terhelésnél is 87% fölötti hatásfokkal dolgozik, passzolna a gépemhez.
Ezek a 300 körüli Platinumok amiket fentebb említettél csak papíron léteznek, elérhető termék nem épült rájuk. De linkelj üzletet, ha tévednék.
-
D.Orion
veterán
Hogyan növeled az áramerősséget ? Ha kapcsolást nem is, de legalább technikai leírást adj róla.
Nem akarok beleszólni és kötözködni, de ez tényleg csak kapcsolás kérdése. Ha csökkenő feszültség mellett tartani vagy emelni kívánod a fordulatszámot a vezérléssel, akkor bizony amit veszít feszültségből azt "négyzetesen" fogja felvenni amperből, míg le nem ég(vagy a védelem nem old).
-
Ribi
nagyúr
Hagyd már abba ezt a hülyeség szajkózását!
Ki az aki 200Wot fogyasztó géphez Kw-ostápot vesz? Senki. Aki igen az megérdemli.
Vegyél FSP aurumot, az 50Wnál is 80% felett marad és boldog lehetsz.
Szándékosan lököd a hülyeséget és direkt HTPC-re akarsz 80k-s tápot kötni ami magában 2x annyi mint a gép. Egyébként meg mit zavar, hogy milyen postok vannak kint? Ne a fórumot fossad tele az ámokfutásoddal, hanem szólj az adminoknak ha nem tetszenek a kiírások.
Nem rúgtak már ki téged párszor? Nagyon úgy néz ki nem elégszer...[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz Ł-IceRocK-Ł #27 üzenetére
Hogyan növeled az áramerősséget ? Ha kapcsolást nem is, de legalább technikai leírást adj róla.
(#28) Kopi31415 Kérlek fejtsd ki bővebben. Ki tudja, mit tanulhat még az ember.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
törölt tag
Teljesítmény = áramerősség * feszültség. na, megvan a megoldás? e mellett megnézném azért azt a tényleges, normális diagramot is, mérési adatokat is, nem csak egy ujjnyi vastag vonalat.
#19 Enszuke: ugye milyen jó diagramot, statisztikát hamisítani, s abból csodás következtetéseket levonni?
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz #06658560 #15 üzenetére
Elintézem neked, hogy megkapd a Nobel díjat, ha egy sima ventilátorral eléred, hogy csökkenő feszültség mellett is nő a zaja, vagyis nő a fordulatszáma. A felvett teljesítmény egyenesarányosságban van a feszültséggel. Ha csökken a feszültség -> csökken a felvett teljesítmény -> csökken a fordulat. Érted mi a problémám?
[ Szerkesztve ]
-
lujó55
addikt
én értem amit írsz és egyet is értek.
de nem erről van szó.
ha lenne kicsi, de nagy hatásfokú táp, tutira vennék azt is, még ha drágábbra is jön, ki, mint egy 1000W-os. Mert nem ez számít. Legalábbis nekem nem. Az árnak nem kéne arányosnak lenni a mérettel, ez nem SSD.
Ha én látnám, hogy úgy marketingelnék, hogy 99% hatásfok, mert ezüstötvözetű vezetőket használtunk, meg csúcs kondikat, akkor megvenném. -
D.Orion
veterán
Gondolom nem nézted meg a 18-as hsz-em mielőtt ezt a két teljesen használhatatlan grafikont bedobtad volna, két teljesen más tápról.
lujó55: Mivel bizonyos százalékos veszteségek mindig állandóan jelen vannak így minél kisebb teljesítményű tápot terveznek annál nehezebb kigazdálkodni a kívánt hatásfokot. Egyszerűen drágább és jobb karakterisztikájú alkatrészekből kellene megépíteni a kisebb teljesítményt adó tápot. Így nem éri meg nekik, nem akarok belemenni szakszavakkal és képletekkel. Ezért építenek 100W környékén/alatt paneltápot.
Azoknak akik csak a képeket nézik és nem olvassák el a HSZ-eket!
[ Szerkesztve ]
-
Phvhun
őstag
Hát ha azt a grafikont tovább rajzolod akkor 1W terhelésnél mondjuk -5000% lesz a hatásfok.
Józan paraszti ésszel átgondolva a terhelésnél egyre lejjebb menve a hatásfok csökkenése nem lehet a görbe semelyik szakaszán nagyobb, hogy a falból felszedett teljesítmény görbe elkezdjen felfele kunkorodni, ellenkező esetben el kéne kezdje magát leterhelni a táp, hogy takarékoskodjon az árammal. Ez vagy nem következik be, vagy már benne van az elektronikában, hogy megoldja magának. Ez csak tipp, de azért csakcsak kitapasztalták már ezeket a dolgokat a táp gyártók az évek alatt, hogy ne legyen gond.
-
D.Orion
veterán
Eredetileg egy sokkal hosszabb hsz lett volna, de moderáltam magam:
Ezt tudom ajánlani a kételkedőnek: PDF fájl!
Azoknak akik nem akarják, vagy tudják megnyitni, itt a lényeg. Modell Number-be be kell írni, hogy: RS-A00-SPPA-D3. Sajnos nem tudtam úgy linkelni, hogy csak ez jelenjen meg.
10% terhelés mellett 87.51%-os hatásfok.
Mindettől függetlenül aki egy olyan gépbe vesz 1000W-os tápot ami még a legnagyobb terhelés mellett sem eszik meg 350W-400W-ot az egy idióta! Gondolom ebben egyetértünk.
[ Szerkesztve ]
-
Solicidium
aktív tag
Szimpatikus ez a 7V-os csatlakozó dolog.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Biztos elég lesz 2-3 radeon alá
"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper
-
D.Orion
veterán
Bocs, de nagyjából mindenben tévedtél, így kijavítanálak:
Az meg egy mai gepnel vga kartyaval egyutt 50W korul van. <- Ez legyen inkább 70-90W.
A tapoknal a 80+ hatasfok minimum 20% terheles mellett igaz. Alatta NAGYON lcsokkenhet a tapok hatasfoka. <- Maradjunk annyiban, hogy ez így nem igaz! Pláne az nem, hogy nagyon lecsökken a hatásfok! Ez egy 80 Plus Bronze táp hatásfok grafikonja, nagyjából az összes 80+ Bronze ezt tudja:
Egy 300W-os regi tappal (nem 80+ -os) is lehet, hogy kevesebbet fogyaszt egy atlag gep, mint ezzel. < A régi tápokkal amiknél jó ha megvolt a 75%-os hatásfok ... Ezt te sem gondoltad komolyan.
-
buherton
őstag
Még szerencse, hogy ventilátor zajról szól a kép .
Azért van több csatlakozó, mert ezek a szerecsétlen tápcsatlakozókon nagy áramnál elég nagy a feszültségesés, aminek az eredménye a melegedés és szerencsétlen esetben a szó szerinti elszenesedés. Ha rajtam múlna akkor pinenként max 10 A-t engednék át. Jah és akkor az egészet megfejeli a moduláris táp. Nem elég, hogy rossz minőségű a csati, de vezetékenként kettő is van, és a legjobb, hogy erre buknak .
-
törölt tag
Biztos a táp kezd el ciceregni meg sípolni.
Én azt nem értem mire jó ez az egy ágon adom le a full teljesítményt dolog, hegesztésen kívül mire jó? Gondolom nem hülyeségből rakják rá a 2-3 csatlakozót a vidikre is, mert ennyi fázisról meg lehet táplálni, és jóval biztonságosabb, mint az egy a 80A-ekkel.
-
buherton
őstag
Nem, nem növekszik. Amikor eléri a csúcsot akkor stangnálm, aztán még vissza is csökken!! De a zaj ennek ellenére nő...
-
D.Orion
veterán
Jó lesz nekem a 450W-os FSP Platinum is.
-
törölt tag
A képen a feszültség is változik. Nem túl meredeken, de növekszik az is.
Most hogy írtad, én is látom már, hogy ez lesz a válasz a kérdésemre. A képeket meg sem néztem, csak a szöveget olvastam el. Pedig általában az ellenkezőjéből van a probléma.
Angel1981: Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
A kép az kamu. Hogyan nőhet a ventilátor zaja, ha a ventollátoron lévő feszültség nem változik? Ismét egy emeletes marketinges bullshit.
(#2) Balika911 A venti (már amennyire a képnek lehet hinni) 0 %-s loadnál is pörög.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Platinumból nincs igazán 2-300 W-os. Egyébként én is majdnem beírtam, hogy szívesebben látnék egy kisebb étkűeknek gyártott darabot, de aztán megnéztem és van ebből 550-es is. Ha nem lennének olyan rohadt drágák, akkor egy ilyet már bevállalnék, mert alacsony terhelésen is hatékony, vagyis remélhetőleg kussban van.
Más: arról nem találtam infót, a ventilátor mindig forog ebben a tápban, vagy csak egy bizonyos terhelés fölött száll be a buliba, á la Seasonic?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 5
- Logitech Z906
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil