Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Criton
veterán
nincs egyébként vmi olyan progi, amivel a hdd-k hőmérsékletét lehet nézni ? Mer amikor még nemvoltak raidben, ottvolt a HD-Tune.
-
xtech2
tag
Helló,
i955-ös lapba, raktam 4db 250GB SATA-II Samsungot, kettesével stripe-olva, tehát van 2db ~465GB-os HDD-m, nos XP alatt egyikről a másikra másolva borzalmasan sz@r, elindul felkúszik 75-80MB/sec-re, ezt tartja pár másodpercig majd hirtelen visszalassul akár 1-2MB/sec-re!!! itt is megy 1-2sec-et majd megint megy fel a sebesség, ha felér akkor kezdődik elölről Ha berakok az egyik tomb mellé egy sima vinyót arról meg megy a másolás folyamatosan 55-58MB/sec-el. -
Pít
tag
Két, v. három SATAII-es 200Gb-os Samsung winyót szeretnék Raid-be kötni...
Szeletelve.
HA már három van, érdemesebb 5-ösbe tenni?A processzor füsttel működik, ha egyszer kijön belőle, tönkremegy.
-
lazydog
addikt
A szeletelve alatt mit értesz? Inkább csíkozásról (stripe) szokás beszélni, ez a RAID0.
Ha jól értem te inkább tükrözést (mirror) szeretnél, ez a RAID1. Amit még ettől is jobban kívánsz, az a RAID5. ez valóban megoldható három darab vinyóval.
Ennek ellenére nem igazán érdemes ezt választani, mert lassú lesz, és gyakorlatilag az adataid sem lesznek biztonságban. Javaslom válaszd inkább a RAID1-et.
[Szerkesztve]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
sanyibá
tag
Sziasztok!
Van egy eladó lapom, nem szerver, hanem munkaállomás, tehát belerakhatod akár a két 9750GTX-d is, de mellette természetesen ott a hely a PCI-X-s, hardveres, Raid5 kártyádnak, bővebben ezen a [link]en olvashatsz róla.
Bocs az OFFért, de csak kapcsolódik valamilyen szinten az igényes raid témához, a PCI-X verzérlőjével.
[Szerkesztve]VIVA LA RESISTANCE !!!
-
edeleny
őstag
NOs,szert tettem két Hithaci 80-as SATA II-s vinyora,és szépen RAID0-ba tettem öket.Elméletileg minden jo,XP már rajta,egész szép értékeket hoznak a tesztek is.
Az lenne a kérdésem,hogy ha csak az Oprendszer sebessége a lényeg,a stripe.-t mire állitsa 8-128 kb között?Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
sanyibá
tag
Egyik haverom venni szeretne egy SATA bővítőkártyát az alaplapjára, nem szükséges semmi Raid vagy ilyesmi, de úgy tudom, hogy csak Raides bővítőkártyák vannak, amiket lehet sima Sata csatlakozóként is használni.
A kérdésem: ebből melyik típust érdemes megvenni? Ami megbízható, tehát semmi raid, csak egy stabil 35-45k-s másolási sebesség, a plussz vinyón
Kösz szépen a választ előre is!VIVA LA RESISTANCE !!!
-
edeleny
őstag
Köszi.
AZ erösebb CPU-nak remélem megteszi egy 2600-on járo Venice.
Most már csak azt kellene kitalálni,hogy hogy mpdositsam.
Sajna nem értek a SATA bövitökártyához.Egy kollégámnak van valamilyen,de az csak 120 GB-ig kezeli a vinyokat.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Ottoka
őstag
Sziasztok. Nekem egy promise ex8350 hardveres raid kártyám van. Nálam 64kb-os stripe-on vannak a raid0 tömbök, szerintetek gyorsabb lenne 128Kb-al?
Még egy kérdés. Lehet állítani a kártya biosban amikor tömböt hozol létre a sectorméretet. 512-4096-ig. Alapból 512-ön van. Ez szerintetek befolyásol valamit? Lehet 4096-os sectormérettel gyorsabb lenne? KösziMezőhegyes
-
Ottoka
őstag
A hdtach kicsit betéved az nvraid vezérlőkön. Nekem olyan eredményeket nyomott mikor még alaplapi sata vezérlőt használtam, hogy mikor megvettem egy promise kártyát sírva fakadtam a teszt után. Viszont alaplapi vezérlővel nem másolt 100-120 MB/s sebességgel a raid tömbök között..... , na meg az nvraid vezérlő kicsit kétségbe esett ha másolás közben ráindítasz valami progit.
Sandra-val mérd, vagy Everest Hdd benchmark, esetleg pcmark hdd teszt.Mezőhegyes
-
Geli
senior tag
Sziaztok!
van egy hita 250gb SATA (2,de vissza van degenerálva ) winyóm,és már úton van a testvére
raid0 tömböt szeretnék belőlük! abit ic7es lapom van:
''Intel 875 Chipset Pentium 4 Mainboard
Dual SATA RAID, DUAL DDR 400, AGP 8X, USB 2.0
SoftMenu™ Technolog''
ezek szerint van rajta raid vezérlő? akkor nem is kell vennem külön raid kártyát?
ha kéne,akkor milyet ajánlotok? még akkor is meggondolnám a vásárlását ha gyorsabb mint ez az alaplapi!
előre is köszi a segítséget
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
Van egy 160GB-os vinyom, amin csak az OS (WinXP SP2) meg pár nem túl fontos adat van. A kérdésem, hogyan tudnék létrehozni a meglévő merevlemez plusz még egy 160GB-os merevlemez bepakolásával RAID0 kötetet úgy, hogy az adatok megmaradjanak?
Szereztem egy 160GB-os merevlemezt, és ezt szeretném illeszteni RAID0-ban a meglévő mellé, amin az OS is van. A lényeg, hogy ez miatt viszont nem szeretném újratelepíteni a gépet. Az alaplapom: ABIT KN8 SLI. Ugyanebben a gépben van egy RAID1 kötet is, amin a fontosabb adatokat tárolom.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Ottoka
őstag
Na kipróbáltam, ezért lementettem és ledúrtam egyik 500GB-os tömbömet. Tehát:
a stripe-ok mérete (nálam 32-64-128 van) minél kisebb annál gyorsabb
sector méretet nem lehet választani, pontosabban igen, csak akkor meg nem indul a winxp, amikor ránéz a többi winyóra elszáll. Ha pedig 512-ön hagyod, és formázáskor állítod 64kb-ra, másoláskor belassul (50-60MB/sec)
Tehát 32KB-os stripe, 512-es sectorméret
[Szerkesztve]Mezőhegyes
-
edeleny
őstag
Most akkor mi van?
pár hsz.-el lentebb azt ajánlották,hogy a sebesség végett legyen a stripe 128.
Nekem az alaplapi (Nvidia) alapbol 64-re tette.
Nem a másolás számitana nekem,hanem az XP sebessége.
Ha jol mér a Hd Tach,és az Everest a max és a min olvasás nem változott a stripe 128-ra emelésével (115 Mb/s,61 Mb/s),viszont a középsö,és a Random nött olyan 94-röl 98Mb/s-re.
Az igaz,hogy a TotalCommander szerint nagy fileokat stabilan 55-60 ezerel másol.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
edeleny
őstag
Igen,de nem mindegy,hogy mennyi ideig tart az irás,és az olvasás.Egy szimpla vinyotol azért gyorsabb.Nem tudom,hogy mennyi egy Raptor elérési ideje,de most ha a sok tesztprogi között átlagot veszek,akkor Kb. 7-10 ms.
Ez a másik dolog.Lehet,hogy az NVraid becsapja a HD Tach-ot,viszont akkor becsapja az Everestet,és a Sandrát is,mert ezek is ugyanazokat az eredményeket hozzák.
Mivel egyenlöre csak probálkozom,igy teszteltem egy sort.
32,64,128 kb-os csikszélességgel.
A tesztprogik valamivel a 128-ast hozzák ki gyöztesnek,inkább az átlagos irás-olvasás nött.
Ha az egyetlen gyakorlati tapasztalatot,nezem,ha ez az,akkor a TC Powerpackot a 32-es alig valamivel gyorsabban irta fel mint a sima vinyora,viszont a 128-as szinte 2-3 mp alatt végzett.
(sok apro file,direkt feltelepitettem egy sima vinyora is mégegyszer.)
[Szerkesztve]Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Ottoka
őstag
válasz edeleny #1530 üzenetére
Nálam pont a fordítottját hozta ki. Nálam akkor a leggyorsabb, mikor 64kb-os stripe-on megy. Én is használtam nvraid vezérlőt, és a hdtach szerint lassabb a promise kártyás megoldás, viszont nvraidet nem láttam még 100-120Mb/sec-el másolni. Tegnap pl. az egyik tömbről írtam adatokat dvd-re, közben ráindítottam egy 6,5 gb-os file másolást, és szépen átnyomta 85-90Mb/sec-el, tehát nem esett vissza az átvitel, míg egy nvraides cuccon ez elképzelhetetlen.
Én everest és sandra tesztjeiben jelentős javulást mértem az nvraid -hez képest, mikor tavaly év végén bele lett rakva a promise kártya. Egyedül a hdtach nem hozta ezt a különbséget. Battlefiled 2 pályabetöltés ugyanazon konfiggal, ugyanúgy négy raptorról több mint felére csökkent miután nem az nvraid vezérlőt használtam.Mezőhegyes
-
edeleny
őstag
Ez jo.Négy Rapor.Egy is brutál gyors lehet.
Egyébként gondolkodom egy raid kártyán,mibe kostál egy ilyen Promise kártya?
A közeli bolt listájába valami no name van 4-6 Huf-ért,meg Adaptec 19-ért.
Egy ilyen 5 Huf közeli milyen lehet?Mármint az NVraidhoz képest.
Igaz láttam a listában 119 e.-ért is.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Ottoka
őstag
válasz edeleny #1532 üzenetére
Hétvége óta csak kettő. Négy 36gb-os volt, most van az újfajta 150Gb-os, abból vettem kettőt. Majd ha lesz zsé, akkor veszek hozzá még kettőt, mert durván a két 150-es tudja a 4db 36-os sebességét.
Én az Axico Kft.-nél vettem a karit, bruttó 98.000Ft most.
[link] A végfelhasználói árakat nézd az árlistában!
A Pctrade Kft-nél is van, ott viszont egy 10-15e drágább. Szerintem ők is az Axico-nál veszik, ők a disztribútor.
Ami az olcsóbb karikat illeti, adaptec kártyát nem próbáltam, 7500-os sata2 sil 3132-es chipes karit raktam be egy gépbe kb 2 hónapja, mert kevés volt az alaplapi 4 sata port.
Hát elég siralmas, még az nvraid sebességét sem tudja.
[Szerkesztve]Mezőhegyes
-
Freddy TNT
őstag
válasz edeleny #1532 üzenetére
Nekem is van egy promise kártyám és meg vagyok elégedve vele. Nem éppen high-end kategória,de azért elég drága fajta. (kb bruttó 24.000 volt)
[link]
SATA II, TCQ & NCQ raid 0 és 1 kombinációi, na meg PCI és PCI-x kompatibilis csatolófelület...
Sajnos úgy néz ki, hogy el kell adjam mert a ha váltok alaplapot (elméletileg hamarosan) akkor azon nem lesz csak 1 szabad PCI slot az meg kell a hangkarinak....... -
detto71
csendes tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem a raid-es dolgokkal kapcsolatban. Vettem egy abit kn9s alaplapot, egy ide meg sok sata vezérlő van rajta. Tettem bele egy 3000 ft körüli raid vezélőt. Nekem a régi gépembe 1 optikai olvasó, 3 hdd van mind ide felülettel.
Kérdéseim:
1. állítólag a raid vezérlőre kötött hdd-ről a gép nem tud bootolni, tehát az alaplapi ide-re kellenne kötni a master1 hdd-t, de akkor mellé kell tenni az optikai olvasót és hát ugye az nem igazán jó párosítás. Nagyon lassítják egymást.
2. A raid vezérlőre ha jól tudom nem lehet kötni optikai olvasót/írót, igaz ez?
3. Nekem a raid vezérlőre csak azért van szükségem, hogy az összes eszközeimet fel tudjam rakni, semmiféle tükrözésre nincs szükségem. Tehát, ha a raid vezérlőre teszek két hdd-t mind a kettőt külön meghajtónak szeretném láttni. Megoldható ez?
Ja, ha a raid-re pl. egy hdd teszek és nincs a gépben több vinyó, akkor a win telepítő nem is lát hdd-d a gépben, ez igaz?
előre is köszi
detto71 -
Ottoka
őstag
válasz Freddy TNT #1534 üzenetére
Én hasonló bajban vagyok.A promise kártyám pci-e x4-es. Nemrég cseréltem conroe-s rendszerre, előtte asus a8n32 sli lapom volt, azon ugye volt pcie-x4 csati. Most megint olyan lapot kellett vennem, dfi infinity 975x/g. Sajna nem a legjobb conroe-s tuninghoz, de muszáj voltam.
[Szerkesztve]Mezőhegyes
-
Ottoka
őstag
válasz detto71 #1535 üzenetére
Erdoke a dvd írás mindentudója ajánlotta a sil 0680 chipes pata kártyát, erre lehet optikai meghajtót is tenni, a megfelelő biossal (flashelhető)
Lehet venni itt: [link]
és itt: [link]
Én is ilyet veszek, nem is csak egy pata portom van a dfi infinity-n.
Erről úgy tudom ahogy a fórumokban olvastam lehet bootolni, mert ugyanúgy megjelenik az eszközök között mint az alaplapi sata winyók.
Winxp-t is lehet rá telepíteni, mert telepítéskor F6 és drivert felolvastatni floppyról.
Kérdés milyen gyors lesz erről a rendszer. Én azt meghagynám alaplapi porton.
Miért nem cseréled le a wiyókat sata-ra?Mezőhegyes
-
Ottoka
őstag
válasz liksoft #1539 üzenetére
Igen? Hurrá. Akkor most utólag megnézem milyet rendeltem.
Ha már így újra összeszaladtunk, Neked van tapasztalatod a stripe méretével kapcsolatban?
Valamint a windowsban formázáskor melyik lemezfoglalási egyéget érdemes választani, lehet-e sebességben különbség?
[Szerkesztve]Mezőhegyes
-
Ottoka
őstag
válasz Freddy TNT #1541 üzenetére
A pcix-133Mhz-es slotok nem mennek a 66mhz-es karikkal? Mert ha igen, asus-nak is van komoly lapja.
Mezőhegyes
-
detto71
csendes tag
Lehet-e raid vezérlőre kötni úgy vinyókat, hogy azokat ne tömbösítse?
Minden vinyó önálló meghajtóként szerepeljen, a particiók is megmaradjankan?
köszi -
OddMan
őstag
Na elkészült a RAID0-om, persze az újratelepítést nem úsztam meg.
Viszont most meg van egy olyan problémám, hogy az egyik HDD szerintem lassú és ki kellene cserélnem egy másikra. A másolás olyan 20-22MB/s a tcmd szerint, ami szerintem nagyon kevés. A RAID1 tömböm az 50-52MB/s-et is el szokta érni.
Szal azt meg lehet valahogyan csinálni, hogy beteszek még egy + merevlemezt a gépbe és az valahogyan átvenné a megadott HDD helyét a RAID0-ban?
Az újratelepítés szót ki ne mondjátok, mert akkor inkább hagyom az egészet a francba.
[Szerkesztve]''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Ottoka
őstag
Én csak egyforma winyókat használnék raid0-ban. Sajnos különböző márkájú winyók raid0-ban való tömbösítéséről semmilyen tapasztalatom nincs.
Ismerve azonban hogy miként működik ez, biztos vagyok benne hogy a két eltérő márkájú winyók miatt lassab jelentősen a raid0-s tömböd, mint a raid1-es.
Szerintem valamelyiket cseréld ki.
Így még külön külön is gyorsabbak lennének, mint raidben.
[Szerkesztve]Mezőhegyes
-
OddMan
őstag
''Így még külön külön is gyorsabbak lennének, mint raidben''
Valószínűleg igazad is van, a kérdés már csak az, hogyan lehetne a MAXTORT egy WD-re cserélni úgy, hogy ne kelljen újratelepíteni a Windows-t. Nem is a telepítés fáj annyira, hanem az, hogy egy egész délutánon keresztül pakolom vissza a szükséges progikat.
Ha más nem lesz, akkor linux alatt megpróbálkozom a ''dd - convert and copy a file'' paranccsal.
Esetleg az nVIDIA MediaShield progival nem tudom elvégezni a cserét?
[Szerkesztve]''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Ottoka
őstag
Raid0-ban biztos nem fog sikerülni. Mert raid1-ben lehetne, hiszen ott mindkét winyón ugyanaz a cucc van. Meg raid5-ben is, a redudáns adattárolás miatt. Raid0 esetében viszont tegyük fel hogy 64kb stripenál egy 128kb-os file egyik fele az egyik, másik fele a másik winyón van. Szerintem ezt nem lehet megoldani.
Én is múlt héten hétfőn raktam újra az egészet, windows pikk-pakk fenn volt, csak utánna az a rengeteg progi, beállítás, frissítések, stb. Éjfélre végeztem.
Aztán hétvégén kitaláltam hogy eladom és cserélem a rendszer raptorokat, és szombat délután kezdhettem előlről.
Ez ezzel jár.Mezőhegyes
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- OTP Bank topic
- Lóugrással készül a Xiaomi mattolni
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Assetto Corsa Competizione
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Kupon kunyeráló