Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
Új hozzászólás Aktív témák
-
phalanx
csendes tag
Hi
Vettem egy Asus P5LD2 Deluxe ([link]) raides alaplapot, de sajnos nem ismeri fel az IDE ezközöket. 4 HHD-t és egy DVD írót szeretnék használni. Bármit dugok a PRI_IDE (alul a kék) foglalatba ott bármit felismer de a másik kettőben (PRI_EIDE, SEC_EIDE) csak bootolásnál írja hogy valamit talált, de a biosban már minden ''not detected''
A biosban így néz ki:
Primary IDE master: HDD1
Primary IDE slave: HDD2
Third IDE master: not detected
Third IDE slave: not detected
Fourth IDE master: not detected
Fourth IDE slave: not detected
Mi lehet a baj? -
liksoft
nagyúr
válasz george11 #1297 üzenetére
Hát.... UDMA6 esetén a 90cm-es kábel nagyon szűk keresztmetszet. Pont a hosszú vezetékek antennaként működnek, zavarják a gyors adatátvitelt. A 80 eres szalagkábel minden második vezetéke föld, így árnyékoló hatású az egymás mellett futó vezetékeknél. A csőkábel esetén ez az árnyékoló hatás is csökken! Vagyis Nálad duplán gázos a kábelezés. Minél gyorsabb ATA átvitelt használunk, annál rövidebb és árnyékolás szempontjából jobb kábelt kell használni. Tudom, a hűtésnél, átláthatóságnál, design-nál a csőkábel jobb, de Te tudod, mit részesítesz előnyben. Ha UDMA5 alatt stabil, akkor ne vesződj tovább vele, használd úgy.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
Csak feltételezés a következő, mivel soha nem kellett, nem fecséreltem rá az időmet.
Valószínűleg ha hibás szektorral ''molyol'', akkor ECC-vel javított-ként ad vissza adatot. Ha a vezérlőt én írnám, akkor a redundancia miatt azt a szektort a többiekből próbálnám meg összeszedni ilyen esetben, és visszaírni a hibásra. Ugyanis a tápfeszültség pillanatnyi zavara esetenként okozhat ilyen nehezen felolvasható szektort. Vagyis a drive nem hibás, tovább használható a RAID-ben, de figyelni kell rá. Ha elkezdi sűrűn ezt a játékot, akkor kivágom a rendszerből, de heti egy-két ilyen ''csuklás'' bizonyos esetekben ''elmegy''.
Természetesen RAID5 az alapértelmezés, hozzávéve minden más redundáns rendszert.
Valamint tisztességesen elkészített és üzemeltetett serverben ilyen hiba nem jöhet elő. Csak ott, ahol a szükség nagy úr, vagy fogtechnikus a tulaj. (Hiszen egy jó server az SCSI RAID5 mellet dualtápos is, on-line szünetmentessel kiegészítve. Igaz, ez nem a home kategória.)Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
válasz phalanx #1301 üzenetére
Valószínűleg azért, mert az ICH7R 1 ATA és 4 SATA csatit takar, ami 3 ATA csatorna. Ez van a BIOS detect-ben. A másik KÉT!! controller ITE 8211F és Silicon Image 3132 adja a másik két ATA és SATA csatornát. Ezek a BIOS-ban maximum letilthatóak, vagy RAID menüpont alatt kereshetőek meg.
-
george11
addikt
válasz liksoft #1302 üzenetére
Mióta UDMA5-ben megy azóta nincs hibaüzenet. A 90-es kábel meg sajons kell,mert elég nagy a ház,és messze vannak a vinyók a raidkaritól.
Talán egy 60-assal meg lehetne oldani,de akkor már nagyon szuszakolni kéne,hogy jó legyen.
Marad így"5 millióból kijön? Fater megállt, visszafordult mint egy veszkó hős és annyit kérdezett teljesen rezzenéstelen arccal: -Mit is mondott azokról a pillangókról...?"
-
phalanx
csendes tag
válasz liksoft #1304 üzenetére
Kipróbáltam amit mondtál és letiltottam a biosban az ITE 8211F és Silicon Image 3132-t de a helyzet nem változott bootolásnél lát mindent a gép de a boisban már nem jelennek meg az ezközök
Ilyen beálítások vannak a biosban:
Silicon Image Controller: Disable / Raid mode / SATA2 mode
ITE8232 Controller: Enable / Disable
és van még pár IDE beállítás:
IDE Configuration:
Configure SATA As: Standard IDE / ACHI / RAID
Onboard IDE Operation Mode: Enhanced Mode / Compatible Mode / Disabled
ha Enhanced:
Enhanced Mode Support On: S-ATA / P-ATA / S-ATA+P-ATA
ha Compatible:
Combined Mode Option: S-ATA only / P-ATA only / Primary P-ATA+S-ATA
ha a SATA-t felül raidre állítom akkor lehet még ezt is állítani:
Onboard Serial ATA Bootrom: Enable / Disable
Mit hogy állítsak? -
liksoft
nagyúr
válasz phalanx #1306 üzenetére
Nem mondtam, hogy tiltsd le, csak meg van a lehetőség erre. A Standard BIOS-ban az enhanced vagy compatible-ként beállított csatornák drive-jai lesznek láthatóak, amiket csak és kizárólag az ICH7-es controllerre teszel! Amiket a másik két controllerre, azok autodetektes típusúak, ne is keresd a BIOS-ban. Maximum a RAID használatakor (raid beállításban) a konfigurálásnál lehet megtalálni a drive-okat (de lehet, hogy ezt is csak win alól tudod elérni). De ha Te ezt az alaplapot (tudása alapján felső kategóriás) ennyire nehézkesen tudod bekonfigurálni, akkor csak azt tanácsolhatom, hogy a RAID közelébe se menj, mert hatalmas adatvesztések lehetnek belőle rossz használat esetén. És ez az elején nem derül ki!!!
Szerk: Elnézést, Fori23-nak igaza van, ha azt a csatornát használod, engedélyezni KELL a controllert.
[Szerkesztve]Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Freddy TNT
őstag
Szasztok !
Akadt egy kis problémám. Adott egy promise Fastrak TX2300-as RAID vezérlő PCI foglalatban és egy silicon image 3112 RAID vezérlő.
A promise karin két 160-as samsung SATA vincsi SATA II teljes támogatással.
A Silicon image-n egy WD 320 GB-s SATA II-es vincsi van,de csak SATA I támogatással.
A WD mentéshez kellene, mivel szétszedném a két 160-as RAID tömböt. Viszont a másolás csak 10 MB/s A silicon image-hez feltettem egy friss drivert,és most már 14 Mb/s sebességet is eléri olykor.
Van egy 200-as IDE-s vincsi is amit a WD-re cserélnék le és ezzel semmi gondom nincs. Full gázzal tudok másolni az IDE - Silicon image vagy promise felé és vissza is
Szóval : mi a ****** baja lehet ? Miért ilyen csiga ?
u.i. a másolás közben ráadásul olyan 700Mb-1GB átmásolása után kifagy a gép olyan 10 másodpercre. -
Freddy TNT
őstag
válasz Freddy TNT #1311 üzenetére
Valahogy gyanus nekem a silicon image vezérlő,mert anno a 0680-as IDE-s is csinált ilyeneket
-
Freddy TNT
őstag
válasz sanyibá #1313 üzenetére
RAID 0 esetében kétlem, hogy kidobná a vezérlő a tömbből a hibásnak vélt vinyót Elvégre maga alatt vágná ki a fát
Elméletileg le lehet tiltani a TLER funkciót is nem ? Mellesleg viszont nem hiszem, hogy egy modern vincsit bakival adnának ki. Tehát szerintem gondoltak erre a problémára. -
karib
addikt
válasz sanyibá #1313 üzenetére
Ez jó kérdés látod. Pusztán elméleti okfejtést tudok, ami rögtön egy érdekes kérdést vet fel: RAID0 esetén egyáltalán kidobál-e lemezeket a kontroller? Belegondolva nincs értelme, mert akkor bukik az összes adat, szemben 1-2 bad sectorral. Logikailag a RAID0 esetében nem szabadna legyen ''kidobálás''.
Department of Redundancy Department
-
Ha felmerült kérdésként akkor sorry,de érdekelne a következő.
Raid 0-ra való átálláskor(erre menne az XP rendszer)elméletileg az xp telepítéskor bekér egy drivert az elején F6.
Más gyártótól származó SCSI v RAID stb
Ha nem adok neki ilyet, akkor is továbbmegy a telepítés, és be is boot-ol a gép az inditásokkor,vagy szükség van az alaplaphoz adott SATA drive-ere?
Ezt hallottam ezért kérdem.
Valamint ha szükséges, akkor lehet-e floppy helyett(ez már nincs) a drivert CD-re ill USB kulcsra tenni? Látja-e ez alól a telepítő, a driverkészletet?
Olvastam a topicban, hogy van aki feltelepítette a tömbre az xp-t, és újraindítás után már nem boot-olt be, valami hibaüzenettel megállt.
Még nem kezdtem bele a tömbbe,ezért, ha szükséges a driver, úgy nem késő letöltenem a netről.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
mr_ricsi
veterán
válasz moongoose #1316 üzenetére
''Ha nem adok neki ilyet, akkor is továbbmegy a telepítés, és be is boot-ol a gép az inditásokkor,vagy szükség van az alaplaphoz adott SATA drive-ere?''
Nem bootol be a gép, és szükség van, de nem a SATA, hanem a RAID driverre. (Ezek együtt szoktak lenni egyébként.)
''lehet-e floppy helyett(ez már nincs) a drivert CD-re ill USB kulcsra tenni?''
Sem USBkulcs, sem CD. Az NLite-tal készíthetsz magadnak olyan XP telepítőCD-t amibe a drivert is belefűzöd, azzal működik, még F6-ot sem kell nyomni neki.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Freddy TNT
őstag
Erre a kérdésre egy UP !
-
válasz mr_ricsi #1317 üzenetére
Az nlite oké..csak most nincs erőm, energiám xp-vel image... nlite..kimentés stb...elkészíteni.
Ezért kérdeztem, hogy simán látja-e a xp telepítő a cd-ill usb-kulcsra másolt drivert.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
-
Freddy TNT
őstag
Erre Up !
-
Jester01
veterán
Raid0 nem dobja ki a diszket. Viszont a TLER miatt a diszk abbahagyja a hibajavítási próbálkozást idő előtt. Vagyis bad sector lesz olyankor is, amikor esetleg hosszabb próbálkozással még visszanyerhető lenne az adat. Legalábbis én így értem. Persze logikus lenne, ha ki lehetne kapcsolni.
Jester
-
george11
addikt
válasz Freddy TNT #1322 üzenetére
Egyszer szívtam hasonlóval, de csak egyik irányban volt nagyon laasú. Akkor annyi volt a megoldás,hogy a swap file-t át kellett tennem a másik meghajtóra.
De nálam egy raid tömb és egy sima HDD közt volt ez. Egy próbát megér azért."5 millióból kijön? Fater megállt, visszafordult mint egy veszkó hős és annyit kérdezett teljesen rezzenéstelen arccal: -Mit is mondott azokról a pillangókról...?"
-
mh197
őstag
válasz Freddy TNT #1276 üzenetére
Ezt a tényt én is alá tudom támasztani!
Nekem volt/van szerencsém kipróbálni 2x80 Gb maxtor raid0 vs. 1x80 Gb maxtor winyók összehasonlítását. Az eredmény : ugyanabban a gépben nemrég telepítenem kellett a 2x80-as raid tömbre xp-t, és a sima 80-asra is. A sima 80-ason az xp csupán backup funkciót lát el, vagyis az egy szűz xp, csak egyetlen progi van rá feltelepítve.
A raid tömbre telepített xp-t használom naponta, sok telepített progi van rajta.
Már a telepítés is szembetűnően gyorsabb a rad0 esetén, kb időben 2/3-a a sima 80 -as winre való telepítésnek. Használat közben pedig a win betöltése még így is gyorsabb a raid tömbön, hogy egy rakás progit kell betölteni, mint a sima 80 -s winyón lévő szűz xp betöltési ideje. Ami még feltűnő, hogy ha meg akarok nyitni egy ablakot, nem gondolkodik, hanem rögtön bedobja, míg mindez kevésbé mondható el a sima winyó esetén.
Természetesen a raid tömbre telepített xp teljes egészében a raid tömbre került, a sima winyóra telepített xp pedig szintén teljes egészében a simára. A lapon a sima winyó ide portra van kötve (udma6 asszem), a raid esetén (64kb egységgel) pedig ata->sata átalakítóval mindkét winyó sata portra van kötve.
Természetesen a folyamatos másolás pedig egyszerűen szárnyakat kap az egy winyóhoz képest.
Összességében nekem nagyon bejön a raid0 a gépemen, mindenkinek csak ajánlani tudom. -
liksoft
nagyúr
válasz Freddy TNT #1322 üzenetére
Write Cache engedélyezve van a winyóban? UDMA üzemmód váltása esetén nincs esetleg gyorsulás?
-
Felhasznalo9
tag
Hellosztok a raid 0+1 vagy a raid 10 a jobb? ezekhez 4 lemez kell ugye? es a raid 0-hoz pedig 2?! es a raid 0 az kb mennyi gyorsulast hoz? bootolaskor is gyorsabb meg masolasnal, toltesnel? kossz elore is a sugast.
-
válasz Felhasznalo9 #1330 üzenetére
Megmondom miért kötöttem raid0-ba két hdd-t..
Azért, mert a sajátom nem tudtam eladni...Nem kellett senkinek egy 120gb-os sata samsung.
Mivel bővítenem kellett a kevés hely miatt, így vettem hozzá egy uan.ilyet.
Így elértem a 250gb körüli kapacítást.
Amit venni akartam az egy hitachi lett volna 250gb-al.
Bootoláskor semmivel sem gyorsab, mint más hasonszőrű vinyó.
Másolást még nem próbáltam a saját tömbön belül.
Szerver játékokba belépéskor nagyon gyors.
Ha módod van nagyobb vinyót venni, és a sajátod el tudod adni, akkor vegyél egy nagyobb gyorsabbat.
Ha uaz, a szitu mint nálam, akkor maradhat a raid0 ötletnek.
Viszont mellé kell egy tároló hdd.Olyan kapacításal, ami letárolja az általad fontosnak vélt dolgokat.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
Ottoka
őstag
Egyértelmű gyorsulást eredményez a raid 0. De hogy ne csak az én véleményem legyen, olvasd el az 1325-ös hsz-t is.
Mezőhegyes
-
liksoft
nagyúr
A RAID0 valóban hoz gyorsulást a sima winyóhoz képest. Viszont alaplap illetve vezérlőhöz kötött. Vagyis ha vezérlőt váltasz, akkor szétesik, az adatok elvesznek. Pont ezért a megbízhatósága töredéke az egyedüli drive-énak. Hiszen két winyó és a vezérlő is meghibásodhat. Éppen ezért kell az a másik winyó (amit moongoose említett), hogy a fontos adataid ott is meglegyenek. Különben lehet, hogy szakmailag is találkozunk . Valódi gyorsulást viszont csak méreg drága raid controllerrel tudsz elérni, amin minimum 256MB cache RAM van.
Fontos: A működési biztonság és az adatbiztonság két külön dolog. A működési biztonságot adja a redundáns adattárolás (RAID 1, 5,...) ami a folyamatos zökkenőmentes használatot biztosítja. Az adatbiztonságot viszont csak és kizárólag fizikailag is máshol tárolt visszaolvasható (ellenőrizni kell, mert nemegyszer pl: DAT kazettáról nem jönnek vissza az adatok!) másolat biztosítja. Sőt! A biztonsági kópiának legalább 2 változatát, cég esetén 5-7 állapotát (heti forgó) illik kialakítani.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Certee
senior tag
Volna egy olyan problémám, hogy a munkáimat nem szeretném elveszíteni ezért arra gondoltam, hogy megoldanám azt, hogy amit elmentek azt egy másik vinyóra is autómatikusan menti. Tudnátok ebben segíteni, hogy hogyan tudom ezt megcsinálni? Semmit nem tudok az egészről. A gépemben van egy 80Gb-os SATA (System), egy 200Gb-os SATA (Adat) és egy 120Gb-os sima a RACK-ben. A 200-ra dolgozom és a 120-ra szeretném tenni a bizti mentéseket. Megoldható? Mi a legegyszerűbb megoldás erre?
Egy szabad országban, egy szabad ember, azt tesz amit szabad... http://www.biwak.hu
-
Úgy tűnik neked 2 vinyó alapján raid-1-re lenne szükséged.
Az tükrözi(mirror) az adatokat egyik vinyóról a másikra.
Ám nem tudom ez esetben, nem veszne el a plusz 80gb a 200-asból.
Úgy tudom itt is érvényesül a legkisebb kapacítás, legkisebb sebesség elve,akár a radi-0 esetében.
Mivel a konfigod nincs kitöltve...így nem tudom milyen lehetőséged van alaplapi raid vezérlővel megalkotni ezt...
Utána kellene nézned a gyártó manuáljában illetve a honlapjukon.
Vagy lehetőség van még Windowsos raid-re...
Erről itt részletesebben[link]Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
mh197
őstag
[link]Ha jól emléxem, ezzel a progival be tudod állítani, hogy mit mikor mentsen , és hova. Elég sok funkció van benne. Én csuán könyvtárak el, és visszamentésére hasznáom, valamint a win bizonsági mentésére. Asszem a változásokat is lehet vele menteni, pl ha egy mappn belül változtatsz valamit, csak a változás mentődik, nem pedig az egész mappa. Szvsz érdemes kipróbálni. Ha nem tetszene, akkor raid1 a megoldás, de ahhoz érdemes két egyforma kapacitású hdd-dnek lennie, és egy raid vezérlős alaplapnak. Valamint mintha úgy rémlene, hogy raid1 esetén is törölni kell mindkét winyón lévő adatokat, és utánna lehet a tömböt létrehozni, de ez lehet csak a raid0 esetén igaz.
Más: Nálam a 2x80-as raid0-hoz van egy 1x80-as winyó, és a fontosabb könyvtárak mentése be van lőve a cobian backup-al, hogy mentse hetente kétszer a változásokat. Szvsz ha pl vki vesz egy 2x80-as raid winyót, hozzá egy 160-as winyót, akkor akár az egész tömböt mentheti de nálam a 80is teljesen elég a mentésre a 2x80-as tömb mellé. A progi pedig igen gyors, 10 perc alatt kész az egész. Heti 20 perc megéri a biztonságot, és tuti nem száll el semmilyen adatod. Ha megadja magát a raid0 winyó egyike, akkor a sima mellette lévő backup winyóról az új winyó beszerzése után mindent visszalehet rakni. Nálam ez a megoldás nagyon bevált, még a win-t is vissza lehet tolni, pl én a sima backup winyóra tettem egy szűz xp-t, amire ugyancsk felinstalltam a cobian backup progit. Ha elszáll a raid0-on az xp, akkor boot a sima backup winyós xp-vel, és egyszerűen a raid0-on lévő win könyvtárat törlöm, és isszamásolom a backup winyóra elmentett win könyvtárat, amit korábban lementettem. Így mivel nem a tömbön lévő xp-vel bootolok, ezért minden fájlhoz szépen hozzá tud férni, és vissza tudja másolni a másik winyón lévő xp.
Tény, hogy állítólag egyszerűbb megoldás a ghost progi beszerzése, ami drága, de nekem volt szerencsém kipróbálni néhány verziót, többek közt a 9-est is már, és egyik sem ismerte fel visszaállításnál a raid0 tömböt. Szvsz az olcsóbb, és számomra jobb megoldást választottam, vayis vettem mégegy winyót a tömb mellé, és arra mentegetek egy másik xp-vel, és az ingyenes Cobian backup-al.
[Szerkesztve] -
-
rlazol
veterán
válasz kraftxld #1338 üzenetére
Nicsak, új arcod van! GRAT!
(nem akarom mondani de épp most fejeztem be a kiskérődzők herésése című tételem... - kedden sebészet vizsga )
amúgy hatékonyabb lenne a konfigod, ha némi winyót is kötmél a RAID karikra, nem gondolod?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
-
-
-
becksim
aktív tag
Sziasztok!
Melyiket érdemes inkább választani: kis raptor rendszervinyo + 1 nagyobb tárvinyó vagy három közepes raid0 és backup formációban?Nindzsák?? Hol?
-
rlazol
veterán
válasz becksim #1346 üzenetére
amennyire én tudom, a winyófej pozícionálása sokkal jobban leveheti a rendszer teljesítményét, mint amit a RAID0 hozzáad. A töredezettségről nem is beszélve.
szvsz raptor+adat+backup - az adataid több helyen legyenek mindenképp!Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
liksoft
nagyúr
válasz sszever #1349 üzenetére
Nem! A RAID5 csak spéci nagy cache melletti controllerrel SCSI server rendszerben működik jól. Ugyanis az írása lassú. Igaz, olvasni gyorsan lehetróla. Ez a többfelhasználós rendszereknél ad nagy biztonságot, relatív gyors működés mellett. A home kategóriában inkább a RAID0 vagy 1 a célszerű függően attól, hogy sebesség vagy biztonság a fontos.
Én inkább használnék Raptor rendszerwinyót, swap+temp+biztonsági mentés (2-3 partíció) másik winyót és egy nagy adatwinyót. Így a rendszermodulok, virtuális memória és adat esetében is kicsi csak a fejmozgatás. Hiszen a mechanika a leglassabb.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest