Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashy
veterán
válasz Winner_hun #50 üzenetére
amúgy ilyen kérdéseket simán beírod google-ba, minden nyelven kapsz leírást...
raid0: stripe: a 1 winchester tároló területe összeadódik, nem igazi raid, mert nem lesz tőle biztonságosabb, a területet clusterekre osztja, aztán felváltva a 2 winchesterről újraszámozza, hogy ha pl egy 4k-s filet rámásolsz akkor abból 2k az egyik, 2k a másik vinyóra kerül, közel ugyanannyi ideig tart a másolás mintha egy 2k-s filet másolnál.
raid1: mirror: 2 winchesterre ugyanazt írja, bármelyik meghibásodik minden adat sértetlen a másik példányon
raid0+1: 4 winchester mirrorolva és stripeolva, 2 winchesternyi a hasznos terület.
raidet partícionálni és partíciót raidelni is lehet, attól függ hardveres vagy szoftveres raid. -
Flashy
veterán
válasz Winner_hun #52 üzenetére
az alaplap nagyon hardvernek hangzik úgyhogy hardveres
-
lapa
veterán
válasz Winner_hun #57 üzenetére
igen, lehet majd. arra figyelj, hogy valószínűleg kelleni fog egy floppy, azon pedig az alaplapodon lévő raid-vezérlő meghajtóprogramja.
0. előveszed az alaplap használati utasítását és pontosan betartod, amit ott írnak, függetlenül attól, amit itt összeírkálok. vannak ugyanis olyan vezérlők, amiknél a procedúra nem így néz ki.
1. újra telepíted a windowst (nemtom az van-e). minden adat elveszik a raid-be kötött lemezeken.
2. még a telepítés elején (kék háttér, alul szürke csík, kb. fél perccel a cd-ről indítást követően) aszongya, hogy ''nyomj F6-ot, ha raidet szeretnél'' (ujj az F6-on, mert csak pár másodpercig mutatja).
3. floppy a raid meghajtóval berak.
4. kiírja a windows telepítő a, hogy összehozta xy vezérlő telepítését.
5. a következő képernyőn már egy lemezként látszik a két lemez területe. tetszőlegesen partícionálod (mittomén 8-10 gb a rendszernek, maradékot a többi adatnak).
6. formázod a telepítésre kiválasztott partíciót (teljes formázás, szvsz ntfs).
7. innentől minden ugyanúgy megy, mintha 1 lemezed lenne csak.
a fentiekkel egy vezérfonalat próbáltam összeírni (sokadikként sokadszzorra), ha gond van a nyelvtudással vagy bizonytalan vagy fordulj szakértőhöz, aki helyben tud segíteni. -
Skica
őstag
Nagy a baj?
Inteles masinámban Raid-on volt 2db vicsim, most raknám át az AMD-be S-ATA Raid Stripe0 ként mint eddig, és az OP rendszer kér engem hogy formázzam meg!
HELP!!!!.: No Comment Grp:.
-
karib
addikt
-
OddMan
őstag
Van egy STLab PCI A-142 sil 0680 ATA/133 Raid kártyám.Bővebben: link Huh ez hosszú volt.
No a lényeg, hogy én a windowsban szoftveresen hoztam létre egy raid1 tömböt, amiben 2db 200GB-os WD vinyo van. A kérdésem, hogy szerintetek érdemesebb lenne inkább a kártya hardvere raid1 funkcióját használni? Ha igen, akkor lementem az adataimat és a kártya biosában beállítanám a raid1 tömböt, majd visszamenteném az adatokat az újonan készült hw. raid1 kötetre.
Előre is köszi a segítséget.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Sunzi
aktív tag
Szvsz nem erdemes. Gyorsabb nem igazan lesz, vagy csak alig merhetoen.
Viszont cserebe buknad azt a lehetoseget - amit valaki mar emlitett az egyik raid topic-ban, miszerint a windows-os dynamic disk-es raid barmilyen mas vezerlo/gep eseten is mukodokepes marad.
Szoval, amennyiben nincs dedikalt IO processzor, sok cache, es akksi a vezerlon, nem atom ertelmet...
[Szerkesztve]Ízirájder öcsém, ízirájder...
-
OddMan
őstag
Kíváncsiságból kipróbáltam a hw raid1-et, de valamiért a slave-re tett vinyom csak RAID3-ban hajlandó működni. Ezt az infot a SilCfg for Medley progi írta ki. Mindlét vinyo tök egyforma ugyanazon a kábelen vannak, szal nem értem, hogyha a master vinyo megy udma5-ön, akkor a slave miért csak udma3-on hajlandó?
Itt a log is:
Socket Connect Error
Error code 0x00000000.
11-June-2005 15:40.14 SiICfg Event Logger Started
11-June-2005 15:40.14 SiICfg Event writer starting up.
11-June-2005 15:39.41 Warning - Ultra DMA mode downgraded.
The secondary slave on adapter 0 Ultra DMA mode changed from 5 to 4.
11-June-2005 15:40.20 Event Email Error -
Socket Connect Error
Error code 0x00000000.
11-June-2005 15:39.55 Warning - Ultra DMA mode downgraded.
The secondary slave on adapter 0 Ultra DMA mode changed from 4 to 3.
11-June-2005 15:40.21 Event Email Error -
Socket Connect Error
Error code 0x00000000.
[Szerkesztve]''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #68 üzenetére
Úgy vettem észre, hogy mindegy hogy a kártyával vagy a windows segítségével csinálod meg a raid kötetet, mert úgyis szoftveresen fog működni, mivel ezen a kártyán sem memória sem io processzor nincsen. Vannak olyan adaptec kártyák 100000 huf körül, amik tényleg teljesen hardveresen kezelik a raid kötetet, mivel van saját io processzoruk és legalább 64MB ram is van a kártyán.
A sil. kártyára visszatérve annyit vettem csak észre, hogyha a kártyát is használod, akkor a kártya elrejti a vinyókat a windos elől meg használhatod a kártyához adott SilCfg for Medley szoftvert, ami szerintem egy jó program. Szal én is a kártyával csináltam most meg a raid1-et, mert az előbb említett szoftver csak akkor használható, ha a vezérlőkártya csinálja a raidet. Arra viszont oda kell figyelni, hogyha új gépet veszel, akkor a raid kötetben lévő vinyoidat kártyával együtt át kell rakni az új gépbe, különben nem fogod látni a raid kötetedet.
Freddy TNT: te használod a SliCfg for Medley programot? Ha igen, légyszi nézd meg, hogy neked hányas UDMA-n mennek a vinyoid, amik a vezérlőkártyán vannak.
Köszke!
[Szerkesztve]
-
Freddy TNT
őstag
csak most nézem, hogy itt miket írtál. Az a hiba (ami a kártyához mellékelt papíron is szerepel) hogy 1 kábelre tetted a két vincsit.
Mivel RAID-be kötöd őket ezért (gondolom én) kevés az 1 kábel keresztmetszete. (ezért is ajánlják (szerintem) a papíron is azt, hogy tedd két külön IDE kábelre. Na meg persze mást ne köss a madzagokra.
És kérdésedre válaszolva a merevlemezeim teljes sávszéllel kapcsolódnak a kártyához. (csak az a baj, hogy az egyik 100-as a másik meg 133-as) -
Freddy TNT
őstag
válasz Freddy TNT #72 üzenetére
Még valami : szerintem butaságot csináltál ha raid 1-et állítottál be. Az ugyanis a ''mirrored'' azaz tükrözött,nem pedig sávokra osztott.
A RAID 0-a sávokra bontott vincsi. (és ezáltal megnövelt írás-olvasási sebességű)
Persze csak akkor bakiztál, ha a sebességre utazol nem pedig a biztonságra
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #73 üzenetére
A cd-n a progi itt található: ''CD:\PCI_IO\Cmd0680\Medley\InstallSiICfg.exe ''
Igen én Raid1-et akartam, mert nekem a biztonság sokkal de sokkal fontosabb, mint a sebesség vagy a teljes lemezterület.
Tényleg egy 80 eres gömbkábelen van a 2 vinyo, szal valszeg vennem kell még egy 80 eres gömbkábelt, ha UDMA5-öt akarok mindkét vinyon.
Mindegy végül is az nem olyan drága, de most már legalább megvan a hiba oka.
-
kemiklos
csendes tag
Hali!
Komolyabb felhasználásra szánt RAID tárolórendszert (biztonság és sebesség karöltve kéne) építe(né)k és eléggé a RAID5-höz húz a szívem. Van lényegi sebességkülönbség egy RAID0+1-hez képest? Ha van, melyik javára? Mert mindenesetre elég jól kihasználja a rendelkezésre álló vinyókat... amikből mondjuk 5 db lenne a legmegfelelőbb, nemde? Ez mondjuk szépen le is zúzza a procit, vagy a vezérlőchipet ... ez utóbbi kategóriájába tartozik az Adaptec 2810SA-ja (Bővebben: link). Mit szóltok hozzá? Ja és mi az a RAID 10 és RAID 50? Ezt nem vágom annyira...
Ja és négy HDD-vel nem lehet a RAID5-öt (normálisan) eljátszani? Mert erre is lenne egy finomabb megoldás: Bővebben: link
Mindkét cucc hasonló áron kapható kis hazánkban 150e pénzhez közel ... esetleg nem tudtok valakit, aki mérsékeltebb áron be tudná szerezni ()?
Köszee előre is! -
lesaux
veterán
-
OddMan
őstag
Bővebben: link
Olvasd el ezt a cikket a raid5-ről. Én azért nem használom, mert ahhoz minimum 3 vinyo kell, nekem meg egyelőre csak 2 db 200GB-os vinyom van csak, meg a 200GB hely is elég egyelőre a fontos adataimnak. Viszont ha később veszek még egy 200GB-os vinyot, akkor valszeg én is raid5-öt fogok használni.
Az adaptec tényleg jó, de ennyit én nem adnék egy raid kártyáért.
Tényleg, tudtok valamilyen más márkájú kártyát, ami hasonló kategóriájú, de olcsóbb, mint az adaptec?''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Freddy TNT
őstag
Ha a biztonság a fontos akkor nem ajánlom a RAID-et. A hardverhiba ellen valóban jó, de mi a helyzet a villámmal, áramingadozással, áramlökésekkel...stb ?
Ha a biztonság a fontos neked, akkor szerintem a legtutibb dolog az az, ha egyszerre csak egy vinyót használsz. Az új file-okat írd ki cd-re (így az új adatok sem vesznek el)
Ha megtelt a cd akkor kösd rá a másik vincsit és told át az anyagot, majd kösd le megint.
Én azért használom a két 80-ast vincsit ilyen nyugodtan, mert van egy 200-as tartalékban amit a fent leírt módszerrel használok biztonsági vincsinek. -
Freddy TNT
őstag
Valaki nem tudja, hogy mekkora a különbség egy ilyen silicon image RAID kártya és egy ilyen hardveres kártya között ?
Azt tudom, hogy a RAID 0-al nem használom ki a két vincsit teljesen,de hogy mennyire nem azt nem tudom. -
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #78 üzenetére
Az biztos, hogy DVD-re is muszáj menteni, vagy valamilyen más drive-ra, amit el lehet zárni biztonságos helyre, ha tényleg fontosak az adatok. Azt csípem a raid1-be, hogy amikor tönkremegy az egyik vinyo, ami valljuk be a legtöbbször előforduló hiba a természeti katasztrófákkal ellentétben, akkor csak veszek egy másik vinyot és kész (rebuild). A természeti katasztrófák eléggé ritkák szerintem, de ha fontosak az adatok, akkor azzal is számolni kell. Szal nekem már több vinyom is tönkrement, de hála istennek nem kellett összevadászni az adatokat a DVD meg CD lemezekről, mert a RAID1 kötetem még eddig sohasem esett szét teljesen. : DDD
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
Freddy TNT
őstag
Nekem van egy Blazer 600 UPS-em. Na ez néha igen szép feszültség értékeket mutat nekem. Olykor át is vált akksira, mert annyira magas egy-egy pillanatig (olykor percekig) az áramfesz. (236V-tól 260V-ig van minden)
Nemrég kiküldött a szolgáltató véletlenül 300 V körüli értéket. Na akkor nézelődött mindenki akinek be volt dugva valami a konnektorba, ugyanis minden elszállt.
(nekem hál'Istennek épp ki volt húzva minden mert előző este vihar volt.)
Na ilyen esetek ellen semmilyen RAID konfig nem segít És gyakoribb,mint a természeti katasztrófák... -
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #81 üzenetére
Ez igaz, de nekem is van szünetmentesem, ami véd a túlfeszültség ellen.
-
Freddy TNT
őstag
Ahogy gondolod...én éppen azért vettem egy 200-ast mentésre,mert nem bízok meg sem a szünetmentesben, sem a szolgáltatóban, sem az időjárásban...
Mivel nem vagyok biztos az infó hitelességében, ezért nem állítom 100%-ra de állítólag volt egy tag a körzetben (ahol kiküldték azt a 300 V-ot) akinek ugyan ilyen Blazer 600-asa volt és az bizony a géppel együtt megsült. (Ismétlem: állítólag) Én elméletileg benne voltam,mert pont itt van a sarkon a trafó,de mint mondtam pont ki volt húzva minden a vihar miadt. Ámbátor az én utcámban senki sem panaszkodott.(nem úgy, mint mellettünk.)
Mindenesetre én nem bízok semmit a véletlenre Csak gondoltam szólok, hogy ilyesmi (talán) előfordulhat. -
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #83 üzenetére
Persze én is mentek külön vinyora meg néha DVD-re is, de ha van ez mellett még egy RAID1 köteted is, akkor sokszor megmenekülsz a CD,DVD vagy vinyorol való visszatöltés meg keresgélés kínjaitól.
-
OddMan
őstag
Bővebben: link Ismeritek ezt a márkát?
Tudtok valamilyen magyar online boltot ahol ilyen termékeket, lehet venni?''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
-
-
OddMan
őstag
válasz Freddy TNT #78 üzenetére
Freddy TNT: Te hogyan mented az adatokat a tartalék vincsidre?
Azt szeretném megcsinálni, hogy csak azokat a fájlokat keljen átmásolni a tartalék vincsire, amik ténylegesen meg is változtak. Mivel ezt nemtom hogyan kell, ezért én mindig letörlök mindent a tartalék vincsimről és újra rámásolok mindent. Csak sajnos ez rohadt hosszú ideig tart egy 200GB-os vincsinél. Ha ezt a dolgot én is meg tudnám oldani normálisan, akkor lehet, hogy én is inkább raid0-át használnék. Azt tudom, hogy cégeknél vannak erre frankó és jó drága mentőszoftverek, de egy csóró otthoni usernak milyen lehetőségei vannak?
-
kemiklos
csendes tag
Köszi a linkeket!
Freddy TNT: á, én nem aggódnék, van ugyanis egy APC Smart-UPS RT 3000VA-m, abban én feltétel nélkül megbízok (inkább a PC-tápegységet cserélném le valami redundánsra), vagy esetleg egy NAS-rendszer jelenthetne függetlenedést a PC-től... de az is hasonlóan hálózatról (itt duplán ) üzemel, ami elvileg ugyanúgy ki van téve a fent vázolt veszélyeknek...
Ja és valszeg 4 (vagy esetleg még több, ki tudja...) SATA-s HDD-vel küldeném az ipart, csak azt nem tudom, hogy van-e értelme a SATA2-re várni? RAID esetében, pláne, hogy az Adaptec HotSwap-es, van lényegi különbség a kettő technológia között? Mert SATA-ból van 10000rpm-es cucc is, és az elegendő teljesítménytöbbletet nyújt, szeritem... Ti hogy cselekednétek a helyemben? SATA RAID vs. SATA2 RAID...
Üdv
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Volna nekem is egy kis gondom. Az a nagy helyzet, hogy én RAID 0-ás kötetet használok és minden azon van. A gond akkor merül fel, ha valaki hoz mobile rack-ben vincsit ugyanis akkor nem az én windows-om bootol be hanem az ami a rackben van
Hogy lehet ezt orvolosni ? -
HSNet
aktív tag
válasz Freddy TNT #95 üzenetére
Ha van lehetőséged a bios-ban boot sorrendet állítani, akkor próbáld meg a ''SCSI'' opciót a ''HDD'' elé sorolni (az idézőjelek azért vannak, mert láttam már Mass-Storage, E:, IDE 3 és még egy rakásnyi néven, de a lényeg az, hogy ne az alaplapi IDE-n lógó HDD legyen előbb). Ha konkrét alaplap típust írsz, akkor megnézem a BIOS-át.
In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
Freddy TNT
őstag
Kössz a segítséget !
A bios-ban lehet egyrészt RAID és SCSI között választani.
Alatta pedig a következőket: IDE 0,1,2,3 (4?)
Az alaplap típusa meg van adva a konfigomnál is ( ASUS A7n8x-e deluxe)
Most RAID-re van állítva meg arra, hogy az IDE1-ről bootloljon.
De miért kéne SCSI-ra ? RAID 0-konfigról van szó.
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
UP !
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nintendo Switch
- Gaming notebook topik
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Mobil flották
- Politika
- Formula-1
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest